2023-05-18 29 浏览
今日同朋友黎到長沙灣, 見到有間餐廳掛住雞泡魚造型嘅燈籠幾吸睛下 。 望下餐牌,餐廳主打嘅係魚生丼同串燒, 諗起自己好似好耐都冇食過魚生,就入去試下。我點咗一客火炙鰈魚邊,磯燒鮑魚,吞拿魚腩蓉同王子燒嘅丼。 不得不提呢個碟魚邊 ,燒到有少少焦香味 ,入口充滿魚嘅油脂香 ,嫩滑無比,大推。 燒鮑魚貝有鮑魚肝醬,肝醬用鮑魚肝同生殖線壓碎而成,呈深綠色。 食落有少少沙沙地嘅質感,帶有鮑魚獨特嘅鮮味, 撈住微酸嘅白飯嚟食非常之開胃。 吞拿魚腩蓉打成蓉,食落絲毫冇筋,但又保留吞拿魚獨特嘅香氣, 撈飯食都係非常之唔錯。 玉子燒口感紮實,甜度適中, 係細塊咗少少。同行朋友自選咗一款海鮮丼, 本來諗住食象拔蚌,可惜賣曬。所幸可以自選嘅海鮮種類都唔少,最後叫左熟帶子,中華沙律同味付螺肉。 整體食材新鮮唔會腥, 值得再試。我哋另外仲嗌咗啲串燒 ,分別叫左汁燒露荀牛肉卷,燒雞軟骨,燒明太子雞髀,長洲大魚蛋,豚肉荔枝卷,燒蒜心。當中不得不提下佢哋嘅荔枝豚肉卷同埋燒蒜心。 荔枝豚肉捲係利用薄切嘅豚肉包裹著原粒荔枝落去燒, 食落帶有荔枝嘅清甜味, 口感非常之特別,值得一試。 燒蒜芯帶有牛油蒜蓉嘅香味,食落脆嫩無渣

當中不得不提下佢哋嘅荔枝豚肉卷同埋燒蒜心。 荔枝豚肉捲係利用薄切嘅豚肉包裹著原粒荔枝落去燒, 食落帶有荔枝嘅清甜味, 口感非常之特別,值得一試。 燒蒜芯帶有牛油蒜蓉嘅香味,食落脆嫩無渣,值得翻桌。

2023-05-17 89 浏览
「漁初. 魚丼」- 從店名已經看得出這家日式小店是主打魚生丼,這𥚃的丼飯除了多款預設的海鮮丼飯之外,還設有自選魚生飯,客人可以從數十款新鮮魚生挑選最少三款配料,打造出一個自己心儀的百變海鮮魚生丼。除了魚生丼,餐牌上還有壽司、刺身、熟丼、燒物、串燒 … ,價錢十分親民貼地。A3 雜錦魚生丼 ($158)如果你心多多又想試多幾款魚生,這款A3 雜錦魚生丼就最適合了,總共有七款材料,有三文魚、油甘魚、帶子、北寄貝、赤蝦、蟹籽、玉子燒。三文魚和油甘魚都是厚切的,口感十足、帶子鮮甜、北寄具爽彈、大大隻的赤蝦肉質甜美,還有脆卜卜的蟹籽,真是十分之豐富。自選魚生丼($125)自選魚生丼,首先選擇酢飯或新鮮沙律菜,然後選擇最少三款配料,每款配料由$20 - $50, 我的選項是:酢飯($15),海膽($50),火炙鰈魚邊($30),吞拿魚($30)。海膽入口即化,經過火炙的鰈魚邊油香四溢,還有三片厚切的吞拿魚。一人一丼飯,酢飯更無限添加。燒牛舌心($59)厚切的牛舌心爽口,簡單以鹽燒已能夠帶出其鮮味。燒雞腎($22)同樣爽脆的雞腎,口感還帶點嚼勁,質感和味道都恰到好處。燒雞軟骨($25/2串)雞軟骨更
「漁初. 魚丼」- 從店名已經看得出這家日式小店是主打魚生丼,這𥚃的丼飯除了多款預設的海鮮丼飯之外,還設有自選魚生飯,客人可以從數十款新鮮魚生挑選最少三款配料,打造出一個自己心儀的百變海鮮魚生丼。除了魚生丼,餐牌上還有壽司刺身、熟丼、燒物、串燒 … ,價錢十分親民貼地。

