2025-07-21 241 浏览
有朋自遠方來,梗係想佢食得舒服啲同埋可以爆攬吓香港嘅風景。所以訂枱嘅時候要求坐吧枱同埋可以褪窗口位好可惜近窗口位嘅便啱啱撞正包場,所以坐另外嗰邊嘅話就冇得兩全其美,不過擰轉面嘅話都可以睇到維園同埋維多利亞港嘅景色已經不俗。之前朋友嚟香港之前話想食海鮮,但係你嘅時間太趕,所以就索性食個簡單嘅鐵板燒。咁就叫咗個龍蝦套餐。前菜好爽甜,同埋好鍾意佢啲蘿蔔類別配咗啲柚子下天食落去有種好清新嘅感覺,後來先知原來係自家製,相當有誠意。另外龍蝦肉質彈牙,亦都好鮮甜。另外鵝肝配咗啲果醋食落去啱啱好中和咗鵝肝重口嘅感覺。另外個帶子煎完之後再加少少昆布湯落去,呢個配搭有幾特別帶子啱啱剛熟,保留咗肉質嫩滑嘅感覺。冇特別加錢食日本和牛,但係呢個牛肉厚切都已經好有牛味,因為朋友怕太生,所以叫左五成,下次叫三成可能會更加出色。個炒飯炒得好乾身,粒粒分明,本身已經有櫻花蝦,但係師傅好好人再簽咗一斤俾我哋滿滿嘅幸福感用晒出嚟。最後摷個雜菜清一清個味蕾,已經飽到冇再追加甜品。有機會要嚟試吓萬事順便睇埋個夜景。事次用餐為自費的!
事次用餐為自費的!
同屋企人慶祝生日點可以求其😘上openrice搜尋到呢間人氣鐵板燒餐廳~襯住有優惠咁抵~二話不說即刻訂定枱去食番餐好❤️❤️嚟到環境雅緻高級~被安排坐吧枱對住師傅當面烹調食材之餘~仲有落地玻璃可以望住靚景歎美食!我哋都好滿意!!.🌟Takiyan 特選和牛套餐🌟 $1380@位(偷偷講🤫經Openrice訂位而家做緊優惠$880@位咋!!).✨自家製醬汁煮南非鮑魚慢煮後嘅鮑魚吸收哂醬汁精華~非常鮮嫩滋味💯💯底下嘅白蘿蔔仲勁軟腍!.✨季節刺身 3款鯛魚上放有黑松露醬;油甘魚軟嫩魚脂質感;深海池魚口感較爽😚😚.✨金鑰魚騎手卷精緻度十足!以櫻花形脆餅取代紫菜🌸上層嘅吞拿魚蓉簡單灑上日本淡雪鹽調味就足夠!食感有層次😉.✨海鮮茶碗蒸滑溜溜蒸蛋~仲食到數款海鮮粒粒~入口滿溢鮮味🤗🤗.✨季節吸物海苔大蜆湯!!無敵鮮美!!.✨野生生猛龍蝦即劏活龍蝦🦞食落肉質超級彈牙~經鐵板燒烤後由龍蝦頭逼出龍蝦膏&油~鮮甜味道更上一層樓!!.✨香煎鵝肝伴自家制醬汁油潤甘香嘅鵝肝放於卜卜脆多士上🤤🤤一咬同時感受到兩種口感嘅衝突!滋味令人回味!!.✨日本宮崎和牛師傅會先問想要嘅熟成度🤝🏻肉嫩又重牛味🐂.✨煙肉香蒜炒飯炒得粒粒
🌟Takiyan 特選和牛套餐🌟 $1380@位
✨自家製醬汁煮南非鮑魚
✨季節刺身 3款
✨金鑰魚騎手卷
✨海鮮茶碗蒸
滑溜溜蒸蛋~仲食到數款海鮮粒粒~入口滿溢鮮味🤗🤗
✨季節吸物
海苔大蜆湯!!無敵鮮美!!
✨野生生猛龍蝦
✨香煎鵝肝伴自家制醬汁
✨日本宮崎和牛
師傅會先問想要嘅熟成度🤝🏻肉嫩又重牛味🐂
✨煙肉香蒜炒飯
炒得粒粒分明~又夠乾身😆香噴噴!
✨炒什菜
加上咗惹味Xo醬~令什菜更添風味!!
✨是日精選甜品
本日為🍇巨峰提子啫喱🍇
✨加一服務費

