2023-08-09 14 浏览
今次同同事放工去打邊爐,聽佢講之前食過唔錯,就跟佢嚟試試好彩6點零鐘都可以直入,見到7點已經爆哂位自助區可以任拎🐂SRF極黑牛前肩肉 $168-牛肩肉捲起 油花比例均勻 牛味幾濃 口感嫩🐓剝皮辣椒烏雞鍋 $20-店員先開爐 再煎香烏雞 香料爆炒 然後加入酒及湯頭 湯底甜中帶辛辣 🌶️辣味涼拌牛腸 $28-牛腸及豆腐切成一粒粒 加入大量芫荽加強香味 🐃安格斯牛小排 $158-牛小排脂肪唔算高 所以入口相對比較結實 🦴夜市養生排骨鍋 $20-去台灣夜市相信大家都飲過藥膳排骨湯 呢個湯底就係果隻味 滋補藥材味有少少甜🦑夜市炸魷魚 $28-魷魚切得幾粗管 脆炸後加入椒鹽 香脆滋味仲可以加10幾蚊就有手搖飲品,邊打邊飲總括嚟講,味道幾正,一人一鍋又方便,可以一試
今次同同事放工去打邊爐,聽佢講之前食過唔錯,就跟佢嚟試試

好彩6點零鐘都可以直入,見到7點已經爆哂位

🦴夜市養生排骨鍋 $20

🦑夜市炸魷魚 $28
-魷魚切得幾粗管 脆炸後加入椒鹽 香脆滋味

仲可以加10幾蚊就有手搖飲品,邊打邊飲

總括嚟講,味道幾正,一人一鍋又方便,可以一試
📌 爆爆鍋 - 銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期1樓109號舖🗓(3/8) 星期四 ⏰ 晚上5:30左右💈特式:今日早左收工,即刻約埋朋友去試下銅鑼灣新開嘅獨立一人火鍋去爆爆佢,餐廳係銅鑼灣廣場一期1樓,位置同交通都好方便。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐廳一人set係先自選不同種類/級數肉類或海鮮,之後再揀主食/鍋底,個set仲會跟埋一盤配菜,如果唔夠仲有自助蔬菜吧,亦可以自行選擇加配小食/飲品/火鍋配料,而家等我同大家講下💥🍲味道先。🐮安格斯牛小排+🌶🐥剝皮辣椒烏雞湯 $158+20 - 朋友就揀左牛小排,配左辣椒烏雞湯,主食就揀左新竹米粉。🐮肉類 - 呢個價錢竟然有一大碟牛小排,而且肉味都幾濃,肉質嫩滑,仲會食到油脂香,溶雪處理方面亦做得非常好,每片肉上到枱都可以輕鬆逐片夾起,唔會雪到實晒,又或者過份解凍到痴埋一疊。🌶🐥鍋底 - 呢個鍋底一上枱時已經聞到好香辣椒味,湯底亦做得夠濃郁,朋友話無論煮咩配料都好惹味,夠刺激。主食 - 新竹米粉係原包上,包裝寫明台灣製造,但我朋友因為太飽,所以無開到,最尾成包攞走返屋企遲d先煮嚟食🤣。🐮SRF極黑牛前肩肉+🔥🍶🐥爆炒燒酒烏雞鍋 $1
🗓(3/8) 星期四 ⏰ 晚上5:30左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

安格斯牛小排+剝皮辣椒烏雞湯

🐮SRF極黑牛前肩肉+🔥🍶🐥爆炒燒酒烏雞鍋 $168+20 - 我就揀左牛前肩肉配燒酒烏雞鍋,主食就要左寬粉。
SRF極黑牛前肩肉+爆炒燒酒烏雞鍋

🐮肉類 - 呢款牛前肩肉份量都係好大碟,呢款油脂就無牛小排咁重,但肉味就再比牛小排濃d,肉質就較厚實,鐘意食肉味濃,又唔想太多油脂感嘅朋友就比較適合。

🔥🍶🐥鍋底 - 上鍋時會有店員幫你爆香個鍋底料,我諗呢個就係餐廳名稱嘅由來,店員幫我爆香鍋底料之後會加上燒酒,即時起火,鑊氣香氣十足,再加入烏雞湯,又滋補又有酒香,仲有陣陣老薑味,配牛肉都幾夾。
爆炒燒酒烏雞鍋

主食 - 主食我就揀左寬粉,雪白嘅寬粉煮熟之後呈半透明,入口滑溜得嚟帶點爽口。

💥🥚招牌麻油炸蛋(隻) $15 - 另外叫左一隻麻油炸蛋,因為未試過所以想試下,上枱係一個已炸左嘅雞蛋,店員話可以就咁食或放湯20秒左右食,就算放湯再食,隻蛋入面都仲係流心狀態,我就覺得呢個幾得意同特別。
招牌麻油炸蛋

