✅牡蠣小屋最近發掘到一間好似日式居酒屋嘅裝修嘅牡蠣店主打唔同嘅牡蠣菜式😍鐘意食蠔嘅大家一定要試啊!🩵🔆日本生牡蠣山蓉鍋 $550呢個係佢哋嘅signature dish😍基本上每枱都會必點! 首先上菜嘅時候會有蔬菜拼盤(有蘿蔔 金菇等) 山藥 同 生蠔🦪生蠔一份有6隻~ 每隻都超大超肥美❤️😍湯底係昆布湯底 店員會幫助將蔬菜放入鍋中 慢慢煮入味之後再倒入山藥泥😀 最後滾起就可以慢慢滾生蠔啦!湯底勁清甜 有昆布&鰹魚味道 山藥泥混合係湯底中 唔會好奇怪 完全混合哂😁生蠔吸左湯嘅精華 每一隻都爆汁同好甜😀食完呢個鍋之後仲可以加配其他配料打邊爐又或者加飯做雜炊😝🔆自家製紫蘇入鴨 $118有如漢堡扒一樣既結實質感除了鴨的特別質感,仲有啲軟骨增加口感📈紫蘇葉味道唔重,只係有淡淡既獨特香味,唔會蓋過肉既味道配上柚子胡椒醬,辣辣地又清新既味道,食落唔會太油膩🔆牡蠣茶漬飯 $58茶漬飯係用飯糰上🍙飯糰配左飯素 加牡蠣碎 同茶湯個茶湯都係有少少鰹魚味 而且個牡蠣碎食到係有用牛油微微燒過所以帶有牛油嘅香味😍 混合左成個飯糰之後 每一啖都好有海鮮嘅味道😍好有牡蠣味道🦪🦪🔆鐵盒燒生蠔 (半打)
✅牡蠣小屋
最近發掘到一間好似日式居酒屋嘅裝修嘅牡蠣店
主打唔同嘅牡蠣菜式😍
鐘意食蠔嘅大家一定要試啊!🩵

🔆日本生牡蠣山蓉鍋 $550
呢個係佢哋嘅signature dish😍
生蠔一份有6隻~ 每隻都超大超肥美❤️😍
湯底係昆布湯底 店員會幫助將蔬菜放入鍋中 慢慢煮入味
之後再倒入山藥泥😀 最後滾起就可以慢慢滾生蠔啦!
湯底勁清甜 有昆布&鰹魚味道
山藥泥混合係湯底中 唔會好奇怪 完全混合哂😁
生蠔吸左湯嘅精華 每一隻都爆汁同好甜😀
食完呢個鍋之後仲可以加配其他配料打邊爐
又或者加飯做雜炊😝

🔆自家製紫蘇入鴨 $118
有如漢堡扒一樣既結實質感
除了鴨的特別質感,仲有啲軟骨增加口感📈
紫蘇葉味道唔重,只係有淡淡既獨特香味,唔會蓋過肉既味道
配上柚子胡椒醬,辣辣地又清新既味道,食落唔會太油膩

🔆牡蠣茶漬飯 $58

唔點其他醬汁都十分鮮味
喺清酒提鮮下蠔味十分突出
店員都俾左兩支醬汁可以加入蠔食 分別係檸檬汁 & 辣汁
檸檬汁偏澀 苦苦地既味道估唔到同個蠔都係十分夾
只係滴咗3滴 已經係十分有驚喜既配搭。
入口先係檸檬既香味 過咗酸澀之後就係食到蠔既甘香 成個味道都升華咗
到辣汁 反而係辣汁先係偏酸

鰻魚做既就係口感既support
兩個都冇搶走大家既味道 well balanced

味道: 9/10
賣相: 8.5/10

地址: 銅鑼灣駱克道459-461號The L.Square10樓
2023-09-09 32 浏览
<<彩虹魚生飯 - $208>>彩虹魚生飯材料豐富 用玻璃樽裝滿海膽 三文魚籽 角切魚生粒 拖羅蓉 海藻 准山蓉 味道正常<<生蠔刺身 - $228>><<半打鐵盒生蠔 - $240>>生蠔刺身同埋鐵盒生蠔外型都係脹卜卜 無調味既鐵盒生蠔有淡淡的清甜味 喜歡濃味的可加Lemosco 同埋spicy lemosco 作調味 而每隻鐵盒生蠔都大細相若生蠔刺身鮮甜肥美 最愛淡淡的海水味 <<豚牡蠣卷串 - $38>><<免治雞肉串 - $38>>喜歡的不要錯過😋
<<彩虹魚生飯 - $208>>

