在香港吃火鍋隨便走進一家也不會太差, 可是要找一家好吃的台式酸菜白肉火鍋就很難了! 之前去過‪中環的店覺得味道‬跟台灣的挺接近, 這次就訂了旺角的試試.♀▴ ▾▴ ▾ ▴ ▾ ▴一品酸菜白肉鍋 $112• 除了讓人聞到香味就會流口水的酸菜跟白肉之外, 湯底還加了蕃茄. 跟服務員要求加湯的時候都真的是加湯而不是加水,可是後期湯底被蕃茄的甜蓋過了酸菜的酸, 建議在湯底送到的時候先把蕃茄撈起.▴ ▾ ▴極品安格斯肥牛(小) $148• 其實它的質量是好好的, 但是酸菜白肉實在是太好吃了! 好吃得把平時最快給處理掉的牛肉都忘記了... 所以嘛...會點酸菜白肉鍋的大家, 先點別的火鍋料吧! (我們最後是有把牛吃掉的) ▴ ▾ ▴老油條 $37• 老油條比較硬, 可以放久一點再品嚐!▴ ▾ ▴黑松露墨魚滑/香菇貝鮑鮮滑(鴛鴦) $98• 不喜歡吃黑松露系列的朋友,這墨魚滑一小角也不能碰, 哪怕只有丁點也感受到濃濃的黑松露味道▴ ▾ ▴蟹籽手打蝦丸/流心鹹蛋黃豬肉丸(雙拼) $67• 流心鹹蛋黃豬肉丸配搭特別, 鹹蛋黃味道濃郁, 可惜未見流心• 蟹籽手打蝦丸水準符合預期, 可以一試▴ ▾ ▴金桔檸

▴ ▾▴ ▾ ▴ ▾ ▴
一品酸菜白肉鍋 $112
極品安格斯肥牛(小) $148
老油條 $37
• 老油條比較硬, 可以放久一點再品嚐!
黑松露墨魚滑/香菇貝鮑鮮滑(鴛鴦) $98
蟹籽手打蝦丸/流心鹹蛋黃豬肉丸(雙拼) $67
• 流心鹹蛋黃豬肉丸
配搭特別, 鹹蛋黃味道濃郁, 可惜未見流心
• 蟹籽手打蝦丸
水準符合預期, 可以一試
金桔檸檬蜜(渣) $68
• 有喝過舒緩喉嚨疼的金桔水嗎?就是那個味道!
腐竹糖水沙冰(杯) $33
• 飯後甜品, 一人一杯, 免費送的!
• 建議將沙冰攪一下, 甜度會平均一點

2019-02-11 748 浏览
今年冬天不太凍,但我都會時時食打邊爐,今日同老公行開旺角就去左朋友叫左我試好耐既火鍋燃試試!今次就點左麻辣火鍋!麻香辣味濃!火鍋又點會小左主角牛肉!佢地既安格司牛肉,肉質鮮嫩,仲有叫左佢地手打丸都好有特式!叫左呢個手打丸拼盤,有牛,豬,蝦,墨魚及當中有些丸係醬爆丸!另外珊瑚蚌及桂花蚌都非常新鮮,但由於得老公同我二人,已經好飽,決定下次約埋我班好姊妹出來再食個痛快。

仲有叫左佢地手打丸都好有特式!

2019-01-30 969 浏览
一行3位book了枱,準時入座,滿心期待,點之上到去被安排的普不是有靚靚台或裝潢既餐廳,而是餐廳旁邊一個單位,樓頂較底(心諗陣間坐齊幾張枱一定超級嘈),我枱後面是雜物,我坐膠椅,坐得不舒服order 麻辣同蜂巢白湯底,白湯底好好飲叫了一渣冬瓜檸檬沙冰,幾好飲桂花蚌份量少得可憐,如果兩拼是否再少d呢正常嘢,蒜香魚皮黑白栢葉大既安格斯,好淋身追加鴨血正常鬆化腐竹雞蛋沙冰甜品,夠卓頭整體價錢同食物唔成正比,如果有裝潢有服務呢個價錢,食物份量少都好正常食物少,坐膠椅,點㩒鐘叫侍應都冇人應台式火鍋香港很好既多的是,試一次就夠
order 麻辣同蜂巢白湯底,白湯底好好飲

