2020-04-09 86 浏览
之前都嚟過一兩次~食物質素真係次次都好滿意,今次見佢做緊優惠,所以都特登嚟食😆前菜有三款唔同嘅前菜,分別係《魚漬》、《鰻魚骨》同燒芝士魚餅,三款都好好食,但係最特別嘅就係魚餅!佢個口感有啲似棉花糖,出邊鹹鹹地夾住一邊甜甜地嘅芝士,味道同口感都非常特別!剌身一共有六款,《拖羅》、《帶子》、《沙甸魚卷》、《深海池魚》、《障紅魚》同《魷魚加海膽》當中最特別嘅就係魷魚加海膽,魷魚有爽彈嘅質感同creamy既海膽形成對比,兩款嘅鮮甜味都非常突出,完全冇話邊個蓋過咗對方!其他幾款刺身都非常新鮮,拖羅更加係入口即溶😋炸物一共有三款,《南瓜》、《蘆筍》同埋《蠔》,第一次食炸蘆筍,呢款最有驚喜,因為估唔到佢非常趣嘅外殼入邊有超級多汁,好亦都係非常大隻而且入邊完全唔會乾!不過最最最特別嘅係,師傅自己炒嘅綠茶鹽,仲喺海鮮上面完全唔使點汁,更加可以帶出蠔嘅鮮味~螢光魷魚醋物因為岩季節,螢光魷魚非常肥美而且好林,配送嘅麵豉醬味道特別!壽司🍣一共有六款,但重點講下牡丹蝦、燒拖羅同埋海膽,牡丹蝦非常爽口,燒拖羅迫晒啲魚油出嚟入口即溶,海膽非常鮮甜入口即溶好似雪糕咁😋蜆仔麵豉湯第一次見到咁細粒嘅蜆仔,咗佢唔到又有啲肉

前菜

剌身
其他幾款刺身都非常新鮮,拖羅更加係入口即溶😋

炸物

螢光魷魚醋物

壽司🍣

蜆仔麵豉湯
第一次見到咁細粒嘅蜆仔,咗佢唔到又有啲肉地喎😋

甜品
《日本蜜瓜》、《芝麻餅》,芝麻餅外面係又脆又煙銀嘅餅乾,入面芝麻雪糕超級濃味🤩🤩

而家仲做緊優惠!真係好抵㗎,大家快啲去食啦!😍😍
米芝蓮餐廳係絕非浪得虛名,除咗坐得舒服外,餐廳對衛生健康要求甚高.所以呢個時候會食得安心同放D.今次就揀咗壽司set同sashimi set兩set都好豐富,好多嘢食.以咁豐富仲有埋前菜同甜品嚟講價錢算係OK.海膽超級鮮甜,而且夠哂新鮮,份量都唔少,仲有蝦啊,魚籽等,加上飯嘅份量都幾大,所以絕對係夠飽有突.而朋友叫嘅剌身set都好多款色,而我哋都認為吞拿魚係最出色.仲有刺身墨魚做點綴,全部都好新鮮.我哋其中一set仲有埋茶碗蒸,最後仲有個小甜品,絕對係抵食又飽,食日本嘢新鮮尤為重要.
平時人地話食法國菜係全世界食得最慢既菜式,因為逐碟逐碟上,客人可以細心品嚐法國廚師既心思同廚藝。其實Omakase就好似日本版既''法國菜''一樣! 成件事就係每道菜餚都賞心悅目,由賣相已經令人感受到材料既新鮮同埋製作精緻. 特別呢到既staff係上每一道菜既時候都會慢慢同你介紹當中既用料同埋建議品嚐方法, 難怪得到連續5年米芝蓮推薦啦! omakase就係一種生活態度! 係呢個崩緊既生活中, 黎呢到慢活一下, 係唔錯既選擇!呢一晚既前菜''吉列蠔 配芝麻醬青豆''已經令我非常難忘, 一冷一熱, 令人精神一振。熱辣辣既吉列蠔, 外邊酥脆但內裡鮮甜。豪華既刺身同壽司系列都非常吸引呢: 赤貝爽脆, 牡丹蝦鮮甜, 吞拿魚入口即溶, 魚油散發係口裡面。食完刺身同壽司, 有碗超級''鮮''既蜆肉湯, 暖笠笠呢~ 相比之下, 最尾既甜品就無乜驚喜了,只係一客好甜既日本蜜瓜 x 黑芝麻雪糕夾餅...加分位:一坐低staff已經貼心為我地準備消毒熱毛巾俾我地抹手😚

