2016-06-28 267 浏览
麵:粗,好硬湯:只有顏色冇味熱石:冇預期中熱由入門口到有麵食要等九個字得一個師父煮麵,慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢有時間先好去
麵:粗,好硬
湯:只有顏色冇味
熱石:冇預期中熱
由入門口到有麵食要等九個字
有時間先好去
2016-06-28 254 浏览
九龍城一向多野食,今次唔試Thai~試日本小店!一入去好有居酒屋Feel,感覺好正宗。燒明太子,好少原條咁食,今次包紫菜,所以唔會太咸,一舊放落口,除左咸咸地, D粒粒口感都好正。忌廉薯餅就同平時日式薯餅差唔多。不過呢舊就細D,但勝在入面D忌廉蓉夠creamy同好滑,奶味重。海老味噌拉麵,絕對值得一試!佢有舊熱石放係湯入面,所以好夠熱,送黎嗰時係熱到好似煲滾水咁,有水泡。湯底好濃郁,好有蝦味,配料都好多,真材實料,有好多櫻花蝦,筍、蛋、义燒、玉米、葱、紫菜。麵質屬少硬,對我黎講,就最適合不過,好有口感,岩岩好。因為覺得個拉麵好好食,所以再叫多個自家制黑蒜豚骨拉麵。同樣都係有舊熱石係底。今次個湯再濃D,因為係黑蒜,比較適合重口味人士。麵底依然係一貫水準,不用多講!不過我個人就覺得海老好味D。好滿足的一餐呀
九龍城一向多野食,今次唔試Thai~試日本小店!
一入去好有居酒屋Feel,感覺好正宗。
燒明太子,好少原條咁食,

今次包紫菜,所以唔會太咸,

一舊放落口,

除左咸咸地, D粒粒口感都好正。
忌廉薯餅就同平時日式薯餅差唔多。

不過呢舊就細D,

但勝在入面D忌廉蓉夠creamy同好滑,

奶味重。
海老味噌拉麵,絕對值得一試!

佢有舊熱石放係湯入面,所以好夠熱,

送黎嗰時係熱到好似煲滾水咁,有水泡。

湯底好濃郁,好有蝦味,

配料都好多,真材實料,

有好多櫻花蝦,筍、蛋、义燒、玉米、葱、紫菜。

麵質屬少硬,對我黎講,就最適合不過,

好有口感,岩岩好。

因為覺得個拉麵好好食,

所以再叫多個自家制黑蒜豚骨拉麵。
同樣都係有舊熱石係底。

今次個湯再濃D,因為係黑蒜,比較適合重口味人士。

麵底依然係一貫水準,不用多講!

不過我個人就覺得海老好味D。

好滿足的一餐呀
  • 海佬拉麵
2016-06-20 2132 浏览
近排經常去九龍地附近, 每次都係去食泰國菜, 食到悶悶地今日就同朋友搵左呢間日本居酒屋試下~ 餐廳細細間, 座位都係用木造既高枱高椅, 好有日本既感覺, 野食方面唔算太多, 但好多都好似好吸引, 牆上面仲有寫住d特別推介同埋新既菜色~睇完一輪之後我地點左一碗夏盛梅子冷面, 濃厚醬油拉面, 海膽菠菜, 2隻生蠔, 大阪燒餅, 經店員介紹後再加多2件秘製炸雞~呢2隻九洲生蠔都幾大隻, 上面右左醬汁同蔥, 生蠔食落新鮮鮮甜, 口感都幾creamy, 係唔錯既, 不過Vi都係中意食海水味既生蠔多d~之後呢個海膽菠菜亦係店員推介既, 菠菜上面放上馬糞海膽, 配有3塊面包一齊食, 呢個配搭幾特別, 馬糞海膽好鮮甜, 一d都唔腥, 好味! 夾埋菠菜食幾清新, 亦出奇地夾, 不過份量唔夠多, 有點唔夠喉XD大阪燒餅就好大份, 燒餅入面有豚肉同蝦, 上面放有大量木魚, 加埋個燒汁好惹味, 燒餅唔算太厚身但都幾飽肚, 同埋入面既蝦比較小 , 但整體味道係唔錯既~原來夏盛梅子冷面都配有一隻生蠔, 成個冷面變得抵食, 湯底係魚湯+梅子做成, 味道好清, 帶有淡淡梅子味, 好清涼開胃, 再酸小小會更好, 而冷面

