2020-05-15 100 浏览
適逢母親節,決定同屋企人去食餐好既。我地嗌左兩個set, 分別係sashimi lunch 同埋 deluxe chirashi. 每個set都跟左一碗蝦麵豉湯、前菜(胡瓜海帶櫻花蝦)丶side dish同埋甜品(意大利香蕉朱古力雪糕)或者咖啡。唔同既set會跟唔同既side dish, sashimi既跟左一個好似鱆紅魚煮紅蘿蔔,而chirashi既就跟左茶碗蒸。先講左sashimi set, 職員上菜既時候有先簡介一下魚生的種類,由右邊起、上至下: 拖羅、赤貝邊(好爽口!)、鰹魚(個醬油好味!)、金目鯛、伊左目、魷魚同埋甜蝦。全部都好新鮮好甜,不錯。chirashi set都一樣,有好多唔同新鮮既sashimi, 值得一提係係面既竟然係海膽絲,好有趣亦都好有海膽味(如果職員冇介紹好可能會撥埋一邊冇食到😂)。由前菜到甜品、服務、環境,全部都好高質素,值得一試。
2020-05-14 114 浏览
依間日本野有午餐,而且都好多選擇,非常豐富🤩餐廳環境好好,服務亦都好好、坐得舒服。揀左一個刺身定食,一個極上刺身丼。極上刺身丼仲跟茶碗蒸。茶碗蒸蛋夠滑,有少少湯唔會太乾。前菜有胡瓜昆布櫻花蝦,櫻花蝦幾鮮味,個汁酸酸地好開胃。刺身定食有汁煮鱆紅魚,比較特別。有吞拿魚、象拔蚌、油甘魚、蝦、墨魚等等。全部都非常新鮮。刺身丼仲更加賣相吸引,海膽、拖羅、魚子、蝦、同幾款魚類等。都係非常豐富好味,超級新鮮。甜品有香蕉雪糕餅。

前菜有胡瓜昆布櫻花蝦,櫻花蝦幾鮮味,個汁酸酸地好開胃。

甜品有香蕉雪糕餅。
好友生日, 原本PLAN好嘅日本旅行泡湯唯有食好D來求安慰今次揀咗嚟銅鑼灣嘅玄鮨一來方便我地放工二來知道佢地難得有優惠咁啱我地兩個都係魚生愛好者, 所以好快就決定嚟呢間我哋一早BOOK定位, 兩個人安排咗坐卡位座位闊落坐得舒服唔想諗食咩就不如叫個OMAKASE SET 等師父發辦咁就MAKE SURE 食到最新鮮好味嘅食材服務員會問我地有無咩唔食同敏感, 非常細心前菜有雞泡魚, 東風螺, 饅鱔味道酸酸地, 精巧開胃SASHIMI鰹魚皮有燒過, 口感特別好大大粒新鮮帶子都有輕輕燒過, 肉嫩可口中TORO口感肥嫩,魚油十足金目鲷沾有烏魚子碎, 令其鮮味大大提昇!下一道係豚肉椰菜卷芡汁用咗蟹肉去做係一道非常費功夫嘅菜色味道真係好好!螢光魷魚配醋麵豉魷魚肉身多汁煙韌,觸鬚有少少咬口壽司當中嘅海膽壽司係我最愛海膽味道甘甜香濃,質感細膩,入口即溶牡丹蝦壽司蝦肉口感爽滑甜鲜, 而且好大隻大TORO壽司魚油豐富甘香, 一食就知品質好好最後仲有湯同甜品食完非常好滿足侍應好有禮貌, 而且每上一道菜都會細心解釋友人表示係佢食得最滿足一次嘅生日飯
好友生日, 原本PLAN好嘅日本旅行泡湯
唯有食好D來求安慰
今次揀咗嚟銅鑼灣嘅玄鮨
一來方便我地放工
二來知道佢地難得有優惠
咁啱我地兩個都係魚生愛好者, 所以好快就決定嚟呢間
我哋一早BOOK定位, 兩個人安排咗坐卡位
座位闊落坐得舒服

