2021-01-31 408 浏览
肥妹仔今日下晝去咗尖沙咀嗰一間牛大人食任食邊爐。12點嘅時候已經見到一條長長嘅人龍係到排隊,果然呢一間牛大人真係好有號召力。肥妹仔同朋友叫咗一個極上和牛吃到飽套餐,每人208,上網like佢嘅社交平台仲有黑糖鮮奶送,超級正。肥妹仔同朋友叫咗一個鴛鴦鍋,一邊係酸菜白肉鍋,一邊係蕃茄鍋。酸菜白肉鍋入邊有好多酸菜,味道酸酸甜甜,好解膩。而蕃茄鍋鍋底有好多蕃茄,蘿蔔同埋粟米,好鮮甜,非常健康。肥妹仔係等佢個鴛鴦鍋上枱時出去行咗一個圈,出邊嘅配料擺設非常之整齊,令人好安心。值得一讚係佢個桂圓紅棗水,超好飲,不過肥妹仔覺得要溝少少紅茶中和下個甜度,冬天飲暖粒粒。肉類方面有和牛同埋豬豚肉,先講佢既和牛,其實以任食價錢來講呢個質素真係好高,油脂分佈平均,肉切得唔算厚亦都唔算薄。而佢嘅豚肉亦都唔錯,因為肥妹仔鍾意食偏肥嘅豚肉,所以呢個好啱肥妹仔口味。小食方面肥妹仔叫咗一個柴魚皮蛋豆腐,甜不辣,香炸番薯粒同埋台式小香腸。呢啲小食肥妹仔覺得唔錯,係等打邊爐嘅期間食下其他嘢都係一種享受。但肥妹仔就覺得如果呢啲小食熱d會仲加好,因為上枱嘅時候都係微熱。鴨血同王子麵肥妹仔另外吃火鍋配料仲嗌左鴨血同王子麵,呢兩個又

鴨血同王子麵
肥妹仔另外吃火鍋配料仲嗌左鴨血同王子麵,呢兩個又係打邊爐恩物。
2021-01-24
2021-01-30 80 浏览
期待已久牛大人火鍋尖沙咀牛大人極上和牛吃到飽🐂 終於有機會試到啦😍 午餐時間過到嚟,個場都差唔多爆滿😇 真係好受歡迎🤗牛大人紅燒牛骨湯🍲🍲🍲 店員推介呢個湯底 味道濃沃得嚟又唔會太膩👍放題攻略當然係每樣先點一份,好味再加單😆極上牛五花安格🐂斯特選牛板腱🐃 澳洲和牛m5牛肩卷🐄 全部食物上菜極快,嗌幾多黎幾多! 薄片牛碌兩碌就食得😋 一啲根都冇!抵讚👍西班牙豬梅肉片🐷 西班牙豬五花片 花雕醉雞件🐔 肉質嫩滑帶住微微嘅花雕香味 必點🤩 仲有干貝鮮魚漿 🐟& 蟹子墨汁漿🦑 夠曬彈牙每樣一份兩個人食啱啱好😛自助區仲有好多唔同嘅丸類蔬菜🥬飲品亦有兩個巨型嘅雪櫃🥤我最推介係呢度嘅桂花烏龍茶,解膩一流😆千祈唔好唔記得試佢嘅台式小食!! 鹽酥雞 🍗皮蛋豆腐🥚梅粉甘薯 🍠台灣腸🌭 全部都有水準最後用豆腐味雪糕收尾🍧 香港製造,唔太甜 細細杯好香豆味😍正
期待已久牛大人火鍋

