2021-03-02 1339 浏览
主打食炸豬既店,蔥油豬扒飯係人氣推介,係銅鑼灣呢間係個好選擇。最後買咗外賣食,見佢都幾多人等位而且外賣個時仲有折。咁我就梗係揀咗蔥油豬扒飯啦,豬扒炸得夠香,外賣稷講都仲脆,唔錯。
外卖自取
2021-03-01 748 浏览
This is certainly my favorite fried pork chop rice in town.  I've been there physically and ordered delivery for over 10 times which I have tried most of the item on the menu from from the signature homemade pork chop with rice to the slow cooked pork soft bone with rice (which I always go with the extra curry sauce and scrambled egg).  This place never fails to deliver awesome pork chops and this time I went with the limited-time-only Osaka-style pork chop with rice which was just as good (though I do prefer having less of the salad dressing).

Osaka -style  pork  chop  with  rice
2021-02-04
午餐
2021-02-09 1298 浏览
每逢糧尾都會去嘅豬扒飯店全因夠平又大大碗一定夠飽位於銅鑼灣近跑馬地嘅位置地點都算方便蔥油豬扒飯蔥油豬都勁香豬扒厚身炸得外脆內軟食落有口感秘製豬扒飯有肉燥同煎蛋吉開煎蛋嘅蛋黃等流心慢慢流出嚟連埋豬扒同飯一齊食非常邪惡豬扒係即刻炸嘅不過order完等大約十分鐘就有得食都算快餐廳環境雖小但勝在坐得舒適附近日人流亦都唔算太多亦唔會有太多人排隊所以可以坐低慢慢食都幾開心㗎仲要埋單都只係幾十蚊食完可以行返去銅鑼灣行下商場又一日
每逢糧尾都會去嘅豬扒飯店

仲要埋單都只係幾十蚊
食完可以行返去銅鑼灣
行下商場又一日
2021-02-05 1474 浏览
加路連山道,好多車房,好多茶餐廳,但偶爾就會出現一間與別不同的小餐廳。今次呢間主打豬🐽🐷🐽🐷🐽,走小小台式又帶少少港式路線的 ‘炊豕店’。二話不說便立即選了秘製豬扒飯(肉燥汁)大大塊豬扒,炸得均勻剛好和沖繩豬軟骨飯豬軟骨勁入味,蘿蔔就一般般再加多個唐揚炸雞即叫即炸,5小件,炸得剛好,熱辣辣,加上沙律醬,配搭一流2個人食,跟餐加$5 有汽水,食完直頭飽到上心口每次來這裡堂食都定必要排隊,因為真的鋪頭細細,座位不足20個,加上現在又是2人限聚令,要避開繁忙時間,真的一點不容易。

二話不說便立即選了秘製豬扒飯(肉燥汁)
大大塊豬扒,炸得均勻剛好

和沖繩豬軟骨飯

豬軟骨勁入味
,蘿蔔就一般般
沖繩豬軟骨飯

再加多個唐揚炸雞

即叫即炸,5小件,炸得剛好,熱辣辣,加上沙律醬,配搭一流

唐揚炸雞(5件)

2個人食,跟餐加$5 有汽水,食完直頭飽到上心口

2021-02-02
沖繩豬軟骨飯
唐揚炸雞(5件)
2021-01-04 1854 浏览
想係銅鑼灣揾到$5X又抵食嘅lunch真係好難,唔怪得呢間野長期排長龍招牌炸豬扒必叫豬扒大塊厚肉,新鮮炸脆卜卜,相信配飯配麵都一樣咁惹味本身見朋友叫左豬扒諗住唔好咁肥所以要呢個,坦白講見到塊豬扒有少少後悔點解唔叫兩份豬扒,但呢個飯都比想像中好食嘅,蛋夠滑叉燒份量剛好只係豬扒太驚豔

秘製豬扒撈幼麵

招牌炸豬扒必叫
豬扒大塊厚肉,新鮮炸脆卜卜,相信配飯配麵都一樣咁惹味

叉燒豆角蔥花炒滑蛋飯

只係豬扒太驚豔
2018-01-21
秘製豬扒撈幼麵
叉燒豆角蔥花炒滑蛋飯
閒日3點左右,1位,等左大約十分鐘。秘製豬扒飯(肉燥汁)|$58(煎蛋 +$8)幾年前食過之後就次次都係食呢一款,係我嘅最愛。因為我鍾意食撈麵,轉幼麵撈埋肉燥好好食。炸豬扒keep到咁大塊之餘,外皮金黃酥脆,雖然有少少皮肉分離,不過肉質都軟腍,都算保持到水準啦。Wow~~係太陽蛋,見到d蛋汁都流晒口水。所謂肉燥汁其實都有好多豬腩肉粒,肥瘦均勻,加埋炸蒜撈麵食真係好惹味。餐廳有口罩紙袋同酒精消毒搓手液提供。
閒日3點左右,1位,等左大約十分鐘。

秘製豬扒飯(肉燥汁)|$58
(煎蛋 +$8)