配菜籃 - 每個set都會包左一個盤配菜,入面會有豬肉丸/炸花枝丸/蕃茄/生菜/芋頭/豆腐/響鈴/冬菇/蟹柳/大蜆,種類都唔少。
🥗如果覺得唔夠,出面仲有個自助蔬菜吧任食,有大約10款時令蔬菜任攞。

🇹🇼在地小食 - 我地再額外叫左兩個小食,辣味涼拼牛腸同懷念鹽酥雞,質素都唔錯,仲好食過一般台式小食店。
辣味涼拼牛腸/懷念鹽酥雞

🍦甜品 - 食到尾,店員仲會話跟餐原來有支雪榚雪條做甜品,有杏仁/咖啡/雲呢拿3隻味道選擇,牌子就係Ekselence呢個歐洲品牌,我都係第一次食,味道認真唔錯,外層朱古力十分脆,內層仲有焦糖包裹住杏仁雪榚,係我近期食過最好食嘅雪榚雪條。
Ekselence雪糕雪條

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 飲品就揀左特飲黑糖虎紋鮮奶同蘋果醋QQ冰紅茶,朋友話都有出面台式飲品店水準,但價錢就平左一截。我就好鐘意我杯蘋果醋QQ冰紅茶,因為入面有大量椰果,好爽口彈牙。
黑糖虎紋鮮奶/蘋果醋QQ冰紅茶

🍽環境:餐廳地方雖然唔大,但就算一人一鍋都仲好有空間感,尤其係佢地個長吧枱,坐得好鬆動。而且因為新開無耐,環境仲好乾淨整潔,出面自助區亦keep到衛生整齊,抽風亦做得唔錯,唔會感覺到油煙味。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:職員服務好好,好有心機去幫手處理個鍋底,上菜時亦會介紹每款食材,仲會提醒出面有自助蔬菜吧同醬料區可以攞,收碟加水仲好爽手。

💰💸價錢:今日兩個人每人叫左一個set,再加左配料/小食/特飲,埋單都係$450左右,係銅鑼灣區有咁嘅質素算係抵食。

🐲💬總結:我覺得呢間餐廳都幾有特式,做法又幾新穎,而且食物,尤其是鍋底都富有特式,值得一讚係某款鍋底上枱都有專人幫你處理,因為出面好多餐廳為左節省人手,未必會選擇提供呢類服務。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❣️
  • SRF極黑牛前肩肉
  • 黑糖虎紋鮮奶
  • 蘋果醋QQ冰紅茶
2023-07-29 21 浏览
今晚晚餐黎一鍋 一人一鍋自私鍋🍲🔥可以私心揀自己最想食既一款湯底 一份牛 一份飯或麵 仲可以自由出去自選區揀蔬菜湯底方面揀左台灣麻辣鴨血+夜市養生排骨鍋 湯底味道可以仲揀埋寬粉加新竹米粉組合配埋蘋果醋QQ冰紅茶 好飲之餘有椰果粒粒勁好咬口 推介另加豐原排骨酥加爽口鵝腸呢個都可以既又食到飽一飽💓
今晚晚餐黎一鍋 一人一鍋自私鍋🍲🔥
另加豐原排骨酥加爽口鵝腸
呢個都可以既
又食到飽一飽💓

2023-05-18 101 浏览
已經回頭食過幾次質素依然保持到😋一開始係抱住佢係牛大人既副線一試點知佢仲好食過牛大人🤣佢係以單點套餐既形式唔似一般既一人火鍋咁任食套餐價錢最貴既都唔過100蚊每個套餐都會有兩盤肉 份量都算多蔬菜可以係自助bar度夾 十分新鮮「娃娃菜」十分推介!好甜係小食同飲品方面都牛大人差唔多無咩特別驚喜而單點火鍋料方面有鵝腸魷魚可以叫係牛大人就唔會食到喇湯底方面 餐廳主打爆炒鍋所謂爆炒就係用熱左既石鍋加入配料用油爆炒香最後再加油高湯一齊煮見住職員係自己面前整都係一個幾得意既體驗而中意養生啲都有唔同既選擇剝皮辣椒雞湯同夜市排骨湯湯底都十分好食 可以帶出到食物既原味
已經回頭食過幾次

