餐厅: 渝痴漁醉
资讯:

2018-01-03 48 浏览
雖然天氣回至20度,但想吃雞煲的心情沒變,這間的烤魚雖然比較受歡迎,但朋友說它們還有羊腩煲和雞煲的,所以今次就來試試雞煲。兩款小食:紅莓和蠶豆有紙巾和清水供應,很細心《花膠雞煲 $298》配上了醬香味,十分香濃惹味。雞件多而且肉嫩,當中加入了不少花膠,但在烤煮時要記得不停撈起拌混以防花膠黏底或煮焦。另有多款配料供選擇,因為雞煲份量多所以只點了花菜和茄子。職員建議自吃完雞煲的材料才加入配料再煮。花菜和茄子都吸了醬汁變得很惹味。飲品 《Somersby Crush配提子味 $38》選擇了提子味,份量足夠二人共享。韓式的這類飲品通常都以塑膠鯨魚作裝飾,但此杯就用了一條小小的鯨魚橡膠糖代替,十分可愛,哈哈。甜品《紅糖桂花水果冰粉 $26》冰花的紅糖糖水味道較淡,不會甜膩,正合我口味。西瓜是送的,很解熱。

兩款小食:紅莓和蠶豆
有紙巾和清水供應,很細心

《花膠雞煲 $298》

另有多款配料供選擇,因為雞煲份量多所以只點了花菜和茄子。

飲品 《Somersby Crush配提子味 $38》

甜品《紅糖桂花水果冰粉 $26》
冰花的紅糖糖水味道較淡,不會甜膩,正合我口味。

西瓜是送的,很解熱。

2018-01-02
2017-12-28 56 浏览
今日又行銅鑼灣,一直都知金百利中心好多餐廳,樓下咁啱有人派宣傳單張,見到個名幾得意,又想食辣嘢,一如就呢間「如癡如醉」吧!餐廳喺8樓,雖然已8點幾,都仲係滿座,不過好彩有位唔洗排隊。原來除左烤魚,都有特色麻辣鍋同雞煲,仲有炒菜,人多可以一次過食晒唔同款。烤魚有5-6種魚揀,口味有辣同唔辣,麻辣、酸辣、醬香,選擇頗多。我地叫左大廚推介的「清江魚」,因有小小咳,唔敢食太辣,店員推介鮮麻味,好多花椒,但很鮮香,麻得好爽雖然好多辣椒同花椒,但味道很合適,又麻又鮮,唔會太鹹,湯底仲有芽菜。如果你唔食得辣又口痕,推介呢個花椒味!不愧是大廚推介,魚肉十分鮮嫩,飽滿,整條魚份量十足,最緊要冇骨!啖啖魚肉,淋上鮮麻的烤魚汁,非常滿意!配菜叫左「花膠」同「萵筍」,份量足,菜品新鮮,賣相很好。花膠不太入味,但萵筍配烤魚,蔬菜清新又唔會太辣,絕配。追加了一客「黃糖糍粑」,反而特別驚喜!糍粑外層香脆,內裡軟糯,清甜黃豆粉再點點紅糖漿,甜度啱啱好。條條糍粑幼切,易入口。食辣後食甜嘢又十分解辣餐廳贈送了每人一客甜品「桂花冰粉」,好開心😃 以前其他餐廳食過的冰粉一係好凍一係好硬,今次仲係流質,最緊要係唔甜!我覺得冰粉

清江魚-鮮花椒味

清江魚

烤魚配菜

配菜叫左「花膠」同「萵筍」,份量足,菜品新鮮,賣相很好。

花膠
花膠不太入味,但萵筍配烤魚,蔬菜清新又唔會太辣,絕配。

黃糖糍粑

紅糖桂花冰粉

餐廳贈送了每人一客甜品「桂花冰粉」,好開心😃 以前其他餐廳食過的冰粉一係好凍一係好硬,今次仲係流質,最緊要係唔甜!我覺得冰粉太甜會膩,呢個甜度反而仲好。上面有創意地加左啲西瓜粒,帶出桂花香味,小小甜品都有心思,讚👍

