Famous for their Peking Duck, you have to book well in advance to dine at Shatin 18. A restaurant with squishy sofas that sank a bit too low for my liking, the restaurant is dotted with cooking stations throughout so wherever you sit, you have a glimpse of the well run kitchen and chefs preparing food.We had the Peking duck of course, which needs to be pre-ordered 24 hours in advance. Peking Duck three ways is definitely the way to go here. The three of us shared half a duck HKD$388 (AUD$50),

We had the Peking duck of course, which needs to be pre-ordered 24 hours in advance. Peking Duck three ways is definitely the way to go here. The three of us shared half a duck HKD$388 (AUD$50), which is made into three courses: traditional Peking Duck wraps, sang choy Bao (lettuce cup wraps) with minced duck and duck soup.

Although we ordered half a duck, a whole duck was presented to us for carving. We secretly wondered what happens to the other half of the duck. If you think that you would get huge chunks of skin, fat and meat in your Peking duck, you are wrong. Normally in HK, the chef expertly carved the skin of the duck only, and that’s used for the Peking duck wrap. That being said, this time it’s a bit different. We got to taste Peking Duck in an even more Traditional way.
First, the chef carved out the skin. You were asked to have this with a little bit of sugar, so it has a crispy and melt in your mouth kind of flavour. While I don’t mind this way of eating it, I find it a bit too sweet for my liking.

The next way to eat Peking duck according to the waitress is to have the breast (no skin), and add a bit of soy bean sauce and wrap it up. When I looked at the menu much later it did say have it with the normal condiments like cucumber and leek. I love the warm thin wraps but found the duck breast a bit too dry- it might be better if I added the condiments I think. Nonetheless the meat is quite tender and very lean, which is probably the healthier option.

The best way was duck thighs with the skin and meat with cucumber, leek, soy bean sauce and a hint of garlic paste. Yum! I think i liked it better because the cucumbers etc really freshen up the dish and adds complexity to the flavours. Only let down of this dish is that the duck is really REALLY lean- a teeny bit of fat would have been great.

There are also two other duck dishes, please check out my blog for further information
Other than Peking Duck, we also order some Wok-fried choy sum, garlic, crispy pork fat HKD$118 (AUD$16). Ohhhh yeah you heard right sista- crispy pork fat! My healthy self hate to admit it, but porky fat makes EVERYTHING taste better, although I stopped myself from actually eating the chunks of crispy pork fat itself.
I couldn’t help but order the braised beef noodles HKD$95 (AUD$12) when I heard the distinct slapping of hand pulled noodles in the distant kitchen. The noodle soup also comes with 3 types of chilli sauce- talk about decadent! There’s an XO chilli sauce, black bean chilli sauce and I think a plain chilli oil to dump into your chilli noodles to your heart’s desire! The noodles were yummy and the braised beef was very tender, although would I say it’s better than the good ones I have on the streets? Probably not.

For more dishes on Sahtin 18 please visit the original blog post
2012-06-24
  • Peking Duck
2012-06-21 111 浏览
其實日前才一家人吃過飯慶祝, 心知爸爸對吃不太講究, 又不喜歡到處走, 只有趁著特別日子拉他出來, 過一個寫意自在的下午, 並且重溫美味的烤鴨。 由於太晚才訂, 要待二時才有位, 也好的, 人流開始減少, 吃得也輕鬆一點。 事前還擔心天氣不佳, 乘車的時侯也下著傾盆大雨, 幸好到達時又陽光普照, 無形間有一絲快意。一進來就被開放式的甜品廚房所吸引, 叫人忍不住停下腳步, 慢慢欣賞一下才入座呢! 檯與檯之間不會太貼近, 無須被迫聽到鄰座的對話, 絲豪不感侷促。 上次來安排到近廚房的窗邊位, 私密度甚高, 這次就坐入門口左面的圓檯, 望出去雖只是街景, 但一片遼闊且種滿綠色植物, 身心都感到舒暢無比。 空間感十足, 裝修雅緻高檔, 予人豪華之感但絕不是庸俗的奢華, 這樣的環境舒適得很, 只見各人都一副悠閒自得的模樣。爸爸偏好中菜, 而且口味較為傳統, 對很多食材或者醬汁都接受不來, 所以事前已問酒店拿餐牌做好準備, 先定好菜式。 不想因主菜吃得過飽而錯過精彩的甜品, 還是不要太眼闊肚窄好了香脆三鮮鍋貼($98): 對香口食物好像戒不了口, 加上看過食評, 被那漂亮的綱紋脆底所迷倒。 賣相別

香脆三鮮鍋貼($98): 對香口食物好像戒不了口, 加上看過食評, 被那漂亮的綱紋脆底所迷倒。 賣相別出心栽, 以底層置面示人, 我也不客氣地用手折一小塊放進口中, 脆卜卜又夠鬆, 不會和餃分離。外在美無疑是滿分
, 只是味道未如預期般好。 餃皮頗乾硬, , 一點也不鬆軟, 內餡滿有菜肉甜香, 蝦肉則帶鮮, 有少許的爆汁情況。 不過餡料怎樣出色, 都不能忽視最基本的皮, 未免令人失望而回, 猶幸其後的食物再予我信心。

