2019-02-24 625 浏览
日本人食壽喜燒✨原來通常都係有事慶祝!今日同友人慶祝生日,又學下日本人食壽喜燒慶祝,而我地㨂左好多分店既牛陣,同最方便各方好友離開既旺角分店🤣係文華商場三樓,店內環境開揚,枱與枱之間唔迫😊舒服舒服。上爐之後侍應教我們正宗煮壽喜燒方法,首先將和牛肥膏落鍋,煎出牛油,再放入京蔥+洋蔥炒香!煎和牛再按自己想食既生熟程度,加入少少壽喜燒醬汁,沾上蛋汁🤤🤤🤤好好味阿!壽喜燒同蛋汁配合的天衣無縫✨簡直一絕🤤🤤🤤而和牛 油花均勻,入口溶化,食得出肉質很好食夠燒肉,就可以加入湯底開始打邊爐,壽喜燒汁加上清湯,放入蔬菜藍,等蔬菜吸收精華,滾返就開始食喇! 自助區有好多擇選,肉類有雞肉、魚、腸仔、丸等等...菜類有特別既👍🏼冰菜同羽衣甘藍,生菜,各式菇菌,南瓜,芋頭等等! 肉類~我地都係主攻返和牛🤣🤣返埋枱叫侍應拎就得,我地四個食左十幾碟🙈🙈點少得甜品🍮係Haagen Dazs雪糕任食。飽到上心口🤣🤣和牛套餐都係$289,依個價錢真係幾抵食。

點少得甜品🍮係Haagen Dazs雪糕任食。
飽到上心口🤣🤣和牛套餐都係$289,依個價錢真係幾抵食。

2019-02-18
日本人食壽喜燒通常都係因為有喜事或大事慶祝!今日係我同男朋友既紀念日,所以佢就帶左我去牛陣食壽喜燒慶祝!壽喜燒係一種日本既特色鍋物料理,牛陣除左有指示教我地點食之外,店員都有提我地要點做一開始要先將雞蛋打匀備用,然後 將牛油脂肪放入鍋塗匀,之後放下洋蔥、京蔥炒香,跟住就可以放牛肉,煎香後加少少壽喜燒湯汁,最後將肉沾上蛋汁享用。甘甜嘅壽喜燒汁,同牛肉真係絕配,點埋蛋汁就更加滑,好似入口即溶咁,超正! 食完壽喜燒後,可以將肉、菜、冬菇、燒豆腐、芋絲放入鍋中,再加上壽喜燒湯汁同清湯,就可以用黎打邊爐。外邊仲有好多配料可以拎最後仲可以任食雪糕,仲要係haagen dazs!!!!!

外邊仲有好多配料可以拎

最後仲可以任食雪糕,仲要係haagen dazs!!!!!

2019-02-20 93 浏览
同朋友慶祝生日唔知食咩好~早幾日行街經過見到牛陣出咗個壽喜燒~於是就帶咗朋友去旺角呢間牛陣食喇~環境都ok,唔會坐到好迫~我哋揀咗$289和牛套餐,所有牛,火鍋配料,Haagen-Dazs雪糕任食,任飲~坐低之後店員指細講解正宗壽喜燒如何製作~首先每人都有一隻日本雞蛋,打落個碗攪勻待用~牛脂肪代替油,然後炒香洋蔥同京蔥之後放和牛每面煎大約2秒,再倒些少壽喜燒甘露最後連同蛋漿一齊食~甜甜哋好好味~同炒好嘅洋蔥同京蔥一齊食又別有一番風味~瘋狂食完四碟和牛,我哋又急不及待加湯打邊爐~皆因出面自助配料都好吸引~湯底無味精,我哋加咗壽喜燒甘露增加味道~有冰菜、羽衣甘藍等貴價菜,仲有蟲草花、萵筍...冰菜唔好淥太耐,如果淥得剛剛好,咬落就會爆汁~盛菜太好食~迅間變咗和牛雜菜煲~出面自助區仲有Haagen-Dazs雪糕~仲有咖喱飯,味道不錯啊~原來日本嘅壽喜燒係喜慶節日先會食~識食緊係去牛陣食,今次真係揀啱地方喇~
同朋友慶祝生日唔知食咩好~
早幾日行街經過見到牛陣出咗個壽喜燒~
於是就帶咗朋友去旺角呢間牛陣食喇~

