2024-10-29 166 浏览
今日又上咗嚟Sugar+食好西,呢間瀧宴非常之值得推薦,尤其佢嘅鐵板燒食得出火候同功架十足。今次就食一個原價$1480嘅鐵板燒全餐。大蝦配鰹魚啫喱大蝦鮮彈、下面嗰個柚子沙葛就最特別慢煮鮟鱇魚肝火候啱啱好,非常Creamy火炙吞拿魚刺身級,魚味非常之濃鐵板燒第一道嘅先上虎蝦,係我最鍾意嘅菜式之一。佢煎到嗰啲肉都脆埋,但係裏面仲好濕潤。呢個真係重頭戲,鮑魚擺落去鐵板嗰陣時仲識郁,之後已經俾人分屍到一片片。食落口一啲都唔韌,非常之滑。最鍾意佢配埋嗰個紫菜醬,帶子仲係半生熟牛肉質感十足,肉汁喺個口爆出嚟咁樣一個蜆清湯,啱曬清一清口腔。仲唔夠飽就同師傅講多飯喇,睇住佢炒到香噴噴,一碗都真係唔多夠。原來仲有菜未食,炒銀芽重點係猛火快炒,令佢唔會淋曬。配埋自家芝麻蒜香醬,嚟到最尾都好食。甜品]係一個柚子雪葩,清一清個口腔啱晒數

[前菜]

大蝦配鰹魚啫喱
大蝦鮮彈、下面嗰個柚子沙葛就最特別

慢煮鮟鱇魚肝
火候啱啱好,非常Creamy

火炙吞拿魚
刺身級,魚味非常之濃

[野生大虎蝦]

鐵板燒第一道嘅先上虎蝦,係我最鍾意嘅菜式之一。

[香煎銀鱈魚]

佢煎到嗰啲肉都脆埋,但係裏面仲好濕潤。

[鮮活鮑魚]

[香草牛油帆立貝]

最鍾意佢配埋嗰個紫菜醬,帶子仲係半生熟

[美國頂級牛柳厚燒]

牛肉質感十足,肉汁喺個口爆出嚟咁樣

[季節吸物]

一個蜆清湯,啱曬清一清口腔。

[鹿兒島櫻花蝦炒飯]

[炒什菜]

[是日精選甜品]

係一個柚子雪葩,清一清個口腔啱晒數
2024-10-28 182 浏览
今日同朋友慶祝升職,所以就揀咗呢一間喺銅鑼灣嘅鐵板燒佢喺地鐵站行過去大概都係5分鐘嘅距離,我覺得都非常方便,而且位於銅鑼灣中心,之後想過去大坑飲杯嘢都非常快捷!餐廳喺皇室堡廣場隔離非常容易搵到,而且係頂樓,可以盡覽成個維港嘅景色真係一路食飯一路有靚景睇冇得輸!✨磯煮鮑魚, 鮑魚非常入味,而且好大隻,我本身都好鍾意食鮑魚,所以都幾鍾意呢一個煮法嘅鮑魚呢一個係日本嘅煮法喺出邊都好少地方可以食到. 而且餐廳喺鮑魚下邊加咗自家製嘅大根,口感都幾清爽幾好食!✨刺身三點,包括有池魚中拖羅同埋秋刀魚,而家秋天呢一個季節食就最好食,秋刀魚非常肥美,而且魚味濃郁又香, 鍾意食秋刀魚嘅朋友唔可以錯過!中拖羅非常肥美,而且油香非常豐富,我本身都非常鍾意食吞拿魚。覺得佢吞拿魚嘅質素同日本嗰啲簡直係一樣。加埋餐廳自家製嘅Wasabi, 正!✨香煎鵝肝。鵝肝嘅味道非常好食,而且絕對冇蘇,加埋多士同埋餐廳特別條配嘅醬汁,簡直係另一個層次,熱辣辣香煎鵝肝真係非常好食!✨美國頂級牛柳,時間方便控制得好好見到牛肉嘅肉身都係呈現出粉紅色睇得出餐廳喺烹調嘅時間控制得非常好,顯得廚師嘅功架!美國頂級嘅牛柳本身味道同埋肉質都非常

✨美國頂級牛柳,時間方便控制得好好見到牛肉嘅肉身都係呈現出粉紅色睇得出餐廳喺烹調嘅時間控制得非常好,顯得廚師嘅功架!美國頂級嘅牛柳本身味道同埋肉質都非常鮮嫩,加埋餐廳粉紅色嘅海鹽。同埋干蒜片一齊食,令到成個口感更加多元化!

✨野生龍蝦,餐廳用咗西澳龍蝦,非常新鮮係喺魚缸即刻拎出嚟,龍蝦用返本身龍蝦頭嘅膏去烹調出佢嘅調味,簡單嘅調味令到成個龍蝦嘅鮮味更加突出,龍蝦亦都非常爽口彈牙,食得出龍蝦,非常新鮮,我同朋友對呢一個龍蝦讚不絕口!