<<生蠔刺身 - $228>>

<<半打鐵盒生蠔 - $240>>

生蠔刺身鮮甜肥美 最愛淡淡的海水味

<<豚牡蠣卷串 - $38>>

<<免治雞肉串 - $38>>

喜歡的不要錯過😋
2023-09-06 33 浏览
🇯🇵自從喺日本返嚟就心心念念想食返🦪カキ小屋呢類型嘅餐廳除咗生蠔之外🫶仲有吉列炸蠔同其他用蠔製作既菜式🦪🦪📝鐵盒燒生蠔💰$240/6隻超肥美既日本蠔😍隔住鐵盒用清油燒仲有兩款日式sauce 檸檬汁🍋同埋辣汁🌶️比你配燒蠔黎食隻隻都大大隻勁飽滿🦪📝KAGURA彩虹魚生飯 💰$208睇相已經好期待🌈除左靚之外仲好足料🦪🍣🍱🍙賣相嚟講💯用樽裝起七彩繽紛嘅魚生⭕️海帶⭕️藥泥⭕️海膽⭕️倒係醋飯上無論賣相定係味道都好正💜📝牡蠣泡菜鍋💰$308泡菜鍋嘅份量好多Total有六隻日本好肥美又新鮮用泡菜做湯底配埋金菇成個鍋食落都好滿足📝炸大吉列蠔 💰$78Total 有三隻大嘅吉列炸蠔因為即炸嘅關係 所以真係超脆同埋食得出啲🦪係好新鮮大大隻好肥美同平時放題食嘅炸蠔真係完全冇得比超正😍📝牡蠣忌廉意粉 💰$118呢個配搭真係好特別🦪🍝😋忌廉汁同埋蠔都好夾仲要用咗粗意粉嚟炒所以口感都好好🦪🇯🇵整體氣氛都好好而且店員有好多都係日本人🫶服務就當然更加貼心💜絕對值得一試
🇯🇵自從喺日本返嚟就心心念念想食返🦪カキ小屋呢類型嘅餐廳

而且店員有好多都係日本人🫶
服務就當然更加貼心
💜絕對值得一試
2023-09-06 217 浏览
今日同個朋友專登訂檯過嚟試下哩間野,諗住都唔會太差嘅,但比預期差囉,間舖細細間,得幾個客人,侍應安排左張兩位檯比我哋,就坐低睇餐牌,問侍應有咩生蠔,等左好好好一陣,終於攞到嚟比我哋睇,問問係咩生蠔,佢淨係得產地,北海道,長崎,哩啲名,咁不如叫日本生蠔算吧啦,再問侍應有咩推介,又噏唔出,九唔搭八,兩個人食個lunch 二千蚊唔算貴,唔係唔刺激經濟,咁嘅服務咁嘅質素可以嘅,但唔好收人咁貴囉👎🏼,食定食個啲客招呼仲好過我哋散叫,見你叫左哩啲食物咪拼多張檯比你,真係唔該晒囉。樓上舖食物質素仲緊要過地舖,但啲野食衰過啲連鎖居酒屋質素,樓面侍應四五個,個個都十下十下咁。
和牛卡斯柏喬
刺身拼盤
廚師拍板壽司拼盤
2023-09-05
2023-09-05 31 浏览
KAGURA - 再訪牡蠣小屋今日再訪銅鑼灣一間日本餐廳,居酒屋形式,地方開揚,燈光充足,一進店內就見到好多新鮮既生蠔密密麻麻展示出黎,好似去左日本咁!這間餐廳就係牡蠣小屋!日本生牡蠣山蓉鍋 $550肥美大大隻嘅新鮮生蠔,簡簡單單利用昆布湯底、野菜仲有山蓉,已經將當中嘅鮮味完整咁帶出。拖羅蔥花卷 $88份量超多既拖羅蓉,當中仲有少許角切的拖羅,口感超正。明太子芝士玉子燒 $108鹹香既明太子配上熱溶既邪惡芝士,配上超滑既滑蛋。自家製紫蘇入鴨 $118非常特別嘅一款菜式,將紫蘇葉釀入鴨肉之中,紫蘇葉嘅草青味加上鴨肉獨有嘅羶香味。活鰻魚海膽壽司 $148啖啖肉厚身嘅燒鰻魚加上滿滿嘅鮮甜海膽。蘆筍豬肉 $38雞腎 $38爽口蘆筍配上油花嘅豬肉,爽彈有口感嘅雞腎。
KAGURA - 再訪牡蠣小屋

