2016-07-30 311 浏览
之前係facebook見到九龍城新開一間熱石拉麵🍜,覺得好特別就特登過嚟九龍城呢間食,終於唔係食泰國菜店裏比較細,啲凳都係一啲高凳冇椅背,所以坐得麻麻,食食吓都有唔少人係出邊等位,所以食完就走。如果約咗朋友想食餐飯傾計,依間未必適合。至於個熱石拉麵,雖然有個熱石係麵入邊係特別,但食落去質感同普通麵冇咩分別⋯⋯⋯⋯所以可以試下其他野食😂

濃厚醬油拉麵
2016-07-29 1140 浏览
總覺得九龍城與泰菜基本上是可以劃上等號,因為每次到九龍城開餐,總是離不開泰菜,不過今晚卻是例外。這趟來九龍城的最大目的是尋找特色日本菜。幸好每次跟隨為食好友,都可以品嚐到有質素的菜色。浜滝面積不大,採用高枱高櫈,富日本居酒屋的設計。店內供應的部分食材並非常見的款式,例如沖繩海葡萄及螢光魷魚等等。來自沖繩的海葡萄,外貌似一梳梳袖珍版的青提子,味道有少少海水咸,吃落質感似蟹籽,但比蟹籽更脆口,更多汁,頗特別。聽店員介紹,螢光魷魚會在漆黑的環境才會顯出帶藍的螢光色。屬刺身類的螢光魷魚被醬油醃過,滑溜溜,味道咸香,魷魚鮮味突出,但不會腥。嚼落帶點爽口,不錯。朋友點的黑生啤,面上有厚厚而綿滑的白泡,呷一口,頗順喉,帶香濃的麥香味。光看文字,大概仍未猜到「小海老」是什麼。看看旁邊的圖片,才發現原來是炸蝦仔。蝦仔炸得非常脆口,本身沒有帶任何調味,可蘸上伴碟的海鹽及唧點檸檬。好友說這道小吃佐酒一流!用紫菜包裹明太子,再加入清淡的蘿蔔絲夾着吃,頗香口,但明太子的味道偏咸。自家製黑蒜拉麵人氣菜式之一。先呷一口烏黑的黑蒜湯底,味道香濃而不咸。拉麵掛汁,口感韌身。而豚肉肉質軟腍,不過只是薄薄一片,分量偏少。溏
沖繩海葡萄
螢光魷魚
黑生啤
炸小海老
燒明太子
自家製黑蒜拉麵
人氣菜式之一。先呷一口烏黑的黑蒜湯底,味道香濃而不咸。拉麵掛汁,口感韌身。而豚肉肉質軟腍,不過只是薄薄一片,分量偏少。溏心蛋的溏心效果尚算滿意,蛋味香郁。
湯內放有一塊熱石,能有效保持湯的熱溫,體貼!

2016-07-21
2016-07-27 338 浏览
朋友話九龍城浜滝拉麵好味,極力推介我去食。有好野食,我又點會放過。浜滝同其他日式拉麵店唔同既係,佢係有bar枱架,岩哂附近返工既人收工可以飲返杯。而佢拉麵既特色係有熱石係中間,以保持溫度,無論食幾耐都咁熱。黎到呢到,當然要叫返碗拉麵試下係咪真係咁好味我比較重口味,所以叫左個自家製黑蒜拉麵($88)湯底唔會話好濃,溏心蛋味道比較淡,叉燒煮得剛剛好,唔會老身但係個熱石好似作用不大,食食下個湯底都無一開始咁熱,可能個熱石係一種gimmick黎另外仲叫左個小食黎食-水餃子($38)平時去開日本餐廳食既都係煎餃子,好少會食水餃子。呢個汁酸酸辣辣,配埋餃子一流
朋友話九龍城浜滝拉麵好味,極力推介我去食。
有好野食,我又點會放過。

