2018-02-06 109 浏览
一直係越南菜粉絲嘅我今晚就嚟到位於尖東嘅河內大娘食餐好嘅:-D先嗌左杯熱蓮子龍眼($38)😻😻 熱騰騰非常好飲,甜甜地仲有超級多蓮子添,當杯甜品食都得🤗 另外再嗌左杯芒果冰($38)😋😋多芒小冰,一流呀!食物先點左蒜容蝦($50/4pcs)😋 好大隻!又好新鮮,d肉又好彈牙,配上外面嘅蒜食味道更出眾😝 之後嗌左大蝦柚子沙律($78)🤤 柚子成粒咁濟,夠清新,酸酸甜甜好開胃💁🏻 主食嗌左個火車頭($88)☺️ 份量夠2個人!粉又滑,牛肉入口就溶,牛丸好彈牙,湯底清甜冇味精👯👯 最後再叫左半隻燒雞($138)❤️皮脆肉嫩多汁,好驚喜呀!一定要食🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♂️

先嗌左杯熱蓮子龍眼($38)😻😻
熱騰騰非常好飲,甜甜地仲有超級多蓮子添,當杯甜品食都得🤗

另外再嗌左杯芒果冰($38)😋😋
多芒小冰,一流呀!

食物先點左蒜容蝦($50/4pcs)😋
好大隻!又好新鮮,d肉又好彈牙,配上外面嘅蒜食味道更出眾😝

之後嗌左大蝦柚子沙律($78)🤤
柚子成粒咁濟,夠清新,酸酸甜甜好開胃💁🏻

主食嗌左個火車頭($88)☺️

最後再叫左半隻燒雞($138)❤️
皮脆肉嫩多汁,好驚喜呀!一定要食🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♂️
2018-02-05 3164 浏览
話說早幾個月前,我獨自一人去左越南河內去旅行,試左好多地道的食物。事隔一排,我又想食越南菜了。今次朋友介紹到位於尖東的河水大娘食越南野。餐廳唔算好大,但都坐得幾舒服。餐廳有多款越南的裝飾,讓你身於越南feel的環境內。餐廳除左提供多款越式小色外,更有多款不同的沙律及米紙卷可以選擇。之前同過牛肉沙律,所以我決定叫返份試下先。沙律的份量唔算少,除了有燒牛肉、青瓜、蘿蔔絲、菜絲外,仲有辣辣地的酸辣汁及好香的花生粒作調味。牛肉份量唔少,仲燒得勁香又勁淋,加埋蔬菜同酸甜汁非常夾。越南人食麵多過食飯,所以麵的款式都唔少。今次係揀左咩都有得食的火車頭。先講份量,份量係相當大,我地用小碗分都分左5至6碗到。配料方面我最鍾意生牛肉,生牛肉牛味又香,食落又滑。而朋友最鍾意就係牛丸,不但夠Juicy多汁,仲非常之彈牙。個河粉內仲有蘿蔔、牛展、牛栢業及牛根,每款都係上平之上。河粉軟肯適中,會食得出係一條條河粉,並非一pet野。肉方面,我們叫左一份烤乳豬。皮脆肉嫩非常適合型容呢隻乳豬!皮唔只脆,仲夠薄。乳豬肉非常嫩滑,口頭非常好!大家仲可以跟據喜好點芥末醬tim。飲品方面,我就叫左職員推介的熱蓮子龍眼特飲,而朋

餐廳有多款越南的裝飾,讓你身於越南feel的環境內。

烤牛柳沙律

大娘皇牌火車頭

河粉軟肯適中,會食得出係一條條河粉,並非一pet野。

肉方面,我們叫左一份烤乳豬。

大娘皇牌烤乳豬

大家仲可以跟據喜好點芥末醬tim。

飲品方面,我就叫左職員推介的熱蓮子龍眼特飲,而朋友就叫左杯芒果冰。

熱的蓮子龍眼特飲非常滋潤,非常適合冬天飲!而且蓮子同龍眼的份量都好多,我狼狼地將佢地食曬!另外,芒果冰由於唔係季節,所以餐廳加左少煉奶入去Mix,所以飲落好香滑。
熱蓮子龍眼、芒果冰

