2021-03-16 59 浏览
又有排無見,約埋個friend 打邊爐吹下水先講調味架自家製蝦XO醬一由蝦頭蝦子蝦乾,基本上所有蝦嘅成份都有加入依個醬,完全唔需要再加豉油同其他調味料,非常惹味自家製豉油一又帶甜又帶咸,好特別自家製響玲即炸無需點湯, 即刻即食,鬆脆香口,同出面街買度真係好唔同,一定要試清香椰子雞煲-椰子香氣撲鼻,先飲一碗雞湯,好香椰子香味,又有椰子嘅甜味,再試一舊清遠雞,可以配沙薑或青檸,沙薑雞惹味,青檸食就開胃。蘇格蘭安格斯肥牛-塊塊脂肪都平均分佈自家製墨魚丸加蝦丸-加$20就可以雙拼,兩款都好彈牙芥蘭苗
又有排無見,約埋個friend 打邊爐吹下水
先講調味架

自家製豉油一又帶甜又帶咸,好特別

蘇格蘭安格斯肥牛-塊塊脂肪都平均分佈

自家製墨魚丸加蝦丸-加$20就可以雙拼,兩款都好彈牙

芥蘭苗
2021-03-07 83 浏览
私房菜就食得多,私房菜嘅火鍋就真係第一次🤩"私房" 嚟講,就一定要有自家製特色的美食呢度嘅「蝦膏蝦子蝦王醬」係自家製的,材料超多超豐富,有少少辣去吊味,超食越惹味,非常出色😍,醬料費每位💲30 真係抵俾👍🏼.沙嗲煲💲128湯底飲得出係自家燉製的老火湯,再加上沙嗲醬而成,未開始打邊爐前已經飲咗一大碗😋.半份手切牛💲398雖然牛肉比一般嘅貴,但質素絕對係上盛食材👍🏼,脂肪雪花分怖均勻,肉味重 肉質軟腍,烚10秒左右就食得🤩.脆魚骨腩💲118有8大條骨腩,條條都好粗壯厚切,啖啖都新鮮爽脆,口感豐富😍.墨魚滑💲108份量都幾多,咬落爽口彈牙,嚼勁十足😁
私房菜就食得多,私房菜嘅火鍋就真係第一次🤩
"私房" 嚟講,就一定要有自家製特色的美食

沙嗲煲💲128

半份手切牛💲398

脆魚骨腩💲118
有8大條骨腩,條條都好粗壯厚切,啖啖都新鮮爽脆,口感豐富😍

墨魚滑💲108
份量都幾多,咬落爽口彈牙,嚼勁十足😁
2021-03-04
  • 醬料
醬料區比平時多一樣自家製蝦醬,由大量蝦米蝦膏蝦黃做成,亦都帶少少辣。惹味程度好比你將其他所有醬料撈埋一齊沙嗲湯底唔係普通用湯包整,飲得出佢係自己用香料煲,未落任何食物個湯底都已經好好味脆魚骨腩大概係我出外面打邊勞食過最正既。一泥大碟份量多,骨大條好易蚊走,最緊要魚魚腩咬落去真係爽口真係脆!墨魚滑成個餅咁大,墨魚滑足料彈牙,墨魚味好香本地手切肥牛果真一分價錢一分收穫,一開頭睇價錢差少少嚇親,但係牛肉嚟到油脂分布適中均勻,牛肉味香濃,10秒煮熟唔鞋口,好難搵到咁高質素牛肉順帶一提,就算飽飽都要飲多兩啖湯,冇味精之餘重味,食到舔舔脷