剝皮辣椒雞湯同夜市排骨湯
湯底都十分好食 可以帶出到食物既原味

2023-05-17
  • 美國特級翼板肉
牛大人姊妹店爆爆鍋一人一鍋,最驚喜係會噴火既爆炒燒酒烏雞鍋🔥 店員先將藥材烏雞等材料爆炒 跟住灑酒點火 瞬間香氣爆棚 食慾大增😹 呢到食法係半任食 主食要揀左邊一款牛肉套餐先 每位有兩碟 食落都算夠🐮 推介大家試下安格斯牛小排($158)同SRF極黑牛前肩肉($168) 前者雪花唔錯油脂感強,後者肉香味更足👍🏻 套餐都包白飯/寬粉/新竹米粉 其它打邊爐既配菜就出去凍櫃任拎🍲 而另外飲品都可以加錢追加一大杯台式飲品,真心橙意翡翠同珍珠翡翠檸檬 兩款都算唔錯 酸酸甜甜好解膩🍊🍋 整體值得一試 唔想去牛大人排隊迫任食 其實呢個半任食都係同朋友既另一番體驗🤟🏻

• SRF極黑牛前肩肉
2023-04-21 110 浏览
銅鑼灣新開台式火鍋-爆爆鍋💥係牛大人旗下嘅新品牌🤩主打一人一鍋,仲將台灣地道爆炒石頭火鍋帶到嚟添😍可以品嘗正宗台式火鍋風味😛除咗火鍋外,有大量台式小食同台式飲品🧋首先先揀主餐,有好多選擇🤩好似澳洲M5和牛肩胛肉眼、SRF極黑牛前肩肉、美國、牛板腱肉、烏骨雞件、綜合海鮮拼盤、穀飼豬梅花肉等等😝我同朋友試咗安格斯牛小排同SRF極黑牛前肩肉🐮牛肉味濃,肉質嫩滑😚之後就揀湯底,分別有:爆炒櫻花蝦鮮鍋、剝皮辣椒烏雞鍋、夜市養生排骨鍋、爆炒燒酒烏雞鍋、台灣麻辣鴨血火鍋、爆炒沙茶石頭火鍋、台灣爆炒石頭火鍋🤩我哋試咗剝皮辣椒烏雞同爆炒燒酒烏雞鍋🍲爆炒燒酒烏雞鍋入面有竹絲雞、川芎、當歸、桂枝、桂皮、八角、枸杞、紅棗同米洒🤩店員會即場將烏雞同配料爆炒後,再加入上湯及燒酒,上以明火燒灼,下以文火烹煮,香氣四溢🤩熊熊火焰非常吸睛🔥烏雞當中嘅營養物質比普通雞肉高🐔膽固醇含量低,同時具有滋陰清熱等功效👍🏻湯底味道濃郁,令配料入味😚剝皮辣椒烏雞入面有烏雞、剝皮辣椒、黑麻油、沙白、鰹魚汁、蔬菜🥬採用豐富營養嘅烏雞🐔細火慢燉出鮮甜湯頭,鮮嫩雞腿配以台東特產嘅剝皮辣椒🌶️微微辣味令湯鍋更有層次😛味道順口回甘😎每個鍋都會跟白

剝皮辣椒烏雞

每個鍋都會跟白米飯/寬粉/新竹米粉🍚同埋有自助蔬菜吧同醬料吧🤩另外仲可以追加小食、飲品、火鍋配料😆我哋加配咗辣味涼拌牛腸、麻辣鴨血、招牌麻油炸蛋,同埋蘋果醋QQ紅茶🍎,真心橙意翡翠🍊打邊爐飲就啱晒😚最後仲有雪條食添😍有杏仁、雲呢拿同咖啡味可以揀🍦夠晒豐盛🥳

