1K
2018-07-02 181 浏览
想食海鮮第一時間就係呢到,自從同同事去過呢到,如果夠人嘅話要食海鮮都絕對推薦,這裡嘅特色係就係要在海鮮檔買海鮮後來這裡加工,而加工費唔貴,最緊要係個味道煮得非常好味,今次海鮮就由朋友們發板,我就先點了個海鮮湯每位$20計,呢個湯夠晒鮮味之餘重用料十足,湯還湯同湯料分開上,湯中材料有魚、有大大隻彈牙嘅蝦、沙白蜆、番茄薯仔,唔好以為啲湯料滾完湯就冇味,其實一樣咁鮮味!因為要等海鮮嘅關係叫了個必食豬扒 $96,肉質嫩滑軟熟,豬扒上嘅醬汁均勻,入口夠晒juicy ,加埋上面嘅香口白飯魚,真係開飯時必食之選!今次就有芝士焗龍蝦配炒飯底,今次比較特別用炒飯底,新口味新嘗試,一般都係清湯煮或芝士伊麵底,一試之後我估呢個真係超正!本身龍蝦嘅肉質彈牙爽口鮮味已經好正,但個芝士炒飯吸收了龍蝦嘅味道加埋個香濃芝士飯,大家都不停將個芝士炒飯𢳂到碗內,真係十分好味到差點連主角龍蝦都忘了!另一個必食推介就係白酒忌廉煮花甲配烏冬,呢個都差不多每次必點嘅食物,花甲就係朋友們見到今期比較新鮮嘅貝類,配上呢個煮法,個白酒忌廉汁配埋烏冬真係夠晒入味,花甲本身嘅鮮味加埋白酒忌廉一齊煮,肉質爽口彈牙鮮甜,而烏冬軟熟彈牙夠晒煙韌

另一個必食推介就係白酒忌廉煮花甲配烏冬,呢個都差不多每次必點嘅食物,花甲就係朋友們見到今期比較新鮮嘅貝類,配上呢個煮法,個白酒忌廉汁配埋烏冬真係夠晒入味,花甲本身嘅鮮味加埋白酒忌廉一齊煮,肉質爽口彈牙鮮甜,而烏冬軟熟彈牙夠晒煙韌,呢個汁加個白飯入去都十分好味,但今日真係被龍蝦炒飯吸引了!

重有個鹽油焗奄仔蟹,嘩食埋呢個真係十分滿足,首先啲膏充滿了係隻奄仔蟹內,一打就見到開兩邊啲膏,一入口個種流出來嘅感覺,啲香濃嘅蟹膏在口中時,個種甘香味道,真係好正!而蟹肉都好鮮味!真係一隻起兩隻止,今日咁食真係食到有啲漏!

最後還有水果奉上!抵讚!
友人說常常見我的 Facebook 也會post 不同的美食,某天突然問我,那先可食到新鮮又味美的海鮮,BeautySearch 當然第一時間想起三聖的《泰海鮮》。 不過,要吃生猛海鮮總不能一兩個人,所以,我倆約同幾位海鮮愛好者,於假日一同殺入三聖吃海鮮! 每次來到泰海鮮,BeautySearch 均必點選這兒的海鮮湯,因為實在太足料呢!而且當中的海鮮更是新鮮的,令湯水份外鮮甜,唔腥又唔油膩,每位只需 HK$18,實在太超值。不少朋友也不會錯過品嚐當中的湯料呢! 因為不是每位朋友也就腳,所以每次前來泰海鮮,總需要多等一會才齊人,而我們就最愛在此時先點選一個泰式拼盤來品嚐,拼盤中包括泰皇芝心蝦丸、春卷、椒鹽鮮魷、麻辣豬耳、泰式鳳爪等 (大 - HK$188) 而當中 BeautySearch 最愛泰皇芝心蝦丸,外皮相當酥脆而且有口感,不但芝味濃郁,還有那流心的效果,真的相當吸睛。 眾多海鮮中,元貝可算是我數一數二的最愛,簡簡單單以蒜蓉粉絲蒸煮,已相當味美,大大隻的元貝,加工費每隻只而 HK$15,真的比買材料回家煮更方便呢! 想吃矜貴一點,還有薑蔥鮑魚煲,甫打開煲蓋,一陣香濃撲鼻而來

