2018-09-20 313 浏览
「Yeah, she's a real fine babeYo, wish me luck to all your ownCan you hear me out there?」在深入大西北三聖既長征路途上,播到手機歌單上呢首十五年前既老歌。食罷這餐。共鳴感爆燈。每一遍來泰海鮮。一味總不能少。一定係海鮮湯!呢個番茄薯仔底,配上雜魚、沙白、蝦、尿蝦去煲。根本冇得輸。「Charm me charm me you make me crazyHow can I say I love you want youHow can I say you're beautiful beautiful'Cause when I see you you make me melt」Encore得最多既一定係白酒忌廉煮花甲。基本上配乜粉面底都好食。烏冬底清啲。煎米粉底香口啲。面底就脆啲。但係比著係我就會就咁叫個白飯。白酒既香,忌廉汁既滑,花甲既鮮。撈飯係最直白既共鳴箱。汁搶曬,飯仲有淨。食海鮮從來唔洗擔心。因為簡簡單單蒸個蒜蓉粉絲元貝。啲蒜蓉豉油已經足夠去清埋佢。元貝越食越大隻。又夠厚肉又鮮甜。當然啲粉絲都係吸曬啲精
「Yeah, she's a real fine babe
Can you hear me out there?」

白酒忌廉煮花甲

蒜蓉粉絲元貝

汁搶曬,飯仲有淨。食海鮮從來唔洗擔心。因為簡簡單單蒸個蒜蓉粉絲元貝。啲蒜蓉豉油已經足夠去清埋佢。元貝越食越大隻。又夠厚肉又鮮甜。當然啲粉絲都係吸曬啲精華。泰海鮮啲粉絲唔小器。唔洗打交爭

「愛上殺手超過限期後除非今天你手槍生銹我怎得救
何時下手請決定時候如子彈足夠攤位裡的木偶 多準確無敵手」
食海鮮唔洗擇日既,有子彈就去食。享受下啦!
白酒忌廉煮花甲
蒜蓉粉絲元貝
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
重要嘅嘢要講三次,好食嘅嘢就要次次都食。每次我都最愛呢個忌廉白酒花蛤,再配個烏冬底,味道真係超級超級好食,忌廉的味道雖重,但係白酒嘅香都好突出,彼此互相配合,美味就誕生左!今次我仲叻,叻在食唒d烏冬之後仲叫左個白飯嚟撈埋d汁食,我有幾中意,你明架啦,哈哈。黃金鮮魷,咸蛋黃均勻包住魷魚件,外面香,內面煙韌有口感。我仲覺得佢呢一度嘅黃金鮮油同出面嘅味道唔同除咗鹹蛋黃嘅香之外仲會多咗一種鹹香,非常惹味。(如果太愛見咸蛋層,可以先將外層咸蛋黃吃走,把最新鮮的魷魚交給你的最愛,哈哈。)還有無得輸的海鮮湯,用上幾種不同的海鮮,再加上薯仔和蕃茄一齊煲,上枱時仲會將全部的材料舀上,保證貨真價實!鮮甜,味濃,飲一碗係唔會夠喉的。

2018-09-14 211 浏览
食埋一餐飯之後呢我就要好認真咁樣進行減肥,原因係因為呢排食得太多啦!公司活動又好家庭聚餐又好,離不開嘅都係食。但係減肥成敗點都好朋友一約食海鮮我立即到。原因只係得一個因為呢一度嘅海鮮係我暫時食過覺得最好味。每一次一定要點嘅就係呢個青山灣焗龍蝦仔,用咗三種芝士去焗嘅芝士外層,配上新鮮無比嘅龍蝦,至今暫時未食過一間西餐廳或者餐廳有呢一個咁好食。之前一日朋友教我點樣睇邊一隻係花竹蝦邊一隻係花海蝦,佢話原來花竹蝦味道道層次以及爽口感呢係同花海下相差好遠。令到我心思思今次嚟到即刻就話要點花竹蝦刺身。呢度點花竹蝦刺身仲可以將蝦頭拎去炸,惹味非常。點少得梗係重點嘅刺身啦爽口鮮甜。只要佢有貨我一定要叫啊!今次仲食咗朋友推薦嘅鹹蛋黃魷魚。好味!立即叫咗碗返嚟餸啊。除此以外仲有新鮮成寸咁厚嘅蒸元貝。蒸完都可以咁厚呢我都係第一次見。只需要配上小小嘅豉油同埋香蒜已經調曬味。成日聽朋友話去長洲食海鮮不如入嚟屯門啦!我自己經常去長洲就知道級數完全唔同。