原來夏盛梅子冷面都配有一隻生蠔, 成個冷面變得抵食, 湯底係魚湯+梅子做成, 味道好清, 帶有淡淡梅子味, 好清涼開胃, 再酸小小會更好, 而冷面比較硬身, 質感亦彈牙, 最喜歡係隻半熟蛋, 煮得剛剛好~
而濃厚醬油拉面上枱時個湯底仲係滾緊既, 原來係因為入面放左熱石, keep住湯底既熱度, 好中意呢個造法, 咁就唔怕唔夠熱la!! 湯底係好濃郁既豬骨湯, 比起冷面, Vi更喜歡呢個熱拉面~
最後既秘製炸雞好有驚喜, 呢度既炸雞係用醬料醃好再炸, 雞肉好嫩, 咬落仲有汁, 炸粉好薄亦好香脆, 簡單既炸雞但係有不一樣既味道!
整體今餐都好滿意, 下次黎九龍城又多一個選擇 ~
2016-06-16
每個人對食都有一份執著,有些人好辣、有些人愛中式點心、有些人習慣吃素,而今次與我一同覓食的好友,就對日式拉麵有一份情意結,他希望嚐盡各式各樣的日式拉麵,無論在香港,還是日本,拉麵永遠是他的首選。而今次,BeautySearch 就與他來到位於九龍城的《浜滝 Hamataki》。九龍城一向是雲集美食的天堂,相信不用 BeautySearch 多說,大家都知道。不過,一向我都以為,這裡有名的是泰菜,沒想過,日式拉麵也有驚喜!店子不算很大,大約可容納 20人左右,甫進門便看到開放式的廚房,前面設有座位,食客可與廚師拉近距離;另外,還設有面對牆壁的長桌,以及數張高桌。以木為主,設有長桌位的牆壁,卻用上了鮮明的藍色,感覺很獨特,亦非常搶眼。 MENU簡約,以黑色作主調,加入豐富的圖片,非常吸引,亦易於揀選食物。牆上還掛有數幅黑板,上面寫上 Seashonal Special 的美食,旁邊還手畫了一些圖案,十分有趣!我點選了一碗「自家製黑蒜拉麵」,上桌時,拉麵感覺超級熱騰騰,還有氣泡不斷湧現,感覺如同正在翻滾著,原來,拉麵內放入了一片熱石,令拉麵的溫度保持較長的時間,這樣的安排,除了有趣外,相信更
自家製黑蒜拉麵
我點選了一碗「自家製黑蒜拉麵」,上桌時,拉麵感覺超級熱騰騰,還有氣泡不斷湧現,感覺如同正在翻滾著,原來,拉麵內放入了一片熱石,令拉麵的溫度保持較長的時間,這樣的安排,除了有趣外,相信更能吸引客人冬天到來,寒冬麻,捧著熱騰騰的拉麵,感覺份外溫暖。
「自家製黑蒜拉麵」表面,還有一層烏黑的黑蒜油舖在拉麵上,同時,散發著濃濃的香蒜味道。黑蒜具有抗氧化、抗酸化的功效,特别适合三高人群,相信,黑蒜油亦較健康。連豬骨湯底一同喝,味道濃郁,口感豐腴。麵條爽口彈牙,吃時,每一口均能品嚐到黑蒜的甘甜香味。
伴在一旁的溏心蛋,生熟度剛剛好,咬下去濃濃的蛋黃香氣湧現出來,非常滋味。
薄切的豚肉,嫩滑爽口,肉質軟腍,味道蠻不錯。
友人點了啤酒,店員即推介了兩款佐酒美食給我們,分別是「花魚燒一夜干」及「炸小海老」。
炸小海老
先來大大碟的「炸小海老」,只售$38,非常抵吃。賣相有點像放大版的櫻花蝦,不過,小海老的味道相對較淡,要提味,可蘸點點海鹽。小海老帶點脆身,口感不錯,作為佐酒小吃真的會令人吃不停口。
花魚燒一夜干
「花魚燒一夜干」原條燒魚開邊而上,甫上桌,已散發出濃濃的香燒氣味,外層燒得香脆,內層魚肉口感嫩滑,魚身散了點點粗鹽調味,再配合檸檬汁,令整條魚的鮮味大大提升。
BeautySearch 吃魚最怕小魚骨,幸好這條魚能輕易把整條魚骨去掉,那麼我便不怕會吃到小魚骨,可盡情享受啖啖肉的滋味。
秘制炸雞
早前,曾聽說這裡的「秘制炸雞」水準不俗,眼見每桌食客均有點選,始發現,原來跟餐每件只需加$8,於是我倆各加了一隻。炸雞是即叫即炸的,上桌時熱烘烘的,外皮展現出金黃色,十分脆口,肉質亦相當嫩滑,原來用上雞腿肉製作,難怪口感份外鮮嫩,肉汁豐腴。真的不可不吃!

