2013-06-17 274 浏览
一直想試不過假日冇BOOK位, 經常好多人, 好在今日早到(7:00前)可以坐到外面位, 冷氣位已經俾人BOOK哂~環境非常有特色係度食野絕對有哂泰國風味加上夏天真係覺得自己好似去左泰國咁~我地5個人散叫左幾款經常食嘅泰菜冬陰公 - 同去泰國飲的差不多 , 夠辣重味道!炸蝦餅 - 略微鬆, 不夠彈牙泰式炒椰菜苗- OK串燒半打- 個汁最正, 依個要推介推介!!!!!青咖哩雞 - 汁OK, 份量小泰式金邊粉- 依個勁酸, 下次唔叫..

我地5個人散叫左幾款經常食嘅泰菜

冬陰公 - 同去泰國飲的差不多 , 夠辣重味道!
炸蝦餅 - 略微鬆, 不夠彈牙
泰式炒椰菜苗- OK
串燒半打- 個汁最正, 依個要推介推介!!!!!
青咖哩雞 - 汁OK, 份量小
泰式金邊粉- 依個勁酸, 下次唔叫..
题外话/补充资料: 正體OK, 會再去試其他菜 , 但必須訂位坐外面真係好熱又多蚊, 如果唔食得辣點野食個陣一定要提"小辣" 因為我地全家最食得辣嘅都叫好辣~~
2013-06-12
  • 冬陰公
  • 串燒
2013-06-16 134 浏览
本來唸住同媽咪去主題樂園慶祝生日,預訂埋銅鑼灣嘅餐廳食晩飯,點知不停落雨,去唔成,打亂我哋陣腳,因為父親節關係,好多餐廳都滿座,因為媽咪鍾意食泰國菜,家姐話呢間比較大機會有位,就去咗碰運氣晚上7時半到,都仲有位,不過指定要8時半交枱,餐廳有室外同室內,比我哋一張室內圓枱,5大3小坐都舒服,見我哋有小朋友,侍應主動問使唔使BB椅,不過原來BB椅即係將3張有扶手膠椅疊埋一齊 不過無所謂,做到個效果又穩陣就得!餐牌選擇都好多,又有套餐,不過套餐內食品唔係樣樣啱食,所以都係散叫,叫咗:串燒沙嗲半打(豬)($48)---豬肉面積不大,點沙嗲醬食,正常!泰味村炒蜆肉($78)---講真只係見個食具特別,所以叫,每個鉢仔蓋住啲蒜茸蜆肉,不過份量少,每鉢只有兩隻蜆肉,仲要好油,用多士盛住食,香脆,但唔抵食!泰式蝦餅($58)---唔熱,雖然蝦肉都彈牙,而且好厚身,不過味道一般!炭燒泰腸($48)---見係廚師推介,熱辣辣,有肉汁,雖然見到黑椒粒,不過一啲都唔辣,好味!泰式蝦膏炒通菜($48)---只係普通蒜茸炒通菜,我一啲都食唔出有蝦膏味,而且唔講蝦膏味,浄係蒜茸炒通菜都唔合格,味道好淡!泰式炒米粉
不過無所謂,做到個效果又穩陣就得!

泰式炒米粉($65)---份量少,材料落足,酸酸甜甜,本來好味道,不過有陣穠味,炒過籠!
肉碎生菜包(豬肉)---少辣,但唔香,九層塔不多,所以好普通!

食物水準坦白講一般,不過服務幾好,侍應有笑容,勤快之餘都細心,包容度高,我哋外帶飲品,侍應都無干預,又帶咗個生日蛋糕,餐廳都好好幫我哋雪住,食嘅時候又提供叉碟,上菜速度好快,值得讚雖然廁所只有一格女廁,但乾淨,不會倒胃口!
本來
2013-06-15
2012-07-20 133 浏览
今晚我們又走去泰味村吃晚飯~沒有訂枱的我們,好在是二人前,還有一排卡位沒人訂坐。原來內堂的三張大枱已經被訂了,看到有一家人入來吃飯,被安排近門口的最後一張大枱,看到他們說好熱無風超級不願意坐,老闆娘前後幾次客氣地和他們解釋,以及提示他們下次來訂枱就可以坐入一些位置,會較涼快。奉上的歡迎蝦片依舊香脆可口,充滿蝦味,很是好吃﹗例牌重溫炒椰菜苗,明明點了蒜蓉炒,不過可能阿姐落漏註明吧,用了泰式方法去炒,裡頭下了很多指天椒啊,辣勁當道,有時不小心吃到辣椒粒,咳到飛起﹗可惡的是這味道又辣又香,令我吃到不停口,唯有吃一口菜就飲一口水吧,哈哈。$30兩杯的飲品點了蘆薈汁和荔枝汁,清清甜甜,甜度不太重,亦加了不少椰果粒,幾好飲。小食分別叫了兩樣,首先是泰式蝦餅,炸得金黃通透,實在誘惑非常。蝦餅有四件,每一件再切開了一半,哇~那橫切面真是厚到呢...!!炸面薄薄的,勁脆又不油膩,而蝦膠沾滿99%,口感勁彈牙,蝦味很鮮,絕對足料﹗另一樣是烤香茅雞翼,六隻的雞翼也較瘦小,幸而味道拉回分數。雞皮烤得薄脆非常,雞肉非常多汁及嫩滑,除了有香茅味之外,還有醃料的甜味,食了三隻都不覺膩,好好吃。泰式飯款也有不少選擇,
今晚我們又走去泰味村吃晚飯~