環境都ok,唔會坐到好迫~

我哋揀咗$289和牛套餐,所有牛,火鍋配料,
Haagen-Dazs雪糕任食,任飲~
坐低之後店員指細講解正宗壽喜燒如何製作~

首先每人都有一隻日本雞蛋,打落個碗攪勻待用~

牛脂肪代替油,然後炒香洋蔥同京蔥
之後放和牛每面煎大約2秒,再倒些少壽喜燒甘露

最後連同蛋漿一齊食~甜甜哋好好味~

同炒好嘅洋蔥同京蔥一齊食又別有一番風味~

瘋狂食完四碟和牛,我哋又急不及待加湯打邊爐~
皆因出面自助配料都好吸引~

湯底無味精,我哋加咗壽喜燒甘露增加味道~

有冰菜、羽衣甘藍等貴價菜,仲有蟲草花、萵筍...
冰菜唔好淥太耐,如果淥得剛剛好,咬落就會爆汁~
盛菜太好食~迅間變咗和牛雜菜煲~

出面自助區仲有Haagen-Dazs雪糕~
仲有咖喱飯,味道不錯啊~

原來日本嘅壽喜燒係喜慶節日先會食~
識食緊係去牛陣食,今次真係揀啱地方喇~
朋友考車牌一take pass,就一於慶祝一下。她是一個哈日族,對日本劇集、文化、飲食等都非常講究,她指明要食壽喜燒,因為她說傳統日本人食壽喜燒等於有喜慶事要慶祝,所以食壽喜燒就等於歡樂和喜慶。她提議到有好多分店的牛陣慶祝,我就揀了我們兩個人都方便的旺角分店。旺角牛陣位於文華商場,在朗豪坊對面,附近就有好多地鐵出口,好方便。店內環境開揚舒適,座位擺放設計好好,基本上每張枱最少有一個座位是梳化位,枱與枱之間亦唔會太迫,而且抽氣都做得唔錯。放題套餐有平有貴,由HK$159的牛陣上選牛肉,到HK$349的日本鹿兒島直送特選和牛及黑豚肉亦有。我們選了日本鹿兒島產黑毛和牛放題HK$289套餐,並因為在推廣期內惠顧指定的黑毛和牛放題套餐,所以免費升級至「牛すき焼き鍋」。飲品選擇亦多,罐罐都非常冰凍。這裏的壽喜燒採用正宗的關西食法,店內亦有指示咭。首先,先把日本鮮雞蛋在碗內打勻。日本鮮雞蛋蛋黃金黃,蛋味濃郁。然後在鑄燒鍋內加入和牛脂肪燒熱,炒香洋蔥和京蔥,之後加入油花分佈得好靚的鹿兒島產黑毛和牛入鍋內,每面炙兩秒,再加入兩湯匙的壽喜燒甘露,造成壽喜燒牛肉。鹿兒島產黑毛和牛入口即溶,充滿牛香,蘸上金黃

這裏的壽喜燒採用正宗的關西食法,店內亦有指示咭。

日本鮮雞蛋

然後在鑄燒鍋內加入和牛脂肪燒熱,炒香洋蔥和京蔥,之後加入油花分佈得好靚的鹿兒島產黑毛和牛入鍋內,每面炙兩秒,再加入兩湯匙的壽喜燒甘露,造成壽喜燒牛肉。鹿兒島產黑毛和牛入口即溶,充滿牛香,蘸上金黃的蛋汁,入口更顯香滑。鹿兒島產黑毛和牛是無限添加的,我們叫了幾碟,碟碟都好靚,色澤均勻,絶無欺場。
鹿兒島產黑毛和牛

