2016-08-11 370 浏览
$128 一碗嘅每日限定海膽沾麵,全場最貴。唔好講好唔好食,但一入去見到大大罐家x牌雞粉已唔開胃。食完麵按指示加清湯再飲,點知...竟然俾我見到佢一更一更雞粉放入去refill d 湯。以為已經看到最差,點知...個cfu攞個blender出來攪野,個壺度有隻疑似死強仔,佢一手飛佢走,洗都唔洗個壺。唔會再去佢條line其他麵檔。
$128 一碗嘅每日限定海膽沾麵,全場最貴。

唔好講好唔好食,但一入去見到大大罐家x牌雞粉已唔開胃。

食完麵按指示加清湯再飲,點知...

竟然俾我見到佢一更一更雞粉放入去refill d 湯。

以為已經看到最差,點知...

唔會再去佢條line其他麵檔。

2016-08-06
2016-08-09 360 浏览
本身比較不喜歡在香港吃沾麵,因為總覺味道太濃。通常都偏愛拉麵。但海老名這一間的蕃茄湯底沾麵味道清新,有蝦的香味之外還有淡淡的蕃茄酸味,立即開胃很多,加上少少米通在湯上,脆脆地,女仔應該都喜歡。男朋友選的是最普通口味,醬油,我對比一下之後就覺得不夠特別了。
  • 蝦汁蕃茄沾麵
2016-08-02 2513 浏览
是日到長沙灣政府合署辦完事,就諗起附近有間拉麵好多人食但未食過,開gps一搵,行十幾分鐘就到,雖然烈日當兇,為左食好西,曝曬下都要啦!可能真係太熱太曬,行到去搵左陣(M記太搶眼,佢係M記左邊,仲要灰牆灰門口,我以為真係得幅牆), 好似d BB咁,無哂胃口…但又唔捨得走…因為時間早左,12點開門,11點50分已到,仲可以企多陣再諗。到步時已有一家人在等食,無聊的聊起點樣捉小精靈,講講吓等到12點08分麵鋪開門,都係入左去食。等既時候,姐姐俾左2張紙我地揀,有限定的海膽沾麵同冷麵,對冷麵十二分有興趣,但因第1次食一定要食基本麵先既原則,最後都係揀左海老醬油沾麵,因為仲係無胃口,奇蹟地點左少麵。一開門已坐滿客人,入面好少位,得10個位度,但有3個師傅煮麵。隔離客人點了冷麵,師傅說多工序要等耐d, 最後真係等好耐下,想食又唔等得既朋友唔好挑戰自己耐性。10分鐘度麵上枱,一向愛吃濃味豚骨麵,睇咁睇顏色覺得有返咁上下咸,外在攞滿分,睇到都想食!湯同麵都好熱,加我個人都好熱,湯仲用燒熱左既石頭窩熱住上,熱喊。睇樣似咸,食落竟然係淡口(同豚骨沾麵相比) 雖然蝦味好濃,但湯係稀,比較似一般水質,唔會似豚

海老醬油沾麵
睇樣似咸,食落竟然係淡口(同豚骨沾麵相比) 雖然蝦味好濃,但湯係稀,比較似一般水質,唔會似豚骨湯咁杰身會沾哂麵上面,所以如只係沾一下就食唔會過咸,自己鍾意咸d就將麵放落湯浸一陣先食~淡湯用幼麵可能易上味,而呢度用既係中粗麵,同湯都好夾。
左邊係送既小食,自己覺得係應該放埋落湯度食的。

叉燒食左一啖覺得要影,第一次食到薄長叉係咁入味,上哂色,証明每個位都有用心做。
最後重點介紹既係老鼠酒…唔係!係海老醋!一向食麵都愛落醋,偏偏香港既拉麵店唔多放醋出黎,呢度竟然自制海老醋,一定要試!原本胃口麻麻,加左後真係胃口大開,食得哂碗麵,差d想偷走自用
呢間決定要試哂咁多款!為左支醋!
海老醬油沾麵
2016-07-30 2821 浏览
拉麵達人 - Meter Chan, 年前所打造的拉麵/ 沾麵王國, 早已拜訪過了隱家沾麵和混亂拉麵, 今次輪到海老名沾麵。同樣隱身於長沙灣, 近深水埗舊區的美居商場中, 就在老麥隔離, 不熟路的會有點難找。 灰色水泥牆身, 一塊白色掛布, 一盞簡單吊燈, 平實的外表其實於舊區中顯得很突出。平面化了的海蝦圖案, 黑色的印於白布上, 連店舖名字也沒有, 喜歡這低調。每日只營業6個小時:12-3, 6-9。 這種態度能抵禦強悍的租金嗎?!慣性地要排隊, 遇上開飯時間, 等待總免不了, 而且還排上半個鐘, 天氣熱到溶, 確實難耐, 幸好隔離的老麥, 人們進取時所引出一度涼氣, 簡直是綠洲! 店內L型的吧檯設計, 只有十一,二個坐位, 空間較為狹窄, 但總比隱家坐汽水箱來得舒服。定期供應的麵食只有三款選擇: 蝦汁醬油沾麵($78), 蝦汁味噌沾麵 ($88)和蝦汁蕃茄沾麵 ($98)。 而今期的期間限定是蔥華冷麵和每日10碗的海膽沾麵。 雖說限定, 但對兩者都沒興趣, 唯有選回基本: 醬油沾麵和味噌沾麵。追加的項目也是離不開叉燒, 玉子, 櫻花蝦和麵條等。水, 是自助的, 像迴轉壽司般, 不過

