2023-09-27
又約左老友食飯,今次去左一間由日本人主理嘅 《牡蠣小屋 KAGURA》,餐廳提供多款生蠔、牡蠣熟食、刺身、串燒等食物,一打開lift門就比一整排牡蠣🦪海鮮bar吸引住,隻隻都好大隻😍。🦪鐵盒燒生蠔 ($240/半打)追加拉克萊特芝士🧀️($43/3)Lee個鐵盒燒生蠔係招牌菜,一定要試❗️用清酒🍶蒸煮,火候控制得剛好,令每隻蠔都脹卜卜好飽滿,仲令蠔突顯鮮味,另外其中3隻追加芝士,店員將半輪芝士厚厚刮落蠔上面,蠔嘅鮮味加芝士鹹香味,真係好夾😍北海道海膽釜飯($380)Lee個飯大概等30分鐘,望住佢慢慢煮好似煲仔飯甘,裏面本身加左本菇、金菇同櫻花蝦,煮好後,店員會幫忙將三文魚籽、海膽膽紫蘇葉碎逐一加入,最後店員攪拌好就食得了,個飯比我想像中大,而且仲有飯焦添,好香口。明太子玉子燒($108)玉子燒面層鋪左明太子醬同香蔥,充滿蛋香味,口感香滑又濕潤,玉子燒仲包住滿滿嘅明太子同芝士,有水準。和牛卡爾帕喬($148)和牛卡爾帕喬係咩黎?其實係意大利菜式「薄切生牛肉」(Carpaccio)薄薄嘅和牛包住洋蔥一齊食都唔錯,和牛味道都幾濃郁。
🦪鐵盒燒生蠔 ($240/半打)
追加拉克萊特芝士🧀️($43/3)
Lee個鐵盒燒生蠔係招牌菜,一定要試❗️
北海道海膽釜飯($380)
明太子玉子燒($108)
和牛卡爾帕喬($148)