2017-07-14 222 浏览
好耐之前都試過焱丸水產食嘢,嗰時候啱啱新開左唔係好耐,今次比起上次食味道同埋環境都更加好,記得我之前去嗰間係尖沙咀分店,相比之下銅鑼灣分店嘅裝修我更喜歡。首先我哋叫咗兩杯野飲,味道清爽而且容易入口。另外都嚟咗個沙律,通常食燒物同埋一啲熟物我哋都鍾意配埋沙律,等成個感覺冇咁肥膩。蟹肉增甲羅燒!完全滿足晒我呢個食蟹之人,上面有蟹子蟹肉仲會撈埋啲蛋一齊將佢拌勻之後拎去燒。而且份量都算多,蟹膏嘅香味令人食指大動。日本岩手生蠔好大隻,有少少海水味,非常之creamy,超級滿足。吞拿魚面煮得好入味,平時食吞拿魚通常都會食刺身,估唔到熟食都會有驚喜。事先仲諗住一定會好「鞋」,但估唔到口感唔係嗰種又鞋又干反而我面嘅醬汁都入晒味。蠔鍋飯,分量唔算多但係調味啱啱好,好似我朋友咁午餐一定要食飯,就別叫佢拉就唔會太飽。張蠔嘅鮮味同埋飯溝埋一齊食,實在太幸福。之後我哋就嚟咗一啲燒物,佢嘅活鮑魚想到枱仲係郁嘅、非常之新鮮,所以入口嘅味道都有鮮味而且彈牙。同朋友叫咗一人一隻活雲丹,幾鮮甜,唔會有些腥咪。一人一隻真大滿足,喺香港好少地方會食到活雲丹,呢度嘅性價比油膏而且味都幾出色,唔使去到千幾兩千一位先有得食咁靚嘅食

同朋友叫咗一人一隻活雲丹,幾鮮甜,唔會有些腥咪。一人一隻真大滿足,喺香港好少地方會食到活雲丹,呢度嘅性價比油膏而且味都幾出色,唔使去到千幾兩千一位先有得食咁靚嘅食材 。

雖然唔係日本但係香港可以食到咁質素既磯燒,實在係滿足左我呢個非常之鍾意去日本嘅香港食貨,過足口引。
今日忽然又好想食日本野,Lunch就決定嚟到係銅鑼灣既焱丸水產! 餐廳以日本魚船內既概念去裝修,所以會見到有救生衣同水泡,仲有一啲日式嘅旗幟同有日本商舖標誌既牌,真係好有特色!首先我哋食咗呢個蟹味噌甲羅燒$98,即係燒松葉蟹。蟹殼入面有蟹膏、蟹籽、鵪春蛋等等。職員先將呢個蟹殼放喺爐上面燒一陣,同時亦都將鵪春蛋倒入個殼裏面。職員都好主動幫我地手將呢度嘅材料攪拌一邊燒,香氣四溢!未食已經流口水好想快啲食到啦!大概燒左5分鐘嘅時間,全間店舖都有呢個濃濃嘅蟹膏味!店員仲話如果啲蟹膏好濃好重味的話,可以用青瓜絲去夾埋一齊食,等個口感會清淡一啲!我從來都唔食膏,不過今次香味真係好吸引我大啖大啖咁食!原來蟹膏係咁惹味!少少咸,但一D都唔膩,同我想像中既好唔同,十分好食!事隔幾日,我仍然對呢個蟹味噌甲羅燒念念不忘!當我地食緊個蟹膏嘅時候,職員已經馬不停蹄再燒三文魚籽帆立殻燒$85!成隻碟咁大!將帆立貝放喺過爐上面,加入一啲水同埋酒。首先將帆立貝上面嘅蔬菜煮熟,然後當元貝都開始熟嘅時候,就剪開細細粒咁!十分之鮮甜美味!而且酒味都好香濃啊!另外我哋仲叫咗兩set set lunch! 第一樣係貝之風呂浴配

蟹味噌甲羅燒$98
大概燒左5分鐘嘅時間,全間店舖都有呢個濃濃嘅蟹膏味!
蟹味噌甲羅燒$98
少少咸,但一D都唔膩,同我想像中既好唔同,十分好食!
事隔幾日,我仍然對呢個蟹味噌甲羅燒念念不忘!

成隻碟咁大!
三文魚籽帆立殻燒$85
將帆立貝放喺過爐上面,加入一啲水同埋酒。

三文魚籽帆立殻燒$85
十分之鮮甜美味!而且酒味都好香濃啊!

另外我哋仲叫咗兩set set lunch!
第一樣係貝之風呂浴配烏冬$98,除咗之外set lunch亦有前菜、沙律、茶碗蒸同埋醋海苔。
貝之風呂浴配烏冬$98
呢一個元貝風呂就係一個煲裏面用咗好多用咗好多貝殼去煮。當中仲有一袋魚乾。
貝之風呂浴配烏冬$98

職員提醒我哋當水滾時,魚乾就要抽起啦!因為魚嘅內臟如果煮得耐就會有小小苦味。所以當水滾時候,大概5分鐘後就要拎出嚟啦!

貝之風呂浴配烏冬$98

呢個湯十分之鮮美濃郁!呢個細細的煲裏面,貝殼大概都有20、30隻!真係超誇張呀!
而且粒粒都十分之新鮮!爽口彈牙!

原來佢哋有自家嘅魚缸 ,可以將一啲新鮮運到嘅水產、貝類都放喺店舖入面養住,所以係一定係好新鮮呀!