✨炒飯,廚師非常細心問我哋使唔使走蒽因為我同朋友都唔食蔥,每一粒炒飯到粒粒分明,而且再加埋煙肉嘅香味令到成個飯嘅味道更加昇華!簡直係大滿足!
這間餐廳早已在我的bookmark list 中最近注意到他們推出的指定晚市套餐經OpenRice訂座享有半價優惠。而且窗邊更有特大玻璃窗可以眺望到周圍璀璨的夜景,營造出迷人的用餐氛圍。❖ 尊貴鐵板燒鮑魚龍蝦鵝肝套餐 ⟡‧₊自家製醬汁煮南非鮑魚⟡‧₊季節刺身三款(鯖魚,伊佐木,拖羅)⟡‧₊西班牙金鎗魚腩手卷⟡‧₊海鮮茶碗蒸⟡‧₊澳洲龍蝦⟡‧₊香煎鵝肝伴自家製醬汁⟡‧₊美國頂級牛柳(厚燒/薄燒)⟡‧₊季節吸物⟡‧₊丹麥煙肉香蒜炒飯⟡‧₊炒什菜⟡‧₊是日精選甜品(白桃啫喱)每道菜品都展現了廚師的精湛技藝和對食材的細緻用心。南非鮑魚的質感既軟嫩又彈牙,煮得十分入味,而刺身則新鮮肥美,令人驚喜!龍蝦即場劏開,當店員端上食材時,還能看到龍蝦在微微郁動。採用新鮮的龍蝦果然不同,每一口龍蝦肉都彈牙緊致,吃下去感受到滿滿的幸福感( ˘ ³˘)♥鵝肝和牛肉等食材的表現也非常出色,鵝肝的油脂香氣撲鼻,自家調製的黑豆及醬汁更是令味道昇華。牛柳的蒜香味道濃郁,熟度掌握得恰到好處。這頓飯充分體現了廚師的用心與專業,並且廚師耐心地解釋每道菜式的吃法,讓人倍感賓至如歸。這絕對是近期吃過的最佳鐵板燒,強烈推薦給大家!
這間餐廳早已在我的bookmark list 中

❖ 尊貴鐵板燒鮑魚龍蝦鵝肝套餐

⟡‧₊自家製醬汁煮南非鮑魚
⟡‧₊季節刺身三款(鯖魚,伊佐木,拖羅)
⟡‧₊西班牙金鎗魚腩手卷
⟡‧₊海鮮茶碗蒸
⟡‧₊澳洲龍蝦
⟡‧₊香煎鵝肝伴自家製醬汁
⟡‧₊美國頂級牛柳(厚燒/薄燒)
⟡‧₊季節吸物
⟡‧₊丹麥煙肉香蒜炒飯
⟡‧₊炒什菜
⟡‧₊是日精選甜品(白桃啫喱)

2024-10-25 244 浏览
朋友生日請食生日飯,試左呢間位於銅鑼灣嘅高級日式鐵板燒。睇住食材喺鐵板上面滋滋作響,加埋無敵靚景,感覺真係非常享受。🟡南非鮑魚 煎得剛剛好,鮑魚嘅鮮味完全被鎖住,嫩滑又有彈性。鐵板燒嘅高溫將鮑魚嘅香味激發出嚟,十分鮮甜!🟠野生大虎蝦煎至微焦,蝦肉爽口彈牙,蝦味非常濃郁。每一啖都充滿海鮮嘅鮮甜同香氣,鐵板燒嘅高溫令蝦殼輕微焦香⚪️香煎銀鱈魚係我其中一個最鍾意嘅菜式,魚皮喺鐵板上煎得脆卜卜,魚肉則保持咗濕潤同嫩滑。銀鱈魚嘅油脂喺高溫下釋放出嚟❤️🟣香草牛油帆立貝 喺鐵板上以香草牛油慢慢煎香,外層帶有金黃嘅焦色,但內裡依然保持嫩滑。牛油嘅香氣滲入帆立貝,令味道更加豐富,帆立貝本身嘅鮮甜同海味喺高溫下完美呈現,真係精緻又美味。🔵美國頂級牛肉 煎得外層微焦,內裡保持粉紅色,肉質非常嫩滑多汁。高溫令牛肉嘅油脂慢慢滲出,牛香味四溢,每一啖都充滿咀嚼嘅滿足感。🟢鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜 炒得粒粒分明,櫻花蝦嘅香味喺高溫下更加突出,帶有微微嘅脆口口感。炒飯嘅油香同菜式嘅清爽感達到完美平衡,配搭嘅炒什菜同樣煮得鮮嫩,成道菜非常和諧,唔會過於油膩。🟡季節吸物 食完一頓豐富嘅鐵板燒之後,呢道白桃啫喱真係一個絕妙嘅

