2021-06-09 103 浏览
🥢尖沙咀雪山冰鎮脆皮咕嚕肉必食巨型慢煮牛肋骨🥢其實我地都幾鐘意食中菜,有時都會搵返間舒舒服服咁食返餐晚飯,今次搵到位於尖東新開的精緻中菜館,啱曬就來父親節可以帶埋一家人來試下🥢地點都幾易搵,在尖東好時中心外圍地舖,有大落地玻璃,可以睇到街上園林景感覺舒適,因為新開未係好多人知,所以感覺都幾舒適恬靜🥢桂花烏龍茶 $14/ 位平時我地飲開普洱,店員推介佢地仲有好多唔同的茶飲,仲有牡丹,桂花烏龍,白桃烏龍,玫瑰荔枝的花茶,今次點了桂花烏龍,桂花香氣注入烏龍茶香,用了玻璃茶壺仲有蠟燭溫熱保持溫度,感覺唔錯🥢冰鎮咕嚕肉$108咕嚕肉用了木盤盛載,上面有座大雪山冰鎮住,晶凝通透的咕嚕肉仲有拔絲效果,冰冰涼涼的感覺,咬落口感脆脆的,表面的酸甜調味剛剛好,內裹肉質幾香又啖啖肉🥢脆米海皇泡飯$138天氣太熱想食飯又無咩胃口,叫個泡飯調和一下胃口就最好不過,海皇泡飯入面有小貝柱,蝦仁,冬菇,瓜粒,加入脆米增加香口增次感,泡飯感覺好合適而家天氣飲,好快就被清光🥢慢煮牛肋骨$328必點的一款主菜,巨型一條牛肋骨上檯時夠曬霸氣,已經切成小方塊方便夾起食,經過慢煮的牛肋骨肉質軟滑,牛味香濃而不過腍,口感味道有點似
🥢尖沙咀雪山冰鎮脆皮咕嚕肉必食巨型慢煮牛肋骨

🥢桂花烏龍茶 $14/ 位

🥢冰鎮咕嚕肉$108

🥢脆米海皇泡飯$138

🥢慢煮牛肋骨$328
必點的一款主菜,巨型一條牛肋骨上檯時夠曬霸氣,已經切成小方塊方便夾起食,經過慢煮的牛肋骨肉質軟滑,牛味香濃而不過腍,口感味道有點似牛舌的感覺帶點牛油脂香氣,配上秘製醬汁一起味道很夾

🥢滿館小炒王$128
呢到的小炒王由炸魷魚,蝦乾,菜莆條炒成,感覺雖然無大排檔咁香口,但感覺無咁熱氣,比較啱一家大細食,由其怕熱氣又想食的長輩

🥢重點呢到的店員姐姐笑容很好感覺服務舒適客氣,而且地點幾方便,菜品幾精緻又高級好味,食到最尾仲有送蕃薯糖水,因為實在太飽無食到,晚飯仲有送糖水的店真係加了分不少

📍 滿小館
尖沙咀麼地道63號好時中心地下30-41號舖
  • 脆米海皇泡飯
2021-06-09 112 浏览
🧊冰鎮咕嚕肉應該係拔絲香蕉變奏咕嚕肉煮好後即時放入冰形成外面脆皮內裡熱辣辣既冰火效果想外皮更脆既話可以冰多15分鐘先食咁就應該卜卜脆.🍅冰鎮荔枝蕃茄仔純粹左相機食先見佢menu都係推介呢樣係相機食先番茄仔鮮甜多汁味道同荔枝肉好夾食飯之前食呢樣好開胃.🥩紅酒牛肋骨今晚最好味嘅餸!!!!必點牛肋骨肉已經起左切好一片片每片都係半肥瘦仲有少少煮淋左既筋紅酒汁煮得好入味牛肉味勁濃郁份量大約有10片厚切爭少少食唔晒.🦪清酒南非鮮鮑/璣煮南非鮮鮑原隻上清酒/璣煮鮑魚煮得夠淋但兩款鮑魚味道分別唔大煮得比較淡可以省略.🍲脆米海皇泡飯 $𝟭𝟯𝟴諗住嗌啲澱粉質飽肚但估唔到出奇地好食一煲應該有4-5碗湯飯有好多蝦/珍珠帶子/菜粒再加埋脆米增加口感雞湯底清清地唔會太鹹食完都冇口渴..總結黎講滿小館環境幾好坐得闊落菜式選擇多款式夠新潮最緊要價錢唔貴又好食
🧊冰鎮咕嚕肉

