2021-05-31 44 浏览
朋友們好鍾意試新餐廳😆所以就揀咗係呢度食dinner🥰中菜館環境光猛舒適,店員服務態度唔錯🥰呢度除咗有一般中菜餐廳常見嘅茶葉種類外,竟然仲有花茶供應😍不得不提花茶「瑰荔堂煌」,玫瑰及荔枝嘅味道真係好香好突出,並放喺保溫座保持溫熱,我哋都勁鍾意呢款茶,超級推薦👍🏻🌟冰鎮荔枝西紅柿($68)去皮蕃茄仔色澤紅潤,粒粒都索滿冰凍清甜荔枝汁,整粒放入口,即時爆到成口都係汁,真係勁juicy,味道酸甜好開胃😋大家都超鍾意呢道小食,必點👍🏻🌟八味金磚($68)豆腐新鮮熱辣炸起,外層金黃香脆,內裏則非常嫩滑,外脆內嫩令人食唔停口😋值得推薦👍🏻但要小心燙到嘴!🌟甘香醬帶子($68/位)呢道菜可根據自己喜好揀配帶子或軟殼蟹,我哋不約而同都揀咗帶子😆外層嘅脆漿包住日本刺身級帶子,帶子夠厚身,食落香脆啖啖肉,配埋生菜口感清爽😋甘香醬帶輕微嘅辣,但我覺得唔洗蘸醬都已夠味又好食😋🌟冰鎮咕嚕肉($128)呢款係我鍾意嘅菜式之一🥰可惜並唔係每間餐廳都有得食🥲以冰粒鋪滿新鮮炸起嘅咕嚕肉,再係冰上以新鮮菠蘿及士多啤梨點綴,賣相吸引😍咕嚕肉外層冰凍,口感外脆內熱,細細粒之餘味道又酸酸甜甜,一啖一粒咁好合我心意🥰🌟蟲草花泡菜
朋友們好鍾意試新餐廳😆所以就揀咗係呢度食dinner🥰

🌟冰鎮荔枝西紅柿($68)

🌟八味金磚($68)

🌟甘香醬帶子($68/位)

🌟冰鎮咕嚕肉($128)

🌟蟲草花泡菜苗($88)
菜苗有菜心或白菜可揀,菜心鮮嫩翠綠,配香濃湯底一齊食特別甜😋加配蟲草花則多添咗一份口感👍🏻

🌟脆米海皇泡飯($138)
泡飯湯底以雞湯熬製,另加入白飯、菜粒、蝦仁及菇粒等,食前再倒入脆米,口感非常豐富,味道仲好香甜😋朋友們都讚不絕口,非常推薦👍🏻

餐廳仲會送蕃薯糖水甜品,蕃薯煲到好腍,感覺清潤又唔會好甜,確係唔錯😋

總括嚟講,環境唔錯,食物幾高質,價錢亦合理,依家係Openrice訂座仲可享全單9折優惠,好啱三五知己或一班朋友聚餐,大家都對呢餐好滿意,絕對可以encore👍🏻
  • 冰鎮咕嚕肉
飲茶不再是長輩專利,尖沙咀的滿小館,假日飲茶吃點心的好選擇,不只是傳統點心,還有創意點心和茶,出品高質,到處充滿驚喜,飲茶不是應酬、老土,是享受的環節,可以帶親愛的家人來享受一下。白桃烏龍茶首先茶類已挑出框框,我們選了白桃烏龍茶,甚有白桃香,絕對適合年輕人口味,也為長輩帶來不一樣的體驗,精美的透明茶壺,小燭光座熱著,有著CAFE的感覺。兩個人選了一些點心吃,覺得大部分也很對口味,唯一是避風塘炒蘿蔔糕比較辣。接下來介紹我們喜歡的。黑蒜燉竹絲雞這個湯超有驚喜,黑蒜味的湯很少嚐到,那種香實在是迷人,雖然燉雞湯但它不油膩,湯頭很鮮香甜美,有雞腳和雞件,本來二人分一碗share,但忍不住叫多一碗encore!香蒜排骨墨魚汁麵蒸排骨配墨魚汁麵,有創意而且配搭很夾,麵吸收了排骨的肉香和蒜香,如排骨能多點肉就更好。頭抽乾炒安格斯牛河又一個超級推介的菜式,首先河粉不會炒到一舊舊,又不會太油,我喜歡它多芽菜,安格斯牛也絕對是重點,它有一定厚度,有口感,又軟又有牛香,可能頭抽醃過有著特別滋味的味道,令人讚嘆!感動人間的美味!筍尖蝦餃皇粒粒飽滿的蝦餃皇,皮薄而啖啖蝦肉,味鮮肉彈,加入了筍尖令口感更有層次。山竹