自家製黑蒜拉麵
花魚燒一夜干
秘制炸雞
自從大学畢業後,已很少到九龍城食飯,但近月舊大学同學在面書分享了『浜之滝』拉麵的美食和空運日本生啤圖,令人垂涎三尺,終於...從荃灣乘小巴出發到九龍城廣場,到達浜之竜後點了午市套餐的濃厚(豚骨)醬油拉麵($68):濃郁香濃豚骨湯底配l大紫菜,開半全隻金黃日本温泉蛋、豚肉义燒,洋葱,荀,賣點是湯麵中放了熱石,令豚骨湯底有一個個大的氣泡湧出,拉麵都要泡温泉。令人驚喜是套餐+$8便可追加秘制炸『雞(腿肉)』,不是一般的雞胸肉,外表金黃十分香脆內裏肉質十分鮮嫩多汁,雞肉滑溜過SK2,不可錯過!$10追加水餃子二個,水餃香濃多汁,味道不錯。小吃點了鰹盗肝芝士:鰹盗魚肝十分重香濃惹味,配以清香香濃芝士,彼此的味道不但沒有被掩蓋,反而更特出,送酒一流。日本空運生啤口感清新,清涼爽口,的確一流。以後去九龍城除了品嘗泰國菜外,又有另一選擇『炸雞拉麵』。

$10追加水餃子二個,水餃香濃多汁,味道不錯。

午餐
最近工作十分忙碌,每天都像打仗似的。放工後總是累累又悶悶的!於是決定找晚放工後跟老公去散散心。在九龍城找吃,看見一間招牌十分明亮的小店。感覺很像日本的小小居酒屋,想起了在日本跟好友一頓愉快的晚餐。《浜滝》。。。好,就讓我試試吧!進去後被安排坐在近門口的吧枱位置,看見牆上的海報。帶點偏黃及綠色的調子,很有舒暢感!【The Premium Malts Drak】$50說是要散散心,所以這晚怎可少得酒類呢!枱上面的一個小介紹吸引了我老公,先來個黑啤!很有男人味的一款飲品,麥味較重而醇厚的啤酒❤【南高梅酒】$58我呢,點了梅酒!最近喜歡上梅酒,聽說每日喝一小杯,對健康有不錯的功效。喜歡這裡的梅酒濃而不烈,甜甜的梅味好易入口。【炸小海老小/ビ の から 揚げ】$38點了用來佐酒的小食,很少有地每口也可吃下整隻蝦 XDD因為平常我是不吃蝦頭的呢 感覺很像在吃立體的薯片,香口又脆卜卜!小蝦本身是沒有味道的,所以隨碟附上海鹽跟檸檬。果然加了後小蝦即時變得清新又野味!胃口亦隨之大開呀❤邊吃邊喝酒,兩小口子就這樣聊了很久呢~【螢光魷魚/イカ】$68嗯,看見餐牌上有這個螢光魷魚,心想螢光色吃下肚會有問題嗎?
最近工作十分忙碌,每天都像打仗似的。

放工後總是累累又悶悶的!

於是決定找晚放工後跟老公去散散心。

在九龍城找吃,看見一間招牌十分明亮的小店。

《浜滝》。。。好,就讓我試試吧!
進去後被安排坐在近門口的吧枱位置,看見牆上的海報。

帶點偏黃及綠色的調子,很有舒暢感!
【The Premium Malts Drak】$50

說是要散散心,所以這晚怎可少得酒類呢!

枱上面的一個小介紹吸引了我老公,先來個黑啤!

很有男人味的一款飲品,麥味較重而醇厚的啤酒❤
【南高梅酒】$58

我呢,點了梅酒!

最近喜歡上梅酒,聽說每日喝一小杯,對健康有不錯的功效。

喜歡這裡的梅酒濃而不烈,甜甜的梅味好易入口。
【炸小海老小/ビ の から 揚げ】$38

點了用來佐酒的小食,很少有地每口也可吃下整隻蝦 XDD

因為平常我是不吃蝦頭的呢

感覺很像在吃立體的薯片,香口又脆卜卜!
小蝦本身是沒有味道的,所以隨碟附上海鹽跟檸檬。

果然加了後小蝦即時變得清新又野味!

胃口亦隨之大開呀❤

邊吃邊喝酒,兩小口子就這樣聊了很久呢~
【螢光魷魚/イカ】$68

嗯,看見餐牌上有這個螢光魷魚,心想螢光色吃下肚會有問題嗎?

反正就對它充滿了好奇,於是就點了。。。

然後發現自己是大白痴來的!螢光魷魚不是螢光色,而是在黑暗環境會發出螢光色吧 =.=

吃下去感覺好特別,雖然滑嘟嘟的但並不嘔心。
而且驚現魷魚的肚子釀了蘿蔔,配上了酸咪咪的醬汁其實又幾開胃!

相對魷魚唔腥而鮮的味道,其實蘿蔔味也幾突出。所以味道也幾有層次感。
【大阪燒。魷魚/お好み焼き】$63

呀,看來我好掛念大阪之旅呢!