冰鎮荔枝蕃茄仔
脆米海皇泡飯
  • 冰鎮荔枝西紅柿
2021-06-09 31 浏览
🌟滿小館🌟主打中菜,位於尖東,新開業不久!菜式精美細緻,選擇頗多,環境舒適!🥰.🌹瑰麗堂皇 $14/位帶有淡淡玫瑰香味,用蠟燭保持溫度,有誠意!😍.🍷紅酒牛肋骨$328餐廳選料上乘,🥩牛肋骨肉油脂分布平均,肉質軟嫩,有入口即化之感😍,而且牛肉味非常香濃,再配上🍷紅酒醬汁,令人回味無窮!👍🏻.❄️冰鎮咕嚕肉 $128咕嚕肉外脆內軟,加上酸甜醬汁,好開胃!😋不過記得襯熱食,內部都變凍就冇咁好食!😜.💚滿館小炒皇 $128有韮菜花、🦐蝦乾、🐙炸八爪魚及腰果等,配搭惹味,又夠鑊氣!🔥.💗姖蟲茸燉花膠$68湯底清甜,有大大片花膠,感覺滋補養顏!😍.喺openrice app 訂位,仲有九折優惠呀!🤩

🌹瑰麗堂皇 $14/位

帶有淡淡玫瑰香味,用蠟燭保持溫度,有誠意!😍
🍷紅酒牛肋骨$328

❄️冰鎮咕嚕肉 $128

💚滿館小炒皇 $128

💗姖蟲茸燉花膠$68

湯底清甜,有大大片花膠,感覺滋補養顏!😍
喺openrice app 訂位,仲有九折優惠呀!🤩
2021-06-09 37 浏览
在尖東有間幾高質既中菜滿小館,價錢公道!最緊要係味道質量都好有水準,所以推薦一下!環境闊落坐得舒適,menu都幾多唔同種類款式,都幾吸引,茗茶精緻,注重細節!員工服務都幾好,時常為我們加水!3味叉燒(柚子,蜜糖,和風), 叉燒都幾厚切!份量都幾多,最喜愛柚子這款味道,香甜柚子醬配上叉燒味道出奇地配襯,味道分明!叉燒嫩嫩的!一d都唔乾柴,其餘2個味亦相當不錯,但柚子叉燒絕對得我歡心,齒頰留香。豉汁帶子蒸豆腐,豆腐豆香好出,又夠細滑,再加上有濃香既豆豉topping,平凡既豆腐變得更有變化,相當惹味!再有帶子作中和,口感更加有層次!帶子吸了豉汁既味,都幾突出。這味餸又香又滑。燕麥金沙蝦球,蝦球炸漿唔會過厚,幾香脆但又唔會食到成口油,沒有油膩感!燕麥粒粒包圍住蝦球,層次分明,再配上咸蛋黃既味道,更加濃香惹味。蝦球幾大隻,爽彈有質感,幾新鮮。楊洲炒飯,都係餐廳招牌菜之一,飯粒粒分明!顏色金黃耀眼,份量十足陣足料!蝦肉切粒,口感好彈牙!非常難忘,碟底沒有多餘既油滲出,這碟炒飯功價十足,又夠鑊氣又夠香!對炒飯有要求既,呢碟飯絕對滿意。