叫了一渣冬瓜檸檬沙冰,幾好飲

桂花蚌份量少得可憐,如果兩拼是否再少d呢

正常嘢,蒜香魚皮

黑白栢葉

大既安格斯,好淋身

追加鴨血

正常鬆化

腐竹雞蛋沙冰甜品,夠卓頭

食物少,坐膠椅,點㩒鐘叫侍應都冇人應

台式火鍋香港很好既多的是,試一次就夠

2019-01-29
庆祝纪念
团年饭
  • 鴨血
2019-01-18 1324 浏览
第一次寫食評就比咗呢間火煱撚,冇改錯名,食完我都想講粗口。首先,公度啲講句,佢嘅蚌、帶子同牛我都覺得唔錯,但價錢偏貴,份量又唔多,每人四百幾落樓但個肚都好似乜都冇咁。同埋佢啲冷氣唔係好夠,不過呢個都小問題。我最嬲嘅係佢漏單,其實漏單真係間間舖都有嘅,補返咪ok囉,但係當我地第一round叫嘅墨魚滑同另外兩樣嘢,到第二round叫嘅嘢黎齊都未黎,又見到隔離遲過我地黎嘅人都已經上左墨魚滑,追問個阿姐,阿姐話人多,啲嘢出緊架啦(隔離枱都有啦喎),咁我地再等,點知第三round叫嘅嘢都黎曬都未見到佢,再追問同一個阿姐,佢話佢新黎唔知咁多(個刻真心著左,新黎唔係藉口,同埋咁你之前唔好同我講出緊呀!)一嬲之下回左佢句「咁不如你叫做得耐啲嘅同事黎」,個同事黎到幫我地check完發現漏單,咁點解第一位阿姐睇都唔睇就話黎緊?即係我地一直等緊啲唔會出現嘅嘢?我明白有時人多忙係會漏單,但如果你都唔知自己漏單,我又可以點幫你?其實四百幾蚊真係有更多更好嘅選擇,但呢一間真係食到成肚火,冇下次!
第一次寫食評就比咗呢間火煱撚,冇改錯名,食完我都想講粗口。

2019-01-10 1371 浏览
終於齊人緊係食好d,朋友想打邊爐,咁啱見到呢間食評唔差又可以網上訂座就即刻訂位!餐廳裝修以中式為主,有d復古feel,但乾淨企俐,安排左靠牆嘅座位,都坐得幾舒服😌野食方面選擇都算多,牛肉同響鈴最值得推介,出面街有d響鈴好油,但呢個浸完都唔覺油,好有豆香👍服務都算OK,職員不時會過黎睇下有乜需要,又主動加湯。
2018-12-06
  • 極品安格斯肥牛(小)
聖誕嘅時候去咗火鍋撚食飯因為聽過呢間打邊爐好出名🤪咁就諗住去試吓啦😝👍好彩兩個禮拜之前book 定去到嘅時候唔使等即刻有位🥰六人兩鍋一個點咗白湯鍋湯底好濃郁唔會過咸好足料😘😘😘另一邊點咗媽媽滋補老火湯老火湯啲料多到就咁食都飽好多煲到淋嘅肉同骨係良心湯底😍等湯底嚟之前叫咗象拔蚌好爽好新鮮!!!最高(日文,笑😄係真係彈牙唔係講笑畀足五粒星✨✨✨✨✨肥牛都好高質肥同肉係成三七比例唔會成口都係肥膏同時又唔會太鞋😀叫埋羊肉食羊肉薄薄一片羊羶味經熱湯灼熟後混和湯底鮮味一齊帶出好!好!食!同肥牛簡直係棋逢敵手💆‍♀️(叫到成檯都係飽到🎅🎅🎅)仲有啲小配角腐竹、菇、菜等等菜少貴但係份量正常都好fresh 🥰👏食到最後送上一個豆腐沙冰作甜品個人覺得太少😂😂😂(好味嘛邊個嫌多)係有啲太甜但係食完咸嘢有甜品中和下又覺得唔錯環境方面坐得幾舒服係廁所有啲太窄清潔上麻麻地六人食完每人除開四百令蚊(合埋眼怒點係差唔多😂)同埋聖誕加一就算啦家父家母表示滿意就可以啦😝同三五知己嚟打打邊爐都係可以嘅👏
聖誕嘅時候去咗火鍋撚食飯

