2016-01-06 1339 浏览
今日同男友放假就去try下一直好想試嘅沾麵,之前試過黎食,點知佢落左場,所以今次早少少黎。由於我地係睇《飲食男女》介紹而得知哩間店舖,講到好似好正咁,不得不試!其實個門面真係唔多覺哩間舖,我第一次黎係搵左好一陣先見到。首先我自己先入左去,見到坐位真係唔多,我估可以坐到大概十個人,跟住有個類似樓面嘅人問我幾位,我就話兩位,然後佢就問我到齊人未,(由於男友泊緊車,所以就遲少少先入到)我就話行緊黎,之後佢咩都冇講,就咁求其指我埋去坐。其實本人真係除左食物質素外,都好著重服務,雖然哩間餐廳唔係咩高級酒店,但我覺得基本禮貌都應該要有卦,但我完全feel 唔到囉,就算啲裝修有幾日本風情,啲食物有幾咁日本風味都好,但連基本嘅服務都冇,就真敗北!我個心情已經俾果個差差的樓面影響左,但我評核食物都會保持中肯的,我同我男友各order 左一款沾麵。哩間舖出名自佢嘅蝦湯底,所以佢係得3款口味選擇的,我地分別選擇左海老醬油味同海老蕃茄味,而佢唔似得一般拉麵店可以選擇味道嘅濃度同麵嘅軟硬度,一切都係由佢決定。 男友之選:海老醬油味,望落去好似幾好味,先黎一口湯,好濃烈嘅味道,但可惜唔係海老味道,而係䶢味。再黎夾

男友之選:海老醬油味,望落去好似幾好味,先黎一口湯,好濃烈嘅味道,但可惜唔係海老味道,而係䶢味。再黎夾起啲麵,係熱的,因為一夾起,就出煙,啲麵比我想像中粗,因為之前係日本食嘅沾麵係幼啲,(其實本人對食沾麵嘅經驗唔太多,但對沾麵嘅食法都幾有興趣,所以正逐步試下唔同嘅店舖)我估麵嘅粗幼應該係每位師傅嘅選擇,因此冇特別質疑。

好,入正題喇,將麵先沾啲湯,一食,味道尚可,但真係如之前我睇嘅一則食評所講掛湯程度一般,因此食嘅時候,食唔到蝦湯嘅味道,只有濃湯嘅味道同鹹味。

me 之選:海老蕃茄味,其實同我男友果碗差不多,不過我果碗多左蕃茄肉,而且味道冇咁鹹。湯裡面仲有粒流心蛋,蛋黃流心度係不錯的,但湯味太濃,口腔已經感受唔到蛋黃嘅味道,太可惜了!

整體來說,湯味太濃,令其他食材失色了,而且海老嘅味道完全發揮唔到出黎,真係可惜中嘅可惜!老實講,本人食過海老味更濃嘅湯底,但又唔會覺得䶢味過重,相信哩間舖都唔需要翻兜了!
2016-01-04 1123 浏览
經常食日式拉麵覺得無新意, 不妨試試沾麵~沾麵, 其實係用面條沾上濃湯食用, 沾麵所用的濃湯會比拉麵用的湯更濃郁, 而麵條亦不會浸泡在湯中,食得慢都唔怕麵條變軟。店面十分清簡, 亦不顯眼, 店內地方很少,基本上就只有10個位左右, 並肩而坐, 由於空間較位狹窄,所以大家食完就馬上離開, 等位亦都唔會太耐。  要留意營業時間 3點-6點會休息的。 等緊沾麵時, 可以睇下枱上的食用教學, 沾麵食完後, 可以請店員加湯,再飲用。今次點左2款口味, 分別係醬油/ 味噌沾麵, 每碗沾麵都會配上紫菜及脆米,叉燒, 糖心蛋。(店內提供3款口味, 還有一款係蕃茄味)湯底用多款材料熬製,亦用了,豬骨,櫻花蝦等, 所以味道鮮甜濃郁, 由於沾麵係用麵條去沾上湯底食用, 所以湯底味道偏重。脆米加強了口感 麵條比較粗身,有口感叉燒層層分明,非常軟綿糖心蛋比較遜色, 做到半熟流心效果, 但沒有糖心另外, 店內提供兩種調味, 分別係wasabi+檸檬汁, 用櫻花複浸的醋.idea 新穎, 不過個人認為唔加調味會好d.一碗沾麵份量其實都幾多, 女生未必食得哂.
經常食日式拉麵覺得無新意, 不妨試試沾麵~

(店內提供3款口味, 還有一款係蕃茄味)
, 由於沾麵係用麵條去沾上湯底食用, 所以湯底味道偏重。
脆米加強了口感

麵條比較粗身,有口感

叉燒層層分明,非常軟綿

糖心蛋比較遜色, 做到半熟流心效果, 但沒有糖心
味噌沾麵
醬油味沾麵
糖心蛋
idea 新穎, 不過個人認為唔加調味會好d.