豪華既刺身壽司系列都非常吸引呢: 赤貝爽脆, 牡丹蝦鮮甜, 吞拿魚入口即溶, 魚油散發係口裡面。
食完刺身壽司, 有碗超級''鮮''既蜆肉湯, 暖笠笠呢~

加分位:
一坐低staff已經貼心為我地準備消毒熱毛巾俾我地抹手😚
2020-04-05 70 浏览
我很好喜歡吃日本菜,通常日本菜我都會選擇午餐的時候吃,因為價錢比較便宜,來這間享受日本料理更加要在午餐的時候來,因為晚餐要一千幾蚊,而午餐只需要$300至$400左右,這裏的魚生10分新鮮,很肥美,品質我是10分滿意的。
2020-04-02 104 浏览
魚生美味無窮,超級新鮮!絕對值得一試再試試!超讚!讚!讚!招牌蟹肉要早一日預訂炒聖子,鮑魚好好食鮮味彈牙🤓新鮮炸瑩光魷魚夠哂鮮味yummy值得一試呢間係多元化日本餐廳餐😁😁
2020-04-02 89 浏览
疫情下真係要食返餐好舒緩一下崩緊既情緒,今次黎到裝修簡約舒服既玄鮨午餐一入去職員好體貼幫我鋪上餐巾及遞上熱毛巾仔抹手 同埋介紹一下餐牌選擇揀左2同3所有午餐提供前菜 味增湯 咖啡或甜品前菜係海帶青瓜蝦皮酸酸地好清爽好開胃味增湯有好多蜆仔 鮮味十足煮物係屬於sashimi lunch鱆紅魚肉嫩 大根吸哂鱆紅魚精華同湯汁非常香甜茶碗蒸屬於deluxe chirashi蛋蒸得好好 實在得黎好滑 入面有蜆肉 白果等材料 非常豐富Sashimi lunch配漬物 白飯刺生8款 每款2件非常厚實 入口好滿足色澤鮮艷有光澤 拖羅好出色 滿滿油脂甘香 入口即化Deluxe chirashi好大碗好豐富海膽鮮甜到不得了 三文魚籽帶有咸鮮 帶子肥美 飯底甜甜地有菇絲好開胃而Wasabi都好好食 好溫和唔刺激另外提一提 面對既係海膽加工而成既海膽絲,唔係蘿蔔絲呀🙈咖啡 甜品各一咖啡好香 甜品係抹茶雪糕餅雪糕抹茶味香濃 賣相精緻 各一咁樣最好架喇呢餐夠哂完滿喇💕服務 環境 食物都好滿意 煩惱Byebye

揀左2同3

色澤鮮艷有光澤
拖羅好出色 滿滿油脂甘香 入口即化

Deluxe chirashi好大碗好豐富
而Wasabi都好好食 好溫和唔刺激
另外提一提 面對既係海膽加工而成既海膽絲,唔係蘿蔔絲呀🙈

咖啡 甜品各一
咖啡好香 甜品係抹茶雪糕餅
雪糕抹茶味香濃 賣相精緻 各一咁樣最好架喇

呢餐夠哂完滿喇💕
服務 環境 食物都好滿意 煩惱Byebye

2020-04-01 57 浏览
今天的午餐我老公銅鑼灣吃一頓美味的,這次叫了2,3號餐sashimi lunch and deluxe lunch. 廚師選擇的時令刺身相當新鮮好吃😋,不愧是米芝蓮推介的餐廳刺身最好吃的必定是拖羅,超級肥美、新鮮而且入口即溶,和在東京吃現切的吞拿魚腩一樣好吃!甜蝦、油金魚、吞拿魚赤身也很好吃❤️除了賣相精緻,講究擺盤之外,用碟也非常好看有質感😍前菜:大根好入味!而且賣相相當精緻最後還有荔枝味雪芭,太滿足了!