要另外一個set lunch 就係焱丸丼$108,丼入面有一個三文魚手卷,而丼飯就有海膽、吞拿魚、蟹籽、三文魚籽等等!十分之豐富呀!
焱丸丼$108
樣樣都非常新鮮,媲美日本漁市場既魚生飯!
咁新解都只係一百多D,真係好抵食!!!
焱丸丼$108

而且set lunch 一樣嘅前菜沙律同茶碗蒸!

焱丸丼$108
樣樣都好有水準!
焱丸丼$108

我哋另外仲叫咗兩杯野飲一杯係青蘋果颱風乳酸$68,另外一杯係梅子燒酌!
青蘋果颱風乳酸$68

蘋果颱風十分之好味!因為佢用咗好多新鮮嘅青蘋果同冰打碎,味道好清甜!
梅乾燒酌$48

我第一次試 梅乾燒酌$48,梅子有少少鹹,再加少少梳打水同淡淡燒酌個感覺係好特別值得一試啊!

總結:午餐其實都唔算好貴!以咁新鮮嘅食材去製作,性價比真係十分之高!
午餐
青蘋果颱風乳酸$68
梅乾燒酌$48
2017-07-09 507 浏览
好耐冇去過日本旅行(其實只係幾個月XDD), 開始掛住日本美食, 今晚就決定去食日本野一解相思之苦 ! 約了好久不見的閏蜜們, 想揀個坐得舒服又可以慢慢傾計既地方, 有限時既就免了, 所以黎呢度試下爐端燒!店舖位置都幾僻, 好少會特登行過黎, 離遠已經見到一蘭的人龍, 越過人龍就來到這裡, 超日風的格局! 一看就令人唸起日本的X丸水產附近每枱都向度燒緊, 有些焗熱是難免的, 加上行到身水身汗, 即刻要叫返杯凍飲降溫無酒精的白桃梳打($48) : 有香甜的白桃味, 加上梳打水好解渴另一杯是有酒精的蘋果燒酌($58) : 酒味適中, 蘋果味清甜, 唔會過甜搶走酒味先黎一些小食醫醫肚, 習慣先吃熱食暖胃, 叫左個辣味炸豆腐, 外層脆辣, 裡面的豆腐很滑, 一份好多件, 岩晒開心share這個名字很漂亮的酒釀螢烏賊($50)很有驚喜, 醃得味帶咸香, 口感十分滑! 是原隻尤魚, 因為夾起身仲可以見到尤魚粒眼XD! 粒眼係有少少不安, 不過好食就唔理咁多了, 送飯一流, 推介!海膽是我的最愛, 呢度賣$88 一粒, 實物都幾大隻! 食落新鮮, 完全冇腥味, 只係冇日本當地食咁香濃鮮甜, 不過已經
辣味炸豆腐
酒釀螢烏賊
海膽是我的最愛, 呢度賣$88 一粒, 實物都幾大隻! 食落新鮮, 完全冇腥味, 只係冇日本當地食咁香濃鮮甜, 不過已經滿足到我了~海膽仲跟埋紫菜拌住食

活雲丹

另一款冷盤係蟹蓋味噌雲丹($108), 冇錯, 又係我最愛的海膽~! 向日本試過燒蟹蓋蟹糕, 蟹糕沾埋WASABI 醬食又係另一返風味~多了一份清新
蟹味噌雲丹

開胃完後終於黎到主角 - 燒海鮮! 幾乎每枱客都會點呢個焱丸活貝大盛($368), 當然照跟!有齊 蜆 , 鮑魚, 蠔, 扇貝

本來扇貝得2 隻, 侍應話今日批貨偏細隻, 所以比夠3 隻我地, 認真均真!
 亦都令我地唸正常SIZE係咪會爆大隻!
焱丸活貝大盛

開頭驚住唔知點燒, 原來係有侍應幫手燒
侍應話海鮮主要加枱上的日式料理酒同自家製醬汁黎燒

扇貝好圓潤,浸在料理酒裡燒到水滾就食得了
扇貝夠新鮮, 而最令人驚喜既係啖湯! 即係裝向扇貝殼果啖汁 , 料理酒加上海鮮既鮮味簡直無得彈! 真係未飲過咁鮮甜既汁!

第二回合就燒鮑魚同蜆, 鮑魚係鮮鮑, 放上個度仲識郁, 睇落都幾殘忍...

蜆都厚肉鮮嫩,只係細粒左D, 同樣連個殼入便D汁都啜埋
鮑魚應該係係全場總冠軍, 因為掛住食蜆, 所以都放左向個爐一段時間, 以為會好UN, 點知食落好軟綿綿!!少少醬汁已經帶到個鮮味出黎!

蠔都係一個令人驚訝的食品, 佢真在太巨大喇!!雖然冇鮑魚咁出色, 但質素都係有的! 蠔味唔算濃但勝在肉厚汁鮮味!