2021-06-08 50 浏览
得閒飲茶🫖依間餐廳岩岩新開張無耐😇一黎到就見到落地大玻璃😛陽光透晒入間餐廳到❗️地方仲要好闊落😊唔怕話坐得唔舒服啦😌.🐷冰鎮咕嚕肉 $128普通咕嚕肉就食得多😳冰鎖真係第一次食😆舊肉凍既係基本啦🤣最重要既係佢既表皮真係脆架😳舊肉又唔會話好老.🐮鐵板厚切牛仔柳 $78舊肉好淋同彈性❗️表面仲有炸完既蒜片😋愛蒜者當然唔好放過啲蒜片啦😌.🦐筍尖蝦餃皇 $42個蝦餃入面唔指得一隻蝦甘少😳仲要有4隻,真係啖啖蝦肉😀.🥘黑松露海鮮炆飯 $138黑松露味都重既,啲飯帶少少濕潤,海鮮料都好足😌.⚠️茶都有別於一半既茶樓😛有花茶簡🌸
得閒飲茶🫖
🐷冰鎮咕嚕肉 $128

🐮鐵板厚切牛仔柳 $78

🦐筍尖蝦餃皇 $42
個蝦餃入面唔指得一隻蝦甘少😳仲要有4隻,真係啖啖蝦肉😀

🥘黑松露海鮮炆飯 $138
黑松露味都重既,啲飯帶少少濕潤,海鮮料都好足😌

⚠️茶都有別於一半既茶樓😛有花茶簡🌸

平時經常出入尖沙咀一帶,發現尖東附近新開了一間中菜館‼️這裡除了有一般傳統的菜式外也加入很多新派菜式,賣相精美而且味道也非常不錯‼️😽 現在午市免茶芥、晚市只要經ᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ訂位還有𝟵折優惠‼️😻▫️❥$𝟱𝟴 冰鎮荔枝西紅柿🍅 極具夏天色彩的菜式🌞 剝皮小蕃茄半浸泡在荔枝汁中,荔枝汁甜甜的味道中和了小蕃茄本身微酸的口感,清爽爆汁好。好。吃‼️😻 冰冰涼涼很開胃又解暑,一定要試試‼️👍🏻▫️ ❥$𝟵𝟴 花膠扒套餐🍴 很霸氣的花膠扒,它不是簿簿的一片,而是有厚度的,份量十足😻 除了蠔皇原件花膠扒外,套餐還有鮮甜滋味的燉湯🥣(很好喝👅) +高湯浸翠綠色的時蔬🥬+粒粒分明的瑤柱蛋白炒飯🍚‼️吃完整個套餐很有滿足感和飽足感‼️👍🏻🐽▫️❥$𝟰𝟮 筍尖蝦餃皇🦐 蝦餃晶瑩剔透,裡面的粉紅蝦仁清晰可見‼️QQ的餅皮、新鮮彈牙的蝦仁、爽脆的筍尖,口感很豐富‼️👅 而且這裡的蝦餃都是大大的一顆,怎麼可能會不喜歡‼️😻▫️❥$𝟰𝟴 流心鵪鶉蛋燒賣🍳 平時吃的鵪鶉蛋燒賣都是實心的,第一次吃到流心鵪鶉蛋很有驚喜‼️😚 輕輕一咬蛋汁爆出,極具視覺效果😉 ▫️❥$𝟰𝟮 海苔鮮蝦春卷🥢 春卷炸得香脆,而且不油膩‼️春卷皮包了一層海苔再包上新鮮的蝦

▫️
❥$𝟰𝟮 海苔鮮蝦春卷🥢 春卷炸得香脆,而且不油膩‼️春卷皮包了一層海苔再包上新鮮的蝦肉,很有心思的菜式‼️😉
▫️
❥$𝟱𝟴 xo醬帶子炒腸粉🌶️ xᴏ醬味道很香,只是聞到味道就令人流口水了‼️😝 配上爽口的帶子、青紅椒絲、豆芽菜,很滋味‼️😋