鍾意我的分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續吃掉世界,甚至吃掉整個宇宙!(哈哈)
烤牛柳沙律
大娘皇牌火車頭
熱蓮子龍眼、芒果冰
越南菜呢家野...唔會成日食..但每隔一排就會好想食下xd所以今晚約左好朋友黎尖沙咀呢間河內大娘食返餐正宗越南菜!!想黎既超方便~ 尖東P3出口一出行多幾步就已經到~~無華麗既裝修 無寬敞既空間 但好有越南既地道風味 (雖然我未去過越南..)款式多又特別 價錢一d都唔貴..難怪平日夜晚黎都full full地蒜蓉蝦$50 個人覺得蒜蓉搭蝦呢個組合一向都係好無敵XD而且呢個係將蝦的外層用蒜炸香過 十分香口惹味呢~想讚佢既大蝦食得出好新鮮 而且彈牙, 用料不錯燒豬頸肉青木瓜沙律$78呢個真係有d食唔停口既感覺.. 大量幼細既青木瓜絲夾雜住青瓜絲同蘿蔔絲..口味非常清新!(連唔鐘意青瓜既我 因為呢個配搭都肯食..)食之前要將沙律撈一撈先呀~~ 因為碟底有好多令人開胃既甜酸汁~~ 撈埋一齊食先好食^^佢既豬頸肉係喜出望外, 燒既程度剛好 夠香脆之餘又保存到肉汁~越式燒雞(半隻)$138 (另可選一隻$238)估唔到半隻都咁多呢~ 外皮又薄又脆 雞肉就算雞胸部分都唔'鞋'成日都覺得越式既燒雞好勁... 好似好少可會食到鞋口既雞..反而食法式個d就好大機會中伏...加上越式既多數會配多個越式醬汁比
越南菜呢家野...唔會成日食..但每隔一排就會好想食下xd
所以今晚約左好朋友黎尖沙咀呢間河內大娘食返餐正宗越南菜!!
順化粉
想黎既超方便~ 尖東P3出口一出行多幾步就已經到~~
蒜蓉蝦$50 個人覺得蒜蓉搭蝦呢個組合一向都係好無敵XD
而且呢個係將蝦的外層用蒜炸香過 十分香口惹味呢~
想讚佢既大蝦食得出好新鮮 而且彈牙, 用料不錯
燒豬頸肉青木瓜沙律$78
(連唔鐘意青瓜既我 因為呢個配搭都肯食..)
越式燒雞(半隻)
越式燒雞(半隻)$138 (另可選一隻$238)
反而食法式個d就好大機會中伏...
加上越式既多數會配多個越式醬汁比你~ 一隻雞可以有兩種滋味~ 正正^0^
順化粉
順化粉$88 *暫時只有星期三,四先供應 因材料及製作過程太繁複
其實我同朋友都未食過呢種粉架.. 不過聽員工既推介後又想試下 因為唔係度度有得食
順化粉
望落去鮮紅的湯底以為會勁辣 但好好彩原來唔係!!
微微辣.. 反而係豬骨既香味更加突出..
每一條麵都掛到湯既香味
有一隻豬手.. 不過唔係我鐘意既食物所以無試到
順化粉
竟然有幾件牛展在內.. 非常腍身~~
越南椰青
朋友叫的越南椰青$48
我的蓮子龍眼冰$38
入面既龍眼肉好多... 但因為熱氣既關係都唔敢食太多
龍眼冰好甜, 什至有少少過甜, 如果可以清返少少咁就perfect啦^0^

連埋加一每人食左大約$240.. 最後我地都係食唔晒..有d食物打包左
食到咁多款地道越式菜真係幾回味~~
期待下次再想食越南野既時就可以返黎試埋佢其他款式!!
2018-01-18
2018-01-25 123 浏览
好耐無食越南野,心血來潮,同朋友去尖沙咀行街之餘,搵間越南野食返個越南河吊下引先啦火車頭 配 熱檸茶:味道一般、湯唔夠熱,河粉太林,牛肉份量算足夠。招牌炒飯 配熱檸茶:炒飯 有臘腸、札肉粒、雞蛋絲 & 兩隻大蝦。飯炒得乾身,但食落無味,兩隻燒大蝦反而幾彈牙。午餐可以加$18 可以有小食,我地叫左嘅兩款小食有:春卷 & 蝦餅 跟餐加嘅小食唔算好抵食,因為份量好少,春卷一開二,蝦餅有三小塊。☹️明明 $18,點解可以少到咁