2025-07-20 196 浏览
朋友知我喜歡維港景刻意帶我來吃晚飯🫶🏼呢度唔止望到一覽無際維港景仲望到球場景😍而且餐廳環境高尚🌈選了$1380Tikiyan特選和牛套餐🐮Promotion後$880💰景色加價錢物超所值😍汁煮南非鮑魚醬汁唔會太過濃味,醬汁吊出了鮑魚既鮮甜👍🏻日本象拔蚌,深海池魚,金木鯛🐟特別推介象拔蚌😋用柚子整汁調味💛平時象拔蚌只會切一片片,師父用一條條既切法🔪增加象拔蚌口感👍🏻吞拿魚腩手卷一片片鹽一口咬落去,口感同味道有齊曬🧂澳洲龍蝦🦞鹹蛋黃調味🥚啖啖都係龍蝦肉🦞法國鵝肝意大利黑醋調味,配黑豆連鵝肝一齊食,又是另一種體驗🩵日本宮崎和牛🐮師父燒得恰到好處🐮咬落去唔韌之餘食落夠嫩口👍🏻海鮮茶碗蒸🥚茶碗蒸夠誠意👍🏻入面勁足料👍🏻煙肉香蒜炒飯🥓炒飯粒粒分明👍🏻仲加左隻煎蛋係面🍳食完已經飽到上心口👍🏻😋食物有誠意🩵環境加景色超級值回票價🥰
朋友知我喜歡維港景刻意帶我來吃晚飯🫶🏼
呢度唔止望到一覽無際維港景仲望到球場景😍而且餐廳環境高尚🌈

汁煮南非鮑魚
醬汁唔會太過濃味,醬汁吊出了鮑魚既鮮甜👍🏻

日本象拔蚌,深海池魚,金木鯛🐟

吞拿魚腩手卷
一片片鹽一口咬落去,口感同味道有齊曬🧂

澳洲龍蝦🦞
鹹蛋黃調味🥚啖啖都係龍蝦肉🦞

法國鵝肝
意大利黑醋調味,配黑豆連鵝肝一齊食,又是另一種體驗🩵

日本宮崎和牛🐮

炒飯粒粒分明👍🏻仲加左隻煎蛋係面🍳食完已經飽到上心口👍🏻😋

食物有誠意🩵環境加景色超級值回票價🥰

• 自家製醬汁煮南非鮑魚
  • 日本宮崎和牛
🌟 【總廚把關】 朋友極力推薦瀧宴嘅鐵板燒,今晚終於嚟朝聖!由總廚親自挑選食材,連海膽都係原殼即開,質素果然無得彈~ 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚𝕋𝕖𝕚𝕡𝕡𝕒𝕟𝕪𝕒𝕜𝕚 𝕆𝕞𝕒𝕜𝕒𝕤𝕖゚*𓐍 𓈒𓂃. ゚*𓐍 𓈒𓂃 🦪 前菜三重奏・南非鮑魚|自家醬汁煮至軟嫩,底下墊嘅蘿蔔吸盡精華,甜到似食緊水果 ・季節刺身三品 - 火炙梭子魚(港稱海狼)|魚皮炙到脆薄,魚肉保持刺身嫩滑🔥- 深海池魚(縞鯵)|夏日當造期,肉質爽彈帶淡淡香氣- 拖羅|脂肪紋理似大理石,入口五秒化作油脂香🤤・吞拿魚蓉最中餅|師傅已經調好味,淡雪鹽起提鮮作用,一啖入口香氣四溢😍・極上追加海膽 - 四國紫海膽|原殼即開無明礬,味道清爽鮮甜- 富山白蝦|晶瑩剔透,口感似啫喱又帶脆 - 三文魚籽|自家醃製,鹹度剛好提鮮 三者混合味道層次超豐富,有驚喜🤩非常推薦追加試試😉🔥 主菜高潮・野生龍蝦|水缸即撈即劏,龍蝦膏混合醬油+牛油煮成醬汁,蝦肉彈牙到筷子差啲夾唔住 🥢・宮崎A5和牛|雪花紋路均勻,鐵板煎到客人喜好熟度,配炸蒜片同岩鹽三重享受😋・香煎鵝肝|表面焦脆,底層墊住多士解膩🍞🍚 完美收結・煙肉香蒜炒飯|米飯粒粒分明

🌟 【總廚把關】

🦪 前菜三重奏

・季節刺身三品
- 深海池魚(縞鯵)|夏日當造期,肉質爽彈帶淡淡香氣
- 拖羅|脂肪紋理似大理石,入口五秒化作油脂香🤤

・極上追加海膽
- 四國紫海膽|原殼即開無明礬,味道清爽鮮甜
- 富山白蝦|晶瑩剔透,口感似啫喱又帶脆
- 三文魚籽|自家醃製,鹹度剛好提鮮
三者混合味道層次超豐富,有驚喜🤩非常推薦追加試試😉

🔥 主菜高潮

・香煎鵝肝|表面焦脆,底層墊住多士解膩🍞

🍚 完美收結
・煙肉香蒜炒飯|米飯粒粒分明唔油膩,太陽蛋撈勻後更邪惡
・炒雜菜|
- 混合芽菜、菇菌
- 加入餐廳秘製蒜蓉醬(含乾蒜粒)
- 鐵板炒至爽脆但仍保持濕潤

・提子寒天啫喱|透明嘅寒天啫喱睇落好似冰粉咁,加上提子汁酸酸甜甜

𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚

🤑 人均消費:~$1326
🤩 推薦指數:9 / 10
📍 餐廳資料:瀧宴日本料理 (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 26樓

