呢間bookmark左好耐,終於試到了!原來就係丹麥餅店後面,店舖好細,一到飯市就要排隊,可能我8點半先到,排隊唔算耐,大概20分鐘就有檯,門口就有大大個餐牌可諗定食乜!故名思義,呢度係炸豬扒既專門店,仲有幾款豬扒以外既選擇~除左飯之外,仲可以揀撈麵!最近新推出黃金鹹蛋燕麥豬扒,仲揀左肉燥汁豬扒撈粗麵!豬扒一黎到!好大塊呀!肉汁流緊出黎!非常厚切,並唔係太人工既鬆化,啱啱炸起更香口送飯!而撈粗麵既汁好濃,有炸蒜撈埋更香!不過個人覺得炸豬扒肉燥汁更加襯白飯!因為撈麵已有調味會顯得一齊食味道略鹹~而個鹹蛋燕麥豬扒係分開上,另外加左煎蛋,豬扒依然咁大份!燕麥有好多,而鹹蛋調到太甜,無錯,鹹蛋略為甜左D,不過加左燕麥多左口感,又無咁油膩,最好就係開心share加埋煎蛋流出黎既蛋汁簡直一絕🤤半夜諗起肚仔會打鼓辣汁海蜇份量都唔少,不過又係味道濃左D🙈好鐘意呢度既厚切豬扒!如果第一次食都係食返招牌炸豬扒配飯好D!銅鑼灣難得既平價有heart小店~預左要排長龍

肉燥汁豬扒撈粗麵

加埋煎蛋流出黎既蛋汁簡直一絕🤤半夜諗起肚仔會打鼓

黃金鹹蛋燕麥豬扒

辣汁海蜇份量都唔少,不過又係味道濃左D🙈

肉燥汁豬扒撈粗麵
黃金鹹蛋燕麥豬扒
  • 秘製豬扒飯
  • 秘製豬扒飯(肉燥汁)
2018-12-27 273 浏览
想試呢間台灣野好耐 次次都因為太多人排隊冇食到。 今日夜晚八點幾,見唔洗排隊,即刻入去試試佢。 [必試 蔥油豬扒飯 $58] 本人好中意蔥油 佢d蔥油好大份量真係好吸引 而且仲好好食 同佢既招牌豬扒一齊食 成件事真係夾 豬扒味道甘香,你feel 到佢係好新鮮,即叫即煮咁款 真係好好食[叉燒蛋飯 $50]雖然你唔可以期望叉燒蛋飯可以有幾好食,但佢真係煮得幾出色,真係再比貴少少我都ok 好好奇 佢加左咩調味料 真係幾香口 食唔停口。不過都可能係我八點幾先食飯太肚餓haha

必試 蔥油豬扒飯 $58]

叉燒蛋飯 $50]
食唔停口。不過都可能係我八點幾先食飯太肚餓haha

叉燒豆角蔥花炒滑蛋飯
2018-12-26
叉燒豆角蔥花炒滑蛋飯
2018-12-26 308 浏览
上次黎嘅時候係年三十,大排長長長長長龍,所以放棄左,今日周一腹媽媽話想去工展,於是再黎挑戰,時間尚早所以未見人龍,前一晚係openrice 個餐牌見到期間限定係柚子蜜豬扒,或者商戶未更新openrice, 黎到見到嘅限定係蔥油豬扒,any肥,一場黎到期間限定係咩都會點架啦,仲點左豬軟骨同話梅花雕豬手。三碗飯都差不多時候黎到,豬軟骨同豬手都係暖,只有豬扒係熱嘅。蔥油豬扒無論蔥油定豬扒都係滿滿嘅,可惜蔥油唔算香,不過豬扒真係一讚,厚肉但係軟熟而且脆漿薄好香脆;豬軟骨唔會煮得太爛,仲食到軟骨嘅口感,我食到有啲豬腥味,不過醬汁帶甜好好送飯;豬手夠淋唔肥膩,豬手味道淡,周一腹媽媽話個汁好甜(因為啲汁淋左落啲飯度),攪到啲飯甜晒,食多兩啖飯就覺得好膩。因為我咳所以攪到周一腹無得點佢最愛嘅咖哩,唯有好番搵機會再黎試
期間限定蔥油豬扒
沖繩豬軟骨
話梅花雕豬手
2018-12-26
期間限定蔥油豬扒
沖繩豬軟骨
話梅花雕豬手
2018-12-25 210 浏览
間店都幾多人排隊,而且入面都幾細下。有點兒迫😕。.我地坐咗之後,之後枱上有點餐紙,點完餐之後交比服務員,而上餐都幾送,等咗5-10分鐘。我地叫咗個秘製豬扒飯(肉燥汁)$54。另外加多咗一隻煎蛋,$7。共$61蚊。另一碗叫咗個秘製豬扒飯(咖哩汁)$58。另外加多咗炒滑蛋,$10。共$68蚊。.首先,塊豬扒真係好大,好似手掌🖐️咁大塊。而且咬落去好多汁,好香脆。而且豬扒好少肥肉同少骨。肉燥飯啲汁都幾多,仲好有肉燥味,甜甜地。而隻煎蛋有流心,撈埋飯一齊食比較好食。仲試咗隻咖喱汁,內面仲有幾塊薯仔添。🥳滑蛋都幾滑,仲有蛋嘅香味!最緊要,佢嘅飯都好多。一碗已經好大,真係好飽。如果細食,可以揀少飯,減一蚊。💵
間店都幾多人排隊,而且入面都幾細下。有點兒迫😕。

