2019-12-14
平日收工約左家姐去銅鑼灣行街,行之前梗係要醫下肚。七點鐘左右黎到炊豕店,岩岩好仲有一張兩人枱,唔駛係門口吹風,太好!我揀左厚餐肉煎蛋飯,雖然睇落好似普通茶餐廳都有既野,但黃金配搭既經典都會有喜出望外既驚喜,香煎封邊既餐肉有兩大舊,真係好厚好厚,個面食落仲脆脆地,個蛋係流心蛋,都有好香既脆邊。另外當然要試下呢度最出名既豬扒飯,有幾款配搭,家姐想食咖哩多啲,所以就揀左咖喱豬扒飯。我地叫左少飯,仲可以減一蚊。咖哩分開上,仲有一舊薯仔,咖哩甜甜地,可以撈飯食。豬扒個煎炸表面唔會好油,裡面肉質唔會乾,同埋都幾大塊,切開咗三舊,幾好味。另外仲叫左兩個小食,揀咗麻辣炸魚旦同埋辣味海蜇,魚蛋好彈牙,個辣汁香香麻麻,唔算好辣,海蜇就好爽,可以一試~飲品揀左柚子蜜,個底有少少柚子肉可以食埋~