定期供應的麵食只有三款選擇: 蝦汁醬油沾麵($78), 蝦汁味噌沾麵 ($88)蝦汁蕃茄沾麵 ($98)。 而今期的期間限定是蔥華冷麵和每日10碗的海膽沾麵。 雖說限定, 但對兩者都沒興趣, 唯有選回基本: 醬油沾麵和味噌沾麵。
追加的項目也是離不開叉燒, 玉子, 櫻花蝦和麵條等。
水, 是自助的, 像迴轉壽司般, 不過這是室溫水。調味也是離不開味粉和醋汁。
麵條送上之前, 店員先送上一小籃: 紫菜和天婦羅炸漿碎粒, 其實我是第一次到來不明就裡, 店員也沒講解, 只是看到其他食客加到湯汁中, 只好跟著照辦。炸漿碎粒數量未免太吝嗇了吧。 單食爽脆的沒太有味道, 還是留待加到湯汁中。
紫菜和天婦羅炸漿碎粒
兩碗麵食的湯汁到來時, 醬油和味噌都非常像樣. 分不出哪跟哪, 湯汁味道應該有分別吧! 細喝一口, 又是分辨不來, 蝦汁的味道强烈得搶去了醬油和味噌的風頭, 所以也沒有再細究了。
蝦汁醬油沾麵
湯汁顏色不算是鮮艷, 深啡紅的, 但表面的一層油反而成為焦點。 海蝦濃郁的味道由湯汁滲出, 的確店內是瀰漫一陣海鮮的“腥”味。 不過傳說中的櫻花蝦少得可憐, 差點走漏眼。 湯頭濃稠厚身, 光喝是理所當然的偏鹹。
蝦汁醬油沾麵
配料中的叉燒有燒過的痕跡, 瘦肉跟肥膏夾雜著, 層次分明, 軟腍得來又有脂香, 是合格的程度。
叉燒
流心蛋是整隻放入, 個人較喜歡留待最後品嘗, 亦因為浸於湯內時間長了, 熱力將流心蛋黃也弄熟了一點, 當我要品嘗時已不再流心了。 反而老公一開始就吃流心蛋, 情況比我的好一點。 可惜表面的煙燻味不似如期般香, 吃過“彩”的完美流心蛋始終有比較!
流心蛋
麵條煮之前需要用檯上的磅量度一下, 麵條比一般的沾麵要粗, 沒有給予選擇麵條的軟硬度, 對吃軟麵的我來說有點偏硬, 不過麵條是有彈性的。
平常一口麵的份量已把口腔空間填滿, 很實在的感覺,但我還是欣賞細膩的滿足。 麵條掛湯能力一般, 主因定必是湯汁表面的油脂, 阻礙了湯汁的吸收, 落得油麵般, 唯有要出動湯匙, 把麵和湯同送進口才不致浪費湯汁。 要加分的是: 麵條吃到一半到最後都沒有出現黏在一起的情況。
麵條
隨著吃沾麵的經驗值增加時, 這家叫舌頭滿意程度實屬一般, 似乎有點名過於實, 相比隱家, 我較為喜歡後者多一點。

