2018-02-04 435 浏览
就快過年,又係時候約食團年飯兼聚舊喇!朋友們住新界西多,今次就揀咗屯門三聖村大排檔~~ 泰海鮮食團年飯。呢次係我第二次嚟呢度食,雖然佢叫泰海鮮,但我哋並無叫泰菜,反而都係以海鮮宴為主。你可以喺餐廳直接叫,又或者去附近海鮮檔 (今次部份海鮮喺關財記買),揀生猛海鮮帶入餐廳比師傅加工,無論係白灼/清蒸/豉椒炒/炆/蒜蓉蒸等等,總之你想點煮都得,明碼實價列晒加工費幾多。嚟呢度必點海鮮湯,用雜魚、瀨尿蝦、沙白蜆、番茄薯仔去煲,用料豐富,味道勁鮮甜!不過記得要趁熱飲先好飲呀!我對「泰皇芝心蝦丸」念念不忘,以麵包粒包住去炸,入面蝦膠勁彈牙,再咬落去啲芝士流心咇出嚟,口感豐富,小心熱呀!(一碟3粒,我哋再加錢)鳳梨鮮排骨,酸甜惹味,送飯一流!呢碟係最快清晒,可想而知幾受歡迎?青山灣焗芝士龍蝦(3隻開邊),每隻都好大隻,焗到金黃色,賣相吸引!你睇我用筷子篤入去,啲芝士幾厚?咬落脆脆哋,肉質嫰滑,啖啖芝士鹹香,食龍蝦都飽飽哋 @@砵酒焗桶蠔,呢個係我哋買入嚟加工,師傅提議用砵酒焗嘅煮法 (加工費每細桶$62),少少脆,肉質肥美,少少甜又有少少酒香,真係唔錯喎!呢次團年海鮮飯頗滿足呢!
海鮮湯

