2016-03-05 1902 浏览
鮮甜蝦汁沾麵。有水準的配料,值得一試。8/10 「海老名」在我的想吃名單很久。有一天一支弓吃飯,便決定由港島區來長沙灣一試。「海老名」和姊妹店「隱家」一樣隱蔽。幸好來長沙灣地鐵站距離不算太遠, 看見麥當勞旁邊的橫巷便是。店內只得數張座位,店內外都貫徹了沾麵達人Meter Chan簡約平實的作風。海老名是日本地方名。但顧名思義,海老名是主打海老(蝦)沾汁的沾麵。選擇貴精不貴多,分別為海老醬油,海老味噌和海老番茄沾麵,還有限定版的海膽沾汁。我相信味噌應會保留最多蝦味,所以點了這個。再加了八元點了特制櫻花蝦的蝦玉。湯底方面,蝦味挺突出。雖然味噌的鹹香味確有點蓋過蝦湯的風頭,但問題不大。我覺得「周月」曾經推出過的蝦湯沾麵味道較為濃郁一點,但海老名的已是非常不錯。麵條比「周月」的略為幼一點。口感十足,掛湯能力亦不錯。份量大概有300克左右,我屬於中等食量,覺得這份量剛好。不要忘記加入山葵檸檬汁(有輕微山葵辣味的檸檬汁) 或櫻花蝦醋 (是浸著櫻花蝦的白醋),兩樣絕對能有消膩提鮮的作用, 大大豐富了味覺層次。兩大塊叉燒實在非常讚! 相信應為近豬腩的部位。火灼過後帶出了脂香。香濃有肉味,有嚼勁但絕對
鮮甜蝦汁沾麵。
有水準的配料,
值得一試。

8/10

海老名是日本地方名。但顧名思義,海老名是主打海老(蝦)沾汁的沾麵。選擇貴精不貴多,分別為海老醬油海老味噌海老番茄沾麵,還有限定版的海膽沾汁。
我相信味噌應會保留最多蝦味,所以點了這個。

再加了八元點了特制櫻花蝦的蝦玉。

兩大塊叉燒實在非常讚! 相信應為近豬腩的部位。火灼過後帶出了脂香。香濃有肉味,有嚼勁但絕對不韌。可能是近來吃過最好吃的叉燒之一。蛋的流心度很高,但我反而喜歡較熟一點的。
我原以為櫻花蝦玉是櫻花蝦的天婦羅餅,但原來完全不是這回事,而是一碟天婦羅碎。雖然我看不到這碟天婦羅碎和櫻花蝦有什麼特別的關係,但放進沾汁內能大大增進口感。
最後加入下湯後整碗蝦湯後的沾汁湯非常有鮮味,我覺得比「周月」更勝一籌。非常不錯。
喜歡蝦湯沾麵的朋友絕對可以一試。

8/10

2016-03-04 874 浏览
店名有海老字樣,天真的以為,湯裡會有蝦。 走進店裡才發覺,賣的只是蝦汁沾麵。 就選最平宜的一款吧。湯底不濃,但很油。湯裡有兩片肉,超級肥,跟有點蝦腥味的湯底不是很匹配。 麵底一看就知不爽,掛湯能力亦一般。入口鹹味佔了上風,害得蝦味無法用鮮字來形容。跟湯上的流心蛋留到最後才吃。一咬下去,蛋黃就流了出來,是生的,不能叫流心吧。最可怕的還是蛋白,鹹得要命。我放棄了加湯,結賬離開,在店傍老麥處買了一杯新地筒,中和一下口中的鹹味。
店名有海老字樣,天真的以為,湯裡會有蝦。

