2008-05-14 23 浏览
聽朋友講過呢個地方, 佢話呢度以3樣0野就獨霸中環, 講到咁誇就梗係要試試啦!是日平平地來個細"YUNG"熱熱身先雖然得果3粒雲吞, 但粒粒都幾重量級喎!!!D蝦好多, 好爽實!!麵都幾爽口, 不過鹼水味未去得清...會再ENCORE, 試牛肉同鯪魚球!! ^^

是日平平地來個細"YUNG"熱熱身先
雖然得果3粒雲吞, 但粒粒都幾重量級喎!!!
D蝦好多, 好爽實!!
麵都幾爽口, 不過鹼水味未去得清...

會再ENCORE, 試牛肉同鯪魚球!! ^^
  • 雲吞麵
中環返工的,都知道呢度食嘢嘅三大問題:又貴、又逼人、又無咩選擇(高層及老細級除外....)雖然我在中環返工的日子唔係太耐,知道的好去處又唔係咁多,但我會不斷努力,試多啲不同嘅餐廳去同大家分享。好入正題,第一間要介紹的便是沾仔記。呢度只得三款餸可以揀,雲吞、鯪魚球同鮮牛肉。選擇需少,但每款品質每次我去幫襯都可以保持到。呢度要試的一定是雲吞,每一粒又大又爽又足料;鯪魚球看上去賣相十分吸引,食落去也十分好食。係個麵底...一般啦,有待改善...重點係呢度價錢唔貴,就算係雙拼麵加嘢飲都係廿六蚊,係中環已是超值。

好入正題,第一間要介紹的便是沾仔記。

2008-04-28 9 浏览
主人與奴隸獸每次經過『沾仔記』都想光顧,店內總是高朋滿座,而我們亦沒有排隊等位的習慣,無奈,唯有緣慳一『麵』。不過,皇天不負有心人,終於給我們遇上了。1. 雲吞麵(HK$16):雲吞大大粒,食落爽脆。麵無鹼水味,爽口煙韌彈牙。味道果然OK。2. 牛肉麵(HK$16):牛肉滑一滑,夠腍,有肉味。味道與雲吞相比,亦不遑多讓。

不過,皇天不負有心人,終於給我們遇上了。

牛肉麵
雲吞麵
2008-04-03 13 浏览
apr 3, 08, 自己來quick lunch,叫咗 : 1) 雲吞麵-1碗3粒大雲吞,皮薄,粒蝦餃的確充斥住分明嘅蝦肉,鮮味ok啦,但就無嘜肉,就算有都比較鬆散,所以味道唔喺太豐富-個麵就爽同彈口,呢個就唔錯 2) 檸檬茶x 1盒

1) 雲吞麵
-個麵就爽同彈口,呢個就唔錯

2) 檸檬茶x 1盒
2008-03-22 7 浏览
辦事到晚上八點,胡亂吃個晚餐,附近數間店子坐無虛席,點了客雙拼麵「牛肉鯪魚球麵」($20)。等了約五分鐘才上桌。期間,見食客多係遊客、單拖的上班族、年輕夫婦,絕無拖男帶女的家庭。牛肉係蘇打滑牛;鯪魚球以巨稱霸,亦彈牙好肉地!麵很爽!廿塊錢的一碗話題麵食,沒什麼好挑剔!
2008-03-15 4 浏览
要左雙併麵我揀左雲吞同埋鯪魚肉嘩..2樣野都好大笠,特別係鯪魚肉@@雲吞入面幾乎全部都係蝦黎架,所以笠雲吞都好鮮味而鯪魚肉都幾有魚味..唔錯麵就幾彈身,不過我覺得鹼水味重左少少..整體黎講..成碗麵真係唔錯!抵食到笑
要左雙併麵
我揀左雲吞同埋鯪魚肉
嘩..2樣野都好大笠,特別係鯪魚肉@@
雲吞入面幾乎全部都係蝦黎架,所以笠雲吞都好鮮味
而鯪魚肉都幾有魚味..唔錯
麵就幾彈身,不過我覺得鹼水味重左少少..
整體黎講..成碗麵真係唔錯!抵食到笑
2008-03-11 7 浏览
近日女朋友話要減肥,做男朋友既當然都要遷就佢揀既食物,話就LUNCH時,佢要食米粉,我第一時間就諗起沾仔記,一去到,人山人海,門口已經排晒長龍,但唔緊要,等左一陣就已經有位....佢地反應好快,食物係大家排緊隊既時候已經要大家落ORDER,就係希望客人一埋位就有得食,唔使再等...所以客人就好快黎好快走...而且因為款色較少,唔會落錯單同漏單..沾仔記既雲吞麵,雲吞大大粒,而且冇胡椒粉味,粒粒都好新鮮...不過我最鐘意既,其實係牛肉麵,因為鮮牛肉麵,牛肉真係好淋,唔會有筋,更唔會咬到牙到痛...而且間鋪頭就算有好人既時候,坐既位置都算係寬敞,唔會人撞人,逼黎逼去...