A3 雜錦魚生丼 ($158)

A3 雜錦魚生丼

自選魚生丼($125)

自選魚生丼

燒牛舌心($59)
燒牛舌心

厚切的牛舌心爽口,簡單以鹽燒已能夠帶出其鮮味。

燒雞腎($22)
燒雞腎

同樣爽脆的雞腎,口感還帶點嚼勁,質感和味道都恰到好處。

燒雞軟骨($25/2串)
燒雞軟骨

雞軟骨更抵食,$25/2串,粒粒燒至金黃香脆,但又不會太乾,是一款令人容易吃上癮的串燒。

內在環境

餐牌

2023-05-16
燒牛舌心
燒雞腎
燒雞軟骨
2023-05-16 31 浏览
之前甚少踏足長沙灣,不過近期發現,這裏的食肆,很多臥虎藏龍,今晚便專程來到這裏。進來的時候,看到這裏是日本米使用,當然要叫丼飯或壽司。自選丼飯:飯加$15 ,三文魚$30、油甘魚$60、左口魚裙邊$30、吞拿魚魚腩$30 。油甘魚非常厚切,肉質鮮甜,點了兩份,明智之舉。左口魚裙邊經過了火燒之後,帶起了魚肉的香氣。三文魚非常信變肥美,吞拿魚腩就相比之下失色了很多。另外這裏的飯免費任加的,非常抵食。鹽燒油甘魚鮫$88,油甘魚鮫經過火燒之後,肉質鮮甜,點些柚子醋,可以消除油膩感。豚肉蘆筍卷$28,蘆筍可以平衡豚肉的肥膩感,非常清爽可口。燒明太子雞髀肉$24,明太子的鹹香味十足,令對雞腿肉的味道層次更加豐富可口。豚肉荔枝卷$38,荔枝的酸甜味道,可以減少油膩感。燒菠蘿$18,經過燒烤的菠蘿更加甜美可口。燒長洲魚旦$15,醬汁帶點甜味,令到長洲出產的魚蛋,多了一層味道。
進來的時候,看到這裏是日本米使用,當然要叫丼飯或壽司

豚肉蘆筍卷$28,蘆筍可以平衡豚肉的肥膩感,非常清爽可口。

豚肉荔枝卷$38,荔枝的酸甜味道,可以減少油膩感。

燒菠蘿$18,經過燒烤的菠蘿更加甜美可口。

2023-05-16 17 浏览
今晚去咗長沙灣,同朋友又食日本嘢啦,呢一間真係幾高質,所以我哋都係第二次去食😋呢度啲丼飯真係好正,全部都係細細碗咁樣好精緻,好啱女仔或者飯量唔多嘅朋友嚟食🥰因為去到呢啲年紀,我情願食精緻啲都好過大大份但唔好食😋呢度全部魚生都好新鮮,夾埋啲飯食好正🤤加埋呢度有好多串燒嘅選擇,我哋都嗌咗超多,比較難忘嘅係金菇肥牛卷,佢啲汁真係好邪惡,又Juice又香口😍另外仲有雞髀菇同埋一口番薯,都好新鮮同好香,一上菜已經流晒口水🤤仲叫咗豚肉荔枝串、台灣腸、燒芝士年糕,全部都幾好食,呢間餐廳我覺得整體質素都好唔錯,帶朋友嚟食都幾好,重點係個位置喺長沙灣唔會話好遠~係牆上見到呢間餐廳仲有做緊下午茶8折優惠~ 抵食!😋