鳳梨鮮排骨

青山灣焗芝士龍蝦

砵酒焗桶蠔

呢次團年海鮮飯頗滿足呢!
2018-02-03
庆祝纪念
团年饭
海鮮湯
鳳梨鮮排骨
青山灣焗芝士龍蝦
砵酒焗桶蠔
2018-01-29 2359 浏览
懵小姐鐘意日本菜的程度同海鮮一樣,典型香港人?小時候每個月都會跟家人到西貢食海鮮,但隨著家裡人開始年長,這個傳統成為最美好的回憶。直至最近朋友約去屯門三聖,屬於新市鎮屯門還是較純樸,店員都較親切輕鬆,周末絕對是輕輕鬆鬆鄧子風,我們作為食客不急不趕,但所有餸都一次過上枱,但都一絲不茍,有鑊氣之餘,還食到舐舐脷。(價錢方面?絕對貨真價實,加工費、重量都明碼實價) 像是可以吃得進口裡的炸彈!「泰皇芝心蝦丸(3粒) 」($78)用手指公大小的炸得通透的麵包碎,入面是一層厚厚而呈現淡粉紅色的蝦滑;但要小心點吃(注意!)因為裡面是流心芝士,喜歡芝士濃郁適中,蝦滑是真材實料。細食的我以為應該會飽到不會吃到,但芝士令我停不下來呢…「泰式冬蔭功湯煮花甲」完全沒想過可以如此融為一體!煮得剛好熟透的花甲是脹卜卜的,而冬蔭功湯的酸辣味融入當中。泰菜最喜愛的當然是生蝦,「花竹蝦刺身」正到爆炸!比較少能吃到花竹蝦,因為都要成$80一斤!有兩種食法,先嘗試沾滿泰式醬汁的花竹蝦,花竹蝦的蝦肉爽脆彈牙;另一款則加了$30用湯底,輕輕的灼一下,花竹蝦帶點熟,更能帶出蝦的鮮味,兩種食法都要試下!惹味的「薑蔥鮑魚 」,鮑魚輕
「泰式冬蔭功湯煮花甲」完全沒想過可以如此融為一體!煮得剛好熟透的花甲是脹卜卜的,而冬蔭功湯的酸辣味融入當中。[價格:一斤十両(加工費每斤$56,另房間每両加$1),共$117]
泰菜最喜愛的當然是生蝦,「花竹蝦刺身」正到爆炸!比較少能吃到花竹蝦,因為都要成$80一斤!有兩種食法,先嘗試沾滿泰式醬汁的花竹蝦,花竹蝦的蝦肉爽脆彈牙;另一款則加了$30用湯底,輕輕的灼一下,花竹蝦帶點熟,更能帶出蝦的鮮味,兩種食法都要試下![價格:一斤(加工費每斤$80,未足一斤,將以一斤計,另湯底堂灼加$30,豉油皇蝦頭加$30,房間每両加$1),共$156]
惹味的「薑蔥鮑魚 」,鮑魚輕易用牙齒就能咬開,薑蔥來得更有鑊氣,新鮮鮑魚別選擇蒸,濃郁的味道不會蓋過鮑魚的鮮。[價格:一斤(加工費每斤$64,另房間每両加$1),共$80]
2018-01-06
2018-01-27 610 浏览
和S先生談起食海鮮,佢話前晚去左我推薦的泰海鮮,四個男人吃得盡興,好不開心,佢地之前剩係去容龍,俾人劏到一頸血,來這裡吃完才這什麼叫貨真價實。 因此每逢有人想食海鮮,我會提議去三聖食,每次我都不會失望,每次我都會吃得滿載而歸,每次我都會有新發現。 今次又係下午過黎食海鮮,和D氏夫婦聚下,大家都是喜歡海鮮之人,最好嘅節目,就係食海鮮。 今日冇三聖名菜九節蝦,於是便吃最基本的白灼基圍蝦,加工一點也不貴,蝦肉新鮮又做得好,蝦頭不能放過,蝦膏四濺。 每次都不會錯過這裡的象拔蚌刺身兩食,用湯輕灼一下,那鮮甜動人的美,我相信韓愈食完都會話不能言傳。 不知是否人工智能厲害到這地步,吃到一半,蘋果日報突然有條link彈出來,推薦泰海鮮的忌廉煮花甲配烏冬,然後未吃過的女友話:我好想食呢個。於是大家一致說好,忌廉花甲當然係濃郁四射,配烏冬吃是一流,f先生話識食一定要送飯,我吃過兩啖後再也不能拒絕,叫了兩碗白飯才收手。 今日另一目的,係阿拉斯加長腳蟹二食,五斤的大蟹做出兩碟主菜,清蒸阿拉斯加長腳蟹蟹腳和花雕蛋白蒸阿拉斯加長腳蟹蓋。 清蒸阿拉斯加長腳蟹蟹腳不用多說,有幾多可以食幾多,條條都大條到不能自

清蒸阿拉斯加長腳蟹蟹腳不用多說,有幾多可以食幾多,條條都大條到不能自拔,我想女孩最能會明白到我點解說會不能自拔。

花雕蛋白蒸阿拉斯加長腳蟹蓋,又係送飯佳品,花雕的香注入蛋白,加上蟹的膏,令人忘記膽固醇為何物。

F先生推薦的必屬良品,佢話必吃豬扒,我們當然照單全收,連上面洋蔥炸魚仔也不放過。

最後結尾沒有炒粉麵,但單尾都串過人食豉椒蟶子皇配煎米粉底,豉椒入味到底,蟶子皇當然是條條堅過石堅咁粗壯,加上脆到爆烈的煎米粉,這樣的下午,舌頭享受著非一般快樂。

吃到這樣都是幾百蚊的價錢,這個價,你係其他幾個以食海鮮為主的地方絕對做不了,難怪我每次都會和不同的朋友來,每次都有新鮮感。

最強就是最強,下次期望再來吃那舊朋友,非常懷念九節蝦的鮮甜美味....