柑桔青檸梳打

「柑桔青檸梳打」好似飲cocktail咁,食辣飲冰爽梳打,正

兩人埋單$500,個人覺得價錢都合適,(以前銅鑼灣食烤魚都要$260-300/人)最緊要味道十分滿意,選擇豐富,店員態度都非常好,上菜迅速,會再來幫襯!
2017-12-27
清江魚-鮮花椒味
清江魚
黃糖糍粑
紅糖桂花冰粉
柑桔青檸梳打
  • 清江魚-花椒味
2017-12-28 53 浏览
位於銅鑼灣金百利中心的這間餐廳,非常就腳,地鐵站轉右直上8樓就係。之前食過兩次,這間餐廳,火鍋、以及蒸魚都非常出名。今次我就打算試下其他四川菜。附送的小食係味豆、以及梅乾。左手邊有一大煲凍水、以及紙巾一大包,自助自取,非常貼身,放心,等一下你一定會用到的。前菜叫了,麻辣青瓜($38)。這一道菜不錯,可是如果前菜的說,我認為有點太過辣。其實店方可以考慮可以再清一點。可是喜歡超辣的朋友,應該不會介意。蔬菜叫了筍炒木耳($68),這道菜非常清甜,亦是唯一的不辣的菜,作為平衡其他菜式。飲品叫了金橘青檸梳打($28)。四川菜,當然少不了麻婆豆腐($68),另外叫了白飯($10)配吃!豆腐與肉的絕妙味覺,來自辣椒所表現的辣、小山椒辣得舌頭發麻、豆腐的「白」,用來拌飯就是一流!豆腐一磚、一個方塊,沒有炒散,保持著漂亮的感覺。大口大口伴白飯吃,然後來自辣椒、山椒的麻辣感覺,很快就令你流出很多汗,感覺就是爽。幸好餐廳有一包紙巾送給你擦乾汗。主菜叫了水煮安格斯牛肉($268),看看圖片紅色一鍋非常漂亮。等了20分鐘是值得的,一大鍋上來,紅通通的辣椒,令人食指大動。牛肉口感一流,爽滑、冇渣冇筋、香氣迫人。鍋

附送的小食係味豆、以及梅乾。

主菜叫了水煮安格斯牛肉($268),看看圖片紅色一鍋非常漂亮。等了20分鐘是值得的,一大鍋上來,紅通通的辣椒,令人食指大動。牛肉口感一流,爽滑、冇渣冇筋、香氣迫人。鍋底其實中隱藏一大堆薯粉,我建議你可以同芽菜一齊食,可以感受到豐富嘅口感。不同於其他餐廳,紅薯粉沒有吸收過量的辣汁,變得不能食用,這裏的紅薯粉辛辣得恰到好處。去到呢個時候,要稱讚店員非常細心觀察力強。我的朋友,不能夠吃得太辣,叫了一個碗,用清水洗去辣汁。店員見狀,就自動自覺給了我們一碗清湯,十分窩心。
2017-12-27
2017-12-28 69 浏览
呢幾日天氣超凍﹗食SPICY FOOD 一流特登同朋友去食烤魚炸魚選左清江魚 $298,店員推介比較少骨<岩曬我呢種懶人識,我真係食唔到多骨既魚好驚卡骨,所以叫清江魚FIT曬選拌菜都好重要,配埋條魚一齊食, 正撞岩特價,鹿兒島和牛A4-A5 黑毛和牛做緊特價食烤魚可以加錢 $98炸緊係加啦, 好抵食食物未到之前, 都有小食食下, 頂下肚先都幾香口同特別 野飲方面 緊係要點番杯有酒精成份架啦(提子味)﹗ 份量大大杯, 又精美, 岩曬影相打卡娃娃菜,最能夠吸收精華^^ SPICY烏冬,包肚食物,又能夠索汁腐皮,新鮮,份量抵和牛, 色澤均衡, 新鮮, 份量又抵條魚大大條, 肉質好滑, 好好食價錢合理,地點又近,好食又暖胃^^冬天食真係一流
呢幾日天氣超凍﹗食SPICY FOOD 一流
特登同朋友去食烤魚

炸魚選左清江魚 $298,店員推介比較少骨<
岩曬我呢種懶人識,我真係食唔到多骨既魚
好驚卡骨,所以叫清江魚FIT曬
選拌菜都好重要,配埋條魚一齊食, 正
撞岩特價,鹿兒島和牛A4-A5 黑毛和牛
做緊特價食烤魚可以加錢 $98炸
緊係加啦, 好抵食