脆魚骨腩

墨魚滑
成個餅咁大,墨魚滑足料彈牙,墨魚味好香

本地手切肥牛

2021-03-04
2021-02-25 339 浏览
今日有事去中上環,早幾日就上網看看這區的餐廳,預定了這間湯煲私房火鍋 — 是位於上環主打高質罕有食材和點心師傅手工的私房火鍋。首先看看餐牌:醬油方面,點完湯底後老闆就會遞上醬料盤。除了一般火鍋醬料如沙爹醬、麻醬、麻油、白醋等等之外,還有偏甜少鹽的自家製豉油和蝦皇醬。老闆專登介紹蝦皇醬是有蝦頭、蝦籽、蝦米、蝦膏。其實沙嗲醬亦都是師傅自己炒的,還加了牛油,特別香!我們點了個沙爹鍋,湯底甜甜的沙爹香。老闆不時主動幫忙加湯,非常貼心。響鈴很有驚喜,大大碟,配甜酸醬很夾,由點心師傅即叫即炸,超鬆脆!肉類方面,點了頂級本地手切牛試試。上碟時,老闆很細心地介紹這是日本和牛與中國黃牛混種出來的騸牯牛,只要滾6-10秒就可以食。油脂分佈均勻,肉質腍軟而且很有牛味。另外還叫了自家製蝦丸和墨魚滑,老闆說是點心師父即叫即手打的我和朋友都覺得特別鮮甜彈牙。最後叫了份菜心苗,清甜爽口,份量都很足。每碟菜式和擺盤都能看得出老闆的心思和對食物的要求。當晚其中一檯應該是熟客,個人覺得私房菜留得著一班熟客,證明食物質素一直都保持水準。
首先看看餐牌:

最後叫了份菜心苗,清甜爽口,份量都很足。
2021-02-22
  • 頂級本地手切牛
  • 即炸響鈴
  • 自家製蝦丸
2021-02-25 81 浏览
今日又約左閨密去打邊爐,我地揀左一間新嘅火鍋店,位於上環永樂街,近地鐵站,非常方便。店內環境光猛明澄,設計簡約,仲有「廂房」,方便想要私密空間嘅朋友。天麻川芎白芷魚頭煲 $328店內嘅老火湯煲真係冇得彈,個人認為必點!呢個魚頭煲尤其值得推薦,真材實料,又夠足料,未開始打邊爐之前飲左兩碗,好滿足!芫茜皮蛋煲 (鴛鴦煲)$79四川麻辣煲(鴛鴦煲)$79想試多幾款湯底,嗜辣嘅朋友必點「四川麻辣煲」!又麻又香,而且堅夠辣!除左湯底夠誠意,火鍋配料一樣冇得輸,食得出係上等靚貨,而且好新鮮!鯇魚鰾 $98西班牙黑毛豬梅肉(半份) $128自家製牛肉丸$98自家製豬肉丸$88丸類係店家自家製的,好大粒,簡直係重量級!新鮮彈牙,好正!自家製墨魚丸$108自家製蝦丸$108菜心苗$68川式麻辣牛肉餃$88味噌大根黑豚餃$88水晶叉燒包$88水晶奶皇包$88以上兩款火鍋配料非常有特色,打邊爐食到叉燒包同奶皇包,真係唔係周圍都食到,估唔到味道又幾夾。即炸魚皮$87菠菜面$78肥美雞腸$128今餐太豐富,我地四個女仔努力地食,人人都捧住個肚離開,不得不大呼:好滿足!食物有水準,感受到係誠意之作,價錢合理,下次

天麻川芎白芷魚頭煲 $328

芫茜皮蛋煲 (鴛鴦煲)$79
四川麻辣煲(鴛鴦煲)$79

鯇魚鰾 $98

西班牙黑毛豬梅肉(半份) $128

自家製牛肉丸$98
自家製豬肉丸$88
丸類係店家自家製的,好大粒,簡直係重量級!新鮮彈牙,好正!