之後,還可以任意加入無限添加的嫩滑豚肉、爽滑千舌、肥美廣島蠔、爽彈帆立貝、鮮味原隻魷魚、多樣化自助吧配料等,以壽喜燒方法烹調,味道同樣豐富美味。
牛舌
海鮮配料
自助配料

食到咁上下,可自己將壽喜燒甘露和日式清湯混合調配成自己喜愛的鍋底,放入蔬菜、肉類、麵食等配料,又是另一番風味。
蔬菜盛合

最後,當然唔少得任食的Haagen-Dazs雪糕,有四款味道,味道與在專門店的一樣,雪糕香滑,奶香味濃,食幾杯都回本。
Haagen-Dazs雪糕
自助配料
蔬菜盛合
Haagen-Dazs雪糕
2019-02-18 48 浏览
新年嘅期間實在太多飯局啦,都未試過同老公兩個人撐枱腳,所以今日我決定同老公出去食個開年飯😂,經過呢間餐廳嘅時候見到佢新出咗個壽喜燒,仲要標明係正宗壽喜燒食法,因為我同我老公兩個都非常喜歡食,所以諗都冇諗就上咗去食😂,其實呢間餐廳我都唔係第一次幫襯,質素確係唔錯,被安排坐係卡位,環境舒適,服務員非常有禮貌,呢一個餐係有鹿兒島牛、牛舌、豬肉,鹿兒島牛,肉味非常濃郁🤤,牛舌及豬肉都唔錯,另外海鮮拼盤有,廣島蠔、帆立貝、原隻魷魚仔,海鮮方面亦非常新鮮爽口,湯底方面確係出色,我自問食過好多唔同餐廳嘅壽喜燒,亦都喺日本食過幾次,佢個煮法同日本確實係一樣,首先燒紅左個鍋,再落一舊牛脂肪,然後將洋蔥同京蔥一齊爆香佢,之後就可以落牛肉,再加壽喜燒汁👍🏻👍🏻,另外飲品方面亦係任飲,整體來講絕對值得一試👍🏻
2019-02-08 131 浏览
窮遊香港-旺角壽喜燒和牛放題.今日講下一間任飲任食和牛 仲有任食Häagen-Dazs最近出左新既壽喜燒湯底價錢睇番你想要咩級數既肉😋中午黎食最平都係$6x😋想食好d既叫和牛就$289(‼️是日和牛真係好鬼正 點都要講下)⭐️冇伏 推介.今日食既diy壽喜燒湯底店員會有禮教你點樣整 聽落好複雜 店員見你個頭有問號 會從旁指導(‼️但原來枱面有個牌教你整 跟住做就得)1️⃣先落牛肪 出油後落洋蔥 京蔥爆香2️⃣再落小小堅魚汁湯底 防止煮窿底(我冇落 差小小窿底)3️⃣再落「壽喜燒甘露」睇個人口味(明明就係燒汁....甘咩露! 不果個汁好好味)店員話和牛煮2秒後 加埋蛋漿食最後我煮大概5秒 再加蛋漿 口感會變到更滑😋堅係好食 玩完燒肉既煮法 就可以加湯 整壽喜燒啦.👍🏻先講牛既油肪質感本身就好好👍🏻夠薄 夠滑 幾秒就熟 帶有蔥香👍🏻加埋醬汁 既香口 有小小似日本燒肉係差左d炭燒香味😋全日主要食佢.👍🏻仲有任食幾款海鮮(睇圖)都係食牛咖啦同飲品(都係放題飲品 冇位放圖啦)👍🏻仲有出面任食火鍋料👍🏻比較少有既秋葵同羽衣甘藍等等👍🏻仲有任食Häagen-Dazs雪糕.👍🏻8成卡位設計 條路都夠闊落 環境唔錯(可睇