想吃矜貴一點,還有薑蔥鮑魚煲,甫打開煲蓋,一陣香濃撲鼻而來,薑蔥的確爆得相當香口,咬落香軟煙韌,相當彈牙,富口感又鮮嫩。

雖然屬高危一族,但當日看見大大隻的龍蝦,就忍不住,最後,揀選了數隻青山灣龍蝦,並以焗芝士開邊煮理。

雖說開邊,但上桌時每隻漲卜卜的,仿如一整隻而上呢!而且芝味香濃,肉質爽口彈牙,烹調時間恰到好處。令人口味!
用餐优惠
試食活動
2018-07-01 166 浏览
人人都睇世界盃。尤其班男人,變成日間訓覺+晚間精精神神睇波的生物!我不是場場睇波的人,悶悶地叫埋成班朋友一齊吃海鮮 lunch 。關財記買的海鮮 。雖然係休漁期,海鮮質素依然令人滿意!泰皇芝心蝦丸(3粒)  $78 先來超巨型的芝心蝦丸,外面麵包粒炸得通脆,裏面依然有流心芝士,交足功課的 。大人小朋友都喜歡呢!芝士焗龍蝦配炒飯底 今次重點係芝士焗龍蝦。芝士汁撈飯吃 ,剛剛好,令大家不禁狂在添飯底!龍蝦都有啖啖肉!!海鮮湯 (雜魚、蝦、沙白蜆、番茄薯仔湯) 一場來到,一定要飲鮮甜十足的海鮮湯,今次的蝦仲好大隻呀!抵食之選!砵酒焗桶蠔差不多每次都點的焗桶蠔 ,不會有腥味,超巨形又入味。每次都起碼食2隻。麒麟啤酒$18 汽水$10     食海鮮都會伴上瓶裝汽水或啤酒。大吃一輪後,好似暫時忙掉失蹤的男人?
人人都睇世界盃。
尤其班男人,變成日間訓覺+晚間精精神神睇波的生物!

關財記買的海鮮 。
雖然係休漁期,海鮮質素依然令人滿意!
泰皇芝心蝦丸(3粒)
先來超巨型的芝心蝦丸,外面麵包粒炸得通脆,
裏面依然有流心芝士,交足功課的 。
大人小朋友都喜歡呢!
芝士焗龍蝦配炒飯底
今次重點係芝士焗龍蝦。
芝士汁撈飯吃 ,剛剛好,令大家不禁狂在添飯底!
龍蝦都有啖啖肉!!
海鮮湯 (雜魚、蝦、沙白蜆、番茄薯仔湯)
一場來到,一定要飲鮮甜十足的海鮮湯,今次的蝦仲好大隻呀!
抵食之選!
砵酒焗桶蠔
差不多每次都點的焗桶蠔 ,不會有腥味,超巨形又入味。
每次都起碼食2隻。
麒麟啤酒$18
汽水$10
食海鮮都會伴上瓶裝汽水或啤酒。

大吃一輪後,好似暫時忙掉失蹤的男人?
2018-06-30
  • 泰皇芝心蝦丸
  • 芝士焗龍蝦配炒飯底
  • 海鮮湯
  • 砵酒焗桶蠔
2018-06-25 1467 浏览
每次一提到食海鮮,屯門三聖邨總是不二之選。無他,全因這裡嘅海鮮,每日從碼頭上岸便立即送到海鮮檔,海鮮自然是一手靚貨,質素佳,價錢合理,所以附近嘅酒家已經成為近年食海鮮嘅熱門聖地。早前友人相約飯聚,就揀咗三聖街三聖商場地下這間人氣海鮮餐廳「泰海鮮」。長途跋涉來到屯門,加上天氣熱辣辣,所以甫坐下,便立即點支冰凍可樂降降溫。至於選菜方面,既然友人是地膽,所以餐單就決定交由他發辦,而我地就一於坐定定等食。趁仲未人齊,先點個泰皇芝心蝦丸同必食豬扒過吓口癮。蝦丸非常巨型,成個網球咁大粒,外層香脆鬆化,而入面嘅蝦肉亦爽口彈牙,咬到中間,香濃嘅芝士就會傾瀉而出,十級邪惡。接著上桌嘅必食豬扒 ($96)  亦碟頭十足,面頭鋪滿香脆嘅銀魚仔同洋蔥,賣相吸引。先挾起一塊豬扒試試,肉質非常嫩滑,完全唔韌,醃得好入味,既鬆軟又有肉汁,加上面層的香甜嘅豉油味,風味獨特,是送飯嘅最佳拍檔!砵酒焗桶蠔 ($124),熟識筆者的朋友,都知我絕非蠔的粉絲,不過這碟砵酒焗桶蠔真係做得非常出色,蠔肉肥美,外帶焦香,而內裡亦軟嫩滑溜,醬汁甘甜中更帶陣陣酒香,甚得我心。食完桶蠔就輪到試吓呢碟豉椒蟶子皇 ($108),先挾起一串蟶

食完桶蠔就輪到試吓呢碟豉椒蟶子皇 ($108),先挾起一串蟶子肉品嘗,豉椒香氣四溢,雪白的蟶子肉,肉嫩而肥美、爽脆鮮甜,火候控制得啱啱好,而且醬汁無蓋過蟶子本身的鮮味。其實蟶子好易熟,炒的時間很短,如果煮得過時,肉質就會變得硬實,破壞了應有的爽脆口感。

