2020-03-07 72 浏览
點了吃你滷味套餐 $56👉🏻 豬腱肉+豬耳朵+雞腎+大腸+高麗菜想不到第一次初嚐師大夜市的美食是在香港,從遠遠的已經看到超長的隊列了,大概排了20分鐘才能進去。.餐廳雖然不太,裝潢充滿著台式的味道,老實說看著餐牌良久都想不到自己想吃什麼,畢竟每個套餐剛好都欠缺了一兩項我想吃的東西,但又不想自選散叫 (因為貴一點啊) 最後只好乖乖的額外點了一份雞翼+偷食朋友的甜不辣、白蘿蔔、花枝丸、貢丸、豬肉片了😆 (天啊也太多了吧) 麵底則選了+$2的王子麵👍🏻.特別推薦必點高麗菜和貢丸!這是必需的❤️而豬耳朵的肉比軟骨多,吃起來並非爽脆的口感,大腸有肥有瘦,白蘿蔔則滷得比較入味🥕可惜百頁豆腐已早早賣光😢 湯底方面份量不多,都是沾沾保存濕度為主,味道本應早就滷進食材當中☺️ 承上,湯底會比較偏鹹和濃郁的。.桂圓紅棗蜜 +$16話說當天姨媽來訪,只好放棄黑糖珍奶😢 本想說叫熱飲好好補補身子,誰知道原來這些時候不能喝紅棗相關飲品,否則姨媽會變巨量👩🏻 於是只好輕嚐一口便把飲品乖乖咁拱讓給朋友。點了少甜的紅棗蜜甜度剛好,溫溫的從喉嚨流進胃內,實在太幸福了。可惡。.總括來說因爲沒吃過正宗師大夜市的味道,所以無法比
點了吃你滷味套餐 $56
👉🏻 豬腱肉+豬耳朵+雞腎+大腸+高麗菜
桂圓紅棗蜜 +$16
總括來說因爲沒吃過正宗師大夜市的味道,所以無法比較。雖然整體味道不錯,不過依然有點不似預期,可能因為主流媒體的吹捧和對過江龍的期望太高吧。講完😆
2020-03-07 53 浏览
幾年前同屋企人係台北師大夜市食過呢間已經好鐘意食,聽聞最近係香港開左分店,幾忙都要過黎朝聖啦!店舖係銅鑼灣登龍街,由銅鑼灣B出口行過去3分鐘去到,非常方便。我同朋友5點幾過黎,人流唔算多坐得好舒服。難得過黎朝聖,一於咩都試試,我點了雞腎,白蘿蔔,雞脾菇,米血糕,甜不辣 5個餸另外點了王子麵加底。小食點了蘋果鹽酥雞,飲品方面點了黑糖珍珠奶茶。等候大約5-10分鐘已經上齊哂,即刻試試期待左好耐嘅滷味,白蘿蔔好入味,甜不辣和雞髀菇也不錯,王子麵索哂滷味汁超正,加底之後岩岩夠食!蘋果鹽酥雞份量好多,只係$38好抵食,一啖麵一啖雞好快又清哂!唯一要注意係黑糖珍珠奶茶雖然叫了半糖,仍然非常甜。個人推薦必點甜不辣和白蘿蔔!

