2019-12-29 234 浏览
每逢中午放飯時間一眾打工仔便四處出來覓食,而我也不例外,今天同事大部份都放了假,我自己一個吃,想吃得比較特別一點,於是便入了這間之前未吃過的炊豕店。店內環境雖然不大,但卻10分橘子並且裝修用心,給人很整潔舒適的感覺。這店菜式不多主要都是圍繞豬扒,最後點了個泰好味豬扒飯,加了一隻太陽蛋,由於食物太好味我忘記了影相,我便用結果來回答大家究竟食物有多好味,其實我當時已經飽飽地但最終都吃清光大家可想而知做得有多好味首先說說這個炸豬扒,童叟無欺做得勁大塊而且炸得剛剛好不會用千年油番炸,咬落去勁juicy。太陽蛋也煎得剛剛好咬落去成口蛋jam 又不失香口。最後的柚子蜜是用新鮮柚子所整成的,好飲!

2019-12-29 156 浏览
收藏了好久的餐廳終於有機會去試了。不過老實說,對於奔三的我來說有點太Heavy了!滿滿一碗的炸豬排,根本就是年輕人的愛。蔥油有點偏咸,飯量非常足。豬排炸得很漂亮,肉質鮮嫩而且外皮非常酥脆,吃起來是一點也不油膩。肉的分量非常大,感覺怎麼吃也吃不完。重點是,那麼大碗的豬排飯價錢卻非常平民,才62hkd一份!在銅鑼灣來說,真的非常實惠,特別適合年輕人。可惜吃完真的太罪惡了,我應該不會再去第二次了😅對於20出頭的年輕人或者重口味肉食愛好者來說,這裡簡直就是天堂,吃起來就是一個爽字!

招牌炸猪排饭

• 蔥油豬扒飯
蔥油豬扒飯HKD62味道: 7️⃣環境: 6️⃣性價比:7️⃣推介度:6️⃣==============本身想買撈麵但係佢已經賣晒🥺唯有食炊豕店主打嘅炸豬扒飯啦🍚差唔多成塊面咁大嘅豬扒炸到金黃香脆, 厚切嘅豬扒炸完之後都幾juicy🤤平時係食雞先至會食蔥油, 豬扒配蔥油呢個配搭都幾新鮮, 一開始食嘅時候好有驚喜,因為冇諗過佢嘅外皮香脆之如入面都仲有肉汁🐷但食到最後會覺得有啲膩...我就覺得整體味道不過不失🙈唔算話好好食, 係正常炸豬扒配蔥油嘅味道😂但係銅鑼灣區來講咁嘅價錢食到有咁大塊嘅咋豬扒飯都算唔錯嫁啦ps. 但要小心食因為塊豬扒炸完出黎之後入面仲係超級熱⁉️🥵同埋小鳥胃嘅人可以叫小飯咁就唔會浪費食物,仲可以減-$1😗
HKD62
味道: 7️⃣
環境: 6️⃣
性價比:7️⃣
推介度:6️⃣
==============

2019-12-27 107 浏览
之前食過餐廳喺中環嘅分店,覺得佢嘅食物好食,可以話係食過返尋味。今次來到銅鑼灣呢間分店,之前我每次經過餐廳,都常常看到大排長龍。今日特地早咗去,都未天黑,大約五點半,已經幾乎爆滿。 我依然鐘情蔥油炸豬扒飯,最愛蔥油香味濃郁,單單蔥油就可以送大半碗飯。女女照樣點她的心水食物沖繩豬軟骨飯,她喜歡夠淋夠入味。 除咗豬軟骨,仲有白蘿蔔同蓮藕等配菜,口味豐富。另外點配菊花茶,同埋蘋果汁,再叫一個海蜇小食,真的非常滿足!