自家製墨魚丸$108

水晶奶皇包$88

即炸魚皮$87

菠菜面$78

肥美雞腸$128

今餐太豐富,我地四個女仔努力地食,人人都捧住個肚離開,不得不大呼:好滿足!食物有水準,感受到係誠意之作,價錢合理,下次一定會再黎!
2021-02-22 527 浏览
今日約咗朋友兩個人想慢慢吹吓水,就揀咗間樓上嘅私房火鍋店,唔駛好似限時食飯又唔會好似酒樓果啲咁嘈👍🏻餐牌一眼睇哂,嗌完野食就上咗個醬料盤,除咗普通嘅蔥蒜辣椒之外,仲有秘製嘅豉油,同埋店員推介嘅蝦皇醬🦐 店員介紹蝦皇醬係由蝦蝦膏、蝦籽、蝦乾等多種材料調配,叫我哋千祈唔好撈埋其他醬一齊食,一定要試吓佢個味😆 蝦皇醬食落有啲似XO醬,辣辣地之餘好香蝦乾嘅味,打邊爐配啲淡味嘅食材一齊食超好食!湯底方面揀咗沙嗲湯,店員話沙嗲醬係佢地自己手炒,仲加入咗牛油,令湯底更香😋 果然一飲落,就已經飲得出同出面嘅沙嗲湯好!唔!同!沙嗲湯飲落口有沙嗲味之餘仲甜甜地,仲食得出有花生味,絕對唔係求其用沙嗲醬開水果種,估唔到湯底都好有驚喜!順帶一提,呢度加湯唔係加水,而係真係加返沙嗲湯🙀 我地食左兩個幾鐘食到最後都一樣咁濃味😋呢份手切牛係騸牯牛,係日本和牛同中國牛嘅混種,店員話淥5-7秒就食得,牛肉牛味唔算好重,但入口又滑又軟身,加埋甜甜地嘅秘製豉油真係好夾,好食到有啲唔夠喉😝手打蝦丸係由點心師傅逐粒手打,細心睇會見到有啲大粒啲嘅蝦肉同打到起膠嘅蝦膠混埋一齊,蝦丸大大粒,食落口好爽口彈牙,蝦味亦好足,係我食過最好食

手打蝦丸係由點心師傅逐粒手打,細心睇會見到有啲大粒啲嘅蝦肉同打到起膠嘅蝦膠混埋一齊,蝦丸大大粒,食落口好爽口彈牙,蝦味亦好足,係我食過最好食嘅手打丸!

墨魚滑同蝦丸一樣好爽好彈牙,睇嚟師傅喺整滑方面好有經驗🤩

即炸響鈴上枱是熱辣辣,店員話呢度嘅響鈴係點甜酸醬食,一試就返唔到轉頭😝 響鈴脆卜卜,雖然係油炸但一啲油益味都冇,點埋甜酸醬就好似酒樓嘅炸雲吞咁,呢個食法只有即炸響鈴先食得到!

總括而言,呢間邊爐真係好高質,所有食物都有用心設計過,每樣食物都有佢嘅特色;除此之外店員非常主動熱情,每個食材上枱嘅時候都會詳細介紹,會不時望向食客主動睇吓有咩需要,真係好加分👍🏻👍🏻 以後有機會一定會再嚟!
  • 自家製蝦丸
  • 即炸響鈴
  • 本地手切牛
1K
2020-11-09 185 浏览
今晚放工約了朋友去了一個環境唔錯嘅地方品嘗了一餐唔錯嘅美食,平時可能會在中環個邊搵食,但今晚因朋友訂了位,相約一起過多一個站出,餐廳位置方便易搵,在德輔道中與永樂街入口位置之間,但要留意升降機有單雙層之分,不要入錯!這裡主打打邊爐,而因疫情關係枱面亦做足保護,所有餐具都有用保鮮紙蓋住,客人用嘅時間再自行打開,咁就食得放心!今晚點了個椰子雞煲,等了一會,香噴噴嘅椰子雞煲湯底上枱,湯底是用椰青水加埋清遠雞件配搭而成,加埋沙薑同青檸,雞肉肉質嫩滑軟熟,湯底亦十分清新,當湯飲了幾碗,十分滋潤!而另外個醬料內嘅蝦醬經推介!味道濃郁十分香之餘還夠晒口味,配埋個雞入口正!除此之外還點了份牛丸,用上鮮牛肉手打出,肉質夠晒彈牙,牛肉味濃郁!墨魚滑亦十分爽彈,加埋個蝦醬味道更佳!最後加埋個大光麵,放在湯底內滾,麵條煙韌彈牙爽口,十分滿足,有時行遠啲又有新發現!