今次仲食咗朋友推薦嘅鹹蛋黃魷魚。好味!立即叫咗碗返嚟餸啊。

2018-09-12 210 浏览
第一次去屯門三聖食。海。鮮!!聽就聽得多,但真係未去過三聖今次有機會去喇!yeah!連屋企人一行多人唔知揀邊間食好見到呢間門面不錯,又幾多人食甘就唔諗喇,反正海鮮新鮮就好食燈燈燈!我最愛既蒜蓉粉絲蒸帶子其實呢味就係不需要乜技巧只要新鮮大隻就好好味啦!一人一隻永不落空!勁大隻囉!多肉鮮甜!正牙間店叫泰海鮮,真係有泰式料理架虎蝦刺身,好大隻,都新鮮比起上次我食泰國野,呢隻蝦真心大!點下個泰式醬汁更好味!哈哈,之後係!龍蝦又係大大隻既海中巨獸肉都新鮮好好味!但係。。。邊個叫炸架新鮮梗係蒸架啦,我又麻麻地炸野如果係蒸,相信會更好味!!巨蟹星座都鐘意食蟹?!唔怪知得,我地個個都鐘意食Yummy!好多蟹膏!遲下秋天有排食蟹!
第一次去屯門三聖
食。海。鮮!!

聽就聽得多,但真係未去過三聖
今次有機會去喇!yeah!

連屋企人一行多人唔知揀邊間食好
見到呢間門面不錯,又幾多人食甘
就唔諗喇,反正海鮮新鮮就好食

燈燈燈!我最愛既蒜蓉粉絲蒸帶子

其實呢味就係不需要乜技巧
只要新鮮大隻就好好味啦!

一人一隻永不落空!

勁大隻囉!多肉鮮甜!正牙

間店叫泰海鮮,真係有泰式料理架
虎蝦刺身,好大隻,都新鮮

比起上次我食泰國野,呢隻蝦真心大!
點下個泰式醬汁更好味!

哈哈,之後係!龍蝦

又係大大隻既海中巨獸
肉都新鮮好好味!
但係。。。邊個叫炸架
新鮮梗係蒸架啦,我又麻麻地炸野

如果係蒸,相信會更好味!!

巨蟹星座都鐘意食蟹?!
唔怪知得,我地個個都鐘意食

Yummy!好多蟹膏!
遲下秋天有排食蟹!

2018-09-03 2438 浏览
屯門友約食飯,既然他家住三聖,不用多想又來這裡開餐。海鮮湯~我稱它為「不能錯過的海鮮湯」,當知道(見到)用料後,一定無人反對 - 雜魚、蝦、沙白蜆、瀨尿蝦、番茄及薯仔等,想像到是何等的鮮美嗎?逢到必喝是當然的了!必食豬扒~繼「不能錯過的海鮮湯」後,另有「必食豬扒」,聽侍應說,豬肉全用人手挆軟,免鬆肉粉;頗費人手,曽停賣了一段時間,徇眾要求才再次推出。肉質果然鬆軟有肉味,卻又不失咬口,面頭的香脆銀魚仔是點睛之作,香酥可口,實在不錯。酥炸鮑魚~酥炸生蠔吃得多,換換口味又如何?酥脆的外衣包裹著新鮮彈滑的鮑魚,鮮甜煙靱,不錯吃。油鹽水瀨尿蝦(3隻)~一講起瀨尿蝦,多數人都只懂點「椒鹽瀨尿蝦」,當然也跟大部分食肆只獨沽一味提供單一烹煮方法有關。其成品確然香口惹味,可遇上新鮮而碩大的佳品時,簡單的煮法才能突顯食材的鮮美,油鹽水便是其一;原汁原味盡得保留,啖出滿口鮮香,果然Less is more!青山灣焗芝士龍蝦~再來的這味以截然不同的濃郁芝士入饌,超大的Size卻仍keep着嫩滑緊緻的肉質,如以上湯焗煮;定能更合我意。誰說屯門沒美食?三聖不正是個好地方嗎?泰海鮮地址: 屯門三聖街6號
屯門友約食飯,既然他家住三聖,不用多想又來這裡開餐。