牛大人紅燒牛骨湯🍲🍲🍲

店員推介呢個湯底 味道濃沃得嚟又唔會太膩👍

西班牙豬梅肉片🐷 西班牙豬五花片

花雕醉雞件🐔 肉質嫩滑帶住微微嘅花雕香味 必點🤩

2021-01-27 69 浏览
牛大人越開越多分店,今次就嚟咗尖沙咀分店,午市嚟到冇平時咁多人,人龍唔算好長,排咗一陣就有卡位坐。兩人叫咗90分鐘放題,極上和牛套餐。鴛鴦鍋,當然必點秘方麻辣鍋同黑蒜雞鍋。自助區有好多配料選擇,丸類都已經超過10款,仲有好多唔同類型嘅菜!任食雪糕,不過得一款豆腐雪糕。正宗滷肉飯,香港唔係好多地方食到!如果唔係火鍋放題我可以食到好多碗!響鈴好脆,配埋麻辣湯,勁邪惡!牛板腱、牛肩卷,前者油脂多,後者肉味濃!仲有好多個雪櫃放滿唔同飲品,包括自家冷泡茶!特別推介白桃烏龍,真係有桃味,無糖,飲多兩支都唔會肥!仲有好多特色台灣食物,出面火鍋店都冇!呢度價錢唔貴,食物款式超多,性價比極高!

兩人叫咗90分鐘放題,極上和牛套餐。

鴛鴦鍋,當然必點秘方麻辣鍋同黑蒜雞鍋。

任食雪糕,不過得一款豆腐雪糕。

響鈴好脆,配埋麻辣湯,勁邪惡!

牛板腱、牛肩卷,前者油脂多,後者肉味濃!

2021-01-26 219 浏览
天氣凍,最好既活動莫過於去打邊爐,食完暖笠笠。所以選擇左近來最多人推介既台灣火鍋店牛大人食午餐。店內裝修時尚簡約,座位舒適,檯與檯之間保持一定距離,私隱度十足。餐牌上有60分鐘定食火鍋以及三種價格既90分鐘食到飽套餐。我地選左最貴既90分鐘食到飽套餐,198一位,未連加一。湯底方面,則選左番茄湯同牛骨湯鴛鴦鍋,湯味濃郁,番茄湯有番茄,牛骨湯亦有牛骨,真材實料。基本上每種價格既套餐都有牛豬雞,但比多少少錢既極上和牛食到飽套餐除左可以選擇多幾款既肉類之外,仲有秘制滷味同埋漿(魚滑,牛肉滑,墨魚滑) ,性價比高。 三款既漿都口感十足,非常彈牙。至於肉類方面,我就比較喜歡澳洲和牛M5牛肩卷,牛媽秘制牛肚同埋西班牙五花片。和牛油脂分佈均勻,非常嫰滑;牛肚醃製入味,爽而不韌;五花片層次分明,脂香感十足。此外,餐牌上亦提供多款台式小食,例如鹽酥雞、小香腸、梅甘酥脆薯。雖然疫情關係未能真正去台灣品嚐當地美食,但今日已經填滿左預留比台灣既肚皮。有別於其他傳統火鍋店,飲品方面,除左一般汽水,仲有多款自家冷泡茶(例如洛神花茶、菊花普洱),全部放左係一個超大超寬既雪櫃,非常吸晴。打邊爐通常大家都會集中火力主攻

打邊爐通常大家都會集中火力主攻肉類,而對於鍾意食蔬菜既我,就會比黎度既蔬菜吧吸引住。一盒盒有蓋膠盒裝好既蔬菜以及各色各樣既火鍋配料整齊甘排列好係雪櫃,任由我地去各取所需,非常衛生。

係蔬菜吧旁邊就係醬料區,真係多選擇到唔知點樣落手先好。

細心留意之下,發現就連台灣人推介既王子麵都有,真系唔可以唔比個讚,所以我地都拿左個留到最後煮黎食,麵底吸收曬湯底既精華非常美味。

最後,要食既當然就係為一餐劃上完美既句號既豆腐雪糕,豆味很濃,口感滑溜。

服務方面都係無得彈,上菜速度極快,沒有漏單。店員殷勤有禮,經常主動地為我地添加高湯。而且店內抽風系統做得非常出色,食完個身都唔會有揮之不去既火鍋味。
總體而言,呢個價錢有呢個食物服務質素真係唔話得,性價比十分高,值得再來。
2021-01-25 54 浏览
呢排天氣又凍返,最啱就係打邊爐,今日我哋就去咗位於尖沙咀嘅牛大人去打返個午市邊爐 😋我哋大概12點到,嗰時門口已經好多人排隊,我哋兩個人被安排到卡位坐,坐得好闊落舒服!我哋兩個都揀咗「極上和牛吃到飽」套餐($208),另外再加咗$50要咗個鴛鴦鍋,湯底揀咗「眷村白玉酸菜鍋」同店舖限定嘅「香濃牛乳起司鍋」:我同男朋友都好鍾意個「香濃牛乳起司鍋」,有好香嘅牛油味,好特別,果然冇揀錯!點嘢食就分做兩part,可以用ipad點或者自己出去拎,我哋個餐可以任點和牛,以呢個價錢可以任點和牛都真係抵 😍呢啲係用ipad點嘅:呢啲係出去拎,選擇好多:嘢飲都好多選擇,仲有牛大人logo嘅嘢飲,好有心 😘