壓尾是一道薑蔥鮑魚煲 ($100),鮑魚體形碩大,還沒送進嘴裡,辛香氣味已經先聲奪人,誘得我口水直流。馬上一試,鮑魚大隻又彈牙,咬下軟熟腍身,非常入味;薑蔥盡吸鮑魚精華,惹味香口,就算淨食都一樣咁滋味。

據知餐廳嘅海鮮係同附近嘅「關財記」攞貨嘅,客人可以自攜海鮮讓師傅加工,又或者乾手淨腳,請餐廳代勞。
2018-06-24
午餐
2018-06-17 252 浏览
今日係父親節, book 左五位。去左呢間屯門三聖入面既泰海鮮,因為聽朋友講呢間都唔錯,係三聖食海鮮數一數二唔錯既鋪頭。我地自己買海鮮去加工,味道都唔錯。大斑兩味,🦐,蟶子,呢三樣係另外比加工錢既。另外叫左個通菜。可能我地屋企人食得比較重口味,所以整體感覺都幾好食。如果大家平時食得比較清淡,可能叫餸時叫廚師唔好落禁重口味。不果上菜時間就比較慢,食完一道菜要等好耐先有另一碟上。或者果日係父親節,可能平時會快啲

第一次嬲到要上嚟寫食評。今日專程由旺角,嚟到三聖食海鮮。我地先到附近海鮮鋪揀咗6隻大蟶子,2隻賴尿蝦。之前已經幫襯過泰海鮮四五次,水準可以,所以今次再嚟返呢到,等咗大約10分鐘就可以入座。坐低之後,我地一如以往選擇豉椒炒蟶子,同椒鹽炒賴尿蝦,另外再叫多個雜菜煲。等咗15分鐘,椒鹽賴尿蝦率先報到。(心想:奇怪了,以往都是蟶子先登場……)再過15分鐘,賴尿蝦食完,另外2道菜仍未出現,飯都漸涼。我哋擔心漏單,所以搵咗其中一名女侍應問問,她只敷衍地說:「係咁耐嫁啦!」,然後就調頭走咗。(咩態度?)再過10分鐘,我哋搵咗另一個女侍應問,問佢會唔會調亂咗送咗上第2枱?佢亦只係敷衍地答:「無可能嫁,出緊嫁啦!」(你無入過廚房點知出緊呀?)再過5分鐘,海鮮煲黎啦。(蟶子呢咁?)後面個枱遲過我哋坐低,蟶子都煮好了。再過多5分鐘,我哋再追另一個男侍應,結果一啲都唔意外又係得到廢中之廢嘅答案,佢話:「而家好多單,廚房出緊嫁啦!」我地話:「15分鐘前你哋同事已經話出緊,就嚟等咗成個鐘啦喎!」之後佢先行入廚房望吓,但出返嚟又無答我哋。過多5分鐘,再問返個男侍應,佢只係用不屑嘅眼神望一望,然後話煮緊。(我俾你煮一
第一次嬲到要上嚟寫食評。

過多5分鐘,再問返個男侍應,佢只係用不屑嘅眼神望一望,然後話煮緊。(我俾你煮一年好無呀?)

再過多5分鐘,有人嚟話「應該搞亂咗d海鮮,你哋仲食唔食,食就出去買俾你,唔食就埋單扣返食材錢俾你!」

其實搞亂唔緊要,唔好晒大家時間呀!一早已經問會唔會送錯枱,你哋話無可能,咩叫無可能呀?而家咪就係亂咗囉?其實前後問咗三個人,只要有人肯一早入去廚房問吓,件事就可以早30分鐘解決。但我地一直得到嘅答案都只係「廚房出緊」。(你個廚房係外太空呀?)

侍應態度惡劣,其間仲見到有飛曱甴,衛生情況不堪,三個字:「無下次」。
椒鹽賴屎蝦
雜菜海鮮煲
2018-06-10
椒鹽賴屎蝦
2018-05-25 337 浏览
朋友住屯門 千里迢迢入去當然要食吓好西🧐食飯前飲個湯是常識吧這個湯不得了!睇我重點影湯渣就知🤣🤣🤣!!賴尿蝦拎去滾湯!!立即令到個海鮮湯勁左!佢主要味道來知蕃茄薯仔 不過就比平時的蕃茄薯仔湯更鮮更甜!有圖有真相🤣味多湯渣點會唔鮮甜?!聞說奄仔蟹是好正的🤔比大閘蟹更正果然冇令我失望🤔🤔睇吓!!好多膏真係咁黃咁多冇P圖架🤣啲膏好鮮 好香膽固醇超標人士要小心!!好大粒蒸扇貝!!佢係我食過最大粒既扇貝!個殻完全可以當碟用!!好大粒肉!!不過成個餸的靈魂在粉絲🤣吸晒啲鮮味 完全係精華所在好滿足
朋友住屯門 千里迢迢入去當然要食吓好西🧐
食飯前飲個湯是常識吧

這個湯不得了!睇我重點影湯渣就知🤣🤣🤣
!!賴尿蝦拎去滾湯!!立即令到個海鮮湯勁左!