海鮮湯~

必食豬扒~
必食豬扒

酥炸鮑魚~
酥炸鮑魚

油鹽水瀨尿蝦(3隻)~
油鹽水瀨尿蝦

青山灣焗芝士龍蝦~
青山灣焗芝士龍蝦

誰說屯門沒美食?三聖不正是個好地方嗎?

泰海鮮
酥炸鮑魚
油鹽水瀨尿蝦
青山灣焗芝士龍蝦
2018-09-02 191 浏览
難得約到一日4個齊人放假專登入三聖食海鮮,大約六點幾嘅時候拍好車就去揀海鮮啦。揀咗四隻鮑魚、兩隻龍蝦、兩隻膏蟹、花甲、斑、六隻聖子同四隻蚌。海鮮買左$1,800。就拎左去泰海鮮整,結果整左薑蔥鮑魚煲、脆芝士焗龍蝦、咖喱膏蟹、最特別係白酒忌廉花甲、蒸魚、䜴椒炒聖子同蒜蓉粉絲蒸蚌!加工費承惠$1,100。大滿足,全餐都係海鮮餐,唔收飯麵都飽哂!
大滿足,全餐都係海鮮餐,唔收飯麵都飽哂!
2018-09-01 133 浏览
Thai food is always one of my favourite cuisine. I really like food with strong smell and taste. This restaurant really suits my taste. The tong yum soup served here has a very strong taste, which I really adore. The pak thai here is also very nice. The decoration here is very Thailand. I thought I was in  Bangkok when I was eating in the restaurant.  I would recommend this restaurant to all people who love Thai food.
2018-08-23 237 浏览
屯門友約我吃生日午餐,當然就他們到陀地相聚,在屯門吃海鮮不得不到三聖邨吧!老友一早在關財記買了海鮮來泰海鮮加工,我乖乖的來到便有得吃太爽皮了! 今次人多坐在廂房享用,只須額多加多$1/両的加工費便可舒舒服服坐房,可放任的吃喝玩樂。 泰皇芝心蝦丸$78/3粒(額外加$28/粒),我們人多直接點三客,蝦丸外層的麵包粒炸得香脆又乾身最重要不油膩,而內裡用了彈牙的蝦膠,再包裹香濃芝士鹹鮮可口,吃時切記心急否則燙咀冇命賠! 豉椒蟶子皇煎米粉底加工費$177,蟶子新鮮彈牙配濃香的豉汁很惹味,加上煎脆米粉吃盡香濃滋味。 海鮮湯$20/位份量挺足,平均每位可分到兩碗,味道香甜到不行看湯料大概也能感受到吧! 這個笨唔係酥炸生蠔!而係酥炸鮑魚加工費$100,第一次吃酥炸鮑魚感覺挺新奇,外酥内煙韌口感奇趣,吃得多清蒸或椒鹽試下也未嘗不可! 鹽油焗奄仔蟹加工費$120,奄仔蟹焗得焦香入味而且亦爆膏非常,喜愛吃的我食了一隻才肯收口啊!