如果細食,可以揀少飯,減一蚊。💵
豬扒飯
秘製豬扒飯(咖哩汁)+滑蛋
秘製豬扒飯(肉燥汁)+煎蛋
2018-12-24
秘製豬扒飯(咖哩汁)+滑蛋
秘製豬扒飯(肉燥汁)+煎蛋
  • 秘製豬扒飯
  • 秘製豬扒飯(肉燥汁)
  • 肉燥汁
  • 肉燥豬扒飯
2018-12-25 74 浏览
這天剛剛和朋友去銅鑼灣逛街,剛巧經過這間豬扒店,見到幾多人排隊,就心思思想入去試吓,很有驚喜。這間鋪頭走懷舊香港路線,周圍的擺設或裝修都很有心思,值得細看。我同我朋友叫咗兩個一樣嘅蔥油炸豬扒飯。原來餐廳會將其中一款飯作為期間限定,咁我地當然就要試吓。豬扒好厚好大塊,唔會覺得好乾,近骨嘅地方仲會好香好多汁,食完都唔會覺得好滯,配埋啲蔥油,簡直是絕配。豬扒都是炸得很鬆脆,可口多汁,唯一要挑剔的地方就是蔥油比較鹹,食下去會覺得比較重口味。如果蔥油可以做得比較清新,中和返豬扒的肥膩,這樣就完美了。

2018-12-24 85 浏览
今次係我帶朋友尼,上次食完已經好想再去,今日有機會。今次6點鐘去到,所以唔洗排隊,但6點半開始就要排隊喇我地叫左d開胃小食,兩個飯加左個野飲涼拌芽菜: 必食,酸酸地,凍凍地好開胃,芽菜好爽口份量超大,放滿成個碗,一個人食的話會好飽另外一個係辣味海蜇,不過我唔食得辣,聞落都幾香招牌菜 秘製豬排飯: 豬排大過你塊面,即叫即烤熱辣辣,薄薄的炸粉脆卜卜,大大的豬排啖啖肉,肉燥汁撈飯十分正豬排唔韌唔鞋易咬開,仲要好香沖繩豬軟骨飯,建議可另外加肉燥汁,撈飯一流,因為今次冇加所以食唔晒d飯豬軟骨3大件,如果有多d汁會更好,因為d肉有少少乾,不過好夠味蓮藕爽口蘿蔔淋,仲要入晒味蘋果汁 上次同今次都係飲蘋果汁 因為好香好味

我地叫左d開胃小食,兩個飯加左個野飲

涼拌芽菜: 必食,酸酸地,凍凍地好開胃,芽菜好爽口
份量超大,放滿成個碗,一個人食的話會好飽
另外一個係辣味海蜇,不過我唔食得辣,聞落都幾香

豬排唔韌唔鞋易咬開,仲要好香

蓮藕爽口蘿蔔淋,仲要入晒味

蘋果汁 上次同今次都係飲蘋果汁 因為好香好味
炊豕店 is a homey Taiwanese restaurant seemingly run by a family. It has a retro interior design, with a classic clock from Kowloon Watch Company, which reminds me of my grandpa who used to own one.During my whole visit, I sat with my back facing these two amazing comics. Luckily I spotted them when I was at the cashier paying for the meal. We grew up eating pork, and probably chicken and fish too (for me).炊豕店 is famous for their signature Taiwanese style rice. There are quite a number of combinati

炊豕店 is famous for their signature Taiwanese style rice. There are quite a number of combination on the menu, such as with pork chop, pork cartilage, sunny side up etc. I opted for this Deep Fried Pork Chop Rice with Minced Meat Sauce. There is another one with curry sauce.