自於前年的聖誕節嚐過招牌北京烤鴨外, 一直念念不忘, 已預早訂好半隻三食($388), 較之前貴數十元, 物價愈來愈高啦! 除基本的一食外, 見多加一百元即可試勻三食, 十分划算。
鍋貼未吃完, 半只鴨已出場了, 奈何檯實在不夠大, 每次上菜時總要左右相就, 有點不方便。遠處已傳來陣陣燒烤的味道, 由師傳即時片出皮和鴨, 新鮮熱辣, 引人食慾。
依足建議食法, 先嚐片胸皮, 每片不論大小或是厚薄都夠均勻, 呈金黃色, 果真考功夫。 簡單沾上白砂糖, 就成了一道人間極品。 別以為會一口油只得漏的感覺, 實情是先脆後酥, 那塊皮入口後慢慢轉化為溶液, 繼而流入喉嚨裡, 口腔盲斥著油羶香, 大家邊吃邊叫好呢!
急不及待又要再嚐另一食法, 薄餅皮約有十多塊, 薄得透出光似的, 每片之間很易便撕得開, 而且韌度高, 不怕會扯破。 放上青瓜、京葱、甜麵醬和鴨胸肉再卷起, 同時間感受到不同口感, 集爽、軟、嫩、煙韌於一身, 不豐富才怪呢! 胸肉保持軟腍有嚼感, 滲出鴨獨有的香氣, 更貼心是青瓜只選最嫩最細緻的部份, 硬皮已去光。
鴨胸部份已吃過, 就輪到腿肉了。 肉連皮排放整齊, 肉質較細嫩、 柔滑一點, 食法與剛才的大同小異, 只是從中再加入蒜泥, 多種辛辣感, 能將味道提升到更高層次。
二食的生菜片鴨崧看來非常惹味, 看似簡單平凡但要好吃也有學問的。 鴨肉餡炒得乾身入味, 很香口, 巧妙地加入大豆芽, 增加爽脆之感。
生菜也不是隨意挑出幾片, 每片都鮮甜且大小相近, 剛成一個窩形, 包上餡料後也不易散開。
最後一食是將鴨骨熬成湯, 成了紹菜豆腐鴨骨湯。 湯呈奶白色, 清甜滋潤, 當中還加入腐竹, 更多陣豆香, 完全嚐出由材料誘發的甜味。
爸爸最愛吃魚, 點原籠蒜蒸龍躉頭腩($198)肯定沒錯了。 一打開籠蓋, 一陣蒜香侯飄送過來, 平時沒太多機會吃龍躉, 肉質結實不粗鞋, 連皮也是滑溜柔韌, 充滿膠質, 輕易便退出所有骨頭。 難得蒜蓉味香濃卻未有蓋過魚的鮮香, 從來蒸魚的汁都是精華所在, 這刻真有股衝動點上一碗白飯拌光所有汁。 見他吃得眉開眼笑, 心也甜了。

主菜未完成時已到了截單時間, 又要快手點上甜品。 當中一半是傳統口味, 其餘的則是中西融合之作, 會發現不少驚喜, 如糖水、涼果也可以用來製作雪糕,, 真放肆將所有味道各來一客, 當然, 也只能空想而已。
五粮液朱古力雪糕($38)同樣是新意之作, 因自己不好酒, 事前真擔心酒味會否過濃, 但反正只一球, 不對胃口都不用吃太多的。 入口先嚐到醇厚的酒香, 但不會過份以致產生苦澀., 其後慢慢感受到微甘的朱古力味, 真夠意思。
雪糕內沒太多的空氣存著, 每口都是細滑順喉。 那支芝麻卷不只裝飾之用, 如薄脆片般鬆身可口, 又成另一亮點。 真佩服大廚天馬行空的想頭, 看似古怪突兀, 卻又易於接受得來, 。
焗番薯西米布甸($60)賣相一般, 明顯沒有經過太多修飾或刻意要做成平滑, 感覺樸實, 與台式的焗甜薯有幾分相似。 中間心仍熱得冒出煙, 布甸未算太綿滑, 但奶皇味蠻出的, 焗過後的薯蓉極香, 入口粉糯無筋,
很是香甜。 朋友真沒介紹錯, 是道不容錯過的甜點。
腐乳芝士蛋糕($58): 初時看到這個配搭真的嘩了一聲, 但想到腐乳本身就是中式的芝士, 同樣經過發酵而成, 又有興趣一試。 賣相真夠趣緻, 四粒小方塊交疊在一起, 面頭的杞子更加矚目, 想刻意營造出腐乳的形態。 焗實的芝士蛋糕口感自當扎實, 綿密鬆軟
, 不會過份黏口, 芝士味相當濃郁, 隱約嚐出發酵過而留有的酒香, 兩者的味道交織在一起, 單吃起來咸味出眾, 亦可沾些透明色的糖漿, 咸香交錯, 齒頰留香,
深深令人著迷。
紅棗軟蛋糕伴茉莉雪糕($60)要等上近廿多分鐘, 吃過其餘三款後才上檯。 面頭形成一層薄身的脆皮, 焦香四溢。原以為是混有棗蓉的牛油蛋糕, 怎料質感竟如梳乎厘一樣, 軟滑得來又有點像醬一樣, 甜度得宜, 棗香怡人。
喜見伴碟的雪糕是花味來的, 茉莉香自然清新, 太濃的話未免過於濃俗, 與奶味比例恰到好處, 幼滑不覺冰感, 伴著蛋糕同吃, 一冰一熱, 滋味無限。