泰海鮮
屯門三聖街6號三聖商場地下5-8及14-16舖
2018-01-27
屯門三聖村可算是食海鮮的好地方,可在旁邊市場選購海鮮後,再到附近的海鮮酒家加工;這次再來《泰海鮮》其加工做法很有特色,每次都有驚喜!最近很流行黃金XXX,這次我們也點選「黃金鮮魷」大量鹹蛋黃包著鮮魷,邪惡香氣滿滿,吃來嫩彈具鹹香,膽固醇?還是暫時放在一邊! 面層佈滿粒粒麵包糠的「泰皇芝心蝦丸」外脆內彈,中間的芝士醬呈流心狀,既美味又不膩。 份量十足的「泰式冬蔭功湯煮花甲」味道帶甜,當中的香茅味,正好把花甲的鮮味帶出。 超新鮮的「花竹蝦刺身」輕蘸醬油,已充分嚐到那份爽脆,若於湯底里灼一下再吃,更感蝦肉鮮甜;另,可把蝦頭烹弄「豉油皇蝦頭」,蝦殼與蝦膏同吃,更感香脆。 「青山灣焗芝士龍蝦」以本地龍蝦配以黃金比例的芝士焗製,吃來甚具芝士鹹香,亦沒有蓋過龍蝦鮮味,獨特討好。以雜魚、瀨尿蝦、沙白蜆、番茄薯仔等食材... 炮製的「海鮮湯」足多人分享的份量,價位亦不過百,當中以瀨尿蝦的味道最為突出,大推!!!其間還點選「薑蔥爆鮑魚」及「豉椒蟶子皇」,人均消費約$550!感謝欣賞 KsMeow 小分享!

2018-01-09 864 浏览
作為2017年最後的一頓豐盛海鮮宴,專程去到屯門三聖歎一歎說不上過份 結合海鮮與泰菜的泰海鮮,不僅設一系列泰式餐點,就連來貨加工也有廿幾三十種煮法 即使開足一圍十二人都不易嚐盡各式滋味,可行對策自然是多走數趟 不過有部分王牌煮法是每回必嚐,例如鹹蛋黃金沙系列,香口野又真係好難忍既 (除了餐廳本備海鮮,其他照樣購自關財記,而以下部分菜式只註加工費及房間費) 黃金鮮魷 $108搶閘上桌,隔著相機傳來悠悠飄香,讓人食指大動,口水直流 鮮魷片片金黃,炸層鬆酥留脆,魷肉富有彈感,不會韌如橡皮 鹹蛋香濃香油潤,粉感特重,容易沾掛於魷魚片上,如果用黎撈飯食都應該好爽 雖非辣友,但有時會心血來潮,就如泰式冬蔭功湯煮花甲(加工及房費 $117) 花甲幾乎隻隻開口,味鮮又未會韌,不過熟了些少,貝肉開始離殼,要在湯中撈肉 冬蔭功湯底略收海鮮鮮味,酸辣富葉香,份外醒胃,順便可以取湯喝,一餸兩味 泰皇芝心蝦丸 $78成色金黃又不會油亮亮,一客三件,可再加錢加量 蝦丸表面裹上酥感十足的細麵包粒,不會過份滲油,也不怕炸得太硬身刮口 蝦丸爽彈,調味不會過甜;芝士流心輕盈少膩,略嫌餡量沒有想像中豐富澎湃 薑蔥

