2022-06-20 631 浏览
行經尖沙咀,見到一間餐廳個名有“河內”兩個字,就入去試下佢有幾正宗試咗佢嘅生牛肉湯河,一上枱果下發現佢冇九層塔已經加咗分,因為至少都做到喺越南河內pho嘅賣相,湯底幾甜,冇乜味精,不過我覺得甜咗啲啲,而牛肉份量都多,同埋食材質素都幾好,所以呢間我會推薦如果有埋下午茶餐就更加perfect🤣

如果有埋下午茶餐就更加perfect🤣
生牛肉湯河
2022-06-18
生牛肉湯河
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🇻🇳 𝕥ꪖડ𝕥ꪗ ꪜⅈꫀ𝕥ꪀꪖꪑꫀડꫀ ᥴꪊ𝓲𝘴𝓲ꪀꫀ @ 🌟 河內大娘越南餐廳《👽食神大媽食越南菜》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Starter Combo HKD 149Grilled Pork Neck & Cucumber Salad HKD 79Madame Hanoi Assorted Pho HKD 89Lotus Seed and Longan Slush HKD 39Preserved Lemon Soda HKD 29.👽 大媽一路都有興趣想試下依家好多喺尖沙咀返工嘅朋友仔介紹嘅越南餐廳,話價錢好貼地、味道好地道、服務亦都好親切。終於今次經過,即刻要試下。.🦐 食越南耶嘢一定唔可以唔叫經典炸蝦餅,但係又好想食春卷。選擇困難症嘅大媽,每次都係用最直接最簡單嘅方法解決,就係叫拼盤啦 😆 呢份「大娘小食拼盤」一次過滿足晒四個願望,有齊:蒸粉包、炸春卷、炸雞翼、炸蝦餅。做得好出色,因為佢個皮完全唔會黏口,每一件都好大份足料!食完更加開胃!炸雞翼調味真係好正,好惹味呀!食越南野,呢個小食拼盤必點啦!👅.🥗 當然咁多炸嘢,一定要
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Starter Combo HKD 149
Preserved Lemon Soda HKD 29

Starter Combo

🥗 當然咁多炸嘢,一定要叫個青木瓜沙律清下味蕾啦!叫咗呢一份「燒豬頸肉青木瓜沙律」,真係會有辣味㗎,但係又有足夠嘅甜去中和。再加上燒到剛剛好嘅豬頸肉,爽呀!😋

🐂 黎到食越南野嘅專門店,就當然要食一碗火車頭啦!要試就當然試最好,由於試吓呢一款「大娘皇牌火車頭」!一上檯嚇一嚇,咁大碗嘅?!😱 呢個價錢,簡直超值!一試第一啖,湯底唔會好似某些同類餐廳淨係鹹到口渴,仲要有齊生牛肉、牛展、牛丸、牛柏葉、牛筋,好足料,堅值得推介 👍

Madame Hanoi Assorted Pho

🥤 一路享用咁好味嘅美食,再配埋老闆娘推薦話自家製嘅「蓮子龍眼冰」同「鹹檸梳打」。同惹味嘅美食非常配,無得彈呀!

Lotus Seed and Longan Slush & Preserved Lemon Soda

🤩 呢間越式餐廳位於尖沙咀,但係價錢就抵食大眾化,大家值得去試下呢 😋

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
📍 尖沙咀漆咸道南17-19號帝后廣場地下7-8號舖
📲 +(852)2493-3338
2022-01-28 415 浏览
叫咗香茅燒雞扒湯河,但嚟到變生炸雞扒(無醃),真係唔太好食,不過見到見隔離枱同openrice嘅相,其他食物好似都ok, 睇嚟係我唔好彩揀中個伏嘅🥲湯河味道唔錯,服務態度好好,所以po食評希望大家叫之前打個底先,都希望店家可以叫返佢做生炸雞扒(又或者整真香茅燒雞扒), 純粹係有落差所以覺得有d失望,但有機會下次可能會再去叫其他食物試下
香茅燒雞扒
2022-01-28 368 浏览
一間位於尖東越南河小店坐嘅話我就覺得普普通通因為始終都係一間小店內部嘅裝修環境同埋面積唔係咁大坐得真係唔係咁舒服啲座位凳同埋個面都好細河粉嘅份量夠大而當時亦有做一個特別優惠一個人消費夜晚食滿百五蚊就打個八折左右但係好可惜嗰晚我哋唔係咁肚餓所以嗌唔到咁多, 享受唔到個優惠加30蚊左右就有一個椰青正常常咁好fresh食物質素ok 冇話特別好或者特別差個撈檬嗰啲牛肉粒夠曬大件好好食下次再經過嘅話都會再試多次
一間位於尖東越南河小店