唔想諗食咩就不如叫個OMAKASE SET 等師父發辦
咁就MAKE SURE 食到最新鮮好味嘅食材
服務員會問我地有無咩唔食同敏感, 非常細心

前菜有雞泡魚, 東風螺, 饅鱔
味道酸酸地, 精巧開胃

SASHIMI
鰹魚皮有燒過, 口感特別好
大大粒新鮮帶子都有輕輕燒過, 肉嫩可口
中TORO口感肥嫩,魚油十足
金目鲷沾有烏魚子碎, 令其鮮味大大提昇!

下一道係豚肉椰菜卷
芡汁用咗蟹肉去做
係一道非常費功夫嘅菜色
味道真係好好!

螢光魷魚配醋麵豉
魷魚肉身多汁煙韌,觸鬚有少少咬口

壽司
當中嘅海膽壽司係我最愛
海膽味道甘甜香濃,質感細膩,入口即溶
牡丹蝦壽司
蝦肉口感爽滑甜鲜, 而且好大隻
大TORO壽司
魚油豐富甘香, 一食就知品質好好
最後仲有湯同甜品
食完非常好滿足
侍應好有禮貌, 而且每上一道菜都會細心解釋
友人表示係佢食得最滿足一次嘅生日飯

2020-05-09 2064 浏览
想品嘗高質日本料理,又心痛荷包,強烈建議午市預約日本餐廳,價錢不單比晚上便宜一半以上,質素也絕對不低。今日午市已於「玄鮨」訂位,最近疫情慢慢回復正常,大家饑餓後也主動尋覓較高質美味的餐廳,祭五臟六腑。「玄鮨」午市套餐配小砵、味噌湯及甜品,價錢約300-400左右,分別有刺身、壽司及丼等選擇。我們選了Sashimi Lunch及Deluxe Chirashi。小砵黃瓜櫻花蝦Sashimi Lunch(午市套餐)煮物師傅以生菜包扎豬肉再以高湯煮熟,湯汁滲透扎物,生菜微脆清甜,豬肉結實香嫩富肉汁。刺身拼盤若果對魚生有要求的朋友,建議你只能選擇主推廚師發辨的日式餐廳,每天新鮮由日本直送刺身,件件新鮮甜美富彈性,並非一般日本料理店能比擬。刺身拼盤包括油甘魚、赤貝、生吞拿魚腩、鰹魚等等。刺身厚切每款兩片,肉質飽滿富彈性,整體鮮甜油潤。生吞拿魚腩油香豐富,咬下油脂化在嘴間。湯品店家以魚骨香煎鮮熬,湯色清淨透徹,魚香扑鼻帶蔥花香。入口熱騰騰而柔滑,味道清甜。Deluxe Chirashi丼飯魚生種類繁多,包括海膽、三文魚籽、鯖魚、油甘魚、赤貝、生吞拿魚腩、赤蝦等等。海膽肥大厚身,口感柔軟甘口,味道清淡

今日午市已於「玄鮨」訂位,最近疫情慢慢回復正常,大家饑餓後也主動尋覓較高質美味的餐廳,祭五臟六腑。「玄鮨」午市套餐配小砵、味噌湯及甜品,價錢約300-400左右,分別有刺身壽司及丼等選擇。我們選了Sashimi Lunch及Deluxe Chirashi。

小砵

黃瓜櫻花蝦

Sashimi Lunch(午市套餐)