Wow~~係太陽蛋,見到d蛋汁都流晒口水。

餐廳有口罩紙袋同酒精消毒搓手液提供。
2020-12-26 868 浏览
假期經過銅鑼灣,見到門口多人排又排埋一份,好快等左10分鐘就入得。坐低叫左一碗蔥油炸豬扒$62同埋豬軟骨飯$60,+$5要多杯熱柚子蜜。打卡重點,塊豬扒當然係好大,咬落去,面頭都香脆,但食落有啲淋,望下點解中間有啲透明野?原來係粉漿未熟,即刻撩走晒層皮,淨係食入面塊豬扒,調味較淡。兩邊最邊邊位啲粉漿係熟,一到中間就出事。唔知係我呢塊咁唔好彩,定係太多客炸唔切,如果店鋪既招牌菜都可以煮到生,又繼續有咁多食客排隊,對面枱一路食一路讚好味,究竟香港人識唔識食,定係只滿足於打卡層面。$62一個飯一塊豬扒冇野飲跟餐,呢個價位一啲都唔平,得罪講句,茶餐廳都好味過呢間。寄望係碗豬軟骨可以力挽狂瀾,可惜蘿蔔蓮藕都係冇味,得兩舊豬軟骨,正常發揮。+5熱柑桔,一個杯仔唔係好夠喉。打卡定食好西,自己決定。我就冇下次。

蔥油炸豬排飯

豬軟骨飯

+5熱柑桔,一個杯仔唔係好夠喉。

打卡定食好西,自己決定。
我就冇下次。
2020-12-25
2020-12-26 497 浏览
今次嚟到咁啱推出左大阪燒限定😍喺炸豬扒上淋上大阪燒汁再加上木魚,又香又惹味!另外仲有嗌到平時食開嘅咖喱炸豬扒飯,味道一如既往地好!炸豬扒酥而不膩,可口惹味,實在值得一試!

2020-12-15 693 浏览
銅鑼灣高質台灣豬扒飯🍚一個肉燥汁豬扒飯$58 可再加配料炒滑蛋($10)炸豬扒非常厚🥩,而且有肉汁。豬扒係新鮮炸起識嘅時候熱辣辣。 😋脆漿方面薄身,剛剛好包住成塊豬扒,份量適中。而豬扒份量好多好大塊,成個湯碗咁大。🥩蔥油豬扒飯$62勁多葱,如果你係食蔥嘅愛好者就一定非常喜歡呢一個飯。因為佢葱嘅份量非常多,起碼有三湯匙嘅份量。調味方面蔥油唔會太鹹亦唔會有辛辣嘅味道😝食落爽脆,可以中和一下炸豬扒嘅油膩。👍🏻每個豬扒飯都會有兩至三棵嘅小棠菜🥬飲品方面加$5可以有熱柚子蜜或者熱香片。香片係用茶包上🍵環境方面,座位較少如果堂食的話要等15分鐘左右。由於座位較少嘅關係,枱與枱之間距離較細,容易會同隔離枱產生碰撞。但衛生尚可😉落單方面服務員會先比一張餐紙你落單。叫炸豬扒由於係即叫即炸,所以要等5至10分鐘左右。🤗總括而言,喺銅鑼灣$100內可以食到高質嘅台灣豬扒飯仲包埋嘢飲係一個幾唔錯嘅晚餐選擇。雖然坐得唔耐,但有食物質素補救。🤣食完仲可以喺附近行吓食返個甜品都得。🤩😉人均消費: $100以下#銅鑼灣美食 #銅鑼灣台灣菜 #豬扒飯 #銅鑼灣抵食 #hkfoodieclub
銅鑼灣高質台灣豬扒飯🍚

一個肉燥汁豬扒飯$58 可再加配料炒滑蛋($10)

蔥油豬扒飯$62

人均消費: $100以下

2020-04-15
  • 蔥油豬扒飯
2020-12-02 716 浏览
星期六夜晚嚟到試吓朋友推介呢間都算幾有人氣嘅餐廳。果然好友人氣好多人嚟食,排咗大約15分鐘。可以揀配蔥油,滷肉,掙扎咗好耐最後都係叫咗最多人點嘅蔥油。豬扒非常之大塊,蔥油亦都好香。雖然叫咗少飯,但係由於豬扒真係好大塊嘅關係,最後都係食唔晒碗飯。如果去開銅鑼灣的話都可以試吓,價錢亦非常親民。
如果去開銅鑼灣的話都可以試吓,價錢亦非常親民。
2020-12-02 476 浏览
🌍炊豕店 (銅鑼灣)今日去銅鑼灣睇小型展覽- 地點:ilab 雖然細細間但超過60隻蝴蝶🦋展示你眼前 真係好美麗 睇完展覽就食野啦 入左一間食豬扒為主既餐廳🐷主角係豬扒 當然要有水準啦 肉質腍滑新鮮 而且大大塊 仲有好多飯 我同朋友都食唔洗 建議大家少飯 ▫️大板燒炸豬扒飯$62豬扒大大塊,就黎大過隻碗啦 豬扒炸得香脆卜卜,肉質十分鬆化腍滑,一點也不油膩,加埋沙律醬同木魚花令味道更有層次 味道會中和番唔會只食沙律醬 而食到豬扒既香濃味 再配上一啖白飯食,好滿足!▫️蔥油炸豬扒飯$62(推介)整塊豬扒鋪滿爆多蔥蓉,聞到好香呀 好快影完相就食 配上蔥蓉加埋白飯一齊食,非常美味,當然豬扒都係腍滑 必點之選!小貼士:1建議少飯 真心食唔洗 仲可減$12星期日唔開門人均消費:$62環境衛生:7.9/10推介指數:8.1/10📍銅鑼灣加路連山道11號地下
🌍炊豕店 (銅鑼灣)
今日去銅鑼灣睇小型展覽-[蝴舞間] 地點:ilab 雖然細細間但超過60隻蝴蝶🦋展示你眼前 真係好美麗 睇完展覽就食野啦 入左一間食豬扒為主既餐廳🐷主角係豬扒 當然要有水準啦 肉質腍滑新鮮 而且大大塊 仲有好多飯 我同朋友都食唔洗 建議大家少飯
大板燒豬扒飯