白桃烏龍茶

黑蒜燉竹絲雞

香蒜排骨墨魚汁麵

頭抽乾炒安格斯牛河

筍尖蝦餃皇

山竹牛肉球
牛肉球和平常吃的顏色不太一樣,它比較有新鮮肉質的感覺,較粉紅色,入口不會太霉霉淋淋,而且脂肪沒那麼多,好吃得來比較健康。

蜜汁叉燒包
叉燒包比平常的細個,軟綿的傳統包子是我們的喜愛,叉燒見得到的一塊塊,實在的用料。

吃過了以後,是想跟朋友推介,以及帶家人來再享受的一家新式點心菜館。
新張期間午市更免茶芥,更加抵食呢!
  • 黑蒜燉竹絲雞
  • 頭抽乾炒安格斯牛河
2021-05-30 44 浏览
平時食得日本菜同西餐多,有時都想食下中菜,所以今次就帶左屋企人黎食哩間新開既中菜館。餐廳環境闊落,最特別既係唔止提供中式茶,仲有花茶可以揀,而且菜式精緻,好啱影相打卡。餐牌上面既選擇好多,今次就揀左以下哩幾款。🎈瑰荔堂煌(茶) 入口有淡淡既玫瑰味同荔枝味,唔似中式茶咁濃,味道清新微甘。🎈冰鎮荔枝西紅柿 蕃茄已經去皮,入口爽甜,澆上荔枝汁同荔枝肉,食落去味道清甜,清新之選。🎈桂花紅酒雪梨 雪梨表面灑上桂花,入口滲出淡淡紅酒同桂花味,酒味唔會太過濃烈,味道酸酸甜甜,又帶有少許酒香。🎈黑蒜燉竹絲雞(燉湯)燉湯好夠火候,味道好濃,飲得出係真材實料熬製而成,入口滋潤,超推介👍🏻🎈冰鎮咕嚕肉 哩個咕嚕肉真係好有特色,每一件咕嚕肉都被蜜糖包裹住,冰塊令蜜糖能夠保持脆身既狀態,所以食落去既時候夠晒香甜同卜卜脆。咕嚕肉軟滑入味,醬汁酸酸甜甜,另有菠蘿、士多啤梨、三色椒等,好食推介👍🏻🎈清酒蒸煮南非鮑魚兩隻鮑魚都勁大隻 有手掌心咁大,而且已經起左出嚟同切好,好方便食。鮑魚好新鮮,有淡淡清酒既香味,唔會煮得過靭,超好食推薦👍🏻👍🏻🎈黑松露海鮮炆飯 黑松露味香濃,而且用上唔少新鮮蝦粒同帶子粒去炒,蝦肉夠彈牙,

餐牌上面既選擇好多,今次就揀左以下哩幾款。

🎈瑰荔堂煌(茶)
入口有淡淡既玫瑰味同荔枝味,唔似中式茶咁濃,味道清新微甘。

🎈冰鎮荔枝西紅柿

🎈桂花紅酒雪梨

🎈黑蒜燉竹絲雞(燉湯)

🎈冰鎮咕嚕肉

🎈清酒蒸煮南非鮑魚

🎈黑松露海鮮炆飯
黑松露味香濃,而且用上唔少新鮮蝦粒同帶子粒去炒,蝦肉夠彈牙,炒飯份量相當多,兩個人都食唔晒。

🎈蟲草花泡菜苗
白菜苗嫩身爽脆,用上湯浸住,亦有唔少蟲草花,健康之選。

整體黎講,哩間中菜廳既菜式賣相精緻,味道唔錯,好啱同屋企人一齊黎食。

2021-05-29 73 浏览
辛勞了一整天,終於等到下班的時間來到尖沙咀海傍散步等待男友不期然令我放鬆了崩緊一天的精神男友將我帶上來吃飯都市情況普遍習慣西餐/日本菜今天最後我們選擇了尖東這家中菜座位寬鬆,枱與枱之間有適當的空間價錢亦相對宜人涼拌萵筍 $58炎炎的夏日,涼拌菜顯得格外透心涼,用芝麻醬拌上更令胃口大開脆米海皇泡飯 $138熱乎乎的海皇湯泡飯香氣撲鼻而來,金黃的脆米被炸得脆脆卜卜,再吸收了湯頭,咀嚼時發出「咯吱咯吱」的輕脆口感。姬松茸燉花膠 $68湯底清而不油,湯水有滋潤及養顏效果,亦有花膠,最適合女士不過。小炒王 $128整碟餸都很香口而有鑊氣,韮菜花吸收了蝦乾等材料的鹹鹹香香,很是惹味。頭抽雙蔥爆雙蚌 $128是桂花蚌加蝴蝶蚌,配上蘆筍一起炒,而蚌類火喉剛剛好,爽口彈牙。杞子茨實濃湯菜苗 $108濃湯入口非常之順滑,而且唔會覺得好重味精,簡單而不失華貴。
辛勞了一整天,終於等到下班的時間
來到尖沙咀海傍散步等待男友
不期然令我放鬆了崩緊一天的精神