鮮魷片片金黃,炸層鬆酥留脆,魷肉富有彈感,不會韌如橡皮

薑蔥鮑魚(加工及房費 $80)熱辣登場,耳邊還覺唧唧滾聲迴響,要小心燙手燙口
鮑魚彈牙,不會過老至硬,而醬汁非死鹹,收得薑蔥蒜香,美味又不油膩

本以為青山灣焗芝士龍蝦(加工費 $150)是坊間常見以厚稠芝士醬鋪面焗的做法
實物怎麼來了份炸釀龍蝦?但又唔係出錯菜?果然,友人推薦的菜式並不簡單
趁熱品嚐,外層特別脆口,內層濕潤且富芝士鹹香,明知熱氣易滯都欲罷不能
龍蝦肉飽滿紥實,用叉輕輕挑即起肉,一嚼見爽,而且保留水分及鮮甜本味
2017-12-26 336 浏览
很久沒有和家人吃海鮮,上次在西貢,今次轉轉新環境到屯門三聖吃海鮮。先到海鮮檔選海鮮…款款都十分生猛新鮮,選好後拿去餐廳處理。白酒忌廉煮花甲配烏冬吃烏冬多汁是非常重要,濃濃的白酒忌廉汁佈滿任何一個角落,為花甲增添味道,再吃一口烏冬更加津津有味。泰皇芝心蝦丸炸得非常金黃酥脆,咬一下爆出熱辣辣的香滑芝士,內裡的蝦肉很飽滿彈牙。阿拉斯加長腳蟹二食清蒸阿拉斯加長腳蟹蟹腳已為大家處理好,只須輕輕一剪,厚厚的蟹肉瞬間出現,肉質鮮甜。花雕蛋白蒸阿拉斯加長腳蟹蓋花雕蛋白吸收蟹蓋精華,吃起來更鮮香,再吃蟹蓋裡的蟹膏更加滋味。薑蔥鮑魚鮑魚相當鮮甜厚身,彈牙得來不會太韌。豉椒蟶子皇配煎米粉底蟶子皇份量多,入口爽,大量豉椒汁令煎米粉惹味香口。

先到海鮮檔選海鮮…款款都十分生猛新鮮,選好後拿去餐廳處理。

白酒忌廉煮花甲配烏冬

阿拉斯加長腳蟹二食清蒸阿拉斯加長腳蟹

花雕蛋白蒸阿拉斯加長腳蟹蓋

薑蔥鮑魚
鮑魚相當鮮甜厚身,彈牙得來不會太韌。

豉椒蟶子皇配煎米粉底
蟶子皇份量多,入口爽,大量豉椒汁令煎米粉惹味香口。
  • 白酒忌廉煮花甲
冬至一早book 好枱五大一細一B,當天打來落實通知:一係坐出面,一係坐入面就要中檯。我答可以,但我個B要坐BB車。答:放不下BB車,亦無安全BB椅,咁點?全歺飯抱住食?唔係,可以坐出面!咁凍,有老有暖坐出面?係呀,而家咪同你講聲lor!你們只是五個大人只可坐中檯。仲有兩個小孩,他們不是人?我book 檯時,你同我講有咁安排,我可以揀過間!你依家當日先通知我,唔可以咁做生意!咁依家你可以唔食,大時大節係咁㗎喇!明白,可以收缐!
我答可以,但我個B要坐BB車。
答:放不下BB車,亦無安全BB椅,
咁點?全歺飯抱住食?
唔係,可以坐出面!
咁凍,有老有暖坐出面?
係呀,而家咪同你講聲lor!你們只是五個大人只可坐中檯。
咁依家你可以唔食,大時大節係咁㗎喇!
明白,可以收缐!
2017-12-22
2017-12-17 2714 浏览
以前食海鮮最鍾意去西貢,但自從去過一次屯門三聖之後,有外國朋友返嚟,我都鍾意帶佢哋去三聖行過圈,食餐靚海鮮,然後再去海濱望吓海,悠閒寫意咁樣過一日。Encore 泰海鮮的原因是海鮮製作價公道,唔使驚會俾人劈價,食海鮮酒家我覺得老實最緊要。頭先同朋友一齊去揀海鮮,大家都覺得好新奇,店員姐姐好識做,我哋揀咗隻阿拉斯加長腳蟹,阿姐即刻提議我哋同隻蟹影張相,氹到我個ABC朋友不知幾咁開心。逛了一個圈之後,返回酒家 settle down 已經有得食,第一道菜就係白酒忌廉煮花甲配烏冬。creamy 的白酒忌廉味道香甜,帶有一點點酒的清香。花甲全部大大隻肉質爽甜接下來是我們期待的阿拉斯加長腳蟹,店長提議二食,五斤蟹加工費大約每斤$64,至於二食另加$68。明碼實價,我一問,店長就解釋得好詳細,唔驚埋單嚇一跳。第一食是清蒸阿拉斯加長腳蟹蟹腳,蟹肉清甜仲食到海水的鮮味,而且隻蟹夠大,蟹腳先會咁多肉,有老公幫我拆蟹,啖啖肉真幸福第二食是花雕蛋白蒸阿拉斯加長腳蟹蓋,我食咗少少蒸蛋白,好似燉蛋一樣咁滑,而且仲吸收晒蟹蓋嘅精華,鹹香滿滿的。ABC 話覺得要食鮑魚先夠矜貴,一於每人一隻鮮味彈牙的鮑魚,加埋薑蔥提