拖羅蔥花卷 $88
份量超多既拖羅蓉,當中仲有少許角切的拖羅,口感超正。

明太子芝士玉子燒 $108
鹹香既明太子配上熱溶既邪惡芝士,配上超滑既滑蛋。

自家製紫蘇入鴨 $118

活鰻魚海膽壽司 $148
啖啖肉厚身嘅燒鰻魚加上滿滿嘅鮮甜海膽。

蘆筍豬肉 $38
雞腎 $38
爽口蘆筍配上油花嘅豬肉,爽彈有口感嘅雞腎。
2023-09-04 441 浏览
記得聖誕節朋友帶我來吃得很開心今天就輪到我帶愛吃蠔的朋友來嚐鮮😎-餐廳座位很寬敞,也有bar枱跟榻榻米座位可以選擇- 牡蠣,又稱蚵仔、生蠔、海蠣子、蠣黃、蠔白、青蚵、牡蛤、蠣蛤等-今餐最期待的日本生牡蠣山蓉鍋果然不負所望!一上桌,6隻生蠔每隻都尺寸巨大,職員幫忙將配菜、山藥蓉和牡蠣下鍋, 肥美的牡蠣鋪滿火鍋,整個畫面很療癒~~山蓉黏性極高,味道濃郁,超級滑口,平常都是配豆腐,這次山蓉配牡蠣一起烹煮,更顯牡蠣的鮮甜!!喜歡吃蠔的朋友!必點!最後-首次吃紫蘇入鴨,厚厚的一件,吃得出來的真材實料吃後在口中充滿紫蘇清新的後勁-海膽味道甘甜而帶有香氣,口感幼滑,海鰻口感細軟而鮮,海膽跟海鰻的配搭,簡直一次過滿足兩個願望~-10件時令廚師發辦壽司🍣每一片左口魚都充滿油脂,入口即溶,炙燒左口魚裙邊燒得很香^_^鯛魚壽司肉質細緻柔軟,帶著絲絲的鮮甜中吞拿魚腩壽司鮮味出眾,入口質感油潤細膩,吃後魚香及魚脂香在口內徘徊✨✨🩷-期待下一次跟朋友再來吃牡蠣吃海產食材之新鮮彷如身在日本一樣😍
記得聖誕節朋友帶我來吃得很開心
今天就輪到我帶愛吃蠔的朋友來嚐鮮😎
餐廳座位很寬敞,也有bar枱跟榻榻米座位可以選擇
今餐最期待的日本生牡蠣山蓉鍋果然不負所望!
一上桌,6隻生蠔每隻都尺寸巨大,
職員幫忙將配菜、山藥蓉和牡蠣下鍋,
肥美的牡蠣鋪滿火鍋,整個畫面很療癒~~
喜歡吃蠔的朋友!必點!最後
首次吃紫蘇入鴨,厚厚的一件,吃得出來的真材實料
吃後在口中充滿紫蘇清新的後勁
10件時令廚師發辦壽司🍣
鯛魚壽司肉質細緻柔軟,帶著絲絲的鮮甜
期待下一次跟朋友再來吃牡蠣吃海產
食材之新鮮彷如身在日本一樣😍