食物未到之前, 都有小食食下, 頂下肚先
都幾香口同特別

野飲方面 緊係要點番杯有酒精成份架啦(提子味)﹗
份量大大杯, 又精美, 岩曬影相打卡

娃娃菜,最能夠吸收精華^^ SPICY

烏冬,包肚食物,又能夠索汁

腐皮,新鮮,份量抵

和牛, 色澤均衡, 新鮮, 份量又抵

條魚大大條, 肉質好滑, 好好食
價錢合理,地點又近,好食又暖胃^^
冬天食真係一流
2017-12-19
2017-12-22 58 浏览
兩個人去銅鑼灣食晚飯,又想坐得舒舒服服,又唔想等位等咁耐既話,就梗係上樓上鋪進餐啦。今次我地去哩間餐廳食川菜。渝北涼粉$42哩款既涼粉本身是沒有味道的,味道來自醬汁(芝麻,辣油,蔥花),雖然說味道是靠配料,但是我本人覺得涼粉的質地都好緊要!不能切得太厚,粉質太實。大碗花菜$78好夠鑊氣既椰菜花炒腩肉尖椒。味道有點濃,畢竟是川菜吧,比起廣東菜的口味是會濃一點。朝天門水煮魚$218水煮魚片,好大碟,建議4-5人點這個菜!看它辣椒好多喔!魚肉比較鮮嫩。配菜有粉皮(粉皮煮再軟身一點會更好),芽菜和青瓜。麻辣蘿蔔糕蝦球熱辣辣的蘿蔔糕好好味,配點芝麻味道更香。還有炸蝦粒🍤。蜂蜜柚子梳打$28柑桔青檸梳打$28
今次我地去哩間餐廳食川菜。

渝北涼粉$42

大碗花菜$78

朝天門水煮魚$218
水煮魚片,好大碟,建議4-5人點這個菜!
看它辣椒好多喔!魚肉比較鮮嫩。

配菜有粉皮(粉皮煮再軟身一點會更好),芽菜和青瓜。

麻辣蘿蔔糕蝦球
熱辣辣的蘿蔔糕好好味,配點芝麻味道更香。還有炸蝦粒🍤。

蜂蜜柚子梳打$28

柑桔青檸梳打$28
2017-12-18
2017-12-22 1127 浏览
呢排天氣凍,諗起一星期後冇啖好食,就約左寶寶出來食烤魚行街。今次黎左金伯利既<<渝痴漁醉 >>而家仲有全單九折,即係免加一啦,正。 呢度雖然唔大,但都坐得幾舒服。 我地叫既魚係,清江魚,配老壇酸菜味底,入口魚肉夠滑又冇骨,食得夠暢快。加上辣辣地既酸菜,就更加惹味。 我地加左<<牛丸>>來做配菜,因為冇咁易熟,所以一早就放左落去。入口夠彈,加上D湯底入哂味,所以都辣辣地,食到我熱騰騰。 我地仲叫左碟<<乾煸四季豆>>黎送飯,除左健康之後,小小辣都好開胃。 最後點左<<薑茶小豆子>>,薑湯底,加上細細粒既小丸子,入口煙韌,好有冬天既感覺,又可以驅冬。 飲品就點左一杯凍<<蜂蜜柚子梳打>>,可以解解口腔中既油膩同氣熱感。
今次黎左金伯利既<<渝痴漁醉 >>
而家仲有全單九折,即係免加一啦,正。
呢度雖然唔大,但都坐得幾舒服。
2017-12-21
2017-12-21 1043 浏览
天氣開始轉冷,又是時侯來一個熱辣辣烤魚了。說起吃烤魚,想起以烤魚為主的渝痴漁醉,這𥚃的魚類選擇多之外,鍋底味道選擇也不少,有辣有不辣。 魚類選擇有:鯇魚、凌波魚、清江魚、桂花魚和深海石班。鍋底味道有:渝翁招牌豆花烤魚(辣)、秘製麻辣味(麻辣)、特色鮮花椒味(麻辣)、老壇酸菜味(辣)、濃香孜然味(辣)、經典泡椒味(辣)、金牌蒜香味、風味醬香味。不同魚類配合不同鍋底味道選配,變成多種組合口味,烤魚愛好者必有一款合心水。餐前小吃(免費)蠶豆和紅梅乾渝翁招牌豆花烤凌波魚 ($278)👍👍👍👍我今天選了凌波魚配渝翁招牌豆花烤魚,我其實不太清楚淩波魚是什麼魚,只是純粹覺得牠的名字很特別。一條原條開邊的凌波魚,煎後在放入重慶招牌火辣辣湯底內。魚身上舖滿大量炸過的辣椒和其他香辣配料。魚肉結實鮮嫩,不多骨,除了主骨外,沒有太多幼骨,適合喜歡吃魚又容易噎骨的人。大量的辣椒和泡椒底下是觧嫩的魚肉,湯底在火爐下越加濃縮,今辣味加倍提升。烤魚火鍋內的豆花更是滑不溜口。鹿兒島A4-A5黑毛和牛($98)👍👍👍👍原價$298的鹿兒島A4-A5級黑毛和牛,震撼價$98一碟,但就要惠顧烤魚或雞煲一隻才可以優惠價享用。黑
魚類選擇有:鯇魚、凌波魚、清江魚、桂花魚和深海石班。

