2017-12-19 144 浏览
朋友來香港找我lunch,而他又喜歡食越南菜所以帶他來河內大娘。我地點了知咖喱雞排飯,雞翼春卷撈檬,加了3串香茅雞串,1份蝦餅,1份粉包扎肉,1份牙快車※朋友食咖喱雞排飯,試了少許咖哩汁,咖哩香濃有幾舊薯仔,而且薯仔係有炸過,我見佢雞扒炸得香脆,唔會太乾仍然有肉汁保留※雞翼春卷撈檬,雞翼春卷應該即叫即炸熱辣辣,脆卜卜,雞翼有3隻,春卷有2條,撈檬有好多配料,青瓜c,蘿蔔c,蔥油,重有一些香葉(不知道名稱)再加上酸酸甜甜汁,撈埋來食,正丫※雞串,用了香茅醃製,食時有很多香茅c在雞肉表面,而且炸完的仍然保存到肉汁※蝦餅彈牙爽口,唔會死實實,而且有少許蝦粒※粉包扎肉,扎肉普普通通,粉包的皮有點厚, 餡料豐富有很多木耳c紅蘿白c同一些肉碎,上面配了些蔥油在面,好味lunch來食會比較抵,而且又包一杯熱飲,小食是一人份量, 不限份數,整體味道唔錯。下次可以試他們的咖哩牛腩飯
※蝦餅彈牙爽口,唔會死實實,而且有少許蝦粒
下次可以試他們的咖哩牛腩飯
2017-12-07
雖在大街上, 原來呢間小店已經有一後日子, 終於走入黎試一下~地方不大, 只有少於10張檯, 店員好友善~全下看看, 食物種類不算好多, 仲有店員介紹的今日精選, 只係當日先有的, 因為老闆會到街市每日入貨~香茅煮大蜆 - 非常大隻的, 非常厚肉, 蜆肉是粉紅色的, 有點似北寄貝, 非常新鮮彈牙, 完全無沙, 用了大量香茅及少量蔥花做湯底, 湯底非常鮮味, 我地連湯都飲曬!香茅燒魚 - 用了沙巴龍躉仔, 肚內塞滿了香茅, 蔥, 香葉等等. 表面包滿了鹽巴, 再包裹著錫紙燒熟.魚肉好嫩滑, 就連背脊最厚肉的位置都好滑, 肉裡滲透了淡淡的香葉味, 提升了鮮味. 條魚好新鮮, 店員說是每天老闆親自到街市買入食材的!我兩把整條魚都吃得乾乾淨淨!藕苗蝦沙律 – 藕苗原來是長條形的BB蓮藕! 藕苗好爽脆, 好似咬緊薯條甘樣, 伴入了花生, 青瓜絲, 酸甜汁等等, 十分開胃, 還附了2隻燒大蝦添! 生牛肉河粉 - 熱湯剛剛好可以把生牛肉整熟, 生牛肉好薄, 好有牛味而且好嫩, 細看MENU原來用了安格斯牛肉, 怪不得甘好食! 河粉好滑, 湯底不會太濃, 不會搶去牛肉的鮮味, 好食!珍多冰 – 綠豆及

地方不大, 只有少於10張檯, 店員好友善~

香茅燒魚

我兩把整條魚都吃得乾乾淨淨!

生牛肉河粉(安格斯牛肉)

珍多冰 – 綠豆及啫喱再加入椰奶, 不是太甜, 比起外面的好飲

芒果冰 – 使用新鮮芒果即制的, 絕不欺場呵!

芒果冰 珍多冰
珍多冰

店員最後還送了一客熱的法式焦糖燉蛋Crème brûlée, 呢一餐好完美!

2017-12-06
芒果冰 珍多冰
珍多冰
  • 生牛肉河粉
3K
2017-12-17 112 浏览
誤打誤撞來到尖東呢邊發現一間人氣滿滿的越南餐館,差不多九點依然全店滿座要等位,既然係咁就梗係要試下啦。大娘珍多冰&新鮮芒果冰($38/ea)先叫杯特飲,珍多冰椰汁又香又滑好好味,芒果用新鮮芒果打成的,冬天不是芒果季節,味道帶點酸,但飲到好fresh的味道,也不錯。烤大蝦柚子沙律($78)蝦爽口,柚子粒粒飽滿水嫩多汁,酸酸甜甜又清香,最正係個醬汁,調味十分正斗,完美金黃蒜香大蝦($98)蝦炸得好香脆呀,連殼完全吃掉,蝦肉鮮甜,蝦頭的蝦膏好香口,喔喔脆勁好味。大娘皇牌烤乳豬($238)烤乳豬在越南也是很有名的,不是中國專利呀豬仔脾啖啖肉好正,豬肉嫩滑,皮也很脆,還有一陣濃濃的豬酥味,好有肉感。生牛肉河粉($68)最後仲有生牛河,食越南野至愛生牛河,啲牛肉咁食特別嫩滑,仲有個好好味的湯底,味濃又香,但飲落去完全不油膩,亦不會鹹,非常鮮味,勁正食物好味又大份,店員友善又有活力,感覺良好,多多支持一下小店
大娘珍多冰&新鮮芒果冰($38/ea)

