6天前 0 浏览
我们都是食猪长大的😆难得可以八点收工,即刻仆过黎帮衬上次食唔到既炊豕家- 招牌葱油猪扒饭 - 好葱油,猪扒好大块,炸得好脆,d 饭好好好多😶 ,啖啖肉,食肉兽岩哂,好好味🤭- 猪软骨饭 - 第一次食到甘淋既猪软骨!汁同萝卜都ok! 好食👍🏻 - 辣味海蜇 - 😶 - 酥炸尤鱼 - 佢个样似八爪鱼仔多d 😶跟餐可加钱加野饮,埋单大概一百蚊一位。 ~ 铺头细细,唔可以坐得耐,食完就要走,最好都系non peak hour 黎食😅铺头设计有种怀旧台湾风🤣
我们都是食猪长大的😆

难得可以八点收工,即刻仆过黎帮衬上次食唔到既炊豕家

- 辣味海蜇 - 😶

- 酥炸尤鱼 - 佢个样似八爪鱼仔多d 😶

跟餐可加钱加野饮,埋单大概一百蚊一位。

铺头设计有种怀旧台湾风🤣
  • 葱油猪扒饭
  • 冲绳猪软骨饭
2020-10-28 837 浏览
食过两次觉得唔错嚟写个食评😜入面嘅菜式都试过八九款都ok~而且价格都唔算太贵,夜晚嗰餐谂唔到食咩?!不妨试吓呢间😋极力推介嗰杯紫薯特饮!!超级满意个😍😍
2020-10-23
庆祝纪念
纪念日
  • 椒盐鱿鱼须
  • 肉燥猪扒饭
2020-10-25 739 浏览
每逢晚饭时间,炊豕店门外一定有长长的人龙。难得今日未够六点已经有啲肚饿,炊豕屋唔洗排队,我同友人就即刻入去试下个猪扒饭 店铺唔系好大,坐位有点迫, 全店大约坐到廿人,我和友人坐在一边的二人枱。我点了一个葱油猪扒饭$62,少饭可以减一蚊 劲多葱油 😆 猪扒很大块而且厚身,炸得好脆,不会太干,难怪门外经常有着长长的人龙 而友人就叫左”大板烧”猪扒饭$62猪扒都系好大块 ,炸得好好味,而且充满住大板烧既汁同气味 我同友人都十分喜欢,而且好推荐

我点了一个葱油猪扒饭$62,少饭可以减一蚊

劲多葱油 😆 猪扒很大块
而且厚身,炸得好脆,不会太干,难怪门外经常有着长长的人龙

而友人就叫左”大板烧”猪扒饭$62
猪扒都系好大块
,炸得好好味,而且充满住大板烧既汁同气味
我同友人都十分喜欢,而且好推荐

日式「大板烧」猪扒饭

日式「大板烧」猪扒饭
2020-10-11 1212 浏览
当天2点几去,好彩我入去时不用排队,点了咖哩吉列猪排饭,送上餐时,我被猪排的份量吓倒了哗哗哗,好似块面咁大,一块猪排切开5件,件件都厚切,真系抵食啦,$68(不包饮品),最後我都食唔哂我觉得不错原因是猪排炸皮没有和肉分离炸粉不算厚,食落去也不是平时油腻个种...不会太难咬,猪排的边位很脆,重点是厚切咖哩汁好香,另外用碗另上,份量足够工作劳动完去食,是不错选择!因为会食好饱不过店内地方比较迫,客人会自然地快食快走
当天2点几去,好彩我入去时不用排队,
秘制吉列猪排(咖哩汁)

点了咖哩吉列猪排饭,送上餐时,我被猪排的份量吓倒了

我觉得不错原因是猪排炸皮没有和肉分离

咖哩汁好香,另外用碗另上,份量足够

工作劳动完去食,是不错选择!因为会食好饱

不过店内地方比较迫,客人会自然地快食快走
2020-10-03
秘制吉列猪排(咖哩汁)
  • 秘制猪扒饭
2020-09-18 1704 浏览
有朋友话好食,所以去试吓,叫咗葱油猪扒,望个样好似好食,好多葱!但食落真系唔好食😑 猪扒唔松软!仲要配小棠菜🙈 最令人无奈系佢觉得毫子唔系钱,唔收! 其实比两个五毫啫🤔你话我比一堆一、两毫就话啫🙄 Anyway 无下次