奉上的歡迎蝦片依舊香脆可口,充滿蝦味,很是好吃﹗
可惡的是這味道又辣又香,令我吃到不停口,
唯有吃一口菜就飲一口水吧,哈哈。
惹火菜苗

抵食的小吃
,口感勁彈牙,蝦味很鮮,絕對足料﹗
厚厚厚@@!
另一樣是烤香茅雞翼,六隻的雞翼也較瘦小,幸而味道拉回分數。
內餡好重要
泰式飯款也有不少選擇,今次選了芋頭焗飯
還記得上次來我們叫了碟濕炒粉是多到吃不完,但估不到原來幾款飯的份量則相反(看出菜處八到的
)。這芋頭焗飯的份量比我預期的少很多
,即叫即焗,皆因鐵盤熱辣辣地上枱,材料並不豐富,只有三色豆﹑泰式(?)蝦米和臘腸及少少芋頭,
味道咸咸香香不算是難食,但並不是吸引。至於飯底較濕,而底部的飯也焗到燶了一片,令飯帶點苦味啊,相信店方對於飯的處理有待加強啊。
味道不過不失,但份量不夠吃
原來坐近門口的位置會有較多蚊圍繞,我也被咬了兩口,其中一隻蚊飛入水杯中走不出來了....
今次食到不是太飽,最後要返去Crumbs食乳酪"溝貨"。

2012-07-15
$142.5 (晚餐)
內餡好重要
惹火菜苗
抵食的小吃
厚厚厚@@!
  • 泰式蝦餅
  • 炒椰菜苗
2012-06-04 146 浏览
每次乘輕鐵614系號線由元朗返屯門,一定經過"新墟站",站頭附近有一間裝潢突出的餐廳,不過咁多年都沒有上去吃飯。以前門口那幾棵假椰樹燈閃呀閃,近幾年樹影消失之外,在外面看都好似杳無人煙...我就以為此餐廳沒再營業了。不過早前在開飯看到食家間中掛單 --- 子陵寫的一篇關於泰味村的食評後,終於確定這餐廳原來仍有運作。今晚不想在市中心食飯,所以就帶友人前來一看究竟。由市中心行過來是好方便,十分鐘就到到了。因為時間尚早,我們決定先上餐廳看看'架步',如果價格貴就轉場去。在預備晚市的老闆娘見到我們,立即前來招呼,不過我說要"看看先",她沒有黑面之餘,更好識趣話拿個餐牌給我們看看。(知道我們在格價吧)。我們看過餐牌後,覺得餐價都很公道,然後和老闆娘說一會過來晚飯,老闆娘仲好開心話會留座給我們呢。在附近逛了半小時,六點鐘就回來食飯了。餐廳分室外和室內,兩邊的裝潢都有很風味,本想坐室外的我,老闆娘小聲示意說室內是吸煙區,還推介冷氣室內好坐一點,於是就被帶進去了。進來後,一陣陣的涼風送爽,身上的汗黏感很快吹走了。室內的位置原來都相當廣闊,有卡位亦有圓枱,地方亦好乾淨,連洗手間都好清潔架,所以去得好放心

今晚不想在市中心食飯,所以就帶友人前來一看究竟。
村莊風情
(知道我們在格價吧
)。

進來後,一陣陣的涼風送爽,身上的汗黏感很快吹走了。
室內的位置原來都相當廣闊,有卡位亦有圓枱,地方亦好乾淨,連洗手間都好清潔架,所以去得好放心,哈哈。
冷氣室內,整潔寬廣
村郊之地,最緊要有滅蚊燈=b
整頓好後再看餐牌,款式的確非常多,沙律﹑小食﹑主菜﹑燒烤物﹑粉麵飯﹑甜品﹑飲品等等,多不勝數。聽到隔離枱的食客看完餐牌後也驚訝地說:"以一間泰菜黎講呢度真係好多野食揀喎"。
厚厚的一本
飲品和燒烤物也有很多款
剛才一坐下,店員即時奉上清水及一籃子蝦片,啊~很特別的餐前小食喲。
薄薄的蝦片,極之脆口,而且毫不油膩,蝦片充滿濃濃蝦味之餘,還有帶少辛辣,連不好吃辣的我們,不禁食下又一塊,食下又一塊,一陣子就清籃了。
歡迎蝦片
去吃泰菜,我們一定會吃豬肉生菜包,老闆娘說,所有餸菜辣度都可以任我們選擇,完全走辣都仲得﹗哇~真是我合心意。不過老闆娘的善意提醒,豬肉生菜包完全走辣後個汁是會偏酸。非常大盤的豬肉碎,當中加入很多的香草﹑蔥仔頭和香蔥,而調配味道最出位是青檸汁和香茅味,又酸又甜又爆香,味道層次真是豐富呀。生菜也有十塊左右,都幾新鮮,只是有幾片的菜葉邊位枯黃了,最後撕走就ok。吃到最底下那兩口豬肉碎,友人說酸得好厲害,(瞎公開眼~~~@_@),所以唯有不吃。
走辣多酸版
另外的椰菜苗也是本人的心頭好之一,因為平時吃不到啊。不過餐牌上只有泰式炒或咸肉炒,老闆娘說泰式炒都幾辣架,我便問可否用蒜蓉炒﹖估不到老闆娘答我,"得,點炒都得"。
份量巨大的蒜蓉炒椰菜苗,真心覺得超抵食耶!!蒜香如果再濃一些更好,現在只是在菜面上帶過,未夠過癮。
椰菜苗質感一向是偏硬,如果吃不消就不好點此味啊,但個人就是超愛菜類有這種硬卜卜的口感~!(所以我都好愛芥蘭
)。
用力咬咬咬
期間加單點了兩杯特飲,20元一杯,30元兩杯,抵飲到飛起。選了綠豆涼粉冰(少冰),事實並非我心中的黃色綠豆配黑色涼粉呢,相信是三色冰來的(因餐牌上是有得"三色冰"一項,未知落錯單還是如有雷同了)。椰汁份量落得好大方,不會稀稀的像飲水,三色的啫喱條切得極之幼細,原來比坊間的粗條版來得易吃和易飲,不需用匙羹畢出畢入,家陣啜一啖就食到成堆啫喱條了。
貌似三色冰的涼粉冰
這裡的串燒好似好吸引,就來半打吧,可以由豬/牛/雞中選兩種肉。等的時間都不少,應該是即叫即燒呢!聞到串燒發出陣陣的炭香,口水狂流了...豬肉很軟熟,可惜牛肉就較韌,兩隻肉味都相近似,均是甜甜地的。不過重點是配上的沙爹汁,加入了微細花生碎,令香味更有勁﹗而串燒肉沾過沙爹汁後,令其吸引力大增。
推介的是沙爹汁
這沙爹汁令我回想起,小時候屋企樓下其中一檔走鬼檔是賣炭火串燒,最正的是烤牛肉和烤廚師
,除了烤肉好吃,最喜愛的是他們自制的沙爹醬汁,有辣有不辣,香香甜甜,而且有好多好多大大花生粒,每次我也將串燒肉沾到厚厚的一層花生粒沙爹汁,好吃到不得了,至今也難忘它!
現在在泰味村可吃到近似的味道,算是有個意外收鑊了啊。

