招聘中
$15,500-$21,500
$16,500-$25,000
$16,500-$25,000
月薪
更多好工 (9)
2023-03-17 78 浏览
同老公難得二人世界行下海傍見到文化中心開左一間好靚既野行去望下餐牌先知原來係牧羊少年既餐廳就同老公入去回味一下當年成日係牧羊入面傾行程既日子想想當年「說走便走」的旅行入到去俾個氛圍感染左,好似做左文青咁。室內種有植物,好似城中綠洲既感覺。個設計好特別同舒服。叫左兩杯飲品試下,熱情果乳酸同檸檬特飲。熱情果味好濃好香,偏甜而檸檬特飲個味幾好,份量調得唔錯,值得一試。松露醬薯條好香好脆,即叫即炸,黑松露味好香食到唔停口。海鮮拼盤,有5款海鮮,魚好滑身,有小小辣味,大蝦燒得好香。漢堡五花肉好juicy ,個包好脆,烘得剛剛好。最驚喜係呢個拼盤個cheese 同ham都好好食,同老公爭食呢間餐廳整體好舒服,望出去有水在流動,都幾寫意,連老公都讚既地方。下次要再試埋個happy hour 既位置。
同老公難得二人世界
行下海傍見到文化中心開左一間好靚既野
行去望下餐牌先知原來係牧羊少年既餐廳
就同老公入去回味一下當年成日係牧羊入面傾行程既日子
想想當年「說走便走」的旅行

入到去俾個氛圍感染左,好似做左文青咁。
室內種有植物,好似城中綠洲既感覺。
個設計好特別同舒服。

叫左兩杯飲品試下,熱情果乳酸同檸檬特飲。

松露醬薯條
好香好脆,即叫即炸,黑松露味好香食到唔停口。

海鮮拼盤,有5款海鮮,魚好滑身,有小小辣味,大蝦燒得好香。

漢堡五花肉好juicy ,個包好脆,烘得剛剛好。

最驚喜係呢個拼盤
個cheese 同ham都好好食,同老公爭食

充滿藝術氣息🕰️牧羊少年Alchemist Café LemmaCafe坐落於文化中心,充滿濃厚嘅文藝氣息,旁邊有展覽工作坊,藝術等等融合一齊嘅ball roomCafe最入面有一間多用途嘅圖書館,好啱晏晝嚟打卡📷🍴烤舞茸菌及泰國車茄子青醬貓耳朵粉 $138青醬味道剛剛好,醬汁好香,食落好creamy但唔會太滯,貓耳朵粉好有口感 比一般嘅意粉更加煙韌同埋有咬口每塊耳朵入面都有啖啖既青醬味🫢每一啖都好滿足🍴風乾豬腩肉奶油蛋黃扁意粉 $148奶油蛋黃扁意粉同卡邦尼意粉比較相似但多咗少少鹹香味,風乾豬腩肉中和奶油嘅單一味道,味道較為豐富扁意粉非常掛汁,口感creamy 🍴蒜香法國雞翼配是拉差蛋黃醬 $88雞翼炸至金黃色,帶點辣,好惹味🌶️是拉差蛋黃醬出色,令雞翼更有驚喜!

Cafe最入面有一間多用途嘅圖書館,好啱晏晝嚟打卡📷

🍴烤舞茸菌及泰國車茄子青醬貓耳朵粉 $138
青醬味道剛剛好,醬汁好香,食落好creamy但唔會太滯,
貓耳朵粉好有口感 比一般嘅意粉更加煙韌同埋有咬口
每塊耳朵入面都有啖啖既青醬味🫢每一啖都好滿足

🍴風乾豬腩肉奶油蛋黃扁意粉 $148
奶油蛋黃扁意粉同卡邦尼意粉比較相似
扁意粉非常掛汁,口感creamy

🍴蒜香法國雞翼配是拉差蛋黃醬 $88
雞翼炸至金黃色,帶點辣,好惹味🌶️
是拉差蛋黃醬出色,令雞翼更有驚喜!