聞說奄仔蟹是好正的🤔比大閘蟹更正

果然冇令我失望🤔🤔睇吓!!好多膏
真係咁黃咁多冇P圖架🤣
啲膏好鮮 好香
膽固醇超標人士要小心!!

好滿足
2018-05-05
2018-05-25 264 浏览
夏天黎到又係去沙灘游水既季節中午同家人去黃金沙灘游完水後,搭巴士坐幾個站黎到三聖食埋個海鮮下午茶先走 ~泰海鮮~青山灣焗芝士龍蝦有三款芝士舖在龍蝦上, 就係叫青山灣焗龍蝦,由來唔知點解, 但好好食個芝士面非常厚身,焗得又香脆龍蝦肉肥大肉厚白酒忌廉煮花甲配烏冬之前睇facebook見到黃秋生介紹過 勁鐘意食旋風式被ko忌廉味濃, 有少少酒香配上烏冬口感份外香滑蒜蓉粉絲蒸元貝粉絲入味, 元貝蒸得剛剛好鮮味十足彈牙口感佳,每人食左兩隻必食豬扒 $98小朋友來到必叫推介佢令小朋友食到一碗飯呀泰海鮮食海鮮係來貨加工嫁海鮮在關財記買
夏天黎到
又係去沙灘游水既季節
中午同家人去黃金沙灘游完水後,
搭巴士坐幾個站
黎到三聖食埋個海鮮下午茶先走
~泰海鮮~

青山灣焗芝士龍蝦
有三款芝士舖在龍蝦上,
就係叫青山灣焗龍蝦,
由來唔知點解, 但好好食
個芝士面非常厚身,焗得又香脆
龍蝦肉肥大肉厚

白酒忌廉煮花甲配烏冬
之前睇facebook見到黃秋生介紹過
勁鐘意食
旋風式被ko
忌廉味濃, 有少少酒香
配上烏冬口感份外香滑

蒜蓉粉絲蒸元貝
粉絲入味, 元貝蒸得剛剛好
鮮味十足彈牙
口感佳,每人食左兩隻

必食豬扒 $98
小朋友來到必叫
推介
佢令小朋友食到一碗飯呀

泰海鮮食海鮮係來貨加工嫁
海鮮在關財記買
2018-05-24 2160 浏览
今年的母親節媽媽有興趣食個海鮮大餐, 雖然在家吃是經濟一點, 但無理由當天還要她煮吧! 於是就帶她入三聖邨食海鮮, 上次和朋友在泰海鮮吃的一餐實在太值得回味了。好彩之前已訂了位, 在周末真的很多人。我們一行幾人拿了位後, 我們便先到附近的海鮮檔買海鮮。早幾天剛看了影帝嘆的海鮮大餐實在十分吸引, 於是我們便跟着餐單點了幾款。這碟雜錦海鮮有有蜆有瀨尿蝦, 一看就知足料大堆頭, 其實只是湯渣!!$20 一位的海鮮湯真心覺得抵, 每一口湯都是海鮮精華, 鮮甜得要命。加上雜魚, 番茄薯仔等, 味道濃而不濁, 簡單又好味。要不是還有其他海鮮, 我會一定要飲三碗。咸蛋黃金醬的熱潮繼續火熱, 所以我們也點了香口的黃金鮮魷。魷魚肉厚味鮮, 咬吃來彈牙爽脆。脆炸後再加上惹味的咸蛋醬, 外脆內軟, 咸香又惹味, 實在是送啤酒的好物。我們很快便把它清碟了。這個豉椒蟶子皇配煎米粉底是我上次吃完後念念不忘的, 今次再encore。蟶子大大隻的啖啖肉, 加了豉椒加了香味亦帶走泥味。而煎米粉底既脆口又飽肚, 濃味的豉椒味和淡味米粉的真是個很好的配搭, 咬下去還能吃到點點點的米粉香。接着的兩個海鮮就是跟着影帝點的, 白

咸蛋黃金醬的熱潮繼續火熱, 所以我們也點了香口的黃金鮮魷。

接着的兩個海鮮就是跟着影帝點的, 白酒忌廉煮花甲配烏冬送來時帶出陣陣酒香。

這個帶點西式煮法的花甲真的很甜, 花甲雖然不算大, 但隻隻都肉厚肥美。但烏冬更是好味, 把海鮮的鮮甜精華都吸收了, 加了白酒的忌廉汁一點也不覺膩, 原來烏冬配忌廉汁是可以這樣好吃的, 有機會真的要回家試試。
 薑蔥鮑魚煲材料看似簡單, 但味道一點也不平凡。

廚師很有心思的先把鮑魚界花, 既好看又較易熟。鮑魚一點也不韌, 非常易咬開。而其中帶着薑蔥的香, 還有紹酒的爆炒香, 與平時吃的蒸的味道很不同。這次我們每人一隻品嘗鮑魚獨特的口感, 實在有點不夠喉, 或許真的少吃多滋味。