食物質素ok 冇話特別好或者特別差
個撈檬嗰啲牛肉粒夠曬大件好好食

下次再經過嘅話都會再試多次
2022-01-19 406 浏览
呢一間係我地好鐘意食既餐廳,亦係小編同男朋友慶祝拍拖5週年既餐廳👫❤️————————————燒牛肉🥩牛肉燒得岩岩好,咬落仲係好juicy😚完全唔會乾柴,而且調味仲要岩岩好👍🏻————————————香茅燒魚🐟(沙巴龍躉)呢條燒魚絕對係全晚重點✨,上菜果時店員會幫手將魚𠝹開🥰勁大條(完全係4人份量),勁juicy🤩而且一d都唔會腥,仲要勁滑😚😚————————————牛油雞翼🐣呢一個雞翼係小編食過最好食既牛油雞翼🤭,蒜香同牛油mix得岩岩好😎,真係香到不得了,雞翼仲要係大大隻果種,超滿足🤤————————————鮮茄蟹肉湯檬🦀🍅如果講得誇張d真係可以話蟹肉多過檬粉😂 加埋蕃茄湯底,超惹味😋,隻蝦仲要已經剝左殼,性價比之選👍🏻————————————越式滴漏咖啡☕️味道好濃郁,加埋係杯底既煉奶,係一個新既體驗,仲可以打埋卡😛————————————蓮子龍眼冰🍹小編超愛呢個,飲落唔會太甜,勁勁勁多料😍(店員Ps:焗龍眼 唔會熱氣)
燒牛肉🥩
燒牛肉

————————————
香茅燒魚🐟(沙巴龍躉)

牛油雞翼🐣
牛油雞翼

鮮茄蟹肉湯檬🦀🍅
鮮茄蟹肉湯檬

越式滴漏咖啡☕️
越式滴漏咖啡

蓮子龍眼冰🍹
小編超愛呢個,飲落唔會太甜,勁勁勁多料😍
(店員Ps:焗龍眼 唔會熱氣)
燒牛肉
牛油雞翼
鮮茄蟹肉湯檬
越式滴漏咖啡
香茅燒魚
前日仲凍凍地 落住大雨就衝咗入呢間看似唔太起眼嘅越南舖🤪點知service又好鬼好喎 入到去諗住要坐門口位 staff仲話門口大風呀 坐入啲啦💕就呢句我知無入錯門口!! 即使坐到最入又唔會忽視咗我地 平日dinner人唔太多 坐住慢慢食吹下水都無趕我地走🤭完全感受到小店嘅溫馨同誠意💕雖則啲小菜同飲料係平時食開嗰啲 但嗰微小嘅不同之處好反映到佢地唔隨波逐流嘅處理模式 有如以下飲品嘅蓮子同湯檬嘅蟹肉 都令人好欣賞🤤。。。🦔👉咖哩軟殼蟹配蒜蓉包有咖哩跟蒜蓉包呢個組合點可以唔叫😆太興奮了 咖哩煮得唔油 唔會好重椰奶味 又唔會太辣 係我嚮往嘅咖哩味😍入面啲軟殼蟹真係比足料!! 同frd子share 食極都仲有咁xd 沾咖哩啱啱好 半脆半軟 又食到蟹膏🦀如果咖哩配料有埋雜菜就perfect池😋同埋多啲蒜蓉包會再開心啲!得3條表示唔夠點盡佢啲精華咖哩黎食🥺不過呢度嘅蒜蓉包較特別 蒜味唔太重 我呢個重度蒜控就唯有專注係原汁原味嘅咖喱度🤪 。。。🦔👉香煎羊架見越南野sell羊肉就好想試下🤓呢個絕對有驚喜!完全無羶味 火喉剛剛好👍羊肉質感好soft又易咬 very juicy 肥肉又唔會太多 嫌食完有啲膩
👉咖哩軟殼蟹配蒜蓉包