雖然價錢偏高, 不過絕對物有所值, 食物質素同服務都貼近日本
食完呢餐有如快閃日本一樣, 食出日本的感覺, 可以再ENCORE 的餐廳!
2017-07-04
辣味炸豆腐
蟹味噌雲丹
2017-07-07 232 浏览
近期上Facebook總會見到好多人upload日本的旅行照 , 用完了年假的我只能葡萄下….. 十分想念日本各式各樣的美食 , 日本通友人見我日本思鄉病病發, 便帶了我去位於銅鑼灣謝斐道的焱丸水產晚餐以解相思之苦。聽友人說, 這家日本餐廳先在尖沙咀開店, 而銅鑼灣分店開業大約半年, 主打「浜燒」!意指即捕即燒, 據說這裡的海鮮是每日從日本即捕即運到香港 , 光聽到這裡已經覺得很興奮 。是晚全場滿座, 幸好一早訂了枱, 不用久等便能入座。 內裡色彩繽紛的牆身圖案 , 裝飾佈置以及柔和的燈光, 都有著濃厚的東瀛味, 令你彷如飛到日本, 置身當地的浜燒店, 予人輕鬆愉快的心情, 我們還笑說今天專程飛了一晚日本, 明天才早機回港上班LOL。前菜酒釀螢烏賊:雖然細細碟,但並不簡單,醬汁非常濃郁,螢烏賊口感水潤滑溜,非常入味,十分醒胃。這小食配上酸酸甜甜、很有層次的梅乾燒酌,令人回味無窮! 然後點了什錦天婦羅:雖然相對其他小食貴了少少, 但味道很美味可口, 一點都不油膩, 亦保存了大蝦、番薯、冬菇等的本身鮮味。到了我們至愛的海鮮了, 首先點了原個海膽+原條伊佐木, 單是賣相已十分吸晴。海膽質感細

梅乾燒酌

什錦天婦羅

海膽質感細滑且味道鮮甜! 用匙羹大啖大啖的吃, 大滿足!
原條伊佐木: 以薄切和厚切上, 肉積鮮甜軟滑, 分別配上兩款特定醬油, 各巨特色。
活雲丹(原個海膽) + 原條伊佐木
活雲丹(原個海膽)

然後蟹味噌甲羅燒: 友善的店員教我們先以鵪鶉蛋漿拌蟹膏,然後協助我們放上燒爐上燒,蟹肉鮮甜軟滑,份量剛剛好! 太多可能會覺得太膩, 十分出色!

蟹味噌甲羅燒

最後是非常緊要的炎丸活貝大盛,海鮮控不能錯過的!
有如手掌般大的king size生蠔, 肥美厚肉, 口感新鮮滑溜!
大大粒的扇貝, 店員配上特製的海鮮醬油來燒, 香氣四溢! 非常新鮮, 且肉嫩juicy!
而鮑魚更是無得輸! 放上燒爐上燒時,仍然非常生猛, 燒熟後, 肉質仍然十分軟滑香甜! 我認為是全場海鮮的總冠軍!
蟹味噌甲羅燒

整體來說,這裡食物質素一流,無論是刺身、浜燒、酒品等樣樣都很出色!
而店員亦服務貼心周到 ,令我們十分滿意!
2017-07-05
梅乾燒酌
什錦天婦羅
活雲丹(原個海膽) + 原條伊佐木
活雲丹(原個海膽)
  • 原條伊佐木
  • 活雲丹
哈哈哈,無Heading 咁誇張,,但感覺都一樣咁開心,, 放工後與密友來到銅鑼灣新開約半年的焱丸水產,,置身當中的裝潢同味蕾都彷彿欺騙你正身在東京哩~~ 嘿嘿嘿~"麻醬蕃茄豆腐沙律 ($58)"為左無咁肥 ,,, (聞說)食主菜前又例搵啲沙律打打底~以為無乜特別,,, 但啲豆腐真係超滑的說~~ 點埋百搭麻醬真係好爽皮!耶~~主腳開始陸逐上場!!點左即日新鮮推介 "原條伊佐木刺身 ($328)" ,,, 呢啲真係可遇不可求,,未必次次黎到都有得食; 因為伊佐木為其中一款在夏天才合時令吃的魚,,,所以夏天當造時價錢會貴啲,,肉色白裡透紅,, 相當新鮮! 在當造期魚的服肪合量適中, 因此食落去唔會係膩感,,反而非常清爽甜美,, 入口亦帶少少爽脆但亦非常滑身! 把伊佐木魚厚切和薄切~厚切就點一般芥末醬油 (如有需要),而薄切則建議沾隨魚附上的特別醬油,,能帶出刺身的鮮味~我地仲點左人頭計 "活雲丹 ($98/1只)"即海膽厚隻上,,,唔洗我多講~以呢個價錢喺香港食到呢粒雲丹真係相當不錯~相價比高,,,雲丹一定不會有腥臭味,, 尚算鮮甜~ to be fair 我們不能夠拿這個跟你親身在日本吃
哈哈哈,無Heading 咁誇張,,
置身當中的裝潢同味蕾都彷彿欺騙你正身在東京哩~~ 嘿嘿嘿~

麻醬蕃茄豆腐沙律
"麻醬蕃茄豆腐沙律 ($58)"
為左無咁肥 ,,, (聞說)食主菜前又例搵啲沙律打打底~

原條伊佐木
耶~~主腳開始陸逐上場!!
點左即日新鮮推介 "原條伊佐木刺身 ($328)" ,,,
所以夏天當造時價錢會貴啲,,
肉色白裡透紅,, 相當新鮮! 在當造期魚的服肪合量適中,
因此食落去唔會係膩感,,反而非常清爽甜美,,

入口亦帶少少爽脆但亦非常滑身!
把伊佐木魚厚切和薄切~
厚切就點一般芥末醬油 (如有需要),
而薄切則建議沾隨魚附上的特別醬油,,能帶出刺身的鮮味~

活雲丹

我地仲點左人頭計 "活雲丹 ($98/1只)"
即海膽厚隻上,,,唔洗我多講~
以呢個價錢喺香港食到呢粒雲丹真係相當不錯~
相價比高,,,雲丹一定不會有腥臭味,, 尚算鮮甜~

to be fair 我們不能夠拿這個跟你親身在日本吃的活雲丹比啊,,
但一定有質素保証,,,因為我本身唔喺香港食海膽,,
怕佢有腥臭味,, 但呢個我能夠整隻KO~