好多煲到淋嘅肉同骨
係良心湯底😍

加拿大野生象拔蚌

等湯底嚟之前叫咗象拔蚌
好爽好新鮮!!!最高(日文,笑😄
係真係彈牙唔係講笑
畀足五粒星✨✨✨✨✨

羊羶味經熱湯灼熟後
混和湯底鮮味一齊帶出
好!好!食!
同肥牛簡直係棋逢敵手💆‍♀️

(叫到成檯都係飽到🎅🎅🎅)

仲有啲小配角腐竹、菇、菜等等

菜少貴但係份量正常
都好fresh 🥰👏

食到最後送上一個豆腐沙冰作甜品
個人覺得太少😂😂😂(好味嘛邊個嫌多)
係有啲太甜
但係食完咸嘢有甜品中和下又覺得唔錯

環境方面坐得幾舒服
係廁所有啲太窄
清潔上麻麻地

六人食完每人除開四百令蚊(合埋眼怒點係差唔多😂)
同埋聖誕加一就算啦

家父家母表示滿意就可以啦😝

同三五知己嚟打打邊爐都係可以嘅👏
2018-12-25
蜂巢豆腐白湯鍋
媽媽滋補老火湯鍋
加拿大野生象拔蚌
極品安格斯肥牛
  • 極品安格斯肥牛(小)
2018-12-30 996 浏览
叫左個鴛鴦湯底,個鴛鴦湯底其中白色嗰個好香花旗參味,唔講直頭覺得自己飲緊湯,佢啲嘢食都好新鮮特別係啲丸類同黑松露魚滑,重有拒個肥牛都好正,係厚切ga,同埋拒d淮山系紫色㗎,最後食晒所有嘢佢仲送咗個腐竹雞蛋糖水味嘅沙冰,正
2018-12-22 996 浏览
今天晚上放工,happy friday,和同事一起來到旺角搵食,這家店,離地鐵不算太近,鍋底越來越辣,黑毛豬還不錯,蝦丸好吃,煎底午餐肉很好吃,涮一下就撈出來正正美味咯,還有響鈴每家火鍋必點
2018-12-21 672 浏览
有日收工同兩個同事打邊爐 book咗6點半 准時上到去得兩枱客 畀咗張卡位我地坐 座位夠寬闊 都坐得幾舒適其中一個同事唔食辣所以嗌咗鴛鴦鍋 一邊辣一邊唔辣之後叫咗幾碟肉 幾碟菜仲有啲手打丸呀 蝦滑呀牛肉上菜嗰陣仲有煙出 充滿仙氣咁 唔止得個樣 食落仲好有驚喜 肉質好鮮嫩爽滑有牛味 豬肉亦帶少少脂肪好香 手打丸睇得出唔係機制真係人手打出嚟 令我諗起食神嘅賴尿牛丸仲食咗即叫即炸嘅魚皮 熱辣辣放入口非常脆 比平時食到嘅魚皮好食十倍最特別係個蠔 手掌咁大隻勁肥美鮮甜 煮住都仲好大隻三個人食咗千五蚊㩒住個肚咁走店家仲送咗甜品畀我地 用個秦始王飲酒嘅爵獎住勁搞笑 入面係腐竹雞蛋糖水 味道唔錯㗎總括而言成餐飯我都好滿意 下次會再嚟幫襯

其中一個同事唔食辣所以嗌咗鴛鴦鍋 一邊辣一邊唔辣

牛肉
蔬菜
豬肉
2018-12-11 974 浏览
湯底方面叫左一品酸菜白肉鍋同蜂巢豆腐白湯鍋飲左幾啖湯底好出色食物多選擇 共兩頁醬料每樽都寫係咩黎👍🏻不過湯底夠味到最後我地都無咩用到丸兩款都好彈牙豬皮吸哂酸菜白肉鍋啲味好正雲吞入面有好大隻蝦好有口感甜品個人覺得食物質素不錯丸類真係好彈牙湯底味道好濃郁而且店員會主動加湯而唔係加水所以食到最後都仲keep到湯既濃郁唔會淡左但數量真係太少丸得三位我地一行四人一人都分唔到一粒仲要價錢唔係平另外明明入座前有問清楚有無時間限制店員話無但係到最後三番四次催我地走感覺好差
湯底方面