黎到呢到,當然要叫返碗拉麵試下係咪真係咁好味

我比較重口味,所以叫左個自家製黑蒜拉麵($88)
自家製黑蒜拉麵
湯底唔會話好濃,溏心蛋味道比較淡,叉燒煮得剛剛好,唔會老身

另外仲叫左個小食黎食-水餃子($38)
水餃子
平時去開日本餐廳食既都係煎餃子,好少會食水餃子。
呢個汁酸酸辣辣,配埋餃子一流

2016-07-23
水餃子
  • 自家製黑蒜拉麵
這晚和好友到了九龍城吃飯,泰國菜?不! 是日式居酒屋才對!位於九龍城,街頭那邊,位置很就腳,門口招牌白亮亮,加上旁邊的鋪頭早已關門,令門面更突岀,更易找。晚了放工, 來到九龍城已經是8點35分了,想不到人流依舊很多,最後等了15分鐘左右才能入座。入座後,餐廳面積不大,全部的枱櫈也是高枱高櫈來的,還有些是典型拉麵店,貼牆的bar枱設計。格局一目了然,面積雖不大,但反而令人感到更有風味,屬於下班一族relax 一下的居酒屋,不太適合一家大小來光顧。餐廳沒有供應串燒類食物,反而是著重食材,供應的款式都比較少見,像沖繩海葡萄,螢光魷魚等。生啤$45: 白泡佔2成,高身的玻璃杯,令人即時有在日本居酒屋的感覺呢。秘制炸雞$15/件: 炸雞是這兒其中一款受歡迎的菜式。雞件不會像連鎖店的大大件,而是屬於雞塊正常的size。即叫即炸的關係,外皮鬆脆,炸漿不會很厚重。 吃下,先是脆身,再來是雞肉的纖嫩,脂感油腴,口感十分討好。 沾上些檸檬油同吃,惹味中帶些緩衝醒胃,可以說,比韓式炸雞店的炸雞,質素更好。九州產活蠔$38: 大大隻的生蠔,此生蠔不是屬於重銹味的那種。一口呑下,先是一股濃郁的海水味,其後是些兒
這晚和好友到了九龍城吃飯,泰國菜?不! 是日式居酒屋才對!

秘制炸雞$15/件: 炸雞是這兒其中一款受歡迎的菜式。
雞件不會像連鎖店的大大件,而是屬於雞塊正常的size。
即叫即炸的關係,外皮鬆脆,炸漿不會很厚重。
吃下,先是脆身,再來是雞肉的纖嫩,脂感油腴,口感十分討好。
九州產活蠔$38: 大大隻的生蠔,此生蠔不是屬於重銹味的那種。一口呑下,先是一股濃郁的海水味,其後是些兒的甜味,是我愛吃的那種蠔類。 口感水嫩,蠔肚也屬飽滿,令人滿足。
傳統油漬蠔$35: 另一種吃法,蠔用了傳統油漬方法,吃下口感依舊是嫩身,但不同之處在於油漬蠔少了海水鮮味,換來是油腴感,是個不錯的嘗試,不過我還是偏愛新鮮的吃法。
大阪水茄子配馬糞$80: 看名字已經很吸引,在網絡上爬過文,也看不到有人介紹他,於是便點了此來試試。
大阪水茄子和我們一般的茄子形狀不同,大阪水茄子圓圓矮矮的,師傅把它片成薄片,旁邊放著我最愛的馬糞海膽,面頭有略火炙過的痕跡。
夾著一片水茄子,沾上些兒馬糞海膽。 吃下馬糞十分十分的creamy,味濃而回甘,令人十分討好。

