2019-02-04 127 浏览
年29 5點30去行花市 勁早行完因為冇咩野睇 而先生一早又訂左位8點30先食飯呢個情況之下就去左happy hour先準時8:30上到去 好快就位坐 我地係一行4個人靠窗邊坐既 鋪頭唔算好大 但呢到既4人枱比一般既出面大又坐得好舒服呀一坐低就有個沙律菜食下 要值得一讚既係店員好細心 因為我地4個都唔知點叫好既時候佢就行埋黎幫我地介紹有咩好食 4人份量果D 應該點叫好(店員果時其實都做緊野嫁)咁我地就叫左個2人前燒海鮮拼盤店員好細心咁幫我地燒D海鮮 又問清楚我地想要咩味道 所以食物都係燒得岩岩好 唔會過老過熟果D 再叫左條池魚剌身食 肉質好彈牙好鮮甜仲可以一魚2食 幫我地炸左個魚身 男友佢地中意飲酒佢地話送酒一流呀同行個朋友好中意食壽喜鍋menu話係用左A4和牛輕輕幾秒 入口即溶呀真係 高質絕對唔差得過我之前係東京食果間六歌仙呀講到三文魚腩 我地叫左2次價錢唔貴又有質素 厚切得黎又好甘香到左10點原來飲品係買一送一先生一聽到 又叫左啤酒飲全部店員都好nice 仲同我地有傾有講其中一個店員好好笑 佢見我地4個出左門口追左出黎同我地講再見
呢個情況之下就去左happy hour先

全部店員都好nice 仲同我地有傾有講
其中一個店員好好笑 佢見我地4個出左門口
追左出黎同我地講再見
2019-01-31 110 浏览
今晚來到銅鑼灣逸園中心的漁獲浜燒慶祝一下、聽說這裡的刺身十分新鮮、浜燒亦很出色。坐下先點杯巨峰提子汽酒、酒味唔重但果味香濃👍🏻我們點了龍蝦刺身、超級新鮮、透明如翡翠的龍蝦肉非常爽甜特製黑松露炙燒平目魚邊沙律以黑松露油拌勻的沙律充斥著黑松露香氣、平目魚向來都多魚油、炙燒過後更顯肥美、跟酸甜的沙律剛好中和了。味噌蟹甲羅燒配多士甲羅燒裡滿是濃郁的蟹膏、配上脆卜卜多士😘來這裡當然要點個特上漁獲浜燒盛合啦~ 有珍寶大蝦、松葉蟹柳、鮑魚、蠔、加配了活帆立貝、有專人替我們燒、可以安心坐著等吃。清酒煮帆立貝可吃出最原始的鮮味。燒鮑魚夠爽口龍蝦二食- 這個釀了蟹肉、蟹膏的龍蝦肉以浜燒形式送上、上面帶點焦香、蟹膏燒得好香、伴飯吃一流😎另外點的雞泡魚乾、甜甜的好好味。甜品要了個柚子雪芭、以原個柚子盛上、好可愛、冰涼refreshing ~

坐下先點杯巨峰提子汽酒、酒味唔重但果味香濃👍🏻

我們點了龍蝦刺身、超級新鮮、透明如翡翠的龍蝦肉非常爽甜

味噌蟹甲羅燒配多士
甲羅燒裡滿是濃郁的蟹膏、配上脆卜卜多士😘

清酒煮帆立貝可吃出最原始的鮮味。

燒鮑魚夠爽口

另外點的雞泡魚乾、甜甜的好好味。

2019-01-30 154 浏览
2019年第一個月差不多完了、為著自己定了個new year resolution而去吃好一點,到銅鑼灣的漁獲浜燒吃頓豐富的!侍者先送來沙律、爽脆的生菜好新鮮。龍蝦好生猛、新鮮製成刺身龍蝦刺身以原隻龍蝦盛上、沒有沾任何醬汁、玻璃色透明的龍蝦肉鮮甜爽脆💕味噌蟹甲羅燒配多士$78濃郁的蟹膏燒完更香、配香脆多士味道剛好。最期待的特上漁獲浜燒盛合來了、有珍寶大蝦、松葉蟹柳、鮑魚、蠔、另轉加了活帆立貝、真的好大隻!生蠔燒完都好juicy~鮑魚彈牙爽口松葉蟹腳拆了肉、吃得好方便、啖啖肉😍以牛油黑椒煮的活帆立貝、剛剛熟帆立貝還很軟熟、散發著牛油香氣。這個龍蝦浜燒不得了!釀入蟹肉、蟹高、以火鎗燒了差不多十分鐘、上面帶點焦香、蟹膏味道超濃好rich 、配上一碗白飯吃超美味!吃罷當然要吃個蕃薯sorbet冰涼一下、好香真實的蕃薯味😇