男友將我帶上來吃飯
都市情況普遍習慣西餐/日本菜
今天最後我們選擇了尖東這家中菜

座位寬鬆,枱與枱之間有適當的空間
價錢亦相對宜人

涼拌萵筍 $58
炎炎的夏日,涼拌菜顯得格外透心涼,用芝麻醬拌上更令胃口大開

脆米海皇泡飯 $138

姬松茸燉花膠 $68

小炒王 $128

頭抽雙蔥爆雙蚌 $128

杞子茨實濃湯菜苗 $108
濃湯入口非常之順滑,而且唔會覺得好重味精,簡單而不失華貴。
2021-05-28 60 浏览
假期休息同屋企人去新嘅中菜館食飯——<滿小館>,呢間餐廳裝橫別緻,座位寬敞舒適,非常乾淨企理,餸菜價錢仲要好相宜添,絕對係尖沙咀抵食中菜之選🥳。.🐷冰燒三層肉💲108超高質燒腩仔😍,燒肉外皮脆卜卜,肉質嫩滑唔鞋口,味道又唔會咸,中間脂肪層仲入口即溶添💯,絕對推薦❣️.🐂鐵板蒜片牛仔柳💲88牛仔柳肉質好嫩滑有彈性,但鐵板上菜時已經有點焦燶的黑色🤪,好彩完全無影響味道🤭.🐷冰鎮咕嚕肉💲128香港好少見到冰鎮咕嚕肉呢個菜式❤️,唔係間間中菜館都會花心思同時間整呢道菜,經過冰鎮,咕嚕肉的外皮冰凍脆卜卜,內裡保持暖暖温度,有種冰火交溶的感覺😆👍🏼,酸酸甜甜的味道配上多重的口感,真係必食之選😍.🍳滿館小炒王💲128小炒王有炸魷魚、蝦米、腰果 和 韮菜等材料,調味非常惹味和到位👍🏼,韮菜仲好幼嫩唔痴牙。.🦐松露帶子蝦球💲148松露份量滿滿的黏附在各樣配料上,帶子鮮味,蝦球大隻又爽口彈牙,更用上幼嫩的露荀去做配菜,感覺好抵食😆👍🏼.🥬蟲草花泡菜苗💲88食飽飽之後仲有薑汁蕃薯糖水送😍,蕃薯煲到入哂味又林身,薑汁火喉好到位😋

🐷冰燒三層肉💲108

🥬蟲草花泡菜苗💲88

2021-05-19
  • 冰鎮咕嚕肉
2021-05-28 61 浏览
去開尖東見餐廳新開諗住試下,叫左一個花膠午餐包括:湯,炒飯,菜同花膠筒一條,味道都可以,$98都算抵食但點心:海鮮卷(我食左半件,入面得芝士)鵪鶉蛋燒賣入面個蛋係軟心,幾特別,但味道食得出唔新鮮潮洲粉果係酸既黑松露炒飯味道正常仲有幾樣點心,但味道都好麻麻,食得出係唔知蒸左幾耐,唔新鮮。唔會再幫襯
但點心:海鮮卷(我食左半件,入面得芝士)
鵪鶉蛋燒賣入面個蛋係軟心,幾特別,但味道食得出唔新鮮
潮洲粉果係酸既
黑松露炒飯味道正常
唔會再幫襯
1K
天時暑熱,冇乜意欲煮飯仔,呢輪一係外賣、一係食麵。好耐好耐冇正正經經坐低食中菜,禮拜日嚟咗呢間喺尖東嘅餐廳食晚飯,環境夠舒服,招呼都好好,消費同一般酒樓差唔多,最近喺呢度網上訂座都有折。餐廳面積都幾大,平日夜晚開門冇耐,都已經有幾組客人入座。見佢哋有個wine pairing嘅餐牌。餐牌由小食、燒味、燉湯、海鮮、小菜、川辣菜都有,飽到我哋又食又打包,連甜品糖水都食唔落,哈哈。茶位除咗有普通茶葉,亦提供幾款花茶包括桂花烏龍、玫瑰荔枝同白桃烏龍呢啲比較清新嘅選擇,夜晚唔想飲咁濃嘅茶就適合喇。幾有誠意~冰鎮荔枝蕃茄仔 $68冰鎮蕃茄仔消暑,加咗荔枝肉碎嘅關係,帶出微微甜味。成餐飯點咗咁多肉,難免飽滯,用蕃茄仔解下膩一流蟲草花泡菜苗 $88三味叉燒 $128/例牌三味叉燒幾得意,一個例牌分別有蜜糖、柚子同和風味。叉燒肉唔係話好肥嗰種,但由於係厚切,食落仲幾軟腍, 而且有肉香柚子醬冇違和感,幾有新意;反而蜜糖味唔係好出,可能個人口味鐘意甜啲啦。梨山醬汁骨 $108聽講呢個係新菜式,鐘意重口味/送飯嘅菜式,呢個都好適合。鍋上熱辣辣,唔會太鹹。龍井煙燻太爺雞 $298/隻鐘意濃煙燻味嘅雞,唔好錯過濃