窮遊香港-旺角壽喜燒和牛放題
今日講下一間任飲任食和牛 仲有任食Häagen-Dazs
最近出左新既壽喜燒湯底
價錢睇番你想要咩級數既肉
😋中午黎食最平都係$6x
😋想食好d既叫和牛就$289
(‼️是日和牛真係好鬼正 點都要講下)
⭐️冇伏 推介
今日食既diy壽喜燒湯底
店員會有禮教你點樣整
聽落好複雜 店員見你個頭有問號 會從旁指導
(‼️但原來枱面有個牌教你整 跟住做就得)
1️⃣先落牛肪 出油後落洋蔥 京蔥爆香
2️⃣再落小小堅魚汁湯底 防止煮窿底
(我冇落 差小小窿底)
3️⃣再落「壽喜燒甘露」睇個人口味
(明明就係燒汁....甘咩露! 不果個汁好好味)
店員話和牛煮2秒後 加埋蛋漿食
👍🏻加埋醬汁 既香口 有小小似日本燒肉
係差左d炭燒香味
😋全日主要食佢
👍🏻仲有任食幾款海鮮(睇圖)都係食牛咖啦
同飲品(都係放題飲品 冇位放圖啦)
👍🏻仲有出面任食火鍋
👍🏻比較少有既秋葵同羽衣甘藍等等
👍🏻仲有任食Häagen-Dazs雪糕
👍🏻8成卡位設計 條路都夠闊落 環境唔錯(可睇圖)
👍🏻張枱位置都夠 店員服務都唔錯
抵食:5/5 平有平食 貴有貴食 值回票價既
‼️想睇更多資訊
‼️openrice : 歡歡增肥之旅
2019-01-20 180 浏览
今天下午去了旺角牛陣吃,平時多數同朋友去尖沙咀I Square那間,因為那間款式多點同其他分店沒有,旺角那間都不錯,有些款式其他分店沒有,如那個漁滑,同我們叫了60分鐘定食,其他一夠鐘就叫你走,這間可以給我們坐久一點
2019-01-17 177 浏览
下午茶時間來, $69包一碟肉, 冇嘢飲, 自助bar, 食60分鐘.我唔食牛, 來了兩碟豬, 肉鬆化, OK, 不過只係OK, 同一鍋堂果D冇得比.自助bar, 好普通, OK既, 冇乜特別.哈根大師任食, 我食了兩碗. 但好明顯任食火鍋黎計, 佢係比較hea的. 配料少, 品種少.$69只有清湯, 其實, 其他湯底都不見得成本好高, 點解唔俾人揀呢?客人小貓幾隻, 地點又唔係好, 都幾唔好做.食晒所有嘢, 奬了我們每人$29蚊coupon晚市用.