2019-12-26 78 浏览
琴日係銅鑼灣收工,一心諗住銅鑼灣一定食貴野,點知就搵到呢間環境唔錯野食賣相吸引嘅小店。🤤今時今日係銅鑼灣食dinner有呢啲價錢真你普通茶記都未必食到,仲要佢都算大份又好食,唔怪得我去食個陣出面開始排晒隊,好彩我都算早到☺️我叫左佢個招牌泰好味豬扒飯,睇下究竟有幾好食😋佢塊豬扒炸得好脆卜卜,脆得黎唔會太多炸粉,調味都係啱啱好,配埋泰式辣醬加落去感覺好新鮮,意外地Match😳😳加埋啲伴菜成個飯賣相都好唔錯👍其實個飯女仔一個人食都夠飽,不過見個價錢幾抵我就叫多左個小食—魷魚鬚🦑 本身純粹口狼試下,點知個魷魚鬚都幾鮮味,好夠味,份量都算多,都推薦大家試下😺呢度環境都幾舒服,服務員態度都唔錯,啱晒兩個人傾計
呢度環境都幾舒服,服務員態度都唔錯,啱晒兩個人傾計
👌🏻環境:小店形式得好少座位,座位坐得不舒服,又有開放廚房,所以空間很擠迫,快食快走的模式。食物[👍🏻肉燥滷蛋飯 $54]意外地肉燥不錯,肥肉瘦肉很平均,係香港依個肉燥飯已經算不錯了,叫多汁會更好,但滷水蛋滷水味較淡。[👌🏻秘製豬扒咖喱汁 $62]一共有四舊厚豬扒,飯同汁份量很大,豬扒炸到脆卜卜,咖喱汁不辣有淡淡椰奶味。[👌🏻蔥油豬扒飯 $62]一共有八舊厚豬扒,再加上燒味飯既蔥蓉同一條菜,豬扒份量較多,豬扒好食但配蔥油好普通,餐牌寫人氣推介,但我認為不必試。[👌🏻叉粒豆角蔥花炒滑蛋$54]賣相不好看,但味道不錯的,蛋炒得滑流,但甜豉油較多有少少鹹。[👎🏻沖繩豬軟骨飯 $60]豬軟骨份量小,得四舊,不夠餸飯食,反而蘿蔔淋身又入味不錯的,飯無醬汁食食下就會好乾身。
👌🏻環境:

肉燥滷蛋飯
秘製豬扒咖喱汁
秘製豬扒肉燥汁
2019-12-24 57 浏览
呢間鋪勁多人排隊,我地去果時都等左一陣先入得去,好彩入面廚師同樓面都快手,好快就放人入去,好快又再放人入去咁樣。 入面裝修都好有特色,感覺都舒服嘅,係啲枱有少少擠逼。 黎到梗係要食最出名嘅炸豬扒,佢嘅炸豬扒熱辣辣真係好好味,層粉唔會好厚,脆得黎唔會太漏。我地要左肉燥汁,都算多汁同埋幾多肉燥,題外話,佢個匙羹係呢款舊式匙,幾特別。 仲叫左海蜇,好香芝麻味,佢係薄身啲,但咬落去唔會好膠果隻,好味呀,雖然就細碟,但都覺得抵食! 椒鹽魷魚酥就略嫌有啲失色,一啲椒鹽嘅味道都冇,有個汁點,但個汁又係冇味嘅,不過魷魚算係大隻嘅。 仲有一個辣味芝麻雞翼,佢嘅辣係加七味粉,唔算太辣,不過都好惹味。 去到臨走先發現原來有泰式豬扒飯,下次可以再試,見到佢連張單據個夾都有鋪頭名又可愛又有心,讚!