煮物

刺身拼盤

刺身拼盤包括油甘魚、赤貝、生吞拿魚腩、鰹魚等等。

湯品

Deluxe Chirashi丼飯

魚生種類繁多,包括海膽、三文魚籽、鯖魚、油甘魚、赤貝、生吞拿魚腩、赤蝦等等。海膽肥大厚身,口感柔軟甘口,味道清淡鮮甜不腥。

荔枝雪葩
荔枝雪葩入口冰凍香滑細膩、質感輕盈,味道清甜可口。

總括來說,午市吃主推Omakase的餐廳必定超高性價比,低價卻有高級享受。
2020-05-09 417 浏览
—好耐冇約食飯 揀間環境空間感夠 自我感覺良好d lol 廚師發辦 $1380/人首先有個頭盤 三款前菜都精緻小巧雞泡魚皮爽口有彈性 拌著酸汁同吃非常醒胃螺肉腍身入味 用竹籤輕易拎出魚肉南蠻漬 底下有爽甜洋蔥絲然後令人期待嘅刺身上場 一共有六款有芽苗菜和紅蓼作伴 吃起來帶點酸酸刺激嘅感覺鰹魚拌著薑蓉蔥花同吃 味道更豐富金目鯛不用蘸醫油 直接與烏魚子吃鱆紅魚比較黏滑有咬口響螺鮮甜有嚼勁 赤貝同樣爽口清膩拖羅油脂豐腴入口即溶 滿滿油香煮物係汁煮鱆紅魚鮫魚身浸透黏稠高湯醬汁蘿蔔亦甜腍入味 瀨尿蝦 螢光魷魚天婦羅兩者都有滿滿嘅膏 搭配自家整嘅綠茶鹽一齊食赤鯥魚皮有輕輕燒過鯛魚肉質柔軟牡丹蝦黏黏有彈性帆立貝清甜鮮美濃郁嘅海膽 完全係口腔嘅享受灸燒拖羅肥美柔軟 同樣入口即溶 味道濃厚薑段比平時食嘅薑片 冇咁濃烈更加幼嫩食過魚生和同壽司後 上咗碗蜆肉麵豉湯暖胃結尾嘅水果亦不遑多讓蜜柑juicy冇渣士多啤梨外紅內白 十分香甜 完全沒有半點酸味最中餅內餡係回甘嘅抹茶雪糕——————————————————玄鮨銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓

好耐冇約食飯 揀間環境空間感夠 自我感覺良好d lol
——————————————————
玄鮨
銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓
2020-05-02 315 浏览
平時omakase都係選擇夜晚食,但而家原來lunch都有得食,而且價錢仲平好多添!今次帶媽咪嚟慶祝母親節,所以就請佢食咗呢一餐好豪嘅lunch。呢度嘅侍應服務超級好,而且環境好安靜。餐廳環境客人之間嘅距離都幾開,好有私隱度。呢度我個人覺得最好食嘅係佢嘅拖羅,完全係入口即溶嗰隻。媽咪都好滿意呢一度嘅大拖羅,如果呢度個lunch set都包埋甜品同埋前菜等等,唔好睇落一個飯同刺身好少,食落去其實都好飽肚。
2020-04-29 419 浏览
公司係炮台山,想食好啲既日本野都真係要過到嚟銅鑼灣,朋友介紹玄鮨好食,終於有日冇咁忙可以出嚟食!裝修💯 環境💯 服務💯 ➡️ 性價比 👍🏻前菜:漬物Sashimi Lunch $330有八款唔同既刺身,一款兩件,由淡味食到濃味,魚油好香。刺身新鮮就不在話下,份量都好足!仲想講下左邊果舊都係漬物,特別好食,質地似蘿蔔,甜甜地好開胃。呢個餐連埋白飯。Deluxe Chirashi $360刺身飯就有另外八款刺身,仲有我最鍾意嘅海膽,好大板啊☺️ 全部魚都好高質,冇得彈!海膽隔離有一對都幾特別,我食到似係蒟蒻冬菇,爽口扮刺身🤣 但其他真刺身都夠晒多,覆蓋左成個飯。呢個餐仲跟個茶碗蒸,啲蛋幾滑,但都唔算好特別。跟餐甜品:番石榴味雪芭🤤第一次食,好特別,食得出佢有將鮮果打入去,因為啲番石榴核打到好碎形成粉末狀態,唔會阻礙進食嘅同時,仲令到層次更豐富。加一服務費

