2019-01-17 94 浏览
成日都聽人講好大塊好厚切但次次經過條龍總是長又長今日終於俾我攝到個吧檯位又想食豬軟骨又想食豬扒之際豬軟骨賣曬😨咁注定豬扒喇我揀左肉燥汁豬扒加午餐肉...飲可樂坐吧檯位其實幾好望住廚房一步一步將我個餐整出黎再由廚師親手送上我面前幾十蚊有咁既享受同服務.正丫.碗飯黎到.爭D裝唔曬..真係好大塊豬扒.好大塊午餐肉.仲真係厚切...豬扒好鬆軟....肉燥味道岩岩好...餐廳唔係用碎肉.係用肉粒架...午餐肉仲好似醃過咁..其實我係睇到佢沾左秘製汁先整既...😆😆😆我本身個人好大食.我覺得岩岩好..細食可揀少飯..減一蚊架...$69呢個價錢銅鑼灣..食到飽飽.好抵丫...不過建議想食真係要耐心排排隊...
成日都聽人講好大塊好厚切
我揀左肉燥汁豬扒加午餐肉...飲可樂
坐吧檯位其實幾好
望住廚房一步一步將我個餐整出黎
再由廚師親手送上我面前
幾十蚊有咁既享受同服務.正丫.
碗飯黎到.爭D裝唔曬..
真係好大塊豬扒.好大塊午餐肉.
仲真係厚切...
豬扒好鬆軟....
肉燥味道岩岩好...
餐廳唔係用碎肉.係用肉粒架...
午餐肉仲好似醃過咁..
其實我係睇到佢沾左秘製汁先整既...😆😆😆
我本身個人好大食.我覺得岩岩好..
細食可揀少飯..減一蚊架...
$69呢個價錢銅鑼灣..食到飽飽.好抵丫...
不過建議想食真係要耐心排排隊...
2019-01-16
  • 秘製豬扒飯(肉燥汁)
2019-01-16 108 浏览
依間出名炸豬排既店 晏就去食都幾多人 都要排大約4個字度 試過佢既招牌炸大豬排飯 配咖喱汁 好大好大塊豬排 肉唔肥得黎又幾juicy 好飽肚 另外 午餐肉煎蛋飯簡單得黎都好食 午餐肉夠曬厚 熱辣辣個外邊頌係脆既🤪
依間出名炸豬排既店 晏就去食都幾多人 都要排大約4個字度
2019-01-15 15357 浏览
銅鑼灣作為香港嘅繁華地段之一,食肆當然無處不在,種類繁多,不過價格就相對較高,因此以親民價格食到好味高質既食物十分有難度。但原來銅鑼灣比較偏僻既位置都有幾間食肆,而呢間出名食豬扒的小店正正係好味夾抵食之選👍🏻🤤其實本身唔係一個喜愛炸豬扒既人,但由於佢好有名氣,不得不同友人一齊黎到朝聖一下!😍眼見6點15分已經有大量嘅人排隊等候入座,狀況都幾墟冚😱不過佢確實係我食過最好味嘅豬扒👍🏻店舖唔大,座位都比較少,但係坐落又唔會比人好逼狹既感覺,店內嘅一面牆壁用紅磚砌成,加上牆上既舊式時鐘同埋木桌等等好有懷舊復古既味道,另一面既牆壁有幾幅漫畫,其中有一句「我們都是食豬長大的」好得意,令人睇到會心一笑,等待食物既途中欣賞下漫畫就唔會悶💕餐廳採用開放式廚房,但係唔會好大油煙。🐷《秘制豬扒飯+肉燥汁》$54首先豬扒好大塊,好厚身😍肉質非常鬆軟,而且好嫩滑易咬,肉汁亦都好多,食唔出一點既雪藏味👍🏻👍🏻炸豬扒既皮好薄,係我食過之中最薄!加上皮脆得黎又有啲啲韌性,口感好好🤤最驚喜既係皮下有一層啫喱狀既物體,令到豬扒食落更juicy更滑,呢個質感真係係呢度先食到👍🏻不過略嫌皮有點過油膩,但整體出色👍🏻而底底既飯