至於水茄子,吃下爽甜中帶些柔軟,不會有蔬果的臭腥味。 整體來說,對於茄子配搭海膽的吃法,個人覺得不太配合,而且馬糞的份量也很少,訂價略高。
螢光魷魚$68: 顧名思義是會發光的,不過只在於黑暗的時候,才會會到藍光。 螢光魷魚刺生,於香港並不常見,一客有5隻,輕輕被漬過。
吃下口感爽身,而且是滑滑的。味道當然不煋,而且富鮮味,再帶些微醬油咸味,加些蔥花提味,有很不錯的印像呢!
沖繩海葡萄$45: 曾經看過網絡上有介紹過,一直也對它感好奇。 見這兒有供應,一於點來試試! 一串串墨綠色的小顆粒,還有另一名稱,綠色魚子醬。
吃下,一粒一粒很爽脆的感覺,味道不是濃烈的食材,只略帶著些咸味,感覺很特別。 其實海葡萄本來就沒有甚麼味道,可配著濃味的魚生,如鮪魚同吃。
自家製黑蒜拉麵$88: 拉麵是店家的招牌菜式,也是這兒少有供應的主菜類。
拉麵也大約5款可選,重口味的我選了黑蒜拉麵。
拉麵送上,墨黑色的湯底令人感到討好。上高放了紫菜,荀,豚肉及一隻半熟蛋。
這兒的拉麵還有特別位,湯底中放了熱石,保持湯底的熱力,因此一路吃,拉麵不會被冷氣吹凍,影響口感。
先試一口湯,湯底還算惹味,不過可以再濃一些,質地再厚一些,但本地品牌來說,已經是很不錯的了。
拉麵,屬於曲麵,粗身麵,可以掛上更多黑蒜湯。
吃下,麵身具彈性,還帶拉麵少許的膠製感,加上前文說過這兒是有熱石的,因此建議拉麵煮製時間可再短一些,令麵更硬身。
到半熟蛋,蛋黃有過熟的跡象,流心漿口的感覺不強烈,幸而,蛋氣算濃,而且蛋白還未到太熟的程度,因此還算不錯的。
豚肉一塊的不鬆散,肥瘦分明,吃下口感不乾柴,豬羶脂感合格,不過一碗只得一塊,有點太少呢。

總結,這類型的居酒屋在香港也算少見,想吃些特別食材,想下班後和朋友說是說非,不防來浜滝試試。

浜滝 Hamataki

九龍城福佬村道59號地下A舖

2016-07-21
2016-07-23 221 浏览
來到了九龍城,常常都想到了要吃泰國菜,但吃多了也想轉一下新口味,原來在這裡吃日本菜也不差。有很多新款的食品,看起來都是十分吸引的。日式叉燒飯,很新奇有趣的組合,叉燒極為軟淋,薄身,帶點點的醬油味道,十分惹味。中間還有著一隻溫泉蛋,中間流心,伴上飯食更是多了一重蛋香的滑。XL宮崎生蠔,十分大大隻的生蠔,細味之下沒太多的蠔味或是海水味,質感較為Creamy。加上了日式的醬油吃,是另一番的風味。海膽菠菜。小小的一份,價錢上有點偏貴,但卻是令人意想不到的好味道。海膽原來跟菠菜是這樣的配合。一個鮮甜不腥,而另一個則軟淋多汁,極之惹味開胃。配上脆脆的法包吃,細味當中的海膽鮮。
有很多新款的食品,看起來都是十分吸引的。
2016-07-21 290 浏览
今夜一個人來到九龍城,吃的不是泰國菜,而是人氣頗高的日本餐廳。餐廳用上木製桌椅,店員親切有禮,心情已經大好。牆上有手寫的餐牌,介紹餐廳推介和精選的食物。餐廳食物選擇頗多,圖文並茂。海老味噌拉麵。湯底鮮甜濃郁,黏黏的湯底骨膠原似是豐富,濃郁不油膩,非常出色。兩隻鮮蝦鮮甜爽嫩彈牙,肉質不霉身。拉麵彈牙掛湯力高,鋪上小蝦米和蟹肉,鮮甜味突出口感豐富。溏心蛋流心度高,蛋白滑溜滿滿蛋香。湯中的熱石保持拉麵溫度,頗是細心的地方。花魚燒一夜干。第一次吃花魚,肉質嫩滑燒得香口,魚香魚油香濃沒有腥味,燒得香口不乾身,魚肉折開兩邊燒香,吃得非常方便。旁邊的蘿蔔蓉伴上魚肉,味道更是滋味,清甜不膩口。秘製炸雞。每枱客人都點上的炸雞,我也吃上兩件。大大一件炸雞炸粉非常薄身,炸得咸香香脆卻毫不油膩,肉質非常嫩滑肉汁豐富,雞肉用上雞脾肉,難怪每一口都滑溜出色。
牆上有手寫的餐牌,介紹餐廳推介和精選的食物。
餐廳食物選擇頗多,圖文並茂。
海老味噌拉麵。
花魚燒一夜干。
2016-07-20
2016-07-20 215 浏览
今日又揾新地方試拉麵,好在黎得快,好快就有位,但坐正門口位,出出入入真係好熱。試左最基本既拉麵,1片肉+蛋全隻開半,1大片紫菜,拉麵湯底整體算係ok.碗内放左粒熱石保温,所以拉麵應該好少,最後唔太夠飽要追加拉麵。小食要左個炸櫻花蝦,其實無乜味,同埋食時要小心比蝦頭吉親個口。

