2023-12-21 96 浏览
五個人唔睇價錢咁叫都係1260$全家食到勁飽啲菜式全部都睇得出好有心魚生新鮮海膽好甜串燒發揮正常 好味既個天婦羅最令人驚喜個擺盤有心機 炸得又唔肥膩真心會encore屋企人都覺得滿意
五個人

個擺盤有心機 炸得又唔肥膩
真心會encore

屋企人都覺得滿意
2023-12-18 48 浏览
係深水埗隱世小店 環境食物不錯 燒物和壽司也很好食兩個人晚餐 四百有找唯獨 樓面人手不足上菜時間較慢但仍態度友善 會詢問客人菜式到齊未位置不多建議訂位 地點也算方便 深水埗地鐵站行過去都快
係深水埗隱世小店 環境食物不錯 燒物和壽司也很好食
兩個人晚餐 四百有找
唯獨 樓面人手不足上菜時間較慢
但仍態度友善 會詢問客人菜式到齊未
位置不多
建議訂位 地點也算方便 深水埗地鐵站行過去都快
【街坊平民日式料理·日本直送時令食材❤️‍🔥】/////呢間餐廳掛滿魚燈籠 坐喺吧枱可以見到師傅拎火槍燒三文魚腩嘅珍貴時刻🐠魚生飯可以自己揀配料 都提供串燒、手卷、刺生等新鮮食材款式 份量啱啱好 食飽可以再去隔離幾條街食糖水😋.👉🏻三文魚、火炙三文魚腩、熟帶子、玉子燒 ($138)三文魚幾肥美 腩位火炙後多左煙燻味道😆鮮甜熟帶子同玉子燒混合日本米 飽肚又滿足 飯粒份量可以更多~.👉🏻汁燒露荀肥牛 ($28)肥牛配燒汁juicy惹味 加上露荀可以中和牛肉油脂豐富嘅口感♪(´ε` ).👉🏻燒明太子雞髀肉 ($22)有滿滿明太子包住雞髀肉 味道鹹鹹甜甜 雞肉肉質甜甜地内層嫩滑 幾特别😙.👉🏻豚肉荔枝卷 ($38)第一啖已經爆汁🤣荔枝香濃清甜 包住燒過嘅豚肉好入味🤭.👉🏻自家製免治雞肉丸 ($48)雞肉軟身 份量比雞軟骨多 兩者比例可更平衡 配搭美味醬油以及蛋汁 卟卟脆幾過癮😌———📍漁初·魚丼 (長沙灣)長沙灣營盤街147號天悅廣場地下B2號舖
【街坊平民日式料理·日本直送時令食材❤️‍🔥】
/////

👉🏻三文魚、火炙三文魚腩、熟帶子、玉子燒 ($138)

👉🏻汁燒露荀肥牛 ($28)
👉🏻燒明太子雞髀肉 ($22)
👉🏻豚肉荔枝卷 ($38)
第一啖已經爆汁🤣荔枝香濃清甜 包住燒過嘅豚肉好入味🤭

👉🏻自家製免治雞肉丸 ($48)

———
📍漁初·魚丼 (長沙灣)
長沙灣營盤街147號天悅廣場地下B2號舖
2023-09-22
  • 燒明太子雞髀肉
  • 豚肉荔枝卷
2023-09-17 120 浏览
午市定食除了主食 更有前菜蟹籽沙律 中華沙律 小食有炸芋圓及炸帶子丸 熱食有茶碗蒸及麵豉湯整個以九宮格形式呈上 非常日系感 令人食指大動😋🍽️火灸鰈魚邊定食 $78火灸鰈魚邊入口即溶 魚油佈滿口內 而鰈魚是放在飯上火灸 所以魚油同時都溶在飯上 令飯添了魚油香 非常好吃😋🍽️三色刺身定食 $98刺身新鮮 性價比高 惟三文魚及油甘魚有筋 若提供腩位會更加可取