三文魚系列丼飯

因為去到呢啲年紀,我情願食精緻啲都好過大大份但唔好食😋
火炙三文魚壽司

呢度全部魚生都好新鮮,夾埋啲飯食好正🤤

金菇肥牛串

係牆上見到呢間餐廳仲有做緊下午茶8折優惠~ 抵食!😋
2023-05-16
三文魚系列丼飯
火炙三文魚壽司
金菇肥牛串
  • 燒金菇肥牛串
長沙灣隱世日式居酒屋。今次叫左鮑魚吞拿魚蓉刺身丼,三文魚海膽刺身丼。刺身都夠新鮮。另外再叫左串燒,最特別係荔枝豕肉,豬肉配荔枝,甜甜地好清新。整體都唔錯,係餐廳冇洗手間,要去洗手間要去天悅廣場,比較唔方便。
2023-05-10
旅行還未有計劃,先來一個偽日本飲食超可愛的河豚燈,馬上加分~這裏叫 漁初·魚丼, 所以處處都有魚魚的蹤跡 (我自己估啦) 下圖你又找到魚嗎?名字已告訴了,這裏是吃丼飯的~價錢由幾十蚊到2百幾都有,富儉由人仲有得自選魚生做一個丼飯架當然,串燒也是不可錯過的~ 實物同圖片都好接近,絕對無照騙喎~XD 每個丼飯都用一個金黄的盤子上,感覺矜貴~魚魚木匙羹也是亮點呀~XD 今天沒有選擇困難呀,因為第一眼就已決定要佢了,全都是我的最愛 火炙鰈魚邊烤得好靚,油脂非常豐富~ 吞拿魚腩蓉是丼飯必備, 撈飯一流磯燒鮑魚入哂味,夠哂淋~玉子燒略嫌有D乾身~ 附磯燒鮑魚仲有呢個鮑魚醬但磯燒鮑魚本身已經好夠味,就咁食就好好味呢D醬有少少腥,我就唔太識欣賞啦~XD朋友好想食海膽,叫左呢個海膽加三文魚加玉子燒D海膽比圖片仲要多好多呀 ~~~三文魚都勁厚切,一個感覺~ 值了~ 呢度既飯粒粒飽滿,軟硬適中不過飯嘅份量女仔OK, 男仔可能一碗未必夠飽~不過呢度除左丼飯,仲有好多野食 留個肚仲可以食其他好野~呢度既串燒都燒得幾好架~ 是日叫左4串串燒, 價錢2X-3X度佢會每串燒好就即上枱,所以係分開一碟碟上~睇色澤,每款
旅行還未有計劃,先來一個偽日本飲食
超可愛的河豚燈,馬上加分~
這裏叫 漁初·魚丼, 所以處處都有魚魚的蹤跡 (我自己估啦

下圖你又找到魚嗎?
名字已告訴了,這裏是吃丼飯的~
價錢由幾十蚊到2百幾都有,富儉由人
仲有得自選魚生做一個丼飯架
當然,串燒也是不可錯過的~
實物同圖片都好接近,絕對無照騙喎~XD
每個丼飯都用一個金黄的盤子上,感覺矜貴~
魚魚木匙羹也是亮點呀~XD

火炙鰈魚邊烤得好靚,油脂非常豐富~
吞拿魚腩蓉是丼飯必備, 撈飯一流
磯燒鮑魚入哂味,夠哂淋~
玉子燒略嫌有D乾身~
附磯燒鮑魚仲有呢個鮑魚醬
但磯燒鮑魚本身已經好夠味,就咁食就好好味
呢D醬有少少腥,我就唔太識欣賞啦~XD
朋友好想食海膽,叫左呢個海膽加三文魚加玉子燒
D海膽比圖片仲要多好多呀 ~~~
三文魚都勁厚切,一個感覺~ 值了~