侍者先送來沙律、爽脆的生菜好新鮮。

龍蝦好生猛、新鮮製成刺身

味噌蟹甲羅燒配多士$78
濃郁的蟹膏燒完更香、配香脆多士味道剛好。

生蠔燒完都好juicy~

鮑魚彈牙爽口

松葉蟹腳拆了肉、吃得好方便、啖啖肉😍

吃罷當然要吃個蕃薯sorbet冰涼一下、好香真實的蕃薯味😇

2019-01-28 2634 浏览
我同朋友都特別鍾情精緻的日本菜,偶然也會善待自己,食餐好。呢間餐廳係朋友推介,佢之前同老闆食過呢間主要食燒海鮮的日本餐廳,話一食難忘,所以要encore。我哋點既菜式係參考網上食評同呢個朋友的用餐經驗,所以都係有保證,都建議大家跟住點。細芝麻鹽醬椰菜首先講個開胃前菜 “細芝麻鹽醬椰菜”,芝麻鹽醬香濃惹味,灑上炸蒜碎,比坊間的芝麻醬更香口,口感更豐富。生椰菜爽口清甜多汁,令人驚喜。味噌蟹甲羅燒 (配多士)由專人於食客張臺即燒即食的 “味噌蟹甲羅燒”風味十足。首先侍應將雞蛋加入味噌蟹,燒一陣將雞蛋搞勻,再燒。燒好後隨即送上,蟹膏鮮味香氣四溢,塗上脆多士食用,不油膩不飽濟,啱啱好。活帆立貝用上新鮮、大size的活帆立貝,有專人用牛油燒到香口,即燒即食。帆立貝鮮味非常,肉質嫩滑彈牙,連條帶子邊都係脆口鮮甜,新鮮的食材點整都好味。池魚刺身新鮮的池魚片光澤剔透閃亮,肉質稔口感QQ,鮮甜而不腥,可以選擇點醋或豉油。份量也不少,非常滿足。北寄貝有成塊面咁大的北寄貝,由專人用清酒及上湯烤燒,時間拿捏好準確,北寄貝厚肉,肉質嫩滑彈牙,鮮美非常,吃畢肉後,殼上剩下的湯汁是精華,記得飲埋。赤崎蠔手掌咁大的赤崎

細芝麻鹽醬椰菜

味噌蟹甲羅燒 (配多士)

活帆立貝

北寄貝

赤崎蠔
手掌咁大的赤崎蠔,當然鮮美非常,肥嘟嘟的蠔燒完後多汁鮮甜,大大隻要食4、5啖先食得曬。

特製黑松露炙燒平目魚邊沙律
黑松露的香絕對是能為每道菜加分,沙律也不例外,呢道沙律仲配上我最愛的牛油果,直頭係心心眼,中間的蔥絲爽口又香甜。主角平目魚邊以炙燒處理,入口即融,魚油在口裡迅間爆發,可想而知條平目魚是相當肥美。