最後來一個飽肚物,選了泰式雞絲濕炒河。滿滿的菜蔬真是估它不到,西蘭花﹑椰菜花﹑芥蘭﹑豆角﹑草菇等等,
多到可以當一碟油菜吃呀。雞肉條很粗大,而河粉與獻汁混合後,帶點甜味,很易入口亦是好快飽肚的一味。
多菜少肉的炒河粉
店內的幾位店員都是阿姐姐,不過她們對於廣東話好似不太靈光,我們點菜時用廣東話說,見她"下?嗯..?",我就估是否有一些是泰國人來呢﹖
最後老闆娘看到了,她就點開阿姐,由她自己負責落單。不過店員和老闆娘都一樣,她們的態度和服務都很好,收碟前會問一問我們,收碟後會還會將仲有餸的碟子推返埋位,細心位,加分。
埋單後看到很多食客點啤酒,我向友人說,那些啤酒不是本地品牌喎,阿姐剛好聽到,就叫我們下次過來要飲啤酒呀,我們賣有好多泰國牌子的啤酒,到時響雪櫃鐘意飲邊隻就拎邊隻啦。
攪笑攪笑。
村莊風情
  • 蒜蓉炒椰菜苗
  • 豬肉串燒&沙爹汁
2012-04-25 76 浏览
每逄清明打後週日,全家也會去清松觀「探訪」先人,完事後午餐一頓,跟著便會打道回府。今年情況倒有點不同,家妹的外家們也是好客之人,除邀請往其府上作客之外,到了傍晚,更帶咱們前往附近新墟村屋內的一間泰國菜館,據知此店在屯門亦薄有名氣,正值假期前夕,食客來說不算太多。身處餐廳的露天位置,恰好還有點微風送過來,坐得還算舒服。此時華藉的老闆娘前來打個招呼,主人家也順道詢問當日有甚麼時令之選,得知有約斤半的青殼肉蟹時,也立時留了一隻。店家也送來了炸蝦片等香口小吃,如剩吃之下不色有點口乾,親家們亦點了數枝啤酒,名為Maisel's Weisse的冷們品牌,除有原味及濃味兩款,還推介了一種獨特飲法,按原味及濃味作二比一的比例溝製,喝起來也算別有風味。不嗜酒的亦有芒果汁等凍飲作選擇,三十元還有兩杯。先來的是醃生蝦,即使大家所言的活蝦刺身,活蝦的水質固然乾淨,生劏之後還要鋪上蒜塊,擔保事後不會染上手尾。肥美的蝦肉確來得鮮味,再沾上秘製的醬汁,酸辣的味道可十分開胃。家父母是比較老派的人,面對生吃之物,最初還是不敢下筷,到吃上後還不是讚不絕口。多數泰國菜館會以咖喱炒蟹作主打,今次應老闆娘的推介,改為另一種用上
店家也送來了炸蝦片等香口小吃,如剩吃之下不色有點口乾,親家們亦點了數枝啤酒,名為Maisel's Weisse的冷們品牌,除有原味濃味兩款,還推介了一種獨特飲法,按原味及濃味作二比一的比例溝製,喝起來也算別有風味。不嗜酒的亦有芒果汁等凍飲作選擇,三十元還有兩杯。
多數泰國菜館會以咖喱炒蟹作主打,今次應老闆娘的推介,改為另一種用上辣椒膏的炒法,老實一句,今次吃的是肉蟹,老實也沒甚豐盈的油羔,但當中的肉質也真結實而鮮甜,家母有幸分得一集蟹蚶,結果就有如一隻肥大的雞中翼般.........配合獨家的調味組合,上桌時亦浮現一陣香氣,味道倒沒想像中那麼火辣,恰好的香辣程度,亦混和一點酸味在內,再配合索了汁的洋蔥段,食味可真不俗。
另有兩款燒烤,分別有烤西冷豬頸肉兩款,外層呈現一點焦位,相信用上明火作烤製,無論何種風味的燒烤,看重的還是出爐時那股燙熱度,當晚還是差了一點。若以食味來說,固然以西冷較為濃厚,至於論及肉質,還是以爽嫩而略帶彈性的豬頸肉為佳。
其實比較之下,這各六串的雞肉豬肉串燒,更為味高一籌。趁熱下拿起一串,除餘溫仍存之外,肉質更是呈現軟熟,再沾點香甜的沙嗲醬汁可更加惹味。今餐的肉類款式看來也是偏多,少了一點菜蔬或濕炒,有點過猶不及了。
最後來一個棷青焗飯,將原個椰青挖空之後,再填入了蝦肉海鮮炒飯加以焗製,飯身的爽口度還是合乎期望,但應有的蛋香倒是欠奉,海鮮質素亦只屬一般而已;期望的椰味,更一點也吃不出來,看來只屬一個「器皿」而已。