最令人无奈系佢觉得毫子唔系钱,唔收!
其实比两个五毫啫🤔你话我比一堆一、两毫就话啫🙄

Anyway 无下次

2020-09-12 1762 浏览
呢排食炸猪排食上隐,即刻谂起炊豕店,由老店细细间食起,再到佢依家中环开埋分店,可谓见住佢成长!葱油猪排饭 (少饭 -$1),目测全场大部分必叫厚切葱粒非常有口感,亦好好餸饭。但食多几啖,就觉得好似单调左d, 只得咸味,唔够层次感,有点腻猪排非常厚切,有肉味有质感,唔会过份松散,但炸猪排黎讲,都系湾仔新景园最岩我口味个底有少少豉油,可能要左少饭,太咸炸皮同猪排明显分离,扣少少分咖哩猪排饭更胜一筹,咖喱汁非常香浓,够香料味同花生质感,香而不辣,非常香港口味,甜甜地,我地追住食二人卖单 $127店内环境企理乾净服务方面,星期五晚繁忙时间,店员不断收碗,出面亦排晒长龙,食完好快 d 走,我罐饮品都未饮晒,疫情之下又唔想拎出去饮,好赶咁饮左两啖就走啦,系呢点扣少少分。

葱油猪排饭 (少饭 -$1),目测全场大部分必叫

个底有少少豉油,可能要左少饭,太咸

炸皮同猪排明显分离,扣少少分

二人卖单 $127

店内环境企理乾净

2020-08-29 1953 浏览
《日式大阪烧猪扒饭》$62 见有期间限定,就梗系叫嚟试吓啦!香港食吉列炸猪扒,都冇乜几多间咁好食,又抵食😋😋😋块吉列猪扒真系超超超大!同超超超超超厚🤤🤤 炊豕店嘅猪扒好食就街知巷闻,加埋木鱼、大阪烧酱同沙律酱,真系Perfect match😍🥰🥰💕💕💕每次食完都饱到顶住个胃😂真系好好好大碗😂😂😂食物质素:8.5/10 环境质素:7/10 (少少挤迫)抵食指数:8.5/10回头率:8.5/10
《日式大阪烧猪扒饭》$62

食物质素:8.5/10
环境质素:7/10 (少少挤迫)
抵食指数:8.5/10
回头率:8.5/10
日式大阪烧猪扒饭
日式大阪烧猪扒饭
2020-08-22 1611 浏览
💁🏻‍♀️葱油猪扒饭 $62上到枱比大大块既猪扒同猪扒上满满葱油而感到震憾😍!然後除底口罩就闻到香气四溢既葱油味🤤,bubu先试左一啖葱油,葱味系好浓郁,有少少姜味,唔系好咸,比起平时食葱油鸡沾既葱油咸度减一半左右🤔~相信系想食既人可以葱油配晒成碗饭黎食❤️!试完放系最上既葱油,再夹一块猪扒黎试,哗!好厚呀❤️;咬一啖,哗!好软呀😜~猪扒炸得好松软!炸衣却有少少硬,但唔阻碍bubu享受嫩滑既猪扒~同时饮有淋到甜豉油,配合葱油!系绝配呀!👌肉燥猪扒饭 $58猪扒同样系好出色,但肉燥对比葱油就变得好普通😯,肉燥都系偏甜,肉燥量都好少,汁就好多,都系建议试埋葱油🤫~
💁🏻‍♀️葱油猪扒饭 $62