裝修💯 環境💯 服務💯 ➡️ 性價比 👍🏻

前菜:漬物

Sashimi Lunch $330

Deluxe Chirashi $360
呢個餐仲跟個茶碗蒸,啲蛋幾滑,但都唔算好特別。

跟餐甜品:番石榴味雪芭🤤

Sashimi Lunch
Deluxe Chirashi
番石榴味雪芭
2020-04-29 305 浏览
#hungrypiggiess_銅鑼灣偶爾都想食番餐高汁日本菜🇯🇵今日要同大家推薦嘅依一間就係攞過米芝蓮嘅日本餐廳,食咗佢嘅午餐發現實在太好食嘅關係下次諗住成家去試佢夜晚嘅omakase😻======================== Deluxe Chirashi 特上ちらし $360(配茶碗蒸)所有lunch set都會跟前菜、麵豉湯同甜品🍨我哋唔同嘅午餐就會有唔同嘅配菜👅豐富嘅魚生飯入面好多刺身配搭,包括有我哋常見嘅吞拿魚、池魚、帆立貝、牡丹虾等......實在太多不能盡錄😹 要一句概括嘅就係佢嘅刺身係好甜好新鮮!每一片都毫不吝嗇咁好厚切,更加唔會有雪藏處理得唔好嘅問題出現~彈牙爽口有魷魚,要肥美又有拖羅做代表✨配埋嘅茶碗蒸入口蛋味濃郁,仲要口感好滑,好耐冇食過啲咁高質嘅茶碗蒸🤩! ========================Sashimi Lunch 刺身ランチ $330(配煮物、白飯)刺身拼盤包括八款刺身同刺身飯嘅刺身都大同小異,一樣都係咁鮮甜咁高質🤟🏻想特別一提嘅就係依一個午餐先至有嘅煮物🍲當日嘅煮物就係汁煮白蘿蔔🥕蘿蔔相當爽甜而且整到非常之淋,入口即溶嗰種,估唔到係
#hungrypiggiess_銅鑼灣
Deluxe Chirashi 特上ちらし $360
(配茶碗蒸)
Sashimi Lunch 刺身ランチ $330
(配煮物、白飯)
刺身拼盤包括八款刺身刺身飯嘅刺身都大同小異,一樣都係咁鮮甜咁高質🤟🏻想特別一提嘅就係依一個午餐先至有嘅煮物🍲當日嘅煮物就係汁煮白蘿蔔🥕蘿蔔相當爽甜而且整到非常之淋,入口即溶嗰種,估唔到係配菜佢都做得咁仔細,令人好回味😻
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 玄鮨 (銅鑼灣)
銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓
========================
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #discoverhongkong #instafollow #foodie #diningcityhk #foodstagram #hongkongfoodie #852foodie #bestfoodhongkong
2020-04-28 261 浏览
今日係我男朋友生日啊!所以決定由午餐開始就請佢食好啲。揀咗呢一間晚市係做Omakase嘅日本菜,不過午市就係做lunch menu既。一入門口就見到掛住左四張米芝蓮證書,果然係冇揀錯餐廳。餐廳入面嘅員工亦都好專業,因為我男朋友未到,所以佢哋亦都希望等佢嚟到先幫我落單,完整返成個用餐嘅體驗。男朋友嚟到之後我哋一人叫咗一份午餐,好快佢就放低左熱毛巾,同埋前菜。前菜係一份芥辣魷魚沙律,非常開胃。我叫嘅午餐係三色丼,材料有大拖羅蓉,三文魚子同埋海膽。一放低我就已經知道個海膽係極度新鮮,睇得出呢一種橙色係非常新鮮嘅北海道海膽。吞拿魚茸顏色亦都偏粉紅,起碼會係中拖羅。特上chirashi丼飯至於我男朋友叫個飯,就真係非常豪華啦。唔單止有海膽同三文魚子,仲有五六款魚生,貝類同埋海老。個飯底亦都唔細,如果胃口唔係好大嘅女孩子,應該真係會食唔晒。總括來講,兩個飯上面嘅魚生都好新鮮,特別推介佢嘅海膽。因為我男朋友其實係唔食海膽嘅,但係因為呢度嘅海膽非常鮮甜所以佢都食晒。飯嘅溫度同埋醋嘅份量都控制得好好,完全對得起佢呢一個價錢。兩個套餐都會送茶碗蒸,呢度嘅茶碗蒸同樣係10分正宗。蛋漿非常之滑,最令我享受嘅係