爸爸本身對甜品沒多大興趣, 但這次見他竟然主動添吃, 有點匪夷所思呢! 說到底是因為味道真值得一讚。

各方面的配套真令人滿意, 唯對個別的服務有一點意見。 有位男侍者不是說他不禮貌, 但總覺得態度有點傲慢, 未夠上心落力, 是個小小的瑕疵。 這天吃過這麼多甜, 更重要的是與家人共度美好的時光, 幸福窩心的感覺滿瀉了。
2012-06-17
  • 烤鴨三食、蒜蒸龍躉頭腩、紅棗蛋糕、焗番薯西米布甸
2012-04-03 166 浏览
那天要返中大工作,因一直想試試沙田18,平日也不會有機會走到老遠入新界,便一個人來吃午飯了。一個人很難點菜吧,不甘心就隨便點個炒粉麵,叫菜的話大概吃不下吧。正煩惱之際,經理走了過來給我介紹建議,未等我開口,他已醒目地說可以叫半份或四分之一份的菜,那我便可以多試一些菜色。妙得很。於是在他的recommendation下,我點了1/4份(即兩塊)厚街臘味煎魚餅,以及籠仔糯米蒸腩排,加了個白飯,剛好。魚餅煎得脆,味鮮而甜,還有臘肉增加香味與口感,是樸實又精繳的一道菜。糯米蒸腩排好惹味,不過以糯米來用飯吃,點菜是失策了…持中大信用卡有折,大概等於免加一。儘管有點遠,這地方還是值得湊湊人腳再來,試試填鴨和各式甜點也好

厚街臘味煎魚餅

糯米蒸腩排好惹味,不過以糯米來用飯吃,點菜是失策了…

持中大信用卡有折,大概等於免加一。

2012-03-09
厚街臘味煎魚餅
  • 籠仔糯米蒸腩排
2012-03-23 61 浏览
講咗好耐嚟食...........終於可以喺mar 04, 12............4人嚟lunch..................叫咗 :1) 前菜 (包咗)-有脆花生同醃蘿蔔片-友人們很喜歡個醃蘿蔔片,很脆口- 不過我就略嫌佢甜咗d2) 北京烤填鴨3食 - 1/2隻 (hk$368)i) 片胸皮,胸肉,腿肉-訂位時留咗1/2隻-共有3款切法-先上淨皮-侍應很清楚的教我哋皮呢part蘸砂糖,不用包薄餅-入口暖熱,脆,皮下嘅油份唔喺1舊舊,而喺好似咬穿咗膠囊咁,溶掉在你口中-而淨胸肉,侍應教就要連薄餅,大蒜,青瓜條同黃麵醬,包埋嚟食-也不錯,之後都有淨食胸肉,鴨味不重-這個位置我最鍾意-有油份又有肉平衡番-今次侍應教我哋要+埋蒜蓉1齊食-我有自知之明,所以只+1點蒜蓉,生蒜嘅霸氣的確強,幸好份量少少哋,那股辛辣味剛好-把整體味道提升不少-好味呀-每次食片皮鴨,薄餅永遠都唔喺ii) 生菜片鴨崧-鴨肉碎,大豆芽,炒得幾惹味-生菜很新鮮,很脆-生菜包嘅片數要大手大手"匹"d鴨崧先可以用晒成碟-味道豐富,又有爽脆嘅口感,好味iii) 紹菜豆腐鴨骨湯-第1次3食填鴨-這個湯嘅鴨禽味反而幾