走進店裡才發覺,賣的只是蝦汁沾麵。
蝦汁醬油沾麵

2016-02-26
2016-02-21 776 浏览
之前睇到雜誌介紹海膽拉麵一直好想試,尋日終於有機會一嘗。間鋪有d難揾,因為鋪外門無招牌,門口又細,繞咗大廈一圈先揾到,原來係m記旁邊。今次我同男朋友好早就去到,大概6點幾,但係入面差唔多坐滿,大概得十個坐位,第一時間問仲有無海膽沾麵,好彩仲有3碗,我就要一碗試下,我男朋友再點另一款櫻花蝦醬油沾麵試下 。海膽膽麵好快送上,首先試一下個湯,好清甜,海膽味唔算太濃郁,另外麵上有雞肉同糖心蛋,糖心蛋啱啱好,流黃,好食,雞肉有驚喜,睇上去好似白灼,但食落好入味,但唔會搶咗海膽鮮味,好夾。跟住就試埋我男朋友碗櫻花蝦醬油沾麵,蝦味好濃,對我嚟講醬油唔算太鹹,可能我平時食開重口味,湯有少少辣,但惹味,不過湯就較油。兩碗比較,我就中意 櫻花蝦醬油沾麵多d,因為味濃,同埋我本身好中意食蝦。總括兩碗都好味。
。總括兩碗都好味。
2016-01-29 1030 浏览
一直都對呢間沾麵略有所聞, 我本身就對沾麵麻麻地可能之前食過既感覺都麻麻地.........今次老公就提議去試下海老名喇深水埗長沙灣一帶我地一向都熟既不過呢間小店既門口位真係隱閉左少少佢係正麥叔叔隔離但又冇咩違和感, 哈哈!我地去到都8點幾, 正值晚飯時間好好彩一入去就有2個位, 唔使等坐底左睇MENU, 佢呢度主打海老既沾麵所以款式都係得3款 - 味增/醬油/蕃茄而係呢個期間都一個限定既海膽拉麵不過一場黎到, 試左佢既主打先啦我同老公分別叫左味增同醬油係度等食期間瞄到隔離位既麵好粗身既麵條, 都有D擔心會唔會口感唔係幾好終於黎到喇~~試飲啖湯, 嘩, 濃味得黎帶有小小微辣可能係佢落左DD辣油去提升味道我既醬油湯底就偏咸, 而老公既味增湯就會清D如果想食到蝦既味道, 試海老味增會比較好~跟住佢既指示, 將一小撮麵放入湯再食點評下先第一下入口有驚喜,驚喜在於麵雖然粗身, 但唔會太硬或過稔, 冇梘水味掛湯能力高, 入口麵同湯都非常之夾一直都覺得食沾麵係特別膩同滯,但呢度就冇呢種感覺, 一路食都保持到個口感唔會走樣再講既係叉燒, 出親去食拉麵/沾麵最驚就係塊叉燒好怕個陣濃烈既豬豬味呢間夾起一
一直都對呢間沾麵略有所聞, 我本身就對沾麵麻麻地

可能之前食過既感覺都麻麻地.........

今次老公就提議去試下海老名喇

深水埗長沙灣一帶我地一向都熟既

不過呢間小店既門口位真係隱閉左少少

佢係正麥叔叔隔離但又冇咩違和感, 哈哈!

我地去到都8點幾, 正值晚飯時間

好好彩一入去就有2個位, 唔使等

坐底左睇MENU, 佢呢度主打海老既沾麵

所以款式都係得3款 - 味增/醬油/蕃茄

而係呢個期間都一個限定既海膽拉麵

不過一場黎到, 試左佢既主打先啦

我同老公分別叫左味增同醬油

係度等食期間瞄到隔離位既麵

好粗身既麵條, 都有D擔心會唔會口感唔係幾好

終於黎到喇~~
試飲啖湯, 嘩, 濃味得黎帶有小小微辣

可能係佢落左DD辣油去提升味道

我既醬油湯底就偏咸, 而老公既味增湯就會清D

如果想食到蝦既味道, 試海老味增會比較好~
跟住佢既指示, 將一小撮麵放入湯再食

點評下先

第一下入口有驚喜,

驚喜在於麵雖然粗身, 但唔會太硬或過稔, 冇梘水味

掛湯能力高, 入口麵同湯都非常之夾

一直都覺得食沾麵係特別膩同滯,

但呢度就冇呢種感覺, 一路食都保持到個口感唔會走樣
再講既係叉燒, 出親去食拉麵/沾麵最驚就係塊叉燒

好怕個陣濃烈既豬豬味

呢間夾起一睇, 有燒過既痕跡

入口一D豬豬味都冇, 亦都唔o鞋口

個邊位連住有少少脂肪部份, 點下D湯黎食好好味

呢度既叉燒真係一讚!

至於配菜, 呢度既沾麵配有一份脆脆+紫菜

原來將D脆脆粒倒埋落去一齊食口感幾特別Bor!!

不得不提係隻蛋, 簡直係一絕

內層既中間係半熟既蛋黃, 再包住流心既蛋黃汁....

個蛋既生熟程度真係無得頂!!!!

