餐厅: 渝痴漁醉
资讯:

同朋友出開銅鑼灣行街血拼,梗係要食埋野先返屋企啦,我同朋友都係無辣不歡,商量之後都係決定食川菜,朋友話佢之前聽同事講附近有間川菜唔錯,反正銅鑼灣我唔熟,就跟佢意見啦餐廳處於金百利商場,地理位置十分好。可能時間還早,人客唔算好多,侍應安排左卡位比我地,坐得勁舒服。侍應介紹佢地比較有名既係烤魚或雞煲,但今日天氣回暖,唔想打邊爐,一於try下佢既小菜渝北涼粉酸酸辣辣,辣椒籽十分香口孜然牛肉孜然味超霸道,一擺落口果陣香氣直上頭頂!牛肉仍保持嫩滑彈牙,好吃爽口豬耳唔會太辣,芫茜香味濃郁李家沱酸菜魚酸菜魚酸咸度適中,不會過酸或過咸,魚肉肉質嫩滑,入口鮮甜而且超大盆!我同朋友出名大食,都食唔哂乾扁四季豆呢度既川菜都算正宗,味道十分夠,食得過癮,果然令人如痴如醉❤️

渝北涼粉
酸酸辣辣,辣椒籽十分香口

孜然牛肉

爽口豬耳
唔會太辣,芫茜香味濃郁

李家沱酸菜魚

乾扁四季豆

2017-11-29
2017-11-29 200 浏览
今日難得收早,決定過海行街兼搵食。行到咁上下,我地都見肚餓喇,見天氣涼涼地想食啲辣野,眼前嘅金百利全棟大廈都係食嘅,我地去左望下。喺樓下有位傳單姐姐派左張單張俾我,佢話新開張有9折,於是我地即管睇下食乜,原來咁啱係我地想食嘅辣野,就咁決定上去試試了一出電梯口已經有店員好熱情咁招待我地坐低,叫我地慢慢睇餐牌,枱面有兩款小食,話係免費架餐牌款式都好多,魚、蝦、蟹、雞煲、小菜都有。仲可以打邊爐,我地心大心細想食雞煲,又想食蝦、蟹。於是最後有大食大,揀左呢到嘅大推薦 - 渝蝦漁蟹。聽個名都知係食蝦蟹啦,之後叫左個懶人炒飯懶人炒飯 $88:等左大約十五分鐘,先黎左個炒飯,飯量都幾多,有豆乾、蛋花、午餐肉、鮮蝦、葱花做配料,飯粒炒得粒粒分明,香口不油膩,最緊要係啲蝦竟然係由新鮮蝦切嘅蝦粒,味道剛剛好兩個人一人食兩碗都仲有淨,88蚊十分抵食!渝蝦漁蟹 $388:之後就上主菜 - 渝蝦漁蟹!好多辣椒,先試下味,咦,又唔係咁辣喎,反而仲幾惹味,越食越正蝦夠哂大隻,蝦殻走過油加上香料炒過,亦不會乾身,肉質鮮美,最重要係全部挑哂腸,整走哂啲污糟野!十分滿意蟹有兩隻,係肉蟹黎嘅,唔算話好大隻,蟹肉實淨,新鮮蟹

懶人炒飯 $88:
兩個人一人食兩碗都仲有淨,88蚊十分抵食!

渝蝦漁蟹 $388:

