5天前 0 浏览
主打食炸猪既店,葱油猪扒饭系人气推介,系铜锣湾呢间系个好选择。最後买咗外卖食,见佢都几多人等位而且外卖个时仲有折。咁我就梗系拣咗葱油猪扒饭啦,猪扒炸得够香,外卖稷讲都仲脆,唔错。
外卖自取
This is certainly my favorite fried pork chop rice in town.  I've been there physically and ordered delivery for over 10 times which I have tried most of the item on the menu from from the signature homemade pork chop with rice to the slow cooked pork soft bone with rice (which I always go with the extra curry sauce and scrambled egg).  This place never fails to deliver awesome pork chops and this time I went with the limited-time-only Osaka-style pork chop with rice which was just as good (though I do prefer having less of the salad dressing).

Osaka -style  pork  chop  with  rice
2021-02-04
2021-02-09 483 浏览
每逢粮尾都会去嘅猪扒饭店全因够平又大大碗一定够饱位於铜锣湾近跑马地嘅位置地点都算方便葱油猪扒饭葱油猪都劲香猪扒厚身炸得外脆内软食落有口感秘制猪扒饭有肉燥同煎蛋吉开煎蛋嘅蛋黄等流心慢慢流出嚟连埋猪扒同饭一齐食非常邪恶猪扒系即刻炸嘅不过order完等大约十分钟就有得食都算快餐厅环境虽小但胜在坐得舒适附近日人流亦都唔算太多亦唔会有太多人排队所以可以坐低慢慢食都几开心㗎仲要埋单都只系几十蚊食完可以行返去铜锣湾行下商场又一日
每逢粮尾都会去嘅猪扒饭店

仲要埋单都只系几十蚊
食完可以行返去铜锣湾
行下商场又一日
2021-02-05 300 浏览
加路连山道,好多车房,好多茶餐厅,但偶尔就会出现一间与别不同的小餐厅。今次呢间主打猪🐽🐷🐽🐷🐽,走小小台式又带少少港式路线的 ‘炊豕店’。二话不说便立即选了秘制猪扒饭(肉燥汁)大大块猪扒,炸得均匀刚好和冲绳猪软骨饭猪软骨劲入味,萝卜就一般般再加多个唐扬炸鸡即叫即炸,5小件,炸得刚好,热辣辣,加上沙律酱,配搭一流2个人食,跟餐加$5 有汽水,食完直头饱到上心口每次来这里堂食都定必要排队,因为真的铺头细细,座位不足20个,加上现在又是2人限聚令,要避开繁忙时间,真的一点不容易。

二话不说便立即选了秘制猪扒饭(肉燥汁)
大大块猪扒,炸得均匀刚好

和冲绳猪软骨饭

猪软骨劲入味
,萝卜就一般般
冲绳猪软骨饭

再加多个唐扬炸鸡

即叫即炸,5小件,炸得刚好,热辣辣,加上沙律酱,配搭一流

唐扬炸鸡(5件)

2个人食,跟餐加$5 有汽水,食完直头饱到上心口

2021-02-02
冲绳猪软骨饭
唐扬炸鸡(5件)
2021-01-04 1456 浏览
想系铜锣湾揾到$5X又抵食嘅lunch真系好难,唔怪得呢间野长期排长龙招牌炸猪扒必叫猪扒大块厚肉,新鲜炸脆卜卜,相信配饭配面都一样咁惹味本身见朋友叫左猪扒谂住唔好咁肥所以要呢个,坦白讲见到块猪扒有少少後悔点解唔叫两份猪扒,但呢个饭都比想像中好食嘅,蛋够滑叉烧份量刚好只系猪扒太惊艳

秘制猪扒捞幼面

招牌炸猪扒必叫
猪扒大块厚肉,新鲜炸脆卜卜,相信配饭配面都一样咁惹味

叉烧豆角葱花炒滑蛋饭

只系猪扒太惊艳
2018-01-21
秘制猪扒捞幼面
叉烧豆角葱花炒滑蛋饭
闲日3点左右,1位,等左大约十分钟。秘制猪扒饭(肉燥汁)|$58(煎蛋 +$8)几年前食过之後就次次都系食呢一款,系我嘅最爱。因为我锺意食捞面,转幼面捞埋肉燥好好食。炸猪扒keep到咁大块之余,外皮金黄酥脆,虽然有少少皮肉分离,不过肉质都软腍,都算保持到水准啦。Wow~~系太阳蛋,见到d蛋汁都流晒口水。所谓肉燥汁其实都有好多猪腩肉粒,肥瘦均匀,加埋炸蒜捞面食真系好惹味。餐厅有口罩纸袋同酒精消毒搓手液提供。
闲日3点左右,1位,等左大约十分钟。

秘制猪扒饭(肉燥汁)|$58
(煎蛋 +$8)