廚師選擇的時令刺身相當新鮮好吃😋,不愧是米芝蓮推介的餐廳

除了賣相精緻,講究擺盤之外,用碟也非常好看有質感😍

前菜:

大根好入味!而且賣相相當精緻

最後還有荔枝味雪芭,太滿足了!
2020-04-01
2020-04-01 54 浏览
住係新界既我平時真係好小會出港島區,今日男朋友收工就帶左我出黎銅鑼灣食日本野🍣因為疫情既關係我地已經好耐無出街食飯,今日就特登帶我出黎慶祝拍拖兩年半,可能因為呢兩日疫情又嚴重返,今日星期六都唔算好多客🤔睇OpenRice睇先知原來呢度係米芝蓮餐廳🤤之前呢到好full,好難book位👅講返正題,介紹下我地今日食左咩廚師發辦既野先😊😋前菜東風螺❤️芝士魚餅❤️麻醬四季豆-麻醬四季豆勁正,麻醬味道竟然同四季豆咁夾,第一次食,好神奇😱👍🏻😋刺身太多款我都唔太記得名🤭-重點要講嘅係,我超愛食拖羅,呢度既拖羅係勁厚切,超厚,咬落好有口感😍-帶子大大舊,咬落鮮甜👍🏻-咁多款最鍾意同最特別嘅就係佢其中有一款係用紫菜包住香蔥同池魚,因為係第一次食,第一下感覺好新奇,再咬多兩啖發現好好食😋香蒽完全帶出池魚嘅鮮味❤️❤️😋炸蠔-炸粉唔會太厚,夠大隻🤟🏻😋燒鮑魚-汁好入味,鮑魚夠淋,仲好細心切開方便一口食😚😋壽司-一定要推一推佢既海膽壽司,真係勁正,滿滿既海膽😍店員特別提醒要食左海膽壽司先,因為佢係用紫菜包住,耐左會淋🥰-仲有我最愛既拖羅😍燒拖羅又係另一番風味🤪最後先捨得食😝最後飲埋個蜆湯同生果,大滿足,好飽👏🏻整體

😋前菜
東風螺❤️芝士魚餅❤️麻醬四季豆

😋刺身
太多款我都唔太記得名🤭
-帶子大大舊,咬落鮮甜👍🏻

😋炸蠔
-炸粉唔會太厚,夠大隻🤟🏻

😋燒鮑魚
-汁好入味,鮑魚夠淋,仲好細心切開方便一口食😚

😋壽司
-仲有我最愛既拖羅😍燒拖羅又係另一番風味🤪最後先捨得食😝

最後飲埋個蜆湯同生果,大滿足,好飽👏🏻整體來講我完全諗唔到有咩可以挑剔,更值得一讚嘅係呢度嘅店員服務態度真係好好😳每次上菜嘅時候都會細心講解菜式🤗買單嘅時候仲好有禮貌咁問我哋今晚嘅嘢啱唔啱食,我諗都唔使諗就答佢,好滿意🤭連我男朋友都大贊果然係米芝蓮餐廳👅😚
2020-03-31 88 浏览
一入到餐廳門口就見到玄鮨連續四年被列入米芝蓮推介餐廳,令我對呢個午餐充滿期待!呢個前菜係涼拌青瓜、海帶同埋蝦米仁,味道甜甜酸酸幾開胃;另外有日式茶碗蒸,滑蛋口感香滑。豉油汁煮魔鬼魚翅,食落口感有點似煮熟左嘅三文魚,當中滲出淡淡嘅豉油香味。主角豪華刺身飯,見到已經令人垂涎欲滴,賣相值一百分!刺身種類多樣,有明太子拌魷魚、油甘魚、吞拿魚、拖羅、甜蝦同赤貝等。每一款魚生都非常鮮甜。另一款刺身飯嘅刺身種類更多,除左上面提到嘅刺身外,仲多左三文魚子同埋海膽。跟餐配埋個日式麵豉蝦湯,特別喜歡索哂湯汁嘅油豆腐同埋切碎嘅青蔥,令整碗湯增添左唔少風味。甜品係自家製嘅綠茶雪糕夾餅,誠意滿分。