店員話無
但係到最後三番四次催我地走

感覺好差

2018-12-10 815 浏览
每次大學同學聚舊, 地點一定係揀旺角,而且十次有九次都係去打邊爐, 貪可以吹水吹耐啲。今晚就揀咗染布房街嘅火鍋撚,位置雖然越嚟咗港鐵站少少,但上到去都叫俾咗間房我哋,更加可以開懷地取水。到底叫咗酸菜白肉鍋加麻辣鍋。 酸菜湯底酸酸地,令人食慾大增。酸菜仲可以添加。至於麻辣鍋我就嫌唔夠香,不過辣度都ok。其他材料都很新鮮,手打丸夠彈牙,牛肉入口即溶, 啲蠔大大隻,淥耐咗都冇縮水就。 啲餃都好足料, 隻隻都脹卜卜。而呢度都好貼心,啲餸餸上嚟嗰時候會跟住個牌,話畀你聽淥幾多秒就食得,讚。另外呢度都有手工啤飲,出面較少有。埋單都係每人$400, 食到咁新鮮嘅食材,個人覺得算抵食啦。

水餃拼魚餃

另外呢度都有手工啤飲,出面較少有。

2018-11-19
2018-12-10 746 浏览
火鍋撚來到火鍋撚, 有回到家的感覺(笑)。是日即興網上訂枱, 發現晚一點時間都已滿, 選了5:30入座, 因此店裡還未有多少客人, 反而樂得清靜。(而且7:30前離座有85折)先點了飲品, 有好幾款沙冰選擇, 最吸引眼球的是腐竹糖水沙冰吧!喝上去就是冰的腐竹糖水, 挺特別可以一試.但本人不太喜歡中式糖水, 點的是桃沙冰, 味道正路.重點的湯底來了, 雙併蜂巢豆腐白湯鍋及雞湯,對於超 級 喜 歡 喝湯的本人來說, 出乎意料的好喝!雞湯可以直接當湯喝都不為過, 應該被喝了大半鍋.加湯也是按所點的湯底來加, 夠誠意這五花腩是店家推介的, 上菜時碟的冷熱相碰很有看頭,吃上去原來是以酒醃過的, 因為它是醉五花腩.味道口感都不錯, 不過兩個人吃實在太多太膩, 人多才點吧.每一碟上都寫了要煮多久, 貼心的服務.這牛肉比起手切可能遜色一點, 但嚼勁和肉味不錯.海蝦是在店裡的缸中出來還在動, 大大隻又清鮮!響鈴是剛炸起的, 很脆, 可能伴甜酸醬吃.值得一提的是這家份量很足, 很多都超出想像,最後我們不能全部吃完, 做了大晒鬼, 請不要學/__\沒有拍下的有煎蛋午餐肉及芋頭, 這些都太易飽啦...還有沒拍
火鍋撚來到火鍋撚, 有回到家的感覺(笑)。

喝上去就是冰的腐竹糖水, 挺特別可以一試.
但本人不太喜歡中式糖水, 點的是桃沙冰, 味道正路.

重點的湯底來了, 雙併蜂巢豆腐白湯鍋及雞湯,
對於超 級 喜 歡 喝湯的本人來說, 出乎意料的好喝!
雞湯可以直接當湯喝都不為過, 應該被喝了大半鍋.
加湯也是按所點的湯底來加, 夠誠意

這五花腩是店家推介的, 上菜時碟的冷熱相碰很有看頭,
吃上去原來是以酒醃過的, 因為它是醉五花腩.
味道口感都不錯, 不過兩個人吃實在太多太膩, 人多才點吧.

每一碟上都寫了要煮多久, 貼心的服務.
這牛肉比起手切可能遜色一點, 但嚼勁和肉味不錯.

海蝦是在店裡的缸中出來還在動, 大大隻又清鮮!

響鈴是剛炸起的, 很脆, 可能伴甜酸醬吃.
值得一提的是這家份量很足, 很多都超出想像,
最後我們不能全部吃完, 做了大晒鬼, 請不要學/__\

沒有拍下的有煎蛋午餐肉及芋頭, 這些都太易飽啦...
還有沒拍的是餃子! 兩款都很美味: 午餐肉餃和韮菜餃!
午餐肉餃不是原粒午餐肉啦, 是拌了肉再包, 味道出奇地和諧;
韮菜餃很香, 餃子皮薄軟, 令本人最回味就是這個!

