2021-05-31
朋友們好鍾意試新餐廳😆所以就揀咗係呢度食dinner🥰中菜館環境光猛舒適,店員服務態度唔錯🥰呢度除咗有一般中菜餐廳常見嘅茶葉種類外,竟然仲有花茶供應😍不得不提花茶「瑰荔堂煌」,玫瑰及荔枝嘅味道真係好香好突出,並放喺保溫座保持溫熱,我哋都勁鍾意呢款茶,超級推薦👍🏻🌟冰鎮荔枝西紅柿($68)去皮蕃茄仔色澤紅潤,粒粒都索滿冰凍清甜荔枝汁,整粒放入口,即時爆到成口都係汁,真係勁juicy,味道酸甜好開胃😋大家都超鍾意呢道小食,必點👍🏻🌟八味金磚($68)豆腐新鮮熱辣炸起,外層金黃香脆,內裏則非常嫩滑,外脆內嫩令人食唔停口😋值得推薦👍🏻但要小心燙到嘴!🌟甘香醬帶子($68/位)呢道菜可根據自己喜好揀配帶子或軟殼蟹,我哋不約而同都揀咗帶子😆外層嘅脆漿包住日本刺身級帶子,帶子夠厚身,食落香脆啖啖肉,配埋生菜口感清爽😋甘香醬帶輕微嘅辣,但我覺得唔洗蘸醬都已夠味又好食😋🌟冰鎮咕嚕肉($128)呢款係我鍾意嘅菜式之一🥰可惜並唔係每間餐廳都有得食🥲以冰粒鋪滿新鮮炸起嘅咕嚕肉,再係冰上以新鮮菠蘿及士多啤梨點綴,賣相吸引😍咕嚕肉外層冰凍,口感外脆內熱,細細粒之餘味道又酸酸甜甜,一啖一粒咁好合我心意🥰🌟蟲草花泡菜
🌟冰鎮荔枝西紅柿($68)
🌟八味金磚($68)
🌟甘香醬帶子($68/位)
🌟冰鎮咕嚕肉($128)
🌟蟲草花泡菜苗($88)
菜苗有菜心或白菜可揀,菜心鮮嫩翠綠,配香濃湯底一齊食特別甜😋加配蟲草花則多添咗一份口感👍🏻
🌟脆米海皇泡飯($138)
泡飯湯底以雞湯熬製,另加入白飯、菜粒、蝦仁及菇粒等,食前再倒入脆米,口感非常豐富,味道仲好香甜😋朋友們都讚不絕口,非常推薦👍🏻
餐廳仲會送蕃薯糖水做甜品,蕃薯煲到好腍,感覺清潤又唔會好甜,確係唔錯😋
總括嚟講,環境唔錯,食物幾高質,價錢亦合理,依家係Openrice訂座仲可享全單9折優惠,好啱三五知己或一班朋友聚餐,大家都對呢餐好滿意,絕對可以encore👍🏻