呢度既飯粒粒飽滿,軟硬適中
不過飯嘅份量女仔OK, 男仔可能一碗未必夠飽~
不過呢度除左丼飯,仲有好多野食
留個肚仲可以食其他好野~

佢會每串燒好就即上枱,所以係分開一碟碟上~
睇色澤,每款都燒得好靚,好夠火候,唔係HEA 燒的

燒雞腎是餐牌推介,又真係好正,超大塊雞腎,烤好後灑上七味粉,非常惹味
燒明太子雞脾肉,第一次食,明太子的咸香同雞脾肉好夾,雞脾肉好嫰滑
豚肉荔枝卷係我最愛點的串燒
外面的豚肉燒得香口,入面的荔枝肉甜甜地又軟糥
而另一個肥牛露筍卷亦是不可錯過 , 我覺得露筍配肥牛比金菇好, 爽口好多,無咁膩
估唔到係長沙灣呢D街坊鋪,都食到咁高質的日本丼飯同串燒
而且服務非常好,待應很有禮,好有日本餐廳的感覺~
题外话/补充资料: 大家係GOOGLE MAP搵地方,要搵營盤街147號, 不要只找天悅廣場,因為天悅廣場的範圍太大了~
2023-05-10
  • 丼飯
  • 火炙鰈魚邊
  • 吞拿魚腩蓉
  • 磯燒鮑魚
  • 燒雞腎
  • 豚肉荔枝卷
長沙灣唔算有好多出名嘅餐廳 但其實隱藏咗唔少好嘅小店 就好似呢間位於天悅廣場嘅日本餐廳🎌 經濟之餘又可以滿足到食日本嘢嘅慾望😋==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🍱火炙鰈魚邊定食🐟火灸蝶魚裙邊 微微燒過既蝶魚裙邊 油香滲晒落個飯🍚會令人食唔停口🤤仲有熟帶子、燒三文魚腩、玉子燒 份量非常飽滿💯海鮮覆蓋咗成個飯面😳講緊都唔使$100🉐食物質素仲好高添👍🏻🍣碎葱吞拿魚腩反卷 一啖食落口好滿足🤤非常之新鮮好食💫🐮美國安格斯牛小排 比較呢類型餐廳有燒物 選擇仲好多款 💯牛小排肉質柔軟有肉味🙌🏻🐣燒雞中翼 外脆似軟 皮香肉滑😍🐥燒日本雞皮 炸到脆卜卜 係最signature既佐酒小食🍶🦀燒蟹棒特長蟹柳棒 輕輕燒過令蟹棒味道再昇華😋🐤自家製免治雞肉丸 非常值得推介🥰有埋生蛋比你點雞肉丸食 呢樣真係只有專食串燒既餐廳先食到 非常滋味😝==============================難得喺住宅區都有一間性價比咁高嘅日本餐廳🇯🇵地點方便經過一定不能錯過😍
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌

🍣碎葱吞拿魚腩反卷 一啖食落口好滿足🤤非常之新鮮好食💫

🐣燒雞中翼 外脆似軟 皮香肉滑😍

🦀燒蟹棒特長蟹柳棒 輕輕燒過令蟹棒味道再昇華😋

2023-05-10 58 浏览
🚸 創意日式居酒屋呢度有老闆設計既fusion 菜,同親自釀製既梅酒,加上家庭式經營氣氛好親切,好似去左日劇《深夜食堂》食野😳🥢熱浪火山卷:呢個火山🌋爆發的樣子,其實係辣味三文魚青瓜卷,外層撒上熱浪薯片碎,惹味又有親切感🤩,一值得一試。🥢自家釀梅酒:淡淡梅香加上甜甜地,好易入口🥂。🥢壽司:日本海膽軍艦好creamy,大滿足!🥢油甘魚丼飯:肥美油甘魚,加上滿瀉既角切魚生飯,二人share剛好😊🥢串燒:點了牛舌同封門柳,好有牛味啱送酒。🥢刺身:三文魚腩好肥美,好好送酒。吞拿魚就偏瘦。味道 : 🔅🔅🔅🔅新鮮 : 🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)
🚸 創意日式居酒屋

🥢自家釀梅酒:淡淡梅香加上甜甜地,好易入口🥂。

🥢壽司:日本海膽軍艦好creamy,大滿足!