🐷《秘制豬扒飯+肉燥汁》$54
首先豬扒好大塊,好厚身😍肉質非常鬆軟,而且好嫩滑易咬,肉汁亦都好多,食唔出一點既雪藏味👍🏻👍🏻炸豬扒既皮好薄,係我食過之中最薄!加上皮脆得黎又有啲啲韌性,口感好好🤤最驚喜既係皮下有一層啫喱狀既物體,令到豬扒食落更juicy更滑,呢個質感真係係呢度先食到👍🏻不過略嫌皮有點過油膩,但整體出色👍🏻而底底既飯加左甜甜既肉燥汁之後更加香,食起黎無禁dry👍🏻🥰

🐷《沖繩豬軟骨+肉燥汁》$56
豬軟骨好大舊!!份量又多,不論味道,已經十分抵食!豬軟骨炆得夠淋入味,膠質十分豐富,食落去軟淋淋,唔洗用口咬已經能夠係口入面溶化開,好好味😚不過個人認為可以淋少少醬汁係面,食落就會無禁乾👍🏻👍🏻

🐙《椒鹽魷魚鬚》$38
又係大大舊,炸粉薄,即使放置得耐左仍能保持到脆口,而魷魚爽口彈牙,油份又唔會過多👍🏻表面灑上炸蒜,好香口😋

賣單時候發現連加一都唔洗收,以五十幾蚊係銅鑼灣食到大大碗足料又好味既飯,性值比真係十分高😍有機會會再去!
2019-01-15 69 浏览
我好鐘意食豬扒,無論係吉列,煎炸豬扒都咁愛。最近同事食過一間豬扒專門店,話勁正,我咁鐘意食豬扒,決定同friend來拜訪下。原來間店細細間,我等位等了10分鐘,其實入面D位坐得幾迫,我見餐紙蔥油豬扒粗係人氣推介,梗係要番客,友人則叫咗個焗豬扒配粗麵,我地大家齊齊share。豬扒炸得好香,表面帶脆,食落鬆軟有汁,沒話有醃肉粉味,係入味,好好食,而且做的䓤油勁有香味,撈麵食正過飯多多聲,唔錯。至於個焗豬扒飯,豬扒巧大塊,又係好香好鬆軟,佢係炸完再焗,D香味入晒D飯度,D炒飯炒得夠乾身,有蛋香,D茄汁酸甜恰好,加埋D熔芝士,D飯巧巧食,豬扒點埋D茄汁醬也好好食,真係做得好好味,無悔來幫襯。

2019-01-15 95 浏览
我係網絡上睇到呢間食豬扒專門店,我今次係特登嚟拜會,係因為香港少有專食豬扒的,想見識下。我以為佢係日式野,點知望下餐牌,其實係港式fusion,食物專攻幾樣,都好,相信咁樣D野食會有質素D。牆上的漫畫”我們都是吃豬大的”” 幾有意思。我揀了炸豬扒飯配咖喱汁,炸豬扒好大塊,而且咖喱汁分上,非常好,不用整腍塊豬扒,我先唔加喱汁,先食豬扒,食到表面帶香脆,相信有落粉漿,但夠薄,不會吃到重重粉漿的粉味,肉厚,食落有汁,食質鬆化,相信係有醃肉粉醃,但食落不會有太重鬆肉粉味。強烈建議咖喱汁不要倒晒落去豬扒飯上,個汁用來先㸃豬扒食,重好味,也無影嚮豬扒脆口感。至於咖喱汁,是港式加日式的做法,口味先帶甜,後味幾辣,香濃夠,薯仔也十分腍,但份量多一㤐更好,呢塊炸豬扒真夠邪惡。