👌肉燥猪扒饭 $58
2020-08-19 885 浏览
🐾 炊豕店 (铜锣湾) 🐾起OpenRice度搵嘢食,见到呢间好似好吸引,同埋性价比都高所以今日就去试啦❤️讲吓环境先装修都似日式餐厅👍🏻唯独系枱櫈有啲细,因为朋友都比较高大,已我哋坐个位咁岩系有个墙角凸起咗😂😂佢就要成半个身出咗张枱咁济😂😂😂而且搞到非常唔就手,佢话觉得食餐饭都好辛苦😂😂😂不过食物真系好食🤤同埋我觉得性价比都高🤣👍🏻-秘制猪扒饭(咖喱汁)+葱油✔️$62期间限定大阪烧猪扒饭✔️$78唐扬炸鸡✔️$28/5件-秘制猪扒饭(咖喱汁)+葱油:个猪扒超级大块,而且厚肉,炸粉唔厚,嗰边炸到卜卜脆🤣,佢切开咗有5旧,旧旧都好大😂😂份量超足咖喱汁好香,虽然睇落唔系好多汁但系都够,可能因为我仲加咗葱油,葱油嘅葱比较生,所以食落去有少少辣口🤣但系我都觉得好食嘅👍🏻👍🏻-期间限定大阪烧猪扒饭:呢个系期间限定,我哋都系比期间限定呢四个字吸引😂食落就好似食猪扒但系小丸子嘅酱😂🤣都系猪扒汁、沙律酱同埋木鱼🤣几特别🤣-唐扬炸鸡:炸鸡嘅外皮就比较硬身,一入口以为佢会好硬,但系估唔到入面都仲有肉汁😂呢个等得比较耐,可能系因为即刻炸😂———————————————(非专业,完全跟据个人口味☺)食物:8/10环
🐾 炊豕店 (铜锣湾) 🐾
秘制猪扒饭(咖喱汁)+葱油✔️$62
期间限定大阪烧猪扒饭✔️$78
唐扬炸鸡✔️$28/5件
秘制猪扒饭(咖喱汁)+葱油:
期间限定大阪烧猪扒饭:
唐扬炸鸡炸鸡嘅外皮就比较硬身,一入口以为佢会好硬,但系估唔到入面都仲有肉汁😂呢个等得比较耐,可能系因为即刻炸😂
———————————————
(非专业,完全跟据个人口味☺)
食物:8/10
环境:4/10
服务:6/10
人均消费:$50-$100
———————————————
▪店舖名称: 炊豕店 (铜锣湾)
▪店舖地址:
🔸 铜锣湾加路连山道11号地下
-----------------------
2020-08-16 624 浏览
一讲炊豕店,第一时间系捻到猪扒饭,其实佢嘅猪手饭都好好味,炆得好入味,又唔会好淋,有啲咬口,最重要系冇猪毛。🐖🐖🐖🐖🐖但佢嘅份量比起猪扒系少啲,会适合女仔多啲,同埋有好多嘅骨胶原啊😍😍
话梅花雕猪手饭
话梅花雕猪手饭
  • 话梅花雕猪手
2020-07-05 1018 浏览
一间位於铜锣湾区的台湾食店,间中会出现人龙的情况。早在旧铺礼顿道时,小时对它的味道已经有不错的平价,价钱不算昂贵,可以说是平民价钱,高级享受。当时能吸引我是因为店肉没有牛肉,我因为信仰问题,所以家人都过着没有牛的生活习惯。今次多年後再次光顾,味道依旧👍🏽👍🏽👍🏽!麻辣炸鱼蛋:热辣辣新鲜炸起,闻到阵阵麻辣味。但放到口裹,辣味不是太劲!口感烟韧,表面金黄!不会太劲,弹牙口感。唯一的是炸蒜有点硬!咖喱汁秘制猪扒捞粗面:大大块厚切的猪扒,表面金黄色,外脆内软。炸粉十分薄身,完全均衡地包住肉质,不会只食到炸粉既机会,松脆的声音可以从口中传达到对面,亦能锁住肉汁,保持新鲜,十分香口不油腻!粗面已有少少秘汁,加上香浓咖喱汁,少许微辣,沾少许和炸猪扒&面一起进食,可以话每一啖都有幸福的味道表露出面上,味道丰富又可口,不会太过浓味!系平民之选!咖喱汁另上,可以睇自己个人喜好落多少,或是每个人都有自己既方式进食,亦唔会将猪扒整𣺉十分体贴😋😋😋.
今次多年後再次光顾,味道依旧👍🏽👍🏽👍🏽!