🥢串燒:點了牛舌同封門柳,好有牛味啱送酒。

🥢刺身:三文魚腩好肥美,好好送酒。吞拿魚就偏瘦。

味道 : 🔅🔅🔅🔅
新鮮 : 🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
  • 火山卷
話說 👧🏽 細細個經常出入長沙灣搵堂哥去打機~打卡美食餐廳嚟講 附近真係比較少 🤔最近見到有間掛滿魚燈籠 十分吸精的餐廳有時間就同 👦🏻 去試一試店內麻雀雖小 但五臟俱全仲設有𝖡𝖺𝗋枱位 可以欣賞師傅準備不同食物💓晚市剛開始 😂 轉眼就全院滿座了🍣 自選魚生飯~追加定食 𝖧𝖪𝖣𝟣𝟧+𝟣𝟧肥美的三文魚$𝟥𝟢 鮮甜海膽$𝟧𝟢魚味濃的油甘魚腩$𝟧𝟢 爽口活寄貝$𝟧𝟢好喜歡佢既 🥗 沙律醋 酸酸地十分開胃麵豉湯夠濃味 岩哂 👧🏽 重口味人士👍🏻最緊要係酢飯可以無限添加❤️日本產米*可以試下佢地既薑 愈食愈辣🧆 自家製免治雞肉丸 𝖧𝖪𝖣𝟦𝟪免治雞肉蘸上蛋黃汁 十分𝖩𝗎𝗂𝖼𝗒惹味💓口感軟腍 純雞肉 如果加埋軟骨就更完美!🦀 蟹膏蟹肉甲羅燒 𝖧𝖪𝖣𝟨𝟪滿滿蟹籽在面 入口滿滿鮮香蟹膏味配上微微烘脆多士 惹味滿分💯🍢 串燒- 汁燒大蔥和牛粒 𝖧𝖪𝖣𝟦𝟪大蔥唔會燒到好乾柴 邊邊脆脆的和牛 🥩 軟腍又𝖩𝗎𝗂𝖼𝗒- 燒日本雞皮 𝖧𝖪𝖣𝟤𝟤燒到一點油都無 十分脆香 🤤- 燒明太子雞髀肉 𝖧𝖪𝖣𝟤𝟦明太子味道搶過了雞肉味~🥓 汁燒原塊豬頸肉 𝖧𝖪𝖣𝟨𝟪即沖即燒~厚切豬頸肉😍咬落去彈牙爽脆 仲有一定油脂肥膏整體口感好
話說 👧🏽 細細個經常出入長沙灣搵堂哥去打機~
打卡美食餐廳嚟講 附近真係比較少 🤔

最緊要係酢飯可以無限添加❤️日本產米
*可以試下佢地既薑 愈食愈辣

🧆 自家製免治雞肉丸 𝖧𝖪𝖣𝟦𝟪
免治雞肉蘸上蛋黃汁 十分𝖩𝗎𝗂𝖼𝗒惹味💓
口感軟腍 純雞肉 如果加埋軟骨就更完美!