#香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略
#Sugar+ #銅鑼灣鐵板燒 #原殼海膽 #宮崎和牛 #Omakase #銅鑼灣美食 #鐵板燒 #瀧宴 #日本料理 #龍蝦
2025-07-15 227 浏览
大癲‼️銅鑼灣鬧市中望住維港海景鐵板燒🌊午市鐵板燒套餐 $280起性價比極高😍😍瀧 Lunch Special Menu 🔻季節前菜🔻季節刺身(4款)刺身厚度適中,味道鮮甜🔻野生南非鮑魚大大隻~口感彈牙鮮美🔻香煎鵝肝伴自家制醬汁好肥美,好香油脂😋🔻野生大虎蝦肉質爽口鮮甜🦐🔻美國頂級牛肉牛肉鮮嫩多汁🥩🔻鐵板炒飯配海帶面豉湯炒飯粒粒分明,最欣賞有隻煎蛋係面🍳仲煎到脆邊蛋汁滿瀉😍🔻炒什菜🆙另加自家製巨峰提子啫喱味道清甜嘅巨峰提子🍇口感涼爽
大癲‼️銅鑼灣鬧市中
望住維港海景鐵板燒🌊
午市鐵板燒套餐 $280起
性價比極高😍😍

瀧 Lunch Special Menu
🔻季節前菜
🔻季節刺身(4款)
刺身厚度適中,味道鮮甜
🔻野生南非鮑魚
肉質爽口鮮甜🦐
🔻美國頂級牛肉
牛肉鮮嫩多汁🥩
🔻鐵板炒飯配海帶面豉湯
炒飯粒粒分明,最欣賞有隻煎蛋係面🍳
仲煎到脆邊蛋汁滿瀉😍
🔻炒什菜

🆙另加自家製巨峰提子啫喱
味道清甜嘅巨峰提子🍇口感涼爽
1K
📍 瀧宴日本料理-銅鑼灣喂喂喂,呢間鐵板燒大癲,由🈯️原價1380$呢家做緊優惠價只係$880就食到{網上預訂}可以Wts 訂位!真心平左好多,好吸引🤩位於26樓既{瀧宴},師傅用心烹調一道菜,連龍蝦都係即拎走即煎,勁新鮮🦞呢度每度餸都好考師傅功力,真係少啲技巧都唔得,師傅煮野食既經驗老過我既年齡,真係辛苦師傅,要大讚一下師傅將新鮮嘅食材發揮得淋漓盡致❤️❤️❤️❤️❤️✨ 自家製醬汁煮南非鮑魚鮑魚超大隻 肥美厚肉口感非常爽彈鮮濃的味道大爆發!再配埋自製醬汁,連蘿蔔都醃得好入味!✨ 季節刺身有梳子魚、油甘魚、吞拿魚,全部都係入口即溶,三片都係厚切,梳子魚有火灸過,魚脂比較突岀,油甘魚、吞拿魚,肥美鮮甜🐟✨ 金鎗魚腩手卷金鎗魚腩一啖就即刻溶化係口腔用米餅底,但唔會係鹹,中間夾住白飯🍚旁邊仲有少少淡雪鹽調味🫙✨ 海鮮茶碗蒸非常之一讚茶碗蒸,蒸蛋非常濃郁,面頭松葉蟹肉蒸脆嘅精華融入咗落蛋度,非常香又滑溜🥚✨ 季節吸物用蜆肉煲出嚟嘅湯特別鮮甜🫕✨ 野生生猛龍蝦即場撈起嘅新鮮龍蝦🦞原隻大龍蝦還在動師傅起肉再以龍蝦膏煎至七成熟鮮甜彈牙啖啖肉🦞濃郁的龍蝦膏味的應該無人可以抵抗到🩷用龍蝦膏去炒,好考師傅功駕,過
📍 瀧宴日本料理-銅鑼灣
喂喂喂,呢間鐵板燒大癲,由

✨ 自家製醬汁煮南非鮑魚
鮑魚超大隻 肥美厚肉口感非常爽彈
鮮濃的味道大爆發!
再配埋自製醬汁,連蘿蔔都醃得好入味!

✨ 季節刺身

✨ 金鎗魚腩手卷
金鎗魚腩一啖就即刻溶化係口腔
用米餅底,但唔會係鹹,中間夾住白飯🍚
旁邊仲有少少淡雪鹽調味🫙

原隻大龍蝦還在動
師傅起肉再以龍蝦膏煎至七成熟
鮮甜彈牙啖啖肉🦞
濃郁的龍蝦膏味的應該無人可以抵抗到🩷
用龍蝦膏去炒,好考師傅功駕,過時間就好易燶!