醒胃八爪魚粒

途中間下場,, 黎個清清地 "醒胃八瓜魚粒 ($48)" 過下口~
睇落個樣係最普通無吸引力,, 但佢伴左個微酸的汁把八瓜魚連海帶一整食,,
又真係好醒胃,,八瓜魚亦清甜彈牙~

南瓜蟹肉甲羅燒
終於來到燒物喇!!!
先來 "南瓜蟹肉甲羅燒 / 焱丸蟹噌甲羅燒 ($68/只)"
haha 分別只在果pat 南瓜蓉~
甲羅即是螃蟹的蟹膏,,, 在旁的還有蟹肉絲,,蟹籽蔥花和南瓜蓉/味噌醬。
而這個燒物的畫龍點晴之效在於伴以鵪鶉蛋漿來燒熟!!

燒前先把這堆料攪拌好,,
再放上爐燒至半流質狀~

就係呢個半溶流質狀熱騰騰的模樣!!!

因為有鵪鶉蛋拌,, 令蟹膏的口感相當幼滑!!
由於食材新鮮,,蟹膏味異常濃郁,,,蟹味香甜~

那種獨特蟹膏濃味香甜味鮮罩著整個口腔味蕾,, 再而進攻臭覺!!
也許這就是讓我們回想起記憶中東京的味道吧~嘿

焱丸活貝大盛
講明以浜燒為題,,, 當然要來個 "焱丸活貝大盛 ($368)",,
即焱丸Chef pick 的浜燒海鮮拼盤~~
大盛有帆立貝、生蠔、鮑魚及蜆!!

秘點係店員會用日本酒和它們的廚師獨家調製的醬汁來燒~

熟蜆燒完出來有清酒煮蜆的味美~

鮑魚燒
最令人驚喜是這個鮑魚!!!
放喺度燒左咁耐,,,我地拎上黎自行cut 片,,
以為會好鞋口,,
但原來極!級!香軟味稔鮮甜~~
暖暖的軟綿綿的鮑魚,,, 回味無窮!!

這個喺大盛之中最喜出望外的好味!!!!!

剛才提及過,,,,
這個扇貝,,便是店員用日本酒和焱丸廚師獨家調製的醬汁來燒~
扇貝肉質不及鮑魚軟稔,, 但鮮味十分~
整個扇貝燒重點反而是它的湯汁!!
以日本酒和焱丸廚師獨家調製的醬汁來燒完扇貝的湯汁料一!定!要喝~~

是精華所在,,, 湯汁貝鮮味比貝肉還要濃厚!!

生蠔絶不欺場,,
新鮮肥美之餘,, SIZE 都有返咁上下~~
燒後蠔肉不失肥甜蠔香之餘,,
伴佢而燒的湯汁又係一!定!要喝~~
今次湯汁不是扇貝海鮮味,,
而是非常濃郁的鮮蠔味~ 又是必點必吃item~

東京的味道又來了!!

沒有亮相的還有飲品~
我點左梅味和巨蜂味的燒酎,, 個人大愛它的梅燒酎!!!
唔會好甜,, 有大量梅肉在燒酎內~
是消暑消膩的良伴~
2017-07-04
麻醬蕃茄豆腐沙律
原條伊佐木
醒胃八爪魚粒
南瓜蟹肉甲羅燒
鮑魚燒
2017-07-02 158 浏览
焱丸水產今次去的是銅鑼灣店,在伊利沙伯大廈背面。人氣店一蘭的街口。今天點了菠蘿味燒酌,凍清酒和梅酒.只想說菠蘿味燒酌雖然大杯可口, 甜甜的很合女生口味, 但是……很老實說他一點菠蘿味也沒有! 梅酒及凍清酒則是普通貨色,沒甚特別 ! 送酒的枝豆【30元】品質一般,其中一個更是少有的壞豆。※選的飲料都在48/49元的。食品篇~非燒烤類※刺身5盛【280元】:厚切,質素蠻好,除了那一點味也沒有的海膽※活海螺刺身【180元】: 還好,小小片,普通甜※日本海膽【280元】:有一點小的感覺,價格有差所以怎樣也是比較刺身5盛內的那碗海膽甜的,但是它不是大片的,質素只在普通但這個價錢,我不建議點這個。※焱丸海鮮沙律【78元】:質素不錯,但份量不是很大※活生蠔,大【204元三隻】:質素很好※三文魚飯團【45元2件】:個子不是標準size, 比較細。裡面的饀可選三文魚或鰹魚乾。紫菜已經受潮,沒有很好吃!食物篇~磯燒※焱丸活貝大盛【368元】,因只有2件,就加了各一件磯燒牡蠣【68元】/帶子「元貝」【60元】/活鮑魚【68元】:看完價錢,如果像我們三人,我建議不要加人頭,直接叫多一個大盛比較便宜,或就切開来

今天點了菠蘿味燒酌,凍清酒和梅酒.

梅酒及凍清酒則是普通貨色,沒甚特別 !