餐廳面積都幾大,平日夜晚開門冇耐,都已經有幾組客人入座。

見佢哋有個wine pairing嘅餐牌。

幾有誠意~

冰鎮荔枝蕃茄仔 $68

蟲草花泡菜苗 $88

三味叉燒 $128/例牌

梨山醬汁骨 $108

龍井煙燻太爺雞 $298/隻
鐘意濃煙燻味嘅雞,唔好錯過
濃到我擘大哂對眼 (真係比過往食過嘅太爺雞煙燻味再重好多)

隻雞肥而不膩口,好好肉地,質地夠滑,多幾個人share食就fit (因為只有全隻份量)

1K
2021-05-24 60 浏览
其實我都好鍾意食中菜架❤️❤️話說前排俾我發現到尖東新開左間中菜館,菜色都好吸引🤩🤩於是約埋朋友去試試~~🌮片皮鴨(一食)✨片皮鴨真係我至愛黎🥰🥰店員會即場片皮,睇果陣已流哂口水~~份量都好多,用餅皮包住鴨片、蔥絲、青瓜一齊食超正👍🏻👍🏻鴨片好香脆,好有油香味~~個餅皮熱辣辣好煙韌,配埋個醬好好食😋😋🍓冰鎮咕嚕肉✨第一次食冰鎮咕嚕肉,覺得好新奇~~咬落去真係有種外冷內熱既感覺,特別香脆😋😋另外仲有菠蘿、士多啤梨作伴碟,食落好鮮甜❣️❣️🍤松露帶子蝦球✨一上枱已聞到好香🤤🤤食落有淡淡的松露味,仲好有鑊氣!!蝦球同帶子都好彈牙,份量好多好抵食😋😋🍅冰鎮荔枝西紅柿✨賣相好靚,即刻打卡先📸📸估唔到食落真係有種荔枝既香甜味~~蕃茄仔咬落去即刻爆汁🤤🤤酸酸甜甜好開胃👍🏻👍🏻飲品方面,我地揀左飲花茶,分別叫左瑰荔堂皇同白桃烏龍🫖🫖佢地仲會放個蠟燭座喺茶壺下面,keep住保暖🔥🔥瑰荔堂皇係玫瑰荔枝茶,白桃烏龍就係白桃烏龍茶~~兩款飲落茶味濃郁,十分解膩~~我就鍾意瑰荔堂皇多d😏😏總括,我覺得呢間中菜館都好高質👍🏻👍🏻野食方面有好多選擇,環境闊落乾淨,店員都好nice❤️❤️推介大家去試試🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️
其實我都好鍾意食中菜架❤️❤️
話說前排俾我發現到尖東新開左間中菜館,菜色都好吸引🤩🤩
於是約埋朋友去試試~~

🌮片皮鴨(一食)✨
片皮鴨真係我至愛黎🥰🥰
店員會即場片皮,睇果陣已流哂口水~~
份量都好多,用餅皮包住鴨片、蔥絲、青瓜一齊食超正👍🏻👍🏻
鴨片好香脆,好有油香味~~
個餅皮熱辣辣好煙韌,配埋個醬好好食😋😋

🍓冰鎮咕嚕肉✨
第一次食冰鎮咕嚕肉,覺得好新奇~~
咬落去真係有種外冷內熱既感覺,特別香脆😋😋
另外仲有菠蘿、士多啤梨作伴碟,食落好鮮甜❣️❣️

🍤松露帶子蝦球✨
一上枱已聞到好香🤤🤤
食落有淡淡的松露味,仲好有鑊氣!!
蝦球同帶子都好彈牙,份量好多好抵食😋😋

🍅冰鎮荔枝西紅柿✨
賣相好靚,即刻打卡先📸📸
估唔到食落真係有種荔枝既香甜味~~
蕃茄仔咬落去即刻爆汁🤤🤤
酸酸甜甜好開胃👍🏻👍🏻

飲品方面,我地揀左飲花茶,分別叫左瑰荔堂皇同白桃烏龍🫖🫖
佢地仲會放個蠟燭座喺茶壺下面,keep住保暖🔥🔥
瑰荔堂皇係玫瑰荔枝茶,白桃烏龍就係白桃烏龍茶~~
兩款飲落茶味濃郁,十分解膩~~
我就鍾意瑰荔堂皇多d😏😏