三味吞拿魚腩壽司
又一道令人印象深刻的菜式,用上超肥美的吞拿魚腩,淨係見到油亮的魚肉已相當興奮,入口即融,滿口魚油,滿滿的幸福感。

巨峰梳打
巨峰提子飲品配上燒物就最夾,佢仲有唔同的其他飲品,包括日本酒可以點。

柚子雪芭
用個吉皮裝住的柚子雪芭清新又去油膩。

番薯雪糕
食完中間個番薯雪糕,個番薯可以用燒爐燒熱佢,一雞兩食。
今次的用餐經驗絕對係滿意,除了食物質素上剩外,侍應還招呼周到,而即使座無虛席,上菜速度都好快,絕無冷場,就算趕時間都可以考慮來食。剛巧隔離檯的客人生日,餐廳仲會應客人要求,熄曬燈,捧上海膽蛋糕,並寫上生日字句, 大唱生日歌。
2019-01-28 91 浏览
這食店在銅鑼灣十分有名的,大家一定要預先訂位.這食店接受不同的付款方式,方便大家.有刺食,燒物等.先點一個沙律開下胃,十分足夠有魚生及苦瓜等.活生生的鮑魚,十分新鮮,加上大大的貝類.刀工十分之好,魚又有鮮味又爽口.鮑魚十分之爽口,有風味.大大隻燒蝦,店員還會起殻,十分之細心,又啖啖都是蝦肉!和牛壽喜燒,一看就知,材料來源是日本.油花十足,入囗即溶,高質的日本和牛、價錢叫經濟,大家可試一試.脆脆的鰻魚飯十分香口.最尾的甜品為這餐添上完美的句號.
這食店在銅鑼灣十分有名的,大家一定要預先訂位.
這食店接受不同的付款方式,方便大家.
有刺食,燒物等.
先點一個沙律開下胃,十分足夠有魚生及苦瓜等.
活生生的鮑魚,十分新鮮,加上大大的貝類.
刀工十分之好,魚又有鮮味又爽口.
鮑魚十分之爽口,有風味.
大大隻燒蝦,店員還會起殻,十分之細心,又啖啖都是蝦肉!
和牛壽喜燒,一看就知,材料來源是日本.
脆脆的鰻魚飯十分香口.
最尾的甜品為這餐添上完美的句號.
2019-01-28 106 浏览
新的一年,朋友又升職了,來了個小聚,相約漁穫浜燒。真的有一段時間沒來了,這裏變得人氣非常,不訂位真的會摸門釘。 7點半,餐廳已經全滿了!坐下先奉上一小碟清甜的芝麻椰菜清清脾胃。 炙燒平目魚邊沙律是我的最愛,當然要推介一下俾同事。魚邊燒得半溶而魚油甘香,配上牛油果食,絕佳的配搭,而且陣陣松露香,是這裏不可錯過的沙律! 池魚刺身魚肉晶瑩剔透,新鮮可口。肉質爽得黎有咬口,簡單點酸汁豉油,已經可以食出鮮味。 朋友點的甲羅燒十分肥美,也是這裏必食的。肥美的蟹膏加入了鵪鶉蛋,加少許葱,再加少許麵包糠,搽上烘得香脆的麵包,朋友大讚。 浜燒海鮮是這裏主打,怎可錯過?所以我們點了3款,分別是帆立貝、北寄貝和活蠔。全都是巨型的size! 帆立貝大過我塊面,望到都開心,朋友選牛油燒就較肥美香口,我選清酒燒就更食出其清甜!但那啖啖肉的口感,同樣地過足口癮! 蠔是日本的赤崎蠔,本身其實可作生食,但稍為燒一下,蠔肉水份和肌肉都收緊了,口感更覺肥美飽滿。北寄貝肉質最彈牙,用清酒燒好鮮甜,簡單又好食。 池魚刺身食完後,侍應幫我地拎返條魚骨入去炸,加入的調味粉令它變成了
池魚刺身食完後,侍應幫我地拎返條魚骨入去炸,加入的調味粉令它變成了香口的炸魚骨,小小的一條炸得香脆可口,夠惹味!
最後來多一客拖羅三食,粉紅嫩白的吞拿,見到都知道肥美。大拖羅壽司入口即溶,朋友滋味到合埋眼!我的火炙拖羅亦不相伯仲,油香滿瀉,和飯一齊,是完美的結合。
甜品是番薯雪糕和柚子雪葩,雪葩開胃新新,酸酸甜甜解膩。我的番薯雪糕香甜,食完雪糕仲可以將番薯燒熟再食,一啲都唔浪費!
雖然係簡單的一餐飯,但每次黎漁穫都係食得好盡興。食材新鮮、味道又有水準,難怪隔左一排無黎,已經變得咁火熱。好的餐廳果然都瞞不過食客們的法眼!
2019-01-21
  • 帆立貝,拖羅三食,
  • 北寄貝,活蠔,
  • 番薯雪糕,
  • 甲羅燒,
  • 池魚刺身,
  • 炙燒平目魚邊沙律
2019-01-28 1715 浏览
逸園中心多野食就係人都知嫁啦,今次我就揀咗呢間主打食燒海鮮嘅餐廳一飽口福。餐廳裝修似足日本嘅居酒屋,我哋首先叫咗一個餐前小食細芝麻鹽醬椰菜,生椰菜加了芝麻醬,用嚟開胃一流。嘢飲方面我就叫左一個巨峰梳打,因為當天唔飲得酒,不過嗜酒人士都可以選擇飲梅酒或者清酒第一道上嘅菜係黑松露炙燒平目魚邊沙律,佢用黑松露醬代替一般沙律醬汁,加上有牛油果,平目魚邊入口即溶,滲出的魚油伴沙律帶出淡淡香味,份量亦都十分之多,必食之選。我地都叫左刺身盛盒(5款),包括牡丹蝦、吞拿魚、油甘魚、馬糞海膽、三文魚。刺身新鮮出色,入口即溶,可以媲美日本水準。至於今日既主角燒海鮮方面,我地點了特上漁獲浜燒盛盒二人前,同時珍寶大蝦升級為波士頓龍蝦,呢個餐除左龍蝦之外,仲有活帆立貝、鮑魚、蠔、松葉蟹腳。店員會即場係我地面前燒,海鮮十分新鮮,燒個時鮑魚還在郁動,加上柚子胡椒醬,真係超級好味至於其他海鮮都十分出色,帆立貝煮法有清酒 牛油 兩種,肉質彈牙。味噌龍蝦係用火槍燒,所以唔會太老,真心抵食。最後甜品係原隻番薯雪糕,好濃郁甜番薯味,食完雪糕仲可以食埋番薯蓉。呢餐真係食到好飽,而且可以話物超所值!