▫️大板燒炸豬扒飯$62

▫️蔥油炸豬扒飯$62(推介)

小貼士:
推介指數:8.1/10

📍銅鑼灣加路連山道11號地下
大板燒豬扒飯
2020-11-25 904 浏览
我諗呢間係銅鑼灣食豬扒飯既小店應該好多港島人都識,我亦都食過佢好幾次,每次晚市門口都會排哂長龍🤨 今次7點幾就去食,諗住佢少啲人,點知一樣要排隊🤣 等左15分鐘左右,終於入到去!如果第一次黎呢到食,一定要嗌佢個人氣蔥油豬扒飯😍 佢啲蔥既份量超多,豬扒亦都大大份,差唔多遮哂啲飯咁濟!豬扒食落依然咁酥脆,裏面有少少肉汁,保持到水準👍🏻呢到既環境有啲啲逼,每枱都坐得有啲密,不過佢既裝修好鬼得意,最中意就係佢牆上面果句「我們都是食豬大的」好盞鬼好有共鳴!😚

2020-11-18 1054 浏览
我們都是食豬長大的😆難得可以八點收工,即刻仆過黎幫襯上次食唔到既炊豕家- 招牌蔥油豬扒飯 - 好蔥油,豬扒好大塊,炸得好脆,d 飯好好好多😶 ,啖啖肉,食肉獸岩哂,好好味🤭- 豬軟骨飯 - 第一次食到甘淋既豬軟骨!汁同蘿蔔都ok! 好食👍🏻 - 辣味海蜇 - 😶 - 酥炸尤魚 - 佢個樣似八爪魚仔多d 😶跟餐可加錢加野飲,埋單大概一百蚊一位。 ~ 鋪頭細細,唔可以坐得耐,食完就要走,最好都係non peak hour 黎食😅鋪頭設計有種懷舊台灣風🤣
我們都是食豬長大的😆

難得可以八點收工,即刻仆過黎幫襯上次食唔到既炊豕家

- 辣味海蜇 - 😶

- 酥炸尤魚 - 佢個樣似八爪魚仔多d 😶

跟餐可加錢加野飲,埋單大概一百蚊一位。

鋪頭設計有種懷舊台灣風🤣
  • 蔥油豬扒飯
  • 沖繩豬軟骨飯
2020-10-28 1670 浏览
食過兩次覺得唔錯嚟寫個食評😜入面嘅菜式都試過八九款都ok~而且價格都唔算太貴,夜晚嗰餐諗唔到食咩?!不妨試吓呢間😋極力推介嗰杯紫薯特飲!!超級滿意個😍😍
2020-10-23
庆祝纪念
纪念日
  • 椒鹽魷魚鬚
  • 肉燥豬扒飯
2020-10-25 2252 浏览
每逢晚飯時間,炊豕店門外一定有長長的人龍。難得今日未夠六點已經有啲肚餓,炊豕屋唔洗排隊,我同友人就即刻入去試下個豬扒飯 店鋪唔係好大,坐位有點迫, 全店大約坐到廿人,我和友人坐在一邊的二人枱。我點了一個蔥油豬扒飯$62,少飯可以減一蚊 勁多蔥油 😆 豬扒很大塊而且厚身,炸得好脆,不會太干,難怪門外經常有著長長的人龍 而友人就叫左”大板燒”豬扒飯$62豬扒都係好大塊 ,炸得好好味,而且充滿住大板燒既汁同氣味 我同友人都十分喜歡,而且好推薦

我點了一個蔥油豬扒飯$62,少飯可以減一蚊

勁多蔥油 😆 豬扒很大塊
而且厚身,炸得好脆,不會太干,難怪門外經常有著長長的人龍

而友人就叫左”大板燒”豬扒飯$62
豬扒都係好大塊
,炸得好好味,而且充滿住大板燒既汁同氣味
我同友人都十分喜歡,而且好推薦

日式「大板燒」豬扒飯

日式「大板燒」豬扒飯