10件拼盤壽司

2023-08-31
10件拼盤壽司
2023-09-03 33 浏览
🤓難得準備打風 星期四收工即刻預約食呢間牡蠣🦪支持日本進口海產仲要全部人都係日本人 好正宗 好似去左日本咁💗👉🏻日本生牡蠣山蓉鍋$550一黎就叫呢個 雖然有d貴 但值得!隻隻蠔都勁大隻同埋有專人服侍 佢地會幫我地落野食去煮同埋勁細心講煮到個帶子既物體變做白色就可以拎隻蠔出黎食 如果唔係會愈煮愈縮水 牡蠣新鮮大隻 每口都滿滿的 咬落好juicy好滿足!個鍋既配料有白蘿蔔 紅蘿蔔 金針菇 豆苗 京蔥👉🏻活鰻魚海膽壽司$148海膽鮮甜 活鰻魚超級炸口 兩三啖剛好吃完👉🏻自家製紫蘇入鴨$118完全無鴨既穌味 食落好似食緊雞軟骨既texture好過癮 仲有醬汁辣辣地係隔離 沾少少醬 味道更佳👉🏻10件拼盤壽司$268十件壽司都好高質同埋新鮮,一次過滿足唔同口味玻璃蝦好爽口,勁新鮮吞拿魚既油脂好豐富,入口即化,再夾埋啲油響口腔爆出黎既感覺,勁正😋😋😋壽司飯既豉油同醋既比例岩岩好,舊飯好實,唔會一夾就散
仲要全部人都係日本人 好正宗 好似去左日本咁💗

👉🏻日本生牡蠣山蓉鍋$550

👉🏻活鰻魚海膽壽司$148
海膽鮮甜 活鰻魚超級炸口 兩三啖剛好吃完

👉🏻自家製紫蘇入鴨$118

👉🏻10件拼盤壽司$268
十件壽司都好高質同埋新鮮,一次過滿足唔同口味
玻璃蝦好爽口,勁新鮮
壽司飯既豉油同醋既比例岩岩好,舊飯好實,唔會一夾就散
一直好想帶好姊妹嚟E間主打食牡蠣嘅日本餐廳, 今次係第2次嚟, 餐廳依舊係人流不斷, 而且大部分都係日本人, 食物除左牡蠣, 更有唔少特色日本下酒菜! 座位闊落舒適, 一邊食住野一邊飲下酒傾下計確實不錯!✨️辣拌鱈魚胃泡菜鱈魚胃口感有d似魷魚, 口感爽彈, 配上辣辣地嘅泡菜同軟滑嘅芝士忌廉令胃口大增, 單食已經可以做下酒菜, 配搭梳打餅食令口感更豐富!✨️活鰻魚海膽壽司脆卜卜嘅紫茶包住滿滿嘅鰻魚同海膽, 十分鮮甜, 啖啖鮮味大滿足✨️鐵盒燒生蠔車車必點嘅招牌茶, 手掌咁大嘅牡蠣, 就咁食已經食到好鮮嘅味道, 蠔味濃郁, 店員會另外提供檸檬汁同辣椒汁沾嚟食, 車車就比較喜歡原汁原味✨️日本生牡蠣山芋蓉鍋6隻巨型生牡蠣放入昆布湯配上野菜同山芋蓉, 牡蠣肥大飽滿, 湯汁creamy鮮味好暖胃

✨️辣拌鱈魚胃泡菜

✨️活鰻魚海膽壽司

✨️鐵盒燒生蠔

✨️日本生牡蠣山芋蓉鍋
2023-08-21
2023-09-01 41 浏览
鍾意食日本牡蠣🦪嘅朋友,一定要嚟《牡蠣小屋》!呢度嘅牡蠣來自日本各個地區,既新鮮又甜美,而且煮法仲好特別😋環境《牡蠣小屋》有唔少bar枱位置,大家可以即場睇到師傅開牡蠣同埋整壽司🍣。但如果大家想要多d privacy,都可以選擇坐和式枱。食物自家製紫蘇入鴨 $118雖然呢度出名食牡蠣,但原來熟食都好得!平時我好怕食鴨,因為鴨臊味太勁,但呢個前菜一d都唔臊,質感仲好唔錯日本生牡蠣山蓉鍋 $550主角嚟了🩷🩷啲牡蠣實在太太太肥美,一啲都唔腥,連埋d山蓉、蔬菜嚟食,真係好正!六隻實在太少了🤣活鰻魚海膽壽司 $148餐廳嘅刺身壽司都係必食!嘩,呢個壽司啲海膽多d就嚟流晒出嚟,入面仲夾住好多鰻魚,好豐富❤️黑和牛$88 、 豬腩肉 $38食咗比較生冷嘅食物,當然要食吓啲熱辣辣嘅串燒啦!呢個和牛串燒真係好高質,外脆內軟,入面啲油花超多,正!三陸黑啤 $88 置身於呢個咁好氣氛嘅餐廳,當然要叫啤酒飲啦!三陸啤酒係用牡蠣嘅肉同殼來釀造,所以飲落有陣陣鹹香味,夠晒特別😍《牡蠣小屋》嘅牡蠣係我食過咁多個餐廳之中最高質嘅!大家千祈唔好錯過!