✨ 香煎鵝肝伴自家制醬汁
大廚用心煎香,釋放出鵝肝獨有的豐厚香味配
日本黑豆,甜甜地,好過引🩷

✨ 日本宮崎和牛
來自宮崎嘅貴族の牛,肉質軟腍
豐富油花仲要分佈平均,入口好滑溜🐮
都唔使沾旁邊啲鹽,已經夠晒味🐮

✨ 煙肉香蒜炒飯
炒飯底粒粒分明,唔需要多講
本人覺得最靈魂嘅係上面隻荷包蛋🍳
拮穿咗蛋漿流入每一粒米飯
令炒飯更增添特別感😍

✨ 炒什菜
好有鑊氣,仲有辣椒粉喺旁邊,撈埋辣椒粉更加滋味。
✨ 是日精選甜品🍮
~係巨峰提子啫喱,雖然入邊冇巨峰提子肉,但係仍然好濃烈嘅巨峰提子味🍇

2025-07-11 263 浏览
呢個價錢可以嘆到南非鮑魚、美國頂級牛肉等食材,仲有龍蝦頭麵豉湯,性價比幾高。餐廳環境舒適,服務周到,更重要嘅係,食物質素高,絕對物超所值!套餐以清新嘅季節前菜揭開序幕。接下來嘅南非鮑魚,肉質鮮嫩彈牙。而美國頂級牛肉嘅油花分佈均勻,揀咗三成熟啱啱好,肉汁豐富😋鹿兒島櫻花蝦炒飯粒粒分明,櫻花蝦好香,飯上面仲加咗流心蛋,撈飯一流!龍蝦頭麵豉湯鮮味十足,裏面有海帶、豆腐粒。套餐仲有炒什菜同甜品🍮除咗套餐之外,我哋仲以優惠價追加咗季節刺身3款同香煎鵝肝。新鮮嘅刺身,口感鮮甜。鵝肝外脆內嫩,配上自家製醬汁同埋多士,鵝肝油脂香滿滿🤤$280/位嘅價錢,無論係食物質素、份量都好滿意,絕對值得推薦!

套餐以清新嘅季節前菜揭開序幕。
接下來嘅南非鮑魚,肉質鮮嫩彈牙。
而美國頂級牛肉嘅油花分佈均勻,揀咗三成熟啱啱好,肉汁豐富😋

龍蝦頭麵豉湯鮮味十足,裏面有海帶、豆腐粒。
套餐仲有炒什菜同甜品🍮

鵝肝外脆內嫩,配上自家製醬汁同埋多士,鵝肝油脂香滿滿🤤

我成日覺得,**一間高質餐廳唔一定要貴,最緊要係有心、有料、有層次。**最近同朋友去咗試試傳說中「抵食 Omakase」既瀧宴日本料理,真係想大聲話句——好滿足!全套唔使加錢已經食到南非鮑魚、刺身拼盤、龍蝦、和牛、鵝肝、甜品,仲要每道都咁精緻,真心覺得係個小奢華嘅體驗。---🍶前菜 × 刺身 × 手作感覺拉滿一坐低就見到一碟冰鎮刺身上枱,三款魚生切得厚身得體,有油甘、有鯖魚、有白身魚,鮮味十足,仲有一朵黃色小花點綴,賣相滿分💯。之後嗰粒吞拿魚 Tartlet 真係有驚喜,香脆餅殼 × 幼滑拖羅,加埋微辣調味,一啖爆香!🍳蒸蛋 + 清湯 = 療癒系溫柔海鮮茶碗蒸出奇地滑,配料足,表面灑上青海苔同蟹絲,味道層次感豐富。清湯有金箔浮面,味道細緻得嚟清新,啱晒中段 refresh 嘅角色。---🐂主角登場:鮑魚、鵝肝、和牛、龍蝦 齊上場!🐚南非鮑魚:帶點甜味嘅自家製醬汁滲入每層鮑魚肉,口感煙韌但易咬,唔鞋口,食得出火喉。🍞鵝肝多士:外脆內滑,配合甜酸醬汁同脆口生菜,完全唔膩,係整套菜裡面最性感的一道菜🥵。🦞龍蝦:係原隻拆件處理,肉質厚實彈牙,唔鞋又唔腥,保留咗龍蝦膏啲精華,仲有淡淡胡椒鹽香。🥩

🍶前菜 × 刺身 × 手作感覺拉滿

🍳蒸蛋 + 清湯 = 療癒系溫柔

---

🐂主角登場:鮑魚、鵝肝、和牛、龍蝦 齊上場!

🥩和牛:你以為佢賣$880就會好敷衍?No。油花均勻,煎香後一咬就融化,係咁嘅嫩度🥹 唔係日常牛扒可以比。

---

🥚主食 + 蔬菜 + 甜品 = 平衡 Ending!