所以看到有大阪燒即時不放過機會點了~

吃開大阪燒的朋友都知道,雖然材料差不多都是那幾樣,但做出來的效果可以很不一樣。
這裡的『大阪燒』好厚卻是鬆軟的質感,所以吃下去並不覺得會在吃麵粉漿。裡面加進了魷魚,兼配上濃味而酸的燒汁。

感覺像在吃加大版的章魚小丸子。

碟頭份量兩個人吃剛好,不會太飽!
【自家製黑蒜拉麵/自家製 ニンニク ラーメン】$88

一碗好多材料的拉麵,看上去沒什麼特別。

喝下第一啖湯覺得它味濃,有點點像藥材湯似的。
想用筷子夾麵的時候,發現碗裡面有塊熱石!

想不到除了做Facial會用熱石之外,原來吃東西也會遇上。

熱石在碗中相對來說比較大,如果可以小一點會更好,方便吃麵。

不過喜愛有它,因為吃了好一陣子,麵跟湯還能保持一定的熱度。我喜歡東西夠熱,這裡的拉麵滿足到我。

麵質尚算爽口彈牙,份量也剛好!
【東京風醬油沾麵/東京風醬油つけめん】$83

東京風的沾麵,用上的配料跟平常的沾麵差不多。

都是紫菜、糖心蛋、竹筍跟叉燒!
麵質跟拉麵相同,看上去特別彎曲,吃下去也十分彈牙!
而醬油湯底更出色,送來的時候嚇了我一大跳!

看上去是非常滾熱辣的!
驚喜度令我忍不住拍了小片段,大家可看看有多熱啊!!

全賴湯中也放入了熱石啦,所以最讚是湯底一直保持高溫!

麵沾上了熱湯後每一口都熱辣辣的,不再像吃冷麵般啦。

而且每一口麵都充滿著濃郁的醬油湯,吃沾麵吃得也特別滿足開心!
在九龍城能遇上一間日本小店吃著滾熱辣的麵,再配上非平凡的小食。然後把酒談心,實在非常非常賞心樂事!

在忙碌的生活當中,增添了盡興空間。
2016-05-19
  • 炸小海老小
2016-06-06 585 浏览
不是朋友帶路要我去九龍城覓食實在絕無可能,幸好有食神朋友,就算跑遠一點也是值回票價的!位於褔佬村道的浜滝 Hamataki,店面小小的幸好有大大的店名作招牌引人注目!店內有四人圓桌,也有吧檯和面壁的長檯,有日店風味之餘就算單獨前往也能避過與陌生人併桌的尷尬。XL宮崎生蠔 $78/pcs店員推薦的新品,$78一隻的宮崎生蠔,蠔身約有半隻免洗筷的長度,果然是XL尺寸呢!入口是淡淡海水咸味而且全無腥氣,滑溜溜的一吸已吸進口中,輕輕一咬已是滿口蠔香,少許的蔥花與醬油更令鮮味再提升了一個點!花魚燒一夜干 $78看了其他食評推介而點的燒魚,一上桌已聞到濃濃的煎魚香味,煎得表層香脆內裡嫩滑的魚肉上灑有粗鹽調味,很香口。開邊的魚身能輕易把整條魚骨去掉,不怕會吃到魚刺了,啖啖肉超暢快!忌廉蟹肉薯餅 $58外面炸得脆脆,裡面是軟糯的忌廉蟹肉薯泥餡,上桌時已切成四件方便進食,香口又不會太膩,薯餅愛好者必點!夏盛梅子冷麵 $88天時暑熱當然要吃冷麵啦!冷麵配料除了流心的滑溜半熟蛋外,還有大大的凍蝦和生蠔,清新又鮮味,有驚喜!梅子醬汁中加入冰塊以保持麵與海鮮的溫度,冰塊融化後也能沖淡本來稍咸的梅子汁,可見心思。
XL宮崎生蠔 $78/pcs