一碗沾麵份量其實都幾多, 女生未必食得哂.
2016-01-01
醬油味沾麵
2015-12-28 1046 浏览
今日出開深水步之後打算行去D2Place..由於當昤太飽決定唔食呢間之際...但又基於八卦的心態所以搵下間野係邊…搵左3次終於搵到佢喇...由於咁辛苦搵到….當時差唔多5點15, 所以我地決定坐係隔離麥記等45分鐘等佢開門!店仔細細但入面都坐到13位客人,2位侍應而師傅好似有4位, 當時做緊海膽湯底的限定10碗, 但我地冇試, 嗌左味噌湯底同醬油湯底! 每一位都送呢碟野…可以就咁食/放係湯入面! 排隊等位時已經聞到好香的蝦味..到食的時候都有蝦味..但冇排隊聞到的咁香..但係食到最尾個蝦味超濃郁!!同埋有D細細粒的鮮蝦肉..可能我一開始食的時候拌得唔夠勻所以食到尾先有濃濃的蝦味!由於太飽同埋覺得個湯算多油的關係, 我地冇再加清湯飲埋原本的湯喇! 但總括來講都滿意呢間沾麵店, 因為佢係配合蝦呢個主題, 真係有濃濃的蝦湯味! 同埋服務都唔錯架!
2015-12-27
2015-12-15 1343 浏览
近期迷上沾麵雖然我唔喜歡食蝦,但都阻止唔到我去試!蝦味沾麵/拉麵都唔太普遍,感覺幾新鮮。開頭食蝦味幾香幾濃,但食到中段就感覺咸味居多。湯上有層蝦油,我自已就覺得油膩感太強,食到中後段會辛苦。 個 溏心蛋texture唔錯,但個湯咸蛋又咸,夾埋唔太好食。如果個蛋甜啲中和翻會好啲。叉燒係炙燒嘅,幾香,唔錯。麵我認為中等,合格。個湯入面有好多乾細蝦,配合起黎口感幾好雖然食完好飽,但食沾麵點都要加清湯飲埋先得!對於呢碗沾麵都幾滿意,環境都唔錯。喜歡沾麵嘅可以試下ps 邊食邊見到師傅處理一籮籮鮮蝦lol夠哂fresh
近期迷上沾麵

雖然我唔喜歡食蝦,但都阻止唔到我去試!

蝦味沾麵/拉麵都唔太普遍,感覺幾新鮮。

麵豉

叉燒係炙燒嘅,幾香,唔錯。

麵我認為中等,合格。

個湯入面有好多乾細蝦,配合起黎口感幾好

雖然食完好飽,但食沾麵點都要加清湯飲埋先得!

對於呢碗沾麵都幾滿意,環境都唔錯。

喜歡沾麵嘅可以試下

ps 邊食邊見到師傅處理一籮籮鮮蝦lol夠哂fresh
賣完旗無意間搜尋到這沾面,門面極度平實,走過也不會發現,進去小店很親切,很簡單的3款沾面,職員推介重蝦味選味噌,另外揀醬油味或酸酸地蕃茄,按各人喜好。與友人一人一款點了醬油及味噌,上菜時外表很像,都是紅紅的湯底,味道實說差不多,味噌蝦味會濃點。沾面汁內已有店內所有配料,櫻花蝦,叉燒2塊,葱花,荀,旦1隻,紫菜,汁較稀身,但味很濃香,面身較粗,很彈牙,控制火候很準確,一讚。叉燒帶點肥,旦很好吃,流心外,亦很入味,吃完可加湯把所有精華喝盡。長沙灣區有此小店,很值得支持。
味噌(左)與醬油(右)
味噌
2015-11-07
It’s pretty strange because with so many new opening of Ramen shops and many pertain to be imported from Japan, not many are really that ‘Japanese’ Level Great. To the point sometimes I just give up trying.. The Wasabi Lemon and Sakura Ebi Prawn Vinegar - These were actually quite complimentary on the Tsukemen itself… . Agedama and Seaweed - Served on the side. Shoyu Ebi Tsukemen – $88We did ordered both a Shoyu and Miso version. Both had Pork Tonkotsu base anyway, for some reason whoever opens

Agedama and Seaweed -
Served on the side

Shoyu Ebi Tsukemen – $88
We did ordered both a Shoyu and Miso version. Both had Pork Tonkotsu base anyway, for some reason whoever opens a ramen shop in HK, can’t get rid of the pork part of the equation. May be they think we Hong Kongers somehow like the pork bit.