烤大蝦柚子沙律($78)

金黃蒜香大蝦($98)

大娘皇牌烤乳豬($238)
烤乳豬在越南也是很有名的,不是中國專利呀

生牛肉河粉($68)

2017-12-13
2017-12-14 91 浏览
<香港少有好味越南菜 >🌿 自從去過越南後 再食番 香港既越南餐廳 食過好多都覺得一般 ,.但呢間新開喺尖東附近既越南野 河內大娘認真唔錯 😃 雖然香料味好難同越南當地一樣 但食物製作用心 好多野食都幾好食😍 入面環境 以綠啡色為主 幾有樹林園風味😃 🌳 環境不過不失甘啦 講番食物🍴大娘秘製牛油雞中翼 48 蚊🐥4 隻大大件既雞中翼 外皮炸得好香脆 上面放左少少炸蒜 牛油味好香濃😍 口感咬落去香脆 仲傳黎陣陣牛油香 好味🐥😃🍴大娘小食拼盤 👱🏽‍♀有4 樣野 1.蒸粉包 粉包皮好夠麵粉香 入面充滿住豬肉 粉絲😍夠哂入味2.炸春卷 春卷外表薄脆 入面有蘿白絲🥕 粉絲 木耳絲 同豬肉碎 🐷夠哂口感3.炸雞翼 🐥 雞翼好濃香茅味 外脆內嫩 入面熱辣辣 好正😃4.炸蝦餅🦐🔥 蝦餅好彈牙 蝦肉味好香濃同鮮味十足😍可自行點酸醋或者係甜酸醬各有風味😆🍴鮮茄蟹肉湯檬 88 蚊🦀🍅大大碗越南湯檬 蕃茄味好香濃 酸甜度適中 就甘飲都得 好鍾意佢既葱花洋葱碎🌰好入味 蝦有三隻 炸得好香口惹味🦐 加上自家製既蟹肉 連埋幼身既檬粉一齊食 🦀🍲口感夠又入味🍴越式香茅烤魚 168 蚊🔥🐟越式烤魚
<香港少有好味越南菜 >🌿

🍴大娘秘製牛油雞中翼 48 蚊🐥

🍴大娘小食拼盤 👱🏽‍♀
有4 樣野
4.炸蝦餅🦐🔥 蝦餅好彈牙 蝦肉味好香濃同鮮味十足😍
可自行點酸醋或者係甜酸醬各有風味😆

🍴鮮茄蟹肉湯檬 88 蚊🦀🍅

🍴越式香茅烤魚 168 蚊🔥🐟
越式烤魚 一上枱已經聞到好香鹽燒味 切開層充滿鹽既魚皮 肉質嫩滑 喺骨同肉附近放滿大葱 香草 🌿 正正係佢燒得甘香既原因 再加埋自製既酸辣汁 更惹味更香😁

🍴藕苗大蝦沙律 68 蚊
平時好少可食到蓮藕苗 細到好似條葱甘幼😁 橫切面會望到 一個個窿 食落去好爽口 加上連埋青瓜🥒椰菜 🍀蘿白絲🥕凍食甜酸辣汁 好開胃 好清新🥗

🍸新鮮菠蘿冰 38 蚊🍍
用炒過既菠蘿整成冰 菠蘿味好出 甜度適中 用埋碎冰❄ 好好味

🍸蓮子龍眼汁 熱 38 蚊🐲❄
落足料勁多蓮子同龍眼 熱飲既龍眼味道更香甜 😁 鍾意龍眼同蓮子既朋友唔好錯過!