ABC 話覺得要食鮑魚先夠矜貴,一於每人一隻鮮味彈牙的鮑魚,加埋薑蔥提鮮,超好味

另一個店長推介的海鮮湯,真係平靚正。連埋湯渣一齊上,見到內容超豐富,有雜魚、瀨尿蝦、沙白蜆、番茄薯仔⋯等,湯一定要趁熱飲,鮮甜到不得了,因為有魚凍左飲就會有腥味。最後ABC表示今餐很滿意
  • 阿拉斯加長腳蟹
  • 海鮮湯
2017-12-17 1434 浏览
有時去食海鮮未必到處可以食到新鮮又生猛海鮮,價錢都會有D差別,咁好唔好食都要靠廚師嘅工架再加上海鮮生鮮程度,才會煮出最完美嘅菜式,前排又約咗D胃食好友出來去食海鮮,就去咗屯門三聖開餐,因好耐之前已來食過,知道呢道D海鮮種類選擇都比較多之餘,價錢亦會相對合理所以一到咗目的地就先去咗關財記海鮮檔揀好心水海鮮買完就攞咗去泰海鮮加工轉頭就可以有得食,係等緊海鮮同時先點咗呢款特色小食,泰皇芝心蝦丸,面層薄薄炸粉,輕輕咬一口已食到熱辣辣蝦膠大粒又彈牙,仲食到香滑芝士一絲絲流出來,一定要趁熱食咁就最終於海鮮出場有白酒忌廉煮花甲配烏冬,濃濃白酒忌廉已蓋滿整碟,真係每啖都食到佢嘅味道,汁夠晒滑溜,花甲肉質鮮甜,再食埋烏冬每條麵都吸收咗汁精華超好味到象拔蚌刺身,肉質鮮嫩爽滑食到啖啖鮮味,食完一片又一片,仲可以另加湯底灼食,食落會有另一番味道海鮮一款又一款逐一出來到蒜蓉粉絲蒸元貝,蒜蓉灑滿係元貝上,粉絲吸收咗汁好入味,元貝肉質大粒又夠飽滿,除咗食到鮮甜口感十足輪到豉椒蟶子皇聖配煎米粉底,蟶子皇份量足,入口爽滑,豉椒炒得惹味,再配香脆米粉塊吸收醬汁夠晒滋味不經不覺又品嚐一餐豐盛海鮮美食,當然唔少得廚師嘅功架