🟡南非鮑魚

🟠野生大虎蝦

⚪️香煎銀鱈魚

🟣香草牛油帆立貝

🔵美國頂級牛肉

🟢鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜

🟡季節吸物
食完一頓豐富嘅鐵板燒之後,呢道白桃啫喱真係一個絕妙嘅收尾。清新嘅白桃味配上輕盈嘅啫喱,唔會過甜,完美解膩,令人感覺非常清爽,食完之後神清氣爽。
2024-10-23 283 浏览
一生人一定要試一次日本Omakase,今次嚟到位於鬧市區嘅銅鑼灣店。地理位置非常方便,地鐵站行5分鐘就到。上到餐廳首先俾佢嘅維園海景吸引到,餐廳位於25樓,餐廳嘅裝修選用咗落地玻璃,令到成個餐廳都可以欣賞到維景兩岸嘅景色,尤其是到晚上更加可以觀賞到維景嘅燈飾添。今次我哋選擇咗佢嘅午餐,一共有八度菜式。首先每人一份嘅頭盤係蒟蒻,味道酸酸甜甜好開胃,另外就係佢嘅壽司同刺身,擺盤都很有心思,而且廚師每次都會分別解釋每一道菜,以及每一款刺身嘅特色。我非常喜歡佢嘅壽司第一道熟食嘅主菜係煎大蝦,取消非常巧妙地,將一隻大蝦切成四五件,比多一份清新。第二度係佢嘅特色帶子,帶子配上紫菜湯食落非常特別。另外要特別介紹吓佢嘅蒜片燒牛柳,擺盤精緻牛柳調味適合,一啲都唔難做,好腍非常之有牛肉味添,最後一份炒飯同一份嘅炒芽菜結尾。整體每一道素都非常緻,但係食落到最後感覺亦都很滿足。
今次我哋選擇咗佢嘅午餐,一共有八度菜式。首先每人一份嘅頭盤係蒟蒻,味道酸酸甜甜好開胃,另外就係佢嘅壽司刺身,擺盤都很有心思,而且廚師每次都會分別解釋每一道菜,以及每一款刺身嘅特色。我非常喜歡佢嘅壽司
2024-10-22 264 浏览
紀念日當然要食餐好,黎到銅鑼灣呢間高質鐵板燒, 用餐體驗非常好, 除咗可以享用美食, 更可以飽覽港島夜景。週五嘅晚上餐廳好full,吧枱已經比人預訂哂。我地直接揀咗做緊promotion嘅晚市套餐,而家做緊$880 !!(原價$1380)自家製醬汁煮南非鮑魚南非鮑魚非常大隻,鮑魚味濃郁、鮮甜味明顯,而且厚肉爽身。新鮮嘅鮑魚口感更加柔軟彈牙, 加上師傅自家製嘅醬汁, 鮑魚好入味。季節刺身 3 款分別係深海池魚、中吞拿魚,以及吸盤八爪魚。 深海池魚油脂豐盛,入口魚油甘香細膩,口感柔滑;中吞拿魚新鮮厚切,魚味香濃,完全無筋;吸盤八爪魚非常爽口彈牙。金艙魚腩手卷有別於一般嘅手卷,師傅以鬆脆最中餅代替傳統紫菜,令口感更有層次。魚腩蓉油脂豐溢,幾乎入口即化,師傅已事先調味好,成個口感味道都搭配得好好。海鮮茶碗蒸蛋味香濃,口感滑嫩,重點係入面佈滿左好多蟹肉絲,將茶碗蒸既鮮味大大提升,魚肉絲同菇類亦提升左茶碗蒸既口咸。野生生猛龍蝦大大隻新鮮龍蝦,師傅好細心已經幫我地拆好肉,進食好方便,每一啖都啖啖肉。龍蝦燒到好香,燒得剛剛好,龍蝦肉質非常彈牙緊緻,而且咬落好juicy。以龍蝦蝦膏作醬料將龍蝦鮮味發揮到

季節刺身 3 款

金艙魚腩手卷

野生生猛龍蝦
大大隻新鮮龍蝦,師傅好細心已經幫我地拆好肉,進食好方便,每一啖都啖啖肉。龍蝦燒到好香,燒得剛剛好,龍蝦肉質非常彈牙緊緻,而且咬落好juicy。以龍蝦蝦膏作醬料將龍蝦鮮味發揮到極致,真係令人欲罷不能。

季節吸物:蜆肉昆布清湯
湯品鮮味暖胃,蜆肉無沙。

香煎鵝肝伴自家制醬汁
呢個鵝肝真係不得了,油脂感max,一咬開外脆內軟,鵝肝既油脂香氣充斥成個口腔,幸福感滿滿。雖然會有啲膩,但脆脆嘅面包同酸甜嘅醬汁正好可以中和。