飯炒得乾身,但食落無味,兩隻燒大蝦反而幾彈牙。

明明 $18,點解可以少到咁

2018-01-24 127 浏览
原本一早約左朋友仔食晚飯, 收工時間就收到朋友仔話要OT , 叫我等埋佢先食飯,為朋友又唔想獨腳食飯,唯有等,又再等。好快七點幾就收到通知收工,有飯開就即刻飛過尖沙咀食湯河八點多來到餐廳,但餐廳內還是滿座,稍等一會就有客人埋單離座。蓮子龍眼冰 $38天氣涼涼地,叫左杯熱既蓮子龍眼水,蓮子是糖心甜甜的,而龍眼啖啖肉很暖胃。軟殼蟹米紙卷 $78米紙卷皮濕潤,入口並不會黏著口腔,而份量也比較重份量,配上開胃的甜酸汁,為今晚的晚飯掀起序幕蝦頭膏炒高麗菜 $78本身不太喜歡高麗菜,因為之前食過是硬硬帶苦,但這次卻令我改觀了,高麗菜很爽脆且蝦頭膏也很惹味,味道不錯皇牌火車頭 $88是我今次主打目標,貪其配料豐富而二人分享份量剛好牛筋甚軟而且十分入味,牛栢頁爽口彈牙,而湯底夠熱牛味甚香濃燒乳豬 $238不能不讚這乳豬入口即化,而肉質鮮嫩無比再配上餐廳自己調配的芥末醬份外美味。
好快七點幾就收到通知收工,有飯開就即刻飛過尖沙咀食湯河
蓮子龍眼冰 $38
軟殼蟹米紙卷 $78
蝦頭膏炒高麗菜 $78
蝦頭膏炒高麗菜
皇牌火車頭 $88
是我今次主打目標,貪其配料豐富而二人分享份量剛好
牛筋甚軟而且十分入味,牛栢頁爽口彈牙,而湯底夠熱牛味甚香濃
燒乳豬 $238
蝦頭膏炒高麗菜
2018-01-20 2769 浏览
雖然香港貴為美食天堂,但大家似乎多數都主力吃西餐,日本菜,雞煲打邊爐。越南菜似乎成了滄海遺珠。經朋友介紹下知道這家位於尖沙咀的<河內大娘越南餐廳>竟然有越式海鮮吃而且價錢公道,<為食小肥兔>當然要來一試真偽!店舖雖然接近尖東,但其實只是地鐵站出口向前行不到一分鐘而且附近又有多個巴士站,地點可說非常方便!店內簡單地有少量的越南裝飾,雖不豪華但風味十足!當然食物才是最重要,經親切的店長介紹下點了個<藕苗蝦沙律>。小妹孤陋寡聞,第一次吃藕苗。原來藕苗的口感非常有趣!!初初聽到還以為會是豆苗般的嫰滑傢伙,但原來搞錯了!!顧名思義,藕苗當然是蓮藕的苗,size就是超迷你未發育的蓮藕,細問店長之後才知道原來這是越南的特產,每星期都貨量也不多,賣光了就下次請早,今天能夠吃到真的很幸運喔藕苗的纖维感非常充足,配上越南風味的酸辣醬汁一起吃感覺份外清新爽脆,口感很不錯呢。藕苗上還有兩隻超大鮮蝦,口感彈牙,蝦味濃郁,$68可以吃到特產還有兩隻大蝦真的很抵。有看開我食評的朋友都知我很喜歡吃蝦,當然不能放過蒜蓉蝦!$50有三隻,大大隻真係抵到爛。半煎炸而成的超大隻

店內簡單地有少量的越南裝飾,雖不豪華但風味十足!

藕苗蝦沙律

蒜蓉蝦

半煎炸而成的超大隻鮮蝦爽口彈牙,配上蒜香濃郁的外層真的惹味到不行。

咖喱蟹配蒜蓉包

<咖喱蟹配蒜蓉包>絕對是今晚的高潮所在!!
雖然話係市價,但其實只需$198就成隻大大只嘅肉蟹。

肉蟹啖啖肉,結實不鬆散,吃得很過癮。

咖喱汁非常香濃,惹味卻不勁辣,集多種濃郁香料於內,味道非常有層次

有好味的咖喱汁又點可以沒有蒜蓉包呢!蒜蓉包外層焗得非常香脆,外脆內軟,還仲鋪上厚厚的蒜蓉,我愛你喔

生牛肉河粉

沒有澱粉質下肚的老公感覺總是怪怪的,所以就點了越南名菜<生牛肉河粉>給他。
店長還特意跟我說河粉的湯底是他們自家用牛骨和其他材料熬製多個小時而成,絕不含味精所以可以安心飲用。