食完麵之後將碗放係BAR枱, 師傅會幫你加湯

就咁飲個湯呢, 醬油湯底都係咸左少少

不過試下都無妨既~

整體黎講我同老公都覺得呢度既沾麵好出色, 值得一試

唯一做得麻麻既地方係d荀絲, 個樣好乾爭爭同埋食落去唔爽口

不過留意店既位真係唔多, 我地食完一出黎已經排哂長龍

同埋呢間野都收得幾早架!!

2016-01-25
2016-01-26 1107 浏览
住係葵青區的朋友有日同我講起,話長沙灣有間食沾麵既幾好味💁🏻,聽到我心思思,第二日就同男朋友去左試👫真係好耐冇黎過長沙灣,不過都唔算難搵,地鐵站一出行小小路就到🏃🏻🚶🏻🏃🏻,夜晚鋪頭開六點,同男朋友六點半去到未算好多人,鋪頭入面細細,大概得十個座位到🛋,但個感覺勝在夠親切,可以望住師傅煮麵 🍲,又可以同師傅傾下計講返沾麵先,鋪頭得4️⃣四款沾麵,同三款都係主打櫻花蝦🍤,有🍘醬油湯底,🍥味噌湯底同🍅蕃茄湯底,至於第四款就係㊙️每日十碗限定既海膽湯底沾麵💥依間沾麵麵既粗幼度同湯既濃淡味已經set好左,唔同平時食拉麵咁有得揀,不過都可以另加配料同麵底,咁我同男朋友就嗌左🍥味噌櫻花蝦湯沾麵($88)同🍜海膽湯沾麵($128)睇下個湯先🍲,首先出場既係味噌櫻花蝦湯,蝦湯顔色鮮豔,配上櫻花蝦同蔥碎🌿,濃郁又滋味😋,每張枱上面都有㊙️自加制既蝦醋🍶同山葵檸檬醋🍋,加埋蝦醋入去湯入面,酸酸地更帶出蝦湯既鮮味,大家都可以試下🤘🏻 而海膽湯底比大家睇下,嘩👀,成塊海膽係入面,真係冇厄你真材實料,一啖一滋味,如果兩個湯比較,海膽湯味道偏酸,而味噌櫻花蝦湯味道就較咸,各有各特色而麵條比平時出去食既粗,口感煙韌🍜,上麵

而麵條比平時出去食既粗,口感煙韌🍜,上麵既時候已經配埋兩片叉燒同一隻流心蛋🍳,叉燒肥瘦均勻🐷,一片都成都煙肉片咁長,將個叉燒浸係個湯到食入哂味,而流心蛋一夾,個蛋黃真係湧出黎,係湧出黎💦,而唔係半天掉咁流出黎

好耐都冇食過咁既流心蛋,基本上成餐都好滿意😼,係男朋友大食話麵量唔夠多🙄,大家可以參考下啦🤗
2016-01-25
我兩公婆都喜愛濃味同有咬感嘅面。。呢到完全滿足到我地。。佢地4間分店都試過,還是呢到最好味!!而家每月最少都黎一次佢有三款口味蕃茄:蕃茄味過濃,蓋過左蝦湯,沾面食時還可,但加清湯飲後就失色了味增:同蝦湯係最夾,好鮮!!加湯後更鮮醬油:同蝦湯都好夾,雖然無味增咁鮮,但有另一種口感,我個人十分喜歡!!!呢3個湯底,食前一定要落佢嘅蝦醋同wasabi汁,大概各一湯匙嘅分量,會另到蝦嘅鮮味更出。。面係我地最讚嘅地方。。夠煙硬,夠哂口感,喜歡食軟嘅可以叫師傅煮軟身啲。。食飽飽面,加湯唔好加太多,唔好加超過你淨返嘅湯嘅分量,然後真係要跟佢指示,成碗飲,用匙羹飲真係會唔同左味(好神奇!!)記得要飲哂佢,因為精華就係最後一啖。。
我兩公婆都喜愛濃味同有咬感嘅面。。呢到完全滿足到我地。。
佢地4間分店都試過,還是呢到最好味!!
而家每月最少都黎一次
佢有三款口味
味增:同蝦湯係最夾,好鮮!!
加湯後更鮮