Wow~~系太阳蛋,见到d蛋汁都流晒口水。

餐厅有口罩纸袋同酒精消毒搓手液提供。
2020-12-26 747 浏览
假期经过铜锣湾,见到门口多人排又排埋一份,好快等左10分钟就入得。坐低叫左一碗葱油炸猪扒$62同埋猪软骨饭$60,+$5要多杯热柚子蜜。打卡重点,块猪扒当然系好大,咬落去,面头都香脆,但食落有啲淋,望下点解中间有啲透明野?原来系粉浆未熟,即刻撩走晒层皮,净系食入面块猪扒,调味较淡。两边最边边位啲粉浆系熟,一到中间就出事。唔知系我呢块咁唔好彩,定系太多客炸唔切,如果店铺既招牌菜都可以煮到生,又继续有咁多食客排队,对面枱一路食一路赞好味,究竟香港人识唔识食,定系只满足於打卡层面。$62一个饭一块猪扒冇野饮跟餐,呢个价位一啲都唔平,得罪讲句,茶餐厅都好味过呢间。寄望系碗猪软骨可以力挽狂澜,可惜萝卜莲藕都系冇味,得两旧猪软骨,正常发挥。+5热柑桔,一个杯仔唔系好够喉。打卡定食好西,自己决定。我就冇下次。

葱油炸猪排饭

猪软骨饭

+5热柑桔,一个杯仔唔系好够喉。

打卡定食好西,自己决定。
我就冇下次。
2020-12-25
2020-12-26 407 浏览
今次嚟到咁啱推出左大阪烧限定😍喺炸猪扒上淋上大阪烧汁再加上木鱼,又香又惹味!另外仲有嗌到平时食开嘅咖喱炸猪扒饭,味道一如既往地好!炸猪扒酥而不腻,可口惹味,实在值得一试!

2020-12-15 618 浏览
铜锣湾高质台湾猪扒饭🍚一个肉燥汁猪扒饭$58 可再加配料炒滑蛋($10)炸猪扒非常厚🥩,而且有肉汁。猪扒系新鲜炸起识嘅时候热辣辣。 😋脆浆方面薄身,刚刚好包住成块猪扒,份量适中。而猪扒份量好多好大块,成个汤碗咁大。🥩葱油猪扒饭$62劲多葱,如果你系食葱嘅爱好者就一定非常喜欢呢一个饭。因为佢葱嘅份量非常多,起码有三汤匙嘅份量。调味方面葱油唔会太咸亦唔会有辛辣嘅味道😝食落爽脆,可以中和一下炸猪扒嘅油腻。👍🏻每个猪扒饭都会有两至三棵嘅小棠菜🥬饮品方面加$5可以有热柚子蜜或者热香片。香片系用茶包上🍵环境方面,座位较少如果堂食的话要等15分钟左右。由於座位较少嘅关系,枱与枱之间距离较细,容易会同隔离枱产生碰撞。但卫生尚可😉落单方面服务员会先比一张餐纸你落单。叫炸猪扒由於系即叫即炸,所以要等5至10分钟左右。🤗总括而言,喺铜锣湾$100内可以食到高质嘅台湾猪扒饭仲包埋嘢饮系一个几唔错嘅晚餐选择。虽然坐得唔耐,但有食物质素补救。🤣食完仲可以喺附近行吓食返个甜品都得。🤩😉人均消费: $100以下#铜锣湾美食 #铜锣湾台湾菜 #猪扒饭 #铜锣湾抵食 #hkfoodieclub
铜锣湾高质台湾猪扒饭🍚

一个肉燥汁猪扒饭$58 可再加配料炒滑蛋($10)

葱油猪扒饭$62

人均消费: $100以下

2020-04-15
  • 葱油猪扒饭
2020-12-02 615 浏览
星期六夜晚嚟到试吓朋友推介呢间都算几有人气嘅餐厅。果然好友人气好多人嚟食,排咗大约15分钟。可以拣配葱油,卤肉,挣扎咗好耐最後都系叫咗最多人点嘅葱油。猪扒非常之大块,葱油亦都好香。虽然叫咗少饭,但系由於猪扒真系好大块嘅关系,最後都系食唔晒碗饭。如果去开铜锣湾的话都可以试吓,价钱亦非常亲民。
如果去开铜锣湾的话都可以试吓,价钱亦非常亲民。
2020-12-02 382 浏览
🌍炊豕店 (铜锣湾)今日去铜锣湾睇小型展览- 地点:ilab 虽然细细间但超过60只蝴蝶🦋展示你眼前 真系好美丽 睇完展览就食野啦 入左一间食猪扒为主既餐厅🐷主角系猪扒 当然要有水准啦 肉质腍滑新鲜 而且大大块 仲有好多饭 我同朋友都食唔洗 建议大家少饭 ▫️大板烧炸猪扒饭$62猪扒大大块,就黎大过只碗啦 猪扒炸得香脆卜卜,肉质十分松化腍滑,一点也不油腻,加埋沙律酱同木鱼花令味道更有层次 味道会中和番唔会只食沙律酱 而食到猪扒既香浓味 再配上一啖白饭食,好满足!▫️葱油炸猪扒饭$62(推介)整块猪扒铺满爆多葱蓉,闻到好香呀 好快影完相就食 配上葱蓉加埋白饭一齐食,非常美味,当然猪扒都系腍滑 必点之选!小贴士:1建议少饭 真心食唔洗 仲可减$12星期日唔开门人均消费:$62环境卫生:7.9/10推介指数:8.1/10📍铜锣湾加路连山道11号地下
🌍炊豕店 (铜锣湾)
今日去铜锣湾睇小型展览-[蝴舞间] 地点:ilab 虽然细细间但超过60只蝴蝶🦋展示你眼前 真系好美丽 睇完展览就食野啦 入左一间食猪扒为主既餐厅🐷主角系猪扒 当然要有水准啦 肉质腍滑新鲜 而且大大块 仲有好多饭 我同朋友都食唔洗 建议大家少饭
大板烧猪扒饭