2023-04-20 89 浏览
爆爆鍋呢間一人鍋會先爆炒之後再加湯套餐會有蔬菜鍋同少部分蔬菜唔夠仲可以去自助區任食講左個鍋先!.爆炒燒酒烏雞鍋食剩指數:0/100烏雞鍋一炒即刻好香好有鑊氣加燒酒果陣好大火場面好震撼~烏雞肉質鮮嫩湯底濃郁.爆炒櫻花蝦鮮鍋食剩指數:0/100同樣地有先爆炒再加湯不過呢個無落酒唔怕大火櫻花蝦既鮮味炒完出左好多特別係煮米粉既時候好香濃既櫻花蝦味.SRF極黑牛前肩肉/安格斯牛小排食剩指數:0/100一份套餐有兩份肉兩個餐分別揀左前肩肉同牛小排前肩肉牛味比較濃郁牛小排肉質就較嫩滑兩款肉質都幾優質.麻辣鴨血食剩指數:0/100鴨血幾鮮嫩就算煮耐都係好滑麻辣醬汁唔會過辣.懷念鹽酥雞食剩指數:0/100外皮酥脆內裡雞肉肉嫩多汁係唔明點解叫懷念鹽酥雞.夜市炸魷魚食剩指數:0/100魷魚外皮酥脆入面幾彈牙.黑糖虎紋鮮奶食剩指數:2/100黑糖鮮奶唔會太甜食辣又怕辣可以叫定解辣.真心橙意翡翠食剩指數:2/100係香橙綠茶同平時出面連鎖果d都好似酸酸甜甜幾開胃
[銅鑼灣] 爆爆鍋
食剩指數:2/100
係香橙綠茶
同平時出面連鎖果d都好似
酸酸甜甜幾開胃
強烈推薦💥💥💥牛大人新品牌台式爆爆鍋😁每個set一人一鍋 包一份肉(兩大碟) 一個湯底,一款小食同一杯嘢飲餐廳使用QR code落單 方便快捷step ①先揀主食Step ②再揀白飯/寬粉/新竹米粉Step ③再揀鍋底Step ④可自行選擇追加小食同飲品另外仲設有自助蔬菜區同醬汁區款式都唔少 有生菜/皇帝菜/玉米/金菇/娃娃菜/蓮藕等等話明爆爆鍋係因為先爆炒然後再落燒酒同湯 如果想要現場效果強烈推薦揀爆炒燒酒烏雞鍋(睇片可以去我IG @share.myyy.food)肉類分別叫咗<安格斯牛小排><SRF極黑牛前肩肉>𒊹︎湯底<爆炒櫻花蝦鲜鍋><爆炒燒酒烏雞鍋>爆完既湯底特別香,尤其櫻花蝦湯底 無論肉同菜經過櫻花蝦既湯底都會停留咗櫻花蝦既香味如果鍾意藥膳既話 爆炒烏雞湯底都好啱你 𒊹︎小食<懷念鹽酥雞><夜市炸魷魚>兩個小食超有驚喜 非常酥脆 惹味 很有台灣地道風味忍唔住兩碟都吃清光𒊹︎飲品<蘋果醋QQ紅茶><蜂蜜翡翠檸檬>另外仲加咗一份 麻辣鴨血 (份量都幾多)最後
強烈推薦💥💥💥
牛大人新品牌台式爆爆鍋😁

每個set一人一鍋
包一份肉(兩大碟) 一個湯底,一款小食同一杯嘢飲
餐廳使用QR code落單 方便快捷

另外仲設有自助蔬菜區同醬汁區
款式都唔少 有生菜/皇帝菜/玉米/金菇/娃娃菜/蓮藕等等

話明爆爆鍋係因為先爆炒然後再落燒酒同湯
如果想要現場效果強烈推薦揀爆炒燒酒烏雞鍋
(睇片可以去我IG @share.myyy.food)

肉類分別叫咗

忍唔住兩碟都吃清光

𒊹︎飲品
<蘋果醋QQ紅茶>
<蜂蜜翡翠檸檬>
另外仲加咗一份 麻辣鴨血 (份量都幾多)

最後最後唔可以唔講既就係食完之後店員同我講仲有雪條
包裝係之前未食過既
原來係來自 @ekselenceasia 脆皮雪條
揀咗焦糖味同雲尼拿味
超級好食!!!
總括而言呢餐價錢親民得黎好高質
中意打邊爐既大家可以一試

2023-04-10 2054 浏览
約朋友食飯都係揀啲地方就腳嘅地方 呢日同友人揀咗嚟一出銅鑼灣站 上一層扶手電梯就到嘅一人火鍋店☺️主餐我地嗌咗兩款牛肉嘅套餐 美國特級翼板肉 同埋安格斯牛小排 兩款牛肉質素都好好👍🏻 翼板肉肥瘦分明 非常嫩滑 牛小排牛味濃郁🐮 仲要一個套餐有兩碟肉 份量都幾多㗎🤩 仲要每個餐都附上一個蔬菜籃🧺 餐牌冇寫有呢個蔬菜籃 蔬菜籃入面有花枝丸 豬肉丸 豆腐 芋頭 番茄 生菜 冬菇 蟹柳同埋蜆 仲有我最鍾意嘅響鈴添呀☺️麵類呢個除咗有白飯之外 仲可以揀新竹米粉同埋寬粉 我哋就試咗新竹米粉同埋寬粉 新竹米粉係原包咁上 份量好多 而且好索汁🍲 寬粉都幾煙韌鍋底爆炒櫻花蝦鮮鍋 呢個鍋非常特別 因為店員會首先喺你面前幫你爆炒蜆同埋櫻花蝦🙀 真係香味十足 爆炒完之後再加湯就可以開始火鍋啦😛 呢個鍋有浸海鮮嘅香味 夜市養生排骨鍋 入面有一件好大件嘅排骨 排骨嘅肉都好入味 我就比較鍾意呢個鍋 因為湯底味道都好濃郁 入面仲有杞子 娃娃菜等嘅配料😙在地小食懷念鹽酥雞🐥 份量充足 入面仲好多肉汁呀 夜市炸魷魚🦑 我就鍾意食呢個炸魷魚多啲 因為魷魚鬚好有口感👍🏻額外追加招牌麻油炸蛋 呢個比較特別 落單嘅時候已經有個說明