花魚燒一夜干 $78

忌廉蟹肉薯餅 $58

夏盛梅子冷麵 $88

新鮮又高級的食材加上充滿巧思的料理設計,難怪不算當眼的店面卻座無虛席,現在我要考慮多多到九龍城覓食了…
2016-05-25
  • 花魚燒一夜干
  • 夏盛梅子冷麵
  • XL宮崎生蠔
2016-05-30 563 浏览
本身行過嗰邊搵朋友,咁岩經過呢間裝橫勁有和式風格既日本餐廳,而且睇餐牌價錢唔太貴,就落腳作為晚餐既選擇。入到鋪頭牆放左好多宮騎駿電影既poster,仲有勁多唔同種類既酒。終於捱唔住肚餓,黎到緊係要嗌返個拉麵食喇,呢都有5款唔同拉麵,可惜自己唔太食得辣,就試左個豚骨醬油拉麵,如果鐘意辣,可以試下極辛地獄拉麵,朋友聽到個名都覺得正。等左無奈,個拉麵就送到。送黎嗰陣個拉麵既湯滾架,心諗啲湯咪好熱,後尾侍應話佢地為左保持湯既溫度係湯入面擺左熱石,真係好特別。而個豚骨拉麵既味道幾好,咸味適中,而配合個麵一齊食真係好正,麵好有彈性,咬嗰陣幾有口感,而拉麵亦吸收到湯汁既味道,可惜拉麵份量比想像中少,要加啲小食之類先夠飽。因為仲有少少餓嗌左兩樣小食,分別係螢光魷魚同炸雞。螢光魷魚故名思義,佢真係螢光架,如果佢係生既話。食落去幾有𡁻口同口感,唔驚會有腥味,有少少似食三文魚咁,不過韌少少,都幾好食,細細條,易入口。另外仲嗌左炸雞,因為唔點解勁想食炸野,呢到都無比我失望,炸雞好香,雞皮好脆,雞肉都好嫩滑。如果驚有好重油味仲有檸檬汁解一解。
因為仲有少少餓嗌左兩樣小食,分別係螢光魷魚同炸雞
2016-05-26
2016-05-29 481 浏览
同屋企人去開九龍城就順便食埋飯,依頭都算幾多食肆揀,不過屋企人比較偏好日本料理,最後見到店員已係門外熱情招待,就入去食餐飯喇~門面頗為簡約,以居酒屋做招來,睇落去比較清,唔會好花巧,而屋企人都比較中意樸素為主。環境睇落去雖比較簡約,但又帶有幾分懷舊感覺,牆上貼上左宮崎駿系列同其他電影既紙質海報,而另一邊則係一個文滿日本酒既牆架,睇落既簡潔又有風格濃厚醬油拉麵,剛剛上菜既時候湯底不斷起泡,原來湯底有一塊火山熱石助熱,不過整體溫度唔會燙口,保持係微暖狀態,湯底豬骨味好重,亦好有膠質感,拉麵有彈性,食落去爽口,而叉燒味道偏淡,有微微既脂肪,口感嫩身~溏心蛋一分為二,有半流心效果,口感嫩滑,蛋漿味非常濃郁炸小海老,好少機會食到既炸小海老,份量好多價錢好實惠,另外伴有檸檬同海鹽調味,海蝦仔炸得好脆,可以連殼一齊食,因為海蝦仔本身既味道都比較淡,加上鹽同檸檬汁就岩岩好,岩晒口痕既人食~櫻花海老豆腐,佈滿左好多木魚花係面層,望落去好有大坂燒既感覺,豆腐以常溫送上,口感幼滑,配上木魚花同小海蝦做調味,係唔錯既配搭。忌廉薯餅,第一次食到既忌廉薯餅,外面炸至金黃色好脆身,內裡係熱辣辣凝固左既忌廉同薯粒,忌
同屋企人去開九龍城就順便食埋飯,
依頭都算幾多食肆揀,不過屋企人比較偏好日本料理,
最後見到店員已係門外熱情招待,就入去食餐飯喇~
而另一邊則係一個文滿日本酒既牆架,睇落既簡潔又有風格
溏心蛋
溏心蛋一分為二,有半流心效果,口感嫩滑,蛋漿味非常濃郁
炸小海老
炸小海老,好少機會食到既炸小海老,份量好多價錢好實惠,
另外伴有檸檬同海鹽調味,海蝦仔炸得好脆,可以連殼一齊食,
櫻花海老豆腐
忌廉薯餅
忌廉薯餅,第一次食到既忌廉薯餅,外面炸至金黃色好脆身,
內裡係熱辣辣凝固左既忌廉同薯粒,忌廉口感香軟加上外層脆身既面粉,
味道甜中帶香,不錯一試呢!
酒煮廣島蠔
酒煮廣島蠔,價錢相對地有啲貴,因為$68只得三隻,不過味道就唔錯,
食落去幾鮮口帶酒香,蠔既口感都好JUICY,味道岩岩好。
螢光魷魚
螢光魷魚,比較幼小既魷魚種類,雖然做左刺身唔識發光,但依然夠晒吸睛,
醬汁令魷魚變得酸酸微微,而魷魚既口感比較黏口,會食得出內裡既醬,
而味道頗為鮮,偶而又帶啲腥,介於兩者之間。
溏心蛋
櫻花海老豆腐
螢光魷魚
2016-05-25 428 浏览
- 呢次同朋友黎到九龍城既『Hamataki』嘆下日本野之餘 ~順便吹下水聚一聚,加上近排超想食拉麵,一舉兩得:).............................. - 餐廳外觀有少少西式既感覺,入面環境都幾整齊,燈光亦都好舒服,位置都好寬鬆,唔會擁擠,gd:).............................. - 簡易明瞭既menu ;圖文並茂,而且價錢清晰。外觀亦都好靚,是為優質既menu :).............................. - 燒明太子 ; 幫你分割好既燒明太子,配合小小蘿蔔絲一齊入口,少少咸少少甜~ 幾有趣既味道,加上軟綿綿既咬感,成為唔錯既開胃前菜:).............................. - 螢光魷魚 ; 細細隻既螢光魷魚,成隻放入口之後,又爽口又彈牙,加上有少少甜,令到味道更好,而且賣相十分精緻,唔錯!.............................. - 牛油炒枝豆 ;道菜岩岩送左上黎之後,浸香味即時散發出黎,香濃既牛油味+淡淡既黑椒味,令道d豆充滿味道,而且豆亦十分健康,份量都唔少,本人
順便吹下水聚一聚,
加上近排超想食拉麵,一舉兩得:)
 - 餐廳外觀有少少西式既感覺,
入面環境都幾整齊,
燈光亦都好舒服,
位置都好寬鬆,唔會擁擠,gd:)
 - 簡易明瞭既menu ;
圖文並茂,而且價錢清晰。
外觀亦都好靚,
是為優質既menu :)
 - 燒明太子 ;
幫你分割好既燒明太子,
配合小小蘿蔔絲一齊入口,
少少咸少少甜~ 幾有趣既味道,
加上軟綿綿既咬感,
成為唔錯既開胃前菜:)
 - 螢光魷魚 ;
細細隻既螢光魷魚,成隻放入口之後,
又爽口又彈牙,加上有少少甜,令到味道更好,
而且賣相十分精緻,
唔錯!
 - 牛油炒枝豆 ;
道菜岩岩送左上黎之後,
浸香味即時散發出黎,
香濃既牛油味+淡淡既黑椒味,令道d豆充滿味道,
而且豆亦十分健康,份量都唔少,
本人最喜歡呢道菜:)
 - 花魚燒 ;
原條燒魚奉上,
配合檸檬汁令條魚更香更正,
魚肉十分滑嫩,
脆卜卜既魚皮加上檸汁更加清新,
尚算高水準~
 - 油沾麵 ;
上面有香滑+軟身既麵底,
 - 兩隻溏心蛋,咬落去濃濃既蛋黃流晒出黎,或者可以撈落個湯底道都得!
 - 嫩口豚肉,軟身易咬,味道都幾好~
 - 東京風醬湯底 ;
湯底中心有舊熱石,用黎令個湯底保持高溫,
類似豬骨湯底,唔會太濃烈,亦都唔會太淡,
味道岩岩好~
將d麵浸落去一陣,
令d麵條吸收個湯,食落去啖啖都係滋味:)
好味!
 - 大大隻新鮮生壕 ;
超大隻!
我1啖過放入口,又新鮮又爽口,仲好鮮嫩~
加上有好多既生壕汁,配上香料,醬油
啖啖都係滿足:)
讚!
 - 加冰烏龍茶 ;
入口超冰涼,
去油膩之餘仲可以清下熱氣~
1個字講晒,
爽!