呢間鋪勁多人排隊,我地去果時都等左一陣先入得去,好彩入面廚師樓面都快手,好快就放人入去,好快又再放人入去咁樣。 入面裝修都好有特色,感覺都舒服嘅,係啲枱有少少擠逼。

• 辣味海蜇
  • 秘製豬扒飯(肉燥汁)
2019-12-24 135 浏览
呢間傳聞最好食嘅豬扒飯想食好耐架啦!但係成日都有一條長人龍,次次都令我放棄咗一試嘅念頭。今次見人少少,得幾個就等下啦,但係,原來入到店內係咁超多人,full house!試咗個招牌蔥油豬扒飯,不得了!豬扒超大塊,仲好脆,脆得嚟皮肉係相連架!至於肉質唔乾身,都唔會好硬,一咬就分開,加埋蔥油一齊食,又香又脆,唔怪之得咁多人排隊啦!朋友就叫咗個限定嘅泰式-泰好味豬扒飯,係加咗泰式酸辣醬。比起蔥油,酸辣醬加埋脆卜卜嘅豬扒,酸酸甜甜,份外惹味!d豬扒仲件件都好厚,呢個價絕對係抵!值得!因為食完一碗係超級飽,個份量係唔驚你叫,只驚你食唔晒!之後一定會嚟食埋其他配搭嘅豬扒飯!
2019-12-23 84 浏览
就黎到聖誕節,又到左買禮物嘅日子,去銅鑼灣買禮物不如去埋好出名嘅豬扒飯專門店到潮聖一下星期日下午去到想食個豬扒飯做3.3下午茶,去到都有唔少人排隊,等左一陣好快就可以入去,排隊果時已經好想食佢個期間限定豬扒飯,一坐低就馬上叫了~跟餐加$5就可以跟汽水,我就揀左檸檬+c,而男朋友就揀左Coke zone,岩哂呢啲想飲可樂又呃自己唔想做肥仔嘅人泰好味豬扒飯:呢到主打大大份即叫即製嘅炸豬扒,黎到就算切左一塊塊都一樣見到豬扒份量驚人,而且件件都係有番一定厚度,食落夠哂口感,豬扒肉嫩多汁,果然係呢到嘅賣點。炸豬扒上面加左洋蔥絲、青瓜絲同花生粒等等,加埋個泰式醬汁,味道酸酸辣辣,幾清新開胃,岩哂送飯,唔好睇少佢呢一碗飯,真係份量十足,食到好飽,男仔食都夠哂。咖喱汁秘製豬扒撈幼麵:我就叫左配飯,男朋友想試下配幼麵睇下又夾唔夾先~黎到咖喱汁係另上,仲有舊薯仔添,自己鍾意食幾多就落幾多,都幾貼心,我地全都要,一次過落哂所有咖喱汁落去,炸豬扒嘅炸粉好薄身,唔會食到一舊粉好空虛嘅感覺,你見到有幾大舊佢塊豬扒本身就有幾大塊,真材實料。撈幼麵有配埋炸蒜,更加惹味香口,加左咖哩汁仲係好彈牙,唔會食到啲淋哂又唔夠硬

撈幼麵有配埋炸蒜,更加惹味香口,加左咖哩汁仲係好彈牙,唔會食到啲淋哂又唔夠硬身嘅麵嘅問題。

我地仲加多左兩樣小食,點綴一下~

炸芝麻雞翼:芝麻雞翼炸得好通透,雞翼好多肉,入面仲有好多肉汁,好好食! 而且上面仲加左啲七味粉,食落好少少辣,幾惹味

麻辣炸魚蛋:炸魚蛋熱辣辣新鮮炸起,食落有好香麻辣味,炸完之後口感比較煙韌,好有小時候去小食店食炸魚蛋嘅感覺,可惜時光不再,細細個食果間小食店已經執左,不過之後可以係到食