2016-01-06 1339 浏览
今日同男友放假就去try下一直好想試嘅沾麵,之前試過黎食,點知佢落左場,所以今次早少少黎。由於我地係睇《飲食男女》介紹而得知哩間店舖,講到好似好正咁,不得不試!其實個門面真係唔多覺哩間舖,我第一次黎係搵左好一陣先見到。首先我自己先入左去,見到坐位真係唔多,我估可以坐到大概十個人,跟住有個類似樓面嘅人問我幾位,我就話兩位,然後佢就問我到齊人未,(由於男友泊緊車,所以就遲少少先入到)我就話行緊黎,之後佢咩都冇講,就咁求其指我埋去坐。其實本人真係除左食物質素外,都好著重服務,雖然哩間餐廳唔係咩高級酒店,但我覺得基本禮貌都應該要有卦,但我完全feel 唔到囉,就算啲裝修有幾日本風情,啲食物有幾咁日本風味都好,但連基本嘅服務都冇,就真敗北!我個心情已經俾果個差差的樓面影響左,但我評核食物都會保持中肯的,我同我男友各order 左一款沾麵。哩間舖出名自佢嘅蝦湯底,所以佢係得3款口味選擇的,我地分別選擇左海老醬油味同海老蕃茄味,而佢唔似得一般拉麵店可以選擇味道嘅濃度同麵嘅軟硬度,一切都係由佢決定。 男友之選:海老醬油味,望落去好似幾好味,先黎一口湯,好濃烈嘅味道,但可惜唔係海老味道,而係䶢味。再黎夾

男友之選:海老醬油味,望落去好似幾好味,先黎一口湯,好濃烈嘅味道,但可惜唔係海老味道,而係䶢味。再黎夾起啲麵,係熱的,因為一夾起,就出煙,啲麵比我想像中粗,因為之前係日本食嘅沾麵係幼啲,(其實本人對食沾麵嘅經驗唔太多,但對沾麵嘅食法都幾有興趣,所以正逐步試下唔同嘅店舖)我估麵嘅粗幼應該係每位師傅嘅選擇,因此冇特別質疑。

好,入正題喇,將麵先沾啲湯,一食,味道尚可,但真係如之前我睇嘅一則食評所講掛湯程度一般,因此食嘅時候,食唔到蝦湯嘅味道,只有濃湯嘅味道同鹹味。

me 之選:海老蕃茄味,其實同我男友果碗差不多,不過我果碗多左蕃茄肉,而且味道冇咁鹹。湯裡面仲有粒流心蛋,蛋黃流心度係不錯的,但湯味太濃,口腔已經感受唔到蛋黃嘅味道,太可惜了!

整體來說,湯味太濃,令其他食材失色了,而且海老嘅味道完全發揮唔到出黎,真係可惜中嘅可惜!老實講,本人食過海老味更濃嘅湯底,但又唔會覺得䶢味過重,相信哩間舖都唔需要翻兜了!
2016-01-04 1130 浏览
經常食日式拉麵覺得無新意, 不妨試試沾麵~沾麵, 其實係用面條沾上濃湯食用, 沾麵所用的濃湯會比拉麵用的湯更濃郁, 而麵條亦不會浸泡在湯中,食得慢都唔怕麵條變軟。店面十分清簡, 亦不顯眼, 店內地方很少,基本上就只有10個位左右, 並肩而坐, 由於空間較位狹窄,所以大家食完就馬上離開, 等位亦都唔會太耐。  要留意營業時間 3點-6點會休息的。 等緊沾麵時, 可以睇下枱上的食用教學, 沾麵食完後, 可以請店員加湯,再飲用。今次點左2款口味, 分別係醬油/ 味噌沾麵, 每碗沾麵都會配上紫菜及脆米,叉燒, 糖心蛋。(店內提供3款口味, 還有一款係蕃茄味)湯底用多款材料熬製,亦用了,豬骨,櫻花蝦等, 所以味道鮮甜濃郁, 由於沾麵係用麵條去沾上湯底食用, 所以湯底味道偏重。脆米加強了口感 麵條比較粗身,有口感叉燒層層分明,非常軟綿糖心蛋比較遜色, 做到半熟流心效果, 但沒有糖心另外, 店內提供兩種調味, 分別係wasabi+檸檬汁, 用櫻花複浸的醋.idea 新穎, 不過個人認為唔加調味會好d.一碗沾麵份量其實都幾多, 女生未必食得哂.
經常食日式拉麵覺得無新意, 不妨試試沾麵~

(店內提供3款口味, 還有一款係蕃茄味)
, 由於沾麵係用麵條去沾上湯底食用, 所以湯底味道偏重。
脆米加強了口感

麵條比較粗身,有口感

叉燒層層分明,非常軟綿

糖心蛋比較遜色, 做到半熟流心效果, 但沒有糖心
味噌沾麵
醬油味沾麵
糖心蛋
idea 新穎, 不過個人認為唔加調味會好d.