自助bar, 好普通, OK既, 冇乜特別.

客人小貓幾隻, 地點又唔係好, 都幾唔好做.

食晒所有嘢, 奬了我們每人$29蚊coupon晚市用.
2018-11-23 367 浏览
平時都已經好鍾意食日式火鍋,今次嚟咗旺角文華中心依間牛陣,叫咗個$149嚴選套餐,有埋飲品放題。今次啲牛肉好好食,唔會太肥亦唔會太瘦,同最平嗰一個套餐啲牛肉差好遠,好襯個日式甜豉油湯底湯底,可識呢度冇生雞蛋如果唔係應該仲好食。呢度除咗有火鍋之外仲有好多唔同其他菜式,例如有咖喱牛肉飯。依度d姐姐上菜仲好快添,d肥牛5碟5碟咁上好滿足!!最驚喜係依度有Haagen Daz雪榚任食!岩哂食完飯一定要食甜品既朋友!

依度d姐姐上菜仲好快添,d肥牛5碟5碟咁上好滿足!!

2018-10-29
2018-11-15 250 浏览
同女朋友去完旺角行街 買完野 當然係十分肚餓啦 女朋友都話一樣咁餓 所以就決定就地取材啦 食左呢間牛陣放題 我地都叫左179果隻 冇咩特別 但值得一題既係店員既服務態度同雪糕店員既態度十分好 十分有禮貌 而且牛肉都算很食 而我地叫左柚子鹽湯底 雪糕都好好味 有口感應該下次會再食過

雪糕都好好味 有口感

應該下次會再食過
2018-11-02 283 浏览
香港最近呢幾年開左好多好多唔同種類既火鍋店。有日式既,有台式既,有四川既,有泰式既,有粥底既,有藥膳既。但係都係日式最岩我心意。今日難得收早,見最近天氣凍凍地,就約左成班朋友去食日式火鍋放題。牛陣都算係元老級la. 夜晚就係牛肉可non stop encore , 最岩我地呢d 食肉人士la.一坐低,d staff就會問你要食咩湯底。揀好就好快送到黎,再會送定幾碟肉。正呀。至於自助既呢就要自己行去拎la. 仲有飲品 雪糕 ☺️

但係都係日式最岩我心意。

至於自助既呢就要自己行去拎la. 仲有飲品 雪糕 ☺️
第一次出去打邊爐個湯底自己整,同埋第一次整冬陰公,個到D姐姐好熱情咁教我地,旁邊都有個牌教點樣整都係見到咁好玩所以想試下叫依個餐;首先落牛脂肪令真牛油塗滿個鍋,再加哂D香草落去(成機可以簡走自己唔鐘意既)但D香料炒到差不多就可以加冬陰公湯,仲送左2隻蝦,但蝦無得任食想食要再加錢,但跟餐有其他海鮮可以任食(魷魚、帶子、蠔⋯⋯)套餐跟既澳洲上級長期穀飼牛+薄切牛舌+豚肉,跟餐可以任飲象啤只有牛同豬要每碟同侍應叫,其他都可以拎抬面隻白色碟出去拎最基本既菜、丸、菇、麵都齊,特別係有秋葵、 羽衣甘藍都有……飲品可以散叫酒類、汽水🥤都有;+$25有一個任飲放題,都幾抵;但係唔包括酒類最後仲送左枝『ISEE ISEE芒果糯米飯雪條』好特別,食到粒粒雪冰左既飯,好香芒果同柳汁香;唔夠喉仲有Haagen Dazs雪糕4款口味任食,花生醬味超好味

冬陰公美鍋

ISEE ISEE芒果糯米飯雪條
Haagen Dazs雪糕任食
  • Haagen Dazs雪糕
2018-10-21 180 浏览
計計下 食牛陣既次數應該接近20次 真係由細食到大🤣近排見到牛陣出左個新既泰國DIY冬蔭公鍋 就黎試下啦🇹🇭 ▫️100分鐘澳洲上級長期穀飼牛套餐 $219-依個泰國冬蔭公鍋係真係要自己煮架 比哂食材你自己diy先放入牛脂 再放洋蔥 蝦 魷魚 菇 南薑 香茅 檸檬葉 指天椒落鍋炒最後再加冬蔭公湯底同青檸汁就完成啦🤤個湯底味道確實唔錯 幾惹味 之後既食材唔點醬油都夠味-任食既肉類種類都唔少 除左有澳洲上級長期穀飼牛 仲有上級牛肉 豬肉 同埋牛舌 原來牛舌用黎打邊爐都唔錯喎-單係食牛肉豬肉已經有D飽🙈 但出邊仲有好多蔬菜類同丸類選擇最驚喜係有芫荽同青木瓜😍 同個冬蔭公湯底好夾-飲品方面同樣好泰國呢 最緊要係有象啤任飲🍻🍻 我地2個加埋飲左5支😹如果想飲下熱飲 仲有得DIY自製泰式香茅蜜糖茶🍹-食到最尾當然要食埋甜品啦 照舊有Haagen-Dazs雪糕任食🍦當日就有綠茶 咖啡同士多啤梨口味-最後仲有每人一支ISEE ISEE芒果糯米飯雪條 (抵哂 平時食一支都$4X)味道幾特別 真係食到糯米飯粒粒架
計計下 食牛陣既次數應該接近20次 真係由細食到大🤣
如果想飲下熱飲 仲有得DIY自製泰式香茅蜜糖茶🍹
當日就有綠茶 咖啡同士多啤梨口味
味道幾特別 真係食到糯米飯粒粒架
2018-10-19 163 浏览
牛陣有新湯底啦!貪新鮮嘅我梗係嗱嗱臨去試😆旺角分店嘅環境比較細 但係勝在服務搭救👍🏻 唔知係好彩定係咩 今日啲員工啲服務都好好😂 一入座 就有侍應幫你落湯order 今日同男朋友試佢新嘅冬蔭美鍋 仲要係diy 自己炒香料炒蝦落湯落青檸 辣度自己調教!平時唔下廚既我 趁大好機會係男朋友面前露兩手😆😆冬蔭公味唔係好突出 不過同啲牛又幾夾 我地揀咗澳洲穀飼牛!肉質同口感幾好 以$218價位嚟講 性價比高🤤 備註!揀冬蔭美鍋仲有獨家i see i see芒果糯米飯雪條送㗎!
牛陣有新湯底啦!貪新鮮嘅我梗係嗱嗱臨去試😆