食得好飽又好味,美食手冊又可以多一間mark低了
2019-12-22 42 浏览
下晝一點去食排咗三個字先入到座 叫咗個豬軟骨粗麵食 其實都幾香口 啲豬骨同醬汁都好入味 同埋啲面都好多會食到好飽 但啲面真係好油 碗底有差唔多成湯匙嘅油 真係好唔健康同埋可能見本身咁多人都抱有好多期望 但其實都唔係話真係咁好食 覺得呢一種水準其實其他餐廳有啲都做到 環境方面坐就好迫啦 同埋食到咁上下啲店員似會趕住幫你執嘢 喺度催你走咁 只係啱打工仔或者趕時間嘅人 唔係好啱約friend吹水
2019-12-22 27 浏览
銅鑼灣完咗活動就搵食,見呢間rating高就黎試試。葱油豬,平時食開呢種配搭都係雞,變咗豬幾特別。其實佢地啲豬整得好食,脆又黎又香口,所以唔夾都正,夾咗感覺新鮮。期間限定嘅泰好味。少少辣,酸甜為主,極開胃,好泰菜嘅值得一試。都係果句,佢嘅豬整得好,所以配咩都正!當然佢呢邊特別配法更吸睛。試埋芝麻雞翼,未算好食到芝麻味,但隻雞翼好脆口,肉嫩,都算高質。其實間店唔攪咁多特別配搭都ok,因為佢個底好!攪埋有趣配搭有時錦上添花,有時就...可能點都要有啲攪作吧?
銅鑼灣完咗活動就搵食,見呢間rating高就黎試試。

2019-12-21 124 浏览
今日7:30pm在銅鑼灣上堂,趁放工仲有時間,就到附近餐廳食飯。行到加路連山道就被這間以工業風格裝潢的店舖吸引。店舖很受歡迎,星期一人流都很多,排了大概15mins才有位。呢度主打係豬扒飯,食物種類都算多,由主食到小食都有唔同選擇。我和朋友分別點了招牌蔥油豬扒飯和秘制豬扒飯,另外再加一個炸芝麻雞翼。兩個炸豬扒飯都做得好出色豬扒炸到內脆內軟,而且豬扒既份量好多好厚肉。特別係蔥油豬扒飯,蔥油滿到成座山咁,十分香。另外秘制豬扒飯其實就係肉燥汁,十分惹味!呢個炸雞翼都十分出色炸粉不太厚,炸得啱啱好,雞肉很嫩滑,外脆內軟,再加上七味粉,又辣又脆,十分惹味跟餐+$5 熱柚子茶跟餐+$8 蘋果汁整體而言CP值好高,大份夾抵食

兩個炸豬扒飯都做得好出色
豬扒炸到內脆內軟,而且豬扒既份量好多好厚肉。
特別係蔥油豬扒飯,蔥油滿到成座山咁,十分香。
另外秘制豬扒飯其實就係肉燥汁,十分惹味!

呢個炸雞翼都十分出色

跟餐+$5 熱柚子茶
跟餐+$8 蘋果汁

整體而言CP值好高,大份夾抵食
2019-12-20 281 浏览
今晚放工約咗朋友出嚟食飯。平時食飯多數都係沙田或者九龍區,今次就決定轉戰到港島區一嚐美食。千挑細選之下就揀咗呢間位於銅鑼灣嘅台式豬扒飯餐廳餐廳位置唔近地鐵站,從地鐵站行過去大概十分鐘。我哋七點去到餐廳門口,雖然位置不太方便,但係呢個時間已經要排隊。可想言之呢間餐廳既食物有信心既保證我哋大概排左15分鐘,差唔多入座之前店員會派一張落單紙比客人填寫,入到去一坐低就可以落單我哋叫咗沖繩豬軟骨飯,泰好味豬扒飯(見佢期間限定所以試吓),辣味海蜇,熱蜂蜜柚子,仲加左碗蒽油店舖內嘅裝修非常特別,好有心思。有以前讀書時坐嘅凳仲有接摺凳,仲有d好靚好有趣既圖畫野食方面,兩碗飯同餸既份量都好多泰好味豬扒飯: 好多洋蔥係飯同豬排上面,而且仲好入味,隻特制泰式醬汁都好好味,好開胃。塊豬排好厚而且份量好多,有成4-5件,每件既size都好大。肉質好嫩口好滑沖繩豬軟骨飯:配菜有好多,有蓮藕蘿蔔仲有少少蒽花係上面。豬軟骨好好味,軟硬度適中(本人好怕食到d硬既豬軟骨)。碗飯仲好多汁,加多碗飯都食得哂另外加了一份葱油因為仲有個人氣推介想試,可以另加真係太好,而且唔貴只係加8蚊。本身以為係加係飯入面,原來係另上,而且份量
。可想言之呢間餐廳既食物有信心既保證