Overall -
I really liked this Ramen shop. It got everything covered, although their egg could be cooked better..

************************
Price: $88

Food: ♕♕♕♕♕

Address: Shop 20, G/F., Manor Centre, 213 Un Chau Street, Cheung Sha Wan

長沙灣元州街213號美居中心20號舖

Ph: 3954 5528

2015-11-02 1383 浏览
一睇個門口,係完全零裝修嘅,但望落反而有番幾分日式居酒屋嘅風味,仲有啲隱世feel添。大家可能問個門牌去咗邊,原來就係掛咗喺營業時間張紙上面叮屎咁大個正方形牌仔,真係要比十個趣佢。入到去,都係典型日式食店嘅裝修。不過小編同朋友第一眼望到嘅都係「女優」塊牌,心諗呢度果然夠哂地道。。。小妹好鍾意呢一種日式open kithen, 你可以見到廚師好專注咁整野食. 值得稱讚既係果舊叉燒師傅專登用火槍燒一燒先上, 好食! 一睇張menu紙,大家見到好簡單,三款湯底,分別係海老醬油、海老味噌、海老番茄,價錢就分別係78、88、98蚊,有跟基本配料,再可以自己另加配料。咁小編同朋友們就自然叫哂三款湯底試真佢。小妹食左海老番茄沾面,先講個沾面湯底, 相比之前食果間隱家拉面, 冇咁濃, 易入口好多, 隱家食食下會到食唔到太多, 呢一個好重蝦頭煲出梨既解味, 未食已經流曬口水. 而蕃茄都好濃郁, 想講返句蕃茄同海老真係好夾!好好食!不過個面我就一般般, 小妹覺得唔太夠彈口, 上來的時侯熱辣辣.我鍾意食過左冷河的面, 會更加爽口彈牙!另外海老名有個自家制washabi X lemon 既醬汁, 食落去夠酸好

另外海老名有個自家制washabi X lemon 既醬汁, 食落去夠酸好醒神,估唔到呢2種材料都幾夾!小妹朋友叫左的海老醬油同海老味贈都好食, 大家一致覺得呢一間好食過西九的隱家. 不過唔講唔知, 呢一間海老名同隱家再加混亂拉面都係同一個老細~唔怪得一入去 覺得個FEEL有D似

總括來講, 值得encore

2015-10-30
2015-10-28 1126 浏览
我唔算一個熱愛食拉麵既人, 而沾麵更加係第一次試...今次這間是友人介紹話想來試下..我地未夠6點就來排隊等入去..6點多少少店員就俾我地入內啦...店鋪面積好細我地選最尾既位置, 更好當時唔算滿座, 所以都唔算好迫..餐牌亦只係得3款口味選擇, 我同友人叫點一款...友人點左海老味噌, 而我就係海老醬油..一邊望住師傅整面唔洗5分鐘麵就已經來到...同時大家可以係枱上有教點樣食佢地既沾麵.來到我地先試下2款拉麵湯底有無分別, 講真我同友人都唔係好食得出.不過個湯底真係有好濃的蝦味, 如果喜歡蝦湯的朋友. 這裡的湯底真係值得一試.湯是夠濃但我覺得麵身偏硬身, 至於其他配料如日式叉燒都唔錯厚厚2塊, 但我最愛都係佢地既溏心蛋店主慷慨地每碗都是一整隻蛋而且入面仲係好滑蛋黃半熟真係好好味...食完個麵後就可以叫店員幫忙加清湯再品嚐佢地既蝦湯, 這時個湯仍然有好濃的蝦湯不過就覺得無之前咁油.整體來講就算第一次食沾麵的我都覺得這裡的真材實料而且價格合理, 值得一來試下.