墨魚滑亦十分爽彈,加埋個蝦醬味道更佳!

有時行遠啲又有新發現!
2020-11-06 836 浏览
秋風起吃火鍋最適合,跟會計朋友慶祝生日,就在鼎鼎大名的上環永樂街,網上找到了 湯煲私房火鍋,看中了店家的椰子雞煲,一於訂位慶生日。湯煲私房火鍋 座位私隱度高,而且衛生防疫措施做得充足,就連枱上面的食具都用保鮮紙蓋着,確保衛生安全。特意推介自家秘製火鍋醬料,全蝦製成,惹味到極。清香椰子雞煲 $288這個可以說是必食推介, 女生多吃也不會肥, 媽媽曾經說過椰子雞屬於海南菜,用椰子汁和雞一起燉煮,滋味無窮。火鍋上枱已經倒入新鮮椰汁,將雞肉一起放入煮熟,一會雞肉就熟了,不要等太久立刻吃最嫩滑。先喝一碗雞湯,混合著椰汁的清甜,不油不膩,入口還有椰肉,清甜椰香的雞湯真的好味到不能形容。雞肉軟嫩味美,帶有一股椰香味,還特意配上沙薑切碎、擠點青檸汁,酸酸甜甜,自然開胃又好味。推介清香椰子雞火鍋 湯煲,一定可以滿足咱們的味蕾,香味俱全!宮崎黑豚腩肉 $118可以稱得上是白金級的豚肉,我們到鹿兒島旅行時,跑了一趟宮崎,現在吃一次回味一番。宮崎黑豚腩肉肉質特別纖細柔嫩,脂肪花紋平均,入口味道清甜不膩,很有特色。半肥瘦的五花腩片絕對冇介紹錯,入口油香四濺,豐腴多汁,口感柔軟有彈性、滋味甘甜鮮美。川色麻辣牛肉餃

特意推介自家秘製火鍋醬料,全蝦製成,惹味到極。

清香椰子雞煲 $288

宮崎黑豚腩肉 $118

川色麻辣牛肉餃 $88
即叫即包手工餃子,很出色的配搭,我估麻辣牛肉餃餡料裡的牛肉有用椒麻醬醃過的,惹味香口。

火鍋吃相當不錯,餃子牛肉餡肉汁十足,再蘸滿 秘製火鍋醬料,辣得很有層次,愈食愈過癮呢!

出前一丁 $28
火鍋到最後滾出前一丁, 吸收了整個湯煲的精華,值得一試!
庆祝纪念
生日
  • 川色麻辣牛肉餃
  • 清香椰子雞煲
  • 日本白金豚腩肉
2020-10-22 294 浏览
秋風起,是食火鍋的好時機。開完會,客戶非常客氣,邀請一起火鍋。客戶熟識的呢間火鍋店坐落於中環商業大廈內,要不是有人帶路,真的不知道有如此質素好的店。響鈴新鮮熱辣辣上枱,建議即時享用,蘸少許甜酸醬。口感非常酥脆,清晰聽到卜脆的聲音。芫茜皮蛋湯底清甜,下火的好選擇。本地手切牛不可不叫,牛味濃厚,只6秒鐘,一塊軟熟香濃的牛在口腔內徘徊。墨魚滑彈牙有口感。好滿意的一頓火鍋。相信日後會有更多機會來烚下烚下。
秋風起,是食火鍋的好時機。
開完會,客戶非常客氣,邀請一起火鍋