一碗沾麵份量其實都幾多, 女生未必食得哂.
2016-01-01
醬油味沾麵
2015-12-28 1047 浏览
今日出開深水步之後打算行去D2Place..由於當昤太飽決定唔食呢間之際...但又基於八卦的心態所以搵下間野係邊…搵左3次終於搵到佢喇...由於咁辛苦搵到….當時差唔多5點15, 所以我地決定坐係隔離麥記等45分鐘等佢開門!店仔細細但入面都坐到13位客人,2位侍應而師傅好似有4位, 當時做緊海膽湯底的限定10碗, 但我地冇試, 嗌左味噌湯底同醬油湯底! 每一位都送呢碟野…可以就咁食/放係湯入面! 排隊等位時已經聞到好香的蝦味..到食的時候都有蝦味..但冇排隊聞到的咁香..但係食到最尾個蝦味超濃郁!!同埋有D細細粒的鮮蝦肉..可能我一開始食的時候拌得唔夠勻所以食到尾先有濃濃的蝦味!由於太飽同埋覺得個湯算多油的關係, 我地冇再加清湯飲埋原本的湯喇! 但總括來講都滿意呢間沾麵店, 因為佢係配合蝦呢個主題, 真係有濃濃的蝦湯味! 同埋服務都唔錯架!
2015-12-27
2015-12-15 1343 浏览
近期迷上沾麵雖然我唔喜歡食蝦,但都阻止唔到我去試!蝦味沾麵/拉麵都唔太普遍,感覺幾新鮮。開頭食蝦味幾香幾濃,但食到中段就感覺咸味居多。湯上有層蝦油,我自已就覺得油膩感太強,食到中後段會辛苦。 個 溏心蛋texture唔錯,但個湯咸蛋又咸,夾埋唔太好食。如果個蛋甜啲中和翻會好啲。叉燒係炙燒嘅,幾香,唔錯。麵我認為中等,合格。個湯入面有好多乾細蝦,配合起黎口感幾好雖然食完好飽,但食沾麵點都要加清湯飲埋先得!對於呢碗沾麵都幾滿意,環境都唔錯。喜歡沾麵嘅可以試下ps 邊食邊見到師傅處理一籮籮鮮蝦lol夠哂fresh
近期迷上沾麵

雖然我唔喜歡食蝦,但都阻止唔到我去試!

蝦味沾麵/拉麵都唔太普遍,感覺幾新鮮。

麵豉

叉燒係炙燒嘅,幾香,唔錯。

麵我認為中等,合格。

個湯入面有好多乾細蝦,配合起黎口感幾好

雖然食完好飽,但食沾麵點都要加清湯飲埋先得!

對於呢碗沾麵都幾滿意,環境都唔錯。

喜歡沾麵嘅可以試下

ps 邊食邊見到師傅處理一籮籮鮮蝦lol夠哂fresh
賣完旗無意間搜尋到這沾面,門面極度平實,走過也不會發現,進去小店很親切,很簡單的3款沾面,職員推介重蝦味選味噌,另外揀醬油味或酸酸地蕃茄,按各人喜好。與友人一人一款點了醬油及味噌,上菜時外表很像,都是紅紅的湯底,味道實說差不多,味噌蝦味會濃點。沾面汁內已有店內所有配料,櫻花蝦,叉燒2塊,葱花,荀,旦1隻,紫菜,汁較稀身,但味很濃香,面身較粗,很彈牙,控制火候很準確,一讚。叉燒帶點肥,旦很好吃,流心外,亦很入味,吃完可加湯把所有精華喝盡。長沙灣區有此小店,很值得支持。
味噌(左)與醬油(右)
味噌
2015-11-07
It’s pretty strange because with so many new opening of Ramen shops and many pertain to be imported from Japan, not many are really that ‘Japanese’ Level Great. To the point sometimes I just give up trying.. The Wasabi Lemon and Sakura Ebi Prawn Vinegar - These were actually quite complimentary on the Tsukemen itself… . Agedama and Seaweed - Served on the side. Shoyu Ebi Tsukemen – $88We did ordered both a Shoyu and Miso version. Both had Pork Tonkotsu base anyway, for some reason whoever opens

Agedama and Seaweed -
Served on the side

Shoyu Ebi Tsukemen – $88
We did ordered both a Shoyu and Miso version. Both had Pork Tonkotsu base anyway, for some reason whoever opens a ramen shop in HK, can’t get rid of the pork part of the equation. May be they think we Hong Kongers somehow like the pork bit.