2019-01-14 55 浏览
早已聽聞炊豕店的炸豬扒很出色,今日終於親臨這家人氣豬扒專門店跟朋友6點左右去到,幸好不用等位不過7點離開時門外已經有長長的人龍秘製豬扒飯(肉燥汁)($54)這塊厚切巨豬扒真的不容小覷size比手掌還要大,豬扒肉質不會太乾太粗糙,炸得香脆同時亦能鎖住肉汁口感比一般的炸豬扒特別,十分可口豬扒下方蓋著的是肉燥汁撈飯,同樣份量十足,味道不過不失,吃完一整碗相信會有10成飽沖繩豬軟骨飯($56)這個豬軟骨十分出色膠質極重,滿滿的骨膠原🤪肉質軟稔,醬汁濃郁,十分入味喜歡吃豬軟骨的朋友一定不會失望另外還有一些蘿蔔、蓮藕、小唐菜等等配菜,令整碗飯更加豐富不會過於單調炒滑蛋($10)這個炒滑蛋其實是配料,可與飯同上或另上平平無奇的賣相,味道卻出人意表蛋炒得十分嫩滑,充滿蛋香,質感💯椒鹽魷魚鬚($38)這款小食似乎是必點的魷魚🦑炸得十分酥脆,表面灑有椒鹽炸蒜,香氣十足魷魚🦑口感不錯,不過略嫌偏鹹,一定要與朋友share,因為十分熱氣啊
跟朋友6點左右去到,幸好不用等位
不過7點離開時門外已經有長長的人龍

秘製豬扒飯(肉燥汁)($54)
這塊厚切巨豬扒真的不容小覷
口感比一般的炸豬扒特別,十分可口

沖繩豬軟骨飯($56)
這個豬軟骨十分出色
膠質極重,滿滿的骨膠原🤪肉質軟稔,醬汁濃郁,十分入味
喜歡吃豬軟骨的朋友一定不會失望

炒滑蛋($10)
這個炒滑蛋其實是配料,可與飯同上或另上
平平無奇的賣相,味道卻出人意表
蛋炒得十分嫩滑,充滿蛋香,質感💯

椒鹽魷魚鬚($38)
這款小食似乎是必點的
魷魚🦑炸得十分酥脆,表面灑有椒鹽炸蒜,香氣十足

2019-01-14 75 浏览
因為朋友推介 所以就黎專承試下中午一點黎食排左半個鐘左右 見到有好多上班一族等緊位 Menu既圖片+文字清晰易明 雖然唔算有好多選擇 基本上大家都係order秘制豬扒飯 我都唔例外😋秘制豬扒撈粗面 $54👍🏻 配肉燥汁令粗麵好入味👍🏻 豬扒份量好足 好大件 唔鞋身跟餐飲品+$5 叫左可樂食完岩岩好夠飽 如果男性可以叫多個小食share或者(加飯+$2 / 加麵底+$10) 銅鑼灣黎講算平 值得再黎試其他主食/小食👍🏻
因為朋友推介 所以就黎專承試下
中午一點黎食排左半個鐘左右 見到有好多上班一族等緊位

秘制豬扒撈粗面 $54
👍🏻 配肉燥汁令粗麵好入味
👍🏻 豬扒份量好足 好大件 唔鞋身

跟餐飲品+$5 叫左可樂

2019-01-12 73 浏览
銅鑼灣好吃炸豬排😋一個拜五晚上吃的記得排了大概40分鐘,排到一點生氣的了,然後通常這種時候,心情不好吃什麼都會覺得不好吃的了但是但是但是但是當食物到的時候,那個炸豬排的香味,一咬下去,那個炸皮的脆度,那個肉的肉汁油香再配肉碎汁飯一起吃簡直簡直是—>值得排隊,排多久都願意太幸福了覺得curry還好,就懶惰寫了個人覺得這個份量這個價錢在causeway bay絕對值得 必須一試記得要加煎蛋🍳或滑蛋!當然還有更加好吃的炸豬排,最重要是適合自己的味道😎
銅鑼灣好吃炸豬排😋

一個拜五晚上吃的

但是但是但是但是

簡直簡直是—>值得排隊,排多久都願意太幸福了

覺得curry還好,就懶惰寫了

記得要加煎蛋🍳或滑蛋!