芫茜皮蛋湯底清甜,下火的好選擇。

墨魚滑彈牙有口感。

好滿意的一頓火鍋。相信日後會有更多機會來烚下烚下。
2020-10-21
3K
2020-10-22 218 浏览
又到烚烚下的好季節。最近發堀了一間火鍋店,地點坐落於中上環商廈內,店內環境不大,但材料質量十分高,尤其是牛肉。首先決定了湯底,芫茜皮蛋湯。喜歡比較清淡的。湯底好清甜,陣陣芫茜香。牛肉是主菜,採用了騸牯牛。片片鮮嫩,色澤紅潤,店員提議6秒即可,果然6秒後,仍然帶有少許粉紅色,入口嫩滑外,牛肉味道十分濃厚。正!響鈴必食之選。即叫即做,入口酥化,有點食椰絲的口感,好味。我認為放湯也不錯,吸盡湯的精萃,一樣食到停不了口。墨魚滑又爽又彈,墨魚味濃郁,真材實料。

響鈴必食之選。即叫即做,入口酥化,有點食椰絲的口感,好味。
我認為放湯也不錯,吸盡湯的精萃,一樣食到停不了口。

墨魚滑又爽又彈,墨魚味濃郁,真材實料。

2020-10-21
2020-10-17 815 浏览
湯煲私房火鍋係一間主打高質食材嘅中高檔私房火鍋,店面唔算大,只坐倒幾枱人,店內亦冇乜裝修,價錢大部份反映喺食材上。醬料費$30/人,雖然醬料選擇看似唔多,不過最特別係下面中間嘅蝦蟹醬,係店家自家製,比一般XO醬味道更濃更惹味。沙嗲煲($128) - 沙嗲湯底好道香濃,即使中間加過湯味道都仲係咁濃郁,但食完又唔會覺得口渴喎。頂級本地手切牛(例牌)($398) -  黎哩度打邊爐最主要係為左佢地個手切牛,因為佢地嘅手切牛都係用由山東牛同和牛混種嘅騸牯牛,每日全香港都係得十幾廿隻,非常罕有。手切牛顏色鮮牛,脂肪紋比 一般火鍋店嘅手切牛平均。淥幾秘淥到七成熟就食得,食落帶啲彈口牛味亦濃,果然貴得有道理!川色麻辣牛肉餃($88) - 牛肉餃餃皮唔會太厚,中間牛肉餡都幾多,食倒少少麻辣味,惹味之餘又唔會太辣,就算唔食辣嘅朋友仔都食倒。出前一丁($28) - 沙嗲湯最啱配返個出前一丁,好味又飽肚。總結,湯煲店面雖然比較簡單,但食材新鮮,仲有出面少有嘅騸牯手切牛,牛魔王一定要試下。

沙嗲煲

出前一丁

出前一丁
2020-10-09 190 浏览
My wife told me that there is a hotpot restaurant that served high quality ingredients and suggested that we should go try it. 湯煲私房火鍋 was located at Wing Lok Street, couple of minutes walk from Sheung Wan MTR.Their décor was more of a private booking venue, and pricing was slightly on the higher side, due to their fresh and good quality ingredients. They offered few choices for their soup base, as well as seafood, meat, vegetables, hand made balls, dumplings and drinks etc. We ordered satay soup

We ordered satay soup base and it was very flavourful, with strong satay taste. It goes well with those meat we ordered.

Premium hand cut beef – The chef told us that this dish was their signature and was in limited supply daily. True to his words, it was extremely tender and juicy, able to taste the freshness and texture of the beef.

Fresh prawn paste – It was very chewy and juicy, with real prawn meat in it.

Instant noodles was cooked till chewy and smooth, absorbing the essence of the satay soup base.
2020-10-01 177 浏览
疫情關係很久沒有打邊爐了,最近政府放寬限聚令,難忍邊爐癮,想起了這一間店舖小小但是食材高質的私房火鍋店,便預先訂位過去再戰特別想念這間餐廳的醬料,他們有獨家秘製的海鮮醬,內裏含有大量瑤柱蝦乾,比起普通的xo醬更有層次感,配搭任何火鍋食材亦非常合適雜菜豆腐白湯煲,非常清香,是一個適合女士的湯底,而且雜菜和豆腐份量意想不到地多,性價比高雞件,雞件來貨新鮮,肉質嫩滑,採用體型較細的雞隻,但是雞髀位置非常豐厚炸響鈴,十級推薦!不論是即食或是放入湯底亦可,即食配搭秘製辣醬,非常香脆和惹味牛肉丸,他們餐廳自家製,先說份量不少,每一粒都非常大粒,而且肉汁勁多,非常有誠意的鮮牛丸