主餐

在地小食
懷念鹽酥雞
夜市炸魷魚

額外追加
招牌麻油炸蛋 呢個比較特別 落單嘅時候已經有個說明係放入鍋裏面淥20秒 果然20秒後入面仲係半流心😚 食台式嘅火鍋當然唔少得麻辣鴨血啦 一份都好多件㗎😝
麻辣鴨血

飲品
加$14就可以有台式飲品飲啦🧋 呢個價錢有咁大杯飲品真係唔錯 蘋果醋QQ冰紅茶 酸酸甜甜非常開胃 黑糖虎紋鮮奶 除咗黑糖虎紋之外 仲有軟腍腍嘅珍珠😍 有咬口得來唔會太硬
蘋果醋QQ冰紅茶  黑糖虎紋鮮奶

甜品
估唔到仲有飯後甜品 係雪條嚟嘅 冇三隻味可以選擇 咖啡 雲呢拿 杏仁 我哋就揀咗雲呢拿同杏仁🍦兩款雪條都有朱古力脆皮㗎
雪條

自助吧
除咗有套餐嘅食物之外 呢度仲有個自助吧可以出去夾嘢食 食物主要都係蔬菜類🥗 啱晒可以均衡飲食

係呢個後疫情時代 我都係覺得注重吓衛生好啲🫡 所以嚟呢間一人火鍋就啱晒我喇😙
2023-04-09 72 浏览
呢日係銅鑼灣行街嘅時候,發現左呢間開咗唔係好耐嘅爆爆鍋🤭所以我同朋友兩個即刻去左試🤤覺得質素同Cp值都唔錯,要分享俾大家綜合海鮮拼盤套餐($148)今次朋友就試左佢哋嘅綜合海鮮拼盤套餐🤤佢嘅拼盤真係好豐富同好足料👍🏻食落都幾有鮮味☺️啱晒鍾意海鮮嘅朋友😌而湯底我哋就揀左爆炒櫻花蝦鮮鍋(+$12)🤤佢嘅湯底好正,一上完會有人幫手炒香果鍋底先再加水👍🏻所以食落好香好濃櫻花蝦嘅味👍🏻真心唔錯SRF極黑牛前肩肉套餐($168)另外我哋仲試左佢哋嘅極黑牛前肩肉套餐🤭佢哋嘅牛肉質素唔錯,牛味都幾濃,加上肥瘦適中,啱晒用黎打邊爐👍🏻至於湯底就揀左剝皮辣椒烏雞鍋(+$20)🤤呢個湯底相對地比較濃郁,因為佢好重雞味同辣味👍🏻所以飲落清甜得來又帶點辣🤤加埋佢隨餐附送嘅新竹米粉真心幾正除左主食,我哋仲叫左懷念鹽酥雞($22)同夜市炸魷魚($28),兩款都整得好好,皮薄但夠香脆,配埋味粉,真心香口又惹味👍🏻至於飲品我哋叫左真心橙意翡翠(+$14)同黑糖虎紋鮮奶(+$14),兩杯都幾唔錯,大家可以試下

綜合海鮮拼盤套餐($148)

SRF極黑牛前肩肉套餐($168)