當然還有更加好吃的炸豬排,最重要是適合自己的味道😎

2019-01-10 194 浏览
食肉獸既我,每餐都要有肉;通常唔係豬就係牛。經過銅鑼灣,成日都想食下呢間 炊豕店。過到銅鑼灣都8點,已經係店内最忙既時間,入面已經坐滿一枱枱,大約等20分鐘就到我。已經好肚餓了。餐廳好貼心係俾你起排既時候,點定食乜。咁就可以一邊排一邊考慮😆。店入面好多懷舊特色既裝飾,呢個九龍錶行既燈箱鐘真係好靚😍,好想要翻個吖!炸魷魚鬚好香口,食落好重魷魚味,又唔會咬好耐先食到,幾好食呢👍🏻。朋友叫左秘製豬扒跟肉燥汁撈麵。豬扒成隻碗咁大,遮哂碗麵😂。個麵好吸肉燥汁,麵身好彈牙,好配襯好好味。我就揀左葱油跟飯,啲葱油成坐山咁,好邪惡吖🙈。個葱油同個豬扒好配合,一啖飯一啖肉不停咁放入口。不得不提,佢個豬扒一入口好香好脆好熱好juicy🤤。味道又好好味,又唔會太油個脆漿又唔厚,總之好好味啦。跟飯只係加5蚊就可以有可樂飲,食炸野一定要飲有氣既野先正!埋單都唔係貴呢。食完9點左右,都仲有好多人排吖,果然係 我們都是食豬大的😂😂。

椒鹽魷魚鬚

秘製豬扒撈麵(肉燥汁)

葱油豬扒飯

跟飯只係加5蚊就可以有可樂飲,食炸野一定要飲有氣既野先正!

埋單都唔係貴呢。

椒鹽魷魚鬚
秘製豬扒撈麵(肉燥汁)
葱油豬扒飯
2019-01-10 64 浏览
間店每次經過都見好多人排隊,所以真係想睇下係咪咁好食~個裝修走懷舊路線,都幾有FEEL坐得幾舒服黎到當然要試下佢個招牌蔥油豬扒飯蔥油豬扒飯 $58 塊豬扒真係好大份,真係大過塊面咁,好厚肉!豬扒炸到金黃色,少骨同埋唔多肥肉,熱辣辣好多汁蔥油既份量好多~加埋啲蔥油真係無得頂!整體嚟講真係好好味,呢個價錢係銅鑼灣食真係好抵!份量又十足!美中不足係鋪頭比較細同少位,要等比較耐~所以想快D食就早D去排隊啦
間店每次經過都見好多人排隊,所以真係想睇下係咪咁好食~
個裝修走懷舊路線,都幾有FEEL
坐得幾舒服
黎到當然要試下佢個招牌蔥油豬扒飯
蔥油豬扒飯 $58

塊豬扒真係好大份,真係大過塊面咁,好厚肉!
豬扒炸到金黃色,少骨同埋唔多肥肉,熱辣辣好多汁
蔥油既份量好多~加埋啲蔥油真係無得頂!
2019-01-05
午餐
2019-01-06 310 浏览
上次個fd話這間的炸豬排好正,所以約定等我黎試下,點知今早開始喉嚨發炎,好痛🙈咁唯有唔食炸豬排,試下其他野啦。由地鐵站過黎唔算難找,這條街都幾多野食,而今日可能係星期三,我地又6點到去到,所以唔多人排隊。Menu 簡單清晰,有埋圖片好好😛 對我這個選擇困難症的人來說有圖畫係有助我諗自己想食咩的。這裡店內不大,有一點繁忙,不過service都唔會催人也有效率。哈哈,平時食野都覺得內部裝潢好俾到人佢係一間咩feel既餐廳。看到這個牆壁用既藍色,淡綠和淡黃既木板,加一啲五六十年代既漫畫,都同佢quote既那句說話有種莫名的共鳴。食物方面,先是黎左兩個前菜。我本身好喜歡食大豆芽,佢這個加左麻油撈,係幾香的😋瑞士雞翼就無咩特別,正正常常咁,我平時都少食,所以唔知應該係點。但朋友就覺得佢個味淡左少少,唔算係一個好出色既瑞士汁,不過你當佢係普通一個雞翼就絕對okay的。😄我個沖繩豬軟骨飯!個豬軟骨好入味,個汁唔會太油,但好香,送飯好正,而且啲飯應該似係日本米😎我的最愛。我其實叫左少飯的,但唔知佢係少飯都咁多定唔記得少俾我🤣雖然好食,但我都係食唔曬啲飯🙈。大食既朋友不怕不夠食,因為加一蚊仲可以叫多飯。