始終集郵心態, 如不儲齊一套, 心裡總有些空洞吧! 縱然這次麵食經驗來得一般, 餘下的一間“俺之沾麵”還是要擇日到訪。

2016-07-08
叉燒
2016-07-05 624 浏览
平日都好少會去長沙灣搵食,上openrice見呢間沾面好多人like, 又有篇講到係食勻全港咁濟而呢間係最好食,所以即刻去試下。佢係m記隔離,門口好細冇大招牌,唔細心留意真係見唔到佢。入到去位置唔多,枱面有貼住詳細食沾面方法,我地叫左櫻花蝦醬油味$78 &櫻花蝦蕃茄味$98,雖然齋聽好蕃茄味好似怪怪地,但難得黎到就試下多d味,另外仲有款係味噌味,但一直都唔好味噌所以一開始已剔走選擇,今次仲加左櫻花蝦做配料。期待已久的沾面終於到賣相不錯但2款都好油,有一大層油在面,第一下食時 沾得唔夠底真的只食到油油淡淡的味,蕃茄味比醬油味濃郁,而且有淡淡的蕃茄味。食完面,枱面指示可叫店員加入清湯,再拎起碗大口大口飲。但真心見到咁油真係冇咩胃口飲落去,不過都叫左店員加d湯試下,飲左一口,實在太重口味,又油又味精濃,放棄了

佢係m記隔離,門口好細冇大招牌,唔細心留意真係見唔到佢。

期待已久的沾面終於到
醬油味
蕃茄味

2016-06-30 2673 浏览
四圍去尋覓在哪裡可以吃到令人稱心滿意的沾麵。在本地有沾麵供應的舖子,十居其九我都已光顧過了 (只差一至兩間由於地方太遠的關係所以就未去,但我想假以時日後我一定會抽時間去食)....吃過一系列的沾麵店後來個總結,小弟還是認為這裡的出品是最出色的....這裡的門外長期都會出現一條人龍。故此我每一次來吃時,都會揀選在平日中午剛開舖的時間去,從而避開可能出現的等位人潮....今天早了十分鐘到,在我之前已有兩個人站著....運氣還不算太差呢....在準備入座之際,女侍者便向各人派落單紙....咦,發現了一件新產物,竟是一道限量只有十份的海膽沾麵,正式是夠曬新奇有趣。而對於我這海膽迷來講就更是萬勿錯過....點了麵後不久,廚師便端來一堆小小的炸粒及紫菜。炸粒及紫菜同皆夠脆卜卜,十分適合下酒 (但可惜今天沒有酒癮,不想在白天底下宣飲)....好了,uni沾麵卒之登場....一睇到那海膽沾湯黃澄澄的又杰又稠,就知道其用料之足。用湯匙去撈時更看到大量未溶在湯的海膽,可見uni量之多以至湯呈現了飽和的狀態....可以預計得到,湯味是如何的鮮甜,呷進口只覺滿嘴都是來自海水的甜而一點也不腥....這裡的麵條一

好了,uni沾麵卒之登場....

這裡的麵條一向出色 ---- 黃色的粗身麵嚼勁十足亦做足走鹼動作。掛湯能力極強,這也是相當重要的....
蛋一咬底下鮮橙色的甘美蛋漿就馬上湧了出來,無論在視覺和味道上都攞足晒分數....
很可惜的,這特別版的沾麵所用的不是我最喜歡的,灸燒得香噴噴而又鹵煑得極入味的半肥叉燒片,相反換來的是色水白雪雪的無味又嚡身的燻雞肉片。我想,用上味淡的雞肉的用意是藉此襯托出濃味的海膽湯,不過就算專登將肉調成淡味,也不至於去到太極端吧....
縱然有這樣的好幾片淡而無味的雞叉燒,但整體來講我仍是認為這裡的沾麵是屬全港數一數二的好....

2016-06-30 514 浏览
有些少神秘既沾麵店,有次路過都見到呢間唔知食乜既店, 唔覺門口有名同餐牌, 係openrice 見到, 都有好多好評 ,所以都走黎試下, 未夠7 點已經排左4個人 ,企多陣 就開始多人, 等左一陣好快有位。3 款麵 + 限定麵, 我都係選擇最基本試試。麵係我最like既粗麵條,但咬落略為硬左少少,可以軟少少彈牙就最好。湯底起初只食到面層油,都算好有蝦味,食到最後加返d湯飲,反而更易入口,湯都算唔錯。肉我就反而麻麻,唔係入口即溶,如果可以换,我想换多隻半熟蛋。半熟蛋ok好味,但似唔入味既蛋,再留心就更加好,食物整體都算ok .唯一唔好就係食物放係高枱由客人自己攞 麵唔係問題 但湯有d危險,因廚師枱面同食客枱面略高