2018-08-18
2018-08-22 1970 浏览
對我來說,「泰海鮮」不是個陌生的地方,每次到三聖邨吃海鮮,首選必定是這兒。不過之前多次到來,都是和朋友一起,太太反而沒有和我來過。這一次,適逢朋友邀約再來嘆海鮮,便和太太一起前來,與友人們大快朵頤一番。來這裡,當然是吃海鮮,「豉椒蟶子皇配煎米粉底」、「白酒忌廉煮花甲」、「油鹽焗奄仔蟹」、「蒜茸粉絲蒸元貝」和「海鮮湯」幾乎是必叫的,「豉椒蟶子皇配煎米粉底」是我的最愛,超大隻的蟶子皇,配以濃味豉椒,還有煎米粉墊底,惹味,可口,我實在想不出不被吸引的理由。「白酒忌廉煮花甲」帶點兒西式的味道,肉質嫩滑的花甲,香甜滑膩的白酒忌廉汁,兩者成為合作無間的拍檔,如果來碗白飯,以之佐吃,更是絕佳。奄仔蟹現時正是當吃的時候,膏多肉美,以焗油鹽焗之,那些蟹黃油實在太誘人了,怎能不食指大動,渴望除之而後快? 「蒜茸粉絲蒸元貝」的元貝肥厚大隻,且極鮮甜,就連粉絲也顯得特別好味。 這兒的「海鮮湯」不僅下了大量的雜魚、蕃茄和薯仔,還有蝦、沙白蜆甚至瀨尿蝦,湯味濃甜得令人難以置信,但又不得不信。 當然也有新意思。「酥炸生蠔」不是甚麼新鮮事,偶然,也會吃到。但一道酷似酥炸生蠔的「酥炸鮑魚」,我可還是第一次吃。這難得一吃
當然也有新意思。「酥炸生蠔」不是甚麼新鮮事,偶然,也會吃到。但一道酷似酥炸生蠔的「酥炸鮑魚」,我可還是第一次吃。這難得一吃的鮑魚菜式雖然沒有清蒸的那麼鮮甜,也沒有椒鹽的那麼惹味,可是新鮮感十足,而且味道和口感也不差。
青山灣焗芝士龍蝦」 賣相吸引極了,龍蝦面上厚厚一層的芝士濃郁味道雖然或多或少把龍蝦肉的鮮甜蓋過,這道龍蝦菜式仍然極快被一掃而空。
三隻粗如兒臂的大瀨尿蝦早已各自被分成前中後三截,這三隻肉質清甜無比的「油鹽水瀨尿蝦」不僅輕易地贏得我的歡心,也成為太太這天最喜歡的菜式。
只得海鮮始終有欠全面,菜和肉還是少不得的。

這兒的一道「泰皇芝心蝦丸」熱燙香脆,芝心味道濃郁,既香口,又美味,教人喜出望外。
豆豉鯪魚油麥菜」雖然味道稍濃,一瓶樽裝可樂即時便可把濃味化解。
這天再次來嘆海鮮,我這個識途老馬固然滿意,就連第一次來的太太也甚感滿意,真好。
  • 豉椒蟶子皇配煎米粉底
  • 青山灣焗芝士龍蝦
  • 油鹽水瀨尿蝦
  • 泰皇芝心蝦丸
2018-08-20 227 浏览
來吃三聖的這餐廳試過幾次,呢度真係又平又大份又好食,今次同幾個好朋友來吃。先來前菜,原來好大碟,必食豬扒和泰皇芝心蝦丸係好出名的名物,話說豬扒上有炸魚仔,其醬汁和洋蔥送飯是一流,另外的芝心蝦丸好驚喜,不過要小心食喔,咬下去勁流心!豉椒蟶子皇配煎米粉底,呢個不得了!大大隻,豉椒味好濃,還有配菜和好正的煎米粉底,完美無瑕。看蘋果秋生介紹過忌廉煮花甲,白酒味勁強,真係無介紹錯,送飯一流!油鹽水瀨尿蝦,識食一定係咁食,那些什麼椒鹽煮完全吃不到海鮮的鮮味。我哋想試呢個青山灣焗芝士龍蝦好耐喇,三種不同的芝士也沒有掩蓋龍蝦的鮮味,呢個真係好好好食!蒜蓉粉絲蒸元貝,大隻到傻,我真係見到都飽喇。說真今晚吃的很滿足,每位也是四百多,性價比好高!