熱辣辣的湯底把薄薄的牛肉片輕輕的浸得剛好熟,口感非常柔滑,老公說很好吃呢。

熱連子龍眼

想不到飲品也令我們十分驚喜,我點的<蓮子龍眼熱飲>非常滋潤,清心潤肺的那種

蓮子還是店家親自煲而不是一般來貨貨色,怪不得清甜滋潤得來亦不失口感,絕對是五星大愛推介!!(蓮子真的全部挑曬芯,粒粒都好好味

鹹檸梳打

店長見老公有點初起感冒就提議他喝<鹹檸梳打>。
老公說喝後真的有點舒緩了喉嚨不適的感覺,鹹鹹的感覺很好。

特別要鳴謝店長小姐親切友善的招呼,讓我們過了一個非常愉快的晚上呢。
2018-01-04
藕苗蝦沙律
咖喱蟹配蒜蓉包
生牛肉河粉
熱連子龍眼
鹹檸梳打
2018-01-19 146 浏览
去太空館看極光前醫肚,隨便選了一間餐廳進去吃火車頭湯河,上菜時有陣很香的氣味,可是很快就散了湯夠熱,不會覺得鹹生牛肉,有4片,好吃牛筋,2塊,較爽口,不夠入味牛丸,2粒,一般牛肉,2塊,一般白蘿蔔,1塊,很入味,濃味河粉,軟滑芽菜在底小碟配指天椒及青檸,很新鮮覺得是一碗很普通的越南粉,不值$78+10%脆皮蝦卷皮是脆脆的,不覺得有蝦味,整體味道正常,普通總結,味道正常,價格以尖沙咀來說就差不多,若以味道來說就有點不值
去太空館看極光前醫肚,隨便選了一間餐廳進去吃
火車頭湯河

火車頭湯河,上菜時有陣很香的氣味,可是很快就散了
湯夠熱,不會覺得鹹
生牛肉,有4片,好吃
牛筋,2塊,較爽口,不夠入味
牛丸,2粒,一般
牛肉,2塊,一般
白蘿蔔,1塊,很入味,濃味
河粉,軟滑
芽菜在底
小碟配指天椒及青檸,很新鮮
覺得是一碗很普通的越南粉,不值$78+10%
脆皮蝦卷湯河

脆皮蝦卷
皮是脆脆的,不覺得有蝦味,整體味道正常,普通

脆皮蝦卷
2018-01-19
2018-01-18 128 浏览
第一次寫食評。真係忍唔住見到食評好好。就想去試下啦叫左食小食併盆。香茅煮大蜆。炒通菜。番茄蟹肉湯濛。諗住食完再叫啲野會熱D。不過最後唔洗再加野。就算我地食到係有剩。未飽。不過都唔想再迫自己放入口。零願再搵地方食甜品。1)大蜆完全無香茅2)小食併盆。我未食過禁林嘅蝦餅3)炒通菜。係苦嫁苦嫁連菜都苦嫁😭4)個湯濛係無咩味。都唔緊要。重要個濛粉啲粉係碎嫁。碎到唔洗用筷子。用匙羹不起都得。我無惡意禮貌問職員D粉本身係禁碎嫁。佢答我係。但係我見其他人食嗰啲相唔係囉。所以我放左兩張相。一碗係我食嗰碗碎嘅。一碗係一條條嘅。唉。不過啲職員服務態度都唔錯嘅。幾友善
第一次寫食評。真係忍唔住
見到食評好好。就想去試下啦
1)大蜆完全無香茅
2)小食併盆。我未食過禁林嘅蝦餅
3)炒通菜。係苦嫁苦嫁連菜都苦嫁😭
不過啲職員服務態度都唔錯嘅。幾友善

2018-01-17 81 浏览
尖沙咀近尖東呢一個位置,有一間好好食嘅越南菜。我最鍾意食越南菜,因為喜歡佢有酸酸甜甜嘅感覺。餐牌上面真係花多眼亂,有特色嘅越南啤酒仲有大家都鍾意飲既椰青,不過由於太受歡迎已經賣完,職員就建議我哋試吓其他,例如珍多冰咁樣,味道都唔錯而且夠大杯,夠解渴。另外試埋佢地嘅越式烤雞,隻雞我初初以為幾細,點知原來都好夠兩個人食,其實我覺得佢應該加多個飯俾我哋送。味道有啲似豉油雞,係酒樓食到嗰啲,不過皮脆而且味道好香,肉質嫩滑,不像酒樓的老。之後仲食咗個生牛肉湯河,本來我都唔鍾意食生野,因為怕會肚痛。但係原來湯嘅熱度係可以令到全部嘅牛肉熟透,而且識食牛嘅朋友都教我唔應該放喺熱湯裏面超過10秒,因為咁樣會浪費左美味嘅牛!幾個洋蔥圈再加埋幾塊生牛肉,鮮美可口,配上大大碗嘅河粉真係好抵食,$68係好實惠了。