至於今日既主角燒海鮮方面,我地點了

呢餐真係食到好飽,而且可以話物超所值!
2019-01-20
2019-01-27 53 浏览
今晚去了銅鑼灣鬧市內一間樓上鋪,餐廳不算大,主打浜燒,亦有刺身、壽司、鍋物等。我們坐在吧枱,有店員全程幫我們燒海燒,讓我們可以輕鬆食飯。店員還蠻忙碌的,不是全部海鮮都是我們的哦!不過看著也覺得滿足。最喜歡當然是吃鮑魚了,很爽口。大蝦也不錯,殼也已處理好,一入口啖啖肉。沖繩風沙律亦是令我十分欣賞的,有苦瓜、海葡萄、蕃茄、魚生等,酸酸地,又清爽。和牛壽喜鍋的牛肉令人喜出望外,A5級,入口即溶。除了牛肉,還有滿滿的蔬菜。最後還要了個蕃薯雪糕,真是幸福滿瀉。
今晚去了銅鑼灣鬧市內一間樓上鋪,餐廳不算大,主打浜燒,亦有刺身壽司、鍋物等。

不過看著也覺得滿足。

最喜歡當然是吃鮑魚了,很爽口。
大蝦也不錯,殼也已處理好,一入口啖啖肉。

和牛壽喜鍋的牛肉令人喜出望外,A5級,入口即溶。
除了牛肉,還有滿滿的蔬菜。

最後還要了個蕃薯雪糕,真是幸福滿瀉。
2019-01-22
2019-01-21 151 浏览
為左慶祝朋友年頭升左職,一於帶佢去食番一餐又豐富又有特色又好既。知佢鍾意食日本野同埋海鮮,就同左去來位於銅鑼灣站,崇光百貨旁邊既漁獲浜燒品嚐一下日式浜燒既風味。入到去為左可以更加親近美食,我地就坐左係Bar枱旁邊,好有廚師發辦既感覺。之後聽了店員的詳細介紹就注文了幾道料理。前菜一開始店員就送上一道細芝麻鹽醬椰菜,用佢來清清個口同個胃先就最好了。刺身盛首先來到的是由馬糞海膽杯,油甘魚同埋牡丹蝦組合出來的刺身盛。海膽每一啖都是一口鮮味,每一片都是非常之完整的。油甘魚方面,油脂分怖得很均衡,有濃濃的魚味。牡丹蝦用料十足,非常之大隻的。浜燒盛這𥚃的浜燒食物是有店員幫手,即叫即燒的。甲羅燒蟹味十足,有滿滿的蟹膏,蟹控之選。燒活蠔同活鮑魚鮮甜味美,也是很不錯的。另外還叫了一些燒貝同大蝦,一樣咁正咁好味的。和牛壽喜鍋用料十足,用上了雪花分怖得一分之靚,有四片大大片既特級A5和牛。十分之有牛味,有一個入口即溶既感覺。蘋果雪葩最後來到了甜品,雪葩好似果子冰咁,味道香濃,仲要係原個上tim!十分有特色的甜品。