1) 前菜 (包咗)
-有脆花生同醃蘿蔔片
-友人們很喜歡個醃蘿蔔片,很脆口
- 不過我就略嫌佢甜咗d

2) 北京烤填鴨3食 - 1/2隻 (hk$368)
i) 片胸皮,胸肉,腿肉
-訂位時留咗1/2隻
-共有3款切法

-先上淨皮
-侍應很清楚的教我哋皮呢part蘸砂糖,不用包薄餅
-也不錯,之後都有淨食胸肉,鴨味不重
-這個位置我最鍾意
-有油份又有肉平衡番
-今次侍應教我哋要+埋蒜蓉1齊食
-把整體味道提升不少
-好味呀
-每次食片皮鴨,薄餅永遠都唔喺

ii) 生菜片鴨崧
-鴨肉碎,大豆芽,炒得幾惹味
-生菜很新鮮,很脆
-生菜包嘅片數要大手大手"匹"d鴨崧先可以用晒成碟
-味道豐富,又有爽脆嘅口感,好味
iii) 紹菜豆腐鴨骨湯
-第1次3食填鴨
-這個湯嘅鴨禽味反而幾明顯喎,不至於過份
-有菜有豆腐,令到個湯增添番d清甜味
3) 木耳鮮菇餃 (hk$45)
-剛好每人1隻
-個皮嘅腍硬度很好,裡面嘅餡調味不重手,夾番木耳同鮮菇嘅清素
4) 薑粒生炒牛飯 (hk$135)
-呢個都幾大碟頭,喺呢度已好抵食了
-飯炒得粒粒分明,雖然薑味唔多覺,也是合格的1碟炒飯
5) 蛋黃麻茸包 (hk$45)
-這個麻茸包同平時食到的不同
-首先麻茸嘅顏色並非平時嘅奶白色
-第2喺個質感,呢個有點流沙包feel,帶點點流動
-3,就喺個蛋黃份量太少,我恐嚇連1/8都無
-但如撇除唔好理佢個名嘅稱職度,這甜包味道其實不賴的,包又夠熱,皮又夠軟熟

6) 花彫話梅雪芭 (hk$38)
-開始1個好有創意嘅中西fusion甜品
-這個花彫酒味很重,食落都feel到高酒精,幸好有話梅嘅酸甜味拉倒番少少
-伴著的芝麻脆脆好脆薄,甜美,好得呀~~~~
7) 茉莉花茶雪糕 (hk$38)
-茉莉花味溫和,奶味好似出的
8) 5粮液朱古力雪糕 (hk$38)
-這個5粮液酒味都相當重,啱晒酒鬼
9) 涼果冬茸卷 (hk$50)
-我們很有嘗新嘅精神
-個樣子都幾西式喎
-個皮薄,質地有點似蛋散的鬆
-裡面個stuff嘅質感有點似腍版嘅香蕉糕
-而味道就甜甜地,幸好無涼果味啫~~~~
10) 茶$$$$ x 4 (@hk$18)

题外话/补充资料: * 這裡很有澳門hyatt內滿堂彩嘅影子...........從menu,水杯,open kitchen的layout等..............果然同1集團手筆 * 今餐好特別............侍應帶我哋去咗隔離嘅tin tin bar食,並非喺沙田18的範圍度食 * 用恒生白金咭埋單..............所以有9折............唔該晒友人~~~事後友人嘅友人話佢哋嘅腐乳芝士餅都好好食.............ai.............錯過咗添~~~~ * 我部相機又"神神"哋...........求神拜佛佢頂住先............我plan咗年底先買新機架............今次多謝友人借部canon dc比我影住先.............呢輯相令我好掛住以前canon機的日子............d相真喺比宜家嘅pan仔影出嚟靚d, sharp d同細緻d~~~~~
2012-03-04
2012-02-29 472 浏览
香港沙田凱悅酒店是香港中文大學教學酒店, 開業至今只短短一年, 其中菜廳「沙田18」已薄有名氣, 想必有其獨特之處, 於是決定一試. 定座時就被問及要不要預訂北京填鴨, 我們只有三人, 心目中嘅填鴨夠成圍檯食, 但電話那邊說可以訂半隻三食, 都好~試下喇.餐廳設計採用開放式廚房, 落地玻璃, 增強光線和空間感, 裝修中西交錯, 破有格調. 一食: 鴨皮師傅先片淨皮, “酥脆”的鴨皮蘸上白糖,入口即化.再片淨鴨胸肉, 用熱騰騰嘅薄餅抹上甜麵醬, 放上蔥條、青瓜條, 卷上幾片肥而不膩的鴨肉, 回味無窮.再來一碟連皮嘅鴨髀肉, 蘸著蒜泥、甜麵醬單吃, 風味獨特. 二食: 鴨湯清甜而不膩, 配料有滑豆腐粒, 清一清味蕾, 再吃下一道菜.三食: 鴨鬆生菜包鴨鬆以碎切大豆芽菜同炒, 好有獲氣, 好香口, 用新鮮爽脆嘅生菜包著吃, 好正! 食完烤鴨, 再來一客北京豬肉餃子, 配「沙田18」特制嘅三款XO 醬, 真係有辣有唔辣, 適隨專便.此店食物和招乎都在水準之上, 特別是那填鴨更是不能錯過, 跟享負盛名的「北京大董烤鸭店」不遑多讓.