蟹有兩隻,係肉蟹黎嘅,唔算話好大隻,蟹肉實淨,新鮮蟹黎,蟹多膏,肉鮮甜,味道就冇蝦咁入味,不過都相當惹味

黃糖慈粑 $48:
食完蝦蟹煲,想食埋個甜品,於是我地叫左個黃糖慈粑,其實慈粑就係我地平時叫既糯米糍,口感外脆內軟,熱辣辣,甜而不膩,好好味

蜂蜜柚子梳打 $28/杯:
叫左2杯蜂蜜柚子梳打,不過不失

黃糖桂花鮮果冰粉、西瓜:
臨叫埋單嘅時候,侍應姐姐話送埋個甜品俾我地食,係黃糖桂花鮮果冰粉、西瓜,飲完感覺好清涼,冇咁上火,清一清口腔嘅辣味,好體貼

2017-11-28
聽咗大家講呢間野好好味好耐😂終於有機會去試🤤🤤🤤味道其實又真係幾正幾好食😏 要咗辣味既魚,佢有幾款魚比你揀 唔同款唔同價錢 我地就揀咗中間位既😂😂 食嗰陣將佢d汁撈落個飯到真係好好食😂 可惜既係就係條魚既肉太小了☹️每人食左小小就冇曬🤨明明已經就叫咗一盤辣一盤唔辣😤😤同埋佢d餸都偏貴,每份都係得好小😞😞 不過所有都好食!魚香茄子就咸咗dd🤪 另外,舖頭話桂花清熱都送咗d糖水比我地,入面有埋西瓜粒都幾清涼幾好食🤣 利申無sponsor架!🤪 Overall黎講係好食既,但價錢就er⋯⋯有啲貴😤 另外!聽講深圳既烤魚仲好食!而且仲平🤤 好啦我下次想再食就碌反深圳trytry先😂
聽咗大家講呢間野好好味好耐😂終於有機會去試🤤🤤🤤
烤魚
烤魚
2017-11-21 45 浏览
第二次食啦!第一次同男朋友黎係星期五晚,難免多人要排隊。由於全家都係麻辣控,今次就帶埋佢地黎試。今次醒目識訂座,同佢講左有小朋友,職員好細心咁安排左L字型梳化位我地坐。一坐底已經即刻叫左上次嗌既烤魚。照舊揀左青江魚同豆花口味,因爲上次食過隻魚係超滑。四邊既豆花都係勁滑勁好味。大推!下次黎我都會繼續嗌呢個組合。辣度對我(食得辣)黎講正常,再辣啲會仲過癮。由於哥哥唔鐘意食魚就啦左個海鮮香鍋同雞煲俾佢。海鮮香鍋入面有蟹同蝦。每人有對手套。蟹唔算大隻但都多肉,啲香料好惹味。以為蝦會唔入味原來估錯左。蝦殼蝦肉都入哂味好正。雞煲相對起另外兩盤無咁吸引,唔夠辣,建議加辣!雞煲同烤魚都可以加湯打邊爐,但大家都有d飽了,所以只係另嗌左海帶同菇落烤魚個湯到。成餐飯食得好滿足,第二次食依然好味!會再黎!!😊
第二次食啦!第一次同男朋友黎係星期五晚,難免多人要排隊。
由於全家都係麻辣控,今次就帶埋佢地黎試。

成餐飯食得好滿足,第二次食依然好味!會再黎!!😊
海鮮香鍋
豆花烤魚
香辣雞煲
海鮮香鍋
豆花烤魚
2017-10-27 98 浏览
又係銅鑼灣麻辣店🔥,呢間主打烤魚鍋🐟的渝痴渝醉,水準中等,勝在價錢合理。烤全魚$200左右,魚肉尚算新鮮,但不夠入味,辣度不高。其他配料飲品正常,特色嘢唔多。魚鍋不分大細,兩人份吃一條太多也單調,建議3人以上進場比較好,屬一試尚可之選🤔
2017-10-21 118 浏览
朋友想食烤魚,叫我搵地方,上openrice見到呢間新開冇耐,一於試試去。我地被安排坐卡位,空間感充足,環境感覺好乾淨,燈光都岩岩好,最適合同朋友傾下計食飯。我地叫左招牌豆花烤魚配清江魚。配料充足,充分散發出辣味同香味,魚滑而且小骨,好適合我呢啲唔愛啜骨既懶人,但魚煎既時候有小小過火,令魚皮變到黑左燶左,所以要放棄食魚皮。鍋邊既四各都放左豆腐吸味,令到豆腐都好惹味,而且好滑。配料方土豆(師傅會一早放入烤魚底,令土豆都可以吸入辣的味),還有個黃金拼盤( 萵筍, 金菇,腐皮同蓮藕)每樣都係入味之選👍還有做緊推介既鹿兒島和牛,雪花比較多,好滑。推廣價$98,都幾抵食。而且工作人員服務態度好好,會主動加湯,又會提示我地可以食魚,幾時會熟,所以絕對值得再來。
2017-10-18
2017-10-10 114 浏览
近排想食辣野,朋友話想試下呢間,因為有烤魚食,於是就book位啦。我地7點準時到,見店面唔算大,仲有空位,不過10分鐘都唔夠就爆場啦。服務員態度好好,遞上餐紙果陣會推介食物,又會問客人有咩中意食。我地主要黎食魚噶,所以叫左個清江魚,要麻辣味,加芋絲、寬粉、金針菇。再要個孜然牛肉同埋重慶雞絲涼麵。呢個重慶雞絲涼麵好好味,微辣的,清清涼涼好開胃,而且雞絲肉質算滑,唔會鞋。呢個孜然牛肉都好好食,味道好夠,好滋味。不過略嫌太油,食完見到碟面成層油。而且牛肉份量偏少,好多洋蔥系底。烤魚無得頂,魚本身系熟噶,而且煎香過,所以味道好足。而且個汁又麻又辣,金針菇索曬d汁,好好味。個汁唔係死鹹果隻,所以食完唔會係甘飲水。寬粉都好正,系有小小彈牙架,索曬d湯汁,一流。但係份量太少,我地兩個人平均每人食左兩三條就無啦。希望份量可以增加多d,甘就prefect啦。我同朋友都非常滿意呢餐,亦即刻add 左落必食list度,一定會再幫襯。