美食牛柳
牛肉係精選嘅美國頂級牛柳,同平時食開嘅有明顯分別,肉質比較嫩。而鐵板將牛柳表面燒得好香,鎖緊肉汁。師傅將牛柳切成一口大小,一啖一粒好滋味。

西班牙黑毛豬
黑毛豬肉質緊緻綿密,油脂分佈細密均勻,味道非常濃厚鮮味。可以按個人喜好沾上鹽及蒜片食用。

煙肉香蒜炒飯
炒飯炒至金黃色,粒粒分明,煙肉及香蒜將炒飯嘅香氣提升。

炒什菜
炒什菜相對較為普通,但師傅自家調製嘅蒜蓉醬好好味

是日精選甜品: 巨峰提子啫哩
啫喱清新香味,果汁豐富,係個好好嘅收尾。

• 野生生猛龍蝦
  • 香煎鵝肝伴自家製醬汁
  • 自家製醬汁煮南非鮑魚
  • 海鮮茶碗蒸
  • 美國頂級牛柳
  • 季節刺身
2024-10-21 321 浏览
今日我同男朋友去咗銅鑼灣一間高級廚師料理,之前早早就預約咗,店員安排我哋坐吧台,真係好期待!根據店員推介,我哋叫咗一款套餐,有齊好多唔同嘅食品,依家仲有優惠價$888/位,感覺好抵食!前菜首先上嚟嘅係汁煮南非鮑魚,鮑魚煮得剛好,口感滑嫩,搭配住清香嘅醬汁,真係好味!接住就係三式刺身,味道新鮮,每一片都切得好厚,特別係金槍魚腩,油脂多,入口即化,令人回味無窮。仲有金槍魚手卷,特別之處係佢唔係用紫菜包,而係用米餅,咬落去好有脆感,搭配鮮甜嘅內餡,真係一絕!之後就係熱食部分,首先上嚟嘅係蟹肉海鮮茶碗蒸,茶碗蒸滑滑嘅,蟹肉鮮甜,配合湯底嘅濃郁,食落去好滿足。然後係魚湯,湯底清淡卻又夠味,感覺好清新,正好中和返之前嘅重口味。接下來就係海膽炒鮮龍蝦,呢道菜真係驚喜!鮮龍蝦炒得非常入味,海膽嘅鮮味更加提升咗整道菜嘅層次,食落去每一口都充滿滋味。而鵝干多士就係另一個亮點,鵝干香脆,搭配多士嘅鬆軟,好細心既廚師加左小小蜜糖,真係好好味!頂級牛柳肉質嫩滑,煎得恰到好處,帶有微微嘅香味;而黑毛豬則脂肪分佈均勻,肉質香醇,夾左到多蔥粒!咬落去真係好滿足。食到呢度,我哋已經8成飽,真係好難得食廚師發板係飽!每一

頂級牛柳肉質嫩滑,煎得恰到好處,帶有微微嘅香味;而黑毛豬則脂肪分佈均勻,肉質香醇,夾左到多蔥粒!咬落去真係好滿足。食到呢度,我哋已經8成飽,真係好難得食廚師發板係飽!每一道菜都係精心準備,完全無得輸!

最後,仲有炒飯、炒雜菜同提子啫喱作甜品。炒飯粒粒分明,香氣四溢,炒雜菜清新爽口,提子啫喱甜而不膩,最後一口,真係一個完美嘅結尾。
2024-10-18 354 浏览
我們一家人非常喜歡日式的鐵板燒,因為除了可以即場看到大廚在鐵板烹調新鮮食材之外,一般的食材也相當新鮮美味,即使少許的調味而充分品嚐到色彩的質素口感和原味道。然而,一般的日式鐵板燒的價格都偏向高消費,通常我們會選擇在節日或喜慶日子才光顧,但是我們最近發現銅鑼灣有日式料理餐廳推出了鐵板餐最平只需要大約$300,。最值得一讚是餐廳環境,從落地玻璃看到藍天白雲及高雅的裝修設計,能望到無敵靚景。經濟的鐵板燒午餐:🌟季節前菜我很喜歡這個新鮮肥美嘅吞拿魚刺身,口感不錯,加上開胃醬汁,是不錯的前菜。🌟南非鮑魚南非鮑魚實是鐵板燒必食之選,新鮮的鮑魚放在你面前可見非常生猛,肉質彈牙爽口,加上少許調味已非常美味。🌟米國頂級牛肉師傅將牛肉切成一粒粒,我們選擇了五成熟左右就好剛剛好,每件牛肉肉粒煎得非常惹味,配上岩鹽及超脆的蒜片,味道不錯。🌟鹿兒島櫻花蝦炒飯炒飯配上櫻花蝦非常香口,米飯每粒都非常分明,口感一流,味道很好。🌟龍蝦頭面豉湯龍蝦頭湯來的龍蝦也不少,加上豆腐和昆布,味道鮮甜。🌟漬物令鐵板燒中的油膩感中和,亦有令人更開胃的感覺。🌟炒什菜炒芽菜的味道清爽香脆,比加上秘製的醬料,很出色。🌟是日精選甜品蜜桃啫喱