甜品係自家製嘅綠茶雪糕夾餅,誠意滿分。
2020-03-28
2020-03-30 77 浏览
月尾出糧就要對自己好啲,所以揀左去食好耐冇食既omakase😆,咁岩做緊$3500減$1000既優惠,一坐低就遞上熱毛巾同茶,幾好服務👍🏻🤝~.先來前菜三點,有菜籽花、炸牛傍同四季豆,胡麻醬四季豆,味道清新開胃,炸牛傍好脆口呢,仲有酸甜既菜籽花😋~.之後就係我最鍾意既刺身,擺盤好精美,有7款刺身,每款都好肥美!左上角係金目鯛,幾嫩滑💛大拖羅,油脂豐富,入口即溶呀,中間係深海池魚,左下係鱆紅,鱆紅好厚肉,口感清爽,右下係伊助木,魚肉有光澤,肉質有彈性👍🏻,帶子軟嫩鮮甜,好味😍😍.吉列蠔新鮮熱辣辣炸起,蠔肉juicy,點醬汁食就可以減去油膩感😝😝~.瑩光魷魚漬味鮮味可口,肉身多汁煙韌,幾好☺️☺️.之後就係6款壽司,有燒拖羅、池魚 、牡丹蝦、立魚、象拔蚌海膽壽司,我地先食海膽壽司,海膽好creamy,濃厚甘甜,好想食多一件呀😍😍,立魚加梅醬,味道帶微酸,池魚紅潤爽甜,魚油同魚鮮味都好突出,牡丹蝦軟糯甜美,象拔蚌幾爽口,拖羅輕輕燒過,令魚脂味更香😋😋.跟住有蜆肉麵豉湯,蜆肉細細粒,味道唔會過咸,中規中矩~.最後仲有蜜瓜同埋雪糕做甜品,蜜瓜超香甜多汁,好想食多一件🥰🥰~.食完覺得好幸福,約定朋友生

瑩光魷魚漬味鮮味可口,肉身多汁煙韌,幾好☺️☺️

跟住有蜆肉麵豉湯,蜆肉細細粒,味道唔會過咸,中規中矩~

食完覺得好幸福,約定朋友生日時要來呢度慶祝生日😆
2020-03-26 1861 浏览
最近返工真係忙到傻,難得星期六終於可以休息一下就決定去遠少少食一間bookmark左好耐既米芝蓮日本餐廳到食個lunch.主菜黎前,店上送上暖毛巾以便客人擦手.後送上冷盤前菜,木魚絲涼拌波菜及海帶青瓜蝦皮,帶點醋酸及甜味,簡單開胃.2款lunch set刺身絕不欺場,每片厚實富有光澤,夾起每片刺身切面鮮豔,外層潤滑有透明感,呢份視覺上衝擊充分刺激口腔內分泌.入口刺身質感有彈性,入口甘甜清新,唔會咬到未充份融雪而殘留既冰粒.Sashimi lunch附有是日9款刺身配上鱆紅魚煮物及御飯麵豉湯.一碟內放滿一共8款每款2片刺身同一小砵既刺身賣相好精緻,單係擺盤睇得出店內既認真,值得一讚.最驚艷當然係拖羅刺身魚油豐滿,入口無筋慢慢在口中溶化令口腔內充魚油既餘醞.平時好怕食赤身,每次都食到好腥又重鐵銹味,但呢到既赤身絕對令我改觀,入口帶甘香無味.Deluxe chirashi當然內容比較豐富及奢華,內有海膽,三文魚籽,鮑魚.海膽入口甘香唔腥臭,色澤唔會暗啞及融開晒.加上三文魚籽卜卜脆既海鮮味昇華左成份魚生丼飯.Sashimi lunch附上煮物鱆紅魚簡單地用上高湯醬油已經十分入味,魚肉仍然保持嫩

Sashimi lunch附上煮物鱆紅魚簡單地用上高湯醬油已經十分入味,魚肉仍然保持嫩滑,加上大根吸盡鱆紅魚同高湯精華,味香鮮甜.