2020-03-06 84 浏览
今日一點鐘嚟到銅鑼灣新開既燈籠滷味食 lunch ,離遠已經見到鋪頭門口好多人排隊同外賣,好彩店員安排得都幾好,由攞位同入座既過程都非常順利。燈籠滷味總點係台北師大夜市,主打台式滷味,有香港唔係周圍都食到既台灣小食,例如甜不辣、米血糕、王子麵等等,就連裝修都充滿台灣風味。B. 食你滷味套餐配料包括豬腱肉、豬耳朵、雞腎、大腸、高麗菜同自選麵,同平時食大排檔既配料大同小異,岩曬香港人口味。呢到既滷味係熱食既,每款配料都吸收曬滷水汁,好入味。而滷水汁咸得黎但又唔會過份重口味,用嚟撈烏冬都唔會覺得膩。D. 自由是個好東西套餐呢個餐可以好似平時食車仔麵咁,自己選擇鍾意嘅配料。而我就揀左白蘿蔔、金針菇、甜不辣同魚蛋。每條烏冬都沾滿醬汁,而且煮得夠軟,口感相當好。甜不辣既口感好似平時食開既年糕,我自己就還可以,都係貪得試下;魚蛋彈牙好味;白蘿蔔煮得入味。而麵既份量都比較多,比較細食嘅人可能就要嗌少麵。套餐額外加錢可以換半份小食,炸花枝丸同埋香蒜腸都好出色。炸花枝丸食落唔油膩,而香蒜腸外皮香脆,應該仲搽咗蜜糖,所以食落去又香又甜。套餐加錢可以額外再加台式飲品。總括嚟講,味道唔錯,喺銅鑼灣呢個地區黎講,

B. 食你滷味套餐

D. 自由是個好東西套餐

套餐額外加錢可以換半份小食,炸花枝丸同埋香蒜腸都好出色。

套餐加錢可以額外再加台式飲品。總括嚟講,味道唔錯,喺銅鑼灣呢個地區黎講,價錢仲相當親民。
2020-03-04 148 浏览
My take away waited 15 mins The lady ahead of me waited 20 mins Food is flat , nothing special Pearl milk tea taste ok , pearl is hard When I saw atleast 5 ppl working behind the kitchen , honestly I don’t expect to wait 15 mins Plus the food is just not worth it This shop won’t last long
My take away waited 15 mins
This shop won’t last long
2020-03-04
2020-03-04 506 浏览
銅鑼灣登龍街開左間台灣過江龍「燈籠🏮滷味」熱愛台灣菜既我當然要去朝聖啦夜晚8點仍然大排長籠滷味粉麵係必食的,所以滷肉飯就下次先黎食滷味雞腎+花椰菜+豬𦟌肉+彈牙貢丸 配 冬粉揀冬粉係好明智的,因為吸哂滷湯既精華呢碗既湯汁唔多,係滷湯拌麵👍🏻滷湯味道好濃縮,好入味我好鐘諗個雞腎,夠爽口又易咬,完全唔硬另外仲有好多小食🥳今次我就食左「蘋果鹽酥雞」+「地瓜條」鹽酥雞:炸得好乾身,完完唔油膩,而且每舊都啖啖肉炸粉夠薄!旁邊仲有幾塊蘋果塊,有助減低熱氣炸地瓜條係厚切的炸完出黎唔會乾爭爭,咬開係軟糯既地瓜肉,真係整到外脆內軟不得不提「薑母蜜」飲第一啖已經好有驚喜!薑既香味好突出,不過唔會有好強烈既辛辣感!我反而仲飲到花香味,呢個味道係我第一次接觸的,真係好好飲已經入左去我既《一定要飲系列》原本想食埋個仙草芋圓,但食得太飽了,今次同佢無緣
銅鑼灣登龍街開左間台灣過江龍「燈籠🏮滷味」