經濟的鐵板燒午餐:
🌟季節前菜

🌟南非鮑魚

🌟米國頂級牛肉

🌟鹿兒島櫻花蝦炒飯

🌟龍蝦頭面豉湯
龍蝦頭湯來的龍蝦也不少,加上豆腐和昆布,味道鮮甜。

🌟漬物
令鐵板燒中的油膩感中和,亦有令人更開胃的感覺。

🌟炒什菜
炒芽菜的味道清爽香脆,比加上秘製的醬料,很出色。

🌟是日精選甜品
蜜桃啫喱感覺清新,味道和口感也令人有驚喜。

2024-10-14
適逢同男朋友慶祝拍拖週年紀念,對上嗰次食完總店印象都好唔錯,所以就決定嚟分店試吓質素如何。結果真係同樣都係意料之內嘅好食,每次食完都覺得好滿足,帶住好愉快嘅心情走。第一次喺呢一個角度望住維園,感覺都幾新鮮。‣ 鐵板燒套餐 $880(‼️優惠價‼️)· 自家製醬汁煮南非鮑魚鮑魚煮得相當入味,相當之出色,肉質彈牙緊實得嚟,絕對唔會韌。嗰調味突顯到鮑魚嘅鮮甜,絕對唔會掩蓋咗佢本身嘅味道。下面有個醬煮蘿蔔,入口嘅時候真係俾濃郁嘅醬汁驚喜到。隔離仲有七味粉同埋海苔粉搭配一齊食,但係我覺得唔需要任何粉本身已經好出色。· 季節刺身三款三款魚生分別係真鯛、池魚同吞拿,食落口嘅時候已經覺得相當之新鮮。真鯛肉質相對結實,但係味道濃郁。池魚口感柔軟嫩滑,吞拿就啱啱好係兩者中間。雖然三款刺身簡簡單單,冇多餘嘅調味,但係覺得有巧思喺入邊,而刺身本身都相當好食。· 金鎗魚腩手卷餐廳用咗最中餅代替咗紫菜,發覺原來口感都幾得意,而又食得出最中餅淡淡的糯米香。魚腩本身油脂相當豐富,入口嘅時候已經相當滿足,飯本身已經有豉油,唔需要再額外點太多豉油入口已經相當美味。· 海鮮茶碗蒸蛋嘅調味相對淡,但對應濃郁嘅蟹肉我覺得係完美嘅配

‣ 鐵板燒套餐 $880(‼️優惠價‼️)

· 自家製醬汁煮南非鮑魚

· 季節刺身三款

· 金鎗魚腩手卷

· 海鮮茶碗蒸
蛋嘅調味相對淡,但對應濃郁嘅蟹肉我覺得係完美嘅配搭,正正因為蛋嘅味道淡淡地,先更加食得出蛋本身嘅香味。

· 季節吸物
打開蓋嘅時候發現係蜆清湯,本身以為應該係淡淡地,結果入口嘅時候係相當之濃郁嘅蜆味,佢嘅顏色同埋味道都係一個幾大嘅反差,呢個海鮮味真係好容易上癮,好快我就飲晒成碗湯。

· 野生生猛龍蝦
店員同我哋講話係新鮮捕獲嘅龍蝦,絕對唔係冰鮮貨,食嘅時候真係會食得出個分別,龍蝦真係相當新鮮,啲肉相當彈牙而又緊致,蝦膏做醬呢個做法令到成個龍蝦真係提升咗個層次,食到真係停唔到口,誇張啲講真係每一啖都好幸福。

· 香煎鵝肝伴自家制醬汁
簡單啲講,鵝肝真係好食到爆炸,外脆內軟,醬汁再加黑豆嘅甜更加突顯到鵝肝本身嘅油脂香。食落去第一啖嘅時候,一邊咀嚼真係一邊笑,超級幸福。

· 美國頂級牛柳
牛柳個擺盤相當之靚,分咗做厚燒同埋薄燒,熟度啱啱好,而佢嘅蒜片真係炸得相當香,可能比一碗我都食得晒,搭配牛柳一齊食絕對冇得輸。我自己比較鍾意食薄燒,入面包住嘅蔥為肉嘅風味增添咗唔少,鍾意入口個陣唔同嘅層次感。

· 煙肉香蒜炒飯
炒飯飯粒真係粒粒分明,而煙肉都燒得啱啱好,脆口得嚟又唔會話食到燶味,而米飯嘅柔軟同煙肉就啱啱好可以有個對比。就算前面食咗咁多嘢都好,食呢碗飯嘅時候都唔會想浪費一粒米。