刺身

甲羅燒同燒大蝦
A5和牛
和牛壽喜燒
2019-01-19 95 浏览
又被朋友邀請食飯, 今次食好野, 濱燒!一開頭聽到濱燒, 估唔到都有吧台輕輕鬆鬆飲返杯.飲住等朋友....飲下野, 時間好快過食住個沖繩風沙律有苦瓜, 魚生,海葡萄咁幾清新好少可見用苦瓜做沙律, 比想像中好朋友最愛O既甲羅燒!!!見到都覺得興奮再黎濱燒拚盤有蟹腳, 有大蝦, 有鮑魚,蠔, 北寄貝同埋元貝難得黎到, 加多一百有新鮮元貝食, 一場黎到, 加埋!睇緊佢燒果陣..食住個響螺燒身勁爽口, 唔錯D 蟹開得幾靚仔蝦大大隻, 勁有蝦味鮑魚拎出黎果陣仲識郁.....一路燒, 一路郁郁得仲勁過我係街市買果D....大大粒, 勁厚肉食埋個生燒鰻魚飯先雖然係白鱔, 但一樣燒得好香, 脆脆地咁不過如果多D 汁, 仲好味最後嗌埋甜品, 有蕃薯雪糕同埋袖子雪糕將個蕃薯/袖子掏空, 再塞D 雪糕入去原個雪睇到都覺得花心機...食落幾FRESH, 個喉嚨好舒服朋友直情畢左D 蕃薯黎食...我食左淡, 又幾好食喎..
又被朋友邀請食飯, 今次食好野, 濱燒!

一開頭聽到濱燒, 估唔到都有吧台

輕輕鬆鬆飲返杯.飲住等朋友....
飲下野, 時間好快過
食住個沖繩風沙律
有苦瓜, 魚生,海葡萄咁
幾清新
好少可見用苦瓜做沙律, 比想像中好
朋友最愛O既甲羅燒!!!
見到都覺得興奮
再黎濱燒拚盤
有蟹腳, 有大蝦, 有鮑魚,蠔, 北寄貝同埋元貝
難得黎到, 加多一百有新鮮元貝食, 一場黎到, 加埋!

睇緊佢燒果陣..食住個響螺燒身
勁爽口, 唔錯
D 蟹開得幾靚仔
蝦大大隻, 勁有蝦味
鮑魚拎出黎果陣仲識郁.....一路燒, 一路郁
郁得仲勁過我係街市買果D....
大大粒, 勁厚肉