一食: 鴨皮
師傅先片淨皮, “酥脆”的鴨皮蘸上白糖,入口即化.
再來一碟連皮嘅鴨髀肉, 蘸著蒜泥、甜麵醬單吃, 風味獨特.

開放式廚房
北京豬肉餃子, 配「沙田18」特制嘅三款XO 醬
填鴨
  • 填鴨三食
2012-01-22 86 浏览
在openrice 的沙田區排名磅,排第一是賣急凍肉丸的跨國企業 。其實沙田區除左可以食肉丸,大學站旁的Hyatt Hotel,有一間幾得的中茶廳,沙田18。我首推他們的北京填鴨。師傳會分三次切,首先係"浄皮",只配以白糖,成片入口即溶,有驚喜。之後的第二,三切為"皮連肉"及"浄肉",一般食法,都是夾包及醬,肉質嫰滑,有鴨鮮味。鴨鬆,鴨湯都是一般的做法,建議略過。可以留肚食其他菜式。可以留意一下他們的xo醬,有三種辣道,咸香,用來配炒飯,炒麵,好夾。

鴨鬆,鴨湯都是一般的做法,建議略過。可以留肚食其他菜式。

2011-11-25
2011-12-17 80 浏览
前一陣太忙,還是前兩天路過一家新近開張的烤鴨店才回想起這裡。當天午餐有三好:好地方、好介紹、好朋友。好地方:朋友明明訂了沙田18,臨場夥計卻指引我們到同樓層另一邊的Tin Tin Bar.原來逢週末沙田18人多時候,就借用Tin Tin Bar,Tin Tin Bar本來就是飲酒之地,黃昏才營業,地方反正有空,不用才是浪費。時間尚早,外面陽光耀眼,Tin Tin Bar卻清靜而陰涼,說不定比沙田18本店更舒服。好介紹:以往吃烤鴨,不論是哪個部位,不理三七二十一,永遠是把鴨沾了醬,用荷葉餅一裹,就往嘴裏送。今次烤鴨分三碟奉上,鴨皮、鴨胸肉、鴨腿肉,夥計特別耐心介紹:鴨皮,不用包,不用醬,原原本本的食,果然突顯其香脆鬆化。鴨胸肉,按平常食法,沾一點醬,以荷葉餅包裹而食即可。至於鴨腿肉,略帶油脂,沾蒜味醬汁食用最佳。餐後甜品,夥計推介了五糧液冰淇淋,五糧液濃冽的香味,不宜配搭一般奶味過重的雪糕,這裏選用朱古力味,正好。好朋友:同座固然都是多年好友,而其中任職脊醫的H在席間時而表演kinesiology技法,時而講授健康心得(例如蹺腳而坐有損腰骨)。一頓飯時間,總是熱熱鬧鬧永無冷場。美中不足,
當天午餐有三好:
好地方、好介紹、好朋友。

好地方:

好介紹:
鴨皮,不用包,不用醬,原原本本的食,果然突顯其香脆鬆化。
鴨胸肉,按平常食法,沾一點醬,以荷葉餅包裹而食即可。
至於鴨腿肉,略帶油脂,沾蒜味醬汁食用最佳。
鴨分三碟,這是其一,鴨腿(及附近)的部位。
香脆三鮮鍋貼,送上時故意上下倒置,奇特而有趣。
乾蔥鮮竹芥菜,乾蔥香,質感與鮮竹對比明顯,特色。桌面燈光與幽暗環境又是另一對比、特色。
五糧液朱古力雪糕,在下以為更勝西方的Rum Raisin口味。
好朋友:
美中不足,食物價錢稍高,當然明白,說到底都是酒店嘛。
論價錢,當然不算便宜,1.5隻鴨已花了接近HKD 900。
2011-09-17
鴨分三碟,這是其一,鴨腿(及附近)的部位。
香脆三鮮鍋貼,送上時故意上下倒置,奇特而有趣。
2011-12-06 50 浏览
幾乎每日路經 OpenRice, 但本人實在太懶打字所以未曾留下仕何食評. 幸而老闆在普天同慶的聖誕節前放假, 大家手頭上都沒有什麼可做, 我就能閒著寫食評, 呵呵!!!Hubby 不想在市區用餐, 所以就駕車來到這裡 我們先到buffet問價錢, $468...wah!! 雖然未食, 但估值有點兒over price吧; 不過buffet都冇位, 我們惟有去Sha Tin 18看看. hehe 好彩有位, 旁邊就是Peking duck 廚房了lol. 是日大部分客人前來family day, 我們就拍拖 1. "奄"蘿蔔 (3.5 / 5)2. 北京填鴨 (一食) - 鴨皮好脆 (4 / 5)3. 燒乳鴒 - 普通貨式 (3 / 5)4. 豬肉水餃 - 賣相似雲吞 (3 / 5)5. 刀削麵 - 有d 似羅宋湯的味道 (3.5 / 5)6. 北京填鴨 (二食, 炒鴨鬆) - 普通貨式 (3 / 5)$700 (after 10% off)