Lemna of the alchemist位於文化中心入面,裝修帶著龍頭工業風 極具型格,空間感十足,是一個和朋友傾偈食飯好地方有些位置對住文化中心嘅人工河頗有氣氛 主要客人為年輕人,主菜價錢煮菜約莫二百蚊左右尖沙咀區西餐連房價錢算上是中價位 QR code 自行下單 單點一杯飲品都係30 40蚊有交易 慢煮豚五吧迷你漢堡配波本威士忌燒烤醬$118賣相相當別緻一份三件 中間夾住一塊厚厚的五花腩,咬起來非常juicy!入口即溶嘅感覺非常之好!沒有油膩感帶著淡淡的炭火香 加了點特制的Bourbon whiskey汁,更突出其炭火的肉質香氣 西班牙海鮮燴飯2人用$278 入面有大量chorizo香腸 ,為西班牙海鮮飯帶來獨特煙燻的香味 至於上面的食材滿滿的,包括有大海蝦、尤魚、蜆和青口,從而為米飯加添海洋氣息 用上洋蔥、蕃茄紅椒和蝦頭熬成的湯來煮飯,每粒米都被鮮濃的湯汁包圍著,真是一口一鮮味,令人吃不停,飯的口感軟硬適中,上面洒了大量芝士,令味道更帶點咸香,既好看又美味

極具型格,
空間感十足,是一個和朋友傾偈食飯好地方
有些位置對住文化中心嘅人工河
頗有氣氛

主要客人為年輕人,主菜價錢煮菜約莫二百蚊左右
尖沙咀區西餐連房價錢算上是中價位

QR code 自行下單

單點一杯飲品都係30 40蚊有交易

慢煮豚五吧迷你漢堡配波本威士忌燒烤醬$118
賣相相當別緻一份三件

西班牙海鮮燴飯2人用$278

成日見到人喺尖沙咀文化中心嘅呢間cafe @barlemna 打卡,除咗食物之外,餐廳裝潢係更靚!一入去就注滿藝術氣息!🍭明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅($138)呢個墨西哥夾餅有我愛的明太子、牛油果蓉😍 仲有唔少蟹肉~ 上面再曬上大量芝士絲~ 夾餅好脆口,連埋餡一齊食口感豐富,清新又有蟹肉的鮮味,唔錯~🍭西班牙辣椒蒜油大蝦($128)大蝦用鐵pan上保持溫度~ 蝦嘅數量唔少,彈牙鮮甜~ 蒜味唔重,想佢再重啲😆 少少辣唔食得辣嘅都可以食到!🍭藏紅花蟹膏蟹肉意大利飯($158)最想食嘅海膽貓耳朵賣晒勁傷心😮‍💨 最後揀咗呢個risotto 有隻蟹鉗喺頂,醬汁以藏紅花蟹膏調製,有唔少蟹肉~ 飯唔會好硬身~

🍭明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅($138)

🍭西班牙辣椒蒜油大蝦($128)

🍭藏紅花蟹膏蟹肉意大利飯($158)

2023-03-14 109 浏览
Blue Monday放工當然要食好嘢~先有動力繼續努力返工😂今次就去食cafe,成個環境好chill好靚!✨ 明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅第一次食牛油果加辛口明太子呢個配搭!有驚喜,2樣嘢加埋好夾好好食🤤牛油果酸酸甜甜加明太子嘅微辣真係幾正👍🏻仲有蟹肉同芝士,正!✨ 海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉好香海膽味,重點係唔腥🤣佢嘅分量都ok嘅~海膽醬落得唔輕手!每粒貓耳朵粉都掛到滿滿嘅汁🤤✨ 蒜番法國雞翼配是拉差蛋黃醬蛋黃醬就好似蜜糖芥末醬🤩雞翼係炸嘅,但入面都仲好juicy~✨ 澳洲西蘭花苗配龍萵荷蘭汁西蘭花苗原來就係軒公嘅姐姐買過嘅個隻菜🤣個口感幾特別,佢係似芥蘭嘅西蘭花🥦,幾爽口✨ 純素松露醬薯條吹水食一流🤣一路傾偈一路食,唔知唔覺就食晒,佢嘅松露醬好香好正!✨ 奶油粟子著朱古力戚風蛋糕粟子蓉好香,個cream食完都唔會好膩👍🏻個下見到有鮮榨果汁就想叫🤤係蘋果甘荀香橙# 牧羊少年與他的浮萍 #lemna 📍 尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地下