食物

自家製紫蘇入鴨 $118

黑和牛$88 、 豬腩肉 $38

三陸黑啤 $88
三陸黑啤

三陸黑啤
👍🏻抵食: 8/10😘回頭: 8/10🛋️環境:7/10💵消費: $1200 (included 10% service charge)✨🍽️推薦菜式: 日本生牡蠣山蓉鍋, 辣拌鱈魚胃泡菜, 活鰻魚海膽壽司日本人主理嘅餐廳,帶黎獨特嘅日本美食體驗,海鮮刺身甚為出色,仲有多款日本即開生蠔同貝殼可以揀。♥️,.,.♥️,.,.♥️,.,.♥️,.♥️,.,.♥️,.,.♥️,.,.♥️,.,.♥️,.,.♥️,.,.♡日本生牡蠣山蓉鍋生蠔夠大隻肥美,而且店員都有講煮2分鐘食就味道最好♡活鰻魚海膽壽司好好味, 俾左好多海膽夠鮮甜, 而且內里有夾鰻魚好脆口♡ 辣拌鱈魚胃泡菜第一次食鱈魚胃,口感同墨魚咀好相似好有咬口, 另外仲有芝士配搭, 味道出奇地好♡明太子芝士玉子燒♡免治雞肉(醬汁味)♡牡蠣餃子雞翼(1只)♡雞蛋豬肉(醬汁味)♡牡蠔豬肉(醬汁味)♡藘荀豬肉(醬汁味)

[牡蠣小屋食日本鮮活牡蠣]

👍🏻抵食: 8/10
😘回頭: 8/10
🛋️環境:7/10

♡日本生牡蠣山蓉鍋
生蠔夠大隻肥美,而且店員都有講煮2分鐘食就味道最好

♡活鰻魚海膽壽司
好好味, 俾左好多海膽夠鮮甜, 而且內里有夾鰻魚好脆口

♡ 辣拌鱈魚胃泡菜

♡明太子芝士玉子燒

♡免治雞肉(醬汁味)

♡牡蠣餃子雞翼(1只)

♡雞蛋豬肉(醬汁味)

♡牡蠔豬肉(醬汁味)

♡藘荀豬肉(醬汁味)
2023-08-27 21 浏览
平日約左朋友18:30去到食,諗住早段時間會少人啲,點知都全場滿座,肯定有佢既魅力。坐低先知,原來係日本人主理,店中唔少人都講日文🤫老實講,以我食既經驗黎計,日本人既餐廳,普通質素真係有保障。開餐食我最愛既牡蠣先🍴✦ ⋆ • °‧ ࣪ ☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☆⋆ • ✦ ⋆ • ⋆ ☾ ࣪‧ °• ⋆ ✦💲1200 (included 10% service charge)✦ ⋆ • °‧ ࣪ ☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☆⋆ • ✦ ⋆ • ⋆ ☾ ࣪‧ °• ⋆ ✦✧ 日本生牡蠣山蓉鍋 $550 ✨推✨落鍋後,等貝柱變色即可以食,剛剛好熟,蠔身鮮甜多汁✧活鰻魚海膽壽司 $148激多海膽,同埋係好新鮮✧ 辣拌鱈魚胃泡菜 $65 ✨推✨好味,啲鱈胃胃少少辣,煙韌唔腥,口感少少似魷魚,加埋芝士,放落餅乾一齊食🥰✧明太子芝士玉子燒 $108燒得幾滑嫩,有些微半熟,明太子份量幾多,所以會偏鹹啲 ✧免治雞肉(醬汁味) $38✧牡蠣餃子雞翼(1只) $68✧雞蛋豬肉(醬汁味) $38中間流心蛋黎,都幾特別✧牡蠔豬肉(醬汁味) $38✧蘆荀豬肉(醬汁味) $38