熱愛台灣菜既我當然要去朝聖啦
夜晚8點仍然大排長籠

滷味粉麵係必食的,所以滷肉飯就下次先黎食

滷味雞腎+花椰菜+豬𦟌肉+彈牙貢丸 配 冬粉
揀冬粉係好明智的,因為吸哂滷湯既精華
呢碗既湯汁唔多,係滷湯拌麵👍🏻滷湯味道好濃縮,好入味

我好鐘諗個雞腎,夠爽口又易咬,完全唔硬

另外仲有好多小食🥳今次我就食左「蘋果鹽酥雞」+「地瓜條」

鹽酥雞:炸得好乾身,完完唔油膩,而且每舊都啖啖肉
炸粉夠薄!旁邊仲有幾塊蘋果塊,有助減低熱氣

炸地瓜條係厚切的
炸完出黎唔會乾爭爭,咬開係軟糯既地瓜肉,真係整到外脆內軟

不得不提「薑母蜜」
已經入左去我既《一定要飲系列》
原本想食埋個仙草芋圓,但食得太飽了,今次同佢無緣
2020-03-03
  • 薑母蜜
  • 炸地瓜條
  • 蘋果鹽酥雞
  • 滷水雞腎冬粉
2020-03-04 323 浏览
早年係台灣旅行,食過師大夜市既燈籠🏮滷味,一直都覺得好好味,好開心佢終於係香港開啦!!仲要開係登龍街,認真搞笑。鋪頭有台灣味道的裝修,野食都有好多選擇!!而且價錢都相宜,唔會話好貴,食得過呀!可外賣。佢係麵款餸款逐樣揀,逐樣計錢,但食到盡加盡,都唔駛100蚊,感覺上都ok!!我地叫左兩碗麵3樣小食,一個芋圓,加埋200多少少,我覺得抵食呀!飽死haha麵款:稻庭烏龍麵+王子麵麵都幾多下,覺得唔夠食既可以加大,索哂d滷味,好香好正!每一啖都有我個陣係台灣食既感覺。餸款我地嗌完一齊share食,叫左超多。有豬耳朵、雞胗、杏鮑菇、招牌彈牙貴丸、甜不辣、花枝丸。佢比既份量都有好多下,最正係食甜不辣,煙煙韌韌,食唔停口!豬耳仔都好咬口呀。其他都唔錯😆😆😆 小食:起司玉米蛋餅、台式香蒜腸、蘋果鹽酥雞3樣小食都整得有台灣既味道,最不能錯過的是蘋果鹽酥雞,炸得香脆可口,good good👍👍蛋餅既芝士好香濃,台灣腸就同平時食既差唔多啦,鍾意食既明既。甜品:九份綜合芋圓加仙草估唔到呢間既珍珠咁好咬口,因為我平時唔算話勁中意食珍珠,但今次都算食左幾多,另外加左仙草,加埋d 糖水一齊食,like it🥰

麵款:稻庭烏龍麵+王子麵

餸款
我地嗌完一齊share食,叫左超多。有豬耳朵、

甜品:九份綜合芋圓加仙草

《燈籠滷味》屹立台北師大夜市20年,為師大學生掀起咗一場滷味風潮🌊。價廉物美,一直受盡當地人嘅熱愛。佢哋喺銅鑼灣登龍街嘅店,係呢間台灣人氣老字號滷水小食店嘅第一間海外店。價錢比起台灣店貴啲,但喺香港黎講都算平民價,讚!👍諗住襯疫情人少少唔洗排隊去食。點知條龍長到😱,不過唔鍾意排隊嘅都可以點外賣🥰堂食座位裝修好台灣風🇹🇼,不得不提佢哋嘅霓虹燈,好靚好有特色,「吃你滷味」🤪!啱啱開業,見員工都好落力,希望佢哋會一直保持住呢股熱情啦!滷味醃得超入味🤩,滷湯用咗台灣店嘅秘方熬煮,用咗多種香料,食落十分惹味。所有滷味都係即叫即滷,熱辣辣🔥見台灣網民推介鴨血、小豆干、蘿蔔,可惜我哋唔食鴨血,小豆干當晚又售罄,淨係試到蘿蔔。蘿蔔同冬粉一樣吸盡滷水汁,非常入味✨除咗滷味之外,餐廳仲提供多款台式小食。香脆地瓜條 ($32)台式香蒜腸 ($26)台灣味道神還原,正!綜合芋圓 ($28) + 仙草 ($6)本身諗住食完呢餐就去附近嘅芋圓店食甜品,點知呢度都有,就喺呢度解決埋佢啦!份量十足,我哋仲加咗滑嫩嘅仙草😙芋圓無地瓜圓咁煙靭彈牙🤭黑糖珍珠奶茶 ($24)攞上手啲珍珠仲熱辣辣架,可見係現炒珍珠!珍珠彈牙,
價錢比起台灣店貴啲,但喺香港黎講都算平民價,讚!👍
啱啱開業,見員工都好落力,希望佢哋會一直保持住呢股熱情啦!
出前一丁
所有滷味都係即叫即滷,熱辣辣🔥
蘿蔔同冬粉一樣吸盡滷水汁,非常入味✨