沖繩豬軟骨飯

豬軟骨既肉質真係好好,好淋。

朋友的話梅豬手麵,因為佢上次食過豬排,所以今次要試其他喎。
個豬手有足夠骨膠原的感覺,個汁不會太咸,都食到話梅味,但個人認為個話梅味可以再重啲就會更特別。
話梅豬手麵

麵既質感都是有嚼口的👍🏻

喉嚨痛既我叫左杯熱柑桔蜂蜜滋潤下😌係舒服點

食左咁多又飲野,不用80一個人,都算抵食。下次好返一定要再黎試下個招牌炸豬排先得,我見到隔離枱既真係好大塊😳😆
2019-01-02
沖繩豬軟骨飯
話梅豬手麵
2019-01-05 8556 浏览
同波友們係跑馬地friendly⚽ gather 前,係大球場附近🍴再次來訪炊豕,今日係4點半既 luner (lunch+dinner) 既時間,都係全店滿,要等一等先有位😮炊豕店係銅鑼灣外圍🏬,名店丹麥轉角,舖仔大概有20至30個位,有高枱bar位,始終係旺區,枱同枱之間都係比較密😓點餐用餐紙,豬🐽🐷🐖全部都係豬,另外有啲小食,印象中佢間唔時都搞啲限定飯,今日揀咗秘制豬扒飯(咖哩汁)同埋煎蛋焗豬扒飯,另外加多個辣味海蜇咖哩豬🍛細心咁將咖哩汁同豬飯🍚分開想,可以比你慢慢欣賞塊厚切🐷扒炸得幾咁通透,幾咁靚仔💋 佢個脆醬做到唔厚,好似啲compression gear咁貼住塊豬扒,但同時扒入面唔油膩😎😎,只係有肉汁,應該係要高溫油快速炸先做到👍👍 飯身估佢用上日式珍珠米,黏度啱啱好,可以比啲咖哩汁穿透米同米之間既罅隙🌋至於焗豬,由於要焗,炊豕店係要四點後先供應🤔可能午市人流要快 等咗15分鐘左右上台😑 大盤承住焗盤,驚你盪手💝 半生熟煎蛋放係焗🐖飯面浪下浪下又唔爆,真係要煎得好用心💓 蕃茄比足料加埋應該有大半隻,而就番要焗熟,個豬扒就無咁厚身,但都係入味👍 可能食慣大家樂焗豬,對佢個隻茄

咖哩汁

秘製豬扒飯(咖哩汁)

至於焗豬,由於要焗,炊豕店係要四點後先供應🤔可能午市人流要快 等咗15分鐘左右上台😑 大盤承住焗盤,驚你盪手💝 半生熟煎蛋放係焗🐖飯面浪下浪下又唔爆,真係要煎得好用心💓 蕃茄比足料加埋應該有大半隻,而就番要焗熟,個豬扒就無咁厚身,但都係入味👍 可能食慣大家樂焗豬,對佢個隻茄味又有啲唔慣,下次會揀番傳統碗飯😉