▫️
❥$𝟱𝟴 鮑汁雞腳🐤 雞腳用鮑汁炆煮得很軟腍,輕輕一咬就可把雞骨頭吐出來‼️😜 雞腳吸收了鮑汁的精華, 很入味很好吃‼️🤤 很快就ᴋᴏ了一整碟‼️🙊
2021-06-07 102 浏览
見到無負評,諗住去試下,點之中曬伏,完全唔值得個價錢,成晚最好食係個4季豆,個所謂冰鎮咕嚕肉,話係招牌,所以見台台都有叫,但真心好mama, 一d都唔好食 肉質有d硬,d汁痴得唔夠多,唔夠酸。依個都算,個咩黃金鮮魷先係厄錢,咸蛋黃響唔多,少得可憐,d魷又硬又無味,直頭係難食,難食都食剩左。所以真係唔好信食評,好失望,同埋價錢又唔平,去大排檔都好食過佢好多。😭性價比真心唔高,係d員工正正常常,但服務都唔係話特別好,可一不再唔會再去食。

2021-05-28
2021-06-07 33 浏览
有朋友介紹呢間新開餐廳, 見幾近地鐵站🚅 決定帶長輩去試下‼️環境唔錯, 坐位闊落舒適~ 茶位HK$14@ 仲有花茶揀添, 我哋飲咗桂花烏龍 (Osmanthus Oolong)☕ 瑰荔堂煌 (Rose & Lychee)🌹一路有小蠟燭keep住茶度微熱👍🏼▫️🔺水煮鱸魚片 🌶️🌶️🌶️估唔到主打粵菜嘅餐廳都有高質嘅四川菜食💢無骨鱸魚片新鮮嫩滑又入味🌶️水煮配料豐富, 有豆卜、大豆芽、木耳、超煙韌粉條🤤🔺燉湯: 姬松茸燉花膠 ⤵️超足料, 大大件花膠, 好滋潤呀❣️🔺八味金磚 ⤴️炸到外脆內軟, 趁熱食超正😋▫️🔺鐵板厚切牛仔柳 大大塊牛柳放喺熱辣辣嘅鐵板上面🔥加埋炸蒜一齊食🐂 如果係牛柳粒嘅話長輩可能會食得方便啲~ 🔺冰燒三層肉 ~ 例牌脆皮、嫩肉、美脂三層層次分明~其實呢度連第四層都畀埋🤣 🔺啫啫通菜煲 ⭐其實係隔離枱叫先‼️不過香到我哋都忍唔住叫嚟食🤣 香噴噴程度仲勁過大排檔嗰啲呀👃🏼

🔺水煮鱸魚片 🌶️🌶️🌶️
水煮鱸魚片

🔺燉湯: 姬松茸燉花膠 ⤵️
超足料, 大大件花膠, 好滋潤呀❣️

🔺八味金磚 ⤴️
炸到外脆內軟, 趁熱食超正😋
🔺鐵板厚切牛仔柳

🔺冰燒三層肉 ~ 例牌
脆皮、嫩肉、美脂三層層次分明~其實呢度連第四層都畀埋🤣

🔺啫啫通菜煲 ⭐
啫啫通菜煲

2021-05-13
水煮鱸魚片
啫啫通菜煲
滿小館❤️🫖今日黎到尖沙咀一間特色高質中菜館,環境幾大幾闊落,食物擺盤都好精緻,睇得出花左好多心機經營,同朋友gathering或者同屋企人一齊黎食都好適合喔~💡設有加一服務費💡開水及茗茶每位$14▪️黑蒜燉竹絲雞 $58▪️姬松茸燉花膠 $68"超開心有咁多款燉湯可以㨂 兩碗都好好飲 燉湯好香好足料 飲完個肚即刻暖和哂"▪️梅香馬友煎肉餅 $148"傳統特色煎肉餅 幾香口 唔會太油 用黎佐飯一流"▪️水煮鱸魚片 $168"超級大 唔會太辣 有麻香既感覺 鱸魚食落唔多骨岩哂好驚食到魚骨既我 除左魚仲有唔少配料 豆卜 薯粉都好入味"▪️海味雜菜煲 $118"份量都幾多 好多魷魚蝦同菜 個湯清清地連埋粉絲一齊食中和番頭先食水煮魚既辣"🫖卡娜仔提提你:除左普通既普洱香片茶之外,佢地仲有花茶可以嗌,岩哂各位養生既靚女~今次我嗌左桂花烏龍🌸
滿小館❤️