今餐來說價錢不詳,估計俳迴於一千元上下,合共六人約為一百五十餘元。其實某些菜式也真來得不俗,就是差了點小炒類別,令這餐來得不夠全面,個人認為屬「潛力優質股」,如有緣的話,希望找天再試多頓。臨走時見到食客漸多,當見到人家用上了炭爐,即場泡製泰式陶坑魚餅時,心中已立時大叫「走寶」

陵之微調:B-

用餐於二零一二年四月十五日傍晚
2012-04-15
2011-04-10 37 浏览
一向愛食泰國菜的我, 今日足之都有機會去到位於屯門有口碑的泰味村泰國菜館.我們一行四人點了冬蔭公湯, 咖哩雞, 小食拼盤, 活蝦剌生, 泰味村炒蜆等了一陣....先上枱的是活蝦剌生, 食落口已經不是很鮮味, 不過都尚可接受, 但已經心知不妙, 諗住之後的菜都應該ok啦, 點知.....第二上枱是冬蔭公湯, 味道其實普普通通, 再食隻湯內的蝦, eee "梅" 一啲都唔新鮮.第三道是他們說的招牌菜泰味村炒蜆, 仲以為有幾好味, 其實都不外如事...之不過個樣上枱時幾特別而已後來的是咖哩雞, 此道菜無失望亦無驚喜, 而小食拼盤上枱時見到好似好好味咁, 不過食完之後就真係十分失望雞翼有點像土匪雞翼, 不過別家米線的土匪雞翼好食過佢芝士腸我無食, 同行的朋友話ok 啦豬頸肉及串燒普通得沒有特別牛仔骨最差.....淋到好似有用野"嗱"過咁, 我本身都食得唔少牛仔骨, 未試過整得咁差!!!!!!!!!d人服務其實幾好, 不過野食就真係麻麻地, 我地四個食完之後都話....應該都唔會再有下次.
等了一陣....先上枱的是
後來的是咖哩雞, 此道菜無失望亦無驚喜,
雞翼有點像土匪雞翼, 不過別家米線的土匪雞翼好食過佢
芝士腸我無食, 同行的朋友話ok 啦
豬頸肉及串燒普通得沒有特別

2011-04-10
(非会员)
2011-02-07 27 浏览
一向來說食品都ok, 而且有免費車位,就算撘輕鐵都可到達,設有室內及露天區,可以帶同寵物,不過無啦啦冇得碌卡,只收現金...附近也沒有ATM,好在幾個朋友加加埋埋都夠找數,唔係就魚皮!現在來說這個消費價位冇得碌卡真係唔係好得,以前一路都可以碌visa 及master .... 希望可以重設
2011-02-06
团年饭
  • 炸蝦餅
  • 味道夠濃
  • 唔會淡而無味..泰味村蜆肉
  • 有特色
上星期同朋友聚會來到泰味村,事關朋友想食泰國菜,屯門區出名的泰國菜---小曼谷實在太逼太多人,唔啱我地今晚聚會傾計嘅飯局,所以就嚟到較為偏僻嘅泰味村,只可惜食完真係太後悔............book左檯當然唔駛等,星期食飯時間都未見爆場心感不妙~~隨menu附上的蝦片,算係脆,但係係都幾硬,好明顯放左有一段時間.....局你食$10咁細碗蝦片,未免有少少昆水成份!!!生蝦,朋友一夾上手未放落口就覺得唔新鮮,果然真係唔新鮮,仲有少少梅梅地......菠蘿炒飯,上檯時完全唔熱,只可以叫暖,又無原隻菠蘿上,賣相欠佳,好多菠蘿好少其他料......蒜蓉包,細細舊,好明顯烘過龍,好硬,跟本咬唔開.......紅咖哩雞,最後落order,最早上檯,好明顯係筆出嚟,又係唔熱.......一D咖哩味都無,何謂咖哩雞????得幾粒雞柳,成兜汁,會唔會有D過份?!?!?!鳳爪,我唔食嘅,但見食剩大半兜都知道咩水準啦~~~~蜆肉配多士,蜆肉油到爆,完全無味,都唔知點煮?!?!多士只係兩塊白面包一開四,成本會唔會低左D???沙嗲串燒,前後落左2次order都未到....串燒細串到.....一支長竹籤吋嘅3

book左檯當然唔駛等,星期食飯時間都未見爆場心感不妙~~

鳳爪,我唔食嘅,但見食剩大半兜都知道咩水準啦~~~~

沙嗲串燒,前後落左2次order都未到....串燒細串到.....一支長竹籤吋嘅3分1 only,有無攪錯?!?!??!