✧ 日本生牡蠣山蓉鍋 $550 ✨推✨
落鍋後,等貝柱變色即可以食,剛剛好熟,蠔身鮮甜多汁

✧活鰻魚海膽壽司 $148
激多海膽,同埋係好新鮮

✧ 辣拌鱈魚胃泡菜 $65 ✨推✨

✧明太子芝士玉子燒 $108
燒得幾滑嫩,有些微半熟,明太子份量幾多,所以會偏鹹啲

✧免治雞肉(醬汁味) $38

✧牡蠣餃子雞翼(1只) $68

✧雞蛋豬肉(醬汁味) $38
中間流心蛋黎,都幾特別

✧牡蠔豬肉(醬汁味) $38

✧蘆荀豬肉(醬汁味) $38
  • 日本生牡蠣山芋蓉鍋
2023-08-26 359 浏览
去到The L.Square10樓,一打開𨋢門已經見到新鮮海鮮,餐牌提供唔同日本蠔菜式,生蠔種類非常多,有來自長崎、岩手、兵庫、北海道、廣島、熊本….. 一間以日本蠔爲主題餐廳餐廳都有榻榻,有bar 枱,播日本電視節目,日本音樂,侍應服務態度好好,整間有日整感覺,氣氛非常好

不時見店員將生蠔放入鐵盒加入清酒蒸煮 辣伴鱈魚胃泡菜 $65
辣辣鱈魚胃泡菜配上芝士忌廉加上梳打餅,味道都唔錯 明太子芝士玉子燒 $98明太子芝士玉子燒,切開明太子同芝士滿到漏出黎,蛋香、芝士、明太子果然係絕配! 雞蛋豬肉 $38
用豬肉卷流心雞蛋做串燒,咬落去有流心效果 活鰻魚海膽壽司 $148脆卜卜的紫菜包鮮甜海膽同海鰻魚,鰻魚入口特別彈性嚼勁,加上鮮甜海膽,好正 日本生牡蠣山蓉鍋 $550
6隻手掌咁大隻北海道真蠔,用昆布湯底,配上野菜、山蓉,生蠔肥大飽滿需要煮2-3分鐘左右。唔加調味原汁原味,入口creamy 鮮味
  北海道布甸48
布甸香滑加上黑糖香,食完甜品為晚餐或劃上甜蜜句號

不時見店員將生蠔放入鐵盒加入清酒蒸煮

辣伴鱈魚胃泡菜 $65
辣辣鱈魚胃泡菜配上芝士忌廉加上梳打餅,味道都唔錯

明太子芝士玉子燒 $98

雞蛋豬肉 $38
用豬肉卷流心雞蛋做串燒,咬落去有流心效果

活鰻魚海膽壽司 $148

北海道布甸48
布甸香滑加上黑糖香,食完甜品為晚餐或劃上甜蜜句號
  • 日本生牡蠣山芋蓉鍋
  • 明太子芝士玉子燒
室內裝潢以温暖木系為主,配以暖黃燈光,感覺寬敞舒適。餐廳採用開放式廚房設計,一出電梯門就見到海產冰吧擺左多款新鮮海產,感覺好似入咗迷你魚市場。吧枱型格時尚,可以睇到廚師們烹調過程;近窗位置一邊有傳統二人木餐枱,另一邊有 3 組要除鞋入座既四人座榻榻米矮枱。牆上好多日式裝飾,餐具餐碟都好有心思,藍色貝殼碟好靚啊~環境非常乾淨衛生,另外枱上有紙巾、調味料 & 垃圾鐵桶,非常貼心。Menu 主要以送酒小吃食為主,例如有串燒、刺身、壽司、小食、沙律、蠔 + 幾款主食。○ 鐵 盒 燒 生 蠔 // $240 半打聽講鐵盒遇熱產生化學作用會令蠔更甜美。正常係原個鐵盒上枱,由待應係面前倒清酒燒煮+處理生蠔。不過當日全場爆滿,枱面都冇乜位,所以待應建議拆開蠔殼完整一碟上枱。選用日本進口既廣島蠔,蠔燒至剛熟狀態,上枱時仲有少少酒香隨熱氣散發出黎。每一隻都脹卜卜有光澤,幾乎成隻手掌咁大,一啖都食唔哂。先飲一啖蠔殻內既蠔汁,鮮甜帶微海鹽。剛剛熟透既蠔肉,咬一啖鮮甜度爆燈!咬落厚潤飽滿 creamy、邊緣爽脆,內裡蠔肉軟腍嫩滑,海水味唔太重,但有帶海水既清新感。建議先食原味,再由淡到濃試試四款調味醬汁。日本
室內裝潢以温暖木系為主,配以暖黃燈光,感覺寬敞舒適。
Menu 主要以送酒小吃食為主,例如有串燒、刺身壽司、小食、沙律、蠔 + 幾款主食。