總括,我覺得呢間中菜館都好高質👍🏻👍🏻
野食方面有好多選擇,環境闊落乾淨,店員都好nice❤️❤️
推介大家去試試🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️
2021-05-24 56 浏览
行過見到新開張免茶芥免+1!門面又靚靚仔仔,入邊又有人幫襯,就一於試一試!(專登帶埋兩老嚟幫襯)👍🏻花膠扒套餐套餐包括一件花膠扒、滋味燉湯、高湯浸時蔬、瑤柱蛋白炒飯(一至日都有優惠)花膠扒大過隻手,夠爽口!蠔皇醬汁調味得宜,帶少少甜更加容易入口。燉湯係:花膠燉竹絲雞,好有火候,清清潤潤。食點心之前梗係要飲返幾啖先啦!瑤柱蛋白炒飯,飯身夠硬口,一粒粒炒得金黃,瑤柱有爆香過,感受到個種鑊氣!👍🏻筍尖蝦餃王一籠四隻,粒粒晶瑩,蝦肉飽滿,真係做到皮薄餡靚!裏面加咗啲筍尖,令到蝦餃有爽爽脆脆既口感!👍🏻金湯松茸餃上枱嘅時候有三粒松茸餃,加上一壺高湯,本身啲餃皮會黐身,但淋上熱辣辣嘅高湯,即刻唔再黏。食落口有好香濃嘅松茸味,好清新既感覺,金湯唔鹹仲好清潤!👍🏻野菌牛柏葉牛柏葉要夠油先好食,所以我唔會嫌佢太過油膩。反而要讚一讚佢用野菌去吸油份,令菌菇多左份滋味感。牛柏葉好爽口,如果有少少薑蔥就更加完美!👍🏻XO醬帶子炒腸粉XO醬好足料,有好香嘅蝦米味,炒落滑嘟嘟嘅腸粉裡,火喉十足相當惹味。加入粒嘅帶子,識落更加有口感。👍🏻冰燒三層肉呢個真係要大讚,燒楠仔個皮脆卜卜,肥豬肉唔算特別多,亦都唔會特別鹹,

👍🏻花膠扒套餐

👍🏻筍尖蝦餃王

👍🏻金湯松茸餃

👍🏻野菌牛柏葉

👍🏻XO醬帶子炒腸粉

👍🏻冰燒三層肉
呢個真係要大讚,燒楠仔個皮脆卜卜,肥豬肉唔算特別多,亦都唔會特別鹹,肉質幾嫩!以例牌來講,份量算係適中。

👍🏻薑汁棗皇糕
話說去到每一間茶樓我都會必點糕點做甜品!薑汁同紅棗蓉嘅味道拿捏得相當均勻。薑汁夠濃,食到落喉嚨真係有少少辣味,而棗蓉味既甜香亦啱啱好中和返份辣感。口感夠煙韌!

👍🏻👍🏻餐廳設有幾個用餐區(仲有VIP獨立房添)

👍🏻👍🏻最欣賞係有得揀花茶!

2021-05-24 63 浏览
🇭🇰滿小館·我哋之前見佢有一個$98嘅花膠扒餐好似好吸引咁就嚟咗 但係原來佢嗰花膠扒餐係午市先有 不過就算冇嗰個餐 佢呢度啲小菜都幾抵食 性價比唔錯😌😌·清酒煮南非鮑魚$98 l 秘制璣煮南非鮑魚$108呢一個真係整得超出色 佢個鮑魚係勁大隻 超新鮮 而且口感好結實 所以口感好好😍佢兩款都超級入味 佢個清酒就偏甜少少 璣煮嗰款就會醬油味重啲 兩個都好正 我哋食完係直頭想encore嗌多兩隻😈😈·姬松茸燉花膠$68 l 蟲草花豬𦟌燉雞$58佢嘅燉湯我哋都覺得做得相當唔錯 而且佢價錢仲幾實惠😏😏佢姬松茸個款燉湯飲落真係超級滋補好濃菌類嘅鮮甜味 而且舊花膠都算幾大舊😎另外嗰個豬𦟌燉雞飲落都舒服嘅 唔會話太油膩 都幾真材實料😌·頭抽雙蔥爆雙蚌$128 l 鳳凰玉帶$58 l 杞子茨實濃湯泡白菜仔$108佢個雙蚌都炒得好好 尤其係佢個桂花蚌好好味 火候剛剛好 而且我好鍾意佢用露筍 食落口感維持得幾好😌不過佢就咁用頭抽我就覺得個調味單調咗少少 如果可以加少少XO醬一定惹味超多😈😈之後個鳳凰玉帶其實係我哋見佢好似幾得意所以嗌既 佢其實就係用蛋包住左個帶子嚟煎 個口感幾特別嘅 有少少似奄列咁 不過佢中
🇭🇰滿小館
頭抽雙蔥爆雙蚌
l 鳳凰玉帶$58
鳳凰玉帶
l 杞子茨實濃湯泡白菜仔$108
佢個雙蚌都炒得好好 尤其係佢個桂花蚌好好味 火候剛剛好 而且我好鍾意佢用露筍 食落口感維持得幾好😌不過佢就咁用頭抽我就覺得個調味單調咗少少 如果可以加少少XO醬一定惹味超多😈😈之後個鳳凰玉帶其實係我哋見佢好似幾得意所以嗌既 佢其實就係用蛋包住左個帶子嚟煎 個口感幾特別嘅 有少少似奄列咁 不過佢中間個帶子就偏老少少 而且佢個羨汁有少少偏油🤔最後個白菜仔都唔錯嘅 洗得好乾淨 而且入曬味 不過佢個茨實就有少少好似未煮得夠淋咁😂
三味叉燒(蜜糖/柚子/和風)$128
三味叉燒