I love the pork chop dearly! It was freshly deep fried with a crunchy surface, wrapping the juicy and tender pork underneath. Yet, it’s not greasy at all. The pork chop was quite big indeed and not too bony, there were only a few pieces of small bones to spit out.

The rice was lovely too! It was round and moist, and so flavoured with the minced (fatty) pork sauce. Nom Nom Nom! I requested for less rice on the menu as I wasn’t really hungry, and had a HKD$1 discount for that. For HKD$53, this dish is definitely of great value!

炊豕店 has seasonal special on the menu. For now it’s Pork Chop Rice with yuzi and honey sauce. I would love to visit again to try it out!
2018-12-20
2018-12-21 69 浏览
無意間有次經過呢間小店 又見咁多人排隊 應該好正 就試下 等左唔係好耐就有位了 原本想試蔥油豬飯 但竟然賣哂 😭😭 所以我就叫左魯肉豬扒飯 好驚訝塊豬扒雖然係炸 但無成口都係油的感覺 👍🏻👍🏻👍🏻 友人點左咖哩汁豬扒飯 佢話好好味 仲可以加五蚊 配飲品 抵呀👍🏻👍🏻👍🏻我見到隔離枱叫左個焗豬扒飯之餘 仲加多個厚切午餐肉 目測塊午餐肉真係好厚 份量都好大 唔錯的小店 希望下次黎 可以試到蔥油飯 🤤🤤🤤加埋試下佢個撈麵

2018-12-18
2018-12-18 209 浏览
這間港式風味,夠平民夠貼地,老早在舊舖新開就心動。一試發現,實在是平靚正,後悔行動太遲了……秘製豬扒撈粗麵 (肉燥汁) ($54)豬扒跟雞公碗面一樣大,幾乎看不到底下的麵和菜。4大塊,還是近1cm厚的超厚切版!份量驚人。脆香又不太乾,肉燥丁粒入味鬆化。粗麵爽口,撈入枱面的辣醬更香。秘製豬扒飯 (咖喱汁) ($58)配咖喱的話,醬汁另上。淡淡的甜,後勁少辣,適合撈飯。可惜,薯仔未夠粉。椒鹽魷魚鬚 ($38)顏色比豬扒深,但肉質不韌。單食有點乾,點跟碟的喼汁(?)就剛好。熱蜂蜜柚子 (+$5)走健康路線,淡淡的,不太甜。插著熱飲飲筒,如果走塑會更好。我們都是食豬大的……看著牆上這句,誰又能否認呢?抵食又好食,排隊時間不太長,encoreable!
這間港式風味,夠平民夠貼地,老早在舊舖新開就心動。
一試發現,實在是平靚正,後悔行動太遲了……

秘製豬扒撈粗麵 (肉燥汁) ($54)
秘製豬扒撈粗麵 (肉燥汁)
豬扒跟雞公碗面一樣大,幾乎看不到底下的麵和菜。
4大塊,還是近1cm厚的超厚切版!份量驚人。
脆香又不太乾,肉燥丁粒入味鬆化。
秘製豬扒撈粗麵 (肉燥汁)
粗麵爽口,撈入枱面的辣醬更香。
秘製豬扒撈粗麵 (肉燥汁)
秘製豬扒飯 (咖喱汁) ($58)
秘製豬扒飯 (咖喱汁)
配咖喱的話,醬汁另上。
淡淡的甜,後勁少辣,適合撈飯。
可惜,薯仔未夠粉。
秘製豬扒飯 (咖喱汁)
椒鹽魷魚鬚 ($38)
椒鹽魷魚鬚
顏色比豬扒深,但肉質不韌。
單食有點乾,點跟碟的喼汁(?)就剛好。