送酒的枝豆【30元】品質一般,其中一個更是少有的壞豆。

※選的飲料都在48/49元的。

食品篇~非燒烤類

※活海螺刺身【180元】: 還好,小小片,普通甜
※焱丸海鮮沙律【78元】:質素不錯,但份量不是很大
※活生蠔,大【204元三隻】:質素很好

食物篇~磯燒

※焱丸活貝大盛【368元】,因只有2件,就加了各一件磯燒牡蠣【68元】/帶子「元貝」【60元】/活鮑魚【68元】:看完價錢,如果像我們三人,我建議不要加人頭,直接叫多一個大盛比較便宜,或就切開来分着吃,因為像我們這樣點就有點貴了。 質素我只認可燒牡蠣! 帶子和鲍鱼均燒得太硬,不甜。蜆只是普通。

※蟹味噌甲羅燒【204元三隻蟹殼】:這應是全晚最好的一味,可能味太濃,有一點咸,所以建議加大量青瓜絲拌勻來吃或下飯一起吃。

※備註: 因為给予時間太短「3人~ 1.5小時」,也一直提醒你还有多少時間,我只建議吃完要吃主打就走, 因為不好吃的那些也不是太便宜的。。就算總單價位也不低,但也沒有情面延長時間的。 若你不喜歡吃飯太趕,那你就要三思訂不訂這家!

※所有上述價格都要加一的噢!
2017-07-01
庆祝纪念
生日
  • 生蠔
  • 燒蟹殼
2017-06-30 266 浏览
食過尖沙咀分店嘅「焱丸水產」幾次 豬小姐今晚會過開對面海 一於book定位同朋友仔試下銅鑼灣分店感覺如何環境和尖沙咀分店的風格一貫 無論牆身圖案 裝飾擺設及燈光氣氛都有著當地日本居酒屋嘅風味 令人置身日本一樣!我認同尼樣係「焱丸水產」嘅賣點之一炎炎夏日 當然要飲番杯透心涼嘅飲品鋸一鋸洋梨燒酎係洋梨梳打同燒酒嘅結合 梨味清香帶微甜 有果味嘅酒當然會易入口啲活生蠔係king size!好大隻生蠔肥美厚肉 口感水潤滑溜 好新鮮!蠔鮮味大爆發!yummy海葡萄被譽為綠色魚子醬 係沖繩特產綠色嘅每小顆粒晶瑩剔透 散發天然芳香 特殊口感可點醋醬油食用 相當清新!不過價錢偏貴呢 試一次半次已心足「焱丸」嘅白蛤磯燒次次都要食!白蛤每隻都鮮甜帶天然咸海水味道 加入清酒去燒 蛤肉連汁一口吃 滋味!另一必食邪惡之選就係蟹味增甲羅燒蟹肉 蟹膏 蟹籽 鵪鶉蛋燒熱後混合 散發出誘人嘅蟹香 口感細膩幼滑帶甘香 啖啖蟹膏嘅膽固醇怎能不up? 但認真難以抗拒龍蝦鍋賣相很吸睛 龍蝦一分為二 望落已感到啖啖肉龍蝦由透明變白色 慢慢被煮熟好容易起肉 但可能煮嘅時間過長 肉質已有點硬實 幸運地龍蝦頭有膏補救鍋物裏面有不同款式嘅

我認同尼樣係「焱丸水產」嘅賣點之一

相當清新!不過價錢偏貴呢 試一次半次已心足
白蛤磯燒
另一必食邪惡之選就係蟹味增甲羅燒

蟹肉 蟹膏 蟹籽 鵪鶉蛋燒熱後混合 散發出誘人嘅蟹香
口感細膩幼滑帶甘香 啖啖蟹膏嘅膽固醇怎能不up?
但認真難以抗拒
龍蝦鍋賣相很吸睛
龍蝦一分為二 望落已感到啖啖肉

龍蝦由透明變白色 慢慢被煮熟
好容易起肉 但可能煮嘅時間過長 肉質已有點硬實
幸運地龍蝦頭有膏補救
龍蝦鍋
鍋物裏面有不同款式嘅蔬菜 例如娃娃菜 冬菇 豆腐 大蔥等等 令湯底甜度增加!
仲有索湯嘅日式粉絲食下 作為澱粉質怪嘅我 當然唔會夠啦 再order個烏冬先夠皮

「焱丸水產」依然是那麼有水準
難怪長期full house!明白了
2017-06-20
白蛤磯燒
2017-06-29 128 浏览
第一次喺香港幫襯水產食店,睇 Openrice Comment 都講到好好食,就一行三大一小去試下啦,好彩有BB chair, 如果唔係好難帶朋小朋友去。 入到去環境唔錯,好似真係去左日本咁!首先玉子燒到,味道唔錯,幾滑,係我仔大愛!三文魚富士山真係賣相都夠晒壓場,好大件!食落三文魚好新鮮!讚!我最期待的蟹噌甲羅燒到了,我地order 左三件,自己燒,店員會時不時過黎觀察下燒成點,服務唔錯!呢個蟹噌甲羅燒真係好好食!送飯一流!好想叫多個黎食!另外叫左炸蠔,算新鮮,蠔唔腥!拖羅丼好鮮味,不過我自己比較鐘意北海丼,真係好多刺身,又鮮甜!最後食左個豆腐海鮮鍋,雖然食得好飽,但都覺得個鍋好味!呢間係唔錯,我一定會要黎食!

送飯一流!好想叫多個黎食!

最後食左個豆腐海鮮鍋,雖然食得好飽,但都覺得個鍋好味!
呢間係唔錯,我一定會要黎食!