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#河內大娘越南餐廳
尖沙咀漆咸道南 17 至19 號帝后廣場地下 7 至8 號鋪
~~~~~~~~~~~~~
2017-12-14
2017-12-14 98 浏览
平時返工係呢邊,都冇留意到有一間越南野喺附近,上網搵吓, 原來遠在天邊近在眼前就有一間係我附近!呢度嘅環境裝修好有越南風格!十分之有特色!我最鍾意食佢嘅香茅大蜆,十分之鮮甜,第一次食蜆係落咗香茅,我諗呢啲就係地道嘅越南菜式!因為太耐冇食乳豬嘅關係,竟然見到越南餐廳有乳豬食,二話不說叫咗黎食啦!佢啲外皮真係冇得頂,超級香脆!鍾意食乳豬嘅你一定要叫!另外仲叫咗個牛肉卷,佢入邊啲牛肉真係好正好正好正,加埋啲菜食真係好開胃!最後就係甜品出場啦,呢個係焦糖布甸,超濃郁嘅蛋味,兩個人食剛剛好!

呢度嘅環境裝修好有越南風格!十分之有特色!

2017-12-12 87 浏览
第一次試呢間,環境okay,店鋪雖然細細,但坐得都尚算舒服。試左生牛肉湯河,味道普通,食完有d口渴,唔知係咪d湯太咸。最想推介既係佢既越南滴漏咖啡,好香咖啡味!!!值得一試!
2017-12-08 83 浏览
天氣凍冰冰 梗係想食d暖粒粒既野 行過就想叫碗越南河食!呢間舖吾錯,入到去環境舒服,個水吧裝飾得幾特別,好似走入越南咁。侍應生們都非常nice!讓客人既我感到特別暖心,有種冇去錯既感覺~☺️入到正題~點左兩個餸同一碗湯檬吾敢點太多,因為係一個人去食😂😂其實呢間舖都幾真材實料,叫左半份大蝦,一碟有三隻,隻隻都非常大隻多肉,而且啱啱上到熱辣辣,即叫即炸,吾錯!最鐘意食頭既蝦膏😋😋 好濃好香個香茅蜆,👍🏻👍🏻👍🏻個湯清清地吾似落左味精 所以基乎飲晒,d蜆隻隻都好大粒,食落鮮嫰,好清甜 真心推介!點左碗蟹肉湯檬,湯飲落吾會好咸,原材料既味道,其實靚既湯根本吾需要加味精! 有肉丸肉片蝦等等,係足料。最後其實好飽,但都忍吾住叫多個甜品,焦糖敦蛋,面頭焦糖暖粒粒,好脆口,蛋係凍既,夾埋食吾錯😁😁其實自己一個也開心,今餐食得滋味~
天氣凍冰冰 梗係想食d暖粒粒既野 行過就想叫碗越南河食!

入到正題~點左兩個餸同一碗湯檬
吾敢點太多,因為係一個人去食😂😂
其實自己一個也開心,今餐食得滋味~
蓮子龍眼水
蓮子龍眼水
2017-12-08 2022 浏览
今日去到尖沙咀附近食越南菜,越南又叫河內,所以佢哋叫做河內菜。入到去佢嘅裝飾佈置好有越南嘅風格,有幾頂漁夫帽同稻草,感覺置身草原。我哋有次再咁樣叫嘢食分別叫咗個小食拼盤,裡面分別有春卷蝦餅同埋一啲素菜腸粉咁嘅物體。樣樣都有佢嘅特色,裡邊有木耳絲、肉碎同埋蘿蔔絲,感覺非常健康口感亦更為豐富。此味菜還附加兩個不同的醬料,分別是甜酸汁和甜酸醬。另外我們叫了個生牛肉湯河,生牛肉排列得很整齊,放在湯河的上面。湯底很是入味,嚐得出是經過精心熬製的。湯裏面還附送洋蔥,能把湯底帶出鮮味。另外店員還送了辣椒和青檸給我,可以作配搭湯河的用料,加入了辣椒後,整件事更為立體呢!我們還叫了個炒雜菜用馬拉盞作調味,馬拉盞的醬料是由他們店來的師傅自己調製的,所以更有蝦醬的鹹味,有些朋友可能不太喜歡吃咸,但我覺得還好吧。最後叫了一個燒雞,他的賣相無論在色澤方面抑或分量方面亦十分足夠。吃下去的時候充滿雞的鮮味,肉質新鮮皮脆內嫩,再配上特製醬料,酸酸甜甜的咸醬油配上雞肉,更有風味。另外還叫了熱的龍眼冰走冰,亦即是熱飲!哈哈,口感還真不錯,味道沒有改變,也很清甜潤喉。