熱蜂蜜柚子 (+$5)
熱蜂蜜柚子
走健康路線,淡淡的,不太甜。
插著熱飲飲筒,如果走塑會更好。
我們都是食豬大的……
看著牆上這句,誰又能否認呢?
抵食又好食,排隊時間不太長,encoreable!
2018-12-08
2018-12-15 160 浏览
呢間已經食左幾次,今日同朋友黎食,夜晚依然好多人,大約等左15分鐘左右就有入到去。雖然佢啲位比較窄,但啲野食真係唔差。價錢相對同區黎講真心平,而且份量夠!豬扒又即整,脆卜卜好好味。不過啲小食就一般般。
芝麻雞翼
秘制肉燥豬扒粗麵
秘制肉燥豬扒幼麵
2018-12-15
2018-12-15 99 浏览
呢間係不同社交平台既常客,人流自然多,當晚七點前到達,等左15分鐘就入得,大約等左6-7張枱,比想像中快!員工亦都好快手,會先幫你入單,再入座,加快成個流程!海蜇 $18海蜇上枱既時候,我同男朋友都忍唔住哇左聲,因為個份量真係好細,係個碟仔上面薄薄一層。佢既味道酸酸辣辣,爽口開胃,$18 黎講,只可以講句可以一試!蔥油豬扒飯 $58 肉燥豬扒飯 $54 碗飯一上枱,不禁驚嘆一聲,今次係因為塊豬排真係超級大塊。蔥油既份量好多,絕對足夠拌勻成碗飯,塊豬排亦都啖啖肉,同埋佢係即炸所以夠曬熱辣辣,雖然好邪惡,但無法抗拒誘惑!至於肉燥就相對失色,係台灣滷肉飯個種肉燥,味道偏甜,有少少古怪,但未至於難食!走既時候,大約係七點五十分,人龍已經係入黎個時既兩倍!大家如果七點半去要預多少少時間等位!

海蜇 $18

海蜇
蔥油豬排飯
肉燥豬排飯
2018-12-14 78 浏览
今日六點半黎到都要等左半個中先有位 今次試蔥油豬扒飯 加炒蛋 仲叫左個炸魚蛋 幾彈牙 不錯豬扒好大塊 炸得好香口 又唔厚粉 炒蛋真係冇得輸 好滑 下次試下魯蛋先 🤣🤣不過碗飯真係好大碗 食唔哂 下次會叫少飯 😐😐😐

豬扒好大塊 炸得好香口
又唔厚粉 炒蛋真係冇得輸 好滑
下次試下魯蛋先 🤣🤣
不過碗飯真係好大碗 食唔哂 下次會叫少飯 😐😐😐
2018-12-11 92 浏览
朋友上星期話呢間炸豬扒飯好正,強烈推介,咁我尋日就同埋另一同事去試下先。估唔到兩點九去到都仲要等位,要等兩張枱,好彩都係10分鐘左右。店面唔大,放到二十幾個位左右,睇落係迫d但都乾乾淨淨,唔會坐得唔舒服,開放式廚房,同單邊日式吧枱。本來一心係想試咸蛋炸豬扒飯,但係原來星期日last day....咁我只好轉食炸豬扒肉燥飯加配厚切午餐肉啦,呢碗飯夠晒份量!先講講午餐肉,本身煎午餐肉已經好香口,加上輕輕炸過,咬落去脆卜卜,實在太邪惡,好彩有飯腳share 一半! 塊午餐肉唔會太咸,我俾佢85分!主角豬扒,炸得通透適中,上碟時熱辣辣脆卜卜,肉質嫩,唔un唔太稔,仲好厚肉。本身塊豬扒應該經過調味! 配角,肉燥汁,肉燥汁偏甜,配白飯同炸豬扒都幾夾。同事都係嗌豬扒肉燥飯,佢就加配滑蛋,都ok唔錯!

配角,肉燥汁,肉燥汁偏甜,配白飯同炸豬扒都幾夾。
同事都係嗌豬扒肉燥飯,佢就加配滑蛋,都ok唔錯!

