2023-09-27
港女男朋友除咗最鍾意食日本嘢,仲好鍾意食蠔,今晚一次過滿足佢兩個願望,但係佢嚟食全蠔宴。一入門口已經見到佢啲蠔擺晒喺度,全部都係日本新鮮直送,好吸引。佢個地方唔係好大,但係都有唔同嘅位置適合唔同嘅人數。例如有榻榻米,有吧檯,都有普通檯,岩晒唔同需要。上網見到個個都嗌清酒蒸蠔,我哋都叫咗六隻嚟試吓。佢蒸好之後就即場幫你開,見到真係隻隻都勁飽滿,未食都開心。我哋揀咗其中三隻係加芝士,職員會喺你面前大大塊芝士批落嚟俾你,亦都提醒你要食左有芝士吧蠔先,因為如果凍咗嘅話,芝士會變返硬而會影響口感。加咗芝士嘅號係會多咗浸鹹香味,估唔到又幾夾。另外三隻就係原味食,見到隻蠔咁飽滿,脹卜卜,仲好先鮮味添。食完蒸嘅仲唔夠,我哋仲叫咗一份吉烈蠔。佢嘅吉列蠔炸到外面好鬆脆,裏面好Juicy,仍然保持住蠔本身嘅鮮甜味,佢仲跟咗啲沙律俾你解膩添。除咗吉列蠔之外,我哋仲叫咗佢哋嘅吉列黑毛豬豬扒,佢嘅吉列唔算厚粉,厚切嘅豬扒唔會好乾身,而且個份量都好大份,其實都幾膩下架。另外我哋仲試咗佢個北海道海膽釜飯,其實個飯一路都擺咗喺我哋面前煲緊,所以真係原煲生米煮成熟飯。個飯本身會有啲櫻花蝦米同埋一啲菇類,蒸熟晒之後,職員就
另外三隻就係原味食,見到隻蠔咁飽滿,脹卜卜,仲好先鮮味添。
另外我哋仲試咗佢個北海道海膽釜飯,其實個飯一路都擺咗喺我哋面前煲緊,所以真係原煲生米煮成熟飯。個飯本身會有啲櫻花蝦米同埋一啲菇類,蒸熟晒之後,職員就會幫你將海膽同埋三文魚子放埋上去,再加埋切咗絲嘅紫蘇葉,成個飯真係好靚。
你可以選擇將啲餸撈埋或者係分開食,我哋就選擇左撈埋,每一啖飯都可以食到海膽同埋三文魚籽。
最後壓軸嘅係牡蠣泡菜鍋,泡菜湯底嘅shabu shabu,因為呢一隻蠔係唔能夠生食,所以都要早啲時間先至可以食。
煮熟咗嘅時候,所有菜都林晒,索晒啲泡菜湯,小小辣咁,幾惹味。
以呢度嘅服務同埋食材嚟講,呢個價錢算係咁,兩個人都食咗14隻蠔,再加埋其他嘢食,其實真係好飽。