希望份量可以增加多d,甘就prefect啦。
2017-10-02 130 浏览
李家沱酸菜魚 ($218)最滿意的一道菜🤤最近因爲太想吃酸菜魚 恰巧這間是新開張不久 於是試試😋 有驚喜‼️魚肉超超超超級滑且鮮嫩😂😍🤘🏻(沒有誇張😏) 沒有骨 而且湯汁夠酸 用來拌白飯一流 辣味點到即止 很快就散去😳😏加上碗底藏了很多粉絲 跟酸菜一起吃真的很搭❤️ 瞬間愛上了🤤-重慶雞絲涼麵 ($58)OMG忘了走芫茜😭😭😭🤦🏻‍♀️ 也沒想到會有那麼多....🤢麵條軟硬度掌握得不錯 是挺香挺辣的但可惜...完 全 不 麻😭-特色香鍋 孜然田雞 ($128)田雞的口感酥脆 很惹味 但缺乏了孜然味🤢是忘了加嗎??😂 整體感覺像在吃避風塘炒田雞🙊 味道是不錯的 份量還滿多 但!! 我點的孜然味呢?😩
李家沱酸菜魚 ($218)
重慶雞絲涼麵 ($58)

特色香鍋 孜然田雞 ($128)
2017-09-27 2349 浏览
在銅鑼灣想不到吃什麽時總會走到金百利商場看看, 這次就發現了一間新的烤魚川菜館, 既然還有新張免加一還有八折優惠, 就去食個烤魚刺激味蕾。食店的裝俢不算華麗, 走的是平實小店路線, 除了掛了一點和魚有關的畫外, 最有趣就是牆上畫了貓卡通漫畫。在我們還未決定吃什麼時,  店員先送上兩款小食。炸了的黃豆除了樣子可愛, 而且更很香脆可口, 令人不知不覺間吃了半碟。而紅色的紅莓乾酸甜醒胃, 同時可以中和辣味。本來我們來是打算吃烤魚, 但看見隔離枱點了的烤魚窩實在有點大份...那就點了其他川式美食了。天氣熱我們最愛點冷盤小食,先來一個椒拌松花蛋黃澄澄的皮蛋十分漂亮, 加上了紅彤彤的辣油, 賣相晶瑩吸引, 口水也快要流出來。皮蛋質感爽彈, 溏心蛋又特別甘香滋味, 加上香菜和芝麻, 味道更加香濃, 是個很開心的小食。另一款冷盤是山椒木耳。木耳營養價值十分高, 對人體消化系統有良好的清潤作用。這個小食除了爽脆, 微辣中拌着陳醋香, 很快我們便清碟了。陳麻抄手看起來辣油滿佈, 好像很辣, 非常刺激。其實味道又不算太辣, 抄手帶點麻香又幾惹味。抄手的餃子皮很滑, 除了有蝦, 亦有不會太肥的豬肉, 整體吃來

天氣熱我們最愛點冷盤小食,先來一個椒拌松花蛋

另一款冷盤是山椒木耳。

陳麻抄手看起來辣油滿佈, 好像很辣, 非常刺激。

其實味道又不算太辣, 抄手帶點麻香又幾惹味。抄手的餃子皮很滑, 除了有蝦, 亦有不會太肥的豬肉, 整體吃來很滑口。雖然每隻抄手的SIZE 不算少, 但兩口就可以輕鬆吃掉。

看見MENU 中有一款推介菜式: 曾家岩小煎雞, 好像沒有見過, 便點來試試。

原來是這兒的原創菜式! 師傅首先將雞斬成雞丁煎香至金黃, 再配上香辣鮮青椒等香料一齊炒, 令整個餸都滿佈雞油香和辣味。

雞粒既香脆又惹味, 青椒又爽脆富口感, 所以我們最後也點了白飯拌着吃, 很滿足呢!