特上chirashi丼飯

兩個套餐都會送茶碗蒸,呢度嘅茶碗蒸同樣係10分正宗。蛋漿非常之滑,最令我享受嘅係碗底嗰一粒銀杏,好有日本風味。我既三色丼餐仲會送一個湯烏冬同埋麵豉湯,湯烏冬係用上濃厚嘅鏗魚湯底,食完魚生飯之後, 10分解膩。

最後呢一餐飯以兩球芝麻雪糕作結,芝麻味10分香濃,識落唔似係雀巢嘅貨色,有機會係自家製,讚!

雖然一餐午餐來講係有少少貴,但係比壽星仔食好啲,自己又享受總括嚟講都係值得嘅!覺得會有下次,帶同事嚟食飯都好適合。亦都需要讚一讚侍應非常專業,令到成個用餐體驗10分愉快
庆祝纪念
生日
2020-04-27 205 浏览
今日想同屋企人去食啲好野,我地搵左一間米芝連級既日式餐廳去食lunch,餐廳入面掛左好幾年既米芝連牌。中午有十個lunch set可以揀,都幾多選擇!點完餐,首先有熱手巾比客人抹手,好貼心。跟住就有前菜可以食!我地點左2號餐既刺身套餐,呢個餐有幾款好新鮮既刺身,我最鐘意就係拖羅,勁肥美!跟餐仲有埋煮物,入面有魚同埋蘿蔔,蘿蔔煮到勁腍勁入味,正!另外,我地仲點左3號餐既特上刺身飯,刺身飯入面既剌身勁吸引,尤其是海膽,勁鮮同肥美!跟餐有茶碗蒸!食完正餐,仲有埋跟餐甜品tim,呢個番石榴sorbet好refreshing!
中午有十個lunch set可以揀,都幾多選擇!