Deluxe chirashi附上茶碗蒸,日式昆布高湯味清而香,蛋漿加上高湯好滑嫩.內裏含蜆肉,蟹棒增加左份鮮味.

餐後附上咖啡或甜品.黎到日式餐廳當然係揀佢地既甜品啦!是日甜品係抹茶雪糕餅,外餅層雖然唔係特別脆,有種食緊雪糕三文治既感覺.抺茶雪糕既抺茶味相當突出,味帶回甘微澀,十分濃香又唔會過甜.

• Sashimi Lunch
  • Deluxe Chirashi
2020-03-25 57 浏览
今日我哋去咗位於銅鑼灣開平道嘅玄鮨日本料理食午餐呢一間餐廳可以坐吧枱或者卡位,地方闊落,而且職員非常友善我哋叫咗2號套餐sashimi lunch $330同埋3號deluxe chirashi $360首先介紹下刺身定食套餐呢一個套餐會有一個前菜,然後就會有一盆精美嘅刺身拼盤同埋一碗白飯再加一個麵豉湯呢個刺身拼盤有甜蝦、赤貝、魷魚、帶子、油金魚、拖羅、赤身款款刺身都非常之鮮甜美味,而且刺身都係厚切,再加上濃厚嘅麵豉湯,特別一提嘅係陀螺刺身,toro刺身非常肥美,咬落去真係零舍滿足另一款係特上海鮮丼飯,呢個套餐唔會配一款茶碗蒸,茶碗蒸旦質非常嫩滑,重蛋味而呢一個丼飯上面亦鋪滿刺身,包括海膽、三文魚子、甜蝦、各款新鮮魚類呢度嘅海膽真係特別creamy,而刺身質素亦相當唔錯,非常厚切而且鮮味較重之後飲埋個麵豉湯,特別飽肚最後甜品方面更有綠茶蕨餅,蕨餅再配上口口的綠茶餡料
今日我哋去咗位於銅鑼灣開平道嘅玄鮨日本料理食午餐

呢一間餐廳可以坐吧枱或者卡位,地方闊落,而且職員非常友善

首先介紹下刺身定食套餐

呢個刺身拼盤有甜蝦、赤貝、魷魚、帶子、油金魚、拖羅、赤身

之後飲埋個麵豉湯,特別飽肚

最後甜品方面更有綠茶蕨餅,蕨餅再配上口口的綠茶餡料
2020-03-25 49 浏览
朋友喺銅鑼灣返工,約咗佢食lunch,佢食過話覺得呢間唔錯,又知我鍾意食壽司,所以帶咗我嚟呢度食。呢度環境都幾好,而且都幾闊落,唔會怕講嘢身邊嘅人聽得到。唔緊嘢食嘅時候發現原來而家做緊優惠, $800就可以減$300 ,超級抵呀咁一定叫夠$800啦。我叫咗一個餐有係茶碗蒸嘅Lunch Deluxe,原來個飯有成10種刺身,店員唔講我都唔知,啲海膽超靚,入口勁甜唔會好腥,拖羅都好好食,入口即溶!朋友就叫咗刺身set,擺盤好靚呀,我哋兩個嘅刺身有啲唔同,所以我哋都share左食,佢嘅魷魚爽口彈牙,好新鮮。差啲唔記得講下餐前小食,係好好味嘅茄子,入口即溶,同埋啲汁唔會太鹹,好啱我哋口味。最後仲有甜品添,呢間咖啡或者甜品,咁一定係揀甜品啦。係抹茶雪糕餅,抹茶味好濃!為今次嘅午餐畫上完美嘅句號啊。
呢度環境都幾好,而且都幾闊落,唔會怕講嘢身邊嘅人聽得到。