▫️大板烧炸猪扒饭$62

▫️葱油炸猪扒饭$62(推介)

小贴士:
推介指数:8.1/10

📍铜锣湾加路连山道11号地下
大板烧猪扒饭
2020-11-25 642 浏览
我谂呢间系铜锣湾食猪扒饭既小店应该好多港岛人都识,我亦都食过佢好几次,每次晚市门口都会排哂长龙🤨 今次7点几就去食,谂住佢少啲人,点知一样要排队🤣 等左15分钟左右,终於入到去!如果第一次黎呢到食,一定要嗌佢个人气葱油猪扒饭😍 佢啲葱既份量超多,猪扒亦都大大份,差唔多遮哂啲饭咁济!猪扒食落依然咁酥脆,里面有少少肉汁,保持到水准👍🏻呢到既环境有啲啲逼,每枱都坐得有啲密,不过佢既装修好鬼得意,最中意就系佢墙上面果句「我们都是食猪大的」好盏鬼好有共鸣!😚

2020-11-18 1005 浏览
我们都是食猪长大的😆难得可以八点收工,即刻仆过黎帮衬上次食唔到既炊豕家- 招牌葱油猪扒饭 - 好葱油,猪扒好大块,炸得好脆,d 饭好好好多😶 ,啖啖肉,食肉兽岩哂,好好味🤭- 猪软骨饭 - 第一次食到甘淋既猪软骨!汁同萝卜都ok! 好食👍🏻 - 辣味海蜇 - 😶 - 酥炸尤鱼 - 佢个样似八爪鱼仔多d 😶跟餐可加钱加野饮,埋单大概一百蚊一位。 ~ 铺头细细,唔可以坐得耐,食完就要走,最好都系non peak hour 黎食😅铺头设计有种怀旧台湾风🤣
我们都是食猪长大的😆

难得可以八点收工,即刻仆过黎帮衬上次食唔到既炊豕家

- 辣味海蜇 - 😶

- 酥炸尤鱼 - 佢个样似八爪鱼仔多d 😶

跟餐可加钱加野饮,埋单大概一百蚊一位。

铺头设计有种怀旧台湾风🤣
  • 葱油猪扒饭
  • 冲绳猪软骨饭
2020-10-28 1633 浏览
食过两次觉得唔错嚟写个食评😜入面嘅菜式都试过八九款都ok~而且价格都唔算太贵,夜晚嗰餐谂唔到食咩?!不妨试吓呢间😋极力推介嗰杯紫薯特饮!!超级满意个😍😍
2020-10-23
庆祝纪念
纪念日
  • 椒盐鱿鱼须
  • 肉燥猪扒饭
2020-10-25 2006 浏览
每逢晚饭时间,炊豕店门外一定有长长的人龙。难得今日未够六点已经有啲肚饿,炊豕屋唔洗排队,我同友人就即刻入去试下个猪扒饭 店铺唔系好大,坐位有点迫, 全店大约坐到廿人,我和友人坐在一边的二人枱。我点了一个葱油猪扒饭$62,少饭可以减一蚊 劲多葱油 😆 猪扒很大块而且厚身,炸得好脆,不会太干,难怪门外经常有着长长的人龙 而友人就叫左”大板烧”猪扒饭$62猪扒都系好大块 ,炸得好好味,而且充满住大板烧既汁同气味 我同友人都十分喜欢,而且好推荐

我点了一个葱油猪扒饭$62,少饭可以减一蚊

劲多葱油 😆 猪扒很大块
而且厚身,炸得好脆,不会太干,难怪门外经常有着长长的人龙

而友人就叫左”大板烧”猪扒饭$62
猪扒都系好大块
,炸得好好味,而且充满住大板烧既汁同气味
我同友人都十分喜欢,而且好推荐

日式「大板烧」猪扒饭

日式「大板烧」猪扒饭