- 整體而言 ;
食物品質都幾高 ,價錢合理,
味道亦都唔錯~
環境方面都幾舒適,
都係1間唔錯既日式餐廳:D
2016-05-12
  • 牛油炒扁豆
2016-05-25 293 浏览
其實已到過這店幾次,印象最深刻是由位會講廣東話的日本人主理,也是九龍城唯一的拉麵店。個人最喜歡它的沾麵,可惜現在暫停供應,唯有試試它的冷麵及其它小食。濃厚豚骨醬油拉麵 $78麵條彈牙,湯底濃度適中,不會覺得太鹹。為確保湯的溫度,湯內特別加放了熱石,在較冷的天氣下吃,感覺份外窩心!夏盛梅子冷麵 $88湯冷麵,夏天之選,但麵條相對較硬身,也沒有期待的梅子味;但配上一隻生𧐢卻有點驚喜,因味道很匹配。整體而言,與拉麵總算各有千秋。九州產活蠔 $38/隻生𧐢預先加了醬汁,尚算新鮮,味道不過不失。秘制炸雞 $15/件比韓式的好多了,亦是推介之作!能做到外脆內嫰實屬難得,最後要encore「止渴」!熒光魷魚 $68只有5隻,份量較少,但煙煙韌韌的,頗好送酒!
濃厚豚骨醬油拉麵 $78
夏盛梅子冷麵 $88
九州產活蠔 $38/隻
生𧐢預先加了醬汁,尚算新鮮,味道不過不失。
秘制炸雞 $15/件
熒光魷魚 $68
只有5隻,份量較少,但煙煙韌韌的,頗好送酒!
2016-05-23
2016-05-22 394 浏览
見識一下有火山石在碗內的拉麵, 究竟一邊食麵會有幾燙 ? 午市套餐都有火山石拉麵食 , 一個價錢還包括一件炸雞及一罐汽水 ~ 特製醬油拉麵餐 $63 湯底味道偏濃 , 黏口卻不油膩 , 適合我 ! 糖心蛋軟嫩中又帶香Q , 叉燒用豬肩肉, 肉質軟腍 ~ 彎曲的拉麵掛湯能力高 , 特別要求硬麵 , 真是煮得有嚼勁 ! 食到底 , 圓形火山石始能現真身 , 好味到連湯也全部飲掉 ! 炸雞也是非一般的簡單 , 外皮脆肉嫩滑 , 還留肉汁呢 ! 牆上黑板寫滿季節推介 傳統油漬蠔 $35/隻 收水後都有這個分量 , 原本都是很大隻吧 ! 油漬過的生蠔 , 雖然沒有蠔豉的甘香 , 但也有沉澱著生蠔本身的香味 , 蠔肉軟中帶硬 , 口感潤滑 , 因為加了紅辣椒 , 味道有少少辣 ~ 這充滿日本風味 , 而且美味、驚喜兼而有之的一餐!本篇完 ~