呢啲係用ipad點嘅:

呢啲係出去拎,選擇好多:

嘢飲都好多選擇,仲有牛大人logo嘅嘢飲,好有心 😘

2021-01-21 65 浏览
今年嘅天氣好似比平時更加凍,成日都好想打邊爐,但係放咗工,夜晚又唔俾外出用膳,搞到好耐冇食火鍋。所以今日星期六就同女朋友黎咗尖沙咀依間牛大人到食個午餐邊爐。湯底我就揀咗香濃牛乳起司鍋,眷村白肉酸菜鍋。強烈推薦香濃牛乳鍋,超香牛乳味,好滑。咁耐無打邊爐,緊係要食好啲,我地點咗個極上和牛吃到飽,可以任食極上和牛,和牛果然唔同啲,入口即溶, 仲要好有牛肉味。有樽裝茶任飲,菊花普洱同洛神花茶仲有菜任食熟食有得揀

有樽裝茶任飲,菊花普洱同洛神花茶

仲有菜任食

熟食有得揀

2021-01-19 38 浏览
天氣一凍,第一時間就會諗起打邊爐啦~ 今日難得放半日,即刻的埋同事去尖沙咀打邊爐去。今次去既係加拿芬廣場2樓好有名氣既牛大人台灣火鍋吃到飽,出到𨋢已經幾十個人係度排緊隊,本住越多人排應該越好食既心態,排左大概半個鐘終於入到去食了。為左慶祝自己工作多日嘅辛勞,所以我哋都點左最貴嘅極上和牛套餐。一入到去,就見到舖頭格局劃分左個幾個區,醬料,丸,同各種食物都好井然有序咁放咗喺同一個區,而飲料區就喺食物區嘅對面,除咗有我最愛嘅桂花烏龍外,仲有洛神花茶、菊花普洱同白桃烏龍等等。而極上和牛套餐最大嘅特色當然就係M5 和牛牛肩肉,仲有好多唔同嘅肉類,而我個人最喜愛的就係鹽酥雞,炸粉唔多之餘椒鹽份量落得啱啱好。 上菜速度可以接受, 90分鐘任食算係綽綽有餘。

而極上和牛套餐最大嘅特色當然就係M5 和牛牛肩肉,

2021-01-18 54 浏览
同朋友食完牛大人一致認同:抵食、食物選擇多、夠台式、環境舒服、好滿足!個個都話牛大人好食,終於有機會試吓👍🏼👍🏼首先入到餐廳已經覺得地方好大好舒服最怕打邊爐地方地下痴立立,又坐得迫但係牛大人好乾淨,張枱好闊!有好多種湯底可以揀,款款都好吸引!同朋友揀個鴛鴦鍋一人一款唔使爭自助區有好多新鮮菜同丸,款式好多,擺放衛生又乾淨,分左個櫃裝可以分散啲人流,就算疫情都食得好放心!醬料區好多醬可以揀,仲有埋滷肉飯同王子麵!!好有台灣感覺!!牛大人絕對配合到台式火鍋呢四個字,好多台灣野食,仲有埋台灣小食鹽酥雞、台式香腸、甜不辣,打邊爐材料仲有滷牛筋滷牛肚,仲有麻辣鴨血!去唔到台灣都可以黎呢度止下癮,一次食哂咁多款台式美食主角牛肉都唔失禮,唔會韌,亦冇漏單,豬肉仲有埋五花腩,好正成日見到人拎啲冷泡茶嚟打卡飲品區又係另一個驚喜位,飲品超多選擇!!仲有台灣獨有既小麥茶冷泡茶超正,白桃烏龍真係有桃味好清新一邊暖笠笠打邊爐再飲清涼冷泡茶真係好爽快!同埋呢度服務都幾好,職員有禮貌,送貨餐快又準同朋友都對牛大人印象好好,難怪咁多人會去食呢個價錢絕對會再幫襯

個個都話牛大人好食,終於有機會試吓👍🏼👍🏼

首先入到餐廳已經覺得地方好大好舒服
最怕打邊爐地方地下痴立立,又坐得迫
但係牛大人好乾淨,張枱好闊!