除了以上的海鮮, 我們還點了炒通菜和生炒骨。個個都吃得飽飽, 最重要是媽媽高興, 吃了一頓開心飯。
2018-05-24 1141 浏览
我自己好鍾意食海鮮, 所以定期也會相約友人一齊去, 今次便去了屯門泰海鮮食海鮮. 客人可以先係旁邊的海鮮檔選自己鍾意的海鮮. 今次我地選了幾款菜式. 豉椒蟶子皇配煎米粉底. 上枱時已香味撲鼻. 蟶子算大隻, 肉質夠爽口彈牙. 而且以豉椒整, 特別惹味, 也令人特別開胃. 另外, 配上煎米一齊食, 雙重口感. 蒜蓉粉絲蒸元貝. 食完較濃味的蟶子, 就食番一款蒜蓉蒸的元貝. 元貝相當大隻, 蒸的時間剛好, 夠鮮美. 粉絲係重點所在, 吸收晒所以精華. 青山灣焗芝士龍蝦. 鍾意食芝士的朋友不能錯過這個. 龍蝦面全是芝士, 真係好邪惡. 入口時感覺幾香濃的芝士味道, 而且龍蝦肉相當彈牙. 砵酒焗桶蠔. 桶蠔好大隻, 蠔味夠濃郁. 一口氣食了數款海鮮, 真係令人回味無窮. 最後飲番個海鮮湯, 滋潤一下喉嚨. 為這一餐寫上完美句號.

客人可以先係旁邊的海鮮檔選自己鍾意的海鮮.

今次我地選了幾款菜式.

豉椒蟶子皇配煎米粉底.

豉椒蟶子皇配煎米粉底

上枱時已香味撲鼻.

蟶子算大隻, 肉質夠爽口彈牙.

而且以豉椒整, 特別惹味, 也令人特別開胃.

另外, 配上煎米一齊食, 雙重口感.

蒜蓉粉絲蒸元貝.

蒜蓉粉絲蒸元貝

食完較濃味的蟶子, 就食番一款蒜蓉蒸的元貝.

元貝相當大隻, 蒸的時間剛好, 夠鮮美.

粉絲係重點所在, 吸收晒所以精華.

青山灣焗芝士龍蝦.

青山灣焗芝士龍蝦

鍾意食芝士的朋友不能錯過這個.

龍蝦面全是芝士, 真係好邪惡.

入口時感覺幾香濃的芝士味道, 而且龍蝦肉相當彈牙.

砵酒焗桶蠔.

砵酒焗桶蠔

桶蠔好大隻, 蠔味夠濃郁.

一口氣食了數款海鮮, 真係令人回味無窮.

最後飲番個海鮮湯, 滋潤一下喉嚨.

為這一餐寫上完美句號.
午餐
  • 砵酒焗桶蠔
前陣子 Dayz 有幾位加拿大的親戚回港旅遊他們指明要吃鑊氣十足的 Hong Kong style 海鮮所以 Dayz 就帶他們去三聖的泰海鮮囉~之後還去了黃金海岸走走呢!加拿大親戚們對於(客人)要先去海鮮檔購買食材表示驚訝自己挑選的海鮮才夠新鮮嘛~我們從關財記買了蟶子、花甲、元貝、奄仔蟹等海鮮再帶到餐廳加工泰海鮮周末及公眾假期的加工費是每斤HKD 56 起 首先要來一支樽裝可樂~這樣子才夠風味嘛!在海鮮加工期間,我們點了一份泰式小食拼盤邊吃邊等有芝心蝦丸、春卷、椒鹽鮮魷、麻辣豬耳及泰式鳳爪其中 Dayz 最喜歡爽口紮實、又流心的芝士蝦丸還有酸甜當中帶辣、惹味的泰式鳳爪呢!海鮮蕃茄薯仔湯以蕃茄及薯仔作湯底加入了魚肉、蜆及瀨尿蝦等海鮮烹煮味道非常鮮甜喔!說到 Hong Kong style,又怎能少了用豉椒炒的海鮮呢?豉椒蟶子皇配煎米粉底豆豉的咸香加上指天椒的甜味帶出了肥美蟶子的鮮甜舖在蟶子下面煎米粉充份吸收了蟶的甜味及微辣的豉汁滋味十足今次好幸運,買到珍寶Size 的元貝用來做蒜蓉粉絲蒸元貝就最適合了!蒜蓉只是簡單地用糖、鹽和麻油調味不會搶走元貝的鮮味元貝蒸得剛剛好,肉質彈牙而粉絲吸收
前陣子 Dayz 有幾位加拿大的親戚回港旅遊
所以 Dayz 就帶他們去三聖的泰海鮮囉~
之後還去了黃金海岸走走呢!