因為整體都滿意, 已訂枱來吃做冬飯, 急不及待再吃餃子啊!
2018-12-06
  • 韮菜餃
  • 午餐肉餃
2018-11-30 1358 浏览
朋友特別鍾意食啲特別湯底~聽聞呢間幾好味~所以就嚟試吓佢~環境唔錯~好中國風~有啲兵馬俑做擺設~不過有小小逼~我哋上到去就即刻叫嘢~叫咗個 蜂巢豆腐白湯鍋同祖傳秘製麻辣鍋~個蜂巢豆腐白湯鍋真係幾好味~我哋係咁飲個湯底~個湯底有包含啲蜂巢豆腐同鴨血~幾好味喎又~打邊爐緊係唔小得響鈴啦~點埋個蜂巢豆腐湯好好味~我哋仲叫咗個駌鴦滑滑拼盆分別係黑松露墨魚滑同手打靚蝦滑~黑松露墨魚滑好好味~~蝦滑就無乜特別....(建議只叫黑松露墨魚滑得喇)火鍋撚御用手切肥牛~好靚~好好味~不過細咗啲~朋友唔知叫錯定係點~叫咗牛骨髓~我就覺得軟林林無乜味~仲有朋友勁鍾意老油條~有生猛蟶子~無沙~不過我哋滾得耐得濟~當然唔小得菇啦~仲有腐竹拼枝竹~仲有叫咗牛筋~又幾好味喎~最後我哋覺得啲鴨血同蜂巢豆腐太好味~加咗嚟食~臨尾仲有個甜品~好特別~好味既整體嚟講係好好味既~會再去架~
朋友特別鍾意食啲特別湯底~
聽聞呢間幾好味~所以就嚟試吓佢~
環境唔錯~好中國風~有啲兵馬俑做擺設~
不過有小小逼~
我哋上到去就即刻叫嘢~
叫咗個 蜂巢豆腐白湯鍋同祖傳秘製麻辣鍋~

個蜂巢豆腐白湯鍋真係幾好味~我哋係咁飲個湯底~
個湯底有包含啲蜂巢豆腐同鴨血~幾好味喎又~

打邊爐緊係唔小得響鈴啦~

點埋個蜂巢豆腐湯好好味~

我哋仲叫咗個駌鴦滑滑拼盆分別係黑松露墨魚滑同手打靚蝦滑~

火鍋撚御用手切肥牛~

好靚~好好味~不過細咗啲~

朋友唔知叫錯定係點~叫咗牛骨髓~

我就覺得軟林林無乜味~

仲有朋友勁鍾意老油條~

有生猛蟶子~無沙~不過我哋滾得耐得濟~

當然唔小得菇啦~仲有腐竹拼枝竹~

仲有叫咗牛筋~又幾好味喎~

最後我哋覺得啲鴨血同蜂巢豆腐太好味~加咗嚟食~
臨尾仲有個甜品~好特別~好味既

整體嚟講係好好味既~會再去架~
  • 蜂巢豆腐白湯鍋
2018-11-28 771 浏览
本人喜歡打邊爐所有朋友都眾所週知!以前年代夏天沒有火鍋這些。每間餐廳識季知時轉菜。亦曾經創下一星期連續五日打邊爐的創舉!暫時未有一個朋友可以打破。今晚開完會。同事二話不說去「火鍋撚」..最方便就係旺角區。做得咁辛苦.更要食得豪爽些。象拔蚌新鮮鮮甜。打邊爐一定係要食鮮美既牛肉。雞子亦見新鮮鮮美。火鍋底交足功課。實在感蓋過工作成就感!

2018-11-26 723 浏览
天氣漸冷,打邊爐簡直係晚餐最好選擇今次黎到大名鼎鼎的火鍋撚旺角分店旺角呢間分店餐廳就比較細小,成班人坐落就真係有d 迫湯底方面我地叫左祖傳秘製麻辣鍋(小辣) 🤤,湯底用足料,夠晒香辣惹味!👍🏻野食方面都好新鮮,叫左極品安格斯肥(大) 、響鈴卷、鮮紫准山、鮮雞件、鮮牛黃喉等😆叫既野食唔算好多,但食食下都好夠飽,最後叫左個紅薯粉,吸晒辣湯既紅薯粉係好滋味最後餐廳送了個凍飲腐竹糖水👍🏻,用住仿古器皿盛著好得意,味道唔錯!整體上,食物湯底質素唔錯!除左比較迫之外,同冷氣比較凍,其他都不錯!呢間算是中上價錢的火鍋店,所以服務理應再好一點!
天氣漸冷,打邊爐簡直係晚餐最好選擇
今次黎到大名鼎鼎的火鍋撚旺角分店
旺角呢間分店餐廳就比較細小,成班人坐落就真係有d 迫
呢間算是中上價錢的火鍋店,所以服務理應再好一點!