👉香煎羊架

見越南野sell羊肉就好想試下🤓呢個絕對有驚喜!完全無羶味 火喉剛剛好👍羊肉質感好soft又易咬 very juicy 肥肉又唔會太多 嫌食完有啲膩?底下仲好有誠意咁預備咗幾條炒蘿蔔、洋蔥絲等
👉軟殼蟹米紙卷

軟殼蟹就好似大家見到咁突出咁有份量😆比較鍾意呢款煙韌得黎易咬嘅米紙卷🤤雖然唔係包到十分牢固 但材料處理得好好!小妹平時好驚食米卷係因為入面好多生蔬菜嘅質感同味道🙈但呢度生菜唔會太生 餡料勝在夠新鮮 又多粉絲 嚿蟹並排又唔會腍哂 整體咬落都好舒服👍
👉原味焗蠔

重蒜控實好鍾意呢款蠔🤭但有啲cover咗蠔嘅原味 蠔幾juicy的
👉鮮茄蟹肉湯檬

正野梗係要最後登場!鑑於我地叫得太多餸 好貼心咁幫我地後上💕食越式料理都食到西餐咁有儀式感點好意思🥴不過好彩只係叫咗一份粉share🤣估唔到佢成碗仲大過我塊面!一望個茄湯好吸引🍅味道鮮得黎唔假 一啖湯一啖檬粉咁食調味剛剛好!檬粉煮得幾有水準地軟硬適中 最抵係佢真係落足重料 蟹肉大大嚿 蟹絲仲食極都有😍欣賞佢蝦仔連頭上 但蝦身早已剝殼 啱哂我呢啲懶人食kekee 扎肉都唔hea架 質感唔錯又有肉香 全部都唔會有雪藏味!
👉越式熱咖啡奶

黎到食越南野點可以唔點番杯咖啡🤭夜晚都無有怕!越式咖啡好玩嘅地方就係可以望住佢滴滴滴 店員會自動自覺咁走埋黎收起上面嘅咖啡渣🤓然後教我地搞起底部嘅煉奶 少似拖肥嘅口感但唔會死甜 咖啡味醇厚得黎又唔會太濃太苦澀 好彩有試到👍
。。。🦔
👉蓮子龍眼冰(熱)

呢個做熱飲都唔會遜色過冰!店員仲好細心介紹啲蓮子係焗嘅唔係煲 蓮子芯又去埋 😉食落果然每粒蓮子由外到內都係又腍又甜😚唔會煮到硬邦邦 我呢個唔食開蓮子嘅都食多幾粒!重點係叫熱飲無冰之啲料仲要成半杯咁多😎夠哂誠意!
2021-12-20 147 浏览
前幾日同朋友喺尖東行完街,見到一間越南菜小店有位就決定入去試吓,點知都幾有驚喜!佢價錢唔算貴,但係質素幾好!前菜就叫左個燒大蝦柚子沙律🥗睇圖已經feel到佢足料,有兩隻碟咁大嘅大蝦,係略嫌有少少鹹,不過成個沙律都好豐富好好食。因為同朋友都係細食之人,所以決定嗌多個小食— 炸春卷,皮好薄好脆!料又夠多,仲配埋同春卷數量一樣嘅生菜 😂唔怕唔夠分我哋淨係嗌咗一個主食,就係佢嘅順化粉,佢有少少似豪華版車仔麵,有好多間牛筋腩,豬手同豬紅,仲有扎肉湯底仲有好香蝦膏味!唔似喇沙但又好惹味!唔想食咁多澱粉所以再嗌咗條魚,呢個係香茅燒魚,我想講呢個真係必叫,燒到個皮好脆但係啲肉仲係好嫩好滑,個汁有啲似平時明爐燒魚個酸辣汁 goodgood😋差啲漏咗講杯嘢飲😂😂 杯芒果沙冰真係用芒果榨出嚟!唔係嗰啲假芒果汁果,桂圓蓮子一睇就知佢比好多粒!總括嚟講所有嘢都好食又足料,應該係我下次去尖東行完街都會食既餐廳。