Hubby 不想在市區用餐, 所以就駕車來到這裡

1. "奄"蘿蔔 (3.5 / 5)
2. 北京填鴨 (一食) - 鴨皮好脆 (4 / 5)
3. 燒乳鴒 - 普通貨式 (3 / 5)
4. 豬肉水餃 - 賣相似雲吞 (3 / 5)
5. 刀削麵 - 有d 似羅宋湯的味道 (3.5 / 5)

$700 (after 10% off)

题外话/补充资料: 醒目經理結賬前先問有冇SCB or HS platium card, 幸得hubby剛巧有帶馬會張credit card, 有9折 hoho 想遠離市區又要decent, 不妨一試
2011-12-04
2011-11-11 52 浏览
很少聽到大學有教學酒店, 香港就有兩個. 繼Poly Hotel Icon後, 有機會來到CU 的大學站Hyatt.有朋友成日帶家人嚟呢度食, 我話又唔方便又貴, 最怕家人吃不飽. 今日因有舊朋友來港, 居然有人請嚟呢度寫lunch, 有得試好開心!中午時間來, 平常的日子居然8-9成滿, 意想不到, 很多食客都是說普通話的。環境蠻優雅, 但窗口望著對面近中大工程爛地, 浪費了美景。呷過香濃的茶, 朋友點了午市套餐, 等了不久便上菜前菜是用雲耳冷盘小碟, 頗有風味的, 配著香脆准鹽花生, 胃口大開!再來一個湯, 但是湯味有點怪, 是整餐最失敗之作。又燒--- 雖然平時常吃, 但怎知這裏水準上佳, 一試難忘, 可能是整頓飯代表作之一還有砂鍋雞煲、小炒、炒面, 點心如蝦蛟、包點. 坦白說, 點心水準可以, 但不算突出.另一個驚喜是甜品, 我們有4-5個人, 可以從餐牌點不同款式的中西甜品. 除了cheese cake因我們很飽不敢點外, 其他都要了, 有楊枝甘露, 蘋果tart, chocolate mousse 等等, 是錦上添花老友娓娓道來幾年來的經歷, 掛住聽和笑, 來不及拍照及慢慢

環境蠻優雅, 但窗口望著對面近中大工程爛地, 浪費了美景。

呷過香濃的茶, 朋友點了午市套餐, 等了不久便上菜
午市套餐特色前菜

再來一個湯, 但是湯味有點怪, 是整餐最失敗之作。

老友娓娓道來幾年來的經歷, 掛住聽和笑, 來不及拍照及慢慢記錄這些味道, 有點可惜.

希望有機再來慢慢歎茶, 吃個午餐. 雖然寫著是「商務」,但我感到的是久違的優閑
午市套餐特色前菜
2011-10-19 49 浏览
聽人說沙田18的片皮鴨很好食,想試很久了,這日藉爸爸生日的名義來試,只能夠用不過不失四字來形容這日遇正八號風球,不用上班,本來訂了七時半的枱,立刻打電話去改六點半,聽電話的小姐說沒有問題;到十時多,餐廳打來confirm booking,我說是會來的,還問她除片皮鴨外有沒有其它餸菜需要預訂,她說其它菜式即場點就可以了;到下午一時多,又有人打來confirm booking,有點火了,問她:我今早已經跟你們confirm 了兩次,怎麼還打來,侍應不徐不疾地答:因為今日打風,我們擔心客人改變主意,所以才問清楚;我狠狠的答:就算現在改掛十號風球我也會來,請放心!!!終於到了傍晚,我們準時六點半去到,先點菜,問侍應:龍蝦是那兒進口的?侍應說要check 一下,之後回來說:對不起,今天沒有龍蝦;再問:那有蟹嗎?侍應答:只有花蟹;我問:怎麼甚麼也沒有?侍應答:對不起,因為打風,沒有來貨,所以很多海鮮也缺貨,唉.....終於明白為甚麼他們擔心客人會改變主意了揀了很久,最後叫了一份片皮鴨三食,第一食:片皮鴨,片皮鴨分三款上,第一款淨皮,侍應教我們點糖食,果然入口即溶,不過有點肥膩;第二款皮連肉,這個加

;我狠狠的答:就算現在改掛十號風球我也會來,請放心!!!