2008-03-07 15 浏览
講的是雲吞。欠了蝦肉鮮,又欠了豬肉香,沒特別;鯪魚球也一般,感覺就是一大舊肉,沒啥吃頭。 不過麵質真的幾好呢,有咬口之餘還有點點的痴牙;湯底也鮮,兩者相得益彰。 而意料之外是環境不錯,且價錢相廉,雙併也才$20,難怪一面倒笑評啦!

2008-03-05 7 浏览
三大粒既雲吞麵,令我覺得,只係食雲吞,唔係食麵!不過可以話,味道係好好,上湯做得唔錯,有種甘香既感覺!麵有靭力,口感頗佳!雲吞大大粒,一咬落去啖啖蝦肉,正!的式既一碗雲吞麵,用嚟做下午茶最好!
三大粒既雲吞麵,令我覺得,只係食雲吞,唔係食麵!

2008-02-29 6 浏览
一說到沾仔記,反應幾兩極化.正方大件夾抵食,雲吞蝦多兼大大隻.正!)反方雲吞搞到成個腫瘤咁?蝦肉多過乜,家陣我地食蝦餃咩X你?)有別傳統雲吞老字號,沾仔賣的,是大大粒雲吞.難怪有些死硬派,一眾認為沾仔是崩壞正統雲吞規格之"元兇".說起,又好多年無去過這間同麥奀打對檯的沾仔,數一數,今個世紀好像又真的未踏足過.又是那幾味,但環境比以前未裝修是更為舒適.樣樣都大,不如一闊兩大,雲吞拼鯪魚球.價錢$20一碗.雲吞依舊,蝦多過豬肉.蝦肉幾鮮甜且爽口.現代人覺得蝦高級過豬,吃雲吞的標準大多以蝦肉為標準.如果這些人去到大光燈,比硬劣評都得了.曾經熱愛這店的鯪魚球,如拳頭大大粒很難一口吃.鯪魚球未算爽,魚味頗濃,但亦頗濃陳皮味.下面的湯底混合上羅漢果,麵質鹼水味不重,所以其湯底也尚感受到其甘甜.口味大不同,喜愛沾仔的,會嫌那些傳統細蓉又貴又吃不飽,相反的又會覺得好一碗雲吞麵,搞到咁大碗.又似乎有違細蓉細細碗,少食多滋味之原則.但當批評人地碗雲吞麵又細又貴之時候,也好希望大家知道是甚麼,才去下定論.
一說到沾仔記,反應幾兩極化.

正方
大件夾抵食,雲吞蝦多兼大大隻.正!)

反方
雲吞搞到成個腫瘤咁?蝦肉多過乜,家陣我地食蝦餃咩X你?)

2008-02-24 8 浏览
我總喜歡到沾仔記吃雲吞麵, 比麥奀的便宜, 但我卻認為比較好吃. 雲吞大大粒的, 蝦肉十分爽口, 難怪午市永遠也有人龍. 就算己不停加價, 但仍然物有所價.
2008-02-14 8 浏览
本來想到勝香園吃蕃茄通粉,但這天正是他休息的日子,那麼我們便轉到這裡吃大大粒的雲吞麵了。本來以為在中環吃東西,應比其他地方貴得多..但這個價錢也可接受,沒記錯的話..我點了雲吞牛肉麵,約二十多元。遺憾的是..這裡沒有套餐,如果要飲汽水那些,便很貴了。雲吞挺大粒,味道不錯,蝦也是爽爽的。而牛肉也挺好啊,只是湯好像加了味精,吃過後,有點口渴。
本來想到勝香園吃蕃茄通粉,
但這天正是他休息的日子,
那麼我們便轉到這裡吃大大粒的雲吞麵了。

本來以為在中環吃東西,
應比其他地方貴得多..
但這個價錢也可接受,
沒記錯的話..我點了雲吞牛肉麵,約二十多元。
遺憾的是..這裡沒有套餐,
如果要飲汽水那些,便很貴了。

雲吞挺大粒,味道不錯,蝦也是爽爽的。
而牛肉也挺好啊,
只是湯好像加了味精,吃過後,有點口渴。
2008-01-31 6 浏览
早2日,係中環買野,口痕想食雲吞麵,聽過沾仔記大名咁多次都冇食過,所以決定試下係咪咁正!要左雲吞牛肉,真係大粒到冇朋友,食完一粒好似食左勁多野落肚,飽肚感超強,食哂一碗岩岩飽,15蚊,抵到爛!雲吞有3隻蝦,好足料,牛肉唔會好稔,又幾好,有講既只係服務態度,真係唔多好,要改善下!中環,貴有貴食,可以大拿拿30蚊食麥奀記,亦可以15蚊食沾仔記,任君選擇,相信係呢度咁耐歷史既原因
2008-01-30 11 浏览
食左個3拼面, 鮮牛同雲吞好食, 魚肉就一般d
食左個3拼面, 鮮牛同雲吞好食, 魚肉就一般d
2008-01-17 11 浏览
兩個人lunch time食碗麵,就到了沾仔記牛肉麵:牛肉好吃,十五蚊碗,但係好細碗,好彩我今日唔係太肚餓!魷魚撈麵:又係細細碟,食唔飽嗰隻,但係魷魚煮得好林,好好食!呢間餔,好想話俾我地知少食多滋味,多食壞肚皮呢個道理,但係我唔buy!!
兩個人lunch time食碗麵,就到了沾仔記