前菜就叫左個燒大蝦柚子沙律🥗

2021-12-16
2021-11-25 305 浏览
同朋友去staycation 前揀左呢間越南餐廳食個lunch先。🥢大娘皇牌火車頭材料同埋麵份量十足: 材料方面有牛肉,牛展, 牛筋,牛柏葉,牛丸,牛脷,扎肉,蘿蔔,芽菜。牛肉係熟牛,但唔會靭; 牛展好腍😋; 牛筋賣相唔討好🙈; 牛丸無特別,正常水平; 而因為本身唔食牛脷,所以俾左朋友; 扎肉口感唔彈牙,亦無咩味🤦‍♂️; 蘿蔔甜,無筋但偏硬,再淋d 就好勒;至於個麵就淥到岩岩好,唔會一夾就斷,爽口。雖然份量十足,個麵又okay,但可惜,最重要既湯底,一d 都唔正宗,好淡。☕冰滴咖啡咖啡滴漏完畢,侍應會主動過黎加冰,同杯底既煉奶一齊攪勻,咖啡口感滑溜,但香味唔夠突出,稍為有啲失色。
🥢大娘皇牌火車頭
材料同埋麵份量十足:
至於個麵就淥到岩岩好,唔會一夾就斷,爽口。

☕冰滴咖啡

2021-11-17 273 浏览
近尖東位置有一間不太起眼的越南餐廳,今日相約朋友在尖沙嘴用餐,見到評價都不差就來試試。內進後餐廳座位很少,又差不多坐滿,幸好有預先訂座。經網上訂位每人消費夠$150可享8折,所以除了主食,我們再加了小食分享。脆皮蝦卷撈檬($69),不是大的一碗。脆皮蝦卷有兩條,每條都被切成四小塊,但其實外貌跟我想像的有出入,以為是比較厚身的蝦卷,卻是扁平的。由於厚度很薄,咬起來很沒口感,更不要說食不食到蝦味了。碗裡的生菜絲都幾多,整碗撈檬感覺就是食了淨撈檬配少少脆脆的口感,不太感受到蝦卷的存在。大娘烤蝦米紙卷($69)只有4件的價錢比較進取,跟集團形式的餐廳價錢不相伯仲。那味道上呢?米紙卷皮薄而整件都幾厚,要分開食兩、三啖,但一咬開就散開,裡面絕大部份都是粉絲,說裡面有烤蝦,我需要找一找才找到少少蝦肉,難以食得出,所以這個米紙卷基本上是食到粉絲和一些蔬菜,索價$70還要加一服務費未免太高了吧。手打蝦餅撈檬($79),蝦餅有些厚度,質感彈牙有一些蝦味,總好過蝦卷。最後我們點了一客大娘秘製牛油雞中翼($49)。四隻雞翼都幾大隻,剛剛炸起熱辣辣,外皮十分香脆,有些牛油味;喜歡她們放上不少生蒜,味濃帶辣,喜歡

最後我們點了一客大娘秘製牛油雞中翼($49)。四隻雞翼都幾大隻,剛剛炸起熱辣辣,外皮十分香脆,有些牛油味;喜歡她們放上不少生蒜,味濃帶辣,喜歡食蒜的你要試試。

整個晚餐,我覺得牛油雞翼的表現比其他菜式出色,其他菜式來說以這個定價則很有進步空間。餐廳位置附近好像沒有甚麼越南菜的選擇,在附近想食越南菜,要求不太高的話都可以來試試,亦建議餐廳研究改善一下菜式的設計和質素。
用餐时段
2021-10-01 304 浏览
無意中入左呢間野食,入到去有越南既裝修,見到埋餐牌諗起之前去河內既食物。😊 香茅豬扒撈檬:個麵好好食,有米味,加埋個酸汁,酸酸甜甜好開胃,面豬扒好大塊,脆脆地,有肉汁,好好味😋豬頸肉撈檬:豬頸肉燒得岩岩好,咬落食到一絲絲,好香!😋香茅蜆肉:好大鍋,蜆肉舊肉好大,好新鮮好甜,個湯好濃,好好飲,食到唔停得口。鮮蝦米紙卷:米紙唔同平時食既,厚皮既,好大隻假,好甜好爽,加埋入面粉絲再點埋甜酸汁,正!墨魚餅:食到自家打出來,好好味又彈牙,唔錯👍🏻越南椰青:同泰國一樣甜,味道各唔同好飲。鹹金桔七喜:味道唔錯,細杯好多😬總結:價錢比想像中貴