;再問:那有蟹嗎?侍應答:只有花蟹

揀了很久,最後叫了一份片皮鴨三食,第一食:片皮鴨,片皮鴨分三款上,第一款淨皮,侍應教我們點糖食,果然入口即溶,不過有點肥膩;第二款皮連肉,這個加䓤和青瓜來包著食,口感很好,個人最喜歡這款
;第三款淨肉,這個我們沒有包著吃,只點醬來食,又幾好味喎!
第二食:炒鴨崧,用大荳芽菜炒,大荳芽好爽好新絴,用生菜包來吃,生菜本身亦新鮮爽脆,包鴨崧組合一流
第三食:鴨湯,這個最差,個湯味怪怪地,提議大家只選二食就可以了
除招牌片皮鴨外,我們還叫了幾款推介食物:
香脆三鮮鍋貼:煎得好有技巧,上碟好靚,味道就普通啦!
炸乳鴿:隻鴿好大隻,味道就麻麻,建議在這裏,大家吃鴨就可以了
黃金南瓜大蝦:同傳統嘅黃金蝦有啲分別,無咁乾身,加南瓜煮略帶甜味,老人家好鍾意,個人則較喜歡傳統的黃金蝦
薑粒牛肉炒飯:個飯炒得好好好味,比想像中正好多,絶對要試
干炒牛河:如果唔係有個飯嚟咗先,其實個牛河都幾正,不過食完個飯之後,我會建議大家食炒飯囉
最後,經侍應介紹叫咗個甜品拼盤,好多款,每款都好好味,值得推介
食到尾聲,見到劉青雲同郭靄明嚟食飯.又有啲驚喜喎!
2011-09-29
  • 片皮鴨
  • 炒飯
  • 甜品拼盤
2011-10-01 67 浏览
星期二打電話去book定星期六晚飯,佢地話室內已經滿哂,問我outdoor 有冇問題,如果到時室內有人no show, 可以安排入番室內坐。我話ok, 但係我地有老人家及Baby,請盡量安排吧!Book咗7:00pm, 但我地6:45pm已經到咗,佢地最後都係安排咗我地坐outdoor,而且係最近欄杆的大單邊。因為嗰晚有強烈季候風警告訊號,老人家及Baby坐唔夠十分鐘已經頂唔順,眼見outdoor及indoor還有許多空枱,問經理可否安排其他冇咁大風的位置。最後佢安排咗我地坐咗喺outdoor一個較冇咁大風的位置。其實當我打電話book枱嘅時候都已經講咗話我有老人家同Baby,再唔係入座嘅時候你地都睇到我一抽二lun格啦,我又唔係遲到,但遍遍就安排最大單邊、大風嘅位置俾我地。其實衹要佢地細心啲,做多小小,咁大家都冇咁麻煩啦!,當晚我地點咗嘅食物有:招牌片皮鴨一隻($448)兩吃(炒鴨鬆)+ (約$180)炸乳鴿一隻($95)角豆星斑球 ($238)韮王炒蝦球 ($238)手拉牛肉麵一碗($95)雞粥一碗($125)豉油王炒麵一碟($118)金銀蛋白菜仔($?)片皮鴨喺咁多種order咗

當晚我地點咗嘅食物有:
招牌片皮鴨一隻($448)
兩吃(炒鴨鬆)+ (約$180)
炸乳鴿一隻($95)
角豆星斑球 ($238)
韮王炒蝦球 ($238)
手拉牛肉麵一碗($95)
雞粥一碗($125)
豉油王炒麵一碟($118)
金銀蛋白菜仔($?)

片皮鴨喺咁多種order咗嘅食物中較為ok的,分開三碟上1)淨皮 2)淨肉 3)皮連肉。但同北京樓比,北京樓至少高2班,我想我下次也不用駕車,專登入沙田食佢。炸乳鴿,冇味、超細隻、冇肉,可以去返龍華。最難吃的食物,就係炒星斑球,同埋爆蝦球,都唔知點解要用咁多豆豉去炒,如果係鮮嘅食材,根本唔須要咁處理,魚冇魚味,蝦冇蝦味。
全晚最令失望嘅食物 - 兩吃炒鴨鬆。當waiter 一放低碟嘢,我地已經聞到囉味,放小小入口,唔....真係炒隆咗!我地成碟原封不動打回頭,同經理講請佢換過一碟嚟。唔知佢地當晚用咗好多part-time waiter, 嗰碟新嘅炒鴨鬆,放咗喺Bar枱度食西北風食咗好耐都冇上枱。上到枱,凍哂都預咗,最令人髮指嘅係,碟嘢得返一半?!?!其實碟碟野都已經好細碟,再送上枱嘅鴨鬆仲要得番半碟!真係火都嚟埋!想唔到,話哂都叫做酒店中菜廳,仲要係招牌菜都搞成咁?有冇搞錯呀?最後都係冇辦法接受,叫經理取消咗!