✨ 明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅

✨ 海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉

✨ 蒜番法國雞翼配是拉差蛋黃醬

✨ 澳洲西蘭花苗配龍萵荷蘭汁

✨ 純素松露醬薯條

✨ 奶油粟子著朱古力戚風蛋糕
粟子蓉好香,個cream食完都唔會好膩👍🏻

個下見到有鮮榨果汁就想叫🤤係蘋果甘荀香橙

# 牧羊少年與他的浮萍 #lemna
📍 尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地下
2023-03-14 683 浏览
一直想嚟呢間好有氣氛又有文青氣質嘅牧羊少年與他的浮萍🤩講到文青,我同堂妹都like, 所以今次一齊嚟感受一下文青嘅空氣同味道😂✨明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅 - 個配搭好新穎,而且估唔到地幾夾,明太子帶d辛口,但好過癮,裡面有滿滿嘅蟹肉同牛油果蓉,層次同味道都幾豐富🤤✨澳洲西蘭花苗 - 第一次食西蘭花苗,感覺幾特別,外形似菜心,但食落係西蘭花味,沾埋個龍萵荷蘭汁,唔會太dry, 同幾惹味~✨純素松露醬薯條 - 個薯條整得幾出色,食到後期攤凍咗食都仲係好脆身,同埋松露醬幾濃郁👍✨蒜香法國雞翼配是拉差蛋黃醬 - 擺碟有誠意!外皮炸得好炸,蒜香味都出,肉汁鎖住喺雞翼裡面,整得唔錯😋✨海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉 - 大大舊海膽好吸睛,成個粉都充滿住海膽香味,貓耳朵粉整得夠彈牙😻✨奶油栗子蓉朱古力戚風蛋糕 - 輪到甜品登場,樣貌幾靚,蛋糕算鬆軟,面頭栗子蓉幾入口,share食就good good😸✨蘋果 | 甘筍 | 香橙 - 飲到真材實料,夠晒清甜同解膩,又有滿滿vitamin C

澳洲西蘭花苗

海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉
奶油栗子蓉朱古力戚風蛋糕
蘋果 | 甘筍 | 香橙
2023-03-13 103 浏览
座落於尖沙咀文化中心,結合餐廳、酒吧及文化展覽,空間感足,環境極富文青感,在文化氣息下享受美食!👉🏻蒜香法國雞翼配是拉差蛋黃醬 $88共6大隻,外皮金黃香脆,肉質鮮嫩,蒜香味濃,蛋黃醬絕對是畫龍點睛,更添惹味!👉🏻慢煮豚五花迷你漢堡配波本威士忌燒烤醬 $118共3個,其實不算mini,五花豚好厚肉,肥瘦度適宜,燒得香口,沒有油膩感!👉🏻藏紅花蟹膏蟹肉意大利飯 $158足料,滿滿的蟹肉絲,蟹膏味重,意大利飯煙韌creamy,蟹肉好有鮮味!

👉🏻蒜香法國雞翼配是拉差蛋黃醬 $88

👉🏻慢煮豚五花迷你漢堡配波
本威士忌燒烤醬 $118

👉🏻藏紅花蟹膏蟹肉意大利飯 $158
2023-03-12 65 浏览
行過去完太空館行多兩步見到一間餐廳好chill,咁啱又有位就去試吓餐廳非常歡堂好適合夜晚談心唔怕傾得唔自在中間仲有棵樹好有藝術氣息嗰日都肚餓兩個人叫咗一個Pizza 同一個西班牙海鮮飯芝士四重奏芝士份量非常多有少少美中不足嘅係個餅底唔夠脆有少少濕.個海鮮飯分量非常多侍應非常有禮,提示啲非常熱小心唔好觸碰巨型大老虎蝦加巨型大帶子非常之有看頭,令到啲蜆同青口比下去. 出邊啲西班牙海鮮飯通常都會比番茄味蓋過咗呢度啡very good
行過去完太空館行多兩步見到一間餐廳好chill,
咁啱又有位就去試吓