3 款麵 + 限定麵, 我都係選擇最基本試試。

2016-06-28
2016-06-23 3357 浏览
自上次去大板狂食團中品嚐了沾麵後, 才知道比湯麵更滋味, 濃郁蝦湯配彈牙靚麵, 不能不愛上!  回到香港搵了幾間較多好評既來回味一番.  今次去長沙灣區既海老名, 傳聞湯頭是用上大量櫻花蝦.  我都頗熟長沙灣這帶, 但找這小店卻令我花了時間, 實在唔講唔知位於麥噹噹轉角位這幅灰色石牆, 沒有招牌, 門面只有一塊印有蝦既白色掛布, 就是食店, 通常外表低調, 內裡都是有料到. 隔離是小食店, 我還以為在排隊的人是等小食, 為免要排太久我在還未開店前已到逹, 但已經有隊型啦. 幸好, 我還在10名之內, 可以食首輪.小店真很小, 只有13個座位. 店員帶位從位置1開始, 一坐下大家埋頭填菜單, 獨沽一味蝦汁沾麵, 但可以揀醬油$78 / 味噌$88 / 蕃茄$98, 3個湯底; 更可以追加麵, 叉燒, 蛋, 櫻花蝦, 荀, 紫菜......... 另外, 還有每日限定10碗既海膽沾麵, 今次初嚐都係從原味開始較好.店主夠細心, 怕客人不懂食沾麵而浪費了廚師一番心血, 所以枱上貼了食法教學.開房式廚房跟日本一樣, 師傅就在你面前烹煮, 沾麵吸引之處是麵質彈牙, 所以必需掌握麵條份量及時間,
開房式廚房跟日本一樣, 師傅就在你面前烹煮, 沾麵吸引之處是麵質彈牙, 所以必需掌握麵條份量及時間, 所以朋友們不要心急, 慢慢等食吧!
每位前都有一個虅籃仔, 用來放紫菜及天婦羅碎, 避免放入湯太久浸軟, 不過紫菜本身都是潮潮地不脆
醬油湯底
主角到, 浮滿櫻花蝦既濃杰湯頭超吸引, 賣相跟味道同樣蝦味濃郁, 濃得來又不過咸, 大啖湯細啖麵食都不怕過濃.  麵質果然彈牙, 叉燒較薄似豚肉但半肥瘦頗爽口, 半熟蛋都不錯.  其實這些只是配角, 最緊要係湯頭及麵質出色, 一啖麵沾一啖湯很滋味
.  雖然跟大板還有差別, 大板既湯頭味道較多層次, 而麵質就像烏冬般煙韌, 但在香港食到這8成似既已經令我滿足了.
最後加熱湯溝稀湯頭飲光了, 不用加櫻花蝦醋已很夠味.  同場兩位朋友, 一位食蕃茄湯底, 一位食豬骨湯底, 我既醬油湯跟豬骨湯濃度差不多.  但蕃茄湯略為搶了櫻花蝦既味道.

2016-05-28
醬油湯底
  • 海老醬油沾麵
2016-06-11 810 浏览
位於長沙灣的海老名,貫徹日式麵店的風格。門面不甚起眼,很容易就走過了。店內只有十多個座位,呈L形的一排靠吧檯坐,所以能看到師傅們認真做麵的態度。但空間感真的很狹窄。這裡主打蝦汁沾麵,分別有醬油、味噌、和蕃茄三種口味選擇。檯上提供幾款調味料自行添加,也有說明書講解沾麵的正宗食法。<蝦汁醬油沾麵>落單後店員先送上一碗櫻花蝦小食,而麵條和湯底是分開呈上的。麵條溫度微暖,質感較粗及硬身,咬落煙韌有嚼勁。湯底則散發著濃郁的蝦香味,表面有一層蝦油,配料已包括有兩片火炙叉燒、溏心蛋、和大量櫻花蝦,鮮味十足,但略嫌偏鹹。美中不足湯底並沒有用熱鍋保持溫度,吃到一半時已變涼了。另把麵條吃光後可叫店員加添熱水,中和鹹度,這樣便可品嚐湯底的精華了。
<蝦汁醬油沾麵>
2016-05-25
2016-06-06 627 浏览
最近愛上食沾麵 朋友介紹 就來試下❕唔講唔知 呢度有間拉麵店 無招牌嘅一入去好似去左日本嘅小店一樣客人都係圍住料理檔坐叫左海老沾麵師傅先磅麵重 絕不隨機 不求其之後會先送上紫菜及配料然後 主菜來了麵質彈牙 蝦汁濃郁 好香但太油 食一碗都已經覺得好膩食完出去 門口就已經有八個人在等位嚕
最近愛上食沾麵 朋友介紹 就來試下❕