💡設有加一服務費
💡開水及茗茶每位$14

▪️黑蒜燉竹絲雞 $58
▪️姬松茸燉花膠 $68

▪️梅香馬友煎肉餅 $148
"傳統特色煎肉餅 幾香口 唔會太油 用黎佐飯一流"

▪️水煮鱸魚片 $168

▪️海味雜菜煲 $118

2021-06-05 111 浏览
尖沙咀新開的中菜館 旺區來說價錢中等餸菜款式多 新開張仍有不少改善空間小食選擇多 價錢唔貴 可以叫多幾樣試下八味金磚 ($68)炸粉夠薄 外脆內滑但唔夠熱外層的調味可以再重一點🤭芝麻醬涼伴爽甜蒿荀 ($58) 啱哂夏天食三味叉燒 $128叉燒沒有選用梅頭 肉質較乾實三味(蜜糖/柚子/和風)當中柚子味道較突出其餘兩種味道都可以再濃一點建議著重做好叉燒 味道上其實一種已夠蟲草花豬𦟌燉雞 ($58/pp) 夠足料啫啫通菜煲 ($98) 有蝦米肉碎好惹味冰鎮咕嚕肉 ($128)冰鎮過外皮係有獨特脆感炸漿偏厚了一點不過還可以 酸甜醬味道不錯如意百合炒雙蚌 ($128)蚌鮮甜爽脆另外又有露荀、百合、雲耳 富爽脆口感的小炒
尖沙咀新開的中菜館 旺區來說價錢中等

冰鎮咕嚕肉 ($128)冰鎮過外皮係有獨特脆感
炸漿偏厚了一點不過還可以 酸甜醬味道不錯
如意百合炒雙蚌
如意百合炒雙蚌 ($128)蚌鮮甜爽脆
另外又有露荀、百合、雲耳 富爽脆口感的小炒
2021-05-23
如意百合炒雙蚌
《 🍤尖沙咀特色中菜館 》嚟到呢一間好近尖東嘅呢度嘅中菜館😛寬敞之餘食物款式超級多💯好多都好吸引😚裝修都好靚😋而家 openrice app仲做緊訂座9折優惠!1️⃣ 🧊🐷 冰鎮咕嚕肉 $128 (8/10)賣相超級靚!咕噜肉周圍有好多冰覆蓋住😘真係有冰火交融 外脆內熱嘅效果!調味都啱啱好 酸酸甜甜❤️連隔離嘅菠蘿🍍同埋士多啤梨🍓都好鮮甜2️⃣ 🐮🥗 青芥末牛柳粒 $108 (9/10)份量好多!🤫 本身以為wasabi味會好攻鼻 點知完全冇😍又唔會搶左牛肉既味!冇諗過兩個咁夾!而且肉質鮮嫰淋身😍💯最下面仲有沙律菜解膩!3️⃣ 🦐🍤 燕麥金沙蝦球 $148 (9/10)呢個係我最鍾意嘅一個餸🥳蝦大隻又彈牙新鮮 雖然份量唔多 但好鍾意佢既鹹蛋黃同炸得岩岩好既脆皮 吾太厚 而且鹹蛋黃均勻黐住啲蝦 好惹味🥰加上燕麥 令到口感更特別!4️⃣ 🐟🍜 水煮鱸魚片 $168 (10/10)估唔到呢度仲有水煮魚或者水煮牛肉揀!啲鱸魚片超嫰滑 冇🦴易入口🤫裏面材料勁豐富 有紅薯粉 🍝 芽茶 🥬芫荽 雲耳 辣得黎好過癮!眨下眼就清晒 5️⃣ 🐮🍖 鐵板蒜片牛仔柳 $88 (8.5/10)一去枱熱辣辣😍sisi聲 牛仔柳醃得好入
《 🍤尖沙咀特色中菜館 》