食店主打是烤魚雞煲, 但原來川菜小炒也相當不錯, 下次可以再約多幾個朋友一起試試他們的招牌烤魚了。
2017-09-20 110 浏览
今日同frd行街,經過見到一間叫渝痴渝醉嘅飯店派傳單,就上樓去試下。一入去我就叫咗個可樂先首先,茄子嘅味道酸酸甜甜,唔算辣,質感都好柔軟其次,炸饅頭嘅饅頭炸得好酥脆,點左煉奶食仲正,甜甜的,熱食嘅饅頭味道亦都好香另外,西蘭花質感好林,有咬口,味道亦比較新鮮,感覺清新,味道淡淡的之後點了一個叫懶人炒飯,肉味香濃,不像罐頭肉的那樣有味精。乾豆腐味道有點咸,質地滑嫩。雞粒的雞味香香香的,肉質很細膩。還有小蝦呢~蔥花令炒飯變得更惹味。炒飯又香,質感亦很柔軟。
一入去我就叫咗個可樂先

首先,茄子嘅味道酸酸甜甜,唔算辣,質感都好柔軟

平時不愛吃辣的我,今次勇於嘗試,新口味、新刺激!之前應朋友邀約來到這裏嚐嚐 麻、辣、鮮、香 的正宗重慶味道。很久以前曾認識了兩位重慶人,已聽聞他們每餐都是無辣不歡,今日好開心自己終於可以感受一下啦 ~以簡約樸實設計的渝痴漁醉,牆壁貼上趣緻精美的食物圖案,令人胃口大開!餐牌裡有雞煲、鮮活烤魚、特色川菜、家常小炒、風味涼菜、主食、甜品及飲品等,菜式特別,款式不錯,而且有很多的選擇。我們共選擇了香乾回鍋肉飯、酸菜魚飯、田雞香鍋飯、陳麻抄手、老重慶擔擔麵、口水雞及薑茶小丸子。現時新開張期內惠顧午市全單可享有八折優惠,而套餐有白飯和飲品跟。香乾回鍋肉飯  $68 平時吃過的回鍋肉是上海式,原來重慶風味是多豆乾少肉,味道完全沒有辣的,任何人都適合食,再配合白飯一起吃,味道很匹配,香氣撲鼻,美味。酸菜魚飯  $76啖啖魚肉的酸菜湯,嫩滑的魚肉份量頗多,湯裡有很多咸酸菜,酸酸辣辣,味道不是大辣,是小辣而已,莞茜灑上面,令這個菜更香濃好味!田雞香鍋飯 $78炸得香脆的田雞肉,椒鹽美味,加上使用多種炸香的辣椒,再混合蓮藕、鮮薯、大豆芽、海帶和芝麻的配搭,這個菜式好鑊氣,濃濃的,香氣四溢,惹味非凡!吃剩的很

香乾回鍋肉飯  $68

酸菜魚飯  $76

田雞香鍋飯 $78

吃剩的很多辣椒,不同形狀,紅紅色的,真正感受了麻、辣、鮮、香的味道呢!

陳麻抄手  $58
大大個雲吞的麻辣香味,很鮮很滑,這抄手是用湯烹調方式,不是醬汁拌勻,湯味濃郁,別具特色。

老重慶擔擔麵  $35
很多肉碎與醬汁在一起的撈麵,香濃的肉碎,再配上花生粒、芝麻及惹味的醬汁,美味可口!

口水雞  $26 (叫招牌粉麵可以優惠價加涼菜一款)
至喜歡的菜色之一,口感凍凍的雞肉,彈牙嫩滑,醬油香濃,這碟我差不多全部吃光,實在太滋味了!

薑茶小丸子  $22
細細粒QQ的小丸子,煙煙韌韌,好有口感,濃濃的薑茶湯,吃完暖暖的感覺,甜蜜滋味!