除咗滷味之外,餐廳仲提供多款台式小食。
香脆地瓜條
香脆地瓜條 ($32)
台式香蒜腸
台式香蒜腸 ($26)
台灣味道神還原,正!
綜合芋圓
綜合芋圓 ($28) + 仙草 ($6)
份量十足,我哋仲加咗滑嫩嘅仙草😙
芋圓無地瓜圓咁煙靭彈牙🤭
黑糖珍珠奶茶
黑糖珍珠奶茶 ($24)
攞上手啲珍珠仲熱辣辣架,可見係現炒珍珠!
珍珠彈牙,不過略嫌有少少過硬;黑糖味都足👍

Menu:
香脆地瓜條
2020-03-03 443 浏览
來自台北師大夜巿老字號燈籠滷味登陸銅鑼灣,印象中香港第一間台式滷味店。記得多年前去台灣行夜巿,吃得飽飽的,還是要打包個滷味回飯店吃,因為香港沒有,特別珍貴,味道也留下了好的記憶。踏入燈籠滷味,彷彿走入時光隧道,去到了舊時的台灣,懷緬過去簡單的美好。黑糖珍珠奶綠奶綠應是牛奶加綠茶,但綠茶味道不太明顯,反而有點像珍珠奶茶,而黑糖也不會太多太甜(選了正常甜) ,喜歡甜的人或許覺得不夠,珍珠煙煙靭靭蠻有咬口。紅茶豆漿選了半糖無冰,味道是比較清淡但是這樣才健康的,清清的無負擔的感覺,茶和豆漿味平衡。台式香蒜腸去到台式食品的餐廳,總愛選吃香蒜腸,這裡的香蒜腸較有脂香,如果可以加添生蒜片同吃就更好了。師大超人氣組合人氣組合有甜不辣、豬肉片、高麗菜、杏鮑菇、花枝丸、白蘿蔔,自選了稻庭烏龍麵,及加添了四季豆及彈牙貢丸,感覺像車仔麵一樣,不同的是以台式的滷水汁撈勻食物。這麼多材料之中,我比較喜歡的是有點煙靭口感的甜不辣、清甜無渣的蘿蔔、細心的開了半的彈牙爽口貢丸,稻庭烏龍麵像烏冬,滑溜溜的也很討人喜歡。吃你滷味套餐朋友選了的這個套餐有豬腱肉、豬耳朵、雞腎、大腸、高麗菜,自選王子麵,王子麵原來是台灣歷史尤久

黑糖珍珠奶綠
紅茶豆漿

師大超人氣組合

吃你滷味套餐
朋友選了的這個套餐有豬腱肉、豬耳朵、雞腎、大腸、高麗菜,自選王子麵,王子麵原來是台灣歷史尤久的方便麵,豬耳朵是爽口的軟骨,雞腎也是很清爽的口感,高麗菜香甜補充纖維。