餐前小吃(免費)
餐前小吃

蠶豆和紅梅乾

渝翁招牌豆花烤凌波魚 ($278)
渝翁招牌豆花烤凌波魚

烤魚火鍋內的豆花更是滑不溜口。

鹿兒島A4-A5黑毛和牛($98)
鹿兒島A4-A5黑毛和牛

黑毛和牛的油花分佈均勻,只需放入鍋內數秒便可享用。牛肉嫩滑甘香,是火鍋首選。

寬粉($26)
寬粉

吃重慶火鍋當然少不了寬粉,晶瑩通透加上煙煙靭靭的口感,是其獨特之處,亦是教人愛不釋口的食物。

娃娃菜 ($28)
娃娃菜

吃完魚後,加入娃娃菜。菜葉沾滿辣汁,越煲越辣的鍋底令火鍋更加火辣,吃完後,雙唇開始有種辣到似双潤腸的感覺,真是有種越辣越愛的感覺。

蜂蜜柚子梳打($28)
蜂蜜柚子梳打

冰涼清新的柚子梳打,又清新又滋潤。

西瓜(免費)
西瓜

吃完烤魚店員會附上冰涷西瓜,幫手降降火。

紅糖桂花水果冰粉(免費)
紅糖桂花水果冰粉

冰涼的冰粉加入桂花糖和西瓜粒,吃完後,火辣辣的口腔頓變冰涼,真是一個解辣好幫手。

試業期間,全單九折優惠
晚市六時後加一服務費

西瓜
紅糖桂花水果冰粉
2K
2017-12-21 779 浏览
慶祝自己生日,加上朋友知我鐘意食重口味食品,所以再次來到渝癡漁醉吃魚煲。 🌶夫妻肺片🐄($62) 有牛肚、牛𦟌,冰涼美味之餘,調味一流,作涼菜最好不過! 🐟金牌蒜香味鯇魚🥘($238) 辣辣魚、煲吃過幾次,今次就試試其他口味的呢! 金牌蒜香味固名思義是不辣的,反之是充滿蒜香味道的蒜香味道。 魚質方面,選了鯇魚,魚骨雖多,但也不難挑刺,肉質非常嫩滑,而且份量十足,非常推介! 吃完魚後還可加入不同配料打邊爐!最愛打邊爐,所以都多選配了幾款配料! 🌯響鈴($28) 響鈴索左濃郁的蒜香魚湯底後味道超級香濃! 🌭芝士腸($32) 芝士腸比一般的大條,香脆可口,芝心滿滿,正! 🍜寬粉($26) 寬粉是我的最愛,不可不點呢! 🍃娃娃菜($28) 娃娃菜浸在魚鍋中夠曬好味,正! 🍯蜂蜜柚子梳打($28) 朋友點了個推介飲品之一—蜂蜜柚子梳打,酸甜開胃,味道不會太甜,不錯啊! 最後,餐廳還準備了甜品和水果給每位客人,非常窩心! 🌼冰粉充滿桂花香味,冰涼易入口! 西瓜🍉 . 📌店名:渝癡漁醉‘

🌶夫妻肺片🐄($62)

有牛肚、牛𦟌,冰涼美味之餘,調味一流,作涼菜最好不過!