總結:
- 食環境,定還是食西北風呢?
- 5星級的價錢,細細碟的感受(4大2baby埋單$1,707)
- 名過於實
2011-10-01
2011-09-03 476 浏览
媽媽生日。她一向偏愛中菜,於是我決定於這北京填鴨聞名的沙田18為她慶祝。早在一個月前BOOK位,並留了一隻北京填鴨,並要求留WINDOW SEAT,那住小姐說會盡量安排。約7點到達,已座無虛席。我們被安排一張於角落位置的圓枱。沒有WINDOW SEAT,不打緊。但該圓枱有點細,6個人坐實在有點迫。還有,枱與枱靠得很近。這裡的價錢絕對是酒店級,但環境實在非常焗促,一點也不酒店!失望到極!先上北京填鴨...分淨皮/ 淨肉/ 皮連肉上 ... 不是不好吃,但就不覺得特別出色北京填鴨未上完,侍應已急不及待上了香脆三鮮鍋貼。這個不俗,香脆可口聖瓜浸龍躉 ... 味道似有還無...唉...鴨鬆生菜包 ... 正想吃下去之際,就嗅到一陣 LAW 味。我們隨即向侍應反映,幸好態度良好並立即更換。籠仔糯米蒸腩排 ... 飯有點硬、肉排不錯經理介紹的炒芥菜 ... 有味道的,不錯!是我OVER-EXPECTED 還是什麼呢? 以這價位 VS 這般不濟的食物及環境質素,確實令人失望。

香脆三鮮鍋貼
聖瓜浸龍躉 ... 味道似有還無...唉...
聖瓜浸龍躉
鴨鬆生菜包
籠仔糯米蒸腩排 ... 飯有點硬、肉排不錯
籠仔糯米蒸腩排
經理介紹的炒芥菜 ... 有味道的,不錯!
芥菜
2011-06-30
香脆三鮮鍋貼
今次好好彩, 係之前一晚先打去訂位都可以訂到位同半隻烤鴨今次叫既野唔多叫了一個拼盤(唔記得個名), 烤鴨三吃加甜品拼盤我特別鍾意燒肉同木耳烤鴨三吃特別鍾意烤鴨皮,食落鬆化到不得了但我嫌個鴨湯唔夠味因為平時食燒鴨連個鴨架鴨骨都好夠味甜品要五糧液朱古力雪糕同葡撻呢兩樣都係openrice版友既推介雪糕的朱古力味融合酒味係一個新又唔錯的味覺體驗正如我標題沙田18的烤鴨係我食到最好食既
今次好好彩, 係之前一晚先打去訂位
都可以訂到位同半隻烤鴨

今次叫既野唔多
叫了一個拼盤(唔記得個名), 烤鴨三吃加甜品
拼盤我特別鍾意燒肉同木耳
烤鴨三吃特別鍾意烤鴨皮,食落鬆化到不得了
但我嫌個鴨湯唔夠味

五糧液朱古力雪糕, 葡撻
  • 五糧液朱古力雪糕
(非会员)
2011-08-15 686 浏览
go there on monday. sunday need to book 3 weeks in advance. we have 10 ppl. we book a room. the minmum charge is 5000 dollars. we total ate around 5400 dollars. very full. we order 2 peking duck and other signature dishes. all very nice. we dont have "any more stomach space" to eat dessert or wingon or noddles. service very good. food very nice. nice washroom and toilet. 3 cars all free parking. this is 3rd time we visit shatin 18. this is the best hotel nearby. we live in fo tan. there r no 5 stars hotel nearby except shatin hyatt. we love to go there, also buffet in cafe. we must go there again.
2011-08-15
2011-08-11 40 浏览
之前聽朋友講話沙田Hyatt中菜龐既北京填鴨頂瓜瓜, 不過想食的話要早一個月訂位, 哈~ 咁岩上星期日老爺生日, 我呢個乖新抱就梗係識做, 一個月之前就訂好位喇!! ^^主角北京填鴨食法都幾特別, 就算喺北京都未試過咁食架!! 佢地會先片一碟鴨皮上碟, 個鴨皮整到非常非常薄, 而且超脆又無脂肪, 店員建議我地點砂糖食, 原來會有入口即溶既感覺架!! 好得意呀~~ 之後會再片一碟淨鴨肉, 同埋另一碟皮連肉, 除左一般既青瓜同甜醬, 仲可以加埋有碟類似蒜蓉醬既野夾住黎食, 好好味呀, 而且我好喜歡佢地呢種好體貼既服務~~我地仲揀埋一鴨三食, 即係要埋炒鴨肉鬆同埋鴨骨滾豆腐湯, 每樣野味道同份量都岩岩好~因為我地已經食到半飽, 所以決定再叫些少主食就算~ 我地叫左:小食拼盤 - 有牛展, 豬耳, 拍青瓜, 雲耳, 叉燒同燒肉, 全部都好味刀削麵 – 個麵好有質感, 個湯好濃, 加埋d肉粒都好好味豬肉餃子 – 皮薄餡料足又靚 (不過$95得6粒, 好似少左d噃…)最後為老爺奉上預訂既一打壽包, 蓮蓉吾會太甜, 每只都有咸蛋黃, 正!!喺香港同北京都食過好多間餐廳既北京填鴨, 暫時黎講真係覺得呢

刀削麵 – 個麵好有質感, 個湯好濃, 加埋d肉粒都好好味

喺香港同北京都食過好多間餐廳既北京填鴨, 暫時黎講真係覺得呢間係No.1架~~
北京填鴨 - 鴨皮
小食拼盤