2017-06-27
  • 蟹噌甲羅燒
星期6放假訓醒之後去到銅鑼灣ge“焱丸水產”食lunch,這裡主打“浜燒”!顧名思義,就當然系即燒新鮮ge水產然後即食!以前喺尖沙咀分店食過一次覺得麻麻地,今次試吓銅鑼灣睇吓點樣先。店家每日空運新鮮水產到港,確保食材品質,一於試下距系未真係咁正先!入到去店入面又幾有feel wor~傳統日本居酒屋ge裝修,地方雖然唔系好大,但勝在座位夠多,足夠容納一定數量ge客人。餐牌上面有各式ge海鮮,仲有時日推介,推介靚ge海鮮比客人選擇。而我地就叫咗:蟹味噌甲蟹燒($68/1PC)店家TOP1ge菜式之一!單系個貌相已經令人口水直流,濃濃的蟹膏和蟹肉撈在一起,面頭還有蟹子和鵪鶉蛋.店員很好地幫我地燒呢個豐富蟹蓋,邊燒邊介紹,加入鵪鶉蛋令整個蟹蓋更加香氣四溢!燒大約10min就食得,入口蟹味非常濃郁,唔需要加任何野,食距個原味系最正!非常鮮~但店員都有介紹道如果覺得太濃味可以夾d青瓜絲一齊食,中和翻個味道.殘酷活鮑磯燒($68/1PC)又系一道燒物,一樣有很友善的店員幫我們燒,的確和菜名相符><殘酷活鮑磯燒!!好殘酷啊,因為只鮑魚真係好新鮮,由距上台ge時候仲不停系度蠕動!!真係好

而我地就叫咗:

蟹味噌甲蟹燒($68/1PC)
中和翻個味道.

殘酷活鮑磯燒($68/1PC)
由距上台ge時候仲不停系度蠕動!!真係好新鮮!!!到距被活活擺上路燒到干身,然後就食得啦,食ge時候加dd鹽或者唔加都可以,
口感彈牙,最主要系鮮味濃郁!而且燒過真係好香

岩手縣蠔(L $68/1PC)
L ge size!!足足手掌咁大!!真係好肥美新鮮!!食落海水味唔系太重,但勝在好鮮甜,蠔味濃郁,而且咁肥美,食起身真係好爽啊~~~

活海膽($188/2pc)
2只大大ge活雲丹!!見到已經流口水中,連殼呈上~唔系講笑.好新鮮!旁邊有d紫菜比客人包住黎食,但我個人當然喜歡原汁原味啦!!
非常鮮甜,海膽獨有果個味道瘋狂刺激味蕾,系口腔入面徘徊,真係好正,每一口都要細味!!

蠔鍋飯($88)
一個蠔加咗d三色椒炒ge飯,唔好睇距個樣好似平平無奇咁,味道真係完全唔會輸,好正,而且食完一d冷盤之後,食呢個飯簡直系完美互補,
熱辣辣,蠔味又香濃,好中意距飯個質地,而且唔系干炒飯,系類似濕炒飯咁,有d汁,好食!!

好豐富ge一個海鮮午餐,真係好滿足,呢個價錢可能午餐黎講有d貴,但一分錢一貨,另一個角度去睇就系呢個價錢食到呢個品質ge海鮮,
絕對物超所值!
終於同男朋友食咗呢間一直都好想食嘅餐廳,入到去感覺好似去咗日本咁嘅,係一種老店嘅感覺。刺身三盛我哋首先叫咗刺身三盛,三文魚好新鮮食落口好肥而且都大片,油金魚亦都一樣,而帶子亦都好大片,食落去一種淡淡清甜嘅感覺同喺日本食嗰啲一樣。蟹味噌甲羅燒到招牌蟹味噌甲羅燒,蟹膏加上鵪𪂹蛋、蟹肉、蟹子撈匀再燒,店員會幫你燒而且亦都會好細心提醒你幾時去食嘅最好時機。食落口感官完全係驚喜,個種濃郁嘅感覺好豐富,令人回味無窮。帆立殼燒之後我哋叫咗兩個帆立殼燒,分別係醬油木魚同三文魚子,醬油木魚佢有青紅椒蕃茄做配料感覺上就比較中式,都好好味。而三文魚子就比較偏甜,兩個帆立貝亦都好大粒,店員會幫你燒得剛剛好唔會太熟以免影響口感。海老天婦羅而海老天婦羅佢炸到好脆而且唔油,表層都只係用薄薄既粉,入面既蝦肉亦都新鮮彈牙,實在不錯。日式甜醬牛肉鍋而我哋最後加左一個日式甜醬牛肉鍋,牛肉都幾厚切,各種配料冬菇、菜都好好食,再加埋佢個烏冬就夠晒飽,非常滿足今餐。巨峰啤酒而飲品方便我就叫咗一杯巨峰啤酒,即係提子味嘅啤酒,都幾好飲。
終於同男朋友食咗呢間一直都好想食嘅餐廳,
入到去感覺好似去咗日本咁嘅,
係一種老店嘅感覺。