最後嗰碗蒜香炒飯 + 半熟太陽蛋(圖十),真係將幸福封印喺碗入面!粒粒分明,香氣十足,蛋黃流心到正爆。
炒雜菜清爽唔油膩(圖十三),將整體 balance 拉番返黎~
甜品就係抹茶奶凍加紅豆(圖十一),唔甜膩,食完整套感覺清清地落幕。

---

💬整體評價:瀧宴,係一場細緻到唔捨得食完的溫柔料理

唔加錢都食得咁豐富、咁靚、咁好食,係近年試過最有誠意嘅套餐之一。每一道菜都做到水準以上,擺盤講究、火候準確、味道平衡,而且店員服務非常親切。

📸 最後真係要讚一下每道菜嘅視覺藝術感,每張相都影得好滿足,啱晒鍾意靜靜打卡慢慢享受嘅港女(例如我 😝)。
2025-06-25
瀧宴 (Takiyan) 是一間高級日式高級料理,位於銅鑼灣。以其180度維港海景和現場烹調表演。以刺身、壽司和鐵板燒為主,食材新鮮且烹調手法多樣,注重呈現食材原味。餐廳以嚴選全球高質時令食材,提供精緻的日式料理!瀧宴的菜單設計以精緻為主,主打「特選和牛套餐」與「海膽刺身一份$280」及「新鮮象拔蚌刺身$430」的奢華體驗。套餐價格從原價$1380降至促銷價$880,尤其是額外加購300ml屋久酒 (House Sake) 僅需$180。套餐內涵蓋了從前菜到甜品成個course ,包含刺身、壽司、熱食與主菜!🥘自家製醬汁煮南非鮑魚原隻南非鮑魚作為招牌食材,應具有鮮甜的海洋風味,勁新鮮,份量十足,肉質結實且帶有獨特的嚼感 蘿蔔醃得10分入味 口感煙韌! 大推!🥘季節深海魚刺身 (3 kinds of seasonal sashimi)搭配三款季節刺身,料亭級別的選材有池魚、鮪魚腹或油甘魚,口感滑嫩,入口即化,完全唔腥! 食完會湧上一陣幸福感!🥘金鎗魚腩手卷Prime Tuna With Spring Onion Handroll以新鮮鮪魚搭配蔥絲,還有花形餅托底勁好打卡,味道把應有清爽與
瀧宴 (Takiyan) 是一間高級日式高級料理,位於銅鑼灣。以其180度維港海景和現場烹調表演。以刺身壽司和鐵板燒為主,食材新鮮且烹調手法多樣,注重呈現食材原味。餐廳以嚴選全球高質時令食材,提供精緻的日式料理!

瀧宴的菜單設計以精緻為主,主打「特選和牛套餐」與「海膽刺身一份$280」及「新鮮象拔蚌刺身$430」的奢華體驗。套餐價格從原價$1380降至促銷價$880,尤其是額外加購300ml屋久酒 (House Sake) 僅需$180。套餐內涵蓋了從前菜到甜品成個course ,包含刺身壽司、熱食與主菜!

🥘自家製醬汁煮南非鮑魚

以新鮮鮪魚搭配蔥絲,還有花形餅托底勁好打卡,味道把應有清爽與微辣的平衡,適合開胃。另外有威化紙鋪面作裝飾 十分特別!

🥘 日式茶碗蒸 「 Seafood Steam Egg Custard」
展現日式茶碗蒸的精髓,加入海鮮後預計增添鮮味,口感滑嫩細滑。烹調火候掌握得宜,食咗前面啲凍嘢 有溫暖的舒適感。

🥘季節吸物(Seasonal Soup)大蜆麵豉湯
湯入邊嘅蜆好大隻,而且冇沙! 通粉入邊有好多海帶🍲

食完壽司吸物就開始重頭戲鐵板燒😋:

🥘鐵板燒:
野生生猛龍蝦(Lobster)
蝦肉爽口彈牙,而且連埋蝦膏一齊炒!簡單以蒜茸煎製已香氣四溢,份量適中但令人回味。

🥘香煎鵝肝伴自家制醬汁(Goose Liver with Homemade Sauce)
鵝肝煎至8-9成熟,外層香脆,內裡粉嫩,配自家製酸梅醬,酸甜平衡,減輕油膩感。
餐廳提供貼心小細節,如附送黑豆漬助降低膽固醇!

🥘主菜選擇
「Miyazaki Beef」 (宮崎和牛)。宮崎和牛以其油花豐富、入口即化的特點聞名,牛肉質地嫩滑,油脂豐富但不膩 煎至三分熟時應散發濃郁牛油香,師傅掌握火候精準,無論厚燒或薄燒均保留肉汁,配以蒜片或岩鹽提味,風味絕佳。

西班牙黑毛豬「Spanish Iberic Ham」
黑毛豬則帶有與鹹香,仲可以揀定後設定薄切 。今次就揀咗厚切片!兩者皆為頂級食材,配上甜而不膩的日本小洋蔥 蒜片 及粗鹽😆

🥘炒飯
煙肉香蒜炒飯Bacon With Garlic Fried Rice結合了中西元素,培根的鹹香與蒜香的提味應讓飯粒分明且帶有層次感。但上面亦有配有流心煎蛋!流心蛋炒飯狀態非常完美!

🥘炒雜菜
炒得好有鐵鑊火喉😚

🥘甜點 自家製手工啫喱
是輕盈的日式傳統甜點,巨蜂提子味顏色晶瑩禿頭 ! 收尾清新而不膩。

🥘季節前菜:包括酸青瓜及酸蘿蔔,簡單開胃!