2015-10-03
2015-10-12 1211 浏览
朋友推介我去深水埗既拉麵店做白老鼠,地方果然好隱世,我係條街來回行左幾轉,都見唔到個門口.入面去,先知道店鋪名字叫海老名...咁姐係食蝦湯啦.細看原來呢度都係食沾麵既,咁就隨意試試個海老味噌$88.(其實都係得3款).個湯汁果然不錯,蝦味好香,有o的似龍蝦味噌湯既感覺,並唔係求其放蝦油個種做法.值得一讚.蝦同味噌MIX埋後2者既味道亦共存,非常好.麵條掛湯力不錯,亦彈牙,蛋做得夠溏心,不過蛋黃唔夠味.叉燒唔鞋還不錯~~地方淺窄,食完好快點閃水.
2015-09-03
2015-09-23 1422 浏览
最近瘋狂迷上沾麵,一個人四圍去找好吃的出品。一聽到有哪處有出色的沾麵吃便馬上飛奔過來。縱使位置像這裡的有點隱蔽,外頭的太陽是極度猛烈未吃之前已滿身大汗,但為了一嚐這一碗聽聞是城中數一數二好的沾麵,自己也顧不了那樣多了....甫一坐低便立刻點了一碗蕃茄蝦沾麵....未吃與喝之先已嗅到源自貝殼類海產的鮮味飄進鼻腔內;湯顏色蠻紅的。呷一口,味濃得咯喉是肯定的 (因這是沾麵嘛)。可以有點肯定的是那跡近深紅色,油油的湯底之味是來自茄糕的,這因湯的味道除了有蝦的鮮甜之外還有一咲重重的酸咪咪之味....及後吃完麵慣例著侍者加上湯後再喝了大半碗,發覺湯還算蠻順喉的,證明湯內的師傅就算有也應並不多....另上的一大片紫菜,單吃是頗脆口的....這讓我捨不得將之浸於湯內品嚐了....舖面的叉燒雖屬薄切但卻是明符其實的肥瘦相間層次超分明的。進口十分軟滑充滿油花香且毫不油膩....湯內灑上的櫻花蝦是這碗"蝦麵"的賣點。蝦是比正常遇到的大隻及鮮味重,但遺憾的是隻數是未太足夠....麵條是沾麵慣常用的粗身油麵,其韌勁及彈性是沒料想中的強但水準仍不太差的....溏心蛋反倒就挺一般,蛋黃屬半流心但甜度有點不足,而蛋白

甫一坐低便立刻點了一碗蕃茄蝦沾麵....

溏心蛋反倒就挺一般,蛋黃屬半流心但甜度有點不足,而蛋白的燻味也略有所欠....
但縱是如此,這一碗茄蝦沾麵,相對起之前小弟嚐過的沾麵,水平還是好得多了....
2015-09-10 1111 浏览
星期三既一個下晝,係長沙灣整完電腦,見肚餓就想食野。回想起係日本食沾面,返到香港又想回味一下,就上黎睇下附近有咩面舖,一搵就見到呢間。佢三點鐘就會落場,望一望隻錶見到二點半,好彩趕得切。叫左個醬油味既沾面,入面依然有拉面三神器:叉燒,糖心蛋同竹筍。碗面上黎啦,一層紅紅既油浮左上黎已經聞到一陣濃濃既蝦香。係日本食既沾面面底係凍既,而湯係熱既,因為沾面本身既發明就係為左打工仔趕時間而快速進食。沾面本身既特色係個面底彈牙,因為個面過過冷河,但係呢個面暖暖地就應該無過過冷河,所以口感並不彈牙。講下隻蛋,糖心蛋要做成流心溫度控制係十分重要,而佢就將隻蛋放係熱湯當中,救唔切令到個蛋心實左同埋得蝦味。日式叉燒本身豬肉味濃,而呢到叉燒半肥瘦,厚度適中,有口感,但係佢將塊叉燒放入個湯到,蝦味搶埋豬肉味。個湯滿滿既紅色,上面浮左一層滿滿既紅油同櫻花蝦。將面一沾湯,放入口就有濃濃既蝦味,好香,比蝦膏更重蝦味。面吃完之後,跟返傳統加湯之後飲沾面汁,但係佢加左湯之後個湯依然太過鹹同太多油,飲左少少就頂唔順。總結,如果你好鐘意蝦既話呢間拉面會好啱你心水。我既感覺就好似個標題咁,成碗面得一個主角-蝦,而其他配角既戲