🐟金牌蒜香味鯇魚🥘($238)

辣辣魚、煲吃過幾次,今次就試試其他口味的呢!

金牌蒜香味固名思義是不辣的,反之是充滿蒜香味道的蒜香味道。

🌯響鈴($28)

響鈴索左濃郁的蒜香魚湯底後味道超級香濃!

🌭芝士腸($32)

芝士腸比一般的大條,香脆可口,芝心滿滿,正!

🍜寬粉($26)

寬粉是我的最愛,不可不點呢!

🍃娃娃菜($28)

娃娃菜浸在魚鍋中夠曬好味,正!

🍯蜂蜜柚子梳打($28)

最後,餐廳還準備了甜品和水果給每位客人,非常窩心!

🌼冰粉充滿桂花香味,冰涼易入口!

西瓜🍉

📌店名:渝癡漁醉‘

📍地址:銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場8樓R1號舖
2017-12-14
2017-12-21 69 浏览
服務越來越差,對獨自一人用餐的客人極度歧視,明明大把位,偏偏讓客人坐在門口位吹冷風,點了個鮮椒魚套餐,看似分量十足,不過是好大碗湯里四五片魚肉,少許豆芽黃瓜、幾根粉條,套餐里的熱奶茶,更是到買單時都沒送來……
2017-12-21
2017-12-20 65 浏览
上次同朋友去銅鑼灣金百利 8 樓的渝痴漁醉吃過午飯,感覺意猶未盡,所以今次我們決定夜晚來,品嚐其他的獨特美食 ~一進入餐廳,看到牆上的食物圖案設計,生動趣緻,令人食慾大增。餐牌裡有雞煲、鮮活烤魚、特色川菜、家常小炒、風味涼菜、主食、甜品及飲品等,菜式特別,款式不錯,而且有很多的選擇。青江魚 (金牌蒜香味)       $298這裡有幾款魚供應,鯇魚、凌波魚、清江魚、桂花魚和深海石斑,烹調方面,自己可任意選擇麻辣、豆花、花椒、酸菜、孜然辣、泡椒、蒜香和醬香辣等味道。遠處已聞到濃濃的香氣,大大條的青江魚,表面香軟,肉質嫩滑,鮮味十足,而內𥚃較少骨,易於進食。我們不是吃得太辣,所以揀了金牌蒜香味的青江魚,魚的底部有豆芽作配料,湯底不是辣,吃起來濃郁的鮮魚香蒜味,很惹味。另叫了潮州牛丸  $32 和 稻庭烏冬  $28 作伴魚輔菜,牛丸爽口彈牙,牛味濃郁 ; 烏冬爽滑順喉,有彈性。小龍坎口水雞     $78口感微凍的雞肉,嫩滑彈牙,鮮味可口,沾了辣油就更惹味,醬料香濃,是我最喜歡吃的涼菜,非常美味。蜂蜜柚子梳打    $28冰冰涼涼,清清甜甜,潤而不膩。可樂     $15冰凍解膩,爽 ~在