2016-07-04
2016-07-19 177 浏览
到九龍城一向都是吃泰菜的但這天約的朋友不太吃辣就來試試這家好像日式居酒屋的小店黑生啤 (HKD 50)自從有一次在啤酒節喝了黑啤後就愛上了她濃郁的麥香味雖然有人覺得其味道比一般的啤酒稍苦一點但是個人覺得香濃的麥味足以彌補一切而且其口感醇厚順滑其實比一般的啤酒更易入口櫻花海老豆腐 (冷) (HKD 48)在燜熱的天氣裡來上一碟冷豆腐真的超透心涼的豆腐豆味濃郁加上櫻花蝦的鮮味及大量的木魚碎令整道菜口感層次很豐富忌廉蟹肉薯餅 (HKD 58)外層炸得超鬆脆香口內裡的餡料幼滑軟綿忌廉味很香濃很不錯的一款送酒小食花魚燒一夜干 (HKD 78)魚骨大大條,很容易起骨外層燒得香脆吸引內裡的魚肉卻仍保留很多肉汁魚肉鮮嫰甜美秘製炸雞 (HKD 15/ 件)這款絕對是必食之選外層炸得極為酥脆內裡的雞肉鮮嫰多汁外貎看似平平無奇但卻令人極為驚喜極辛地獄拉麵 (HKD 108)說真的,對於超級喜歡吃辣的我來說這碗拉麵真的未到地獄級別甚至覺得咸味多於辣味但不太好辣的朋友卻是試了一口就辣到一直灌水雖然不算十級辣,但湯頭仍是十分惹味濃郁碗內放置了一塊大熱石幫助保持麵的溫度非常貼心的設計麵質軟硬適中,爽口得來彈牙幼細的
到九龍城一向都是吃泰菜的
但這天約的朋友不太吃辣
就來試試這家好像日式居酒屋的小店
黑生啤 (HKD 50)
自從有一次在啤酒節喝了黑啤後
就愛上了她濃郁的麥香味
雖然有人覺得其味道比一般的啤酒稍苦一點
但是個人覺得香濃的麥味足以彌補一切
而且其口感醇厚順滑
其實比一般的啤酒更易入口
櫻花海老豆腐 (冷) (HKD 48)
在燜熱的天氣裡
來上一碟冷豆腐真的超透心涼的
豆腐豆味濃郁
加上櫻花蝦的鮮味
及大量的木魚碎
令整道菜口感層次很豐富
忌廉蟹肉薯餅 (HKD 58)
外層炸得超鬆脆香口
內裡的餡料幼滑軟綿
忌廉味很香濃
很不錯的一款送酒小食
花魚燒一夜干 (HKD 78)
魚骨大大條,很容易起骨
外層燒得香脆吸引
內裡的魚肉卻仍保留很多肉汁
魚肉鮮嫰甜美
秘製炸雞 (HKD 15/ 件)
這款絕對是必食之選
外層炸得極為酥脆
內裡的雞肉鮮嫰多汁
外貎看似平平無奇
但卻令人極為驚喜
極辛地獄拉麵 (HKD 108)
說真的,對於超級喜歡吃辣的我來說
這碗拉麵真的未到地獄級別
甚至覺得咸味多於辣味
但不太好辣的朋友卻是試了一口就辣到一直灌水
雖然不算十級辣,但湯頭仍是十分惹味濃郁
碗內放置了一塊大熱石
幫助保持麵的溫度
非常貼心的設計
麵質軟硬適中,爽口得來彈牙
幼細的麵條掛滿湯汁
叉燒切成薄片,吸盡湯汁
極為濃郁惹味
溏心蛋極為幼滑軟綿
蛋香超濃郁,令人齒頰留香
餃子雖不是很大隻
但外皮很薄
內裡的餡料鮮甜多汁
而且肉質鮮嫰
夏盛梅子冷麵 (HKD 88)
朋友則要了冷麵
炎熱的天氣下吃冷麵最是消暑了
2016-07-16 368 浏览
一向都知道九龍城有好多好嘢食,今次朋友帶我去九龍城搵嘢食。聽講呢間拉麵店新開,好特別,所以走去試吓。嚟到拉麵店就梗係要食拉麵啦,我食黑蒜油湯拉麵,一上到枱就見到個湯滾下滾下咁,原來碗底放咗好大嚿嘅熱石,因為熱石的溫度好高,放入湯入面可以令到湯嘅溫度提高,感覺上好新鮮,熱辣辣嘅湯好似特別好味。黑蒜油湯味道非常濃,我幾鍾意。而且拉麵比較挺身,沾到好多湯。豚肉就薄薄的一塊,溏心蛋有成隻甘多,我就最中意食蛋!另外,朋友就選擇豚骨醬油湯底,湯一樣都係好濃,但唔會好咸,味道適中。除左拉麵之外,呢度有好多小食選擇,竟然有生蠔,當然要試下喇。這是$38同$78的分別。平時食生蠔會吱檸檬汁,但係呢度嘅生蠔會加上店內特製嘅醬油,鮮味更突出。