有好多種湯底可以揀,款款都好吸引!
同朋友揀個鴛鴦鍋一人一款唔使爭

主角牛肉都唔失禮,唔會韌,亦冇漏單,豬肉仲有埋五花腩,好正

成日見到人拎啲冷泡茶嚟打卡

冷泡茶超正,白桃烏龍真係有桃味好清新
一邊暖笠笠打邊爐再飲清涼冷泡茶真係好爽快!

同埋呢度服務都幾好,職員有禮貌,送貨餐快又準
同朋友都對牛大人印象好好,難怪咁多人會去食

呢個價錢絕對會再幫襯
2021-01-13 69 浏览
如果想食又唔想排隊嘅話可以中午嘅時候嚟食呢次唔駛等就入得午市有兩款可以揀60分鐘同90分鐘因為我唔想咁趕所以揀咗90分鐘90分鐘亦都分咗三個價錢有唔同嘅肉可以食🥩如果你唔係特別鍾意食肉嘅話其實出邊自助區都有其他食物可以食嘅例如丸類菜類🥬等等當然唔少得有台灣嘅小食包括係台灣香腸、鹽酥雞、皮蛋豆腐等最後食台式火鍋梗係唔少得有超嫩滑嘅鴨血不過佢嘅鴨血本身係冇味嘅要靠湯底或者醬汁如果想食麻辣鴨血就要嗌個麻辣湯底而我係湯底方面叫咗個酸菜鍋酸菜都好好食,好有台灣嘅味道嘢飲方面都算多選擇有唔同嘅茶類 不過如果想飲珍珠奶茶🧋就要加錢佢嘅小食、鴨血同埋花枝漿都值得推薦😋
如果想食又唔想排隊嘅話可以中午嘅時候嚟食

90分鐘亦都分咗三個價錢
有唔同嘅肉可以食🥩
如果你唔係特別鍾意食肉嘅話
其實出邊自助區都有其他食物可以食嘅例如丸類菜類🥬等等
當然唔少得有台灣嘅小食包括係台灣香腸、鹽酥雞、皮蛋豆腐等
最後食台式火鍋梗係唔少得有超嫩滑嘅鴨血
不過佢嘅鴨血本身係冇味嘅要靠湯底或者醬汁
如果想食麻辣鴨血就要嗌個麻辣湯底

而我係湯底方面叫咗個酸菜鍋
酸菜都好好食,好有台灣嘅味道

嘢飲方面都算多選擇有唔同嘅茶類
不過如果想飲珍珠奶茶🧋就要加錢

佢嘅小食、鴨血同埋花枝漿都值得推薦😋
鴨血
仲記得佢啱啱開嘅時候人氣一時無兩間間分店都排隊排到痴咗線🤯超級爆場今次揀午餐時間諗住會少人啲😳尖沙咀分店12點開當日我同朋友大約11:30去到見到已經有唔少係門口等緊大家都排隊攞票好彩12:00準時就可以入到去😆難得嚟到 想試多啲嘢加$50要咗個鴛鴦鍋 分別係 秘方麻辣鍋🌶紅燒牛肉鍋🐮兩個湯底都幾滿意我好鍾意食辣 麻辣湯好正 唔算好辣 食到好足香料味 不過個紅燒牛肉鍋比到我驚喜👍🏻幾濃味 而且甜甜地唔會死鹹 我地叫嘅係最貴嗰個套餐—極上和牛吃到飽 $198最主要係想試佢個🌟澳洲和牛M5牛肩卷牛味濃而且好冧 真係正喎!🤩👍🏻👍🏻雖然第一碟上枱嘅牛肩卷係最靚 但之後嗰啲味道口感上都冇大分別(下圖為第一轉之後嘅牛肩卷)對比起🌟澳洲和牛M5牛肩卷落一級嘅 安格斯特選牛板腱其實都唔差雖然冇M5牛肩卷 咁重肉味同咁冧但係我覺得比其他火鍋店都高質啲如果唔係好鍾意食牛嘅朋友我諗叫 特選安格斯吃到飽$168都可以⚠️不過就會冇咗啲 干貝鮮魚漿 墨魚漿等等不過我覺得冇咩特別 冇必要試👍🏻👍🏻特別要讚一讚 佢啲鴨血比得幾慷慨叫幾多比幾多 大大舊 .佢有啲即食嘅小食可以點普遍都冇咩特別 因為當日食全部都唔熱嘅個
仲記得佢啱啱開嘅時候