通菜又無薄餅又無芒果又無.......咩泰國菜嚟架????

仲有D野飲,乜冰物冰,又係唔抵~~~我杯蘆葦冰...D蘆葦冰又少又細....收$30/2杯唔係話叫好抵飲呀fa???

成餐飯就係咁,成為$500!!!!

食完大家都唔飽,未試過食泰國野唔係棒住個肚走,今次第一次!!!!貴都唔係問題,質半真係劣勢!!!!差到不能再差!!!

除左坐落較闊落之後,我搵唔到其他好處!!!

真係有D懷疑之前D食評....
2010-10-12 22 浏览
忘記了什麼日子, 和家人及狗狗去了離家不遠的泰味村 三人一狗來到這裡, 因為有狗狗, 所以安排坐在較最角落位置, 由於天氣太熱, 我想掉到前兩張台的位置, 因為有風扇對著, 坐得都會舒服一點, 點知被一口拒絕, 原因就是因為我有狗狗, 有客人會驚, 我明白, 我接受, 但心裡是不好受, 所有在香港的狗狗都是會受到歧視, 所有養狗的人都好似一個做錯事的賊一樣, 帶狗出街都要偷偷摸摸, 被人指罵, 沒法子, 人家舖頭有這樣規距, 唯有坐在一個死角落, 風扇吹不到的一個角落頭三個人點了不少食物, 豬頸肉, 蜆肉, 鐵板蠔仔, 馬拉盞通菜, 菠蘿炒飯, 泰啤, 菠蘿汁~~鐵板芙蓉蠔仔, 好愛這味泰菜, 吃過那麼多間泰菜館, 只有這間的鐵板蠔仔是濕的, 通常出面吃的都是干身, 樣子同芙蓉蛋一樣, 各有各好, 干身就香口一點, 濕的味道也不會遜色, 然而這裡的都很出色, 蠔仔很多, 粒粒都脹卜卜牛油蜆肉配上牛油多士, 其實普普通通 有時覺得太油了其他的豬頸肉, 菠蘿炒飯, 炒菜, 與其他泰菜館沒兩樣, 唯獨今次的菜很咸, 吃剩了半碟!!!菠蘿汁, $30元兩杯, $25一杯, 味道都算幾好! 今
忘記了什麼日子, 和家人及狗狗去了離家不遠的泰味村

牛油蜆肉配上牛油多士, 其實普普通通

有時覺得太油了

菠蘿汁, $30元兩杯, $25一杯, 味道都算幾好!

今餐總數要四百多元, 3個人, 價錢好像有點貴啊!!

2010-07-19 18 浏览
今晚是我2010生日celebrate2,今晚和我預祝的朋友就是住在屯門區,認識我的人也知道我十分喜愛周圍食. 今次我特登叫這位住在屯門的朋友帶我到我在openrice睇中一間屯門很有風味的泰國料理-泰味村.由屯門市廣場步行到這一間泰味村都有一段距離,反而我喜歡這樣,愈偏僻既地方遠離市中心我愈喜歡,這樣才有"周圍搵食"的精神.由屯門市廣場步行約15分鐘,終於到了. 一來到便看到有露天座位,我便開心了,因這樣才令我感覺到有泰國夜士的風味.由於天氣太熱,朋友都是想坐冷氣位,所以我們便入了餐廳的卡位坐坐,一坐下,姐姐便送來一碟蝦片給我們,之後又見到牆上貼了很多啤酒廣告,而且也不是一般的藍妹,嘉士伯,是一些酒吧及酒店才有的啤酒,所以我也order了Maisels' Weisse,.嘩.這間泰國料理真的很用心,啤酒杯是雪凍,剛由雪櫃裏抽出及加上啤酒也是超冰凍的,真的很合適夏天這季節,超開心呀!講完啤酒,係時候講講今晚的美食.在炎熱的夏天,除了來一杯超凍的啤酒外,我也order了一碟1) 活蝦刺身-$78本人真的很喜歡吃魚生刺身之類,泰國料理竟然有活蝦刺身,就試試吧. 不過,雖然活蝦是新鮮的,但味
講完啤酒,係時候講講今晚的美食.
在炎熱的夏天,除了來一杯超凍的啤酒外,我也order了一碟
1) 活蝦刺身-$78
本人真的很喜歡吃魚生刺身之類,泰國料理竟然有活蝦刺身,就試試吧. 不過,雖然活蝦是新鮮的,但味道便淡淡了,完全沒有蝦的鮮甜味道.如果沒有辣汁在旁邊可以點上,就完全感覺不到有味道的.
朋友見到我邊飲啤酒邊食活蝦刺身吃得那麼開心,他便order了一杯青檸冰,但這一杯青檸冰又真係幾酸喎.
哈哈,講講下美食,又轉了講飲品,轉換返講回美食先.
2) Q嘜雞翼&炸蝦餅
其實這兩碟美食應該是分開的,Q嘜雞翼還Q嘜,炸蝦餅還炸蝦餅.但職員見我們二選一也選擇得那麼困難,便向我們說,這兩個幫我們合併成為一碟,這樣你們兩個都可以食到啦. 嘩,這位姐姐真係夠細心. 這碟小食好快便來了,我先吃Q嘜雞翼,其實所謂Q嘜雞翼都是餃子雞翼,但這一個餃子裏的配料,就真係麻麻地好食,其實我們也不知餃子內裏的配料是什麼,味道和普通的上海餃子不同,只覺得不太好食. 雖然這一個Q嘜雞翼麻麻地,但相反另一位拍擋炸蝦餅好好食喎. 可能青年人就是喜歡吃這些炸東西啦,炸得好味,不錯.
吃了一些小食後,到了今晚的主角出場. 今晚我們ORDER了
3) 咖哩海鮮包-$88
這個咖哩海鮮包也是我今天的生日砌餅,這時真的幾好笑呀.
這一個咖哩海鮮包又真係幾好味喎. 我喜歡泰國人咖哩這一個香料,也喜歡包裏的海鮮是多多的,不是只有幾口海鮮而已,加上包包是軟熟的. 好味道. 明白朋友為何會推介這一個咖哩海鮮包,因真是好好味,暫時還未在其他泰國料理食過.
今晚好開心,好滿足. 最鍾意周圍搵食的我,又行前了一步了. 我會繼續努力,到一些不顯眼的地方搵食,希望將他們的優點發掘出來.