2016-07-14
2016-07-15 331 浏览
今日去九龍城唔係食泰國野,而係食日本野😁之前見都多人排隊,就決定試一試咩料😙今晚大約8:30去到,竟然唔駛等,仲要有位可以選黎坐😅環境都幾闊絡,坐得幾舒服!甘今晚食左濃厚醬油拉麵(豚肉)🐖、自家制黑蒜拉麵(豚肉)&炸雞。🐔厚醬油拉麵(豚肉)同自家制黑蒜拉麵(豚肉)都是同一問題,豚肉太少,得一塊薄薄的豚肉,湯底好淡,麵質唔夠彈,鹼水味有點多☹️唔值70-80呢個價!香港有更好食既拉麵!炸雞🐓就比較好味,雞肉嫩滑,炸得剛好,不太油。加上檸檬汁,更提升個口味,令人開胃😋肥呀😆#smalltoysinbigworld00 #肥仔獸為食團
2016-07-13 318 浏览
A while ago I saw someone post a picture of their ramen with a pebble in it.The purpose of this pebble is to keep the ramen hot while you're eating it.Arriving at late 6.40pm, the place was packed and there were more people queuing outside when we sat down which is pretty good for Kowloon City.There are specials on the wall.Ordered a hot and cold ramen.For the hot ramen, we had the black garlic which had a hot sizzling pebble in the broth.The broth was thin but had a really strong flavour and th