在門口擺放了各種食物,可以看過喜歡才點選。餐廳新開張,人潮頗多,堂食座位不太多,無論堂食或外賣也要等候一陣子呢。
  • 師大超人氣組合
2020-03-02 1363 浏览
週三晚收到風全城黃昏最歡樂嘅「Jamie」宣佈週五將會結束營業,XO仔當然係第一時間約會飲友去喝店子最後的酒,告別一番啦!由於酒客眾多,每枱限飲九十分鐘,二人歡樂過後就決定留喺登龍街覓食。落到街上驚見人龍出沒,所以就行近啲去探個究竟。原來街上有新餐廳「燈籠滷味」登場,六點半開門,所以門外企滿食客等位。老友記幫忙排隊時,細佬就走咗去八;嘻嘻,店長真係好好人,未夠鐘放人入去前都俾小肥快速地打咗個圈,影咗幾幅相。小店座位不多,散座全為合併式嘅二至四人方形木枱,望落地方都好整潔。正門左方為開放式廚房,年輕嘅廚師們個個帶哂口罩同手套,衛生意思夠強,大家可安心進食。店內並無花巧嘅裝潢,牆上貼上啲重口味嘅海報及裝飾,都幾搞笑。兩口子幸運地被安排入座三號枱,意頭真好!桌上除咗可見自助筷子及紙巾之外。。。每個坐位前面都擺有一份已填好桌號嘅過膠點菜紙及紅筆。請留意,每人設有最低消費三十元。兩頁中文餐牌均附帶彩圖,簡單易明。冷泡桂花烏龍($18):大大枝凍茶色澤清澈,清涼易入口,當中嘅桂花香及烏龍茶味芬芳怡神,實屬解酒佳品。台式香蒜腸($26):已預先切成細細片嘅香蒜腸爽脆鬆潤,香甜惹味,又夠多汁,個人誠意
,所以就行近啲去探個究竟。
原來街上有新餐廳「燈籠滷味」登場
,六點半開門,所以門外企滿食客等位。
老友記幫忙排隊時,細佬就走咗去八
正門左方為開放式廚房,年輕嘅廚師們個個帶哂口罩同手套
,衛生意思夠強,大家可安心進食。
兩口子幸運地被安排入座三號枱,意頭真好!
桌上除咗可見自助筷子及紙巾之外。。。
兩頁中文餐牌均附帶彩圖,簡單易明。
冷泡桂花烏龍($18):大大枝凍茶色澤清澈,清涼易入口,當中嘅桂花香烏龍茶味芬芳怡神
,實屬解酒佳品。
冷泡桂花烏龍
,個人誠意推介!
台式香蒜腸
香炸花枝丸拼貢丸($28):雙拼丸物每款各有兩粒,每粒都係咁圓咁大,爽而彈牙
,不過要小心個丸心好熱。左邊嘅花枝丸金黃鮮甜,右邊嘅貢丸則芳香乾巧,各有特色。
香炸花枝丸拼貢丸
蘋果鹽酥雞($38):鹽酥雞粒皮層香脆,雞肉軟嫩,伴配爽甜嘅蘋果薄片即倍添清新。
蘋果鹽酥雞
稻庭烏龍麵($13)+豬腱肉($10)+大腸($10)+白蘿蔔($9)+招牌彈牙貢丸($10)+高麗菜($9)+魚片頭($10)+大豆皮($10):友人自選配料嘅稻庭烏龍麵賣相不俗,XO仔偷咗半注黎試,意外地軟潤柔韌得黎好入味。
稻庭烏龍麵+豬腱肉+大腸+白蘿蔔+招牌彈牙貢丸+高麗菜+魚片頭+大豆皮
銅鑼灣新店「燈籠滷味」環境光鮮企理,服務生友善兼效率高,小食新鮮熱辣,可口味佳,價錢合理,唯一如果可以襯埋杯啤酒就更加理想啦
2020-02-27
香炸花枝丸拼貢丸
蘋果鹽酥雞
2020-03-02 142 浏览
過江龍之來自台灣師大夜市的燈籠滷味 ,完全明白點解會下午三點來都要等位。主打台式滷水,在香港可算是第一家!很令人期待!味道十足有去了台灣的感覺,不過點菜的型式就有點似港式車仔麵,先選麵底再點餸菜。另外還有台式飲品提供,朋友選了紅茶豆漿,而我就揀了推介的黑糖珍珠奶綠。黑糖珍珠夠味,不過珍珠好硬。奶綠了沒有冰,小糖都好飲落去很清新。點了一陣之後,滷味就徐徐送上。店員好貼心咁再俾咗辣椒油。王子麵絕對是必點,吃落彈牙和吸收了滷水汁。另外,冬粉也很煙韌!配料方面,鴨血/大腸/鴨腎/蜂巢豆腐也是推介的。每一個配料都充分吸收了滷水汁的味道,不太咸!另外,大腸係驚喜嘅,因為食落去唔會有渣,煮得都比較淋。由於唔係太鍾意食,所以好出名嘅甜不辣都冇叫😂如果好鍾意嘅朋友一定要試吓,始終甜不辣唔喺香港好多地方有得食。最後以一個綜合芋圓作結,只是珍珠有點硬,配仙草更好。芋圓和黑糖糖水也很不錯!在銅鑼灣這個地區,如果想食平少少嘅話,燈籠滷味絕對係一個非常唔錯嘅選擇。