嗰日都肚餓兩個人叫咗一個Pizza 同一個西班牙海鮮飯

個海鮮飯分量非常多侍應非常有禮,提示啲非常熱小心唔好觸碰

巨型大老虎蝦加巨型大帶子非常之有看頭,
2023-03-12 65 浏览
路過文化中心見到間餐廳好靚,通透嘅落地玻璃、昏暗嘅燈光、中間流線型嘅座位,唔知點解真係有種浮萍嘅感覺,好得意。慢煮豬鞍好大件好厚,最近喺連鎖餐廳食嗰啲overcook又鞋嘅豬鞍真係怕怕,呢個豬鞍名副其實有慢煮嘅水準,僅僅熟多肉汁,唔洗點醬都好夠味。 配菜粟米同薯仔俾得好慷慨,如果薯仔再焗耐啲香口啲就完美。海膽蟹肉貓耳朵濃到合埋眼食都完全講得出係海膽味,最驚喜嘅係蟹肉多到爆,一絲絲嘅蟹肉質感甚至比好多蟹肉意粉突出,真材實料。慢煮豚五花迷你漢堡係幾個方面都令我有驚喜,首先係佢完全唔迷你,作為最後飽肚選擇份量好啱。 其次係個五花肉比想像中厚切,煎過但完全唔乾,隱隱有頭先個豬鞍嘅影子,肉味濃又多汁。 雖然睇落肥膏好似好厚但一啲都唔膩,生菜、燒烤醬同酸瓜嘅組合好惹味清爽。

尖沙咀海旁文青cafe✨🦥🫧在尖沙咀文化中心地下,有間出名的牧羊少年cafe,但這間分店有兩部份,一邊是西餐廳,另一邊是酒吧,很chill的感覺呢!此外,餐廳內更有與藝術相關的workshop,很有意思!餐廳環境很寬敞、寧靜,燈光很和諧,有著舒適的放鬆感,且能看到維港的景色,很適合放工來輕鬆或與朋友聚會。食物方面亦走健康的路線,有特色之餘,用上了大量有益和高質的食材,讓人吃得很安心!《原生紅菜頭合桃沙律》$138健康美味的紅菜頭沙律,配上濃味的希臘發達芝士及清新的蜜糖法芥黑醋醬,中和口腔內的味覺衝擊,很惹味,又開胃!《海膽黑魚子醬蟹肉貝殼粉》$188特色的意粉類,用上了一口的貝殼粉,海膽醬的味道完全融入貝殼粉之中,與真實的海膽和黑魚子撈在一起,顯得高貴又浪漫,加上啖啖蟹肉,是無比的幸福感!《烤慢煮法國豬鞍》$238主菜方面亦很有心思,以慢煮的健康烹製方法,令豬鞍的肉質又嫩又滑,另配烤新薯及火炙粟米伴芥末籽蘋果醬,清新得來又入味,開胃又惹味!飲品方面也有水準,不論是特飲,還是拉花的咖啡,也很完美!《竹炭牛奶咖啡》$48《葡萄 西柚|蜂蜜》$62總結:能賞維港的有水準文青cafe加酒吧。
尖沙咀海旁文青cafe✨🦥🫧