想食台式火鍋,任食可能係一個選擇,但有時覺得食唔夠本又唔抵(笑),而且如果想食靚啲嘅食材,體驗一啲新食法,不如試吓呢間牛大人嘅副線「爆爆鍋」啦!餐廳係半自助形式,一人一鍋,最平石頭火鍋套餐只需HK$78起,除咗自選嘅套餐同追加嘅食物外,仲可以去自助區拎蔬菜食,都有成10款㗎~好抵食!不過,我淨係試咗自助區1舊超甜嘅粟米,再食埋原本個套餐已經超級飽。埋單前,店員仲要送埋2條脆皮雪條畀我哋添☺️✨✍🏻 /綜合海鮮拼盤套餐▪價錢:HK$148▫️夜市養生掛骨鍋 +HK$20▫️選配新竹米粉▫️追加懷念鹽酥雞+HK$22▫️追加真心橙意翡翠+HK$14▪️美味指數:♥♥♥♥♥海鮮拼盤入面有4款海鮮,包括3隻虎蝦、約4舊鯛魚柳、一堆沙白同鮮魷,虎蝦鮮甜彈牙,其他海鮮性價比都十分高。套餐額外仲配有一份雜菜盤,有豬肉丸、蟹柳、蕃茄、生菜、響鈴、豆腐、芋頭、冬菇同沙白,所以細食嘅話,真係未食到自助區嘅蔬菜已經飽咗。平時去台灣夜市都好鐘意食藥膳排骨,今次試埋呢個「夜市養生排骨鍋」,都有藥膳味,仲有2條大排骨,配埋超幼身嘅新竹米粉,打邊爐都邊到好養生咁🤭✨而追加嘅「懷念鹽酥雞」外脆內嫩,配埋適量調味粉,惹味升級,份量

✍🏻 /綜合海鮮拼盤套餐
▪價錢:HK$148
▫️夜市養生掛骨鍋 +HK$20
▫️選配新竹米粉
▫️追加懷念鹽酥雞+HK$22
▫️追加真心橙意翡翠+HK$14
▪️美味指數:♥♥♥♥♥

而追加嘅「懷念鹽酥雞」外脆內嫩,配埋適量調味粉,惹味升級,份量2個人食足夠有餘。再配埋橙味濃嘅「真心橙意翡翠」,解渴又開胃,仲食到好多粒粒蒟蒻添😋✨

✍🏻 /SRF極黑牛前肩肉套餐
▪價錢:HK$168
▫️爆炒櫻花蝦鮮鍋 +HK$12
▫️選配白飯
▫️追加夜市炸魷魚 +HK$28
▫️追加蘋果醋QQ冰紅茶+HK$14
▪️美味指數:♥♥♥♥♥
店員先幫忙爆炒「爆炒櫻花蝦鮮鍋」,有櫻花蝦、章魚乾同薑蔥,香味撲鼻,跟住再放上一片SRF極黑牛前肩肉落去炒,香味四溢,再加水煮,滾咗就食得。SRF極黑牛前肩肉油花細緻,肉質具彈性,牛味濃厚,朋友都話好味,推薦🐮✨

「夜市炸魷魚」啲魷魚比想像中大,配上一層薄薄嘅炸粉,夜市風味出曬嚟~咁嘅價錢好抵食!

✍🏻 /麻辣鴨血
▪價錢:HK$32
▪️美味指數:♥♥♥♥♥
食台式火鍋點少得鴨血,雖然今次冇叫到同鴨血最夾嘅麻辣鍋,但都係要食鴨血先過癮🫡✨
2023-04-07 59 浏览
🧡Please follow my IG : orororenji☆ 爆爆鍋銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期1樓109號舖知道牛大人集團又有新餐廳開,今次主打一人一鍋嘅台式石鍋,性價比高,真係岩晒自己一個又突然想打邊爐嘅朋友仔。呢到嘅set好豐富又多選擇,我地揀左2款,1個海鮮1個牛,出面仲有唔同嘅蔬菜可以自己拎,最後仲有雪條食,好開心(๑˃̵ᴗ˂̵)✦ 安格斯牛小排套餐• 安格斯牛小排• 爆炒燒酒烏雞鍋• 新竹米粉• 夜市炸魷魚• 黑糖虎紋鮮奶呢到嘅爆炒鍋首先會炒過先再加湯,烏雞好養身,店員話可以試下飲左湯先開始食其他野,飲落有d藥膳味道,好暖胃。牛小排肥瘦均勻,打邊爐食一流,台灣嘅新竹米粉真係好好食,吸晒d湯好鬼正,再配個小食炸魷魚認真大滿足!另外佢杯野飲都ok wo,d珍珠好淋好入味。✦ 綜合海鮮拼盤套餐• 綜合海鮮拼盤• 爆炒櫻花蝦鮮鍋• 寬粉• 懷念鹽酥雞• 蘋果醋QQ冰紅茶拼盤有好鮮甜嘅蝦、彈牙魷魚、肥嘟嘟又無沙嘅蜆、仲有大大舊肥厚魚肉,至於個鍋一樣都係炒過先再加湯,同樣好惹味,好開心呢到有寬粉食,煙煙韌韌嘢我最鍾意,另外配左個鹽酥雞咬下,香口得黎又啖啖肉,好味!蘋果醋微微
☆ 爆爆鍋
銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期1樓109號舖