Ordered a hot and cold ramen.
The broth was thin but had a really strong flavour and the slice of pork was soft and fresh.
The chilled noodles in plum broth was refreshing and I found them similar in taste to Korean chilled noodles.
As well as noodles, we had some snacks.
The crispy shrimps were good but painful to eat as you're bound to get pricked by the sharp bits.
Had some seagrapes which tasted briny.
The squids were quite salty which would compliment beer nicely.
My favourite was the grilled fish because it is moist and silky with a lovely salted taste.
The oyster was also an appetizing snack as it had a strong acidic flavour and tasted like pickled oyster.
2016-07-04 240 浏览
諗住同友人聚下update下近況所以特登揀左間居酒屋可以慢慢坐,暢談一番。餐牌唔算太多野食,不過都幾吸引。食物份量屬少,所以可以叫多幾款送酒岩哂我鐘意咩都試少少嘅人。一黎就叫左枝南高梅,酸中帶甜,酒味唔算好濃烈,我地溝梳打水飲,好易入口,再送下啲小食,愈飲愈好味,對我地唔係好飲開酒黎講,飲哂成枝都冇難度。螢光魷魚漬好好食,經過醃製,魷魚仔比手指長DD,咸咸酸酸,煙煙咽咽,好有咬口,得5條唔係好夠喉,因為好好食,再飲啖梅酒,正!XL官崎生豪,真係成隻手掌咁大,好誇張,成隻啜落肚,好肥美,好有海水味,好鮮甜。芥末牛油果蝦,塊餅真係有驚喜,好鬆化,口感好正,加埋大量芥末牛油果蝦醬,少少攻鼻,又有d蝦爽爽地咁,好夾!花魚燒,本身諗住呢果係會燒到好似魚干咁好脆口,原來唔係,燒得黎都仲係保持住肉質嘅鮮嫩,好多汁,一啲都唔乾,啖啖肉,帶少少咸,又係配梅酒嘅一個好選擇。今次既美食美酒令Gathering好完滿!係值得一試的特色居酒屋!
諗住同友人聚下

update下近況

所以特登揀左間居酒屋可以慢慢坐,暢談一番。

餐牌唔算太多野食,不過都幾吸引。

食物份量屬少,所以可以叫多幾款送酒

岩哂我鐘意咩都試少少嘅人。
一黎就叫左枝南高梅,酸中帶甜,

酒味唔算好濃烈,

我地溝梳打水飲,好易入口,

再送下啲小食,愈飲愈好味,

對我地唔係好飲開酒黎講,飲哂成枝都冇難度。
螢光魷魚漬好好食,經過醃製,

魷魚仔比手指長DD,

咸咸酸酸,煙煙咽咽,好有咬口,

得5條唔係好夠喉,因為好好食,

再飲啖梅酒,正!
XL官崎生豪,真係成隻手掌咁大,

好誇張,成隻啜落肚,

好肥美,好有海水味,好鮮甜。
芥末牛油果蝦,

塊餅真係有驚喜,好鬆化,口感好正,

加埋大量芥末牛油果蝦醬,少少攻鼻,

又有d蝦爽爽地咁,好夾!
花魚燒,本身諗住呢果係會燒到好似魚干咁好脆口,

原來唔係,燒得黎都仲係保持住肉質嘅鮮嫩,

好多汁,一啲都唔乾,啖啖肉,帶少少咸,

又係配梅酒嘅一個好選擇。

今次既美食美酒令Gathering好完滿!