《原生紅菜頭合桃沙律》$138

《海膽黑魚子醬蟹肉貝殼粉》$188

《烤慢煮法國豬鞍》$238

飲品方面也有水準,不論是特飲,還是拉花的咖啡,也很完美!
《竹炭牛奶咖啡》$48
《葡萄 西柚|蜂蜜》$62

總結:能賞維港的有水準文青cafe加酒吧。

今日同朋友嚟到尖沙咀海旁行街🌊,睇完個日落🌇,決定喺附近搵吓嘢食~ 醒起呢間餐廳好出名,好多朋友都有推介過,終於有機會可以食啦😍餐廳個名好優雅「牧羊少年與他的浮萍」🖼️ 唔知係唔係開係文化中心入邊,要改返個咁有藝術氣息嘅名呢🤣 餐廳環境好靚,空間感十足😆,近乎座無虛席,但係都唔會覺得擠擁;裝修花咗唔少心思,雲石材質嘅枱凳,配合落地大玻璃同埋出面既水池,相映生輝🪞前菜:「烤比目魚 蜜桃肉 綠牛油生菜沙律 配烤南瓜子 及 自製燒醋汁」$158沙律🥗份量多,仲一啲都唔馬虎,除咗有滿滿既沙律菜之外,仲有五顏六色既蕃茄仔🍅、青瓜🥒、南瓜籽,夠晒健康;調味合適,酸甜開胃🥙;目比魚好出色,煎到外皮脆卜卜,肉質鮮嫩!🐟主菜:「烤十安士 澳洲 M4安格斯西冷 配新薯 烤美國蘆筍」$288牛扒🐮煎得剛好,我哋叫咗五成熟,切開可以見到粉嫩嘅肉體🥩,非常吸引!牛扒外層香脆,將牛肉汁牢牢鎖住~ 配菜蘆筍加埋焗薯仔🥔,份量同埋配搭都天衣無縫😋小食:「蒜香法國雞翼 六隻 配是拉差醬」$88雞翼大大隻🐤,炸至黃金色,外脆內軟,雞肉一啲都唔老,保持到嫩滑嘅口感😌甜品:「覆盤子奶油霜 配糖漬草莓 及蛋白脆餅」$98因為我哋

前菜:

主菜:

小食:
「蒜香法國雞翼 六隻 配是拉差醬」$88

甜品
「覆盤子奶油霜 配糖漬草莓 及蛋白脆餅」$98
因為我哋都有啲飽,所以想揀個輕盈啲嘅甜品😛~ 覆盤子酸甜開胃;空氣感十足嘅奶油霜冇乜負擔,加埋雲呢拿雪糕🍧同甜甜既士多啤梨🍓,入口即溶;作為啲餐飯嘅結尾,我哋非常滿意🥰
2023-03-09
  • 覆盆子奶油霜配糖漬草莓及蛋白脆餅
2023-03-10 63 浏览
🔅同朋友約黎牧羊少年食生日飯,點知原來有咁多間,走錯左去k11分店。🔅週末真係超級多人排隊等位,成間餐廳好多位,但全部full曬。最好提前book🔅野食方面感覺就普普通通,無太特別,價錢和擺盤也同其他正常cafe差唔多。所以試過一次也不會去第二次。🔅另外週末可能員工人手不足,在處理客人問題時需要等候,如果增加多啲人手會令服務體驗更加好

2023-03-08 106 浏览
香港係一個藝術文化匯聚嘅地方當然要有一個代表者特點嘅餐廳現在間餐廳正正就是當住這個角色這裏嘅環境設計完全符合喜歡文化藝術嘅朋友坐落香港文化中心及藝術館之間面對維多利亞港食物方面,也絕對可以擺咗上舞台原生紅菜頭合桃沙律 配 希臘發達芝士 及蜜糖法芥黑醋醬新鮮嘅紅菜頭 咬落去有一種清新嘅春雨感覺希臘發達芝士切得細細 散發一種濃烈嘅芝士味道放上醬料及一流嘅擺設 完美嘅晚餐就從這裏開始海膽黑魚子醬蟹肉貝殼粉外觀已經見到非常豪華濃烈嘅醬汁,上面還有海膽每一粒貝殼粉完全佔得上濃烈嘅芝士,海膽黑魚子醬汁而且一絲絲嘅蟹肉識讀一種豪華嘅肉味 一口一口放入去幾斯文又可口啱晒女士烤慢煮法國豬鞍配烤新薯 及火炙粟米伴芥末籽蘋果醬厚厚嘅豬扒 簡簡單單 但係放上枱,簡直可以話係色香味俱全當切開嘅時候,更加係肉汁鮮嫩 流出來 嗰種欲罷不能嘅感覺,要馬上品嚐 不出所料 有一種入口即溶嘅感覺,而且有濃烈嘅豬肉味果然燒烤慢煮嘅功夫 加上火炙粟米 向後軟林林 襯托着,簡直係一絕兩杯飲品葡萄 西柚 蜂蜜(凍)混合三種元素嘅一杯,冰凍飲品清新精神,一振可口甜美,配合大餐,食得過癮飲得開心竹炭牛奶咖啡美麗嘅拉花,加上實在嘅咖啡味
香港係一個藝術文化匯聚嘅地方
當然要有一個代表者特點嘅餐廳