· 炒什菜
主要都係芽菜做底,隔離搭配好似蒜香醬,個醬汁真係呢道菜嘅靈魂,夠晒鹹香。

· 是日精選甜品
白桃啫喱口感相對上輕盈,而且唔會好甜,質地都好細膩。中間有啲脆米,令到個啫喱唔會感覺上好單調,每一啖都食到白桃嘅香甜,完美作結。
2024-10-17 185 浏览
在這間高級鐵板燒餐廳,營造出一種浪漫而奢華的氛圍自家製醬汁煮南非鮑魚鮑魚肉質鮮嫩,入口即化,搭配特製醬汁,帶有淡淡的海味和香草香,層次感分明,讓人食指大動。季節刺身 3款**青花魚**:肉質滑嫩,鮮美的魚味瞬間在口中綻放,絲絲甘甜。**依左木**:鮮甜而富有嚼勁,與醬油的搭配更是完美。**大toro**:油脂分布均勻,入口即化,帶來無與倫比的奢華口感。蔥花金鎗魚腩蓉餅外脆內嫩的餅皮裝著豐富的金鎗魚腩,蔥花的香味恰到好處,增添了清新的口感蟹肉茶碗蒸茶碗蒸的質地滑順,蟹肉的鮮甜融入其中野生生猛龍蝦龍蝦肉質鮮甜,纖維細膩,搭配蝦膏,鮮味而不膩,讓人回味無窮。香煎鵝肝伴自家制醬汁鵝肝外層香脆,內裡綿密,醬汁的酸甜平衡了鵝肝的油膩牛肉蔥花燒肉質鮮嫩,熟度恰到好處,肉汁四溢西班牙黑毛豬肉質滋潤,油脂分布均勻,口感豐富,香氣四溢煙肉香蒜炒飯炒飯粒粒分明,煙肉的鹹香與香蒜的味道交織,大蜆清湯湯清而鮮,蜆肉的鮮味在湯中釋放,令人感到清新舒爽作為甜品,冰粉清爽滑口,配上甜而不膩,是完美的結尾。
在這間高級鐵板燒餐廳,營造出一種浪漫而奢華的氛圍

季節刺身 3款
**依左木**:鮮甜而富有嚼勁,與醬油的搭配更是完美。

蔥花金鎗魚腩蓉餅

蟹肉茶碗蒸
茶碗蒸的質地滑順,蟹肉的鮮甜融入其中

香煎鵝肝伴自家制醬汁
鵝肝外層香脆,內裡綿密,醬汁的酸甜平衡了鵝肝的油膩

牛肉蔥花燒
肉質鮮嫩,熟度恰到好處,肉汁四溢

西班牙黑毛豬
肉質滋潤,油脂分布均勻,口感豐富,香氣四溢

煙肉香蒜炒飯
炒飯粒粒分明,煙肉的鹹香與香蒜的味道交織,

大蜆清湯
湯清而鮮,蜆肉的鮮味在湯中釋放,令人感到清新舒爽

作為甜品,冰粉清爽滑口,配上甜而不膩,是完美的結尾。
2024-10-15 473 浏览
屋企人生日當然要食番餐好既!今日黎到銅鑼灣既瀧宴吃個靚lunch,上網睇佢個環境真係好靚,飽覽成個維園景色,有夠誇張!Waiter 推薦左依個中午set lunch,做緊優惠300蚊都唔洗,好抵食!季節前菜係吞拿魚刺身,表面已經有醬汁,夠曬味,刺身好新鮮,但得兩塊唔夠喉!即刻加左個季節剌身,有帶子,拖羅,油甘魚,每款好都新鮮,食得出餐廳既誠意!正呀!食完前菜即刻開爐食鐵板燒,睇住師傅燒真係一種享受!首先係南非鮑魚,係活鮑魚黎,師傅好熟手甘已經切好調好味上菜,鮑魚新鮮彈牙,簡單既少少黑椒鼓油反而吃得出佢既鮮味!米國頂級牛肉,order 左5成,會好有心甘幫你切成一口大小。配料有少量海鹽,炸蒜片同埋洋蔥。我就覺得本身牛味已經好夠味,加上炸蒜片就已經夠,又香又多肉汁!鹿兒島櫻花蝦炒飯,見住師傅兩隻手勁忙,炒飯用料好足,櫻花蝦好多,好味!龍蝦頭面豉湯,依個好特別,每碗入面都有龍蝦頭係入面,我個碗仲有勁大塊龍蝦肉!炒什菜火喉控制得好好,芽菜爽甜清脆,佢亦有配自家製蒜頭醬,似XO 醬但更香。是日精選甜品係白桃味啫喱,清甜可口,入口煙韌。用黎作一餐結尾剛剛好。依個價錢唔洗300就可以品嚐到鐵板燒,更