1️⃣ 🧊🐷 冰鎮咕嚕肉 $128 (8/10)

2️⃣ 🐮🥗 青芥末牛柳粒 $108 (9/10)

3️⃣ 🦐🍤 燕麥金沙蝦球 $148 (9/10)

4️⃣ 🐟🍜 水煮鱸魚片 $168 (10/10)

5️⃣ 🐮🍖 鐵板蒜片牛仔柳 $88 (8.5/10)

一去枱熱辣辣😍sisi聲 牛仔柳醃得好入味 黑椒味好出 而且同芥末牛柳粒一樣肉質都好淋🤪仲有一大堆蒜片 🧄 同蔬菜 例如青椒🫑😍
——————————————————-
📍 滿小館 (尖沙咀)
尖沙咀麼地道63號好時中心地下30-41號舖

#hkfood #hkfoodie #hkfoods #hkfoodlover #foodporn #food #foodie #foodblogger #hkfoodblogger
#eating #hkfoodporn #hkig #hkfoodlovers #hongkong #hongkongfoodie #hongkongfood #hongkongfoodblogger #尖沙咀 #hongkongfoodguide #香港 #香港美食 #美食 #吃貨 #hkdessert #香港甜品 #香港加油 #尖沙咀美食 #foodiesinternationalchat
用餐优惠
試食活動
  • 冰鎮咕嚕肉
2021-06-04 42 浏览
今日朋友帶左我去食呢間新開中菜。頭先睇發現 openrice原來而家做緊訂座9折優惠!香片,會擺個蠟蠋仔一路熱住啲茶,幾細心。冰鎮荔枝西紅柿🍅 $58,呢個岩曬夏天食,食落清甜,透心涼。估唔到呢個組合都幾夾!運程流沙包$36,呢個應該改叫emoji流沙包會貼切啲😂 好得意,入面好流心,但略嫌個奶黃有少稀,如果可以稠返啲就好啦。金湯松露餃 $48,上枱自己倒個湯,松露味濃,好味!我可以輕易一個人食曬3隻!連湯都飲曬😂燕麥金沙蝦球 $148,我朋友至愛呢個,每隻蝦都大大隻,又幾爽,鍾意鹹蛋黃既朋友必試!兩味叉燒皇(例牌) $128 兩味係蜜汁同柚子,本身係有三味既,但韓風味無所以得返兩味。叉燒係瘦叉,味道standard.
今日朋友帶左我去食呢間新開中菜。
頭先睇發現 openrice原來而家做緊訂座9折優惠!

香片,會擺個蠟蠋仔一路熱住啲茶,幾細心。

2021-06-03 58 浏览
呢個位唔知過咗幾耐終於有新舖開,格局同之前差唔多,都係中菜。點心紙有相機食先logo📷 , 真係估佢唔倒🤣,點心紙俾人畫過,無換新😅有個set lunch , HKD98 /每位,lunch 無乜時間唔想思考,就要呢個。茶有好幾款,要咗個蜜桃烏龍,味似台式飲品店嘅蜜桃紅茶,無烏龍味,有蠟燭heat 住保温👍。《滋味燉湯》熱辣辣,湯熱係好重要嘅👍, 係烏雞湯,不過隻翼係烏雞,隻腳唔係😅😅《花膠扒》都幾大塊,上碟都幾靚,不過檯太細,唔夠位擺。《高湯浸時菜》有少少蟲草花❣, 配白菜仔,菜都幾嫩《瑤柱蛋白炒飯》大概一碗份量,炒得乾身,不過偏淡味。