最後嗰三味叉燒就同我想像中有少少唔同 我哋本身以為佢係三款唔同味道既叉燒 點知原來佢都係用同一條叉燒上邊放唔同嘅醬汁 咁樣就失色少少🤭🤭佢個叉燒本體食落都唔錯嘅 不過就偏乾少少 我自己都係最鍾意classic既蜜糖味🤣🤣
#rbyeat
#rby西餐
#rby尖沙咀
📍尖沙咀麼地道63號好時中心地下30-41號舖
秘制璣煮南非鮑魚
姬松茸燉花膠
頭抽雙蔥爆雙蚌
2021-05-24 38 浏览
“冰鎮咕嚕肉”($128)“清酒煮南非鮑魚”($98/隻)“鐵板蒜片牛仔柳”($88)“燕麥金沙蝦球”($148)“冰鎮荔枝西紅柿”($68)“脆米海皇泡飯”($138)其實我都幾鍾意食港式小菜😛見尖沙咀新開咗食精緻小菜嘅滿小館即刻搵晚得閒過咗去食😍嚟到基本上枱枱都會叫冰鎮咕嚕肉🐷🧊一嚟到即刻要打個卡先😍咕嚕肉個面凍凍地,食落皮脆肉嫩🤤伴碟仲有啲菠蘿🍍同士多啤梨🍓清清甜甜夠哂開胃☺平時麻麻鮑魚嘅我見咁多人推介清酒煮鮑魚搞到忍唔住叫返隻試試🤣食落果然爽口,一啲都唔會韌☺清酒味唔會太濃所以仲食到鮑魚本身嘅鮮甜😍以前食親鮑魚都胃痛今次終於冇啦🤣鐵板蒜片牛仔柳都十分值得推薦🥰牛仔柳雖然大大件但入口勁腍滑😛加上勁多蒜片夠哂香口🧄燕麥金沙蝦球都係我好鍾意嘅小菜之一😛呢道啲蝦球size比出面大😍而且蝦肉十分彈牙🤤仲有呢道唔會整得太甜太溜👍🏻唔會食2件就飽哂🤣冰鎮荔枝西紅柿又係打卡必點🤩用高杯上好似甜品咁勁靚❤用荔枝汁加上蕃茄仔嘅配搭好清新😆忍唔住食完一粒又一粒😍最後就係脆米海皇泡飯🍚脆米同泡飯會分開上,食之前先倒落去😝雞湯底加上帶子,蝦仁🦐,香菇🍄,菜粒🥬非常足料🥰臨走之前姐姐仲送上木瓜雪耳糖水食落
“冰鎮咕嚕肉”($128)
“清酒煮南非鮑魚”($98/隻)
“鐵板蒜片牛仔柳”($88)
“燕麥金沙蝦球”($148)
“冰鎮荔枝西紅柿”($68)
“脆米海皇泡飯”($138)

