2020-03-16
遠看已經見到長長一條人龍在登龍街,原來是過江龍「燈籠鹵味」,首度插旗海外,香港是首間分店,疫情下可以吃地道台式食物頂下癮,香港人有福了。朋友早到已排到隊頭,慳左唔小時間, 亦是本人的福氣。 小店掛著大小形燈箱,凝造著台灣的味道,店子內裡窄窄長長,真心是迫夾的, 經過近門口的廚房位 ,被鹵水香氣深深地吸引著。 我們從只有一頁的菜單中, 選擇出自己喜歡的 先從麵底開始, 我對 這兩個字很有興趣, 選了重點麵底 $12餸方面,點了較大路的 $9 所有食材均切成細件,看上去不小, 但實質吃下肚的不是很多。 大碗麵湯比較小,因為重點並非湯底, 而是各式各樣的食材。先要講下[ 係乜東東, 如果你食過港式 麵你就會知我講緊乜,口感比福麵稔小小, 超自強索湯能力。 小店滷水汁由台灣直到,保證香港店同台灣店食到嘅係同一款味道。鹵水汁深啡色香噴噴,鹵水味道惹味得嚟帶少少甜,唔會鹹到食唔到食材原味。 其中最吸引我的一定是索味之首 豆腐軟棉適中, 好味。貢丸加入冬菇,食落又彈牙, 更富東菇的香味。 白蘿蔔入味鬆化, 不過略嫌切得太細。 食量不大的這碗份量我覺得岩岩好。 朋友很豪氣
人有福了。
朋友早到已排到隊頭,慳左唔小時間, 亦是本人的福氣。
我們從只有一頁的菜單中, 選擇出自己喜歡的 [台式車仔麵]
先從麵底開始, 我對 [王子] 這兩個字很有興趣, 選了重點麵底 [王子麵] $12
餸方面,點了較大路的 [彈牙貢丸、百葉豆腐$10、白蘿蔔、花椰菜] $9
所有食材均切成細件,看上去不小, 但實質吃下肚的不是很多。
大碗麵湯比較小,因為重點並非湯底, 而是各式各樣的食材。
味。 其中最吸引我的一定是索味之首 [百葉豆腐]豆腐軟棉適中, 好味。
貢丸加入冬菇,食落又彈牙, 更富東菇的香味。
白蘿蔔入味鬆化, 不過略嫌切得太細。
食量不大的這碗份量我覺得岩岩好。
朋友很豪氣,這碗超豐富的大碗麵 $80
稻庭烏龍麵、香菇、素雞$9、白蘿蔔、魚蛋、鵪鶉蛋、鴨血、 大豆皮$10
起司玉米蛋餅 $30
即點即造,但和我在台灣食過的不一樣,蛋皮較薄,口感帶點煙靭 ,包裹著玉米、椰菜絲和勁多芝士,層次感唔錯, 芝士咸香為主道。
緊記一定要襯熱食, 凍左小小都痴埋一舊,NO GOOD!
熱薑母茶 $22
微甜,辛辣度都真心哽, 去濕應該唔錯。
朋友話想食點甜野,無理由唔食 [九份綜合芋圓] 化。
芋圓、地瓜和珍珠 也是Q彃十足, 紅豆香香甜甜最好味。