麻辣炸鱼蛋:

麻辣炸鱼蛋

咖喱汁秘制猪扒捞粗面:
咖喱汁秘制猪扒粗面
2020-06-23
咖喱汁秘制猪扒粗面
  • 麻辣炸鱼蛋
呢间餐厅之前试过,今日lunch又再黎食多次。今次我就叫左个葱油猪扒捞粗面,一黎到已经见到好多葱,而且真系好香嘅油香味。加上块猪扒炸得皮脆肉嫩,非常肥美,而个葱油汁同粗面都好夹,值得一试。

自问系个葱油控,每次亚妈整白切鸡,枱面上的葱油一定俾我扫清光。今日朋友介绍这店话强烈推介葱油猪扒饭,包保一试难忘,一定会一试再试添。中午12点半黎到,唔驶等就可以入座。店内都较为挤迫,幸好有2人位✌二话不说就点左人气推介葱油猪扒饭,肉燥汁秘制猪扒饭😊😊葱油猪扒饭🐷~一看真系吓一跳,真系劲多葱油,足以每啖饭沾有,而且葱味十足好新鲜,猪扒外层好脆,而且热辣辣,厚切猪扒肉质juicy ,真心推介👍👍👍肉燥汁猪扒饭🐖🐖~面层俾块猪扒覆盖,猪扒好入味,唔太咸,肉燥汁带点肉碎,甚有台湾风味下次一定会试其他菜式,因为我们都是食🐷大的😋😋

二话不说就点左人气推介葱油猪扒饭,肉燥汁秘制猪扒饭😊😊
下次一定会试其他菜式,因为我们都是食🐷大的😋😋

• 葱油猪扒饭
  • 秘制猪扒(肉燥汁)
2020-06-20 589 浏览
难得星期五放早, 好同事带咗我去铜锣湾食午餐. 好同事间唔使自己都会好老远走去铜锣湾食呢间猪扒饭, 所以我相信质素应该有番甘上下. 穷小姐怕热怕排队, 走左几条街身水身汗见到要排队即刻想走. 但隔住块玻璃我望到餐厅里面嘅食客食紧既午餐十分吸引, 大大块猪扒, 一大推葱油, 又有捞面又有捞粗. 於是穷小姐忍一忍太阳晒同等一等排下队. 等左一阵终於可以坐低了. 好同事叫左个咖哩猪扒(佢话系呢间店最出名既), 而我就嗌咗个葱油猪扒捞粗. 午餐一上枱果然一d都无令我失望, 厚厚既猪扒炸粉一点都不厚而且有肉汁渗出, 餐厅一点也不吝啬, 葱油难得可以甘大堆头, 成碗捞粗散发着满满嘅超葱油香味, 食完十分满足. 餐厅唯一不足可能系饮品选择小, 防疫期间见到卫生都做得好足. 唔错既一间小店!

2020-06-12
  • 葱油猪扒捞粗
2020-06-19 324 浏览
My friend took me to this cosy Taiwanese restaurant for dinner. This place is famous for its pork chop so we sat down and ordered the recommendation. It took quite awhile because there were lots of people and it was worth waiting for. My mind just blow away when I saw the food. The pork chop smell so good, I guess it was the spring onion that caught my attention. There were so much spring onion which I love! The pork chop was in thick cut! The texture was tender and super juicy. I love the sauce as well, it tasted different compare to the normal soya sauce; they must have added something extra.

The deep fried squid was very popular, almost everyone had this dish on their table. They were crispy and crunchy, they tasted so nice with the sauce.
2020-06-14