不經不覺又品嚐一餐豐盛海鮮美食,當然唔少得廚師嘅功架

• 泰皇芝心蝦丸
  • 白酒忌廉煮花甲配烏冬
  • 象拔蚌剌身
  • 蒜蓉粉絲蒸元貝
  • 豉椒蟶子皇配煎米粉底
1K
2017-12-17 1121 浏览
今日同一班朋友一齊入了三聖食海鮮,當然因為有識食嘅朋友,而最緊要係新鮮,即買即煮,呢間嘅廚房手勢唔錯,而且加工費又唔會太貴,所以先要推薦比愛吃新鮮海鮮嘅朋友又多個選擇!而你想得到嘅加工都有得選擇,果皮蒸、豉椒炒、豉油皇、生炆、紅炆、冰凍類、泰式冬蔭功湯煮、砵酒、上湯、炒球、醬爆、豉汁蒸、鹽水類、蒜蓉蒸,所以你真係可以望望自己想要什麼口味或由店員推介都可以!今次就先去出面海鮮檔選擇海鮮,有象拔蚌,用佢做刺身,上枱見到由師傅片得薄薄嘅象拔蚌刺身,入口爽脆彈牙鮮甜,另外加湯底堂灼熟吃亦可以!另外亦點了花甲,用白酒忌廉煮花甲配烏冬,呢個配搭真係必吃推介,花甲肉質本身彈牙鮮甜,加埋個白汁燴烏冬夠晒濃郁,烏冬入口時配埋個濃味白汁,真係食過不停,而且眼見還有白汁加多個飯撈埋佢,真係好味到唔好比啲汁留下!識食嘅朋友還點埋阿拉斯加長腳蟹,由廚師安排二食,先清蒸阿拉斯加長腳蟹蟹腳、還有花雕蛋白蒸阿拉斯加長腳蟹蓋,活生生從魚缸選出,一出來重會手舞足蹈,轉頭就由師傅加工處理上枱,清蒸阿拉斯加長腳蟹蟹腳嘅肉質嫩滑鮮甜,真係啖啖肉,比手指還粗,超正!另外個花雕蛋白蒸阿拉斯加長腳蟹蓋,首先喜歡吃蟹膏嘅我係呢到完全可

另外個花雕蛋白蒸阿拉斯加長腳蟹蓋,首先喜歡吃蟹膏嘅我係呢到完全可以滿足到!而且個味道亦好鮮味,蟹蓋內嘅蛋就充滿蟹膏嘅味道,而下面就有好香嘅花雕酒味,而蛋白亦十分嫩滑!

最後加多個必食豬扒,上面有啲炸白飯魚,下面就係個豬扒,肉質軟熟嫩滑,入口啖啖肉,食埋呢個都十分滿足!

識食嘅朋友真係介紹了一個食海鮮唔錯嘅地方比我!當然有好味嘅選擇就要同大家分享啦!
午餐
2017-12-13 334 浏览
從前很少周圍吃海鮮,特別係出名地方,好怕會收勁貴的價錢。來過一次屯門三聖後,即愛上這價廉物美的海鮮聖地,故半年後,又過來吃一轉。今日沒有九節蝦,白灼基圍蝦都算大隻,絕對是值得叫來吃,雖然沒有什麼特別,但本身基圍蝦料正,所以已經叫你喜歡得很。象拔蚌刺身是我次次來叫的,輕輕沾上上湯,是剛剛好的美味。剛剛來的時候,蘋果日報就講起呢個白酒忌廉煮花甲配烏冬,花甲不是主角,反而那個白酒忌廉才是靈魂,我有個朋友仲唔放過個汁,吃足一大碗飯。今天來是為了那個阿拉斯加長腳蟹二食,清蒸阿拉斯加長腳蟹蟹腳,隻隻腳都是以最新鮮的原味在你面前,鮮甜無比!必食豬扒是這裡的名菜,大件夾平,食肉獸必定喜歡。後來先來的海鮮湯,番茄薯仔湯為主調,加上用上多種不同的雜魚,瀨尿蝦仔,不同的蜆,絕對是甜到入心,吃飽才飲這個湯沒有倒亂次序,反而令我更滿足。這樣都是幾百蚊的超值價錢,對比我上次在西貢食,平好多而質素又差不遠,我已經又再想入黎食了。今次吃蟹,冇位吃龍蝦,但看到那個屯門名物芝士焗龍蝦,我更加想再吃一次,下次希望和你有緣份。
從前很少周圍吃海鮮,特別係出名地方,好怕會收勁貴的價錢。