整個以九宮格形式呈上 非常日系感 令人食指大動

😋🍽️火灸鰈魚邊定食 $78

😋🍽️三色刺身定食 $98
2023-09-16
午餐
2023-09-10 101 浏览
喺長沙灣睇完戲就試一試呢間野。我同老婆叫左個三文魚帶油甘魚丼飯,兩串肥牛蘆筍,一串雞皮,兩皮明太子雞髀肉同埋兩串雞翼。仲有兩杯生啤。個丼飯,好一般,三文魚比左六塊,但好普通無乜味道,油甘魚又喺無乜味,喺得帶子有小小帶子味道。同埋好細碗。 雖然可以追加飯但都無魚生送飯,所以作用不大。 兩杯生啤都算細杯,如果大杯d,性價比會好好多。成晚嘅串燒除左肥牛蘆筍燒得好食,其他唔掂。雞翼乾到乜咁,明太子雞脾肉喺雞肉串,唔喺一舊舊嘅雞肉。雞皮好脆但,好細塊,一咬完就無了。最後埋單要640。 嗯..性價比好唔夠。另外舖頭無洗手間,要去隔離廣場,好唔方便。唔會有下次。
喺長沙灣睇完戲就試一試呢間野。

兩杯生啤都算細杯,如果大杯d,性價比會好好多。

成晚嘅串燒除左肥牛蘆筍燒得好食,其他唔掂。
最後埋單要640。 嗯..性價比好唔夠。
另外舖頭無洗手間,要去隔離廣場,好唔方便。

唔會有下次。
2023-09-10
2023-08-11 57 浏览
最近發現了長沙灣CP值高海鮮丼小店,經過長沙灣必定要試試這間CP值長期高企既漁初 ·魚丼,海鮮丼選擇多元化,令人食指大動。建議繁忙時間要預早訂位,避免久等。日本海膽軍艦海膽入口慢慢溶化,口感creamy ,味道清甜,伴隨海洋味鵝肝多士鵝肝厚切,大件肥美飽滿,煎至外脆內入口即溶,滿佈油脂,夾著多士一起吃,抵消油膩豚肉荔枝卷半肥瘦豚肉包著鮮甜荔枝,荔枝果肉肉多汁清甜,夾著豚肉一起吃,非常清新燒芝士年糕炸至金黃脹卜卜,外層香脆內層軟糯煙韌,芝士拉絲惹味海膽三文魚玉子燒丼高質精選!食材新鮮,海膽清甜味鮮,三文魚屬厚切,油脂分佈平均,魚味香濃,必試漁初 ·魚丼📍長沙灣營盤街147號天悅廣場地下B2號舖

日本海膽軍艦
海膽入口慢慢溶化,口感creamy ,味道清甜,伴隨海洋味

鵝肝多士

豚肉荔枝卷

燒芝士年糕
炸至金黃脹卜卜,外層香脆內層軟糯煙韌,芝士拉絲惹味

海膽三文魚玉子燒丼
必試

漁初 ·魚丼
📍長沙灣營盤街147號天悅廣場地下B2號舖

• 豚肉荔枝卷
  • 海膽三文魚玉子燒丼
2023-08-07 50 浏览
位於長沙灣營盤街天悅廣場地舖嘅「漁初·魚丼 」,食物有質素,而且選擇頗多。時令刺生、生蠔、壽司、手卷、串燒、小食、烏冬及冷/熱飯丼,都有供應。特別要試《自選魚生飯》,先選酢飯或沙律,然自選三款或以上魚生配料,想點配搭自己話曬事。另外仲可追加升級為定食,加配沙律、湯及前菜,只需$15。配料多達近40款,每款由$20、$30及至$50不等。我比較貪心,選了油甘魚腩、劍魚腩、赤貝一隻,海膽、赤海蝦和芥末八爪魚,尤其喜愛油甘魚腩及劍魚腩,魚腩肥美油脂甘香。此外,餐廳採用日本產米,酢飯特別有咬口及有飯香,客人更可以無限添加酢飯,包你食到飽飽,當然基本要一人一丼才可無限添加啦。吾想自選,亦可選擇特定魚生飯丼,亦有二十多款供選擇。價錢由$88至$288 不等,同樣可升級為定食。串燒亦都有驚喜,包括有肉類、海鮮類及蔬菜類,共有四十多款。雞、牛、羊、豬一應俱全。燒蠔、蟶子、大蝦等都有,非常全面。選了必食牛舌心、雞皮、雞軟骨及蒜心。個人尤其喜歡燒牛舌心,入口爽彈有牛甘香味。蒜心較少見所以試下,頗清甜冇根不錯。整體餐廳環境、食物都很不錯,其他例如北海道真蠔、鹿兒島和牛刺生等都好吸引,可以約埋朋友一齊再試。值