新口味,新嚐試,果然沒有令我失望,吃出麻、辣、鮮、香的味道,喜歡食辣的朋友,渝痴漁醉絶對是非常好的選擇。還有餐廳經理侍應對待顧客非常友善,主動講解及推薦菜式,令我們更明白這道菜是用什麼材料及味道,讃!
2017-09-15
  • 老重慶擔擔麵
  • 口水雞
  • 薑茶小丸子
2017-09-13 113 浏览
先幾日去咗新開既餐廳<渝痴漁醉>到試下,銅鑼灣金百利8樓~👅食物:❤❤❤食物味道可以,不過主打既魚佔咗菜單既一半,而且飲品種類對於唔飲酒既人嚟講少咗啲,建議可以加埋忌廉,酸梅湯等打邊爐店必有飲品。份量:❤❤每樣既份量唔算多,特別係魚既配料,其實我哋仲加咗冬菇,木耳,薯粉等,但佢放晒係條魚既四個角落,所以得好少,反而豬紅佢就另外比一碟,唔太理解佢點決定。環境:❤❤❤一般,可能做呢類酸味重既野特別多蚊滋仔,呢間野感覺好新但都有幾隻呢啲飛嚟飛去。抵食:❤❤一般,魚既配菜真係少得有啲誇,叫冬菇同木耳好似加28同38,但佢冬菇切絲放上去唔知有冇2粒冬菇。服務:❤❤❤正常無咩特別#渝痴漁醉 #銅鑼灣 #金百利商場 #foodie #foodies #hkfoodies #hkfoodie #hkfoodieyiki
食物:❤❤❤
柑桔梳打
田雞
魚香茄子
2017-09-06 106 浏览
喺金百利廣場樓下見到呢間渝痴漁醉,主要係食辣嘢,朋友好想試,結果我就陪下佢呢個貴人啦。餐牌上算寫得清,分別有乾炒鍋,烤魚 主食,小菜,小食,甜品和飲品,我在想:應該挺適合遊客食的,原因是以辣為主,愛吃辣的你不能放過。小食椒拌松花蛋$42一場嚟到一定要試下呢度嘅皮蛋,皮蛋的外層晶瑩剔透,而蛋黃嘅部分非常完林,帶點粉感,配上適量蔥花,辣辣的醬汁和辣油,十分好食,是一個不錯的開胃小食。我哋揀咗一條烤魚 清江魚$298 還選擇了 風味醬香味,成條魚有個鍋打斜咁長,超大隻,都咪話唔抵食,醬汁香噴噴而且香濃得很,十分吸引。雖然魚肉在上檯之前已經熟透,但是伴著醬汁烤一烤,味道更鮮和大金香,清江魚的魚肉比較淋身,骨亦是粗骨,唔會話食得好狼狽呢,女仔食都好OK.魚主要食肉,魚味都ok。魚皮方面非常厚實,食落去啖啖都係油脂,個人認為魚肉林生幼嫩,實在美味~~~底下附有一些芽菜,非常爽口和多水分。食飽飽就離開喇~

小食

食飽飽就離開喇~
2017-09-05 101 浏览
昨晚我約了同學聚舊,好耐冇見我哋就約埋一齊食飯,行過見到呢個舖頭名好有趣,跟住就入去試吓,我哋兩個都冇乜頭緒食什麽·,就請個店員為我哋介紹,我哋首先試個香鍋田雞$128,味道不錯喎,係揀左小辣的孜然味,啲田爆得很香,爆完仲好嫩滑,個孜然味帶起個田雞,味道更出色,食到尾個鑊氣都仲未散。因為我哋加左錢,好似車仔麵咁加餸。然後我哋就食鹵香豬手,個鹵水做得好出色,豬手又煮得好入味,又林又甜,個皮仲識得彈彈吓,食得出係較新鮮的肉,沒有經過漂白。肥牛好多人都食過,但係佢係用正中嘅美國肥牛,仲喺頂級雪花肥牛添,肥瘦均勻,配合師傅功夫,相得益彰,就連普通嘅雞翼都煮到非常美味,呢啲就係叫做真功夫,仲有佢嘅芝士腸都唔差㗎,最後一個夫妻肺片,少啲功力都做 唔到咁好食,夫妻肺片$62做小食,裏面做得幾入味,吃下去非常香滑而且彈牙,再加埋啲芫荽味道更加豐富,不過小心啲最好唔好食到啲辣椒粒,因都幾辣!優質嘅材料,加上功夫了得嘅人才,名副其實同佢個舖頭名一樣。

優質嘅材料,加上功夫了得嘅人才,名副其實同佢個舖頭名一樣。
2017-09-03 116 浏览
原本諗住去金百利另一間餐廳食辣野,點知超多人等位,諗住走嘅時候,無意中發現呢間新開嘅烤魚餐廳,剛好有位就入咗去。渝翁招牌豆花烤魚想叫清江魚但賣哂,店員推薦桂花魚。我同朋友都唔算好食得辣,所以揀咗小辣。烤魚好香,魚肉好滑,無乜骨,雖然有好多辣椒,但味道唔會太辣,辣得好過癮。條魚嘅底放左好多芽菜,四角有豆腐,正!另外仲點咗響鈴、金菇、蘿蔔等配料,吸哂啲辣油非常邪惡。飲品方面,我地點咗黑加侖子味Somersby Crush,解渴解辣!兩個人食一條烤魚已經好飽肚,最後仲有火龍果食。

渝翁招牌豆花烤魚

兩個人食一條烤魚已經好飽肚,最後仲有火龍果食。