我成日覺得,**一間高質餐廳唔一定要貴,最緊要係有心、有料、有層次。**最近同朋友去咗試試傳說中「抵食 Omakase」既瀧宴日本料理,真係想大聲話句——好滿足!全套唔使加錢已經食到南非鮑魚、刺身拼盤、龍蝦、和牛、鵝肝、甜品,仲要每道都咁精緻,真心覺得係個小奢華嘅體驗。---🍶前菜 × 刺身 × 手作感覺拉滿一坐低就見到一碟冰鎮刺身上枱,三款魚生切得厚身得體,有油甘、有鯖魚、有白身魚,鮮味十足,仲有一朵黃色小花點綴,賣相滿分💯。之後嗰粒吞拿魚 Tartlet 真係有驚喜,香脆餅殼 × 幼滑拖羅,加埋微辣調味,一啖爆香!🍳蒸蛋 + 清湯 = 療癒系溫柔海鮮茶碗蒸出奇地滑,配料足,表面灑上青海苔同蟹絲,味道層次感豐富。清湯有金箔浮面,味道細緻得嚟清新,啱晒中段 refresh 嘅角色。---🐂主角登場:鮑魚、鵝肝、和牛、龍蝦 齊上場!🐚南非鮑魚:帶點甜味嘅自家製醬汁滲入每層鮑魚肉,口感煙韌但易咬,唔鞋口,食得出火喉。🍞鵝肝多士:外脆內滑,配合甜酸醬汁同脆口生菜,完全唔膩,係整套菜裡面最性感的一道菜🥵。🦞龍蝦:係原隻拆件處理,肉質厚實彈牙,唔鞋又唔腥,保留咗龍蝦膏啲精華,仲有淡淡胡椒鹽香。🥩

🍶前菜 × 刺身 × 手作感覺拉滿

🍳蒸蛋 + 清湯 = 療癒系溫柔

---

🐂主角登場:鮑魚、鵝肝、和牛、龍蝦 齊上場!

🥩和牛:你以為佢賣$880就會好敷衍?No。油花均勻,煎香後一咬就融化,係咁嘅嫩度🥹 唔係日常牛扒可以比。

---

🥚主食 + 蔬菜 + 甜品 = 平衡 Ending!

最後嗰碗蒜香炒飯 + 半熟太陽蛋(圖十),真係將幸福封印喺碗入面!粒粒分明,香氣十足,蛋黃流心到正爆。
炒雜菜清爽唔油膩(圖十三),將整體 balance 拉番返黎~
甜品就係抹茶奶凍加紅豆(圖十一),唔甜膩,食完整套感覺清清地落幕。

---

💬整體評價:瀧宴,係一場細緻到唔捨得食完的溫柔料理

唔加錢都食得咁豐富、咁靚、咁好食,係近年試過最有誠意嘅套餐之一。每一道菜都做到水準以上,擺盤講究、火候準確、味道平衡,而且店員服務非常親切。

📸 最後真係要讚一下每道菜嘅視覺藝術感,每張相都影得好滿足,啱晒鍾意靜靜打卡慢慢享受嘅港女(例如我 😝)。
2025-06-25