整體餐廳環境、食物都很不錯,

值得推介的一間日式餐廳。下午茶時段(3-6pm)更有八折優惠。限定優惠生啤原價$68,特價$48,亦有清酒供應。小店座位不太多,建議提早預訂留座。

2023-07-16
  • 自選魚生飯
  • 燒牛舌心
  • 燒蒜心
  • 燒雞皮
2023-08-05 35 浏览
今日約咗舊同事食飯,方便佢收工唔使周圍走,所以就去咗佢公司附近食。餐廳面積雖然唔算好大,不過都可以容納到一班人聚會,食物方面丼飯有勁多選擇。兩款丼飯 (B4,E2) 同餐牌相冇乜落差,食材新鮮,而且酷飯仲可以無限添加,啱晒一班大胃王。芝士鰻魚玉子卷 : 芝士經過火炙後無論味道同口感都更正,鰻魚玉子口感好軟熟,呢幾款食材配搭加埋估唔到都幾正。吉列軟殼蟹反卷 : 超大隻嘅軟殼蟹,連啲飯都包唔住 😍 蟹籽同沙律醬鋪滿成個飯卷,而且軟殼蟹炸得又夠脆。
2023-08-03 47 浏览
早前bookmark咗呢間人氣爆燈嘅海鮮魚生丼,見到menu相片海量般重量級嘅魚生,一見到即刻order咗兩款先😌油甘魚切角魚生 蟹籽 玉子燒丼厚切油甘魚再鋪蓋蟹籽,配上三文魚粒,整碗丼好似海量咁多真係好吸引我眼球🤩🤩🤩油甘魚新鮮軟滑,三文魚粒配上白飯,撈埋一起食超滿足😋三文魚 海膽 玉子燒丼重量級海量海膽好似瀑布好爆😍三文魚厚切口腔裏面魚油滿瀉😋,再加上玉子中和返油膩感👍🏻👍🏻👍🏻美國安格斯封門柳封門柳係我最愛,仲要係美國安格斯味道嫩嫩又腍身,點上燒汁更加香濃😲😋汁燒蘆筍肥牛卷金菇肥牛卷就食得到啦,佢加咗個蘆筍口感脆口啊,重點肥牛嘅脂肪索晒落去蘆筍好香牛肉味😃🙂風味燒羊肉羊肉羶味特別重,咬落去比較結實😁燒日本雞皮好香雞油香氣外面少少脆,如果再燒到乾身脆口咁就perfect😊