青江魚 (金牌蒜香味)       $298

小龍坎口水雞     $78

蜂蜜柚子梳打    $28

冰冰涼涼,清清甜甜,潤而不膩。

可樂     $15

冰凍解膩,爽 ~

在這寒冷天氣吃熱辣辣的魚煱,即時暖笠笠呢 ~
而我都不是可以食得太辣,所以今次揀烤魚是不辣
的,味道適中,越吃越起勁,確實吃出鮮香的味道。
2017-12-20
  • 青江魚 (金牌蒜香味)
  • 潮州牛丸
  • 稻庭烏冬
  • 小龍坎口水雞
2017-12-19 97 浏览
又係去金百利食lunch的時候今次去八樓試渝痴漁醉到食午餐,一點鐘到都不用等位,坐下看見餐牌好多選擇,最好當然食麻辣味啦點了個麻辣味的饞嘴牛腩麵。鋪內都好大而且又坐得舒服,不過會發現好多人都點了辣的明火魚食,好香的。下次人多的話要試下先,好快~麻辣味的饞嘴牛腩麵送到面前。牛腩如果大件點會更好咬口,麻辣好香好麻,好味到湯都飲了。麻得來剛好不會覺得味重太咸,麵都吸收了湯的味道一流,連同配料(芫荽,芝麻)一同食,可以話超爽口,整體服務會慢了一點但食物滿意度極高,會再黎光顧
又係去金百利食lunch的時候
今次去八樓試渝痴漁醉到食午餐,一點鐘到都不用等位,坐下
看見餐牌好多選擇,最好當然食麻辣味啦
點了個麻辣味的饞嘴牛腩麵。
一流,連同配料(芫荽,芝麻)一同食,可以話超爽口
,整體服務會慢了一點但食物滿意度極高,會再黎光顧
饞嘴牛腩麵(麻辣)
2017-12-12
饞嘴牛腩麵(麻辣)
  • 饞嘴牛腩麵(麻辣味)
2017-12-14 416 浏览
一到凍嘅時候,晚晚唔係打邊爐就烤魚,都係圍爐,我地今日黎到銅鑼灣嘅渝痴漁醉,月初有朋友黎過,大讚好食,我地跟風。平日晚上都全場滿座咁滯,7點8點呢啲時間好旺場,夜少少就唔洗等喇。事後聽到店員同後面枱講先知,原來佢地都有房可訂,下次人多可以考慮下。餐廳環境都唔算好逼,有卡位,有梳化位,有一般四人枱,不過枱面唔算好大,放一個爐幾碟配料已經滿。好在我地早到左,店員安排到張卡位俾我地,值得一讚,佢地態度幾好的,雖然個個都好忙呢度主要供應川菜,有烤魚、雞煲、羊腩煲、海鮮、蟹煲等,可追加多款配料,價錢唔貴。另外唔想食煲嘅,可以點小炒,例如酸菜魚、麻辣牛肉,叫餸食飯都得,仲有幾款涼菜。我地人少少,點左條魚,加左幾款配料,非常滿足秘製麻辣味烤凌波魚:佢地有幾款魚,鯇魚、凌波魚、清江魚、桂花魚、石斑魚,價錢$238-338,同一般嘅烤魚店差不多,至於口味方面都可以自選,有豆花烤魚、麻辣、花椒、酸菜、孜然、泡椒、蒜香、醬香味等。我地怕鯇魚骨多,揀左凌波魚,配麻辣味。我地唔算話好食得辣果種人,呢隻麻辣帶香唔會太麻,容易入口,雖然眼睇到湯底都係紅色,又有咁多辣椒,不過都唔會太辣,又或者入唔到口。條魚都幾大條喎

條魚都幾大條喎,夠三人食,而且呢隻魚魚肉幾嫩,入口腍身,冇乜細骨,食得放心

烤魚中只有少量豆芽同豆腐,其餘配料要自行添加。我地點左牛(抵食!)、豆芽、娃娃菜同稻庭烏冬,非常滿足!

黎到一定要點呢份牛肉,唔知優惠做到幾時呢?凡點左烤魚或者雞煲,都可以用$98食到黑毛和牛,超抵食

黑毛和牛:本來都唔想食牛,但見到價錢咁平,唔點一份都對唔住自己。一碟有大約15片牛肉,牛肉薄片,食澤粉紅,輕輕淥起就食得,肥脂均勻,入口嫩腍,肉汁豐富,以呢個價錢係物超所值

豆芽、娃娃菜、稻庭烏冬:其他配料我地通常都係點呢啲比較索汁嘅,例如娃娃菜咁,香辣惹味。
烏冬貴少少,不過佢地用嘅係稻庭烏冬,食落煙韌得多。

食食下店員送上冰粉西瓜,好貼心,我好鐘意食冰粉,每次食完辣野食,都好解辣,食落有桂花香氣,又夠冰凍,甜甜地

2017-12-13
2017-12-14 43 浏览
今日係拍拖日! 同男人出街食飯!行過見到大大既招牌!咁就入去試下啦!有雞煲烤魚小菜!今次就試下小菜先!坐底就送左個小食俾我扡泡椒鳳爪一般啦!唔辣既!嗌左個鮮椒魚!份量好多!又夠辣!仲有扁薯粉添! 好好食!魚又滑又少骨!依個四季豆好惹味!加碗白飯正到呢! 炒得好香口!麻婆豆腐又係送飯之選! 好正!好好食! 食到汁到撈埋!我地仲嗌左依杯 38蚊!依個價差唔多啦!甜品生果就送既! 依碗係冰花? 好食啊!入面嗰啲似啫喱! 依餐飯都不錯!係好食既! 下次再戰!