最主要係想試佢個🌟澳洲和牛M5牛肩卷
牛味濃而且好冧 真係正喎!🤩👍🏻👍🏻
雖然第一碟上枱嘅牛肩卷係最靚
但之後嗰啲味道口感上都冇大分別
(下圖為第一轉之後嘅牛肩卷)
澳洲和牛M5牛肩卷

2020-09-24
秘方麻辣鍋🌶紅燒牛肉鍋🐮
澳洲和牛M5牛肩卷
2020-12-31 98 浏览
牛大人真係長期都多人, 6:00嚟攞飛話9:30可以入場都要等到10點先至有位入可以啊鴛鴦湯底我哋嗌左個麻辣同埋紅燒牛骨湯底佢嘅嘢食種類都算多,特別欣賞佢手打嘅魚滑其他食物種類都不過不失,勝在種類好多可以試晒唔同嘅嘢食至於要等到10點先有得食食唔食得就見仁見智

可以啊鴛鴦湯底我哋嗌左個麻辣同埋紅燒牛骨湯底

佢嘅嘢食種類都算多,特別欣賞佢手打嘅魚滑

其他食物種類都不過不失,勝在種類好多可以試晒唔同嘅嘢食

至於要等到10點先有得食食唔食得就見仁見智
2020-12-21 138 浏览
牛大人自從在香港開張開始都十分熱門,每天的人龍都排得很長。之前喺荃灣分店吃過,回味無窮。所以今次帶媽咪去再食多次。我哋今次選擇咗起中午時段食牛大人,人龍依然很多。我哋最後兩個人選擇了極上和牛套餐。湯底方面我哋揀咗阿嫲養生濃湯鍋和台灣鳳梨雞鍋。兩款湯底都10分出色,料頭豐富!我地個套餐包了澳洲M5牛肩卷。我哋一致認為這款牛最好吃。這個價錢吃到這個級數的牛真的很抵吃。除了牛肩的部位,還有不同款式的牛肉。肉質也不錯!在自助區有很多不同款式的美食,例如有熱辣辣的台灣肉躁飯,味道和台灣夜市的差別不大呢!我們還能在自助區拿自己想吃的蔬菜和火鍋配料, 款式也很多。不得不提的是他們的滷大腸和牛筋,味道很入味。而他們的麻辣鴨血一直保持水準,質感不會鬆散, 十分實在,也不會有雜味。

2020-12-17 1894 浏览
閨密約我生日食飯,我揀左食近排人氣最高既台式火鍋店😆 午餐冇得訂位,於是我地就一開門就衝上去,已經好多人等緊😨 好彩我地都有得食😆90分鐘 極上和牛吃到飽午餐有三種選擇,我地就揀左最貴嗰款,多好多款野食,所以以食物質素來講都係超值😗牛大人秘方麻辣鍋(左)眷村白玉酸菜鍋(右)我永遠都鍾意揀鴛鴦鍋,台式火鍋麻辣湯底係必須的!揀左小辣業我哋來講剛剛好,辣得來依然食到湯底既濃香味☺️至於酸菜鍋,清得來有淡淡既酸菜味,間唔中食下中和辣味🥰醬料區餐廳有好多個自助區域,醬料區好多不同配料選擇飲品區除咗汽水,仲有幾款自家製茶飲白桃烏龍真係有桃味,飲左兩支,一定要試😍😍澳洲和牛m5牛肩卷、滑類重點一定係和牛啦,雖然每次俾兩塊,但上菜速度好快同俾足數量!和牛好香,一啲都唔靭,我哋兩個女仔都食咗好多碟🤪滑類推介蟹籽墨汁漿,好彈牙火鍋配料有大部門既配料都係自己出去拎,基本上全部都ok, 食咁多款都冇中伏🤩