現在間餐廳正正就是當住這個角色
這裏嘅環境設計完全符合喜歡文化藝術嘅朋友
坐落香港文化中心及藝術館之間面對維多利亞港

食物方面,也絕對可以擺咗上舞台

原生紅菜頭合桃沙律 配 希臘發達芝士 及
蜜糖法芥黑醋醬

新鮮嘅紅菜頭 咬落去有一種清新嘅春雨感覺
希臘發達芝士切得細細 散發一種濃烈嘅芝士味道
放上醬料及一流嘅擺設 完美嘅晚餐就從這裏開始

海膽黑魚子醬蟹肉貝殼粉

外觀已經見到非常豪華濃烈嘅醬汁,上面還有海膽
每一粒貝殼粉完全佔得上濃烈嘅芝士,海膽黑魚子醬汁

烤慢煮法國豬鞍配烤新薯 及火炙粟米伴
芥末籽蘋果醬

厚厚嘅豬扒 簡簡單單 但係放上枱,簡直可以話係色香味俱全

兩杯飲品

葡萄 西柚 蜂蜜(凍)

竹炭牛奶咖啡

美麗嘅拉花,加上實在嘅咖啡味道 一路飲一路在這個富有文化色彩嘅地方什麼煩惱也能夠拋諸腦後 什麼困難也有無限嘅想像力令你無往而不利

就在餐廳嘅側邊延伸開去,我見到一間很有情調嘅酒吧裏面空間廣闊,格調簡單適合晚飯之後過去飲返兩杯都市生活就是這麼簡單

2023-03-07 75 浏览
近年經常都食牧羊少年,價錢合理又真係會食到幸福嘅味道,尖沙咀呢間特別靚,Menu又完全唔同,特登嚟試吓。清酒昆布湯煮本地蜆鮮甜有蜆味,雖然唔算好大粒,但係彈牙飽滿夠新鮮。 作為西餐見到必點、食蜆無數嘅我,覺得個汁真係值得一讚,牛油、蒜片同辣椒固然好香,最正嘅係有昆布同少少麵豉嘅風味,辣味都夠突出,好惹味。海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉就係幻想中濃郁嘅味道,每一粒貓耳朵都俾濃郁Creamy嘅海膽醬包圍住,煙靭彈牙,係令人好滿足嘅意粉。烤慢煮法國豬鞍好juicy,切開見到啲汁爆曬出嚟閃令令咁,有保濕豬鞍個種軟腍多汁,係略嫌芥末籽蘋果醬唔算好甜,如果蘋果味再出啲就更好。

2023-03-07 65 浏览
TGIF Lemna of the alchemist牧羊少年與他的浮萍一直喜歡的牧羊少年Cafe文化中心地下這家分店,環境很美,旁邊還有一間bar。The atmosphere is just awesome!It’s sparkling! Acquesi Moscato Asti一支比較抵飲🤪🤪it’s sweet.Charcuteries & Cheese Platter依比利豬背油薯條點了這兩款小食來送酒真的很不錯🤓喜歡Parma ham的味道薯條更是極力推薦 yum yum!
TGIF Lemna of the alchemist
牧羊少年與他的浮萍

一直喜歡的牧羊少年Cafe
文化中心地下這家分店,環境很美,旁邊還有一間bar。

一支比較抵飲🤪🤪it’s sweet.

Charcuteries & Cheese Platter

依比利豬背油薯條

點了這兩款小食來送酒真的很不錯🤓
喜歡Parma ham的味道
薯條更是極力推薦 yum yum!