依個價錢唔洗300就可以品嚐到鐵板燒,更重要係睇住甘靚既景色食飯,真係平絕銅鑼灣!絕對會再黎!
  • 自家製醬汁煮南非鮑魚
  • 南非鮑魚
2024-10-15 261 浏览
日式刺身鐵板燒料理六折優惠‼️這間位於銅鑼灣的高級鐵板燒餐廳晚餐套餐正進行優惠 套餐內容亦非常吸引 餐廳樓底非常高 遠望看見海景 慶祝一流👍🏻🥢自家製醬汁煮南非鮑魚南非鮑魚煮得非常入味 口感軟糯有咬口 自家製醬汁非常特別 與鮑魚完美融合 底下還有醃得非常軟腍的蘿蔔👍🏻🥢季節刺身 (青花魚/伊佐木/吞拿魚)刺身用餐廳的特大杯裝起 非常適合打卡!刺身鮮甜 青花魚非常特別 夾着蔥花吃口感獨特 另外兩種魚爽口👍🏻🥢金䱽魚腩手卷魚腩非常入味 而且油脂充足 入口即化 拌着米飯和底下的米餅 非常有層次感🥢海鮮茶碗蒸茶碗蒸非常滑 裡面亦有大量的蟹肉絲 用料充足👍🏻🥢大蜆海帶湯蜆肉非常鮮甜 配搭海帶 整個湯非常清新 沒有油膩感 而且蜆肉令整個湯的海鮮味提升🥢野生生猛龍蝦鐵板燒師傅在面前 用龍蝦膏煮成醬汁 然後拌在煮熟的龍蝦肉上面 龍蝦爽口彈牙 濃郁的龍蝦膏更是令整道菜的味道精華🥢香煎鵝肝伴自家製醬汁鵝肝非常肥美 配搭脆脆的麵包一起吃 而自家製醬汁酸酸甜甜可以減低油膩感 非常好吃👍🏻🥢美國牛柳 (薄切/厚切) 薄切牛柳會搭配蒜和蔥菜在裏面 調味做得非常好 入口非常有層次厚切牛柳比較有嚼口 牛味香濃 配搭玫瑰
日式刺身鐵板燒料理六折優惠‼️
這間位於銅鑼灣的高級鐵板燒餐廳

🥢自家製醬汁煮南非鮑魚

🥢季節刺身 (青花魚/伊佐木/吞拿魚)

🥢金䱽魚腩手卷

🥢海鮮茶碗蒸
茶碗蒸非常滑 裡面亦有大量的蟹肉絲 用料充足👍🏻

🥢大蜆海帶湯

🥢野生生猛龍蝦

🥢香煎鵝肝伴自家製醬汁

🥢美國牛柳 (薄切/厚切)
厚切牛柳比較有嚼口 牛味香濃 配搭玫瑰鹽 牛味會更加提升

🥢煙肉香蒜炒飯
鐵板燒師傅將炒飯炒至粒粒分明 煙肉的鹹香味更提升整個飯的香氣

🥢炒雜菜
炒雜菜配上自家製的辣椒油 非常出色

🥢甜品 (白桃啫喱)

銅鑼灣糖街Sugar+商廈落成一年,樓齡十分新,裡面有數間高級餐廳,自己中意食鐵板燒,今次就試咗瀧宴日本料理。自家製醬汁煮南非鮑魚自家製醬汁味道有少少辣,南非鮑魚質感軟腍,醬汁都令鮑魚好入味。季節刺身三款刺身有鯖魚,伊佐木,拖羅,鯖魚同伊佐木魚味濃郁,拖羅魚質肥美。金鎗魚腩手卷 同平時食開手卷吾同,師傅用上醉蔥餅代替紫菜,而且事先師傅已調味,金鎗魚腩蓉有入口即溶感。海鮮茶碗蒸茶碗蒸估唔到幾有驚喜,裏面有大量蟹肉,食材好新鮮,蛋味香濃。季節吸物大蜆湯蜆肉新鮮冇沙,湯品清潤,味道自然。野生生猛龍蝦龍蝦配以日本綠茶粉,味道比一般龍蝦清新。龍蝦肉爽口清甜,蝦膏味道令人難忘。香煎鵝肝伴自家制醬汁煎鵝肝做到吾腥,油脂豐富,自家製醬汁香甜。美國頂級牛柳有厚燒同薄燒,厚燒相對口感豐富,薄燒薄薄的一層亦品嚐到淡淡牛肉味。煙肉香蒜炒飯炒飯粒粒分明,加上煙肉粒令香氣更提升。是日精選甜品白桃啫喱清新解膩。