Overall -
I really liked this Ramen shop. It got everything covered, although their egg could be cooked better..

************************
Price: $88

Food: ♕♕♕♕♕

Address: Shop 20, G/F., Manor Centre, 213 Un Chau Street, Cheung Sha Wan

長沙灣元州街213號美居中心20號舖

Ph: 3954 5528

2015-11-02 1386 浏览
一睇個門口,係完全零裝修嘅,但望落反而有番幾分日式居酒屋嘅風味,仲有啲隱世feel添。大家可能問個門牌去咗邊,原來就係掛咗喺營業時間張紙上面叮屎咁大個正方形牌仔,真係要比十個趣佢。入到去,都係典型日式食店嘅裝修。不過小編同朋友第一眼望到嘅都係「女優」塊牌,心諗呢度果然夠哂地道。。。小妹好鍾意呢一種日式open kithen, 你可以見到廚師好專注咁整野食. 值得稱讚既係果舊叉燒師傅專登用火槍燒一燒先上, 好食! 一睇張menu紙,大家見到好簡單,三款湯底,分別係海老醬油、海老味噌、海老番茄,價錢就分別係78、88、98蚊,有跟基本配料,再可以自己另加配料。咁小編同朋友們就自然叫哂三款湯底試真佢。小妹食左海老番茄沾面,先講個沾面湯底, 相比之前食果間隱家拉面, 冇咁濃, 易入口好多, 隱家食食下會到食唔到太多, 呢一個好重蝦頭煲出梨既解味, 未食已經流曬口水. 而蕃茄都好濃郁, 想講返句蕃茄同海老真係好夾!好好食!不過個面我就一般般, 小妹覺得唔太夠彈口, 上來的時侯熱辣辣.我鍾意食過左冷河的面, 會更加爽口彈牙!另外海老名有個自家制washabi X lemon 既醬汁, 食落去夠酸好

另外海老名有個自家制washabi X lemon 既醬汁, 食落去夠酸好醒神,估唔到呢2種材料都幾夾!小妹朋友叫左的海老醬油同海老味贈都好食, 大家一致覺得呢一間好食過西九的隱家. 不過唔講唔知, 呢一間海老名同隱家再加混亂拉面都係同一個老細~唔怪得一入去 覺得個FEEL有D似

總括來講, 值得encore

2015-10-30
2015-10-28 1127 浏览
我唔算一個熱愛食拉麵既人, 而沾麵更加係第一次試...今次這間是友人介紹話想來試下..我地未夠6點就來排隊等入去..6點多少少店員就俾我地入內啦...店鋪面積好細我地選最尾既位置, 更好當時唔算滿座, 所以都唔算好迫..餐牌亦只係得3款口味選擇, 我同友人叫點一款...友人點左海老味噌, 而我就係海老醬油..一邊望住師傅整面唔洗5分鐘麵就已經來到...同時大家可以係枱上有教點樣食佢地既沾麵.來到我地先試下2款拉麵湯底有無分別, 講真我同友人都唔係好食得出.不過個湯底真係有好濃的蝦味, 如果喜歡蝦湯的朋友. 這裡的湯底真係值得一試.湯是夠濃但我覺得麵身偏硬身, 至於其他配料如日式叉燒都唔錯厚厚2塊, 但我最愛都係佢地既溏心蛋店主慷慨地每碗都是一整隻蛋而且入面仲係好滑蛋黃半熟真係好好味...食完個麵後就可以叫店員幫忙加清湯再品嚐佢地既蝦湯, 這時個湯仍然有好濃的蝦湯不過就覺得無之前咁油.整體來講就算第一次食沾麵的我都覺得這裡的真材實料而且價格合理, 值得一來試下.

2015-10-03
2015-10-12 1211 浏览
朋友推介我去深水埗既拉麵店做白老鼠,地方果然好隱世,我係條街來回行左幾轉,都見唔到個門口.入面去,先知道店鋪名字叫海老名...咁姐係食蝦湯啦.細看原來呢度都係食沾麵既,咁就隨意試試個海老味噌$88.(其實都係得3款).個湯汁果然不錯,蝦味好香,有o的似龍蝦味噌湯既感覺,並唔係求其放蝦油個種做法.值得一讚.蝦同味噌MIX埋後2者既味道亦共存,非常好.麵條掛湯力不錯,亦彈牙,蛋做得夠溏心,不過蛋黃唔夠味.叉燒唔鞋還不錯~~地方淺窄,食完好快點閃水.
2015-09-03