2020-09-26 234 浏览
疫情之下好耐冇打邊爐,今日約埋朋友去咗上環湯煲私房菜火鍋。此店湯底選擇多,又喺老火湯底,最後選用比較簡單的沙嗲煲,湯上枱有沙嗲香,飲得出湯底係老火湯,味道帶點甜,最重要呢度邊爐係會加湯,唔會加水浪費哂個湯底。打邊爐當然唔少得混醬,正常的沙茶薑蔥蒜辣椒樣樣都有,這裏的豉油是自家煮過調味不會死鹹。此店有一個自家的蝦皇醬,用上蝦膏蝦醬蝦頭蝦米的混合,入口蝦膏味非常濃郁,個人覺得同豬或者海鮮最配合,有提鮮嘅作用。點了他們的頂級本地手切牛,啲牛肉大有來頭,係和牛同中國牛混血兒叫「騸牯牛」,全港批發每日得20隻,唔係咁容易攞到貨,手切牛係牛頸脊位置,上枱色澤好靚油花均勻。大約灼三至十秒,口感非常柔軟,有和牛般的細嫩,最重要牛味非常香濃,味道唔係普通本地牛可以相比。自家手打丸子,叫了豬肉及墨魚丸雙拼,墨魚丸上枱白𠽌𠽌,入口非常彈牙中間有墨魚粒,口感豐富,食得出用料十足唔會一口粉。豬肉丸有啲似肉餅口感,有冬菇及香蔥混合,口感彈牙,有香菇調味,味道會有啲似貢丸,當然肉汁多很多倍。點了自家製味增大根黑豚餃,全部餃都係店家即吃即包,非常新鮮,黑豚肉餃入口有種香甜味湧出,有發酵過嘅味增的香及大根的甜,肉餡多汁

蝦皇醬

自家製墨魚丸
自家製豬肉丸
點了自家製味增大根黑豚餃,全部餃都係店家即吃即包,非常新鮮,黑豚肉餃入口有種香甜味湧出,有發酵過嘅味增的香及大根的甜,肉餡多汁又清甜。
味增大根黑豚餃

我另外點了唐生菜及粟米,估唔到同沙嗲味都好配合。

店裏面有很多酒品供應,Suntory生啤清酒白酒紅酒汽酒和果酒,店主有很多日本清酒推介,全部都同打邊爐嘅食物好配合!
2020-09-24
蝦皇醬
自家製墨魚丸
自家製豬肉丸
味增大根黑豚餃
2020-09-26 117 浏览
距離上次打邊爐已經有三個月,疫情關係一直不敢再試,看到感染人數有所回落,便決定找找公司附近的火鍋店滿足一下慾望,想起了這一間大半年前曾經嘗試過感覺非常良好的樓上私房火鍋店,下班後便和同事動身前往菜單和大半年前一樣沒有太大改動,依舊同樣高質素新鮮食材不得不提這間私房火鍋店的自家製海鮮醬,不論配搭肉類或蔬菜任何食材亦同樣有提鮮作用,非常惹味他們向來都已新鮮食材作主打,看到這一份新鮮的蘇格蘭安格斯肥牛已經證明,雪花平均,同時不會過肥,加上切有一定厚度,非常滿足同事不想吃得太油膩的關係,點了這個雜菜豆腐白湯煲同樣驚喜,蔬菜和豆腐份量極多,令到湯底帶有一種清甜味道,配搭火鍋配料一流!推薦!雲吞飽滿圓潤,內裏每一顆都有兩三隻鮮蝦,彈牙爽甜,驚喜

菜單和大半年前一樣沒有太大改動,依舊同樣高質素新鮮食材

雲吞飽滿圓潤,內裏每一顆都有兩三隻鮮蝦,彈牙爽甜,驚喜