其實我都幾鍾意食港式小菜😛
見尖沙咀新開咗食精緻小菜嘅滿小館
即刻搵晚得閒過咗去食😍

嚟到基本上枱枱都會叫冰鎮咕嚕肉🐷🧊
一嚟到即刻要打個卡先😍
咕嚕肉個面凍凍地,食落皮脆肉嫩🤤
伴碟仲有啲菠蘿🍍同士多啤梨🍓
清清甜甜夠哂開胃☺

平時麻麻鮑魚嘅我見咁多人推介清酒煮鮑魚
搞到忍唔住叫返隻試試🤣
食落果然爽口,一啲都唔會韌☺
清酒味唔會太濃所以仲食到鮑魚本身嘅鮮甜😍

用高杯上好似甜品咁勁靚❤
用荔枝汁加上蕃茄仔嘅配搭好清新😆
忍唔住食完一粒又一粒😍

最後就係脆米海皇泡飯🍚
脆米同泡飯會分開上,食之前先倒落去😝
雞湯底加上帶子,蝦仁🦐,香菇🍄,菜粒🥬
非常足料🥰

臨走之前姐姐仲送上木瓜雪耳糖水
食落夠哂清甜🥰食埋真係超飽超滿足🥰
2021-05-24 43 浏览
蕃茄都可以做甜品?真係可以🌝.一開始喺Menu嘅第一版,見到冰鎮荔枝西紅柿🍅,以為係前菜,叫完之後食晒主菜之後都冇上菜,諗諗吓其實佢係咪甜品呢?🤔原來真係🤣,車厘茄🍅好甜,剝晒皮,加埋荔枝,成為左一個幾fresh嘅甜品,另外仲叫咗桂花紅酒雪梨🍐,賣相幾靚有酒香🍷,不過如果啤梨住得再淋啲,相信會更好食.冷盤叫咗川味口水雞🐔同酒釀醉蝦🦐,兩樣食物都浸得好入味,蝦仲要係大大隻嘅河蝦,啖啖肉.熱葷就叫咗三味叉燒🥓,有原味蜜糖🍯、柚子🍊同和風三種口味,而三種叉燒嘅肉質都唔同,有啲瘦啲,有啲係半肥瘦.見到有個菜名好靚,叫做鳳凰玉帶,其實係類似墨魚餅加上帶子,外型幾精緻😆
蕃茄都可以做甜品?真係可以🌝

2021-05-24 34 浏览
喜歡叮中菜既我🥢知道尖東新開左間中菜館🤩 二話不說即刻捉左朋友同我去試🤤館內環境寬敞明亮,仲設有2間VIP房俾你同朋友慢慢傾💬 menu多元化有好多不同款式,花多眼亂樣樣都想食😋·🥣姬松茸燉花膠呀媽近排煲少左湯水,所以即刻order返個燉湯滋補下💕 個湯鮮味十足,味道清甜順喉,飲落去好舒服😚仲有女士至愛恩物😍花膠熬製,益氣健脾又滋陰。·🐚清酒煮南非鮑魚好高質😻 充滿住濃郁既清酒味,超級入味😋 鮑魚口感十分爽口,而且整得好腍身,仲會幫你切片方便食用💓·🐚秘制璣煮南非鮑魚鮑魚富有璣煮醬汁既香甜🤤 同清酒煮有著不同既鮮味~·🌶水煮鱸魚片滑!好滑!鱸魚片🐟已切片去骨,質感滑嘟嘟,入口好有跣落口既感覺😋 好好味!!湯汁好夠辣🌶 睇佢顏色咁紅卜卜就知道🔴魚塊底仲鋪滿薯粉、豆卜、木耳、芽菜等,好豐富😚薯粉吸收哂辣湯既精華,條條辣勁十足,食到停唔到口😍·🦐燕麥金沙蝦球超級濃郁既🥚咸蛋黃!! 煮成起沙加喺黃金炸蝦表面🤩 好邪惡😈炸皮底下係原隻大蝦🦐 好爽脆。另外仲灑上片片燕麥喺面增加口感,喜歡呢🤤·🌱紫薯山藥泡時蔬估唔到將紫薯及山藥加入新鮮蔬菜係咁夾👍 令原本單調無奇既蔬菜,增添一點趣味同顏色😽·🍵牡丹

