2008-01-12 8 浏览
到附近開會到8pm,獨個兒到這兒吃晚餐。是晚半數座位被日、韓人仕佔據,好不熱鬧。點了客「三拼麵」($23),配「菜心」($8),麵的配料係滑牛肉片、巨型鯪魚球、巨型乒乓球雲吞,麵係彈牙的,好味抵食。
2008-01-09 9 浏览
沾仔記聽就聽得多,淨係知佢平時都好多遊客去食。入到去梗係食雲吞麵,佢既雲吞都大隻,但係未至於乒乓球咁大,本人覺得大不是一定好,最緊要d蝦夠新鮮同d豬肉唔好太肥就係好食既雲吞。佢既湯底都幾鮮甜,麵都夠爽口,雖然唔及得羅富記,不過都值得一試。友人食左鯪魚球麵,件魚大就大喇,不過成碗都係得兩件,好似寡d。有個外籍自由行客人竟然話唔識睇menu,個menu中英日文都有,你全部都唔識我就幫你唔到喇!

2008-01-03 13 浏览
WARNING: everything here is BIG.足料麵爽口彈牙又平又大份, 抵食.鮮牛肉, 夠嫩滑, processed by soda powder but it still retains some beef taste so it wasn't bad. I bought 300g of beef ($24) to cook something else with it, save me the trouble from buying and preparing fresh beef.雲吞has gone smaller than before leh...not 乒乓球la..(at least for my bowl anyway)..味道沒有想像中好too...湯底多味精, 很油...so 唔好飲D 湯la~!!沒有太大驚喜...ok la..I will come back..$20 lunch in central...suen hai gum la..

足料

麵爽口彈牙

又平又大份, 抵食.

湯底多味精, 很油...so 唔好飲D 湯la~!!

(非会员)
2007-12-29 17 浏览
本身諗住去南記食既...點知一見到咁多人同等位..即轉黎呢間沾仔記...呢間野仲細過干諾道中果間..呢間就唔駛買票既...但係真係坐落好迫囉...叫左位雲吞牛肉河...同油菜好快就黎到...一飲果湯就..有d怪怪地..再飲真d...哇...好燶囉><得兩粒雲吞咋><仲唔係好大粒果隻啵..食到冇心機呢...><
本身諗住去南記食既...
點知一見到咁多人同等位..
即轉黎呢間沾仔記...
呢間野仲細過干諾道中果間..
呢間就唔駛買票既...
但係真係坐落好迫囉...
叫左位雲吞牛肉河...同油菜
好快就黎到...
一飲果湯就..有d怪怪地..
再飲真d...哇...好燶囉><
得兩粒雲吞咋><仲唔係好大粒果隻啵..
食到冇心機呢...><
2007-12-29 8 浏览
遠遠已看見約二十人的長龍...有不少外國人捧場,看來不錯全店只有三種食物.雲吞、鯪魚球、鮮牛肉每人叫了碗雙拼,鯪魚球好大粒!!拍埋罐汽水,鯪魚球真的很大呀!!!賣相不錯,不過味道就沒有想像中好,很來也是名過於實, 還是尖沙咀的錫記好食,錫記還有我最愛的通菜呀,沾仔記就只有菜心和芥蘭。
遠遠已看見約二十人的長龍...有不少外國人捧場,看來不錯

全店只有三種食物.雲吞、鯪魚球、鮮牛肉

每人叫了碗雙拼,鯪魚球好大粒!!

拍埋罐汽水,鯪魚球真的很大呀!!!

2007-12-16 9 浏览
只是經過這裏就進去吃了一碗雲吞麵,想不到還蠻滿意呢。看到門外的報紙說一隻雲吞有三隻蝦,果然沒有騙人。雲吞大得像乒乓球,皮包得頗好,不會鬆鬆散散,蝦也十分爽口。麵也爽口,整體不錯。份量對我來說剛剛好,$15一碗是值回票價了。
只是經過這裏就進去吃了一碗雲吞麵,想不到還蠻滿意呢。

(非会员)
2007-12-13 9 浏览
lunch hr同fd去左試沾仔記,我個fd由細係食到,話現時的沒以前抵食&好味,不過我就得ok。要等位,係門外阿姐就先幫我地點定咩,我自己叫左牛肉幼麵。唔算大碗,但鮮牛足料,幼麵彈呀,十五炆,都算抵食。本人愛食麵時加醋,仲要加幾多下,但沾仔記的醋唔算酸,愛加醋的人可能加多d。

要等位,係門外阿姐就先幫我地點定咩,我自己叫左牛肉幼麵。

唔算大碗,但鮮牛足料,幼麵彈呀,十五炆,都算抵食。

2007-11-19 5 浏览
上個week同女友去食, d料好多, 價錢又好合理.大大粒既鯪魚球同雲吞, 真係好落本!不過有樣野係好扣分既, 就係太多味精!之前俾過食評既人們, 你地食唔到好多味精嗎?我同女友果晚食完, 我地兩個到第二朝個口都仲係乾緊.....難忘既經歷.....但係都可以一試既, 只要你地完全唔好飲個湯底.....
上個week同女友去食, d料好多, 價錢又好合理.
大大粒既鯪魚球同雲吞, 真係好落本!