點了一陣之後,滷味就徐徐送上。店員好貼心咁再俾咗辣椒油。

2020-03-02 115 浏览
登門街食肆林立,好食與唔好食一睇門口條人龍就知,疫情嚴峻的日子,成條街就只得哩間台灣滷味四點幾都有人排隊。有圖有真相三點幾都坐滿人。朋友就提議食外賣海景餐,可以省下時間兼減😷低風險。見店員手起刀落,食品種類繁多,決定一試台灣過江龍街頭小食。其實而家咁嘅市道,好須要價錢咁平民化嘅食市同香港人一同渡難關,最低消費係10蚊,等如冇最低消費。飲品方面台式奶茶都只係14蚊跟餐,黑糖珍珠都只係加4蚊,平到冇朋友。真開心我最愛的冷泡茶都有。又多個地方比我買定幾支做gym同行山飲。四季春茶……必試!滷肉飯,飯身香軟用靚絲苗米$28B.吃你老滷套餐$56份量十足細食的人可能2碗3個人食都OK,抵食夾大件,所以好多係付近上班的人來開餐。粉絲夠旦牙,外賣放咗一陣都唔淋,正!A.師大超人氣組合,有8款餸加麵底都係$59招牌點不辣真係要試下。特別鳴謝鋪頭最出名嘅格仔衫哥哥招呼周到!

有圖有真相三點幾都坐滿人。

朋友就提議食外賣海景餐,可以省下時間兼減😷低風險。

見店員手起刀落,食品種類繁多,決定一試台灣過江龍街頭小食。

真開心我最愛的冷泡茶都有。
又多個地方比我買定幾支做gym同行山飲。
四季春茶……必試!

滷肉飯,飯身香軟用靚絲苗米$28

粉絲夠旦牙,外賣放咗一陣都唔淋,正!

A.師大超人氣組合,有8款餸加麵底都係$59
招牌點不辣真係要試下。

特別鳴謝鋪頭最出名嘅格仔衫哥哥招呼周到!