食埋個生燒鰻魚飯先
雖然係白鱔, 但一樣燒得好香, 脆脆地咁
不過如果多D 汁, 仲好味

最後嗌埋甜品, 有蕃薯雪糕同埋袖子雪糕
將個蕃薯/袖子掏空, 再塞D 雪糕入去原個雪
睇到都覺得花心機...
食落幾FRESH, 個喉嚨好舒服
朋友直情畢左D 蕃薯黎食...我食左淡, 又幾好食喎..
  • 濱燒拼盤(活元貝)
  • 甲羅燒
  • 雪糕
2019-01-18 244 浏览
黎之前都知唔平,但見有好多好評,週年紀念食好少少,點知好後悔,用同樣嘅價錢喺好多地方絕對食到好的日本料理。一入到去地方原來係咁細,似居酒屋多啲。餐牌上的海鮮盤要再加錢先係活海鮮,如果唔加係急凍,我地將帶子upgrade左,都唔可以話特別鮮甜大隻,如果係急凍唔敢想像。至於蟹腳更加係無蟹味,完全對唔住我俾嘅價錢。所有食物份量亦都好細,我和老公二人食左1400蚊係唔飽,即刻出去再食過。服務方面也是非常普通,係唔會推介亦唔會返轉頭的餐廳。
今日約了朋友談天說地和慶祝她生日,緊係揀一間食物質素有保證的食肆,我帶了她到位於銅鑼灣澳門逸園中心的漁獲浜燒,這裏好方便,由銅鑼灣地鐵站D2出口一出就到。店內的環境像日本居酒屋,氣氛好好,店員亦十分有禮貌,有如去了日本的感覺。今次我們仲坐到吧檯,可以見到師傅烹調食物同埋刀功。這裏餐點有好多選擇,以浜燒、刺生為主,加上酒肴、卷物、揚物、煮物、燒物和食事。首先,先叫了刺身,池魚刺身造型栩栩如生,而且好新鮮,片片都立立令的,池魚入口質感爽脆,透著淡淡的鮮甜,蘸些蘿蔔蓉、薑蓉及蔥花,更提昇了池魚的味道。這裏好貼心,食過池魚刺身後,唔會浪費,會把池魚的頭和骨炸得香脆,來一個一魚兩食。炸過的池魚頭和骨,入口酥脆不油膩,用來送酒確實不錯。之後,叫了一個刺身盛盒五款,有大大隻新鮮爽滑的牡丹蝦、肥美鮮甜的三文魚、微微炙過過後更顯油脂豐富的吞拿魚、魚味細膩香濃的油甘魚和入口即溶味道鮮美的馬糞海膽。吃吧刺身後,就開始浜燒,我們叫了數款浜燒食物,有時令活蠔、活日本北寄貝、活日本帆立貝和活日本響螺,這裏還有專門的店員在我們枱附近即席處理。今日的時令活蠔是來自日本的赤崎生蠔,燒過的生蠔外面帶少少脆,內裏仍然是非常

首先,先叫了刺身池魚刺身造型栩栩如生,而且好新鮮,片片都立立令的,池魚入口質感爽脆,透著淡淡的鮮甜,蘸些蘿蔔蓉、薑蓉及蔥花,更提昇了池魚的味道。

池魚刺身兩食

刺身盛盒五款

吃吧刺身後,就開始浜燒,我們叫了數款浜燒食物,有時令活蠔活日本北寄貝活日本帆立貝活日本響螺,這裏還有專門的店員在我們枱附近即席處理。
浜燒 - 時令活蠔、活日本北寄貝、活日本帆立貝和活日本響螺
活日本帆立貝 ($138/隻)
活日本北寄貝($198/隻)、活日本響螺($328/隻)

今日的時令活蠔是來自日本的赤崎生蠔,燒過的生蠔外面帶少少脆,內裏仍然是非常Juicy,入口有淡淡的海水味,火喉控制得剛剛好。
時令活蠔 ($68/隻)

浜燒活日本北寄貝,好新鮮,入口爽脆,用上清酒燒,味道鮮甜。
活日本北寄貝($198/隻)

浜燒活日本帆立貝用上兩款燒法,一款是用清酒燒的,燒完之後保留了帆立貝的本身的鮮甜味。一款是用上牛油燒,味道好香濃,入口不失鮮甜。兩款燒法各具特色,每款一隻,岩晒我。
活日本帆立貝 - 清酒燒 ($138/隻)
活日本帆立貝 - 牛油燒 ($138/隻)

浜燒活日本響螺,先在廚房煮了一會,再切成一粒粒,再由店員連同清酒放回螺肉,放在爐上浜燒。看著響螺在爐上燒,清酒微微滾起,好治癒。響螺肉質幼嫩帶咬口,味道清甜帶淡淡的海水味。配上清酒煮可謂相輔相成,清酒的清香味滲透在響螺,而響螺的鮮甜就溶入在清酒內,最後當然一滴清酒都唔放過,所謂一滴不漏。
活日本響螺($328/隻)

天氣剛轉涼,叫多個A5和牛壽喜燒暖苙苙。A5和牛上枱好吸睛,和牛油花分佈得好平均,簡直係完美脂肪比例,入口即溶,好柔嫩,完全係齒頰留香,再配上其他配料,簡直回味無窮。
A5和牛壽喜燒