象拔蚌刺身是我次次來叫的,輕輕沾上上湯,是剛剛好的美味。

必食豬扒是這裡的名菜,大件夾平,食肉獸必定喜歡。

1K
2017-12-12 269 浏览
除了到西貢食海鮮也可以來到屯門三聖村內的冬菇亭在附近的海鮮攤檔選好海鮮後拿進來處理就是了薑蔥鮑魚 厚身的鮑魚做得軟腍富彈性薑蔥味道沒有過強,保留了鮑魚的鮮甜白酒忌廉煮花甲配烏冬忌廉汁掛滿於每隻花蛤跟烏冬上白酒忌廉汁做得非常出色花蛤的鮮甜精華亦有滲入忌廉白酒中絕對令人回味絕不能錯過這裡的海鮮湯用上多種海鮮煲煮而成,非常鮮甜美味本日主角阿拉斯加蟹(二食) 加工費每斤$64,二食加$68清蒸阿拉斯加長腳蟹蟹腳輕鬆用輕刀一剪蟹腳,即可把蟹肉取出肉質夠彈性花雕蛋白蒸阿拉斯加長腳蟹蓋蟹蓋內有不少蟹膏,清甜不膩再加上花雕蛋白蒸,啖啖鹹鮮整體質素高,價格合理!
除了到西貢食海鮮
也可以來到屯門三聖村內的冬菇亭
在附近的海鮮攤檔選好海鮮後
拿進來處理就是了
薑蔥鮑魚
厚身的鮑魚做得軟腍富彈性
薑蔥味道沒有過強,保留了鮑魚的鮮甜
白酒忌廉煮花甲配烏冬
忌廉汁掛滿於每隻花蛤跟烏冬上

白酒忌廉汁做得非常出色
花蛤的鮮甜精華亦有滲入忌廉白酒中
絕對令人回味
絕不能錯過這裡的海鮮湯
用上多種海鮮煲煮而成,非常鮮甜美味
本日主角阿拉斯加蟹(二食)
加工費每斤$64,二食加$68

清蒸阿拉斯加長腳蟹蟹腳
輕鬆用輕刀一剪蟹腳,即可把蟹肉取出
肉質夠彈性
花雕蛋白蒸阿拉斯加長腳蟹蓋

蟹蓋內有不少蟹膏,清甜不膩
再加上花雕蛋白蒸,啖啖鹹鮮
整體質素高,價格合理!
2017-12-02
  • 白酒忌廉煮花甲
上網研究過三聖邊間餐廳多好評..好似呢間唔錯~黎豪食一下先~先去買海鮮~發現網友都推介2間~忠X記同埋關財Z~我地實地考察後都覺得網友評論中肯~呢2間的確係大間D~光猛D~同埋海鮮仲游緊水既(新鮮D)~價錢好似都清一式咁~無標價但問極都係一樣既~最後揀左忠X記~因為招呼好又企理XDDD仲唔會叫我地買好多好多~買到夠食就叫我地停手~仲幫我地諗埋煮法(所以唔記得左自己係可以轉泰式煮法-_-)....卜埋位~蒜蓉粉絲蟶子王*4 ~同埋椒盬賴尿蝦*2~睇下幾大條~睇下有幾粗仲有油鹽水煮蝴蝶蛽~好似係季節期間限定咁呢幾個月先當造~最後係鹽焗奄仔蟹超級多膏!!!!!仲要係準備脫殼~所以D殼係淋身既~總結~4樣野煮埋300蚊左右~算係咁啦~不過唔記得轉泰式煮法~食唔到泰海鮮既"泰"味雖然今日平日但7點左右都會爆場~建議早點黎~一係訂位~~上菜速度快~係鹽焗要時間~所以整體都滿意
上網研究過三聖邊間餐廳多好評..
好似呢間唔錯~
黎豪食一下先~

先去買海鮮~
發現網友都推介2間~
忠X記同埋關財Z~
我地實地考察後都覺得網友評論中肯~
呢2間的確係大間D~光猛D~同埋海鮮仲游緊水既(新鮮D)~
價錢好似都清一式咁~
無標價但問極都係一樣既~
最後揀左忠X記~
因為招呼好又企理XDDD