刺身三盛

我哋首先叫咗刺身三盛,
三文魚好新鮮食落口好肥而且都大片,
油金魚亦都一樣,而帶子亦都好大片,
食落去一種淡淡清甜嘅感覺同喺日本食嗰啲一樣。

帆立殼燒

海老天婦羅

日式甜醬牛肉鍋

巨峰啤酒

2017-06-18
今晚撇低🐷先生,同朋友門去食飯!由於每次食飯都會有人遲到嘅關係,所以已經叫定小食和sake預備等!😂😂 玉子麻麻哋,飽肚但係唔滑。螢光魷魚係我嘅個人喜愛的,但係呢度嘅都只係普通通。叫咗個7點盛刺身拼盤($480),有三文魚、甜蝦、油金魚、帶子、海膽、池魚、同埋toro。全部都係厚切。橫掂都係想燒海鮮,所以一次過咗個三人份嘅焱丸活貝大盛($368 + $184)。有帆立貝、生蠔、鮑魚、同蜆。你先唔係特別靚,所以我自己就覺得唔係太值呢個價。同埋可能人多嘅關係,完全冇乜Service可言。另外再嗌咗蟹味噌甲羅燒($68),啲蟹膏好香,加埋魚子、蟹肉、蔥、同埋鵪鶉蛋。食浜燒唔食呢樣唔會叫完滿㗎!😂😂

2017-06-08
2017-06-22 1004 浏览
從日本東京回港才短短數個月,老婆大人的「思日本鄉」病又再發作,嚷著要訂平價機票,找個機會回鄉shopping,為了減輕她的「痛楚」(心痛),和減低我自己的痛楚(銀包痛),決定要帶她找一間香港也吃到的日本餐廳。從網上得知焱丸水產是一間充滿日本風情的餐廳,也標榜海鮮每天由日本即捕即空運來香港,說得這麼厲害,決定前來一試。餐廳位於銅鑼灣謝斐道,「橋底」附近,位置還算好找; 我們大約晚上8點到達餐廳,但全場已經爆滿,看來大家的「思日本鄉」病也不輕呢。徙外面也可見,餐廳的裝潢真的很有日本特式,帶給我丁一點沖繩的感覺。門外放滿明星的照片,可見餐廳的確受各方的歡迎。也有飲食雜誌的介紹。等了大約十分鐘,終於有位啦,可以入內一見蘆山真面目。步進餐廳,內部的裝潢以木材為主,而四處的裝飾和擺設也充滿東瀛味道,天花掛上日本燈籠,魚網等裝飾,而牆上則印有日本漁港的字句,讓人感覺置身於日本築地一樣。桌上放有一間燒爐,像在靜靜告訴你餐廳的主打是浜燒一樣。桌上放有各款醬油的介紹,看圖識字,款式包括海鮮醬油,刺身醬油,日式清酒,食用鹽,和七味粉。餐牌都幾大本,而飲品選擇亦夠多。(左) 柚子蜜 $42(加) 梅乾high

門外放滿明星的照片,可見餐廳的確受各方的歡迎。

也有飲食雜誌的介紹。

等了大約十分鐘,終於有位啦,可以入內一見蘆山真面目。

桌上放有一間燒爐,像在靜靜告訴你餐廳的主打是浜燒一樣。

餐牌都幾大本,而飲品選擇亦夠多。

(左) 柚子蜜 $42
(加) 梅乾highball $58

老婆大人不枇喝酒類飲料,所以點了差不多是唯一的一款熱飲 (柚子蜜),而我則選了梅乾highball,梅子酸酸地加上酒味濃郁的highball酒,產生了一種很特別的化學作用,飲落有多種層次,又咸,又酸,又甜,而梅酸亦令我覺得更開胃,想多喝幾口。

花魚半條 ($100)

花魚燒得很香口,而且十分厚身,食落啖啖肉,而又冇魚骨,感覺暢快。

酒釀螢烏賊 $50

這款可算是最佳的助酒小食,細細碟,醬汁非常濃郁,而酒味卻不算重。

芝麻醬椰菜 $30

蔬菜有效為我們帶來清新口感,這款椰菜用芝麻醬伴勻,爽脆得黎帶點香甜,麻油味很重。

刺身三盛 $160

刺身三盛包括帶子,三文魚,和油甘魚,每一款也顏色亮澤,賣相吸引,其中最好味既係油甘魚,油脂豐盈,食落有甜甜的魚油香。

日本活生蠔 $68 (一隻)

日本活生蠔非常大隻,份量有如一隻成人手掌咁誇張,而難得既係咁大隻生蠔食落仍然保持juicy感,夠哂新鮮,簡單加一點青檸汁,不需醮任何醬汁已經好好味。

細龍蝦湯鍋 $328

主食方面我們點了一個龍蝦湯鍋,另加一個烏冬 ($35),湯鍋材料十分豐富,除了有一隻開了邊的小龍蝦外,還有菇類和多款蔬菜,再加一個煙韌口感既烏冬,飽肚度即時提升。