見識一下有火山石在碗內的拉麵, 究竟一邊食麵會有幾燙 ?
特製醬油拉麵餐 $63
湯底味道偏濃 , 黏口卻不油膩 , 適合我 !
糖心蛋軟嫩中又帶香Q ,
叉燒用豬肩肉, 肉質軟腍 ~
食到底 , 圓形火山石始能現真身 ,
好味到連湯也全部飲掉 !
炸雞也是非一般的簡單 , 外皮脆肉嫩滑 , 還留肉汁呢 !
牆上黑板寫滿季節推介
傳統油漬蠔 $35/隻
這充滿日本風味 , 而且美味、驚喜兼而有之的一餐!

本篇完 ~

2016-05-22 408 浏览
果日我同朋友去開九龍城,剛巧係浜滝門口已經可以泊車朋友就話食呢間,6點半去到,都無咩人,所以唔駛等位發現麵食幾款,小食好多款~仲有提示埋邊D小食配咩酒夾D可惜朋友楂車,我都陪佢唔好飲好了發現佢旁邊有個黑白寫住餐牌,趁人少少過去望下,覺得同餐牌內又唔係太大分別~我好多好多嘢想試,我D選擇困難又唻還好朋友比我揀我想試既先係麵食先,我地2個都想試個海老味噌拉麵但佢覺得唔好2個叫埋同一個啦,想試多D,所以另一個ORDER左個冷麵影或者咩特別,但埋枱時佢係好似溶岩FEEL好多泡泡冒上主要原因係因為佢碗底有個熱石啦呢個味噌拉麵偏重口味個湯底超濃,味噌味少少偏鹹的~麵質屬彈牙諗唔到另一個麵同呢個海老放埋一齊,一個天堂一個地獄海老係地獄因為重口味而天堂就係呢個夏盛梅子冷麵一拎唻最吸我晴係D冰~成個麵係清新感,又有大大隻蠔~夏天食好正...呢個酒煮蠔,比較無咩特別忌廉薯餅,基本上我到一個地方有呢個菜都會點大愛,呢間做得個面脆得很不錯!內裡味道未算濃愛牛油果既我點左呢個,好彩芥末味唔重我朋友唔食辣的,佢都可以食到牛油果咁配出唻質感好滑!個餅我食到有芝士味的好鬼好味,但我印象無咩食到蝦味酒盜芝士其實我唔知咩
果日我同朋友去開九龍城,剛巧係浜滝門口已經可以泊車
朋友就話食呢間,6點半去到,都無咩人,所以唔駛等位
發現麵食幾款,小食好多款~
仲有提示埋邊D小食配咩酒夾D
可惜朋友楂車,我都陪佢唔好飲好了
發現佢旁邊有個黑白寫住餐牌,
趁人少少過去望下,覺得同餐牌內又唔係太大分別~
我好多好多嘢想試,我D選擇困難又唻
還好朋友比我揀我想試既
先係麵食先,我地2個都想試個海老味噌拉麵
影或者咩特別,但埋枱時佢係好似溶岩FEEL好多泡泡冒上
海老味噌拉麵
主要原因係因為佢碗底有個熱石啦
呢個味噌拉麵偏重口味
個湯底超濃,味噌味少少偏鹹的~
麵質屬彈牙
諗唔到另一個麵同呢個海老放埋一齊,一個天堂一個地獄
海老係地獄因為重口味
而天堂就係呢個夏盛梅子冷麵
一拎唻最吸我晴係D冰~
成個麵係清新感,又有大大隻蠔~
夏天食好正...
夏盛梅子冷麵
呢個酒煮蠔,比較無咩特別
酒煮廣島蠔
忌廉薯餅,基本上我到一個地方有呢個菜都會點
大愛,呢間做得個面脆得很不錯!
內裡味道未算濃
忌廉薯餅
愛牛油果既我點左呢個,好彩芥末味唔重
我朋友唔食辣的,佢都可以食到
牛油果咁配出唻質感好滑!個餅我食到有芝士味的
芥末牛油果蝦
好鬼好味,但我印象無咩食到蝦味
酒盜芝士
其實我唔知咩唻,但見到芝士就忍唔住叫
呢個絕對係好適合去配住酒唻食
佢放面既係鰹魚干,再加芝士係偏鹹的
酒盜芝士
咦咦咦?我條魚呢!唔見左!我果陣掛住影片放IG開心SHARE~
我轉放左YOUTUBE
個花魚燒我唔得影相,只拍左片
我覺得都好大條,都抵食
又係配酒一流,味道適中,燒得都好入味,