🦀 蟹膏蟹肉甲羅燒 𝖧𝖪𝖣𝟨𝟪

和牛 🥩 軟腍又𝖩𝗎𝗂𝖼𝗒
- 燒日本雞皮 𝖧𝖪𝖣𝟤𝟤
燒到一點油都無 十分脆香 🤤
- 燒明太子雞髀肉 𝖧𝖪𝖣𝟤𝟦
明太子味道搶過了雞肉味~
汁燒原塊豬頸肉

🥓 汁燒原塊豬頸肉 𝖧𝖪𝖣𝟨𝟪
即沖即燒~厚切豬頸肉😍
咬落去彈牙爽脆 仲有一定油脂肥膏
整體口感好高分!醬汁偏鹹 少返啲會好啲

餐廳裝潢現代化但又有居酒屋餐牌掛在牆上
仲有日式魚燈籠🏮十分符合餐飯個名~
餐廳仲做緊 🍻 生啤買一送一 可惜 👦🏻 揸車
最緊要記得訂枱~唔洗排隊!

𝖳𝖺𝗌𝗍𝖾 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡
燒日本雞皮
汁燒原塊豬頸肉
  • 油甘魚腩
2023-04-22 48 浏览
漁初•魚丼(長沙灣)地址:長沙灣營盤街147號天悅廣場地下B2號鋪餐廳入面係好日式嘅裝修😍😍同埋有D好得意嘅雞泡魚燈籠🎏🏮1.三文魚、火炙三文魚腩“熟帶子、玉子燒($128) 🍣 呢個飯好精緻😍賣相唔錯~而且有唔同嘅三文魚一次過享受😋帶子嘅味道有啲似日本好出名嘅手信零食帶子既大粒版😂😂不過如果份量可以多翻少少會好啲💥評分:7/102.燒牛小排丼🐮 ($168)牛小排份量好多🎏😍基本上覆蓋曬全碗飯嘅表面❤️而且牛小排啱啱燒好所以好香口~而且口感嫩滑😋加上啲飯仲可以撈埋流心蛋😗💥評分:8.5/103.燒牛舌心($58) 👅個牛舌好厚😍😍😍好香牛肉味~加埋檸檬汁會再好食啤😍💥評分:8/104.燒金菇肥牛卷($22)次次我都會叫金菇肥牛🤤🤤❤️好中意D金針菇吸收曬肥牛嘅肉汁~好香😋💥評分:8/10💥總性價比: 7.5/10👍🏻呢間鋪頭食物味道都唔錯~裝修、環境都幾似日本🇯🇵餐廳👍🏻
漁初•魚丼(長沙灣)
地址:長沙灣營盤街147號天悅廣場地下B2號鋪

餐廳入面係好日式嘅裝修😍😍同埋有D好得意嘅雞泡魚燈籠🎏🏮

1.三文魚、火炙三文魚腩“熟帶子、玉子燒($128) 🍣

💥評分:7/10

2.燒牛小排丼🐮 ($168)

💥評分:8.5/10

3.燒牛舌心($58) 👅
個牛舌好厚😍😍😍好香牛肉味~加埋檸檬汁會再好食啤😍

💥評分:8/10

4.燒金菇肥牛卷($22)

💥評分:8/10

💥總性價比: 7.5/10
2023-04-09 50 浏览
本身路過,見佢放出黎個6小格幾靚仔,咁就即管入去試下 。因為無訂位 要座吧枱,我一向唔介意嘅。基本全部餐都可以選6小格,咁唯一要考慮最想食乜嘢我一血對豚肉生薑燒類呢個情有獨鍾,一見豚肉生薑丼,就唸住叫呢個,另一個朋友話叫另一款可以share食,就叫左三文魚定食個餐。三文魚尚算肥美嘅,豚肉生薑燒只可以話ok,唔靱,但唔算好夠林,味道偏淡,生薑味不足,唔會令我有好想再黎食嘅打算。反而另小格小食炸物有驚喜,薯仔沙律可不提,雖然漬物都普通,螺肉應該都攞貨,個茄子漬物都成淡,但係2款炸物出色,唔油,味道適中,一咸一甜,加埋個滑滑茶碗蒸蛋,呢幾款救返成餐嘅。七八十蚊嘅價位,唔貴,如好想食日本嘢可以嘅,不過下次我唔會再叫豚肉食生薑燒,情願試就嘢吧!