另外的芝心蝦丸好驚喜,不過要小心食喔,咬下去勁流心!

蒜蓉粉絲蒸元貝,大隻到傻,我真係見到都飽喇。

說真今晚吃的很滿足,每位也是四百多,性價比好高!
2018-08-09 237 浏览
週末想去郊外兜兜風,兼食下好野,有住左係屯門好多年既朋友推薦我地去三聖食海鮮,話價錢夠大眾化,所以我地就睇佢頭去試下啦。真係大鄉里出城,唔係朋友推介,我都唔知屯門係有海鮮食,由於三聖果邊近碼頭,所以有好多海鮮檔,聽店員介紹這間餐廳是從附近一間叫「關財記」度攞貨一開始黎個泰皇芝心蝦丸(3粒) ,一咬下去已經有濃濃的芝士味,外層香脆而且不會有油膩的感覺,裡面的芝士是流心的,一咬下去已經有濃濃的芝士味,加埋泰式辣醬,實在“泰”正了。雖則話蒸扇貝屋企都煮到,但成隻手咁大隻既扇貝又真係第一次食。呀媽教落:食海鮮最緊要新鮮,簡單的豉油加蒜蓉,就已經把扇貝的鮮味提升。粉絲更加吸收了海鮮的精華,令人一試再試。黎到戲肉,芝士焗龍蝦伊面底,依味菜相信大家都很熟悉,它的龍蝦肉彈牙,而且難得芝士唔膩,搞到我食左幾碗。
週末想去郊外兜兜風,兼食下好野,

黎到戲肉,芝士焗龍蝦伊面底
2018-08-06 247 浏览
有次同班海鮮控傾計話好耐無食海鮮有人就即提議話去三聖食仲話有新鮮海鮮檔介紹朋友一早係附近關財記買海鮮買左基圍蝦、蟶子皇、美國桶蠔、元貝同龍蝦超新鮮,見到已流口水🤤由於多人同埋天氣嘅關係我地要左間房坐(唔用房會平d,不過真係太熱喇,同埋我地太嘈)俾左廚房加工之後就坐定定等食終於出場喇!首先係白灼基圍蝦,愈鮮嘅海鮮愈簡單煮就好,超正!食到唔停口!(加工費$72)之後就係蟶子皇!好惹味!仲要襯煎米粉底!!好耐無食過喇!(加工費加煎米粉$168)本人最愛嘅桶蠔終於出場用砵酒焗,不過味道我自己麻麻地鍾意,可能平時食開其他味,但係d蠔好大隻好咬口(加工費$124)另一最愛,元貝!亦用我最愛嘅煮法,蒜蓉粉絲!!一個字,!(加工費$120)最後就係芝士龍蝦!今次係配炒飯底,同樣好食!芝士味濃,太邪惡喇!(加工費加芝士加炒飯$248)仲有其他泰海鮮自家小菜,超推介芝心蝦丸!脆脆的外層加上熱辣辣嘅芝士心⋯何以抗拒?!(一客3粒$78)總括而言關財記嘅海鮮加泰海鮮嘅加工真係正!最後我地人頭$425雖然對窮窮的我黎講有點貴但為左食海鮮就豁出去啦!
有次同班海鮮控傾計話好耐無食海鮮
有人就即提議話去三聖食
仲話有新鮮海鮮檔介紹

朋友一早係附近關財記買海鮮
買左基圍蝦、蟶子皇、美國桶蠔、元貝同龍蝦
超新鮮,見到已流口水🤤

由於多人同埋天氣嘅關係我地要左間房坐
(唔用房會平d,不過真係太熱喇,同埋我地太嘈

俾左廚房加工之後就坐定定等食

終於出場喇!