仲唔會叫我地買好多好多~
買到夠食就叫我地停手~

蒜蓉粉絲蟶子王*4 ~同埋椒盬賴尿蝦*2~

睇下幾大條~

睇下有幾粗

仲有油鹽水煮蝴蝶蛽~好似係季節期間限定咁
呢幾個月先當造~

最後係鹽焗奄仔蟹

超級多膏!!!!!
仲要係準備脫殼~所以D殼係淋身既~
2067 浏览

總結~
4樣野煮埋300蚊左右~算係咁啦~
不過唔記得轉泰式煮法~食唔到泰海鮮既"泰"味

雖然今日平日
但7點左右都會爆場~
建議早點黎~一係訂位~~
上菜速度快~係鹽焗要時間~
所以整體都滿意
2017-11-08
2017-12-05 1225 浏览
每次想到吃海鮮,不期然都會想起這裡,原因無他,主要只得一個,就是這兒烹調的海鮮實在好。這一天,又是個與友人們相約來此吃海鮮的日子,在附近的攤檔左挑右選揀過心水的海鮮之後,來到這兒,安坐座位之上,寒喧一會,數道美味海鮮與店中名菜,便先後送上。 這天最讚的兩道菜式,分別是「白酒忌廉煮花甲配烏冬」與「豉椒蟶子皇配煎米粉底」。這兩道絕對能令人回味再三的菜式,醬汁美味,一香甜味美,一香辣惹味,烏冬與煎米粉,一滑,一脆,分別與花甲和蟶子皇相配,也是最佳配搭。新鮮生猛海鮮加上出色調味醬汁,成為兩道讓在座各人一致讚好的美食。 「薑蔥鮑魚煲」熱氣騰騰的,鮑魚口感彈牙不韌,伴以薑蔥,又是另一樣的美味。「海鮮湯」在蕃茄薯仔湯的基礎上加上雜魚、沙白蜆、瀨尿蝦仔為材料,味道頓時變得濃郁鮮甜,讓人不禁一再添飲。 除了海鮮菜式外,這兒的「招牌豬扒」也值得一試。稱得上是招牌,這豬扒當然不會差到那裡去。事實上,這豬扒無論肉質還是味道,都在水準之上,在吃過多道海鮮菜式之後,來點肉類,不是挺好嗎?最後還有「蒜蓉炒豆苗」,這冬日裡我最愛的蔬菜,這兒份量極多,炒得又夠鑊氣,又夠味道,我吃得十分之多呢!在放假的日子,能與友

在放假的日子,能與友人們來到這兒嘆海鮮,真不錯啊!
午餐
  • 白酒忌廉煮花甲配烏冬
  • 豉椒蟶子皇配煎米粉底
  • 薑蔥鮑魚煲
  • 海鮮湯
  • 招牌豬扒
  • 蒜蓉炒豆苗
2017-11-24 311 浏览
屯門三勝出名食海鮮應該人人皆知~即選時令海鮮再即時炮製,新鮮到不得了!上個禮拜和家人到三聖食海鮮,真係好正!我們在其中一件店買過海鮮後再到泰海鮮下單,首先點了豉汁炒聖子加炸粉絲底,豉汁炒聖子非常香濃惹味,新鮮彈牙!配上香脆炸粉絲薄餅底,簡直一流呀!我們還來了個白酒忌廉住蛤蜊, 蛤蜊當然非常新鮮,大大粒粒肉,非常爽口多汁,而且我超喜歡喝個白酒忌廉汁,香濃的忌廉香香甜甜,加上白酒的調味為整個醬汁的味道提升~讓我忍不住添了一碗飯哈哈!這個清煮大蝦亦非常新鮮,雖然不是很大隻,但肉質鮮嫩彈牙,而且非常鮮甜,不知不覺我自己吃了一大半呢~粉絲蒸扇貝也挺不錯的~扇貝大大隻,非常新鮮,不會有沙和腥味,而且加上粉絲、香蔥和蒜後味道一流!除了點了好幾個海鮮之外,店還會再送特別熬製的海鮮湯,一點都不會有腥味,非常鮮甜,我們還加了一個炒菜,非常豐富!
上個禮拜和家人到三聖食海鮮,真係好正!