今日同朋友喺深水埗附近搵晚餐食,試咗呢間「漁初·魚丼」,裝修以木為主,有日本居酒屋嘅感覺🏮除咗有普通座位之外亦都有Bar枱可以選擇!我哋坐咗喺吧枱前面可以見到師傅一路整唔同嘅食物😆食物選擇都很全面,有齊海鮮丼、刺身、壽司、壽司、小食等等!今日去到仲有新開張優惠啤酒買一送一🍻 好鍾意佢串燒係一燒完就即刻俾你,所以一上枱就熱辣辣😋 鰻魚豆腐天婦羅亦都好有特色,外脆內軟好有口感!海鮮丼同刺身亦都很新鮮!人均消費大約$250,性價比都算唔錯!唯一美中不足嘅係,佢嘅蟹膏蟹肉甲羅燒入面加咗蟹柳😂 個人覺得唔加蟹柳會好啲~漁初·魚丼地址: 長沙灣營盤街147號天悅廣場地下B2(長沙灣同深水埗中間)

食物選擇都很全面,有齊海鮮丼、刺身壽司壽司、小食等等!今日去到仲有新開張優惠啤酒買一送一🍻

漁初·魚丼
地址: 長沙灣營盤街147號天悅廣場地下B2
(長沙灣同深水埗中間)
2023-04-02
2023-04-03 42 浏览
Ooo長沙灣日式小店ooO長沙灣區內既日式小店,週日晚上坐無虛席,似乎都幾受街坊歡迎👏🏻👏🏻。小店選用由日本時令食材製作海鮮丼飯(選用日本米製)及日式料理。OooooO🔸海鮮丼飯 $128選左店內推介既三文魚系列丼既4款配料,三文魚、火炙三文魚腩、熟帶子、玉子燒🥚🥚,滿滿既配料鋪滿整碗飯,份量岩岩好,加$15蚊仲有前菜及湯飲幾抵食!OooooO🔸帶子壽司 $26🍣加州反卷 $68帶子鮮甜,加州反卷外層大量既蟹籽好滿足。OooooO🔸豚肉荔枝卷 $38🍡汁燒露筍肥牛卷 $28豚肉配荔枝酸酸甜甜,自家製燒汁燒肥牛好好味配露筍好夾!OooooO🔸汁燒原塊豬頸肉 $58燒得半燶邊,燒汁好入味加上原塊豬頸肉好爽口😋,燒物送酒岩晒!OooooO🍶小左衛門 信濃美山錦 純米吟釀 300ml $168近期好鐘意飲Sake💕 , 鐘意sake 的清香米酒香味,細細啖唔會好似啤酒咁飽肚!去開長沙灣區大家可以幫襯下呢間小店
Ooo長沙灣日式小店ooO

🔸海鮮丼飯 $128

🔸帶子壽司 $26
🍣加州反卷 $68
帶子鮮甜,加州反卷外層大量既蟹籽好滿足。

🔸豚肉荔枝卷 $38
🍡汁燒露筍肥牛卷 $28
豚肉配荔枝酸酸甜甜,自家製燒汁燒肥牛好好味配露筍好夾!