雞煲烤魚小菜!今次就試下小菜先!

坐底就送左個小食俾我扡泡椒鳳爪

一般啦!唔辣既!

嗌左個鮮椒魚!

份量好多!又夠辣!仲有扁薯粉添! 好好食!魚又滑又少骨!

依個四季豆好惹味!加碗白飯正到呢! 炒得好香口!

麻婆豆腐又係送飯之選! 好正!好好食! 食到汁到撈埋!

我地仲嗌左依杯 38蚊!依個價差唔多啦!

甜品生果就送既! 依碗係冰花? 好食啊!入面嗰啲似啫喱!

依餐飯都不錯!係好食既! 下次再戰!
2017-12-07
2017-12-14 235 浏览
香港真係乜都有得食~大概兩年前去成都食過地道嘅烤魚,估唔到喺香港都有得食,試過好幾間,呢度嘅味道暫時黎講係最好嘅。最穩陣就梗係叫舖頭嘅招牌啦(呢度叫大推)!先黎揀魚~大推清江魚,鍋底係渝翁招牌豆花烤魚。清江魚係咩魚?其實佢並唔係一種特定品種嘅魚,而係長陽清江庫區嘅魚類品種,江團、銀魚、白甲、鱘魚、鯉魚、鲶魚。。。。我當日所食嘅雖然唔知係咩品種,不過肉質真係好細嫩、又無泥腥味,正所謂《長陽山水美,清江魚蝦鮮》!鍋底都係靈魂~渝翁招牌豆花烤魚,一上枱見到個鍋舖滿晒辣椒都有啲擔心(因為我地之後先醒起無特別要求辣度),但食落又發覺個辣度好怡人,完全唔係死辣~又香又麻好野味!重有啲少驚喜嘅係擺喺個鍋果四隻角嘅豆腐,好滑~一擺落口就滑左落喉嚨!區區一條魚點會滿足到我地,見到個鹿兒島黑毛和牛做緊優惠價$98,牛癡嘅我又點會錯過?!雪花分佈好平均,雖則未至於入口即溶,但肉質好淋,一啲筋都無,只係咬兩三下就可以吞晒佢落肚,好好食!其次係寬粉~十分十分推薦。。。因為佢真係一條條好粗嘅薯粉,煮一陣就食得~夠煙韌,如果鍾意濃味啲嘅煮耐啲吸多啲湯仲好食!佢個menu仲有好多野吸引我~可惜兩個人食嘅胃口有限~下次

佢個menu仲有好多野吸引我~可惜兩個人食嘅胃口有限~下次黎可以試埋其他鍋底😊
2017-12-12 244 浏览
銅鑼灣金百利廣場食肆林立,呢期就新開左間專食麻辣既渝痴漁醉,即刻要去試下🤤🤤🤤Menu有好多款式選擇,包括雞煲,烤魚,麻辣香鍋等等,亦有好多小菜飯麵,一定會搵到岩食既野!有選擇困難症既我最後就選擇左佢地招牌菜-渝翁招牌豆花烤魚,係香辣味既🌶🌶🌶 因爲唔知佢地辣既程度,就先嗌小辣試試先!條魚黎到,嘩!都幾大條喎!而且好厚,好多肉😋小辣對我黎講剛剛好,有辣味得黎唔會搶左魚肉既鮮味~每邊角都會有一舊豆花,滑滑的!超正!唔想浪費左啲湯就緊係要嗌埋啲料放落去打邊爐啦,菇類真係無得輸,入晒味🙈其實食到一半就會開始覺得辣,要飲野,要一讚既係佢無靠飲品劏你一筆,絕對抵飲👍🏻 另外可能因為新開將,服務態度十分唔錯,希望遲啲愈做愈旺都keep到啦👍🏻👍🏻

渝翁招牌豆花烤魚

2017-11-29