🥘價格與性價比

餐廳有分午市及晚市套餐,另外有唔少材料亦都可以另外order!
午餐套餐(如$280 Takiyan Lunch Tasting Menu或$448 Lunch Set)性價比高,包含多道菜式,如刺身壽司、鐵板燒及甜品

今次食既係 晚餐Teppanyaki套餐(如$1380/人,優惠價)份量充足,食材豐富。原價$1380的套餐優惠價降至$880,已屬於高級日式料理的合理範圍,套裝包括宮崎和牛、南非鮑魚與深海魚刺身等昂貴食材。這價格係十分之值得一試!

🥘環境與氛圍
餐廳位於Sugar+大廈26樓,擁有落地玻璃窗,俯瞰維多利亞公園及維港海景,尤其在日間光線充足,景色開揚。夜晚的維港夜景同樣迷人,為用餐增添浪漫氛圍。融合日式簡約風格,長形吧枱讓食客可近距離觀賞壽司師傅及鐵板燒主廚的烹調技藝,增添互動感。餐廳分為壽司區和鐵板燒區,空間寬敞,座位安排舒適。另有私人卡拉OK房,適合團體聚會。

🥘餐廳服務

🥘師傅表現:壽司及鐵板燒師傅專業且健談,會詳細介紹每道菜的食材來源及烹調方式,與食客互動頻繁,增添用餐樂趣。師傅對火候及調味的掌握精準,展現高水平技藝。

🥘服務員態度親切,細心周到,會主動補充飲品及清理餐具。但整體仍保持良好水準。

🤩🤩🤩建議提前預約以確保有位啊
  • 鐵板炒飯
  • 季節刺身
  • 香煎鵝肝伴自家制醬汁
2025-06-18 351 浏览
特選和牛套餐自家醬汁煮南非鮑魚秘製醬汁南非鮑魚,色澤紅亮如琥珀,醬香濃郁滲透鮑身,入口彈嫩帶嚼勁,鮮甜與醬香交融醇厚季節刺身三款拖羅脂香豐盈如奶油融化,池魚鮮甜,鯛魚則清爽細膩透出淡雅甘甜。三款刺身濃郁綿密,爽脆鮮活,蘸點山葵醬油更激發魚肉本味金槍魚腩手卷入口即化,豐潤脂香如奶油般,紫菜酥脆包裹著肥美魚肉海鮮茶碗蒸滑嫩如絲,蛋香鮮甜細緻,每一口滑順入喉令人回味野生生猛龍蝦龍蝦肉表面的金黃蝦膏,蝦肉彈牙鮮甜,蝦膏醇厚如海膽般滑順馥郁,入口鮮味香煎鵝肝伴自家製醬汁香煎鵝肝外層焦脆,內裡柔嫩似絲綢,入口即化出豐腴脂香,餘韻綿長日本宮崎和牛和牛雪花般的油花,表面金黃焦香,入口瞬間脂香迸發,肉質柔嫩濃郁煙肉香蒜炒飯煙肉鹹香,米粒裹著蛋液炒得粒粒分明,煙肉油脂滲透每顆飯粒,鑊氣十足,表面加上半熟日本蛋炒雜菜多款蔬菜一齊炒,入口爽脆清甜甜品
特選和牛套餐
自家醬汁煮南非鮑魚

季節刺身三款

金槍魚腩手卷
入口即化,豐潤脂香如奶油般,紫菜酥脆包裹著肥美魚肉

海鮮茶碗蒸
滑嫩如絲,蛋香鮮甜細緻,每一口滑順入喉令人回味

炒雜菜
多款蔬菜一齊炒,入口爽脆清甜

甜品
2025-06-12 413 浏览
想食鐵板燒,於是問吓朋友有咩推薦,介紹咗銅鑼灣既瀧宴鐵板燒,於是去試吓餐廳位置Sugar 26樓,可以一覽無遺海景。一嚟先上前菜係南非鮑魚配大根,用上自家製醬汁,鮑魚非常鮮嫩亦非常入味。之後就到刺身包括咗八爪魚,真鯛,深海池魚,八爪魚爽脆,真鯛及深海池魚亦非常鮮甜。之後就上咗拖羅最中餅及蟹肉茶碗蒸,酒精非常滑溜,配上蟹肉鮮甜無比。最期待既鐵板燒終於上場澳洲野生龍蝦,龍蝦啱啱喺魚缸撈上嚟就放上啲鐵板燒非常新鮮,龍蝦用上龍蝦膏做成醬汁分外惹味。鐵板宮崎和牛油香十足,入口即溶,配上蒜片一下已經食晒。最後就係鐵板炒飯,用上煙肉蔥花炒,非常乾淨鐵板炒飯比起用鑊炒嘅飯更加有鑊氣。炒菜亦不能錯過自家製醬汁,更加將蔬菜嘅甜味發揮出嚟。餐廳亦非常好,可以自帶酒水雖然要開瓶費,但可以飲到自己喜歡嘅清酒搭配上鐵板燒第一個滿足嘅晚餐。