题外话/补充资料: 最好就唔好楂車去,可以小食配酒,同朋友小斟一番環境不錯!
海老味噌拉麵
夏盛梅子冷麵
2016-05-19 297 浏览
接朋友放工,一心想去九龍城食飯。已諗定唔係食泰就係日本嘢。之後朋友話唔想食辣,咁就去左浜滝。七半去到,有兩三枱客,鋪面唔大,五張圓枱再加吧枱,大約total坐到二三十人。一坐低見到人手一杯Suntory生啤,即刻叫了一黑一白。打開餐牌,主打小食,逐一叫了廣島生蠔,炸雞,螢光魷魚,芥末牛油果蝦,忌廉薯餅,燒花魚,以及極辣地獄拉麵。食物都係即叫即整,夠曬熱辣,尤其是地獄拉麵,上枱時仲滾滾濃煙,不過味道一般,死辣。總體嚟講食物不過不失,沒有什麼驚喜。不過杯生啤就非常新鮮,一定要叫。三百多一個人不算便宜,不過氣氛不錯,店長招呼周到,有點賓至如歸的感覺。

一坐低見到人手一杯Suntory生啤,即刻叫了一黑一白。

Suntory生啤
極辣地獄拉麵
2016-05-18
Suntory生啤
  • 螢光魷魚
  • 九州產活蠔
  • 地獄拉麵
2016-05-18 373 浏览
和好友一起吃飯,最是賞心樂事今次朋友帶了我到九龍城吃飯發現了一家好吃的日菜店,名叫「浜滝Hamatak」她的味覺一向準確,這次又一再獲得證明此店的小食和酒類款色多多除了餐牌,還有牆上的新鮮菜單——當時得令,必看!一到1300左右,店內就會坐滿客人,看來口碑也不錯小吃:鰹魚肝芝士表層是鰹魚肝製的醬汁,下層是忌廉芝士鮮甜與奶香同時存在,濃烈的鹹香非常吸引芝士迷小吃:酒煮廣島蠔真是蠔大大,味道有酒白之餘,更「蠔氣」強大的只有新鮮食材才有的勁度小吃:花魚燒一夜干花魚燒一上桌就是魚香四溢,用上了海鹽同燒難怪烤魚一出爐就是令人流口水的味道一條骨就起出,肉質有咬口,鹹香適中東京風醬油沾麵:引人的粉紅色叉燒油沾麵麵質香口彈牙,粉紅色叉燒來自慢煮的效果一般做法是將豬梅肉醃製後放入密實袋,經真空處理再放入80度熱水slow cook 3 小時,難怪入口香軟再讚是麵上的蛋蛋,色澤澄黃半熟蛋黃,蛋香味濃,入口即融原來是北海度直送,識食,一定食日本雞蛋飲品:點了一杯烏龍茶,冰涼甘香,不錯浜滝店子小小,卻想不到的味道出眾日式菜系、小食都選擇多多,是一家可以再來的餐廳
和好友一起吃飯,最是賞心樂事
今次朋友帶了我到九龍城吃飯
發現了一家好吃的日菜店,名叫「浜滝Hamatak」
她的味覺一向準確,這次又一再獲得證明
此店的小食和酒類款色多多
除了餐牌,還有牆上的新鮮菜單——當時得令,必看!
一到1300左右,店內就會坐滿客人,看來口碑也不錯
小吃:鰹魚肝芝士
表層是鰹魚肝製的醬汁,下層是忌廉芝士
鮮甜與奶香同時存在,濃烈的鹹香非常吸引芝士迷
小吃:酒煮廣島蠔
真是蠔大大,味道有酒白之餘,更「蠔氣」強大的
只有新鮮食材才有的勁度
小吃:花魚燒一夜干
花魚燒一上桌就是魚香四溢,用上了海鹽同燒
難怪烤魚一出爐就是令人流口水的味道
一條骨就起出,肉質有咬口,鹹香適中
東京風醬油沾麵:引人的粉紅色叉燒
油沾麵麵質香口彈牙,粉紅色叉燒來自慢煮的效果
一般做法是將豬梅肉醃製後放入密實袋,經真空處理
再放入80度熱水slow cook 3 小時,難怪入口香軟
再讚是麵上的蛋蛋,色澤澄黃
半熟蛋黃,蛋香味濃,入口即融
原來是北海度直送,識食,一定食日本雞蛋
飲品:點了一杯烏龍茶,冰涼甘香,不錯
浜滝店子小小,卻想不到的味道出眾
日式菜系、小食都選擇多多,是一家可以再來的餐廳
2016-05-12