本人最愛嘅桶蠔終於出場

另一最愛,元貝!亦用我最愛嘅煮法,蒜蓉粉絲!!一個字,
!(加工費$120)

(加工費加芝士加炒飯$248)

總括而言
關財記嘅海鮮加泰海鮮嘅加工真係正!
最後我地人頭$425
雖然對窮窮的我黎講有點貴
但為左食海鮮就豁出去啦!
  • 必食豬扒
  • 海鮮湯
2018-08-05 235 浏览
很久沒有吃過海鮮餐了,今次有點即興,雖然還是休魚期,海鮮的選擇沒有秋天的多,因此選擇了比較多從飛機空運進口的海鮮。 第一道菜是必食豬扒。豬扒肉質鬆軟,汁是豉油加蠔油,配上銀魚干和洋葱。味道不會太濃,而且洋葱的清甜和銀魚干的香味,使人不會感覺太肉膩。 接下白灼基圍蝦,由於現正處於休魚期,因此基圍蝦變成這個月份裏,名列前茅的蝦了。今次選了白灼,是因為蝦比較新鮮生猛,所以吃起來就是不點豉油,還仍然感覺到肉質的清甜。 豉椒炒蟶子王配煎米粉底 - 蟶子肉質爽口彈牙,味道鮮甜,再配以豉椒的獻汁,變得鹹甜得宜,令人再三回味。蟶子王下面的煎米粉。米粉香脆干身,將多餘的獻汁吸收,既香脆又惹味,是值得推介的菜式。 蒜蓉粉絲蒸元貝 – 幸好元貝都是空運進口,因此除了海鮮的價格比平常貴了一點外,大致上還是可以接受的。帶子鮮甜爽口,配以粉絲和蒜頭,令口腔都充滿是香氣和鮮甜,真是有幸福的感覺呢。 砵酒焗桶蠔 – 大家都知道來自美國的桶蠔,肉質肥美,味道較澳洲蠔淡上一些,所以一般都於火鍋時配以湯料來食。今次用砵酒加蠔油來焗桶蠔,令蠔身冇少少收縮,吃起來時感覺更結實,味道既有砵酒的酒香味,蠔油的汁更是補足了蠔身上味道

砵酒焗桶蠔 – 大家都知道來自美國的桶蠔,肉質肥美,味道較澳洲蠔淡上一些,所以一般都於火鍋時配以湯料來食。今次用砵酒加蠔油來焗桶蠔,令蠔身冇少少收縮,吃起來時感覺更結實,味道既有砵酒的酒香味,蠔油的汁更是補足了蠔身上味道的缺憾,兩者相配稱得上是相得益彰。

2018-08-05 181 浏览
屯門區, 係幾遠架, 在我黎講, 真係無乜幾可都唔會黎不過屯門, 又出名多好野食, 咁唯有趁放假先黎下啦呢日就正正係拎左個靚假, 就入黎食餐好個個都必食嘅呢個緊係要食啦:泰皇芝心蝦丸 $78有三粒 (每多粒 $28)外層炸至金黃香脆,蝦質好彈牙,流心芝士好香濃, 口感一流!芝士焗龍蝦配炒飯底 $283炒飯底,好有飯香之餘,芝士醬汁加上龍蝦嘅鮮美實在太強大! 龍蝦仲好鮮爽又彈牙,真係好滋味喎,而且口感好有層次! 話咁快又食完一餐,真係好想又再食,咁快食完,不過下次又要等放開假去下屯門啦
屯門區, 係幾遠架, 在我黎講, 真係無乜幾可都唔會黎

不過屯門, 又出名多好野食, 咁唯有趁放假先黎下啦
呢日就正正係拎左個靚假, 就入黎食餐好

個個都必食嘅呢個緊係要食啦:
泰皇芝心蝦丸 $78有三粒 (每多粒 $28)
外層炸至金黃香脆,蝦質好彈牙,流心芝士好香濃, 口感一流!