2017-12-07
同朋友尖東行街,肚餓之際經過河內大娘,門口望過menu價錢好抵食,同埋好多人食,佈置都好唔錯,所以就入去試一試。門面好光猛,好有氣氛,見到已經好吸引。當時8點左右,入面已經人山人海。遲少少黎門口已經有人等位。餐廳佈置好靚,水吧佈置成一個小草棚。周圍嘅燈都用以越南小草帽佈置,好有心思。要開動點餐哪!!!餐廳店員好好人,問佢有乜野飲品推介,店員就提議我地飲芒果冰同紅豆冰。哩杯芒果冰係用新鮮芒果鮮打,未試過飲芒果冰係咁滑,仲有好多果肉,所以飲落口感層次好好。而芒果冰裡面係超多芒果肉,值回票價。我選左紅豆冰,又有一大驚喜。平時飲紅豆冰好多時豆還豆,冰還冰,但哩度嘅紅豆冰就好有沙,撈一撈豆上黎睇,原來餐廳用大紅豆加紅腰豆一齊整哩個紅豆冰,所以好多沙之餘,咬落唔同豆都好有層次,真係好細心啊!跟住叫左個香茅煮大蜆,賣相已經好吸引。叫得煮大蜆,D蜆又真係好大隻喎。蜆肉係無沙,而且肉質仲好鮮甜添。哩個香茅煮大蜆仲有湯添,用蜆肉煮,有少少香茅味,精華所在啊!跟住叫左個咖喱蟹配蒜蓉飽。隻蟹超大隻,而且送上枱已經有好香既咖喱味。仲好細心已經預設有蒜蓉包,而且每件蒜蓉包仲焗得好硊,仲已經有好多蒜蓉,見到已經好想
同朋友尖東行街,
肚餓之際經過河內大娘,
門口望過menu價錢好抵食,
同埋好多人食,
佈置都好唔錯,
所以就入去試一試。
門面好光猛,好有氣氛,
見到已經好吸引。

當時8點左右,
入面已經人山人海。

遲少少黎門口已經有人等位。

餐廳佈置好靚,
水吧佈置成一個小草棚。

周圍嘅燈都用以越南小草帽佈置,
好有心思。

要開動點餐哪!!!

餐廳店員好好人,
問佢有乜野飲品推介,
店員就提議我地飲芒果冰同紅豆冰。

哩杯芒果冰係用新鮮芒果鮮打,
未試過飲芒果冰係咁滑,
仲有好多果肉,
所以飲落口感層次好好。

而芒果冰裡面係超多芒果肉,
值回票價。

我選左紅豆冰,
又有一大驚喜。

平時飲紅豆冰好多時豆還豆,冰還冰,
但哩度嘅紅豆冰就好有沙,
撈一撈豆上黎睇,
原來餐廳用大紅豆加紅腰豆一齊整哩個紅豆冰,
所以好多沙之餘,
咬落唔同豆都好有層次,
真係好細心啊!

跟住叫左個香茅煮大蜆,
賣相已經好吸引。

叫得煮大蜆,
D蜆又真係好大隻喎。

蜆肉係無沙,
而且肉質仲好鮮甜添。

哩個香茅煮大蜆仲有湯添,
用蜆肉煮,
有少少香茅味,
精華所在啊!

跟住叫左個咖喱蟹配蒜蓉飽。

隻蟹超大隻,
而且送上枱已經有好香既咖喱味。

仲好細心已經預設有蒜蓉包,
而且每件蒜蓉包仲焗得好硊,
仲已經有好多蒜蓉,
見到已經好想食。

用個蒜蓉包配埋個咖喱汁食,
香香甜甜既咖喱味,
真係好野味,
食唔停口啊!