2025-06-12 373 浏览
📍瀧宴😍銅鑼灣頂級鐵板燒👍🏻~$880特價套餐😍有齊龍蝦,和牛,鮑魚,鵝肝,刺身👍🏻~日本宮崎和牛😍油花非常靚嘅和牛❤️入口即溶👍🏻~野生生猛澳洲龍蝦🦞仲郁緊又大隻嘅龍蝦❤️仲要勁膏👍🏻肉質彈牙😍~香煎法國鵝肝❤️鵝肝煎得勁香😍配上意大利黑醋食味道一流👍🏻~自家製醬汁煮南非鮑魚😘鮑魚非常新鮮❤️爽口彈牙👍🏻自家製醬汁非常香甜☺️~季節刺身三款😍吞拿魚腩,金木鯛,鮫鰈❤️三款都係勁新鮮👍🏻~吞拿魚蓉壽司米餅😛特別又好味嘅菜式❤️新鮮嘅吞拿魚蓉配上壽司飯米餅食😍~海鮮茶碗蒸😘未飲過咁豐富嘅茶碗蒸😂蛋味非常香濃❤️材料豐富👍🏻~櫻花蝦煙肉蛋炒飯😘煙肉雞蛋香蔥炒飯😍上面再配上一隻太陽蛋同櫻花蝦😛~炒雜菜❤️雜菜新鮮😍調味一流👍🏻~蜆清湯😍清淡得黎又濃味👍🏻兩大隻蜆☺️~巨峰提子啫喱💕好有特色嘅甜品😍非常香滑啫喱😘😘📍瀧宴日本料理 (銅鑼灣)銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 26樓
📍瀧宴😍銅鑼灣頂級鐵板燒👍🏻

鵝肝煎得勁香😍配上意大利黑醋食味道一流👍🏻

~自家製醬汁煮南非鮑魚😘

鮑魚非常新鮮❤️爽口彈牙👍🏻自家製醬汁非常香甜☺️

~季節刺身三款😍

吞拿魚腩,金木鯛,鮫鰈❤️三款都係勁新鮮👍🏻

~吞拿魚蓉壽司米餅😛

~蜆清湯😍
清淡得黎又濃味👍🏻兩大隻蜆☺️

~巨峰提子啫喱💕
好有特色嘅甜品😍非常香滑啫喱😘😘

📍瀧宴日本料理 (銅鑼灣)

銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 26樓
口痕好想食啲高質日本嘢,見到呢間食鐵板燒睇落好高級就同女朋友嚟食!😋上到嚟首先係個環境已經勁吸引我,我哋坐喺師傅面前嘅bar位,可以一直望住鐵板燒師傅整嘢食,後面仲有好靚嘅海景,氛圍感滿分!我哋兩個都嗌咗個特選和牛套餐,total有成10樣嘢!鮑魚彈牙,但係又唔會韌,再加上佢哋自己條配嘅鮑魚汁,每一啖都係一個享受~刺身非常新鮮!而且估唔到黑松露汁會同魚生咁夾~師傅會將啲食材俾我哋望一次先!金鎗魚腩手卷最下面嗰層係魚餅,上面係有鹽花,可以調味得來又唔會太鹹,就咁食就可以,同吞拿魚腩非常夾,唔會掩蓋佢原本嘅味道~海鮮茶碗蒸上面有一層蟹肉醬,超級滑嫩,入邊有菇同埋其他海鮮!季節吸物呢次係海帶蜆湯,好清甜開胃,為接下來嘅主菜做準備😋野生生猛龍蝦龍蝦係你面前現捉,絕對新鮮,師傅會先將啲蟹膏拎出嚟調味,然後將調個味嘅蝦膏覆蓋住每一粒蝦肉,龍蝦食起上嚟好彈牙。香煎鵝肝伴自家製醬汁鵝肝煎得酥軟,好重油脂,入口即溶,配嘅無花果醬同麵包融合得很好,最後會有粒黑豆俾我哋refresh一下,佢好似水果咁甜甜地。跟住就到重頭戲宮崎和牛😭我地叫咗medium,和牛牛味好重得嚟,油脂超香,入口即溶,仲要擺盤超靚打卡

我哋兩個都嗌咗個特選和牛套餐,total有成10樣嘢!

刺身非常新鮮!而且估唔到黑松露汁會同魚生咁夾~

師傅會將啲食材俾我哋望一次先!

金鎗魚腩手卷

海鮮茶碗蒸

上面有一層蟹肉醬,超級滑嫩,入邊有菇同埋其他海鮮!

季節吸物

呢次係海帶蜆湯,好清甜開胃,為接下來嘅主菜做準備😋

跟住就到重頭戲宮崎和牛😭

我地叫咗medium,和牛牛味好重得嚟,油脂超香,入口即溶,仲要擺盤超靚打卡一流,依家望住張相都好想再食多次😣

最後就係一個炒飯同甜品俾我哋填番飽個肚,每一道菜嘅份量都唔會話好多,但係去到最後真係食得好飽好飽!