野食方面,兩碗飯同餸既份量都好多

“泰”好味豬扒飯

另外加了一份葱油
因為仲有個人氣推介想試,可以另加真係太好,而且唔貴只係加8蚊。本身以為係加係飯入面,原來係另上,而且份量不少,可以同fd share食。葱油好香又惹味,不會過咸,加落飯到增加口感,同炸豬排一齊食又幾夾!

辣味海蜇: 非常夠味,好開胃。口感好彈牙好好味!

辣味海蜇

熱飲蜂蜜柚子..甜甜的潤下喉

最後食完餐飯,2個人共$160。我覺得價錢相當合理,性價比算高。

有機會一定會再黎呢到試埋其他食品!
2019-12-17
“泰”好味豬扒飯
辣味海蜇
  • 柚子蜜豬扒飯
2019-12-17 148 浏览
今日係銅鑼灣接女朋友放工,咁放工就肚餓㗎嘛,咁就醫下肚仔先。係銅鑼灣,依個物價較為高嘅地方,竟然有一間抵食夾大件嘅飯店。可能時間都比較早,唔係太多人食,所以見係咁就諗都冇諗就入咗去原來係讀“吹始”屋依間鋪頭唔算多嘢揀,但每個選擇都幾吸引最尾就揀咗叉粒豆角葱花炒滑蛋飯($54)同埋叫咗炸芝麻雞翼($29)可能因為係即叫即整嘅關係,都等咗一陣先嚟,不過唔緊要啦,最緊要新鮮好食。咁個飯就嚟咗,好香同埋塊滑蛋都好足料佢唔會簿簿一層炒滑蛋,都幾厚嘅食落去好滑估到一間專做豬扒飯嘅鋪頭,都可以做到咁好食嘅炒蛋。雞翼都嚟埋喇,又係即炸嘅關係,好熱辣辣佢炸到隻雞翼好脆,但入面又唔會好乾,重有好多肉汁總括嚟講,依間餐廳除咗食物質素唔錯外,佢地嘅服務質素都好好

原來係讀“吹始”屋

依間鋪頭唔算多嘢揀,但每個選擇都幾吸引

咁個飯就嚟咗,好香同埋塊滑蛋都好足料

佢唔會簿簿一層炒滑蛋,都幾厚嘅

食落去好滑
估到一間專做豬扒飯嘅鋪頭,都可以做到咁好食嘅炒蛋。

雞翼都嚟埋喇,又係即炸嘅關係,好熱辣辣

佢炸到隻雞翼好脆,但入面又唔會好乾,重有好多肉汁

總括嚟講,依間餐廳除咗食物質素唔錯外,佢地嘅服務質素都好好

之前係中環已經食過炊豕店,覺得味道已經好唔錯.但下午食會少D人,如果夜晚食通常都大排長龍.今次就係CWB店到食,揀咗晚上食,好彩算早到都唔算要排好耐.店內好似比中環細DD,唔算好闊落.蔥油豬扒依然係我既最愛,每次燒味店內都會加多D蔥油,感覺蔥油撈飯都已經好好味.但仍然要讚一下佢地既豬扒,真係好大塊,而且保持水準!朋友覺得多到有D膩,而我因為非常鍾意食豬扒所以覺得非常吸引好味.而且佢炸得唔錯.雖然非常guilty,但真係覺得幾好味,而且dinner黎講價錢係抵食.