這裏無論刺身、浜燒定或是壽喜燒鍋都同樣出色,每碟餸上枱都帶來驚喜。
2019-01-16
池魚刺身兩食
刺身盛盒五款
浜燒 - 時令活蠔、活日本北寄貝、活日本帆立貝和活日本響螺
活日本帆立貝 ($138/隻)
活日本北寄貝($198/隻)、活日本響螺($328/隻)
時令活蠔 ($68/隻)
活日本北寄貝($198/隻)
活日本帆立貝 - 清酒燒 ($138/隻)
活日本帆立貝 - 牛油燒 ($138/隻)
活日本響螺($328/隻)
2019-01-18 1278 浏览
海鮮一直是我的最愛,海鮮+日本菜更難以令人抗拒!銅鑼灣的漁獲浜燒一直是人氣磯燒食店,這晚我相約了同樣愛吃海鮮的朋友到這裡吃晚飯!早兩天訂了枱,侍應安排了我們坐吧檯,可以看到師傅處理海鮮!細芝麻鹽醬椰菜每枱客人都有一客前菜,爽甜的椰菜,有些碎薯片在上面,很特別!吃燒海鮮要喝點酒才行,我點了一杯梅酒!入口清甜!特製黑松露炙燒平目魚邊沙律特別喜歡這個沙律,在別的地方吃不到,有點像左口魚邊的平目魚邊,油脂好豐富,入口肥美,還有牛油果,加上黑松露醬令整個味道更提升!刺身盛盒一共有5款刺身,全部都非常新,牡丹蝦、吞拿魚、油甘魚、三文魚和馬糞海膽!三文魚厚切且肥美,牡丹蝦又彈牙又鮮甜!還有鮮甜的海膽!特上漁獲浜燒盛盒 (加錢蝦轉龍蝦,活帆立貝)重頭戲當然是這個盛盒!有龍蝦、活帆立貝、松葉蟹腳、鮑魚、廣島蠔!好豐富!鮑魚好大隻,看到非常新鮮,還不停動,店員會幫手燒,燒好配柚子胡椒醬吃,鮮味更突出!這裡大部分海鮮都不用多加調味,已經非常鮮味!大大隻蠔燒到半生熟,飽滿多汁!我們升級了龍蝦,蝦膏加上龍蝦肉,再加味增調味,一邊燒已經香噴噴,龍蝦口感好爽,味噌好惹味!整體食物質素非常好!最後吃過酸酸的,又充滿柚
早兩天訂了枱,侍應安排了我們坐吧檯,可以看到師傅處理海鮮!

細芝麻鹽醬椰菜

吃燒海鮮要喝點酒才行,我點了一杯梅酒!入口清甜!

刺身盛盒

三文魚厚切且肥美,牡丹蝦又彈牙又鮮甜!
還有鮮甜的海膽!

特上漁獲浜燒盛盒 (加錢蝦轉龍蝦,活帆立貝)
重頭戲當然是這個盛盒!

有龍蝦、活帆立貝、松葉蟹腳、鮑魚、廣島蠔!好豐富!
這裡大部分海鮮都不用多加調味,已經非常鮮味!
大大隻蠔燒到半生熟,飽滿多汁!

整體食物質素非常好!

最後吃過酸酸的,又充滿柚子香的柚子雪芭就完成了晚餐,滿意!
2019-01-14
  • 特製黑松露灸燒平目魚邊沙律
2019-01-14 417 浏览
老公話 "結婚週年紀念點都要食豪d",所以我地就揀左 漁獲浜燒 試試佢。漁獲浜燒位於銅鑼灣澳門逸園中心。澳門逸園中心成棟樓都係食肆,有時行街行到餓,唔知食乜好都可以黎望望。由於我用app book左位,所以一黎到已經有位坐,完全唔需要等。一坐低就有茶俾你飲,唔好講笑,連杯茶都好高質。之後落單,我地見幾枱的食物都好相似,於是我地都決定跟大隊試試佢 (對於有選擇困難既人,呢個方法真係唔錯)。刺身盛合五款 (⭐⭐⭐⭐) 刺身盛合一共有五款刺身,包括牡丹蝦、三文魚、吞拿魚、油甘魚和馬糞海膽。每款都有三片厚切刺身,吞拿魚和三文魚食起黎有油脂感,但唔會覺得好膩,入口即溶。海膽十分鮮甜,食到我想encore。味噌蟹甲羅燒(⭐⭐⭐⭐⭐) 呢個真係冇得輸,非常惹味。食到停唔到口。漁獲浜燒盛合(二人前)  (⭐⭐⭐⭐⭐) 包括珍寶大蝦,松葉蟹腳,鮑魚,蠔和帆立貝。加了$100轉活貝,果然超級新鮮。食材全部都係上等質素!重點: 你可以食殘廢餐,店員會係你隔離幫你燒埋,保證保留鮮味,生熟度控制一流👍帆立貝可以揀清酒煮或加香草牛油,清酒將帆立貝嘅鮮味帶哂出黎,好惹味。鮑魚是南非飽,放上爐個陣仲識郁,夠晒新鮮,所