金鎗魚腩手卷

季節吸物
大蜆湯蜆肉新鮮冇沙,湯品清潤,味道自然。

香煎鵝肝伴自家制醬汁
煎鵝肝做到吾腥,油脂豐富,自家製醬汁香甜。

煙肉香蒜炒飯
炒飯粒粒分明,加上煙肉粒令香氣更提升。

是日精選甜品
白桃啫喱清新解膩。

2024-10-08
2024-10-10 210 浏览
朋友生日, book咗間可以望到維園嘅餐廳同佢慶生🎉整個環境都好舒適,好適合同朋友傾偈🩷前菜蕃茄、昆布白飯魚、鞍康魚肝-凍蕃茄味酸帶甜,比較開胃-昆布爽口-鮟鱇魚肝入口即溶南非鮑魚師傅煮之前會俾我地睇下佢今日準備嘅食材!鮑魚係超級新鮮!郁得好生猛🤓!食落仲好彈牙🥹野生大虎蝦虎蝦肉質爽口~蝦頭有好多蝦膏🩷香煎銀鱈魚師傅將銀雪魚嘅皮拆出嚟煎,變得好脆!銀鱈魚煎得剛剛熟~🐟香草牛油帆立貝帆立貝煮得剛剛好熟,唔會痴牙~上面仲放咗新鮮嘅魚子💕美國頂級牛肉牛肉有厚薄兩款,每款有兩件🐮兩件嘅口感都有啲唔同,我就比較鍾意薄嗰款,容易啲咬開佢有樣好嘅地方係旁邊有啲炸香咗嘅蒜片,可以選擇加入去牛肉度提高香味鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜櫻花蝦炒飯粒粒分明,平時出去食鐵板燒會覺得焗飯比較油,但係呢個飯味道適中😝👍雜菜嘅份量都唔少,鍾意食芽菜嘅我,自己一個食晒🫶🏻白桃啫喱最後用甜品嚟作結,佢嘅甜品唔係出邊現成賣返嚟,係師傅自己製作!

前菜
蕃茄、昆布白飯魚、鞍康魚肝
-凍蕃茄味酸帶甜,比較開胃
-昆布爽口
-鮟鱇魚肝入口即溶

南非鮑魚
食落仲好彈牙🥹

野生大虎蝦
虎蝦肉質爽口~蝦頭有好多蝦膏🩷

香煎銀鱈魚
師傅將銀雪魚嘅皮拆出嚟煎,變得好脆!
銀鱈魚煎得剛剛熟~🐟

香草牛油帆立貝
帆立貝煮得剛剛好熟,唔會痴牙~上面仲放咗新鮮嘅魚子💕

美國頂級牛肉
牛肉有厚薄兩款,每款有兩件🐮
兩件嘅口感都有啲唔同,我就比較鍾意薄嗰款,容易啲咬開

鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜

白桃啫喱
今晚Happy friday 約左男朋友兩個人食飯,一齊食左呢個鐵板燒omakase 🥰 呢個set 優惠價$880 (原價$1380) 🤣 有新鮮龍蝦🦞! 一坐埋檯就有今晚食材睇下,見到個龍蝦好大隻,睇落啖啖肉😍 自家製醬汁煮南非鮑魚 鮑魚肉質彈牙,而且煮到好入味,一啖食落下面舊蘿蔔就知道軟腍腍醬汁完全吸晒入去,應該係煮左好耐好入味😋 季節刺身三款食法跟魚嘅淡到濃味,應該先食右邊嘅白身魚— 伊佐木(上面配上薑蓉)、之後係左邊嘅池魚(配上柚子胡椒)、最後就食燒咗一燒嘅吞拿魚~ 個人就最鍾意左邊嘅池魚😍 吞拿魚米餅 呢個難忘好味,佢個底花型嘅係米餅,要成個放入口,面上白色一片片係鹽,但係唔會太鹹,成個配搭味道好夾😋 一啖食哂好幸福☺️ 新鮮蜆肉湯 中間嚟一個清甜嘅蜆肉湯,味道鮮甜😚 茶碗蒸 雞蛋非常黃,應該係日本嘅高雞蛋,雞蛋好滑溜,而且我好鍾意面上嘅芡汁,味道濃郁!野生生猛龍蝦 🦞睇住師傅純熟嘅功架,好厲害可以起晒成隻龍蝦啲肉,蝦殼完好無缺,龍蝦用蝦膏同埋牛油汁煮成,成個醬汁好原汁原味,龍蝦唔係煮到全熟,內裏煮得剛剛好,保留龍蝦鮮嫩嘅感覺! 龍蝦肉質都好彈牙😚 係今晚嘅signature

吞拿魚米餅
金䱽魚米餅

新鮮蜆肉湯
中間嚟一個清甜嘅蜆肉湯,味道鮮甜😚

茶碗蒸

野生生猛龍蝦 🦞
睇住師傅純熟嘅功架,好厲害可以起晒成隻龍蝦啲肉,蝦殼完好無缺,龍蝦用蝦膏同埋牛油汁煮成,成個醬汁好原汁原味,龍蝦唔係煮到全熟,內裏煮得剛剛好,保留龍蝦鮮嫩嘅感覺! 龍蝦肉質都好彈牙😚 係今晚嘅signature!

香煎鵝肝伴自家製醬汁
個鵝肝煎得剛剛好,味道濃郁,一咬落去,整個口都充滿着鵝肝嘅油香,旁邊可以配上陳醋汁,沾上麵包,中和鵝肝嘅油膩感!

美國頂級牛柳
牛柳片包住蔥同埋香蒜,牛柳粒煎得七成熟,肉汁鎖住喺入邊,可以配上旁邊嘅鹽同埋蒜片食🥰 連旁邊嘅青椒仔都煎得好香!

炒飯
炒飯炒得好乾身,蛋好黃,最後食晒成碗飯,一滴油都冇,證明師傅功架好厲害!

白桃啫喱
正常發揮,甜甜地~
2024-10-06
金䱽魚米餅