2020-02-28
2020-03-01 163 浏览
行咗成個下晝,#小秘書 肚仔開始有啲餓😉 本來諗住喺 #HysanPlace 搵食,點知都係千篇一律嘅連鎖店,唯有行多幾步,嚟到 #燈籠街。喺街頭望過去無幾遠,見到一條人龍圍住間 #小店... 望落似曾相識,記起原來係 #校長 早排喺 #IG 介紹過嘅一間 #台式小店 #燈籠滷味 @lantern.lomei.hk 雖然唔知係乜東東,但係 #小秘書 已經被 #滷水汁嘅香味 同 #人氣 吸引住。今日天熱好熱,不過 #食物嘅香味 就一直陪伴着我哋😉 等咗大概十分鐘,終於輪到我哋。簡約嘅裝修、襯托台式嘅掛畫/裝飾,有一種特別嘅味道。餐牌上嘅食物都以 #台式食物 為主,我哋每人叫咗碗麵🍜 再加咗 #花枝丸 拼 #貢丸、#滷味拼盤做 #小食,當然一定要加埋 #黑糖珍珠奶茶 先至夠 台型 啦。今日特別啲,我無要咗 #粉絲 做主食,配以 #鴨血、#白蘿蔔、#豬腱肉 做配料😉 #師傅 將食物保存傳統台式味道,對於 #小秘書 嚟講,口味似乎係重咗啲,不過入鄉隨俗,整體都OK嘅😄 #鴨血 口感尤其嫰滑,而 #貢丸 更出乎意料,意想唔到一咬落去肉汁標哂出嚟,好彩冇彈到對面嗰個咋😅🤣 至於個 #滷水拼盤 就
今日天熱好熱,不過 #食物嘅香味 就一直陪伴着我哋😉 等咗大概十分鐘,終於輪到我哋。簡約嘅裝修、襯托台式嘅掛畫/裝飾,有一種特別嘅味道。餐牌上嘅食物都以 #台式食物 為主,我哋每人叫咗碗麵🍜 再加咗 #花枝丸 拼 #貢丸、#滷味拼盤做 #小食,當然一定要加埋 #黑糖珍珠奶茶 先至夠 台型 啦。今日特別啲,我無要咗 #粉絲 做主食,配以 #鴨血、#白蘿蔔、#豬腱肉 做配料😉 #師傅 將食物保存傳統台式味道,對於 #小秘書 嚟講,口味似乎係重咗啲,不過入鄉隨俗,整體都OK嘅😄 #鴨血 口感尤其嫰滑,而 #貢丸 更出乎意料,意想唔到一咬落去肉汁標哂出嚟,好彩冇彈到對面嗰個咋😅🤣 至於個 #滷水拼盤 就樣樣有啲,整啱我呢啲心多多俾人客喇[爱心] 大家有機會都可以去試吓呀👍🏻
2020-03-01
2020-03-01 124 浏览
每次去台北師大夜市都會去既燈籠滷味,千呼萬喚終於係香港開分店了!今次選址係銅鑼灣登龍街,果然一去到已經見到大排長龍,排左大概15-20分鐘有得入去!店內裝潢儼如台式小店一樣,牆上貼滿海報,又掛滿特色菜牌,最吸引我眼球既當然係門前透明玻璃裝滿一籮籮的滷味小吃,望見都流曬口水!食你滷味套餐 配冬粉(粉絲)$56唔想自己諗配料咁麻煩可以參考下店家招牌配搭,呢個食你滷味套餐,包括滷大腸/雞腎/豬耳朵/豬腱肉/高麗菜,特別喜愛滷大腸和豬耳朵,吸取秘制滷水汁既精華,配上台式粉絲,爽口有質感!自由是個好東西 配王子麵$64配料方面挑選了滷大腸/豬耳朵/花枝丸/高麗菜/百頁豆腐,原先諗住揀最愛的大豆皮,可惜已經沽清,因為個人覺得食滷味必點的配料係台式豆干!所以最後揀左百頁豆腐,都一樣好食,而且吸取滷汁的鮮味。另外很喜歡店家跟隨台灣口味,加插了王子麵,有少許像港式媽咪麵,配上滷水汁充滿台灣特色風味!台式蒜香腸(半份)$12最後加插了一客小吃,十分推介呢個蒜香腸,很香口!桂圓紅棗蜜(熱)$16點了一杯養生桂圓紅棗蜜,不會過甜,十分暖胃。茉香奶綠 +珍珠 $18另外點了一杯茉香奶綠,茶香奶滑,像是在台灣喝到

食你滷味套餐 配冬粉(粉絲)$56

自由是個好東西 配王子麵$64

台式蒜香腸(半份)$12
最後加插了一客小吃,十分推介呢個蒜香腸,很香口!

