2021-06-09
🥢尖沙咀雪山冰鎮脆皮咕嚕肉必食巨型慢煮牛肋骨🥢其實我地都幾鐘意食中菜,有時都會搵返間舒舒服服咁食返餐晚飯,今次搵到位於尖東新開的精緻中菜館,啱曬就來父親節可以帶埋一家人來試下🥢地點都幾易搵,在尖東好時中心外圍地舖,有大落地玻璃,可以睇到街上園林景感覺舒適,因為新開未係好多人知,所以感覺都幾舒適恬靜🥢桂花烏龍茶 $14/ 位平時我地飲開普洱,店員推介佢地仲有好多唔同的茶飲,仲有牡丹,桂花烏龍,白桃烏龍,玫瑰荔枝的花茶,今次點了桂花烏龍,桂花香氣注入烏龍茶香,用了玻璃茶壺仲有蠟燭溫熱保持溫度,感覺唔錯🥢冰鎮咕嚕肉$108咕嚕肉用了木盤盛載,上面有座大雪山冰鎮住,晶凝通透的咕嚕肉仲有拔絲效果,冰冰涼涼的感覺,咬落口感脆脆的,表面的酸甜調味剛剛好,內裹肉質幾香又啖啖肉🥢脆米海皇泡飯$138天氣太熱想食飯又無咩胃口,叫個泡飯調和一下胃口就最好不過,海皇泡飯入面有小貝柱,蝦仁,冬菇,瓜粒,加入脆米增加香口增次感,泡飯感覺好合適而家天氣飲,好快就被清光🥢慢煮牛肋骨$328必點的一款主菜,巨型一條牛肋骨上檯時夠曬霸氣,已經切成小方塊方便夾起食,經過慢煮的牛肋骨肉質軟滑,牛味香濃而不過腍,口感味道有點似
🥢桂花烏龍茶 $14/ 位
🥢冰鎮咕嚕肉$108
🥢脆米海皇泡飯$138
🥢慢煮牛肋骨$328
必點的一款主菜,巨型一條牛肋骨上檯時夠曬霸氣,已經切成小方塊方便夾起食,經過慢煮的牛肋骨肉質軟滑,牛味香濃而不過腍,口感味道有點似牛舌的感覺帶點牛油脂香氣,配上秘製醬汁一起味道很夾
慢煮牛肋骨
慢煮牛肋骨
🥢滿館小炒王$128
呢到的小炒王由炸魷魚,蝦乾,菜莆條炒成,感覺雖然無大排檔咁香口,但感覺無咁熱氣,比較啱一家大細食,由其怕熱氣又想食的長輩
🥢重點呢到的店員姐姐笑容很好感覺服務舒適客氣,而且地點幾方便,菜品幾精緻又高級好味,食到最尾仲有送蕃薯糖水,因為實在太飽無食到,晚飯仲有送糖水的店真係加了分不少
📍 滿小館
尖沙咀麼地道63號好時中心地下30-41號舖