🥣姬松茸燉花膠

仲有女士至愛恩物😍花膠熬製,益氣健脾又滋陰。
🐚清酒煮南非鮑魚

🐚秘制璣煮南非鮑魚

鮑魚富有璣煮醬汁既香甜🤤 同清酒煮有著不同既鮮味~
🌶水煮鱸魚片

薯粉吸收哂辣湯既精華,條條辣勁十足,食到停唔到口😍
🦐燕麥金沙蝦球

🌱紫薯山藥泡時蔬

🍵牡丹

都有好款特別既茗茶選擇,牡丹味道好突出🤩 愈浸愈濃仲帶微微回甘。茶壺仲會用小火爐🔥熱烘著,令每一口都暖入心💕
2021-05-05
  • 清酒煮南非鮑魚
2021-05-23 47 浏览
對於又有大人又有細路既我地。呢間新開既餐廳好岩我地。地方大,坐既地方都好闊落。基本上幾樣餸都好有驚喜1)首先太爺煙燻雞🐓,肉質好滑,個底醃得夠味再加上最後個煙燻焗住出黎。比較係出面唔係到到都食得到。2)跟住慢煮紅酒牛肋骨🐄。估唔到一間中餐廳會煮到個fusion菜式。。仲要係出色。小朋友完全係狂食。。因為肉唔硬。輕輕一咬就咬得開。份量又多。感覺好低食。3)面飯點都唔少得🥢,我地叫左個頭抽干炒安格斯牛河,夠干身,牛部分都好有驚喜。唔係一般茶記既薄牛,佢地用左安格斯牛柳,咬落好有口感。🤗重點係佢一d都唔'鞋' 口。4)我地仲叫左個菜同水煮魚🌶️。因為太鐘意食,所以一上枱我已經好快地食。。唔記得影相。個魚肉好滑又有魚味。個辣道都接受到。而且香料食落都夠香。食咁多辣野,呢間都算很不錯5)食左浸菜心,好有心思咁條條裁得差唔多長,雖然菜心都係好普通既野,但食落都好嫰,冇渣。👍🏻環境感覺有d warm, 有點似私房菜格局。唔似一般酒樓商業式冷冰冰。見到佢地仲有個大酒吧,如果下次唔帶小朋友黎,可以開番支酒飲黎邊食邊飲。😋😋
基本上幾樣餸都好有驚喜

太爺煙燻雞
頭抽干炒安格斯牛河
慢煮紅酒牛肋骨
  • 水煮魚
#滿小館以前讀大學成日浦尖東,尖東出名多好野食😋 今日見到好多店都轉曬喇,試咗間新嘅中菜館,叫做滿小館🤩🔹白桃烏龍茶🍑 原來會係咁香嘅桃味🍑點解我而家先識揀嚟飲❗️佢哋喺茶壺🫖下面點咗小小嘅火🔥令到茶溫一直保持😚 好欣賞呢種細心,係一種「有心」嘅表現❤️🔹清酒🍶南非🇿🇦鮑魚 比我想像中大隻呀,兩個人share一隻都okay😆 鮮甜彈牙,清酒煮法會清啲👍🏻🔹姬蟲革燉花膠 呢排做野有啲費神,日日都燉湯嘅我,嚟到梗係叫返碗啦😋 清清地飲落幾舒服嘅👍🏻🔹八味金磚 呢碟係圓媽好鍾意食嘅野,圓媽喺屋企少整炸野,出街食飯佢都好鍾意叫呢味🤣 豆腐軟滑,炸皮夠薄身😆🔹椒鹽鮮魷 椒鹽類香口,送飯一流,份量都唔少㗎,重點係唔算好油😚🔹冰鎮咕嚕肉 呢碟係打卡靚靚之選,見到勁多人嗌啊,熱辣辣嘅咕嚕肉冰鎮嘅冰火口感好正❄️🔥 但係一定要襯熱食啊❗️🔹脆米海皇泡飯 脆米波波係煲華所在,呢個泡飯係必食之選,材料豐富,蝦🦐、帶子、冬菇、荀、菜再配芝麻🥰 差不多有4碗飯呀!cp值甚高!🔹三味叉燒皇 是日最愛之選❤️和風、蜜糖🍯同柚子叉燒🐷 嘩好開心🥳 我鍾意食叉燒鍾意到俾人笑我肥叉哈哈哈 呢間叉燒真心得🙌🏻 豬肉燒到啱啱好,口感滿
#滿小館

🔹白桃烏龍茶🍑

🔹清酒🍶南非🇿🇦鮑魚

🔹姬蟲革燉花膠

🔹八味金磚

🔹椒鹽鮮魷
椒鹽類香口,送飯一流,份量都唔少㗎,重點係唔算好油😚

🔹冰鎮咕嚕肉

🔹脆米海皇泡飯

🔹三味叉燒皇
是日最愛之選❤️和風、蜜糖🍯同柚子叉燒🐷 嘩好開心🥳 我鍾意食叉燒鍾意到俾人笑我肥叉哈哈哈 呢間叉燒真心得🙌🏻 豬肉燒到啱啱好,口感滿分,肥瘦適中!柚子味幾特別😽 下次都必食呢個啊👏🏻

糖水送㗎

整體嚟講都係幾好味嘅中菜,
佢地中午飲茶好似都幾正,啲點心🥧幾特別,係師傅手工整,下次嚟尖東可以一戰😼

📍 滿小館 (尖沙咀)
尖沙咀麼地道63號好時中心地下30-41號舖

🈺 Mon-Sun 11:30-15:30/18:00-22:00

🉐🌕🌕🌕🌗🌑

2021-05-05