秘製焗豬扒飯

煎蛋焗豬扒飯

海蜇唔太特別,都係來貨嘢👌另外加5蚊有熱飲,加7蚊有凍飲,埋單都係70零蚊左右一個人,係銅鑼灣食好味道,呢個價錢係佛心價🤩🤩 重點係中環就快有,不過應該排到癲😓

辣味海蜇

2019-01-05
秘製焗豬扒飯
煎蛋焗豬扒飯
  • 秘製豬扒飯
之前夜晚經過都大排長龍,今日中午12點經過,唔洗排隊,即刻入去試下店面唔係太大,預咗坐得迫叫咗秘製豬扒飯(肉燥汁)$58加滷水蛋 $7加汽水 $5總數:$66即叫即炸,豬扒厚切,肉質唔會太硬或太淋,味道一流飯係勁多,連好大食的我,都食唔哂(有機會食,要少飯)滷水蛋稍為太咸埋單個陣,我尾數係六蚊,其中一蚊,我比咗五個兩毫,另外五蚊係兩個兩蚊,一個一蚊以下為真實對白店員:我地唔收毫子我:你地無貼紙出㴝話唔收店員:(望咗兩眼周圍)係喎,依家無貼,之前有貼。我無意拉番啲毫子,店員竟然直接拎起我隻手,放番毫子俾我店員:可能你第一次㴝,我地之前真係有貼紙,話唔收毫子我無再出聲,但成肚氣。心諗,原來第一次㴝都有錯!

店面唔係太大,預咗坐得迫

叫咗秘製豬扒飯(肉燥汁)$58
加滷水蛋 $7
加汽水 $5
總數:$66

即叫即炸,豬扒厚切,肉質唔會太硬或太淋,味道一流
飯係勁多,連好大食的我,都食唔哂(有機會食,要少飯)
滷水蛋稍為太咸

以下為真實對白
店員:我地唔收毫子
我:你地無貼紙出㴝話唔收
店員:(望咗兩眼周圍)係喎,依家無貼,之前有貼。

我無意拉番啲毫子,店員竟然直接拎起我隻手,放番毫子俾我

店員:可能你第一次㴝,我地之前真係有貼紙,話唔收毫子

我無再出聲,但成肚氣。心諗,原來第一次㴝都有錯!
2019-01-03 74 浏览
人氣旺盛,排左40分鐘,仲遇著厭世侍應,座位逼夾,想坐多陣都難。人氣首選 蔥油豬扒飯 $58 鬆脆厚切既豬扒帶薄薄一層啫喱狀般的脂肪,食落吾夠juicy,蔥油吾夠香口。豬扒同飯分開放會理想啲,一來脆皮吾會軟掉,二來方便飯拌蔥油。食完會覺得有啲膩、飽濟。不過不失,吾洗排隊既情況下可一試。

人氣首選 蔥油豬扒飯 $58

不過不失,吾洗排隊既情況下可一試。
2019-01-03 80 浏览
平日放左工過黎銅鑼灣,咁岩喺加路連山道發現呢間隱世小店,佢既店鋪唔大,但係裝修得好別致,好似有日本街頭小店既感覺,店入面坐無虛席,由於好多客人,所以食飯時間限時45分鐘。不過如果門外咁岩無人等緊位既話,食耐少少都ok既。店入面有個open kitchen, 可以見到師傅準備食物。呢度最出名既當然係炸豬排飯,不過佢既飯可以轉做撈麵,都幾特別。另外,仲可以加其他配料。我今次同朋友就試左特製豬排撈幼麵同埋沖繩豬軟骨撈粗麵。個豬排超大份啊,鋪滿成個碗,豬排好鬆脆,入面既像個亦都好juicy。呢個麵加左底,所以份量超大份啊!豬軟骨亦都做得好好,夠腍而且又入味,我加左十蚊滑蛋。我地今餐食到好飽,盛惠$135,喺銅鑼灣算係幾抵食。食飽飯差唔多8點半,可以見到店外有長長既人龍,好彩我早啲過黎食!

我今次同朋友就試左特製豬排撈幼麵同埋沖繩豬軟骨撈粗麵。

豬軟骨亦都做得好好,夠腍而且又入味,我加左十蚊滑蛋。

我地今餐食到好飽,盛惠$135,喺銅鑼灣算係幾抵食。

• 秘製豬扒飯
  • 沖繩豬軟骨飯