🔸汁燒原塊豬頸肉 $58

🍶小左衛門 信濃美山錦 純米吟釀 300ml $168

去開長沙灣區大家可以幫襯下呢間小店
前幾日出開長沙灣搞文件整完搵朋友聚一聚佢推薦哩間新餐廳 係天悅廣場餐廳開咗唔算耐 裝修睇落幾新淨門面行和風日本路線🇯🇵走入去都幾有期望(˶‾᷄ꈊ‾᷅˵)🔺生蠔🦪 $58/隻係吧枱見到師傳旁邊既生蠔幾新鮮生蠔產地有兩款: 西班牙同日本我地簡咗兩種食法 各有風味🔸即開即食 食得出好鮮甜爽口🔸蒜蓉牛油燒蠔 蒜味突出 幾惹味🔺三文魚海膽玉子燒丼 $138賣相幾吸引 食材都幾新鮮海膽好鮮甜 無任何苦澀味玉子燒甜甜地幾好味三文魚肥美厚身 配醋飯口感唔錯🔺燒牛舌心 $58牛舌心係薄切 如果厚切更有口感調味做得幾出色 🔺美國安格斯封門柳 $48出面比較少以封門柳部位既串燒咬落有肉汁 牛味幾重 肉質軟稔
前幾日出開長沙灣搞文件
整完搵朋友聚一聚
佢推薦哩間新餐廳 係天悅廣場
餐廳開咗唔算耐 裝修睇落幾新淨
門面行和風日本路線🇯🇵
走入去都幾有期望(˶‾᷄ꈊ‾᷅˵)

🔺生蠔🦪 $58/隻

調味做得幾出色

🔺美國安格斯封門柳 $48
出面比較少以封門柳部位既串燒
咬落有肉汁 牛味幾重 肉質軟稔
📌漁初·魚丼📍長沙灣營盤街147號天悅廣場地下B2號舖☎️23886959★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*之前聽朋友介紹長沙灣天悅附近有間日本餐廳都幾好味,呢日我就約咗朋友去一試究竟。喺附近舊式小店林立下,呢間門面充滿日本風情🎎🏮嘅餐廳相對突出,一定唔會走漏眼。入座被安排坐壽司吧,可以見到師傅們👨🏻‍🍳密密做唔停手。💫 火炙鰈魚邊系列海鮮丼($118)我見到有鰈魚邊已經即刻心心眼😍。成個系列有不同配搭,我揀咗火炙鰈魚邊、赤蝦、三文魚、玉子燒。各款材料都好新鮮,赤蝦大大隻,三文魚肥美,尤其是鰈魚邊燒過後嘅魚油香滲埋落下層嘅酢飯,食晒無難度。💫雜錦系列海鮮丼($78)朋友選擇雜錦系列,㨂咗吞拿魚腩蓉、角切魚生、玉子燒呢個組合。除咗大大球吞拿魚腩蓉,仲有油甘魚同三文魚角切,加上滿滿蟹籽增強口感。上枱大大碗,啲材料堆到成座山咁高,真係好抵食。海鮮丼嘅酢飯仲可以無限添加。💫油甘魚腩壽司($26/2件)入口甘甜,口感厚實,手握壽司有功架,唔會一夾就散。🍢燒物嗌咗三款:💫蟹膏蟹肉甲羅燒($58)蟹蓋內釀滿蟹膏,即燒令蟹膏香味四溢,
📌漁初·魚丼
📍長沙灣營盤街147號天悅廣場地下B2號舖
☎️23886959

💫 火炙鰈魚邊系列海鮮丼($118)

💫雜錦系列海鮮丼($78)

海鮮丼嘅酢飯仲可以無限添加。

💫油甘魚腩壽司($26/2件)
入口甘甜,口感厚實,手握壽司有功架,唔會一夾就散。

🍢燒物嗌咗三款:

💫蟹膏蟹肉甲羅燒($58)
蟹蓋內釀滿蟹膏,即燒令蟹膏香味四溢,伴蟹柳撈勻搽在香烤過嘅脆多士上,鹹味平衡,鮮味濃郁。

💫汁燒原塊豬頸肉($58)
即叫即燒熱辣辣,醬汁惹味,燒過後好香口又唔會好乾。

💫燒明太子雞髀肉($22/串)
雞髀肉嫩滑冇得頂,用明太子醬燒出黎充滿咸香。

當日好彩有book 位,見住啲客不斷車輪轉,師傅做到無停手,但都keep 到水準唔馬虎。餐廳食物選擇多,下次要約多啲朋友黎嗌多啲唔同嘅美食。

2023-03-19