桂圓紅棗蜜(熱)$16
點了一杯養生桂圓紅棗蜜,不會過甜,十分暖胃。

茉香奶綠 +珍珠 $18
另外點了一杯茉香奶綠,茶香奶滑,像是在台灣喝到的味道。

想念台北滷味的時候,建議可以來這間嚐嚐看。
2020-02-28
午餐
2020-03-01 56 浏览
雖然近來肺炎疫情嚴重,也無阻我和好姊妹逛街,下午時份, 我們來到滿佈拉麵店的登籠街填滿飽肚子,得知這間在台灣著名的鹵水店剛在登龍街 開了店,當然要去嚐嚐。店舖簡約撲素,環境乾淨,裝潢充滿台灣風味。更播放著的周傑倫的歌曲。餐廳門口掛著燈籠,入口內手面是廚房,放滿了不同款式的滷味及食材,可讓客人選擇。因為是下午的時段,六種項目需要選擇。滷味套餐我選擇了健康美味套餐,配料有花椰菜、杏鮑菇、大豆皮、絲瓜,加配了雞翅膀,製作方法是把所有食材一起用滷水煮出來的,再配搭了一些酸菜,雞翅膀肉味濃郁,蔬菜鮮美可口,每樣食材都充分吸收了滷汁的味道,而麵底則是台式方便面王子麵,麵條彈牙軟腍,可口美味。台式香蒜腸小吃方面選擇了台式香蔥腸。香蒜腸外皮香脆,內裡濃香,入口肉汁四溢,肉味濃郁,每口都有豬肉粒的質感,香濃美味。冷泡桂花烏龍飲品選擇了花烏龍。冷泡茶相比熱茶更顯甘甜,淡淡的桂花清香加上烏龍茶的甘潤,喝起來甘醇,茶味突出不澀,甘香清涼。滷肉飯其他追加了滷肉飯。滷肉飯是由台梗九號米製成的,入口煙韌,豬肉肥瘦適中,肉味香濃有肉汁,配上滷汁是最佳配搭,入口油香味濃,是正宗台灣的味道。總結而言,環境佈滿了台灣風味,
滷味套餐
滷肉飯

總結而言,環境佈滿了台灣風味,食材正宗,美味用心,是品嚐台灣道地美食的好地方。
2020-03-01 63 浏览
台北師大夜市燈籠滷味登陸香港銅鑼灣!嚟自台北師大夜市嘅過江龍最近嚟到香港銅鑼灣,本身三月係會去台中 但因為武漢肺炎都要取消了~ 咁今日就唯有去銅鑼灣試咗當去咗轉台灣😭我地六點幾去到已經好多人...你就知幾誇張...排左九個字😭講返滷味先 佢款式都ok 最基本嘅都有 (但我覺得肉同豆製品選擇好似有啲少)每款$9-$10 起跳大家第一步揀麵底,冬粉同王子麵都吸引 最尾我都係揀左王子麵~~之後就到揀其他料喇~朋友揀左豬腱肉白蘿蔔,白蘿蔔好吸湯 好好味! 我呢就叫咗甜不辣金菇大陸妹王子麵~除咗滷味,佢地仲有供應好幾款台灣小食蛋餅,台灣腸,鹽酥雞滷肉飯等等~至於飲品,我地分別叫左黑糖珍珠奶茶:黑糖味濃,珍珠彈牙,奶滑茶香。(唔記得影...但佢地珍珠有啲少.. 反而茶比較出色) 冬瓜茶消暑解渴冷泡茶有四季春同烏龍茶,兩種都各有獨特嘅茶香,加上用冷泡沖製,令茶味更加突出。
台北師大夜市燈籠滷味登陸香港銅鑼灣!

之後就到揀其他料喇~

朋友揀左豬腱肉白蘿蔔,白蘿蔔好吸湯 好好味!

我呢就叫咗甜不辣金菇大陸妹王子麵~

至於飲品,我地分別叫左

黑糖珍珠奶茶:黑糖味濃,珍珠彈牙,奶滑茶香。
(唔記得影...但佢地珍珠有啲少.. 反而茶比較出色)

冬瓜茶消暑解渴

2020-02-29