活蝦刺身-$78
青檸冰
Q嘜雞翼&炸蝦餅
咖哩海鮮包-$88
2010-07-10
咖哩海鮮包-$88
  • 咖哩海鮮包
2010-04-30 36 浏览
本想帶屋企人去食較少有既泰北菜~可惜去到發現冇開門~唯有再搭車黎呢度食泰菜啦~呢度平日夜晚不愁搵位..多數都係區內人~勝在有位泊車~一座低會遞上menu同蝦片($10), 我地order左泰味村炒蜆肉-$55,青咖哩雞-$48, 粉絲蝦煲-$78, 泰式炒椰菜苗-$45, qq薄餅$20, 白飯 x 2, 特飲 x4 -$60我每次黎必叫泰味村炒蜆肉..何況今次帶家人黎當然要介紹比佢地食啦~此菜特別在於有7個小洞既容器.放入蜆肉再蓋住小砵..而下面就有爐heat住保溫~食法係將蜆肉放上附送既小多士上..不過多士上枱時已經淋左d~做成蒜蓉蜆肉多士~因為用左大量牛油蒜蓉炒~食落當然好味…當前菜食唔錯~總共有8片小多士~但只得7個小洞既蜆肉..即係話有兩片要share蜆肉份量喇..泰式炒椰菜苗唔係間間泰菜館都有~今次炒得略油~但椰菜苗好味~偏硬帶爽既口感..而份量都唔少..青咖哩雞..椰汁味唔太重..愈食愈辣~但仍然o係可接受既程度以內…雞已去皮..幾嫩滑~除左雞肉,另外仲有蜜糖豆同香葉令到顏色更豐富..好多青咖哩汁呀~good…多到用黎伴飯同蘸薄餅食都用唔晒~青咖哩味調較得唔錯~熱辣辣既粉
本想帶屋企人去食較少有既泰北菜~可惜去到發現冇開門~

唯有再搭車黎呢度食泰菜啦~呢度平日夜晚不愁搵位..
多數都係區內人~勝在有位泊車~
白飯 x 2, 特飲 x4 -$60

做成蒜蓉蜆肉多士~
因為用左大量牛油蒜蓉炒~食落當然好味…當前菜食唔錯~

泰式炒椰菜苗唔係間間泰菜館都有~今次炒得略油~
但椰菜苗好味~偏硬帶爽既口感..而份量都唔少..

好多青咖哩汁呀~good…多到用黎伴飯同蘸薄餅食都用唔晒~
青咖哩味調較得唔錯~

熱辣辣既粉絲蝦煲..一開蓋只見芫茜同粉絲…兩隻開邊大蝦放o係底..
一路拌勻粉絲會聞到陣陣蝦膏味粉絲剛剛好~唔太淋..爽爽地,仲好夠味~
原來粉絲入面有一大舊肥肉..
難怪粉絲唔痴煲底~冇燶到..
而且有肥肉就好似糭一樣~間中用黎調味都ok~
大蝦就冇咩特別~有蝦膏又唔霉..爸爸話呢個煲可以有進步既空間~

QQ薄餅一定要蘸大量咖哩汁~就咁食好乾~唔夠軟熟..

凍左仲慘~不過份量幾多~算幾抵..

特飲, $25/杯, $30/兩杯…我地一人一杯~

蘆薈汁: 味道似平時買到既樂x蘆薈樂..正常味道~冇特別~
山楂酸梅汁: 我一試覺得似紫貝天葵..但爸爸就更正,即係酸梅湯啦~佢又講得岩喎~
珍多冰: 都ok, 除左珍多之杯仲有西米, 呀哥詬d珍多好似有芋頭味咁?!
我既綠豆涼粉冰: 唔係我預期既野~冇一粒粒綠豆…
有好多一條條彩色絲狀既野~少少軟韌…唔知係心理作用定真係呢~
好似真係有綠豆味咁~哈哈~不過~試下都無妨既....