漁獲浜燒位於銅鑼灣澳門逸園中心。

一坐低就有茶俾你飲,唔好講笑,連杯茶都好高質。

刺身盛合五款
刺身盛合五款 (⭐⭐⭐⭐)
海膽十分鮮甜,食到我想encore。

味噌蟹甲羅燒
味噌蟹甲羅燒(⭐⭐⭐⭐⭐)
呢個真係冇得輸,非常惹味。食到停唔到口。

漁獲浜燒盛合
漁獲浜燒盛合(二人前)  (⭐⭐⭐⭐⭐)

食材全部都係上等質素!

帆立貝

鮑魚
鮑魚是南非飽,放上爐個陣仲識郁,夠晒新鮮,所以肉質好好,好有咬口又夠彈牙,又唔會硬到橡筋咁吞唔到。

松葉蟹腳,很鮮甜。

珍寶大蝦
珍寶大蝦大得誇張!超爽口。

燒蠔

燒蠔都夠晒新鮮可口。

總結: 漁獲浜燒值得推介
题外话/补充资料: 溫馨提示: 依家Book位十分方面, Openrice個app只係按幾個制就已經可以完成booking, 而且仲有里數送添 (25里) 有d餐廳仲要係有特別折扣優惠, 抵到爛呀~~~
2018-10-31
帆立貝
鮑魚
珍寶大蝦
2019-01-14 83 浏览
新的一年 要好好食一餐 鼓勵鼓勵漁獲浜燒 座位唔多 我地揀bar枱 都夠寬闊 地方企理 有店員係旁邊 幫大家燒海鮮 非常專業 用心 見到有店員 幫客人準備 龍蝦甲羅燒 將最後一滴的蝦膏都抹上 沒有浪費當個龍蝦係藝術品望住他們燒海鮮的手法 都覺得好享受首先叫左d 水果酒未見過這個牌子日本蘋果酒都比較少飲 味較淡 蜂蜜味重見到人人 都叫 蟹甲羅燒 我地又叫一份先將 鵪鶉蛋 加入蟹膏  煮熟後 再加 脆脆的麵包糠非常香  味道唔算太鹹 太濃 不過得一片多士 唔夠喉呢其實 甲羅燒 我鍾意配飯gie 既然來到浜燒店 當然主打浜燒不過在店員介紹下 知道有 響螺 刺身 不常見 就試一試刺身軟軟的 不是煲湯螺咁硬 味道比其他貝類淡點左二人前海鮮拼盤 店員好細心 燒烤每一件食物 大海蝦 燒得爽脆 彈牙蠔 係西班牙的來的 未食過歐洲產的熟蠔 多汁 味濃 就是無日本蠔多肉鮑魚 仲係生的!燒好 肉質軟 味淡 但配合餐廳的3種 醬料增加了鮮味 有 濃的鰹魚醬油 (餐廳叫 海鮮soy sauce)胡椒柚子 和 芝麻七味醬松葉蟹腳  乾身 將蟹味濃縮了清酒燒 帆立貝 清甜 連酒汁 都飲埋另一隻 就用牛油香草燒送酒一
新的一年 要好好食一餐 鼓勵鼓勵

大海蝦 燒得爽脆 彈牙

蠔 係西班牙的來的 未食過歐洲產的熟蠔
多汁 味濃
就是無日本蠔多肉

鮑魚 仲係生的!
燒好 肉質軟 味淡 但配合餐廳的3種 醬料
增加了鮮味
有 濃的鰹魚醬油 (餐廳叫 海鮮soy sauce)
胡椒柚子 和 芝麻七味醬

松葉蟹腳  乾身 將蟹味濃縮了