芝士焗龍蝦配炒飯底 $283

炒飯底,好有飯香之餘,芝士醬汁加上龍蝦嘅鮮美實在太強大!
龍蝦仲好鮮爽又彈牙,真係好滋味喎,而且口感好有層次!

2018-08-03 312 浏览
泰海鮮呢間餐廳。。黃秋生都介紹過㗎。。。其實係因為黃秋生介紹左,所以我先來試吓首先講下個賴尿蝦。。。避風塘賴尿蝦本來應該好好食。。。我哋仲叫咗一個好大隻嘅賴尿蝦。。。但係唔知點解啲肉有d林呢個係有少少失望嘅。。。但係中間有好多橙色嘅膏。。跟住叫咗個薑蔥鮑魚。。。已經幫你剝晒啲鮑魚殼。。。就咁用筷子夾已經食得但係可能因為用過砂鍋裝住。。。砂鍋可能太熱啦。。搞到啲鮑魚好似熟得滯。。咬落去唔夠 嫩滑感覺就好似媽咪係屋企蒸鮑魚。。。但係蒸得耐得滯咁一場嚟到屯門一定要叫一個龍蝦食。。。所以我哋就叫咗個焗龍蝦。。呢個龍蝦都OK嘅。。。上面仲有啲脆脆地既芝士。。最後仲叫咗個白酒忌廉煮蜆。。。好重白酒味。。。而且忌廉味都好夠。。。估唔到配埋蜆同烏冬都OK夾嘅但係可惜佢嘅烏冬唔係稻庭烏冬,哈哈最後我想講喺屯門食海鮮。。其實係可以自己喺屯門嘅海鮮鋪頭買完啲海鮮再叫佢哋煮。。。所以如果你買貴啲嘅海鮮。。同埋新鮮嘅海鮮。。你可以叫佢哋煮你想煮嘅方法。。。不過今次大多數我都抄返黃秋生嘅煮法。。。
泰海鮮呢間餐廳。。
黃秋生都介紹過㗎。。。
其實係因為黃秋生介紹左,所以我先來試吓

首先講下個賴尿蝦。。。
避風塘賴尿蝦本來應該好好食。。。
我哋仲叫咗一個好大隻嘅賴尿蝦。。。
但係唔知點解啲肉有d林

呢個係有少少失望嘅。。。
但係中間有好多橙色嘅膏。。

跟住叫咗個薑蔥鮑魚。。。
已經幫你剝晒啲鮑魚殼。。。
就咁用筷子夾已經食得

但係可能因為用過砂鍋裝住。。。
砂鍋可能太熱啦。。
搞到啲鮑魚好似熟得滯。。
咬落去唔夠 嫩滑

感覺就好似媽咪係屋企蒸鮑魚。。。
但係蒸得耐得滯咁

一場嚟到屯門一定要叫一個龍蝦食。。。
所以我哋就叫咗個焗龍蝦。。

呢個龍蝦都OK嘅。。。
上面仲有啲脆脆地既芝士。。

最後仲叫咗個白酒忌廉煮蜆。。。

好重白酒味。。。
而且忌廉味都好夠。。。
估唔到配埋蜆同烏冬都OK夾嘅

但係可惜佢嘅烏冬唔係稻庭烏冬,哈哈

最後我想講喺屯門食海鮮。。
其實係可以自己喺屯門嘅海鮮鋪頭買完啲海鮮再叫佢哋煮。。。
所以如果你買貴啲嘅海鮮。。
同埋新鮮嘅海鮮。。
你可以叫佢哋煮你想煮嘅方法。。。
不過今次大多數我都抄返黃秋生嘅煮法。。。
庆祝纪念
生日