○ 鐵 盒 燒 生 蠔 // $240 半打
聽講鐵盒遇熱產生化學作用會令蠔更甜美。
正常係原個鐵盒上枱,由待應係面前倒清酒燒煮+處理生蠔。
不過當日全場爆滿,枱面都冇乜位,
所以待應建議拆開蠔殼完整一碟上枱。
選用日本進口既廣島蠔,蠔燒至剛熟狀態,
上枱時仲有少少酒香隨熱氣散發出黎。
每一隻都脹卜卜有光澤,幾乎成隻手掌咁大,一啖都食唔哂。
先飲一啖蠔殻內既蠔汁,鮮甜帶微海鹽。
剛剛熟透既蠔肉,咬一啖鮮甜度爆燈!
咬落厚潤飽滿 creamy、邊緣爽脆,
內裡蠔肉軟腍嫩滑,海水味唔太重,但有帶海水既清新感。
建議先食原味,再由淡到濃試試四款調味醬汁。
日本人通常都以酸味黎提鮮,
可以先試新鮮檸檬 → 酸汁→青辣椒檸檬汁,
鮮甜餘韻份外持久。
紅辣椒檸檬汁係辛辣中帶有清香檸檬,有少少似 Tabasco,
不過辣味會稍微蓋過天然蠔味,都係唔加任何調味最好食!
蒸蠔口感唔似生蠔咁滑捋捋,
平時接受唔到生蠔口感嘅朋友可以一試。

○ 熒 光 魷 魚 沖 漬 // $48
魷魚非常柔軟,整體味道偏酸,味醂味道好出,
咸味唔太強烈,食落幾清新,送酒一流。

○ 安 康 魚 肝 // $58
口感軟滑,味道醇香鮮甜。

○ 牡 蠣 忌 廉 意 粉 // $118
兩隻廣島蠔鮮甜肥美,有煙韌既口感,
手打寛條麵煙韌有彈性,忌廉汁好濃稠,掛係每條麵條上,
不過稍嫌奶香味太重,蓋過左蠔嘅鲜味。
醬汁味道帶甜,個人覺得同蠔味唔係好夾,
而且食多左有點膩,兩個人 share 再加埋其他菜式就食唔嗮。

○ 免 治 雞 肉 // $38
汁燒雞肉棒肉質軟嫩鬆軟,咬落有唔少雞軟骨,口感十足
蘸埋醬汁 + 日本雞蛋一齊食更加滑溜,微咸帶出雞肉鮮味。

○ Sake 180ml // $168
日本清酒配純錫酒器,飲落口感清爽。
雖然唔係平民價錢,但食材 (特別係主角鮮蠔) 新鮮程度滿分,
加上每道菜式調味+醬汁配搭得恰到好處。
店員親切友好,附近客人都有日本人,
唔覺得嘈吵,反而係熱鬧輕鬆既氣氛,
感覺似身處日本居酒屋。