我叫咗一個餐有係茶碗蒸嘅Lunch Deluxe,

這個星期六專程來銅鑼灣,為的就是與好友聚友,順道吃我們最愛的日本菜。玄鮨位於銅鑼灣Cubus 7樓,食物質素高,新鮮度滿分,而且餐廳正在進行優惠,所以全場「爆滿」。Lunch Set選擇極多,全都包括小食、麵豉湯、甜品/咖啡。這天的開胃小食是牛蒡,口感爽脆,醬油味濃郁,帶有淡淡麻油香。魔鬼魚魔鬼魚的賣相有點像東坡肉,不過,魚肉入口嫩滑,醬汁味濃郁,甜甜的,連軟骨一起放在咀裏細嚼,非常滋味。Sashimi Lunch主動來了,我點的是刺身拼盤,賣相非常吸引,內裏有拖羅、吞拿魚粒、魷魚、甜蝦、赤貝、鱆紅魚等。個人最愛拖羅,肥美甘香,魚香持久,吃後整個口腔都變得油洩潤潤,另外,鱆紅魚肉質爽口,味道鮮味;赤貝色調亮澤,爽脆鮮甜;甜蝦入口帶有甜香,帶有獨特的粘粘口感,吞拿魚魚鮮味重,粒粒狀增添口感。麵豉湯麵豉湯味道濃而不鹹,豆腐粒入口滑捊捊,暖暖和和的,能夠中和刺身的生冷感。茶碗蒸朋友點了Deluxe Chirashi,隨餐奉上茶碗蒸,蛋香味濃郁,口感蛋溜,內裏還加入了配料,口感豐富。刺身飯刺身飯的內容非常豐富,幾乎上飯面全被刺身遮蓋了,聽店員說每碗刺身飯的刺身都有所不同,而這碗刺身飯內有海膽、

魔鬼魚

Sashimi Lunch

麵豉湯

茶碗蒸

刺身
刺身飯的內容非常豐富,幾乎上飯面全被刺身遮蓋了,聽店員說每碗刺身飯的刺身都有所不同,而這碗刺身飯內有海膽、三文魚籽、赤貝、拖羅、魷魚、油甘魚等等,海膽最鮮味,甘甜味美,入口即化,其次是三文魚籽,鮮味中帶點鹹香,拖羅大大片,大口軟滑肥美,油脂豐腴,配上加入漬物的飯內,層次口感豐富。

朋友點了咖啡,而我則是甜品,這天的甜品是抹茶雪餅,櫻花造型很可愛,外層香脆,內層就是味道濃醇的抹茶雪糕,吃後有點點回甘感覺。

2020-03-14
午餐
2020-03-24 57 浏览
一個美好既下午當然要有一個美好既午餐襯托~呢日千挑萬選揀左黎呢度食LUNCH! 如果食夜晚就會貴好多, 食LUNCH相對上黎講又食到好野, 價錢又平D~~LUNCH都好多人食~ 可想而知味道都應該有番咁上下~我地叫左個sashimi set lunch 同埋一個deluxe chirashi Sashimi set 入面都有好多野, 前菜,Sashimi, 蒸蛋, 飯仲可以任添~麵豉湯, 東坡肉同埋甜品! deluxe chirashi 都有前菜, 刺身當, 麵豉湯同埋甜品! 所有魚生都好新鮮同肥美! 我真係好好好鍾意個吞拿魚腩!食落口入口即溶,d魚油香到… 講起都好想再食!!! 海膽都真係超鮮…完全冇腥味!!! 入口即溶超好食………..! 蒸蛋勁滑勁多料!!!個東坡肉勁入味!!又係入口即溶,送飯都真係一流! 仲要最後個芝麻雪糕餅勁好食! 唔會太甜! 食埋甜品夠哂滿足! 呢口價真係超值!