加拿大親戚們對於(客人)要先去海鮮檔購買食材表示驚訝

自己挑選的海鮮才夠新鮮嘛~

我們從關財記買了蟶子、花甲、元貝、奄仔蟹等海鮮
再帶到餐廳加工

泰海鮮周末及公眾假期的加工費是每斤HKD 56 起

首先要來一支樽裝可樂~這樣子才夠風味嘛!

在海鮮加工期間,我們點了一份泰式小食拼盤邊吃邊等

有芝心蝦丸、春卷、椒鹽鮮魷、麻辣豬耳及泰式鳳爪

其中 Dayz 最喜歡爽口紮實、又流心的芝士蝦丸

還有酸甜當中帶辣、惹味的泰式鳳爪呢!

海鮮蕃茄薯仔湯

以蕃茄及薯仔作湯底

加入了魚肉、蜆及瀨尿蝦等海鮮烹煮

味道非常鮮甜喔!

豆豉的咸香加上指天椒的甜味
帶出了肥美蟶子的鮮甜

舖在蟶子下面煎米粉充份吸收了蟶的甜味及微辣的豉汁
滋味十足

今次好幸運,買到珍寶Size 的元貝
用來做蒜蓉粉絲蒸元貝就最適合了!

蒜蓉只是簡單地用糖、鹽和麻油調味
不會搶走元貝的鮮味

元貝蒸得剛剛好,肉質彈牙
而粉絲吸收了元貝精華,口感軟稔,非常入味呀!

可遇不可求,當造的鹽油焗奄仔蟹

奄仔蟹的肉質細嫩
鮮黃色的蟹膏極多

口感軟滑、甘香鮮甜
每人一隻真的不夠呢~

最後還有 Dayz 最最最喜歡的白酒忌廉煮花甲烏冬

滑溜的手打烏冬配上 Creamy 的白酒忌廉醬汁
再加入洋蔥粒、青蔥碎及紅椒粒等調料
好好好好好味!

另外花甲不但肉質嫩滑
而且味道鮮美
絕對會令人一試愛上呀!!

親戚們個個都讚口不絕
還說下次回港,一定要再帶他們來呢!!
2018-05-12
庆祝纪念
母亲节
  • 海鮮蕃茄薯仔湯
  • 豉椒蟶子皇配煎米粉底
  • 鹽油焗奄仔蟹
  • 白酒忌廉煮花甲烏冬
2018-05-20 263 浏览
間中就會拉大隊黎食海鮮,就揀左今日好日子,黎個海鮮宴先。叫左泰式拼盤,有芝心蝦丸、春卷、椒鹽鮮魷、麻辣豬耳、泰式鳳爪,十分豐富,蝦丸勁彈牙,芝心爆漿,鳳爪勁爽,辣得過引,豬耳有咬口,辣辣地又香口,薑粒生蒜勁正,春卷同鮮魷不過不失啦,新炸起香口野都唔會唔好食。豉椒蟶子皇配煎米粉底,呢樣係每次黎必食,豉椒夠惹味,聖子爽無砂,最正係米粉底,煎到成塊薄餅咁,吸了汁勁正。白酒忌廉煮花甲配烏冬又係無得輸,忌廉汁好香酒味,又香又滑,花甲鮮甜,同樣無砂啖啖食好正,但最正係撈左汁嘅烏冬,起好味,啪啪聲搶食。薑蔥鮑魚煲,上枱超香呀,啫啫聲啲薑蔥味湧出黎,鮑魚爽口彈牙,鮮味十足。蒜蓉粉絲蒸元貝,豉油加埋黃金蒜無敵好味,元貝又爽又甜,粉絲吸了豉油汁蒜香同元貝嘅鮮超正喎,食到一滴都無淨。好味好味好味十個讚!!
間中就會拉大隊黎食海鮮,就揀左今日好日子,黎個海鮮宴先。

好味好味好味十個讚!!
2018-05-19
2018-05-10 1417 浏览
住屯門有個好處, 就係食海鮮無難度, 很容易便到了三聖村, 係海鮮檔買完交比酒樓就OK! 今次買左5款主要海鮮, 大約九百幾蚊。 花甲 (白酒忌廉煮花甲配烏冬) 每次食呢個都覺得烏冬才是主菜, 因為烏冬完全吸收了白酒忌廉的味道. 當然, 新鮮的花甲地大大地提升了整道菜的味道. 鮑魚(薑蔥鮑魚煲) 火喉剛好, 鮑魚沒有過熟, 鮮甜的鮑魚加上薑蔥的香味, 真的要趁熱食啦! 元貝(蒜蓉粉絲蒸元貝) 這麼大的超級元貝, 簡單地用蒜蓉粉絲蒸已經是完美的了, 真的不須要再配上其他味道, 食前加少許豉油提鮮, perfect! 龍蝦(青山灣焗芝士龍蝦) 青山灣焗芝士龍蝦是這兒的名菜, 龍蝦熟度剛好, 芝士香而不膩, 除了這兒, 真的想不到有什麼地方可以食到. 奄仔蟹(鹽油焗奄仔蟹) 又是時令的奄仔蟹, 多膏鮮甜, 又是最簡單的煮法就是最能保持原味的了! 除了這些, 也多點了鮮料海鮮湯, 每位都只是收$18, 我們只要在海鮮檔執少許海鮮(雜魚、瀨尿蝦、沙白蜆) 加埋番茄薯仔湯, 就成了鮮味的一個湯了. 一人都有兩碗的. 除了海鮮, 也點了出名的泰皇芝心蝦丸, 香脆, 芝心是流出來