2017-12-07
2017-11-30 128 浏览
Happy Friday ~ 所以約了朋友在下班後吃晚飯。朋友推介這家吃越南菜的,繁忙時段也接受訂枱很不錯~省卻了排隊等候的時間!點了 - 軟殻蟹扎肉湯檬 ($78)軟殻蟹是用另外一個碟另上的~不過吃時只是微溫,口感酥脆!扎肉雖然不是特別厚,但也不會切得薄薄的~肉味亦滿濃郁湯檬的份量也算多,湯底帶少許的甜味。朋友點的則是 - 軟殻蟹扎肉撈檬。想吃較為乾身和自己加酸甜汁來調教味道的可選這個越南滴漏咖啡 ($48) - 見幾得意就試試。但如果是口喝的就不要選這個了~滴漏時間很慢,差不多要等到我吃完配湯檬才有得飲。而且超甜!!!!最後店員向我們推介 - 焦糖布甸香倒是頗香的~但口感來說不夠滑。
Happy Friday ~ 所以約了朋友在下班後吃晚飯。

點了 - 軟殻蟹扎肉湯檬 ($78)
軟殻蟹是用另外一個碟另上的~不過吃時只是微溫,口感酥脆!
扎肉雖然不是特別厚,但也不會切得薄薄的~肉味亦滿濃郁
湯檬的份量也算多,湯底帶少許的甜味。
軟殻蟹扎肉湯檬

朋友點的則是 - 軟殻蟹扎肉撈檬
想吃較為乾身和自己加酸甜汁來調教味道的可選這個
軟殻蟹扎肉撈檬

越南滴漏咖啡 ($48) - 見幾得意就試試。
而且超甜!!!!

最後店員向我們推介 - 焦糖布甸
香倒是頗香的~但口感來說不夠滑。
焦糖布甸
2017-11-17
軟殻蟹扎肉湯檬
2017-11-22 153 浏览
呢間越南菜真係高質而且價錢合理😌個火車頭真係勁大份😆裡面仲好足料😍有生牛肉,牛展,牛丸,牛柏葉仲有牛根😎個湯低亦都好清甜😋加埋粒辣椒落去仲令佢多一層口感😌佢個蝦餅又彈牙又炸得岩岩好😍呢到價性比都幾高😎啲食物又好食又大份😋
大娘皇牌火車頭
炸蝦餅
大娘皇牌火車頭
炸蝦餅
2017-11-21 100 浏览
越菜係香港相對比較少有同少食,而同女友行行下見到有間越菜,店內環境又好似幾warm就選擇左呢度食餐晚飯😍😁入而既裝潢稱不上好豪華,但外面睇真係一個好舒適既餐廳。我地二人都有點口乾,問問伺應有咩口推介,佢就好仔細咁介紹左三四杯飲品比我地🤗其中話女仔(女朋友)可以試試佢地杯龍眼蓮子特飲,奈何女友鐘情於菠蘿汁,所以我只好揀埋龍眼杯飲品比佢試😅☺️龍眼冰飲完好舒服,唔係好甜,亦有好多龍眼乾同蓮子係杯內😊。另外菠蘿冰好香亦濃得很,個伺應姐姐其後話因爲菠蘿係炒過,加埋橙皮去做,事前功夫也不小👏🏻👏🏻及後我地叫左個香茅煮蜆,個湯都可以飲埋,呢個菜式夠,蜆無沙,大隻鮮甜😻小食拼盤包括左粉包,春卷,雞翼同蝦餅春卷入面好足料,雲耳粉絲蝦乾好夠,亦炸得剛剛好,唔係好油亦好香脆😋😋,蝦餅好彈牙,點埋個雞醬又有第二種好味🤗,雞翼脆,入面唔會乾哂😘最後既主角就係咖哩蝦,本來想要蟹可惜當日因爲入唔到靚蟹😕,不過賣相絕對唔差,上碟大概有六隻 加送三片蒜蓉包,食第一口既時候,百般滋味在心頭一樣,啲味道係咁爆發,咖哩味十足,蝦好大隻,肉好實,亦見廚師一份細心,每隻蝦都會去除左一小殼等蝦入味啲⭐️⭐️😋😋,配上蒜蓉包也好好味道。

入而既裝潢稱不上好豪華,但外面睇真係一個好舒適既餐廳。

小食拼盤包括左粉包,春卷,雞翼同蝦餅

到最得想食啲菜,加左個名為蝦頭膏高麗菜☺️聽個名已經想食,到來時亦無令人失望,菜既爽脆加上蒜蓉同蝦米既香,好味🙏🏻😍

食飽飽覺得好幸福,呢間餐廳食物,服務質素都係唔錯,會一定再encore既小店😍
2017-11-16 97 浏览