隻蟹超大隻,
只係隻蟹鉗已經咁大隻,
職員仲好細心拎埋工具比我地,
而蟹鉗本身已經預先打碎蟹殼,
所以食起黎都唔會好難咬。

馬拉盞通菜都好正,
食落味道好香,
喺我地一路食一路話好正既時候,
店員經過介紹原來馬拉盞醬係餐廳自己整既,
唔怪之得好少越南餐廳會食到咁好味既馬拉盞通菜。

最後上枱既係鮮茄蟹肉湯檬。

賣相已經好吸引,
而且面頭已經有好多蟹肉。

細心睇原來除左蟹肉之外,
佢仲有蝦同埋肉丸喺入面。

朋友話D蝦仲要係海蝦添,
食落唔係一般雪蝦既味道,
所以食落去肉質係彈牙嘅。

而肉丸方面,
仲要係自家製既肉丸,
完全唔係街買既預製肉丸,
好有誠意啊!
個湯酸酸甜甜,好開胃,
雖然已經好飽,
但臨尾食哩個湯檬因為有鮮茄,
所以食完都唔會膩,
仲好舒服添。

全個晚餐超級豐富,
仲要有好多海鮮添。

埋單$590,
無論從食材,食品同味道都係超級新鮮同好味,
正啊,會再幫襯!
2018-01-16 55 浏览
銅鑼灣及尖沙咀一向都是約朋友吃喝玩樂最就腳的好去方,所以每次約好友相聚一定是這兩個地方。位於尖沙咀漆咸道的河內大良越南餐廳非常方便,地鐵站出口P3行幾步就到。餐廳面積不算大,佈置大眾化帶有越南風味。蓮子龍眼水,冬天最適合不過,甜蜜又滋潤香茅煮大蜆,大大隻的蜆上台時已經非常吸睛,吃進嘴裏更鮮甜味美,一粒沙也沒有。蜆肉肥美飽滿,大滿足。大蝦柚子沙律,女仕們減肥的首選,味道清新,少油少肉又開胃軟殼蟹米紙卷,Q彈的米卷包著鬆脆的軟殼蟹,一軟一脆,一冷一熱,再點上酸甜汁,好好吃越式燒雞,雞肉嫩滑多汁,皮脆無肥油,可以放心大口吃最後來一碗鮮茄蟹肉湯檬,鮮茄湯酸甜開胃,蟹肉鮮甜,湯檬滑溜,讚👍🏻

餐廳面積不算大,佈置大眾化帶有越南風味。

蓮子龍眼水,冬天最適合不過,甜蜜又滋潤

蜆肉肥美飽滿,大滿足。

大蝦柚子沙律,女仕們減肥的首選,味道清新,少油少肉又開胃

越式燒雞,雞肉嫩滑多汁,皮脆無肥油,可以放心大口吃

• 香茅煮大蜆
  • 烤大蝦柚子沙律
  • 越式烤雞
2018-01-12 1396 浏览
位於尖沙咀漆咸道南帝后廣場地下的河內大娘越南餐廳,味道頗正宗,而且價錢不算太昂貴。餐廳用了墨綠色作為裝修的主色,而且裡面掛上了幾串越南帽子。牆上也掛了幾幅繪畫著穿著越南傳統服飾的少女。桌子上放了一支越南出產的辣醬,與一壺甜酸汁,食客可按需要自行添加。首先來到的為燒豬頸肉青木瓜沙津,炸過的豬頸肉厚薄切得適中,而且不會太韌。面頭加了花生碎,令口感更豐富。青木瓜絲切得夠幼,當中還加上少量紅蘿蔔絲和青瓜絲,淋上開胃的甜酸汁,為這頓越南晚餐作了一個清新的開始。之後來到的為咖哩蟹配蒜蓉包,這款菜色選用了紅肉蟹作材料,肉質頗多,蟹鉗部位比想像中多肉。餐廳也貼心地提供了鉗子和濕紙巾,讓客人可以吃得更方便,及吃完後能稍為清潔雙手。蒜蓉包可以點上咖哩汁享用。蒜蓉包即烘即上桌,夠熱辣辣。而且表面的蒜蓉醬也塗得夠平均,每一口也能吃到蒜蓉的鹹味。咖哩汁加了不少香料和蒜頭去煮,味道香濃,又調節了辣度去符合香港人的口味。底下更有炸過的薯仔,表面香脆而裡面綿綿的。(溫馨小提示:享用咖哩後可以吃少許香口膠去除口腔內的味道呀。)下一道點了香茅煮大蜆。大蜆的品種為小北寄貝,肉質頗飽滿而且size也頗大,共有七隻,配上香茅清