油甘魚切角魚生 蟹籽 玉子燒丼
油甘魚新鮮軟滑,三文魚粒配上白飯,撈埋一起食超滿足😋

三文魚 海膽 玉子燒丼

美國安格斯封門柳

汁燒蘆筍肥牛卷

風味燒羊肉
羊肉羶味特別重,咬落去比較結實😁

燒日本雞皮
2023-08-03 38 浏览
係IG見到個海膽飯好吸引 即刻手刀Book位黎試!叫左三文魚·海膽·玉子飯($138) 同埋 海膽·赤蝦·帶子·蟹籽·玉子燒飯 ($288) 兩碗海膽份量都好多!超級Creamy 入口即溶😍 赤蝦超級大隻,有少少食到不知所措,怕跌曬落台!玉子就細粒左少少,無咩記憶點!三文魚同帶子都好新鮮,個人唔鍾意三文魚腩,因為陣油味會令我嘔,舖頭係用瘦既三文魚而份量超級多!帶子好鮮甜但自己覺得份量黎講唔夠喉!用性價比來Compare的話,會覺得三文魚性價比高D!另外Order左免治雞肉丸($48),我覺得呢個係健身人士可以食!因為一點都唔肥,同埋Confirm自家製,因為食到雞軟骨碎!附送蛋黃一粒,用來點粒丸好食,一啖咬落去有Creamy同鹹甜口感!店內環境骨子,上菜速度都好快!
係IG見到個海膽飯好吸引 即刻手刀Book位黎試!

用性價比來Compare的話,會覺得三文魚性價比高D!

店內環境骨子,上菜速度都好快!
2023-08-01
2023-08-02 42 浏览
深水埗長沙灣一帶,一向都好多好野食,今日朋友就帶左我去食佢屋企附近嘅日本野朋友強烈推薦要試佢地嘅魚生飯🤣魚生飯有非常多選擇,除左一般set好左嘅選擇仲有得揀自選魚生飯,不過因為我果日想食海膽,所以就揀左海膽、吞拿魚腩蓉、三文魚籽&玉子燒嘅魚生飯~海膽係日本海膽,入口好鮮甜,一啲腥味都冇,三文魚籽亦都好高質,唔似平時香港食到果啲死鹹嘅三文魚籽,有魚油香💕吞拿魚蓉亦都肥地香滑,果然冇介紹錯!另外仲叫左幾款壽司,分別有油甘魚腩、墨魚、同火灸鰈魚邊,壽司都好高質,尤其我最愛嘅火灸鰈魚邊壽司,油脂豐富帶有火灸後嘅香氣,$25/2件真係好抵食燒物方面叫左甲羅燒同幾款串燒,甲羅燒cp值唔錯,值得一試,而串燒就一定要推薦下燒明太子雞髀肉,肉質嫩滑唔會乾,大推👍🏻2個人食埋單5百零蚊,食得好滿足😌
2個人食埋單5百零蚊,食得好滿足😌
  • 蟹膏蟹肉甲羅燒
2023-07-27 55 浏览
今日黎食丼飯,我地分別叫左兩碗丼飯同串燒B2 三文魚、油甘魚、帶子、玉子燒 $148B3三文魚、海膽、玉子燒 $138每種食材都好新鮮而且上枱時個樣都好靚好吸引🤩特別值得一提既係啲日本海膽好鮮甜而且刺身海膽份量都好足夠除左丼飯以外,店內仲有好多串燒選擇而今次我地就叫左燒甜薯、雞軟骨同金菇肥牛所有串燒都係即叫即燒的熱拿拿嘅😙所以不論甜薯同雞軟骨上枱都keep到個脆度而金菇肥牛卷都好juicy令人十分開胃
今日黎食丼飯,我地分別叫左兩碗丼飯同串燒
B2 三文魚、油甘魚、帶子、玉子燒 $148
B3三文魚、海膽、玉子燒 $138