係值得一試的特色居酒屋!
2016-07-04 1035 浏览
今日幾個好友一齊黎搵好野食!一坐低,先叫左梅酒同d佐酒小菜!店長推薦呢支酒比我地幾個!梅酒非常容易入口,岩哂我地幾個女仔一路傾傾計一路飲。呢支「南高梅」梅酒比起超市一般買到嘅無咁甜,梅子味較重。成支咁order,想溝幾多梳打水,落幾多冰,濃度可以完全自己決定!d蝦細細隻,又香口。夾完一隻又一隻,停吾到手!吞拿魚嘅四邊微微烤過,面層鋪上黑椒、芝麻、同葱花,味道豐富!另外仲叫左蠔漬同瑩光魷魚漬,味道濃郁,佐酒一流!呢道「芥末牛油果蝦」個醬撈左少少芥末,味道好清新、好特別。而且食完幾道味道濃郁嘅佐酒小菜,呢款小食更加刺激味蕾。一般嘅烤三文魚都會烤到乾爭爭,但呢碟「花魚燒」吾乾不特止,仲非常juicy!!魚味鮮甜,啖啖肉!由於我地幾個女仔都好鍾意食蠔,所以我地再encore,試埋XL宮崎生蠔。拎起手,隻生蠔有成手掌咁大隻,果係XL版!蠔味非常香甜,配上淡淡嘅檸檬汁,d鮮味出哂黎!呢碗拉麵係碗底加左塊熱石,上到枱仍然熱騰騰,出緊蒸氣!除左有特色外,拉麵嘅味道亦做得相當出色!湯底肉味濃郁,帶少少脂香, 但吾會有油膩感。食完再黎碗夏盛梅子冷麵。因為係冷麵,麵質硬身好多。配埋鮮蝦同生蠔,味道好fres
今日幾個好友一齊黎搵好野食!
一坐低,先叫左梅酒同d佐酒小菜!店長推薦呢支酒比我地幾個!
梅酒非常容易入口,岩哂我地幾個女仔一路傾傾計一路飲。
呢支「南高梅」梅酒比起超市一般買到嘅無咁甜,
梅子味較重。
成支咁order,
想溝幾多梳打水,
落幾多冰,
濃度可以完全自己決定!
d蝦細細隻,又香口。
夾完一隻又一隻,停吾到手!
吞拿魚嘅四邊微微烤過,
面層鋪上黑椒、芝麻、同葱花,
味道豐富!
另外仲叫左蠔漬同瑩光魷魚漬,
味道濃郁,佐酒一流!
呢道「芥末牛油果蝦」個醬撈左少少芥末,
味道好清新、好特別。
而且食完幾道味道濃郁嘅佐酒小菜,
呢款小食更加刺激味蕾。
一般嘅烤三文魚都會烤到乾爭爭,
但呢碟「花魚燒」吾乾不特止,
仲非常juicy!!
魚味鮮甜,啖啖肉!
由於我地幾個女仔都好鍾意食蠔,
所以我地再encore,試埋XL宮崎生蠔。
拎起手,隻生蠔有成手掌咁大隻,果係XL版!
蠔味非常香甜,
配上淡淡嘅檸檬汁,
d鮮味出哂黎!
呢碗拉麵係碗底加左塊熱石,
上到枱仍然熱騰騰,出緊蒸氣!
除左有特色外,拉麵嘅味道亦做得相當出色!
湯底肉味濃郁,帶少少脂香, 但吾會有油膩感。
食完再黎碗夏盛梅子冷麵。
因為係冷麵,麵質硬身好多。
配埋鮮蝦同生蠔,味道好fresh,好鮮甜,
值得一試!
七月一日,來九龍城一日遊。午飯選了吃日本麵。看見介紹的海老味噌好像十分吸引,所以我和太太一共叫了兩份。在介紹麵的評論之前,先要講一講奇遇。在侍應生上了兩碗(一模一樣一齊準備的)麵時,我以為上錯了,因為:我太太的麵,少了櫻花蝦,蟹肉,和一塊紫菜。我的好一點,少了メンマ竹筍。此處麵的選擇不多,我坐在吧枱所以略略見到我倆的麵是一齊準備的。加上侍應絶不care他上的是什麼,我覺得有此嚴重的失誤是不可思議的。老實說,我不覺得憤怒,我只是覺得可笑。來說麵吧,湯是靈魂,一嚐之下,是非常不錯,蝦味極濃極鮮。但其他就普通了:麵條:有鹼水味蝦:不彈牙,沒有什麼鮮味,給人感覺不是鮮蝦最大敗筆,是那塊石頭,完全不覺保溫,反而令麵和湯的份量減少,絕對畫蛇添足之作。要保溫,像中國人過橋米線用一層油也可以,(sorry我可是喜歡油的)綜合以上,特別是遇上「奇遇」,令我大大打擊了對此店的信心和專業性。相信短期內難有下次機會。而廚師要負上全部責任,責無旁貸!
在介紹麵的評論之前,先要講一講奇遇。
我太太的麵,少了櫻花蝦,蟹肉,和一塊紫菜。
我的好一點,少了メンマ竹筍。