2018-12-10
2018-12-09 53 浏览
同女朋友出街食飯唔諗定食咩,真係會死無葬身之地☠。仲要唔可以只諗一樣,要諗幾樣比佢揀,你明ga😏。///呢個時候OpenRice 就最幫到手,搵d排名高嘅比佢揀下。點知我一提議呢間台灣野佢就buy 左,真係謝天謝地呀😭。///沖繩豬軟骨撈幼麵1. 豬軟骨夠晒「淋」同滑呀!😋2. 撈麵個汁甜甜地,好開胃。3. 麵質好爽口彈牙。4. 整體黎講真係好好味,價錢又唔貴。5. 不過間鋪就細左d,容納唔到太多人。夜晚去到都要排隊等位。
///
///
沖繩豬軟骨撈幼麵

1. 豬軟骨夠晒「淋」同滑呀!😋
2. 撈麵個汁甜甜地,好開胃。
3. 麵質好爽口彈牙。
4. 整體黎講真係好好味,價錢又唔貴。
2018-12-07 68 浏览
整體嚟講炸豬扒都脆同juicy,但唔係每塊都保證嫩滑多汁。滑蛋又厚又滑值得一試!美中不足係豬扒炸皮一掂d 汁就軟得好快,上台冇耐就好快浸軟曬。豬扒分開上會好好多。炊豕店,讀音係「吹始店」,即係用火烹飪豬的店,幾有特色。舖頭好細,座位比較窄,而且係開放式廚房,略嫌油煙味重d坐得都唔算舒適。裝修十分用心,唔同牆壁都有自己主題、裝飾,唔少懷舊嘅物件、畫作,最得意係門口左手邊牆嗰句:「我們都是吃豬大的」😂😂認真一諗又真係。佢地午市晚飯都經常出現人龍排隊,原因在於佢地嘅炸豬排大件入味又juicy!!水準穩定,份量十足,仲可以飯底免費轉撈麵,平均都係60蚊一碗,加飲品都只不過5蚊,好抵食!今次揀左芝麻炸雞翼$26、涼拌海蜇$28、秘制豬排撈粗麵(肉燥汁)$54、秘制豬排飯(咖哩汁)$58,再分別加$10加滑蛋,同$5熱柚子蜜、$7玻璃樽蘋果汁。秘制豬排撈粗麵(肉燥汁)$54 加滑蛋$10豬扒好大件而且都幾厚,炸粉薄得嚟有口感,而且即點即炸,炸得香脆。我嗰碗嘅豬扒肉質比較粗孩,好彩都算飽滿多汁,未至於又乾又柴,尚算接受到。始終豬扒部位件件不同,總有d 係冇咁好,都理解嘅。肉燥汁撈粗麵就幾惹味,粗麵爽

炊豕店,讀音係「吹始店」,即係用火烹飪豬的店,幾有特色。

秘制豬排撈粗麵(肉燥汁)$54 加滑蛋$10

肉燥汁撈粗麵就幾惹味,粗麵爽口,每條都撈到肉燥汁,肉燥幾軟稔,可惜得幾粒太少😂

不得不讚佢地嘅滑蛋(加$10)真係炒得好味,首先真係好夠厚,係望到都覺得厚,其次厚得嚟係嫩滑但完全唔鬆散,第三,送飯送麵送豬扒食都好香好夾!一定要加!

秘製豬扒飯(咖哩汁)$58 加滑蛋$10

呢個豬扒飯嘅豬扒好大塊!大過個碗,而且肉質嫩滑有口感,係我鍾意嘅質感!睇顏色都知道唔係又乾又柴嘅部位,好彈牙多汁!呢件扒真係做到外脆內軟!

滑蛋又厚又滑,加咖哩汁同飯,成件事好日式咖哩吉列炸豬排飯feel~咖哩汁幾香濃又唔辣,仲有舊薯仔添,味道唔錯~

炸芝麻雞翼 $26
雞翼得2隻,性價比相對冇咁高。雞翼面頭有炸蒜好香口,而且雞翼炸得外脆內軟有肉汁,值得一試。

涼拌海蜇$18
呢個海蜇夠凍夠清爽~細細碟好快食曬。
佢甜甜辣辣,用左厚實d 嘅海蜇頭,食落更加爽口彈牙,而且甜味為主冇咩辣味,唔覺唔覺就食曬成碟😂

蘋果汁同橙汁都係玻璃樽,加$7,細細樽咁,雪得夠凍,飲落都唔太甜。另外熱飲例如柚子、汽水都係加$5。

整體嚟講炸豬扒質素唔錯,可惜太快比汁浸稔曬,得上碟嗰下食到外脆,相信豬扒分開上會好好多。
2018-12-05
  • 炸芝麻雞翼
  • 辣味海蜇
  • 秘製豬扒撈粗麵(肉燥汁)
  • 蘋果汁