跟餐仲有埋煮物,入面有魚同埋蘿蔔,蘿蔔煮到勁腍勁入味,正!
跟餐有茶碗蒸!
  • Deluxe Chirashi
2020-04-26 179 浏览
之前有個同是吃貨的朋友仔 介紹我同大舊食呢間omekase嘅lunchset 話非常抵 而且係米芝蓮叫我地得閒可以試下 為食嘅我同大舊 當然唔會等得閒先試啦 就算幾忙都要食咗先算啊嘛 所以我哋就係一個忙碌嘅中午時間 偷偷地抽空嚟到呢度食個愉快嘅午餐~~~餐廳裝修幾靚 啲職員都好有禮貌 我地叫了Sashimi lunch 同 Deluxe chirashi 🐟~~~一叫完 前菜就好快咁嚟啦今日嘅前菜係青瓜昆布白飯魚酸酸甜甜而且好清爽 好開胃呀~~~Sashimi lunch :呢個刺身set超豐富 包括有麵豉湯 白飯 黃瓜 煮章紅魚而刺身就有赤身 枇杷蝦 赤貝 粒貝 章紅魚 深海池魚 大拖羅 象拔蚌 淨係睇個樣已經覺得值回票價 影咗好多張相嘅我哋終於開始動筷 第一件就先食我地最愛嘅大拖羅 入口 哇 油脂味bit曬出黎 完全係日本嘅感覺 家鄉嘅味道 好令人感動啊!~~~Deluxe chirashi:呢個set有包蒸蛋同麵豉湯 蒸蛋好滑 中間仲好多材料個丼就多餸少飯 配搭正到不得了 個飯表面滿佈魚生 例如有海膽 拖羅 八爪魚咀 帶子 池魚 飛魚子 賴尿蝦 牡丹蝦等等 簡直靚到令人目不轉睛
~~~
Deluxe chirashi:呢個set有包蒸蛋同麵豉湯 蒸蛋好滑 中間仲好多材料個丼就多餸少飯 配搭正到不得了 個飯表面滿佈魚生 例如有海膽 拖羅 八爪魚咀 帶子 池魚 飛魚子 賴尿蝦 牡丹蝦等等 簡直靚到令人目不轉睛 每啖入口 飽滿嘅飯粒同鮮甜嘅刺身交融埋一齊 個下真係好想時間可以永遠停留係呢一刻啊☺️
~~~
食完個冇得挑剔嘅刺身同飯之後 最後仲有甜品或者咖啡配埋 呢一日嘅甜品係薄荷朱古力雪糕夾餅 雖然我哋唔係特別鍾意食薄荷朱古力雪糕但係都覺得佢整得唔錯 咖啡就啡味好重 大舊好中意
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
餐廳:玄鮨 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓
2020-04-25 202 浏览
今晚我同朋友約好咗嚟呢度食嘢,心諗應該唔會伏嘅,上到嚟一睇到環境十分靚又舒服,店員服務態度很好👍,由於都有一段時間冇食Omakase又見到做緊優惠,反正一場黎到決定試吓!⊰⊹═════════════⊹⊱前菜醒神開胃嘅前菜!🙈⊰⊹═════════════⊹⊱天婦羅外皮鬆脆,咬落口感好享受,點少少綠茶鹽非常好食!👌⊰⊹═════════════⊹⊱柚子油螢光魷魚好鮮甜爽囗!😋⊰⊹═════════════⊹⊱刺身系列每一件都好爽口又肥美,好新鮮冇腥味,擺放食物都好美觀。🤣⊰⊹═════════════⊹⊱壽司系列每一款壽司放入口好爽口鮮甜。😅⊰⊹═════════════⊹⊱麵豉湯有蜆肉、菇同豆腐, 口感好豐富,飲落去好清甜。🙂⊰⊹═════════════⊹⊱
前菜
醒神開胃嘅前菜!🙈
天婦羅
外皮鬆脆,咬落口感好享受,點少少綠茶鹽非常好食!👌
柚子油螢光魷魚
好鮮甜爽囗!😋
刺身系列
每一件都好爽口又肥美,好新鮮冇腥味,擺放食物都好美觀。🤣
壽司系列
每一款壽司放入口好爽口鮮甜。😅
麵豉湯
有蜆肉、菇同豆腐, 口感好豐富,飲落去好清甜。🙂
2020-04-22
2020-04-25 3052 浏览
推薦指數:🤩🤩🤩🤩🤩對自己好一點,今晚黎個高質日本料理!由廚師發辦帶我地黎個味蕾美食之夜!玄鮨係銅鑼灣地段,裝潢別有一番風格,帶點日系歐式風格,今晚坐BAR木台好好享受一下~前菜已經夠哂特別,最鐘意個炸牛蒡,切成薄薄片炸起脆口,有口感亦非常健康由廚師發辦的六款刺身,不得不讚的係擺盤功夫了得,令人食得賞心悅目~每款刺身都用心設計同唔同食材襯托。刺身款式都幾特別,有伊木魚、赤貝、池魚、鱆紅魚,最令人回味的係吞拿魚拖羅!油脂分佈平均,拖羅入口即溶化,油香充滿係口到,非常新鮮!超高水準的天婦羅,選用的材料夠哂特別,分別係瀨尿蝦、螢光魷魚同蘆筍!螢光魷魚好多膏,超好食,新鮮炸起的天婦羅入口脆卜卜,但一啲都唔油膩!再黎當然係分食的手握壽司~每款都係廚師精心安排,用心的製作每一口食落去都係幸福感!有吞拿魚、油甘魚、赤海蝦、帶子、沙甸魚同海膽!壽司魚生極新鮮,最抵讚係海膽,鮮味爆發,而且份量好多,滿口海膽!另外吞拿魚同沙甸魚都好驚喜,非常高質,值得推介。呢個煮物湯頭好甜 ! 有鱆紅魚魚頭,魚頭肉滑,配上湯頭非常鮮甜。再黎多個黑蜆麵豉湯 ,味道同製作手法非常地道,好似去左日本當地一樣,一碗好出色的麵豉湯
推薦指數:🤩🤩🤩🤩🤩