今次買左5款主要海鮮, 大約九百幾蚊。

花甲 (白酒忌廉煮花甲配烏冬)

鮑魚(薑蔥鮑魚煲)

元貝(蒜蓉粉絲蒸元貝)

龍蝦(青山灣焗芝士龍蝦)

奄仔蟹(鹽油焗奄仔蟹)

除了海鮮, 也點了出名的泰皇芝心蝦丸, 香脆, 芝心是流出來的.

海鮮連加工費, 也是平均人頭四百多, 已經是星期六日在貴賓房的價錢, 如果是平日同係大廳食, 會更抵食!
题外话/补充资料: 係廳食其實會再抵D!
2018-04-28
  • 鹽油焗奄仔蟹
  • 青山灣焗芝士龍蝦
2018-05-09 1058 浏览
雖然米芝蓮係飲食指南,不過佢哋鬼佬嘛,講到香港菜,真係識條鐵咩。生抽皇黃秋生就唔同,雖則佢都係半個鬼佬,但最少係香港土生土長,佢話好食嘅,我信嫁。早排見到佢去屯門食海鮮食得咁開心,梗係跟,做唔成影帝都可以食影帝餐嘅﹗餐廳就酒樓格局,無咩特別,最多就係坐房同坐大廳有唔同收費。平時食飯就頭痕揀咩食,今次簡單,黃秋生食咩我食咩,唔夠飽就搵伙記推介,完全係思想殘廢餐。唯一要揀嘅,咪汽水定啤酒囉,畀我見到佢哋係玻璃樽版本,一定係飲汽水,啲氣「鋸」好多~影帝餐第一道係白酒忌廉煮花甲烏冬,花甲係啲肉係飽滿到貼邊而唔係空殼公司,抵食吖,同埋就算有忌廉汁係度都食得出隻花甲嘅清甜。作為好酒之人我當然希望白酒味再濃啲,不過食得出白酒嘅香味已經好夠。而忌廉就比平時食西餐嘅白酒忌廉黃身同多幾份甜味,量多但唔係水汪汪,就算攤凍咗入口都唔會好膩。烏冬本來無太大期望,又估唔到佢食落夠滑溜,口感唔會過鬆散或太結實,唔係我買開十蚊幾包果種純醫肚Cheap貨。泰皇芝心蝦丸就係成粒手榴彈咁嘅炸芝士蝦丸,香脆嘅麵包粒食落去無油膉味,裡頭包住嘅蝦丸亦彈牙唔係一口麵粉,而且仲有個一咬就爆嘅芝心,除咗要小心啲芝士係口裡面爆出嚟,仲要

白酒忌廉煮花甲烏冬

泰皇芝心蝦丸就係成粒手榴彈咁嘅炸芝士蝦丸,香脆嘅麵包粒食落去無油膉味,裡頭包住嘅蝦丸亦彈牙唔係一口麵粉,而且仲有個一咬就爆嘅芝心,除咗要小心啲芝士係口裡面爆出嚟,仲要注意唔好畀滾熱辣嘅芝士顏射哦~

泰皇芝心蝦丸

泰皇芝心蝦丸

雖然佢係一碗蕃茄薯仔海鮮湯,但並唔係橙紅色,呢碗湯都應該係我人生中最貴嘅蕃茄薯仔湯喇,佢係用咗瀨尿蝦同沙白去煮,真係一聽就知佢鮮味。飲落就好老實,蕃茄味唔重,海鮮嘅鹹鮮味比較明顯,咁嚟得呢頭食飯海鮮先係主角嘛。飲完湯梗要食埋湯渣,可以見到十隻八隻瀨尿蝦隊落去煲,真材實料嫁﹗

蕃茄薯仔海鮮湯

薑蔥鮑魚煲聽個名好似晒咗隻鮑魚,不過佢地係用鮮鮑魚而唔係乾鮑,而鮮鮑味道其實幾淡,配薑蔥簡簡單單就相當好。呢個薑蔥鮑魚,爆香咗大量薑蔥蒜,再加埋強勁嘅鑊氣,淡味都升級成惹味。而且鮑魚夠大隻又夠嚼頭,真係唔會比乾鮑輸蝕。