90分鐘 極上和牛吃到飽

牛大人秘方麻辣鍋(左)
眷村白玉酸菜鍋(右)

至於酸菜鍋,清得來有淡淡既酸菜味,間唔中食下中和辣味🥰

醬料區
餐廳有好多個自助區域,醬料區好多不同配料選擇

飲品區
除咗汽水,仲有幾款自家製茶飲

白桃烏龍
真係有桃味,飲左兩支,一定要試😍😍

澳洲和牛m5牛肩卷、滑類

火鍋配料
  • 澳洲和牛M5牛肩卷
2020-12-14 159 浏览
今日來到尖沙咀牛大人吃午餐火鍋任飲任食90分鐘,真是高質又豐富火鍋。我地坐落就點左個鴛鴦鍋,養生滋補和鳳梨雞鍋,湯㡳鮮味香甜足料,滾開我地各人飲一碗靚湯先👍😍服務周到,每點的都好快新鮮送到,當送上鸭血時,侍應會提出最佳煮吃時間,果然嫩滑無比,超級美味👍🥰好值得推薦!澳洲和牛,牛味十足,牛肩肉也不錯,還有滷水牛筋和牛肚入味非常好吃都停不了口。自助醬料和蔬菜、肉丸、粉面,應有盡有而且有質素。還有它的獨特冷泡茶,清爽醒胃,熱飲有紅棗薑茶和竹蔗茅根水細心周到。這個午餐火鍋抵食超值、吃物高質豐富、干淨衛生,我給牛大人100分👍🥰🥰

自助醬料和蔬菜、肉丸、粉面,應有盡有而且有質素。

2020-12-09 1157 浏览
今朝同隻佬出左尖沙咀攪文件,諗住食埋個晏先,突然諗起尖沙咀有牛大人,不如上去排下。睇見開飯話佢開 12點...都應該排一陣啫,上到去都見到大概廿人等緊,好在店鋪安排好好,大家拎飛仔等12點叫入座,所以我地大概都係等左廿分鐘左右。SO GOOD ~~黎到牛大人梗係要食佢既麻辣鍋啦,本來諗住試薑母鴨,但原來下晝冇。唔緊要 !! 我要鳳梨苦瓜雞湯,上次食呢個都好正。鍋底入面有半隻雞仔,大量蔬菜,個湯底仲好好飲。而麻辣鍋入面雖然冇豆腐同鴨血,叫大量啦梗係 ~~ 哈哈 !!但我想講今次的小辣,比上次既辣好多呀 ~~ 已經係小辣 ... 但又好想食 !! 哈哈 ~冷泡茶都係牛大人既重點,上次冇試白桃烏龍,今次試番。打開樽蓋勁香桃味,但當然入口係冇味啦 ~ 哈 ! 我都係鍾意桂花烏龍多D,我最後飲左3支茶 ... 好變態 !! 最尾果支梗係要用洛神花埋個靚尾啦 ~ 食到咁飽 !!今日最驚喜係見到有西洋菜,大愛呀 !!!! 我夾左大量既菜番黎,丸反而只係夾左 貢丸 同 芋頭貢丸,芋頭貢丸我誤夾架...不過都唔差喎 !! 下晝平D ... 但相對少左好多野食。晚餐開心好多哦 ~呢個係安格斯牛,同埋西班牙

下晝平D ... 但相對少左好多野食。晚餐開心好多哦 ~

呢個係安格斯牛,同埋西班牙黑豚,正 !!

我地叫左 極上和牛餐,有和牛肩胛,都真係好好食 !!

牛肚、牛筋同大腸放哂落去個麻辣鍋度,勁開心 !! 個墨魚汁花枝膠好正,呢個我地 encore 左一支。

鴨血都唔細件,我叫左4轉 !!! 牛大人必點呀 !!!!!!!!!

2020-11-29
午餐