服務都唔錯架~d呀姐得閒又會加下水~
呢度仲有電視睇添~以而家既天氣就算座outdoor都唔覺熱…
自己落手搽既蒜蓉蜆肉多士...
鍾意椰菜苗既爽硬口感..
未係最正宗~但算唔錯既青咖哩...
揭蓋後見到好多粉絲...
放o係底既蝦對我黎講只係配菜...
擺放得有心思~最上面的係拼成心形~
幾抵飲既特飲....^^
2010-04-27
自己落手搽既蒜蓉蜆肉多士...
鍾意椰菜苗既爽硬口感..
未係最正宗~但算唔錯既青咖哩...
揭蓋後見到好多粉絲...
擺放得有心思~最上面的係拼成心形~
幾抵飲既特飲....^^
  • 泰味村炒蜆肉
  • 炒椰菜苗
  • 綠豆涼粉冰
2010-02-28 18 浏览
由十幾歲食到而家廿幾歲,依然覺得好好食..最喜歡它的招牌炒蜆肉﹕熱辣辣的倒三角椎體瓷器上有七個窿,每個窿入面有裝滿的牛油、蒜蓉、五六粒蜆肉,再用七個小小的三角椎體蓋住以保溫。看到這個特別菜時,心中已有無比興奮。打開七個小三角椎體時,那些garlic和牛油香味會撲到你鼻前,一下一下地冲擊著味蕾。貪婪地將蜆肉連蒜蓉勺在3cm x 3cm的mini多士上,舖得滿滿快要瀉掉,一口吃進去… 難以形容的滿足!蒜蓉和貝殼類食物總是perfect match,再加上牛油,完全忘了健康的考量了。另一撚手菜當然是咖哩炒蟹了﹕點了咖哩蟹包,是挖空大大的法包,淋上咖喱和蟹。咖喱和蟹膏融和在一起,滋味無窮,但略嫌蟹膏份量不多。法包浸泡在咖喱內,漸漸到達"爛"的程度,但因為完全吸收了咖喱和蟹膏的精華,仍是可口非常,停不了口地吃。蟹肉是普普通通的味道,不算驚喜。串燒和泰式拼盤中規中距。飲品普通。屯門區,算是比較貴。但勝在有特別菜式,食物也算頗有水準。希望三四十歲都仲食到。
由十幾歲食到而家廿幾歲,依然覺得好好食..
最喜歡它的招牌炒蜆肉﹕
另一撚手菜當然是咖哩炒蟹了﹕
串燒和泰式拼盤中規中距。
飲品普通。
屯門區,算是比較貴。但勝在有特別菜式,食物也算頗有水準。
希望三四十歲都仲食到。

泰味村炒蜆肉
2010-02-26
泰味村炒蜆肉
2009-09-13 16 浏览
  生存了十七年,終於得到了人生的第一份薪水,當然要孝敬一下家人,答謝他們的養教和支持!於是便在網上搜尋美食指南,最後選擇了這家泰味村以交出我的「第一次」,在千百多間的好評食店臨立下,為什麼我還選擇這評分次數不多而且還有劣評的餐廳呢?原因在於它接近我的家,而且附近有桌球會,方便飯後娛樂......當然,我亦因為讀過其他食家的食評,受它吸引才會作一試的!  泰味村雖然外表上像一般普通的大排檔,但配合著泰國餐的古色古香,而且附近的一些村子建築,的確是多令人陶醉的!  至於食方面,不得不提泰味村的炒飯,用料新鮮(當然不包括飯),味道極佳,那種感覺深深的陷入我心中。還有閹生蝦,泰味村所用的蝦很大隻,而且鮮而不醒,咬碎時的感覺像水霸缺堤般令人震撼,值得一再推介!  唯獨有一件事令這一餐美中不足,就是燒蟹斤兩不足,蟹肉小得非常,母親認為老闆或者廚師必定知道此蟹非佳品,所以「呃生客」,最後我們向老闆娘投訴後,老闆娘亦親自道歉,肉蟹價減成膏蟹價,並送上泰式甜品拼盤,以示誠意。  雖然發生不快事件,但我仍然要為大家強烈推介泰味村,並希望大家日日食好餸!!(PS:最後結帳為$726)

(PS:最後結帳為$726)

2009-09-12
$181.5 (晚餐)
  • 泰味村炒飯、閹生蝦、生肉包菜、柑桔蜜、芒果糯米飯
2009-06-03 21 浏览
尋晚個好姊妹生日, 諗左好耐終於去左泰味村,因為貪佢收得夜同埋有室外坐 !!我地一行六個人,叫左一個四人餐, 4 碟生蝦剌身, 咖哩牛肉, 雜錦拼拌, 蒜蓉包, QQ薄餅, 一打串燒, 仲有啤酒 & 紅酒 !!佢呢度 D 生蝦比其他地方貴,不過好似比出面既大隻 D 同埋爽 D,個四人餐就有碟豬頸肉, 炒蜆, 炒雜菜, 泰式鳳爪, 蝦醬炒飯同埋冬陰公,冬陰公味道偏酸, 如果唔食得辣可以試(我個人就覺得唔夠辣),炒蜆就大家都讚, 不過一定要即食, 個多士好快"林",QQ薄餅就好硬, 紅咖哩牛肉就普通( 因為本人鍾意食炒蟹個種咖哩汁多 D) ,如果帶紅酒去開要收$50 , 所以無帶去,結果係個度叫左兩枝$165既,我 D 朋友話味道 OK , 不過價錢就..........(因為好似百佳有得賣, 唔洗咁貴 !!)我地飲開有隻百佳野只要幾十元,早知帶枝酒去開比埋開瓶費都仲平靚正 !!啤酒就有好多選擇(30多款), 我地就好似試酒家咁,每款要一枝開出來一齊試(溝酒溝到爆),有隻我地改左佢個名做香片( 因為飲落口好香 ),前前後後試左十幾種( 因為有 D 果汁味同埋平日成日飲開既都無要) ,啤酒總

尋晚個好姊妹生日, 諗左好耐終於去左泰味村,
因為貪佢收得夜同埋有室外坐 !!