今日收工,想搵附近邊度有得食越南野,搵到呢間河內大娘,就即刻過左黎!好易搵!今日同朋友好肚餓,叫左好多野黎食!首先叫左兩杯野飲!啲椰汁係我最愛!好快就上左個墨魚餅,墨魚餅炸得超級香口,食完即刻開左個胃!之後叫左個蜆,好鮮甜,有陣陣既香茅味,夠哂越式,啲湯仲可以飲咖!令外到個乳豬,外皮好脆,估唔到越南餐廳竟然會有乳豬,水準仲要好高!最後叫左個焦糖燉蛋,啲焦糖好卜卜脆,配埋啲蛋食好Match!!!:)

今日同朋友好肚餓,叫左好多野黎食!

首先叫左兩杯野飲!啲椰汁係我最愛!

好快就上左個墨魚餅,墨魚餅炸得超級香口,食完即刻開左個胃!

2017-11-12 89 浏览
第一次黎依間位於尖東既越南餐廳食晚飯, 仔細望餐牌已經諗好耐, 因為有好多選擇, 樣樣都好好食咁, 最後揀左以下幾道皇牌必食 :前菜-燒大蝦柚子沙律柚子沙律係喜歡柚子既人必食的, 酸酸甜甜, 柚子十分新鮮, 更值得一提當然係沙律上面兩隻燒大蝦, 大蝦燒得剛剛好, 外殼十分香脆, 蝦身就保留到肉汁, 肉實十分爽口前菜-小食拼盤小食拼盤一上就知係必食冇叫錯, 雞翼炸得好香口, 蝦餅好彈牙, 外脆內軟, 春卷包得好足料, 咬入去口感層次特別豐富主菜-大娘皇牌火車頭/湯牛河別以為這是普通湯牛河, 其實入面有齊,生牛肉, 牛展, 牛丸 , 牛柏葉, 牛根, 份量足夠二人份有餘, 而且每樣材料都好入味, 一定要試

前菜-燒大蝦柚子沙律

前菜-小食拼盤

主菜-大娘皇牌火車頭/湯牛河

2017-10-12
2017-11-12 67 浏览
放工約左朋友, 所以選擇左係尖沙咀食飯, 我地就揀左依間尖東站一出就係既越南餐館, 餐館外圍同入面裝修都好有特色, 而且光線充足, 好岩一班朋友情侶食飯傾計, 餐館裡面雖不大, 但勝在坐得舒服 伙計好快招呼我地坐低, 再比餐牌我地, 全程好好招呼, 餐牌上菜式, 都係主打唔同越南小食/湯河/撈檬, 以尖東黎講, 依間越南野晚餐價錢黎講一D都唔貴, 十分抵食而我地就要左幾樣越南菜必食既, 包括小食拼盤($148), 蝦膏炒高麗菜 ($78), 燒大蝦柚子沙律 ($78), 皇牌火車頭(beef noodle $88)菜色黎講, 四樣都做得好好, 小食拼盤做到爽脆而唔油膩, 蝦膏炒高麗菜十分入味, 柚子沙律好開胃, 最後上既湯牛河用料好足, 飽足感同味道皆俱

2017-11-02
2017-11-11 129 浏览
先嚟個小食-牛油雞翼一上菜就聞到好香嘅牛油蒜蓉味道,雞翼炸得外脆內軟飲番杯野解下渴先叫左熱嘅龍眼蓮子,估唔到咁足料,大大粒龍眼蓮子,熱飲都好好飲,養顏滋補大娘蒸粉包粉包餡料有木耳絲、紅蘿蔔絲、肉碎等比較素嘅粉包但超級好味道蒜薑扇貝蝦膏抄高麗菜好彩唔會太鹹,最怕蝦膏嘅味道太濃烈、太鹹但呢個菜味道啱啱好鹽燒龍躉魚味鮮甜又嫩滑,配埋自家制嘅醬汁點魚肉更帶出魚鮮味道,醬汁suen Suen甜甜的最後嚟個生牛肉河,河粉爽口,牛肉唔會太肥膩餐廳佈置得好有越南嘅特色

牛油雞翼

先嚟個小食-牛油雞翼
一上菜就聞到好香嘅牛油蒜蓉味道,雞翼炸得外脆內軟

龍眼蓮子冰

飲番杯野解下渴先

大娘蒸粉包

粉包餡料有木耳絲、紅蘿蔔絲、肉碎等
比較素嘅粉包但超級好味道

蒜蓉蒸扇貝

蒜薑扇貝

蝦膏抄高麗菜

蝦膏抄高麗菜
好彩唔會太鹹,最怕蝦膏嘅味道太濃烈、太鹹
但呢個菜味道啱啱好
鹽燒烤龍躉

鹽燒龍躉

鹽燒龍躉

生牛肉河

最後嚟個生牛肉河,河粉爽口,牛肉唔會太肥膩

餐廳佈置得好有越南嘅特色