來說麵吧,湯是靈魂,一嚐之下,是非常不錯,蝦味極濃極鮮。
但其他就普通了:
麵條:有鹼水味
蝦:不彈牙,沒有什麼鮮味,給人感覺不是鮮蝦

海老味噌拉麵
2016-07-01
海老味噌拉麵
2016-07-01 1555 浏览
九龍城對於我來講不是一個多去的地區, 一講起九龍城, 自然會想到泰國菜. 原來這裡除了泰國菜外, 也有日本菜的食店, 早前就同友人去了位於九龍城的Hamataki食飯.店舖不算大, 座位以高枱為主.我點了究極海老味噌拉麵.上枱時已見到拉麵在滾着, 有一些細泡仔出現, 與平日的拉麵有所不同.我先飲一啖湯, 不但夠鮮美, 而且仲好熱辣辣. 一直食落去, 熱度仍然保持着, 原來碗中放了一塊熱石, 這樣能夠令熱度持續長久一點, 對於愛食熱辣辣的湯和麵的我, 絶對合我心意.拉麵材料有兩隻蝦, 蝦仔, 蛋, 筍, 粟米和紫菜.蝦肉尚算爽口彈牙.蛋就帶少許流心, 充滿蛋香, 若再流心一點, 就更加好味.對於我來講麵質軟硬適中.另外, 也點了一些小食, 包括秘製炸雞, 大阪燒和日本汁煮餃子.秘製炸雞.雞塊都幾大件.外皮夠脆身, 而雞肉嫩滑, 肉汁不錯, 不會太乾身, 可以說是外脆內嫩. 炸雞是啖啖肉, 完全無骨, 最啱懶人的我.大阪燒.上枱時已被佢的份量和燒餅面滿滿的木魚所吸引住.大阪燒夠鬆身, 再混入醬汁和木魚一齊食, 多重口感.對於鍾意食木魚的我, 越多木魚, 口感越佳.日本汁煮餃子.煎餃子食得多

店舖不算大, 座位以高枱為主.
我點了究極海老味噌拉麵.
究極海老味噌拉麵

我先飲一啖湯, 不但夠鮮美, 而且仲好熱辣辣.

拉麵材料有兩隻蝦, 蝦仔, 蛋, 筍, 粟米和紫菜.

蝦肉尚算爽口彈牙.

蛋就帶少許流心, 充滿蛋香, 若再流心一點, 就更加好味.
對於我來講麵質軟硬適中.

秘製炸雞.
雞塊都幾大件.

秘製炸雞
炸雞是啖啖肉, 完全無骨, 最啱懶人的我.

大阪燒.
大阪燒
上枱時已被佢的份量和燒餅面滿滿的木魚所吸引住.

大阪燒夠鬆身, 再混入醬汁和木魚一齊食, 多重口感.
對於鍾意食木魚的我, 越多木魚, 口感越佳.

日本汁煮餃子.
煎餃子食得多, 汁煮的方法較少食.

餃子皮算薄身, 內裡的饀料肉汁幾多,不會過硬和乾,汁煮方法相對無咁熱氣和油膩,醬汁帶有微微酸酸辣辣,幾醒胃.

究極海老味噌拉麵
大阪燒