星期三既一個下晝,係長沙灣整完電腦,見肚餓就想食野。
佢三點鐘就會落場,望一望隻錶見到二點半,好彩趕得切。
碗面上黎啦,一層紅紅既油浮左上黎已經聞到一陣濃濃既蝦香。
總結,如果你好鐘意蝦既話呢間拉面會好啱你心水。我既感覺就好似個標題咁,成碗面得一個主角-蝦,而其他配角既戲份就比主角搶曬。
蝦汁醬油沾面
2015-09-09
蝦汁醬油沾面
2015-09-06 948 浏览
是日跟大食評家尋找美食,週五晚上七時多來到長沙灣,等了十五分鐘才可內進.店內地方很小,只可容納十多人,難怪要在門外等候一段時間.餐牌選擇不多,只有三款,筆者點選了蝦汁醬油沾麵(HK$78).等了一會,從師父接過了沾麵.先說賣相,好像油油的.試一口湯,蝦的香氣很濃郁.也帶點鹹香.夾上麵條再沾上這個湯汁,味道則剛剛好.麵條頗彈牙,是加分位.但每一口也要沾一點湯後才吃,吃得有點不爽呢!聽聞吃後還要加湯變成一碗真正的湯以作飲用,哈哈,未免太重口味了吧?

2015-08-14
2015-09-06 913 浏览
小弟已經去了這間沾面好幾次,味道普普通通,不過今日再次品嘗這間沾面,沒有脆脆食,卻另一碗全新面貌的沾面湯,雖然很油,但充滿蝦的味道,更加香,不太濃,很快就將面食完,而最後不能缺少就是加湯,整個湯味道再次提昇。海老沾面又再更上一層樓
醬油味
2015-09-06
醬油味
很多地方很想跟男友一起去,但假日之時又因怕多人,最後都把念頭擱置,每星期都是重覆著「『想去邊?!?』『無所謂,求其去乜乜乜啦~』」的局面…這天男友又問我「想去邊呀?!?!」,記得近期看上長沙灣新開了一陣子的拉麵店,吃畢又可順道探深水埗的貓貓,於是提議前往嚕。原以為位置很隱蔽,卻非常好找,就在麥當勞毗鄰。有如小石屋的門面、細長如直尺大小的玻璃窗,再加木趟門、布簾及吊燈,不花巧卻很有趣。純粹路過的話,應該想像不到這裡是間拉麵店…店內的面積細小,開放式廚房已佔了一半,然後就是沿邊設計的吧檯,座位只有十多個,幸好當日的食客不多,兩口子不用等候便可直接入內。跟其他的拉麵大同小異,都是以「畫紙仔」的方法下單。其實店子就只有三款沾麵而已,分別是蝦汁醬油、蝦汁味噌及蝦汁番茄,所以也不難選啊,而每碗內已有叉燒、半熟蛋、櫻花蝦、味筍、蔥花等等。發現店子的咭片上部份開了個長形小洞,就如門面的玻璃窗,「好打耳(得意)~」桌上放了三瓶調味料,分別是七味粉、櫻花蝦醋及山葵檸檬汁,後兩者頗特別啊。七味粉的瓶子很可愛…筷子的設計也很有趣,各有三個凹陷小洞,估計是有「防滑手」的作用吧??!(只是個人猜測,如有錯誤煩請更
純粹路過的話,應該想像不到這裡是間拉麵店…
七味粉的瓶子很可愛…
筷子的設計也很有趣,各有三個凹陷小洞,估計是有「防滑手」的作用吧??!(只是個人猜測,如有錯誤煩請更正)
蝦汁番茄沾麵
沒多久兩口子的蝦汁味噌沾麵($88)及蝦汁番茄沾麵($98)出場了,兩款的湯底色澤都是紅彤彤的,主要採用豬骨及櫻花蝦熬製,外觀上看分別不大,所以只放一張單獨照。
我的蝦汁番茄沾麵,以匙子舀一舀,湯內除了番茄肉外(註:只有這款才有番茄肉),原來還有蝦肉。雖說沾麵的湯底一般都比較濃郁,但仍忍不住喝了一口,喫起來比一般的豬骨湯多份鮮味的甜(是海鮮獨有的鮮味),而我這碗更夾雜番茄的酸香,吃起來負擔較少。
沾麵方面,根根分明,放久了仍不會黏在一起。
夾了一束往湯裡輕輕一蘸,雖然麵條掛湯力不高,幸好帶小麥香、口感算彈牙。
突然驚醒湯內還有半熟蛋,即時將之拯救出來…
外邊富日式醬油味,內裡則是流心蛋黃,令我愛翻了,「不過如果遲咗食、個蛋黃俾熱湯浸熟咗,就完全係另一回事」。
店子的叉燒是長形的(每碗兩片),切得厚薄均勻,不過第一片的脂肪比例頗多。
第二片的肥瘦分佈則比較平均,我本身對肥肉的印象平平,但由於店子採用五花腩,肥脂那部份嚼起來爽脆易入口,總算討好。
吃著吃著,終於把所有配料及麵條KO掉。喔,差點遺漏了載著炸櫻花蝦及紫菜的小竹籃,話說兩口子點餐後侍應便將之端來了,炸櫻花蝦的樣子有點像nano版的炸蝦片(這會不會有點廢話?!?!),口感方面則類似天婦羅表層的炸漿,脆口而不膩。
聽說可作餐前小吃,亦可於吃畢麵條及著拉麵師傅加湯後,把整籃(又或是逐少逐少)倒入湯內一起喝,「都幾得意架」。建議趁炸櫻花蝦還未完全浸腍時以匙子將之吃光,隨後再慢慢喝湯,這樣口感更好,就如港式炸魚皮只沾一沾湯便吃的「道理」。當然以啥方法吃,最好還是依大家的個人喜好來決定。
由於點了汽水的關係(汽水是罐裝的,店子亦有開水讓客人「自由斟」,個人覺得可以不點),這回總消費$198,不設加一。