豬頸肉撈檬:豬頸肉燒得岩岩好,咬落食到一絲絲,好香!😋

墨魚餅:食到自家打出來,好好味又彈牙,唔錯👍🏻

越南椰青:同泰國一樣甜,味道各唔同好飲。

鹹金桔七喜:味道唔錯,細杯好多😬

總結:價錢比想像中貴
2021-09-25
用餐时段
  • 香茅煮大蜆
2021-09-08 193 浏览
Takes forever to serve and the side dish is overpriced. Don’t think I’ll visit again ever. Terrible lunch experience.
2021-08-21 216 浏览
今日嚟到呢間河內大娘餐廳,主打食越南嘢。嗌咗個生牛肉湯河,佢啲牛係用安格斯牛肉再配埋個湯底,食得出佢嘅湯底係有心機煲出嚟,整體都唔錯。可惜嘅係佢嘅侍應就欠缺禮貌啦,埋單就咁拎張單扔係枱面,然之後繼續返去食自己嘢,雖則得我一枱客,但既然你打開門口做生意收人加一服務費,就比啲禮貌啦。
想嗌青芒果沙律,嗌完話冇再嗌豬頸肉青木瓜沙律,都冇🥲🥲🥲不過個服務員態度係幾好既!不過又不過 之後要兩杯水飲,店員俾兩杯滾水,成個蒸汽火車咁不停出煙… 攤好耐 都仲熱到飲唔落……😓😓😓😓真係有啲無奈.. • 火車頭多配料,湯幾濃~但唔係熬煮嗰種。。不過不失啦~!· 三色冰椰汁很濃稠,配料好多!但配料和冰多,讓主角椰汁相對變得好少….😢· 鮮蝦米紙卷和我朋友一致認為他的魚露醬汁調得不好吃… 😔整體都係失望,冇下次呢個都係我第一間的劣評….
想嗌青芒果沙律,嗌完話冇
再嗌豬頸肉青木瓜沙律,都冇🥲🥲🥲

不過個服務員態度係幾好既!

• 火車頭
多配料,湯幾濃~但唔係熬煮嗰種。。不過不失啦~!

· 三色冰

· 鮮蝦米紙卷
和我朋友一致認為他的魚露醬汁調得不好吃… 😔

整體都係失望,冇下次
呢個都係我第一間的劣評….

2021-06-24 157 浏览
1. 餸未到就來白飯,攤到凍晒2. 污糟,店員攞完現金又去取餸菜給人客3. 廚師無戴口罩4. 味道真係無碟好食,咖哩軟殼蟹啲咖哩好稀,無咖哩味。蒜蓉包唔脆又無蒜蓉香,衰過啲連所店麵包。5. 環境較迫6. 打翻飲料,弄髒杯子仍然繼續送予客人
1. 餸未到就來白飯,攤到凍晒
2. 污糟,店員攞完現金又去取餸菜給人客
3. 廚師無戴口罩
5. 環境較迫
6. 打翻飲料,弄髒杯子仍然繼續送予客人
2021-06-24
2021-06-11 191 浏览
朋友話好多年前試過呢間越南菜🤠因為平時出街食飯好少試越式野難得有一間推介 所以想來試吓入到去座位唔算多所以記得要網上訂位先🙌🏻成間餐廳都好小店feel姐姐服務態度都好好晚餐最低人均消費$120 OpenRice訂座再有八折大家記得要用呢個優惠😈我哋每人叫咗一個湯粉再加兩個小食個賣相都非常好好足料同埋真係覺得佢係用心製作😻而唔係Hea比一啲類似越南菜嘅菜式你芒果沙冰 火車頭河粉 招牌嘢 好多料蕃茄蟹肉湯檬啲蝦好新鮮爽口芒果大蝦🍤米紙卷 好大條墨魚餅 一啲都唔熱氣
朋友話好多年前試過呢間越南菜🤠
因為平時出街食飯好少試越式野