然後 主菜來了
麵質彈牙 蝦汁濃郁 好香

但太油 食一碗都已經覺得好膩

食完出去 門口就已經有八個人在等位嚕

是次跟男朋友到朋友介紹的沾麵小店『海老名』,海老日文的意思是蝦,不用想招牌一定是蝦制品●▽●我這位蝦控真是急不及待!不得不說這家店的位置真不好找正午時分頂著大太陽找路真的有點辛苦呢╯﹏╰一坐下便立即點了蕃茄蝦湯沾麵﹝價錢我又忘了‧‧﹞店內也很有日本風味,等了一會沾麵便送到桌上ˇ△ˇ 鮮紅色的湯,我開動了總結來說,蝦湯的味道還不俗,有淡淡的蝦味配料一般,主要是麵條方面不太彈牙,中間也加了桌面的山葵檸檬吃吃看 ̄□ ̄||※只能說太特別不是我的口味總括來說,九龍區日式麵店競爭很大,海老家相較來說水準一般但不便宜希望店家會有改進>▂<吸引我們再度光顧

是次跟男朋友到朋友介紹的沾麵小店『海老名』,
海老日文的意思是蝦,不用想招牌一定是蝦制品●▽●
我這位蝦控真是急不及待!
不得不說這家店的位置真不好找
正午時分頂著大太陽找路真的有點辛苦呢╯﹏╰

一坐下便立即點了蕃茄蝦湯沾麵﹝價錢我又忘了‧‧﹞
店內也很有日本風味,
等了一會沾麵便送到桌上ˇ△ˇ 鮮紅色的湯,我開動了
總結來說,蝦湯的味道還不俗,有淡淡的蝦味
配料一般,主要是麵條方面不太彈牙,
中間也加了桌面的山葵檸檬吃吃看 ̄□ ̄||
※只能說太特別不是我的口味

總括來說,九龍區日式麵店競爭很大,
海老家相較來說水準一般但不便宜
希望店家會有改進>▂<吸引我們再度光顧
2016-05-22 527 浏览
The sea urchin soup base is not that tasty. The chicken that goes with it does not taste special and it does not go well with the soup base. It is not worth waiting in line at store opening to get this dish. On the other hand, the shrimp base soup with pork is better. But it has the same issue with the soup base which is not too tasty...
  • 蝦汁醬油沾麵
2016-05-18 498 浏览
見ig介紹呢間睇落好日本嘅沾麵鋪,特登走黎試下。裝修冇得頂,好日本feel。衞生好好,好乾淨。我叫左碗蝦汁醬油沾麵。食落有啲失望,湯太鹹,雖然介紹嘅時候已經話偏鹹,但食落真係鹹到一個點係要不停飲水。可能因為太鹹嘅關係,我覺得冇咩蝦味,所以其實我覺得碗麵好一般。此外,待應姐姐都有點兒惡,搞到我有啲驚叫佢加清湯。不過走嘅時候,師傅好有禮貌咁講bye bye,加哂分啦。

2016-05-17
2016-05-15 559 浏览
今天決定一嘗本店沾麵, 門面不太起眼, 但地方唔難搵, 見到mcdonald轉角就係。12點開門, 1點去到既我地, 要o係門口等約10分鐘店員話每日限定10碗既海膽沾麵仲有, 一場黎到, 點都要試下同朋友二人叫左一碗 "蝦汁味噌沾麵" $88 ; 一碗 "海膽沾麵" $128店舖都幾有日式拉麵小店既風味, 約十個位, 袋可以掛o係枱既下方。蝦汁味噌沾麵 : 幾重蝦味, 不過略嚴油左少少, 但都好好食海膽沾麵 : 湯入面真係食到好多海膽, 比較特別, 湯底唔油又入味食到最尾可以叫店員加湯再飲, 由於蝦湯我覺得好油, 所以冇加到湯黎飲海膽我地叫店員加左少少湯, 飲落都幾好味

12點開門, 1點去到既我地, 要o係門口等約10分鐘

海膽沾麵
海膽我地叫店員加左少少湯, 飲落都幾好味
2016-05-07
海膽沾麵
2016-05-08 471 浏览
已經是第十次來這間餐廳吃麵先來小吃,我永遠都等湯底來到才倒進去。麵來了,200g 剛剛好,就算再加100g , 200g 或300 g 也很便宜主角來到了,很鮮的蝦味,一試難忘,每次也能保持水準。豚肉,溫泉蛋,材料十足。最尾喝一口清水,再叫職員加湯!大滿足!
已經是第十次來這間餐廳吃麵

先來小吃,我永遠都等湯底來到才倒進去。
最尾喝一口清水,再叫職員加湯!大滿足!
2016-04-29
  • 沾麵