《滋味燉湯》

《花膠扒》
都幾大塊,上碟都幾靚,不過檯太細,唔夠位擺。

《高湯浸時菜》
有少少蟲草花❣, 配白菜仔,菜都幾嫩

《瑤柱蛋白炒飯》
大概一碗份量,炒得乾身,不過偏淡味。

2021-05-25
2021-06-01 979 浏览
好耐無同媽媽一齊食中菜,所以最近就去咗尖東一帶嘅滿小滿😝試試。滿小滿環境寛敞,枱與枱之間距離都幾多,唔會好逼咁,啱晒同屋企人、朋友食飯吹水😗。我哋叫咗壼普洱🫖,餐館特意擺咗蠟燭係茶壼底,可以保温。冰凍咕嚕肉 $128呢個冰凍咕嚕肉一上枱嗰陣已經覺得佢好壯觀,因為佢有好多冰係出面圍住啲咕嚕肉,係出面比較少見😆咕嚕肉凍凍地,口感好特別,皮仲係脆脆地添!味道都唔錯,如果可以多啲醬汁就perfect 啦😆外面都仲有菠蘿🍍同士多啤梨🍓,樣樣都好新鮮同好鮮甜。黑蒜燉竹絲雞 $58呢碗湯既黑蒜味好濃好香,好吸引🤤入面仲好足料,雞味好出,舊舊肉都好淋!而且佢仲係熱辣辣,燉湯要熱辣辣先好食好味😍。蟲草花豬展燉雞 $58呢一個湯都係好足料☺️,同埋你會見到佢完全唔油。入面有好多舊嘅豬肉同雞肉,已經煲到淋晒。燉湯甜甜地,帶肉味😋。老干媽爆炒豬爽肉 $128本身有擔心過呢道菜式會唔會太辣🤔,但係佢嘅辣度算係容易接受,令菜式更加惹味,令人越食越多😆。四季豆炒得入味,豬爽肉爽口輕微帶辣,份量都多,用嚟撈飯啱晒啦😗。蜂蜜芥末蝦球 $148話說好耐之前喺另一間餐菜館都食過相近菜式。蝦球大粒🦐同爽口,上面加咗芥茉醬汁,辣

冰凍咕嚕肉 $128

蟲草花豬展燉雞

老干媽爆炒豬爽肉 $128
老干媽爆炒豬爽肉

蜂蜜芥末蝦球 $148
話說好耐之前喺另一間餐菜館都食過相近菜式。蝦球大粒🦐同爽口,上面加咗芥茉醬汁,辣辣地,可以提味😛,不過可以再多啲醬汁就更加好。佢另外加咗鍋巴做底,同蝦球形成咗唔同口感,層次更豐富😝。
蜂蜜芥末蝦球

冰凍咕嚕肉
黑蒜燉竹絲雞
蟲草花豬展燉雞
老干媽爆炒豬爽肉
蜂蜜芥末蝦球
成日出街食飯都係食西餐日本嘢泰國嘢嗰幾款,有時都有啲悶,間唔中食下中菜都係一個幾唔錯嘅選擇😆 呢排經過尖東就俾我發現咗一間新開嘅中餐,專門食粵菜同點心,我當然要同朋友一齊去試試佢啦🤓當晚就食咗幾款店員特別推介嘅招牌菜式。龍井煙燻太爺雞 ($298)聞落有濃濃煙燻味,餘韻帶點淡淡嘅龍井香。雞件肥美而且肉質嫩滑,分量都幾多所以幾個人一齊share就啱啱好啦。幾乎每一枱都會見到冰鎮咕嚕肉 ($128)嘅存在🤣 佢又啱打卡📸又幾好味。唔好以為啲咕嚕肉俾咁多冰埋住個皮一定會淋,佢係好香脆㗎!食落外凍內暖,配埋冰菠蘿同三色椒食幾開胃。成晚我個人最鍾意嘅一定係梨山醬骨 ($108),酸酸甜甜好惹味,配飯簡直一流🤤食咗咁多肉當然要食返啲菜解下膩,我地揀嘅杞子茨實濃湯泡菜苗 ($108)好有養生嘅感覺😂有好多杞子同茨實,菜都幾清甜。我地3個人叫咗4個餸係食到超飽。整體嚟講食物質素同環境都不錯,如果服務員再積極少少就好啲啦👍🏻

當晚就食咗幾款店員特別推介嘅招牌菜式。

龍井煙燻太爺雞
梨山醬骨