✦ 安格斯牛小排套餐
• 新竹米粉
• 夜市炸魷魚
• 黑糖虎紋鮮奶

另外佢杯野飲都ok wo,d珍珠好淋好入味。

✦ 綜合海鮮拼盤套餐
• 綜合海鮮拼盤
• 爆炒櫻花蝦鮮鍋
• 寬粉
• 懷念鹽酥雞
• 蘋果醋QQ冰紅茶

蘋果醋微微酸,好解渴,入面仲要有椰果,口感豐富。

✦ 手工松露海鮮丸
見到呢個忍唔住叫埋,好彈牙又有松露味,好好食!
  • 爆炒櫻花蝦鮮鍋
2023-04-05 54 浏览
平時都好鐘意打邊爐,不過有時一個人嘅話就好難有啲咩選擇。最近牛大人新出咗一人火鍋副線「爆爆鍋」,主打一人一鍋嘅一人套餐,岩哂我呢啲成日自己食飯嘅人套餐由98起,先揀肉。雞,豬,牛,海鮮都有得揀。今日同朋友一齊嚟。我地揀咗兩款牛share每個套餐都配兩盤肉,一碗配料包括少少丸,豆腐,蜆,響鈴同蔬茶。先嚟安格斯牛小排套餐配咗夜市養生排骨鍋,跟新竹米粉另外加配咗辣味涼拌牛腸飲品要珍珠翡翠檸檬(微甜)佢地嘅湯底好吸引,一人一鍋但一啲都唔hea。排骨鍋感覺好似肉骨茶,有濃郁嘅藥膳味道,材料十足。仲有兩大舊煲到好淋嘅排骨!安格斯牛肥瘦適中,肉質嫩滑 濃郁嘅湯底加上米粉好正,吸哂啲湯。另加嘅涼拌牛腸爽口彈牙,小小麻辣味幾開胃珍珠翡翠檸檬酸甜適中,珍珠好q彈,唔會太硬另一個套餐要咗SRF極黑牛前肩肉配爆炒燒酒烏雞鍋同寬粉另外加咗夜市炸魷魚同飲品黑糖虎紋鮮奶(微甜)呢個湯底勁打卡,店員會係你面前爆炒烏雞,再淋上燒酒!有得睇又有得食。烏雞湯底好鮮甜,又夠養生! SRF極黑牛前肩肉肉味較濃,油脂分布平均另加嘅黑糖鮮奶好邪惡,奶味香濃,加上黑糖好好飲!我地仲加咗招牌麻油炸蛋同麻辣鴨血炸蛋好有驚喜,外焦內流心!

先嚟安格斯牛小排套餐
配咗夜市養生排骨鍋,跟新竹米粉
另外加配咗辣味涼拌牛腸

飲品要珍珠翡翠檸檬(微甜)

安格斯牛肥瘦適中,肉質嫩滑

濃郁嘅湯底加上米粉好正,吸哂啲湯。

另加嘅涼拌牛腸爽口彈牙,小小麻辣味幾開胃

珍珠翡翠檸檬酸甜適中,珍珠好q彈,唔會太硬
另一個套餐要咗SRF極黑牛前肩肉配爆
炒燒酒烏雞鍋同寬粉
另外加咗夜市炸魷魚同飲品黑糖虎紋鮮奶(微甜)

SRF極黑牛前肩肉肉味較濃,油脂分布平均
另加嘅黑糖鮮奶好邪惡,奶味香濃,加上黑糖好好飲!

我地仲加咗招牌麻油炸蛋同麻辣鴨血
炸蛋好有驚喜,外焦內流心!鴨血就唔使講,本身就係牛大人嘅招牌!麻香細嫩!