日本的確是港人十分喜愛既一個地方,更上現時有平價Airline既存在,身邊有不少朋友也過佐兩個月到一次日本的生活,但有時候,其實不用搭飛機也能享受新鮮日本菜,那又為何要浪費乘搭飛機的時間呢?
2017-06-13
一直以來都未試過喺香港去一啲水產店度食嘢,因為覺得一定唔夠喺日本或者外國新鮮。 但係今日咁啱有個朋友同我講呢一間嘅嘢食唔錯所以就一齊來試吓。首先叫咗一個刺身佢嘅三文魚都幾新鮮葉帶子係最好食嘅,真係同日本食嘅一樣!而油甘魚都唔錯喎佢個油脂味幾夠另外真係最最最推介嘅就係呢一個蟹肉增甲羅燒!其實係日本已經食過類似呢一種嘅食物。突然間食返啲個完全好似返咗去日本咁。佢係有啲蟹膏啦蟹籽,蔥花 蟹肉同埋佢好似有隻蛋一齊撈埋燒,我覺得呢一個真係好抵食好似都係大概$80。我係日本食嘅時候都要$50而且比較細隻。二呢隻嗰個蟹膏味都勁香而且佢落少少豉油落去一齊燒味道令蟹肉蟹膏更加突出朋友對呢一個真係讚不絕口我自己都係!再叫咗個天婦羅,天婦羅相對比較貴少少,但味道對比平時食放題嘅天婦羅又真係唔同喎,哈嘅味道比較鮮比較大隻最驚喜嘅係佢嘅冬菇真係好香好有冬菇味!我好中意。燒帆立貝都好正呀,佢本身呢佢嗰個醬汁已經係醃好咗,配埋個帆立貝令嗰隻帆立貝嘅味道好鮮甜,金菇索晒啲醬汁連埋帆立貝食令個口感更加有層次。加左呢一個椰菜, 因為食嘅嘢都比較濃味配埋個椰菜啱啱好可以解走一啲油膩嘅感覺,無咁濟。我覺得牛肉火鍋反而唔算話太

朋友對呢一個真係讚不絕口我自己都係!

我覺得牛肉火鍋反而唔算話太突出,不過佢嘅烏冬就真係好好食好彈牙但係牛肉就不過不失啦
朋友話呢一杯巨峰啤酒好好飲

而店員嘅服務態度都好好想嘢食嘅速度都幾快,特別係個環境個感覺真係好似置身係日本。推介!
2017-06-18 58 浏览
刺身7盛 $480——————————————整體得分:6.5分(10分滿分)——————————————👅食評:1️⃣口感 7/10呢到嘅刺身全部都係厚切,三文魚同埋拖羅嘅脂肪分佈好平均,所以👅每一啖都食到油脂嘅甘香😋尤其係拖羅,入口即溶,而且質感細膩😇油甘魚都幾肥美,比較爽口,算係合格啦!2️⃣味道 6.5/10刺身全部都好新鮮,尤其係甜蝦同帶子,非常鮮味😍海膽就唔腥亦唔苦,帶些少海水鹹味,不過不失!不過所有刺身既魚味都比較淡連三文魚魚味都唔太突出,算係鮮味搭夠啦3️⃣抵食 6/10七款刺身其實每樣得三件,我地四個人分完全分唔匀😂不過由於刺身係當日由日本送黎,而且每一件都好厚切,呢個價錢合理啦!唔算特別抵食,不過值呢個價錢既
刺身7盛 $480

——————————————
整體得分:6.5分(10分滿分)
——————————————
👅食評:
1️⃣口感 7/10
呢到嘅刺身全部都係厚切,
三文魚同埋拖羅嘅脂肪分佈好平均,
所以👅每一啖都食到油脂嘅甘香😋
尤其係拖羅,入口即溶,而且質感細膩😇
油甘魚都幾肥美,比較爽口,算係合格啦!

2️⃣味道 6.5/10
不過所有刺身既魚味都比較淡
連三文魚魚味都唔太突出,
算係鮮味搭夠啦

3️⃣抵食 6/10
七款刺身其實每樣得三件,
我地四個人分完全分唔匀😂
不過由於刺身係當日由日本送黎,
而且每一件都好厚切,呢個價錢合理啦!
唔算特別抵食,不過值呢個價錢既
2017-06-12 105 浏览
約了朋友到銅鑼灣午餐,朋友臨時爽約,雖然氣上心頭,但亦沒有打消到焱丸水產吃午餐的念頭。就來獨個兒享受一頓豐富的午餐定食,北海道丼,先來品嚐麻醬沙律菜,爽脆清甜,還有翠綠青瓜及水潤車厘茄,混著酸甜的千島醬汁,在這炎熱天氣下,相當對胃口,味道清新又醒神。漬物有蟹肉海帶,微酸的海帶配上鮮味的蟹肉,非常好吃。北海道丼是由多款時令刺身組合而成,單看賣相,實在以為這個是刺身盤,碗口鋪滿如彩虹般亮澤的刺身,完全看不見米飯, 有肥美的三文魚、清甜的𩶘魚、寶石般晶瑩剔透的魚子、軟甜的帶子、爽彈的熟蝦、吞拿魚、北奇貝、油甘魚,還有綿密甘香的海膽,及溫甜的玉子,吃過清光之時,滿口盡是海洋的鮮甜餘溫。定食裡還有三文魚手卷作為前菜熱身,店員窩心的提示,手卷要快吃,否則紫菜會變韌,破壞口感,當然按照指示,秒速送入口裡。還有,招牌蟹味噌甲羅燒,大量蟹膏伴著鵪鶉蛋、蟹肉及魚子,放上爐面,微微烤熱,約五分鐘,帶著焦香的鮮味,陣陣撲鼻,即時起筷,將熱騰騰的甲羅燒拌勻,已可進食,滑溜的鵪鶉蛋,融合於飽滿的蟹膏之內,還夾著卜脆的魚子,就是一道甘香甜美的滋味。吃過這樣豐盛的午餐,來杯淡淡風味的鹽酸酸檸檬燒酎,啜飲一啖,即時氣朗

漬物有蟹肉海帶,微酸的海帶配上鮮味的蟹肉,非常好吃。

吃過這樣豐盛的午餐,來杯淡淡風味的鹽酸酸檸檬燒酎,啜飲一啖,即時氣朗神清,飽氣、暑氣、怒氣一併釋出,沉澱著的只有一抹幸福。
2017-06-02