另外吞拿魚同沙甸魚都好驚喜,非常高質,值得推介。

再黎多個黑蜆麵豉湯 ,味道同製作手法非常地道,好似去左日本當地一樣,一碗好出色的麵豉湯,配埋昆布同黑蜆,蜆肉細細粒但非常鮮甜!

今晚黎埋終極甜品劃上完美句號!開心果雪糕夾餅配日本士多啤梨同柑!超FRESH的感覺,絕對滿足!

整體環境都好舒服!同朋友今晚邊飲邊食盡情傾計,店員非常專業,每道菜都用心介紹,好ENJOY!
2020-04-24
2020-04-23 218 浏览
前幾天吃過玄鮨晚上的Omakase,有朋友看到照片說要一起吃。今天前來吃個lunch。午餐包括了前菜、味增湯及咖啡或甜品。先來個前菜,胡瓜昆布魚仔酸酸的,口感豐富,很是開胃。特上ちらし $360Chirashi跟蒸蛋,蒸蛋滑嫩,有些海鮮、肉類、菇類在裡面,不錯!散壽司非常震撼,光是魚類已經八款,再加帶子、赤貝、車海老、牡丹蝦、三文魚籽、海膽及冬菇和魚片,適合什麼都想吃一點的人。全部刺身都很鮮甜,尤其海膽,真的很新鮮。米飯不算太多,吃罷剛剛好,不會太撐。刺身ランチ $330刺身Lunch配上是日煮物及白飯。今天的是高野豆腐,豆腐夾著的是店方自己打的,上面放著海膽絲,放在蟹肉打成的芡汁上。刺身有八款,擺盤一流,夠厚切,最愛是拖羅夠肥美,好味道!最後喝上今天的蝦湯,再可選擇要咖啡或是甜品。我們都選了開心果雪糕,好味!Lunch set真的好划算,下次再續。

先來個前菜,胡瓜昆布魚仔酸酸的,口感豐富,很是開胃。

特上ちらし $360

刺身ランチ $330

刺身有八款,擺盤一流,夠厚切,最愛是拖羅夠肥美,好味道!

2020-04-23 144 浏览
呀媽生日問佢想食咩,佢話想食日本野,但又唔想我駛咁多錢wor 上之生日同女朋友食過玄鰭Omakese,一路念念不忙,趁呀媽生日陪佢食番個birthday lunch 先<Sashimi Lunch$330>魚生同日本珍珠米分開上,總共有六款魚生,每款兩塊,可以同同伴分享試多D野象拔蚌清甜爽脆,有海水味鏗魚口感軟淋,配上另上醬汁,更顯其清香吞拿魚腩不用多說,雪花❄️紋絡細密,食落入口即溶<Deluxe Chirashi$360>Deluxe Chirashi 比起Sashimi lunch 多了特勝海膽,海膽有海水味,清甜甘香另外,Deluxe set 配了茶碗蒸,茶碗蒸用了冬菇碎,海鮮碎混入蛋漿蒸,令蛋香中更添鮮味食到飽飽之濟,飯後再送上茶或咖啡或甜品,肥Fatbrown 當然選了甜品,飯後來個綠茶🍵雪糕玄餅,令成餐生日飯更加完滿呢

<Sashimi Lunch$330>

象拔蚌清甜爽脆,有海水味
鏗魚口感軟淋,配上另上醬汁,更顯其清香

吞拿魚腩不用多說,雪花❄️紋絡細密,食落入口即溶

<Deluxe Chirashi$360>

• Deluxe Chirashi