每種食材都好新鮮
而且上枱時個樣都好靚好吸引🤩
特別值得一提既係啲日本海膽好鮮甜
而且刺身海膽份量都好足夠

除左丼飯以外,店內仲有好多串燒選擇
而今次我地就叫左燒甜薯、雞軟骨同金菇肥牛
所有串燒都係即叫即燒的
熱拿拿嘅😙
所以不論甜薯同雞軟骨
上枱都keep到個脆度

而金菇肥牛卷都好juicy令人十分開胃
2023-06-29
  • 自選魚生飯
2023-07-24 66 浏览
阿女又搵到有好嘢食,長沙灣有間漁初 ·魚丼的魚生丼超正,價格經濟實惠,今晚就過嚟試吓!餐廳裝潢設計好有日式居酒屋風格。雜錦魚生丼:三文魚、油甘魚、帶子、北寄貝、赤蝦、蟹籽、玉子燒。份量十足,魚生完全鋪滿白飯上,食材滿都看不到白飯,刺身樣樣新鮮肥美,食落去有啖啖滿足感。三文魚、油甘魚好肥美,魚脂甘香,北寄貝、赤蝦爽口,玉子燒香滑,加埋蟹籽口感更佳。三文魚系列丼,有三文魚、油甘魚、帶子、玉子燒,魚生全部新鮮又係厚切,所以食落有口感,魚脂豐富甘香。帶子厚肉,肉質細嫩,散發鮮甜味道。酢飯還可以免費添加。燒蟹膏特長蟹柳棒,蟹膏烤過後香氣不斷湧出,鹹甜適中的蟹膏搭配特長蟹柳棒,濃濃的香甜味令人非常回味!原條司華力腸,燒到皮層微脆,腸的肉質軟中有彈性,味道不會太鹹。燒長洲大魚蛋,彈牙有魚味。燒鵪鶉蛋,蛋味較香濃,口感柔軟,保留了鵪鶉蛋的質感。燒雞中翼,皮脆肉嫩有肉汁,而且好入味!

餐廳裝潢設計好有日式居酒屋風格。

雜錦魚生丼:

酢飯還可以免費添加。

燒雞中翼,皮脆肉嫩有肉汁,而且好入味!
2023-07-20 47 浏览
星期六晚餐,店舖不大,人客不少。吧檯座位有點擠擁,坐得不太舒適,但勝在可以近距離欣賞師傅處理食材。各式刺身、壽司、丼飯均在吧檯前料理,也算是值回票價(+1服務費)的視覺享受。三文魚、海膽、玉子燒 $138視覺效果震撼,三文魚和海膽像要滿溢似的,然而這是師傅的佈置手藝,把刺身集中在前半丼上。刺身份量不少,但沒想像中的多。三文魚厚切有口感,而且師傅有順應紋路才下刀的。海膽鮮甜但不濃味。三文魚、帶子、蟹籽、玉子燒 $138也是視覺效果滿滿的一丼。相比之下魚生海膽丼的味道更具層次。
星期六晚餐,店舖不大,人客不少。吧檯座位有點擠擁,坐得不太舒適,但勝在可以近距離欣賞師傅處理食材。各式刺身壽司、丼飯均在吧檯前料理,也算是值回票價(+1服務費)的視覺享受。

三文魚、海膽、玉子燒

三文魚、海膽、玉子燒 $138

三文魚、帶子、蟹籽、玉子燒

三文魚、帶子、蟹籽、玉子燒 $138
也是視覺效果滿滿的一丼。相比之下魚生海膽丼的味道更具層次。
2023-07-15
三文魚、海膽、玉子燒
三文魚、帶子、蟹籽、玉子燒
2023-07-17 45 浏览
This restaurant is located in Cheung Sha Wan. We spent 15 minutes to walk there from Sham Shui Po station. There were lots of desserts too around the area.Two of my favorite sashimi are engawa and mincedToro! So this set is 100% perfect for me. Engawa is also known as flatfish fin. It is the edge of from a flounder' tail fin. The meat is very thin and it is soft and oily, with a slightly butter flavour. I really love the taste of fish oil! This time i chose to have seared Engawa, which is served
Toro! So this set is 100% perfect for me. Engawa is also known as flatfish fin. It is the edge of from a flounder' tail fin. The meat is very thin and it is soft and oily, with a slightly butter flavour. I really love the taste of fish oil! This time i chose to have seared Engawa, which is served with abur style. The set also contains minced Toro. I prefer Minced toro than tuna nigiri because the rich tuna flavour of minced one is enhanced with shoyu and green union!
My favourite raw fish is definitely Salmon!! This bowl is a must order dish as my friend and I are obsessed with Salmon the salmon we ordered has a rich, buttery flavor that is slightly sweet and salty. The texture was also really smooth!