薑蔥鮑魚煲

蒜茸粉絲蒸元貝雖然屋企有時都會整,不過屋村街市仔要又大又靚嘅元貝唔容易,既然呢度有大隻元貝,梗係唔可以錯過。個元貝殼大過我隻手,肉就有掌心咁大,咁大粒元貝真係可以話係肚滿腸肥,食落啖啖肉又唔會黐殼,加埋蒜香粉絲真係無敵組合。

蒜茸粉絲蒸元貝

呢度嘅招牌菜焗芝士龍蝦呢個無理由唔食啦,我要了解吓咩叫做有芝士香無芝士臭嘅芝士。睇報導話用咗三種芝士,小弟不才唔會食唔到係邊三隻,不過有芝士無拉絲,應該都無水牛芝士。首先由個頭開始食,啲芝士味確實香濃,同埋食落去面頭微脆裡面就似蛋糕咁軟熟,幾有趣而且我鍾意。焗過嘅龍蝦肉並無焗過龍,口感唔韌而且有肉汁,扯起成舊龍蝦肉然後好似雞髀咁一啖咬落去,真係好爽。食完終於明咩叫有香無臭嘅芝士,應該係指佢無芝士果種奶膻味--雖則本人係連羊奶羶都唔怕。

焗芝士龍蝦

雖然食咗好多海鮮,但係見秋生哥食過鹽油焗奄仔蟹,一場嚟到唔嗌又好似可惜咗啲。望住啲蟹黃漏出嚟咁款,梗係一啖啜落去阿黃度。阿黃同大閘蟹黃其實幾相似,味道一樣都係鹹中帶甜。呢隻奄仔蟹嘅蟹肉明顯比大閘蟹肉厚紥實,唔似大閘蟹食完個黃就無肉食,同埋唔使等咩九圓十尖一年一造咁悽涼,幾時都有得食。

鹽油焗奄仔蟹

食海鮮,最緊要食得夠鮮,有咩鮮得過係海邊食先?再加埋有影帝加持,個朵夠響嘢食夠鮮,值得食啦。
白酒忌廉煮花甲烏冬
焗芝士龍蝦
鹽油焗奄仔蟹
3K
2018-05-06 341 浏览
本來已十分多人來食海鮮的屯門三聖,自從某某明星介紹過後,晚上是完全book不到枱。是日的飯聚為避開人羣,改在下午食,一來容易book枱,二來買海鮮不用同人爭崩頭,慢慢食傾下偈都不用有壓力。餐單由朋友拍板,一口氣叫了多款海鮮,每款也是約十人份量。黃金鮮魷近期大熱的黃金菜式呢度都有得食喎,犀利呀,每塊魷魚的外層都包滿鹹蛋黃㗎鹹香爽口,勁正,一上枱就清碟啦。海鮮湯海鮮湯同樣驚豔,濃濃的鮮味真係唔講得笑,蕃茄薯仔湯底加上超級鮮甜的海鮮味,每一啖都是精華,一定要襯熱飲,凍左會有少少腥。湯渣,幾多料喎!瀨尿蝦(超大隻),白沙蜆,鮮魚等,睇呢堆湯渣就知煲湯有幾甜啦。薑蔥鮑魚煲上枱個陣薑蔥香好正,啫啫煲喎,鮑魚勁爽口彈牙,好正。好彈牙,好滿足呀蒜蓉粉絲蒸扇貝嘩,好少見咁大隻扇貝,會唔會離譜左呀?蒜蓉蒸又香又鮮,無得頂呀。帶子位好鮮甜,蒜蓉香口,加少少豉油啱啱好。青山灣焗芝士龍蝦仲有萬眾期待的龍蝦,又係大隻都誇張,開半用芝士焗,隻隻都超飽滿。龍蝦半隻,個芝士面又香又脆,超厚芝士,芝士控表示心心眼內裏的龍蝦肉仲好嫩滑好鮮味㗎,焗得剛剛好一啲都唔過火,超正椒絲腐乳通菜最後整返碟菜埋尾,夏天就食下通菜啦。好滿

餐單由朋友拍板,一口氣叫了多款海鮮,每款也是約十人份量。
黃金鮮魷
鹹香爽口,勁正,一上枱就清碟啦。
海鮮湯
薑蔥鮑魚煲
上枱個陣薑蔥香好正,啫啫煲喎,鮑魚勁爽口彈牙,好正。
好彈牙,好滿足呀

蒜蓉粉絲蒸扇貝
嘩,好少見咁大隻扇貝,會唔會離譜左呀?
蒜蓉蒸又香又鮮,無得頂呀。
帶子位好鮮甜,蒜蓉香口,加少少豉油啱啱好。
青山灣焗芝士龍蝦
龍蝦半隻,個芝士面又香又脆,超厚芝士,芝士控表示心心眼
內裏的龍蝦肉仲好嫩滑好鮮味㗎,焗得剛剛好一啲都唔過火,超正

椒絲腐乳通菜
最後整返碟菜埋尾,夏天就食下通菜啦。

好滿足好滿足好滿足,食海鮮真係要黎泰海鮮
2018-05-05