如果人少又唔想食太多,爆爆鍋都係一個唔鑊嘅選擇,湯底夠出色!
menu+出面配料
因為係銅鑼灣行完街,咁就諗住係附近搵下有冇啲好嘢食,咁啱就比我哋發現咗依一間新開嘅火鍋店,再問真啲先知原來依間火鍋店係牛大人新開嘅一個副線,咁我對佢嘅食物質素已經好放心,所以就揀咗佢咁佢可以自選或者佢幫你配搭好,價錢方面就同平時食一人火鍋差唔多,但係款式上就多啲,除咗有豬雞牛,海鮮可以選擇之外,更有素菜鍋可以選擇,適合想減肥,但係又想食火鍋嘅人🫢鴨血小排麻辣配 $178 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟如果可以食辣或者食牛筋牛肚的話,我真心推介這個,因為依個麻辣配真心抵食!首先會有麻辣鴨血火鍋、滷水牛筋、滷水金錢肚、安格斯牛小排和一份細細份拼盤(有豆腐、芋頭、響鈴、蟹柳等等)而且仲可以叫多一個主食(有白米飯,寛粉,新竹米粉可以選擇)超級多野食!而且出面還有細型蔬菜吧可以比你拿蔬菜,基本上一定會食到好飽因為唔好以為佢咁多款野食,咁每一樣都只會比少少🤏🏻,NoNoNo 佢每一款食材比嘅份量都好多,牛筋和金錢肚各有四大嚿,而且食得出係比較新鮮,唔會有臭味,而且牛筋煮耐啲非常入味!配飯食一流🤤而安格斯牛小排份量一啲都唔少,有足足兩層,真係食肉都食到飽,而且油脂分布好平均,就算煮耐咗都唔會乾柴柴,再加上麻

鴨血小排麻辣配 $178 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

而安格斯牛小排份量一啲都唔少,有足足兩層,真係食肉都食到飽,而且油脂分布好平均,就算煮耐咗都唔會乾柴柴,再加上麻辣香,真係令人食到停唔到口

拼盤就正正常常,因為基本上蔬菜都可以係出面蔬菜吧拿,而且我主要都係食牛肉和蔬菜,所以感覺還好

寬粉嘅份量也很多,就算大食的人也可以食飽,唔需要擔心要加多好多其他野食先夠飽

唯一美中不足嘅係,佢麻辣湯入面嘅鴨血我覺得質感一般般,但味道真心唔錯,夠麻夠辣💥

招牌麻油炸蛋(隻)$15 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

其實基本上食一個套餐已經好飽,只不過見到有依個炸蛋,好似幾吸引咁就叫嚟試吓,職員上枱嘅時候會同你講聲,大概要煮20秒左右,等炸蛋可以吸收湯底嘅精華,然後你食嘅時候就可以食到湯底嘅精華同炸蛋嘅流心效果

同行人士就冇叫套餐,叫咗自選,揀咗爆炒沙茶石頭火鍋和石紋精選牛肩肉;而且因為我哋揀坐係吧枱位置,所以職員真係會係你面前炒嗰湯底,依個感覺幾特別

牛肩肉相對冇牛小排咁多油脂,但係肉味比較濃,但同樣都係咁好食🤤

夜市炸魷魚 追加$28 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

如果平時鍾意食啲炸嘢,依個真係唔可以錯過!外層嘅炸皮炸到金黃色,又唔會太厚,食落好香脆,而且魷魚嘅調味也剛剛好,唔會太重口味

咁最後仲有一條雪條做甜品,我揀咗咖啡味,同行人士就揀咗雲呢拿味,不過兩者分別只有咖啡味會在朱古力皮和雲呢拿雪糕之間多咗一層咖啡皮

以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。
安格斯牛小排+爆炒櫻蝦鍋(158hkd+12hkd)油脂分布都幾均勻,而且有成2盒,大大塊,唔會煮完就縮哂水吃了個寂寞咁😂會有靚仔店員會幫手加蔥薑蒜炒香左個底,再加湯煮野食,湯底幾香幾惹味,邊炒已經流哂口水🤤加埋招牌麻油炸蛋(+15hkd)吸哂啲湯,仲有啖啖麻油香,好邪惡🥰SRF極黑牛肩肉+養生排骨鍋(168hkd+20hkd)牛肩肉嘅肉味比較濃,個人更加推薦呢個,配埋多多辣椒🌶️嘅豉油好掂,湯底真係好養生feel,好香枸杞味,飲落全無罪惡感,可以一啖接一啖,仲有勁大塊排骨,啖啖肉😍鹽酥雞(+22hkd)呢個係上枱即秒清嘅野食😂連我媽都極力大讚,大啖肉熱辣辣🔥炸魷魚🦑(+28hkd)好大條魷魚酥,唔會太韌😍珍珠翡翠檸檬(+14hkd)叫左半糖都偏酸,可以叫番半糖,珍珠本身無糖嘅,綠茶茶底,都幾清新開胃,另外真心橙意翡翠(+14hkd)係橙汁底加茶,真係原隻橙放入去,幾足料😍仲有好多椰果🥰滿足#foodiblum台式
安格斯牛小排+爆炒櫻蝦鍋(158hkd+12hkd)
麻油炸蛋

SRF極黑牛肩肉+養生排骨鍋(168hkd+20hkd)
排骨鍋

鹽酥雞