下一道點了香茅煮大蜆。大蜆的品種為小北寄貝,肉質頗飽滿而且size也頗大,共有七隻,配上香茅清湯,能夠吃到小北寄貝的原味。個人建議享用時不要吃大蜆的內臟。

最後點了一碗皇牌火車頭,這火車頭的份量頗多,所以二人分享一碗也足夠。當中包括生牛肉片、牛柏葉、牛筋、牛肉和白蘿蔔。

湯底不算太濃太鹹,但仍然能嚐到牛的味道。而且生牛肉的質感滑滑的,厚薄剛剛好。

飲品則點了熱的蓮子龍眼蜜和越式熱咖啡。略嫌覺得蓮子龍眼蜜甜了少許,冬天喝一杯熱飲也是頗暖和的。

越南滴漏咖啡味道則不錯,靜待咖啡滴落至玻璃杯中,再和煉奶混和。甜度適中,而且味道回甘,喝一口,咖啡的味道仍在口腔良久。

2018-01-09
  • 香茅煮大蜆
  • 越南滴漏咖啡
  • 大娘皇牌火車頭
平時真係好少食越南野,因為比我既印象都係d 炸野同辣野居多(小妹身子潺弱唔係好受得住😂),不過見朋友想食,就奉陪到底~新一年試多d新口味。餐廳唔算好大,裝橫比較簡樸,輕輕播住越南味道既純音樂。由於平日既關係,人流未算好爆滿,兩個人可以坐四人枱,仲要係最角落頭位置😳,自成一角超爽。 未黎之前已經好想飲珍多冰,真係好耐好耐好耐無飲過。✨大娘珍多冰($38)👍🏻: 今日實在太凍,所以忍唔住問可唔可以走冰👉👈店員話儘量幫我安排,黎到真係一粒冰都無,真係好感動有人肯彩我~kaka😚第一次飲有綠豆既珍多冰,仲要有超多。平時飲泰式珍多冰顏色都比較純,但佢呢杯應該加左花奶,所以帶點點肉色。 飲落除左椰汁味仲多左一份花奶香😚,最鍾意佢甜度啱啱好。甜味主要黎自綠豆,綠豆夠腍又幾好食。珍多唔係平時食開一條條既形狀,而係粒狀的,食落更加爽口。呢杯野真係勁足料,飲完超飽肚,可以當埋飯後甜品。✨香茅煮大蜆($98)👍🏻: 大蜆有7隻,有幾隻真係超大隻,仲要係完全無沙。大蜆真係勁鮮甜好新鮮,脹卜卜咬落勁多汁,肉質好嫩一d 都唔會韌,真係超好食👍🏻 !個香茅湯香得黎又好清甜,更加突出大蜆既鮮甜味,估唔到呢個配搭又

未黎之前已經好想飲珍多冰,真係好耐好耐好耐無飲過。

大娘珍多冰
甜味主要黎自綠豆,綠豆夠腍又幾好食。珍多唔係平時食開一條條既形狀,而係粒狀的,食落更加爽口呢杯野真係勁足料,飲完超飽肚,可以當埋飯後甜品

香茅煮大蜆($98)👍🏻: 大蜆有7隻,有幾隻真係超大隻,仲要係完全無沙。大蜆真係勁鮮甜好新鮮,脹卜卜咬落勁多汁,肉質好嫩一d 都唔會韌,真係超好食👍🏻 !個香茅湯香得黎又好清甜,更加突出大蜆既鮮甜味,估唔到呢個配搭又幾夾幾特別。

香茅煮大蜆

真係超大粒,食到lam lam 利,鍾意食海鮮一定must try.

燒牛肉沙律($68): 有青瓜,椰菜絲,牛肉粒,青瓜,花生,個汁就係平時撈檬果種酸酸甜甜既汁。 牛肉都幾好味,食落唔會韌,帶點香茅味。食到尾,底d 椰菜絲入左味更加正,呢個沙律味道都幾開胃同豐富。

生牛肉河($68): 食親越南野必叫的,見佢menu 仲話係安格斯牛肉。個牛比平時食到既薄同滑身,細細塊都有7,8塊,牛味幾ok。個湯好清甜又夠牛肉香味,我鍾意加埋青檸汁酸酸地更醒神。

大娘皇牌烤乳豬($238)👍🏻: 個皮真係超級薄同鬆脆,d肉仲好嫩,完全唔會乾。有幾舊真係好厚切啖啖肉,食落又唔會覺油膩,真係未食過咁好食既燒乳豬😍,價錢係有d 貴,但質素非常高。
大娘皇牌烤乳豬