兩口子吃得飽飽的,男友挺喜歡店子的櫻花蝦湯底,還說下次自己一個人來到附近而又想不到吃什麼時,吃這個也不錯,「咁我都覺得呢度嘅環境都幾適合一個人嚟食,某程度上啲男人會覺得自己一個行電腦商場,比起有個女友陀手褦腳仲方便嘅」。
蝦汁番茄沾麵
2015-08-17 760 浏览
是次黎到開張不久嘅海老名沾麵其實本人已光觀好幾次 只是openrice account 於近期才啓用 故現時在評論此店店嘅外部可謂「別具一格」帶有神秘感店名難以尋找 並無任何標示令顧客得知所謂何事若不從窗口觀看內部乾坤 首次行過嘅客人難以知道這為日式沾麵店內部雖小卻五臟俱任 牆台一行 有開放式廚房 客人可飽覽廚師手藝本人比較喜歡蝦汁味噌沾麵 故迅速地完成落order程序在等候之制 本人建議入鄉隨俗 尊重他人文化 了解品嚐日式沾麵嘅正確方法 海老名沾麵於每個位嘅台上都附上沾麵吃法麵嘅粗幼均勻而且亮澤湯帶有淡淡蝦香味 不過略為油膩 內含叉燒 蝦 半熟蛋及筍等配料 湯味本身較濃 不宜直接飲用 應放麵放進湯中再進食濃蝦湯補麵本身味道上嘅不足 麵質感稍硬 極富彈性 應為廚師為麵重複過冷河嘅功勞本人再將紫菜浸於湯中 由於濃湯已吸收材料精華 吸收濃湯後嘅紫菜極為美味完成麵後 便品嚐半熟蛋 同樣地蛋浸於湯中已吸收其精華 非常可口半熟蛋即使浸於熱熱嘅濃湯中 仍有流心嘅效果叉燒厚度及肥瘦適中 由於經過火槍微燒 帶有微微嘅焦味 但這焦味反而將叉燒味道昇華不過叉燒未夠幼嫩 口感不算太佳 未能做到入口即溶嘅效果
是次黎到開張不久嘅海老名沾麵

湯味本身較濃 不宜直接飲用 應放麵放進湯中再進食
半熟蛋即使浸於熱熱嘅濃湯中 仍有流心嘅效果
不過叉燒未夠幼嫩 口感不算太佳 未能做到入口即溶嘅效果
完成所有湯料後 便命人加上清湯 好讓本人品嚐湯嘅精華
微微拌勻後 便輕呷一口 鮮中帶咸 咸中帶酸 並帶點清新嘅味道
鮮及咸皆黎自蝦 酸為蝦醋 清新味道黎自薑及蔥

最後讀者可因應自己口味叫廚師調所麵嘅硬度及加上更多清湯以稀釋濃湯 否則則隨廚師經驗為你準備

整體感覺不俗 本人認為faily priced
2015-08-17