不過有樣野係好扣分既, 就係太多味精!
之前俾過食評既人們, 你地食唔到好多味精嗎?
難忘既經歷.....
但係都可以一試既, 只要你地完全唔好飲個湯底.....
2007-10-16 4 浏览
放假無理由待在家,點都應該出去行下,於是出左中環走一走先0係屋企做下資料搜集,到了食沾仔記,呢間野出名又平又大份,點了魚球雲吞麵,舊魚球真係大到無朋友﹗睇相可能唔覺,但我想說呢個係大湯碗來的﹗味道一般,沒有太大驚喜,都叫試過啦﹗

放假無理由待在家,點都應該出去行下,於是出左中環走一走

2007-10-11 10 浏览
早幾年做律師行暑期工日日行過見到中環有一間店係10碗係唔可能之後再做酒店時見到修靚左但都係$14真係好平服務唔差味好食最深印象係配料好大好配服只這店係賣3-4款麵係好信心的做法
早幾年做律師行暑期工日日行過
最深印象係配料好大
好配服只這店係賣3-4款麵
係好信心的做法
2007-09-27 13 浏览
上周六去開中環買嘢,正值食飯時間,想起未試過在沾仔記的舖頭食(以往只買外賣),決定試一試。點了雲吞魚球米($20),魚球真的很大,吃罷一粒已覺飽,雲吞則保持水準。不過,舖頭真的很細,很擠迫。

不過,舖頭真的很細,很擠迫。
2007-09-21 5 浏览
$15一碗麵(又加咗$1),價錢唔算貴唔算平,但選擇就真係唔多,得雲吞、鮮鯪魚球、鮮牛肉三款,但一到食晏,沾仔記門口就一定排長龍,好多時,連星期六、日中午都一樣有好多人哩幫襯,就係因為佢嘅食物都幾得。首推佢嘅鮮牛肉麵,D牛肉真係夠鮮,夠嫩滑,唔會俾梳打「拿」到無肉味!生麵非常彈牙,無乜鹼水味!其實佢嘅雲吞同鮮鯪魚球都一樣出色,足料,超大粒,只係自己特別鍾意食滑牛啫!
2007-09-13 8 浏览
雲吞鯪魚肉麵有2粒雲吞,2粒鯪魚肉.鯪魚肉圓鼓鼓的,有半個拳頭大.鯪魚肉內有很多菜.雲吞內的蝦則味道一般.湯很油亮,所以我沒有喝.
雲吞鯪魚肉麵有2粒雲吞,2粒鯪魚肉.
鯪魚肉圓鼓鼓的,有半個拳頭大.鯪魚肉內有很多菜.
雲吞內的蝦則味道一般.
湯很油亮,所以我沒有喝.

2007-08-27 19 浏览
細過起中環住~成日都黎食~因為比起其他麵店佢真係好抵食~雲吞大大粒、真材實料~記得最貴果時成17元一碗~不過有4粒雲吞~而家$14得番3粒~最平沙士果時10元一碗(3粒雲吞)~加埋可樂都係$13整體而言佢~佢都係好好食~我覺得佢貴得黎係值得~環境好左好多(以前好似飯堂咁)~d麵彈牙左~d菜ga質素好左~個湯底好飲左~唯一差左係服務~無左以前ga人情味~可能生意太好啦~唔休做~不過我久唔久都會黎食下~唔知大家有無留意入面所有做野ga人都係女人,其實呢間野就係一班中年阿姐一手一腳辛辛苦苦挨番黎ga成果~仲要開到有分店~沾仔記~你係得gar:>

2007-08-24 12 浏览
無可否認...$14一碗雲吞麵係中環..嘩..你仲想點?自問自己一年入面極少去港島區所以特地上黎睇下有咩好野食..見到E間好似幾好咁喎''HOWEVER...=有點失望講真個句..我真係唔覺佢係勁好食之類..俾我講最多都係話抵最多最多我都會讚下..雲吞大大粒好OK!THAT'S ALL =.="" Service個度我就不敢茍同了侍應X3竟然可以得閒到吹水都唔"汁"野?!完全冇野講題外話..連外國人都覺得好食?我見到有幾個好似食得幾開心咁..=""=
無可否認...$14一碗雲吞麵係中環..
嘩..你仲想點?
自問自己一年入面極少去港島區
所以特地上黎睇下有咩好野食..見到E間好似幾好咁喎''

HOWEVER...=有點失望
講真個句..我真係唔覺佢係勁好食之類..
俾我講最多都係話抵
最多最多我都會讚下..雲吞大大粒好OK!
THAT'S ALL =.=""

Service個度我就不敢茍同了
侍應X3竟然可以得閒到吹水都唔"汁"野?!
完全冇野講

題外話..
連外國人都覺得好食?
我見到有幾個好似食得幾開心咁..=""=