FOLLOW IG @ FISWEET FOR MORE.
2023-08-23 29 浏览
肥仔好掛住築地市場嘅日本生蠔呀,好彩俾我搵到高質日本生蠔店 - 牡蠣小屋,一解思鄉之情。日式居酒屋嘅開放式吧枱同榻榻米座位都令我一秒飛到日本,而且有好多唔同新鮮牡蠣同菜式嘅選擇,肥仔流晒口水喇!🦪辣拌鱈魚胃泡菜🦪香辣鱈魚胃好爽脆,辣味醇厚,口感韌勁十足。配上芝士餅乾中和辣味,回韻竟帶點香甜,層次十足,令人胃口頓開。🦪日本生牡蠣山蓉鍋🦪選用刺身級生蠔,湯底用真昆布熬製,不是用味精粉嘅濫竽充數之流可比擬。日本時令白紅蘿蔔、大蔥、金針菇令湯頭更鮮甜。店員會幫忙烹調,煮滾過後再煮一陣,等蔬菜吸收昆布嘅味道,再加上山蓉,令口感更加綿密 。生蠔手掌咁大,兩隻兩隻慢慢加,大滾之後十秒就食得 ,因為係刺身級,蠔味濃郁鮮甜,juicy綿滑又彈口!🦪活鰻魚海膽壽司🦪壽司飯粒軟硬酸度溫度掌握得準確,這是食壽司的最最基本。鰻魚的厚度及覆蓋面也很足夠,蒲燒汁不會太濃,燒起來的鰻魚身肉質彈牙;而最出色的是海膽,不但甘香,而且夠黏,入口即化,滿足感up!🦪鐵盒燒生蠔 半打🦪猶如月餅罐嘅鐵盒,原來每個都係由日本訂製返嚟,薄身且傳熱快,令燒完仲可保持蠔汁。做法跟足日本漁夫嘅土法,將生蠔放進鐵盒蒸架之上,加入清酒燒14分

🦪辣拌鱈魚胃泡菜🦪

🦪日本生牡蠣山蓉鍋🦪

🦪活鰻魚海膽壽司🦪

🦪鐵盒燒生蠔 半打🦪

猶如月餅罐嘅鐵盒,原來每個都係由日本訂製返嚟,薄身且傳熱快,令燒完仲可保持蠔汁。做法跟足日本漁夫嘅土法,將生蠔放進鐵盒蒸架之上,加入清酒燒14分鐘。清酒煮滾變成蒸氣令生蠔開口,無明火咁猛烈,生蠔就可以燒到剛好肥美飽滿,嫩滑多汁,仲保持生蠔澎湃嘅海水味同強勁蠔鮮味!

🦪白蔥豬肉(鹽味)& 免治雞肉(醬汁味)串燒🦪

豚肉燒到少少焦香,肉質嫩腍有彈性,白蔥香味正好滲入豚肉內,湧岀陣陣香蔥味。
免治雞肉底層有少少甜味醬油浸着,入口甜中略帶微鹹,加上摻入少少雞軟骨,口感十足。啖咬落去爆哂汁好juicy,點埋生雞蛋食就更正!

總結,店內坐得舒服,店員超有禮貌,而且日廣兩語通行,又開住日本電視台,一秒以為自己去咗日本!

2023-08-22 13 浏览
今晚小編就去左呢間朋友介紹嘅餐廳,係專門食蠔🦪架,因為小編同太太都鍾意❤️食蠔,所以就揀左呢間位於銅鑼灣嘅「牡蠣小屋」😋日本生牡蠣山蓉鍋 $550呢個牡蠣🦪鍋真係不得了😍一上枱就已經見到好飽滿 好澎湃嘅蠔啦🤤以昆布清湯作為湯底,再配上新鮮野菜,生蠔飽滿啖啖肉,口感仲好creamy😋上刺身拼盤(2人份)$390非常之新鮮 鮮嫩嘅刺身,刺身包括:吞拿魚赤身、日本直送鮮魚3款、北海道帆立貝、甜蝦😋活鰻魚海膽壽司 $148鰻魚配海膽😍兩樣都係小編最愛😋食落相當鮮味😊辣拌鱈魚胃泡菜 $65開胃前菜,用芝士🧀️+泡菜+鬆脆嘅餅!令食慾大增😬

刺身拼盤(2人份)$390
非常之新鮮 鮮嫩嘅刺身刺身包括:吞拿魚赤身、日本直送鮮魚3款、北海道帆立貝、甜蝦😋

鰻魚配海膽😍兩樣都係小編最愛😋食落相當鮮味😊

辣拌鱈魚胃泡菜 $65
開胃前菜,用芝士🧀️+泡菜+鬆脆嘅餅!令食慾大增😬