人均1000,但呢個體驗真係絕對值得,特別係有咩節日要慶祝嘅時候帶另一半嚟,一定會令佢失望,而且下晝嗰啲套餐都只係$300-400 就可以食到咁正嘅鐵板燒,真係好推薦!
今日約咗朋友嚟食晚餐🌛對住銅鑼灣嘅無敵大夜景真係好有格調🌃Table Side睇到師傅嘅功夫真係值回票價☺️試咗最新嘅特選和牛套餐樣樣都好高質性價比非常高呢🩷⭐️ 自家製醬汁煮南非鮑魚 🇿🇦鮑魚鮮味滿滿🌊配上醬汁非常入味同新鮮👍🏻⭐️ 季節刺身 3款 🍂用上時令嘅鮫鰈魚深海池魚同埋吞拿魚🍣由清新去到濃味既次序岩岩好😊⭐️ 金槍魚腩手卷 🍙金槍魚腩肥美無窮放喺最中餅上面帶油香🐟特別配上日本嘅雪鹽點綴❄️口味分外有層次⭐️ 海鮮茶碗蒸 🍳茶碗蒸夠晒滑溜💛配上絲絲嘅蟹肉鮮甜到更上一層次🦀⭐️ 季節吸物 🍲用上蜆肉嘅清湯帶濃郁既鮮味🤩啱啱好平衡味蕾迎接接下來嘅主菜❤️⭐️ 野生生猛龍蝦 🦞龍蝦份量飽滿啖啖肉值回票價🧡用上龍蝦膏調製醬汁🤤食盡了每一滴龍蝦嘅精華⭐️ 香煎鵝肝伴自家製醬汁 🦆鵝肝油脂感半溶嘅效果好正🥹 黑豆同黑醋調味🖤剛巧唔會太油膩⭐️ 日本宮崎和牛 🥩和牛火候控制得好好入口即溶🔥同樣不失肉味值得一讚😃⭐️ 煙肉香蒜炒飯 🥘飯粒粒粒分明非常香口🥰 加上太陽蛋拌勻蛋汁果然有畫龍點睛嘅效果🥚⭐️ 炒雜菜 🥬配上自家制蒜蓉蒜香濃郁🧄平衡返肉感岩岩好😗⭐️ 是日精選甜品 🍧冰份配上提子口味清爽又好Fresh🍇
⭐️ 自家製醬汁煮南非鮑魚 🇿🇦
冰份配上提子口味清爽又好Fresh🍇
季節刺身 3款
是日精選甜品
2025-05-27 568 浏览
Takiyan 特選和牛鐵板燒套餐 $880自家製醬汁煮南非鮑魚 鮑魚質地爽彈,入味之餘唔會過韌。醬汁基調係醬油同味醂,輕微帶甜,再加上七味粉,令整體風味更立體,入口先帶鹹香,隨後滲出細膩辛香,提升咗海鮮嘅鮮味。季節刺身三款 左口魚裙邊包住柚子胡椒,魚肉清淡,但柚子嘅果香同微辣胡椒味平衡咗整體口感,鮮味被明顯帶出。深海池魚油脂分佈均勻,魚味濃郁而不膩。吞拿魚肉質紮實,油脂豐富,入口有順滑感,魚油香濃而甘潤。金䱽魚腩手卷 底層係香脆米餅,面頭鋪上以麵粉鹽花調味,配以飯素同蔥花。魚腩油脂豐厚,質感柔滑,入口即化。米餅帶有烘焙過嘅穀物香,整體層次分明,鹹香中帶酥脆,味道平衡得宜。海鮮茶碗蒸 以松葉蟹膏湯作湯底,整體鮮味濃厚,帶有甲殼類特有嘅甘香。蒸蛋質感細緻,滑嫩而有彈性,口感均勻,入口即溶,毫無蛋腥味,味道純淨。大蜆清湯 湯底清澈,入口鮮甜,完全展現出蜆本身嘅鮮味,冇加入多餘調味料,反映出對食材原味嘅尊重。每一啖都能感受到海水氣息,餘韻悠長。鐵板燒龍蝦 龍蝦件用上龍蝦膏熬製嘅醬油醬汁慢煎,味道濃厚,帶有天然海味同微微焦香。肉質結實而彈牙,火候掌握準確,外層微焦,內裡保持嫩滑,忠
Takiyan 特選和牛鐵板燒套餐 $880

季節刺身三款

金䱽魚腩手卷

大蜆清湯

鐵板燒龍蝦
龍蝦件用上龍蝦膏熬製嘅醬油醬汁慢煎,味道濃厚,帶有天然海味同微微焦香。肉質結實而彈牙,火候掌握準確,外層微焦,內裡保持嫩滑,忠實呈現龍蝦本身嘅鮮甜。

香煎鵝肝配黑豆
鵝肝香氣撲鼻,煎至外脆內滑,油脂豐盈但不膩。底層麵包經過吸油後烘香,更添酥脆層次。配搭甘露煮黑豆,甜中帶豆香,作為過渡味蕾嘅設計恰到好處,令整道菜更完整。

宮崎和牛
和牛油脂分佈平均,入口即溶,肉質細嫩但仍保留咬口。煎至表面焦香,肉味濃郁,脂香馥郁,餘韻悠長,展現出高質和牛應有嘅層次與深度。