仲有我最鍾意既芥末子醬,點得多都幾辣幾嗆鼻,不過好刺激過癮。
完來越南菜都有咁多好食既野,以後又多個新選擇。
大娘珍多冰
  • 珍多冰
2018-01-08 85 浏览
成日同朋友行尖沙咀,食黎食去都係o個幾間店今次想食清d,搵搵下就搵倒依間越南餐廳,食評唔錯,好啦~就打電話book枱試下先!裝修都幾舒服,店員主動推薦有咩好食~ 不過我地兩個女仔就食唔倒太多主菜喇下次約多d 人黎可以試多 d野食都多食物種類選擇熱青檸茶飲落好舒服~紅豆冰朋友話d 紅豆好硬.... 鮮茄蟹肉湯檬大家都叫左湯檬~都幾好食,味道唔錯o係度用餐感覺都好急,店員收餐好快,又多客人裝修係好舒服,但唔會係一個可以傾陣計ge 地方適合一至兩個人快餐,或者多人叫多d 野食就可以傾耐少少ge 地方
成日同朋友行尖沙咀,食黎食去都係o個幾間店
今次想食清d,搵搵下就搵倒依間越南餐廳,
食評唔錯,好啦~就打電話book枱試下先!

裝修都幾舒服,店員主動推薦有咩好食~
不過我地兩個女仔就食唔倒太多主菜喇
下次約多d 人黎可以試多 d野食

都多食物種類選擇

熱青檸茶
飲落好舒服~

紅豆冰
朋友話d 紅豆好硬....

鮮茄蟹肉湯檬
大家都叫左湯檬~
都幾好食,味道唔錯

o係度用餐感覺都好急,店員收餐好快,又多客人
裝修係好舒服,但唔會係一個可以傾陣計ge 地方
2017-12-22 136 浏览
燒大蝦柚子沙律 好開胃ge柚子沙律,柚子肉大粒又多汁,食落一d渣都冇! 混合左青瓜絲,椰菜絲,紅蘿蔔絲同花生,撈埋個醬汁酸酸甜甜好開胃。 仲有兩隻大蝦燒到好香口,蝦肉仲好彈牙!香茅煮大蜆用鍋仔上好得意!睇落手掌咁大ge蜆其實係北寄貝黎!上台果時嚇親我,因為真係好巨大!依款菜式餐牌上係冇㗎!係餐廳限量供應,仲要視乎當日入左咩新鮮海鮮!由於係用新鮮海鮮煮,個北寄貝除左巨大之外,仲好鮮甜!食得出同冰鮮海鮮好唔同!一碟有成8隻,只係$98,性價比好高!除左個北寄貝好鮮甜美味,個湯底都好出色!個湯加左香茅煮,有好香香茅味,仲提升左北寄貝ge鮮味!飲落好鮮甜!係完全冇加味精ge鮮甜味!好味到我成鍋飲晒!皇牌火車頭依碗火車頭好大碗,夠兩個人share食!材料有生牛肉,牛腩,牛栢業,牛根,牛丸,蘿蔔。 材料豐富之餘仲好好味!特別要讚一讚生牛肉,係用左安格斯牛肉!牛肉味勁濃郁!肉質仲好嫩滑!牛根同牛腩炆到好林,仲有蘿蔔好甜好入味,一d渣都冇!而河粉口感都好好,唔會煮得太林同爛晒!個湯底味道好濃!係用雞肉,豬肉同牛肉淆製而成,餐廳每兩日會煮一大煲,每次要煮6個鐘先淆製出咁鮮甜濃郁ge湯底,真係好用心!係香
燒大蝦柚子沙律

皇牌火車頭
依碗火車頭好大碗,夠兩個人share食!材料有生牛肉,牛腩,牛栢業,牛根,牛丸,蘿蔔。 材料豐富之餘仲好好味!特別要讚一讚生牛肉,係用左安格斯牛肉!牛肉味勁濃郁!肉質仲好嫩滑!牛根同牛腩炆到好林,仲有蘿蔔好甜好入味,一d渣都冇!而河粉口感都好好,唔會煮得太林同爛晒!個湯底味道好濃!係用雞肉,豬肉同牛肉淆製而成,餐廳每兩日會煮一大煲,每次要煮6個鐘先淆製出咁鮮甜濃郁ge湯底,真係好用心!係香港地好難食倒一碗咁用心足料ge越南粉!