冬蔭美鍋

平時唔下廚既我 趁大好機會係男朋友面前露兩手😆😆

2018-10-11
庆祝纪念
纪念日
2018-10-15 1953 浏览
呢幾日翻風,開始感覺到秋天俏俏地來了,不期然又勾起食火鍋嘅念頭。今次揀左旺角嘅牛陣,喺砵蘭街朗豪坊對面文華商場3樓,位置非常方便。我地入座時間尚早,人流不多,加上餐廳地方夠闊落,難得喺旺角食飯都無擠逼嘅感覺。坊間以牛肉為主題嘅火鍋店成行成市,要突圍而出自然就要搞下新意思。今期牛陣推出呢個名為「冬蔭美鍋」,只要你惠顧$219或以上嘅放題套餐,就可以選擇呢個期間限定嘅「冬蔭美鍋」,除左牛肉同海鮮同泰國象啤任飲任食之外,放題時間仲會自動升級至100分鐘,認真超值。而呢個「冬蔭美鍋」最特別之處就係以DIY方式去整,佢有個指引跟住做整可以了,連平時唔入廚房嘅我都搞得掂,加上店員都會主動過黎協助,咁就唔駛擔心啦。先放和牛脂肪逼晒佢啲油出黎先,再放各款調味材料同埋鮮蝦魷魚炒30秒。將一早預備好嘅冬蔭湯底慢慢倒入鍋內,轉大火煮滾,咁就完成啦剛剛整完個湯底,轉個頭澳洲上級長期穀飼牛、豚肉、牛舌,加上生蠔及魷魚已火速送到。其他食物以自助形式任揀,一般火鍋材料好似生菜、豆卜、炸響鈴、芝士腸都有,連比較少有嘅秋葵、羽衣甘藍、虫草花都有,相當吸引。唔飲象啤的話,仲有各式汽水同檸茶都係無限供應。食完火鍋,梗係要幫

放題時間仲會自動升級至100分鐘,認真超值。

而呢個「冬蔭美鍋」最特別之處就係以DIY方式去整,
佢有個指引跟住做整可以了,連平時唔入廚房嘅我都搞得掂,
加上店員都會主動過黎協助,咁就唔駛擔心啦。

將一早預備好嘅冬蔭湯底慢慢倒入鍋內,轉大火煮滾,咁就完成啦

連比較少有嘅秋葵、羽衣甘藍、虫草花都有,相當吸引。

唔飲象啤的話,仲有各式汽水同檸茶都係無限供應。

食完火鍋,梗係要幫襯下甜品區啦,佢有4款哈根大師雪糕,老婆就當然唔會放過佢個朱古力味啦。

最後就係送上每位幫襯呢個「冬蔭美鍋」先有嘅「ISEE ISEE芒果糯米飯味手工雪糕一枝」
去專門店食要$48/枝架,食落真係有芒果糯米飯,味道唔錯。

總括黎講,呢個「冬蔭美鍋」絕對值得一試,就算你係唔食得辣嘅,只要加調味料時唔放辣椒就可以。
淨係免費升級100分鐘放題同最後「ISEE ISEE芒果糯米飯味手工雪糕」已經值回票價。
$240.9 (晚餐)