我地一行六個人,
仲有啤酒 & 紅酒 !!

佢呢度 D 生蝦比其他地方貴,
不過好似比出面既大隻 D 同埋爽 D,
炒蜆就大家都讚, 不過一定要即食, 個多士好快"林",
如果帶紅酒去開要收$50 , 所以無帶去,
結果係個度叫左兩枝$165既,
我地飲開有隻百佳野只要幾十元,
早知帶枝酒去開比埋開瓶費都仲平靚正 !!
啤酒就有好多選擇(30多款), 我地就好似試酒家咁,
每款要一枝開出來一齊試(溝酒溝到爆),
有隻我地改左佢個名做香片( 因為飲落口好香 ),
啤酒總數飲左大概廿幾枝再加 2 枝紅酒,
埋單 $1940 (好似幾貴) , 除 5 每人$400,
不過諗真 D 都差唔多啦 !!
平時食餐飯每人都要$1XX, , 如果有下場飲埋酒計埋條數都一樣,
當然我地係個度已經死晒唔可能有下場啦 !!
我地坐室外個 feel 幾好幾舒服,
之前有人話呢度有曱甴, 你坐室外有都唔出奇啦!!
因為我地都見倒, 侍應姐姐仲講笑話係佢養既,
姐姐見倒我驚就用黃金右腳踢走佢, 比十個勁字佢 !!
最衰就係我地唔小心打破左隻紅酒杯, 要煩倒姐姐 , sorry!!
先前有人話過姐姐好細心, 知有人生日就係個甜品加枝爉燭先上,
姐姐真係底錫 !! 佢仲介紹左佢地隻貓貓 " 丁丁 " 比我識 !!
泰味村
生蝦刺身+拼拌
香片
  • 炒蜆,生蝦剌身
2009-05-08 14 浏览
繼上次試過元朗"泰好味"之後....成日都好想發掘下屯門會唔會有D咁出色又抵食既泰國菜...今日就再接再厲.....試下其他泰國菜先~一如以往...最緊要收得夠夜....但以我倆公婆晚飯時間...都幾難試到好野~印象中....泰味村既招牌燈夜一夜都仲著住,睇埋食評資料...嘩...收3點?打去CFM下先~正........收2點~等梗食好野其間(老公收十點) 梗係要做足功課啦~~其中兩個必食心水:生蝦刺身,泰式炒蜆.依度都幾易搵,環境都幾空曠...有電視睇....一坐底,先黎一份蝦片,兩杯清水及2大份MENU.<<泰式鐵板蠔仔>>$58蠔仔同蛋既份量唔小...整整成個鐵板都係滿既...出面有D舖頭,會加入好多芽菜去增加份量,但佢就絕對真材實料..蛋唔會煮得好熟..仲有D蛋汁,感覺唔乾,而蠔仔細細隻,唔腥..~<<泰式炒蜆>>$55初初見到食評D相...想像唔到上面一個個啡色,咩黎架??嘩...好得意..原來佢既器皿係一個有7個窿既瓷器,D窿就放左約4隻蜆仔+大量牛油+大量蒜蓉~而上面就用個啡色野蓋住...應該係保溫..因為
正........收2點~

<<泰式鐵板蠔仔>>$58
蠔仔同蛋既份量唔小...整整成個鐵板都係滿既...

<<泰式炒蜆>>$55
初初見到食評D相...想像唔到上面一個個啡色,咩黎架??
而上面就用個啡色野蓋住...應該係保溫..因為最尾食個2個,都仲係熱既

論創意-滿分! 味道 - 配埋多士,好香,變左一個自制蜆肉蒜蓉包~

<<簿餅>>$25
依度有2種簿餅,一種係酥皮,一種係PANCAKE,我叫左酥皮個隻~
約8塊.凍既..好乾爭爭..唔好食!!沾滿咖哩都仲係硬班班咁...!!後悔..後悔!!

<<椰青咖哩焗海鮮>>$88
小辣!杰身既,但冇蛋個種滑溜~汁多,但料略為小左D~以泰國菜黎講,佢個咖哩合格~

<<生蝦刺身>>$78
有8隻...蝦爽,但醬汁就差左D...醬汁唔夠辣,而且太酸..感覺好一般!

<<芒果冰+菠蘿冰>>$30/2杯
芒果冰 - 糖水份量唔多,但估佢水同冰落得頗多..成杯芒果冰都好淡!

(( 依餐除左簿餅之外,都係碟碟清晒~但大殺風景既係眼見地下有大大隻曱甴行黎行去~唔止,店主又有養兩三隻貓仔,對於我依D對小動物較為敏感既,就一路食一路吊起隻腳坐~ ))

是日消費: + 白飯$8 +1服務費 = $389

擇日....再為置樂小曼谷進發!!!!!!!!

生蝦刺身
泰式鐵板蠔仔