今晚黎到尖東食日本野🇯🇵一入到去,就有一種遠離繁囂嘅感覺,店內佈置充滿濃厚的日本氣氛。(前菜)花生豆腐$58🥜🤍呢個師傅話係佢哋本店自己親手做嘅手工食品,講真,真係從來未食過,呢個前菜真係好特別,成嚿豆腐又真係有花生嘅味道👅入口好滑,要試❣️(前菜)燒蝦姑干👉🏻(今晚係燒瀨尿蝦乾)$78燒到好脆身,鹹鹹香香,呢味餸送酒一流🍶❤️刺身拼盤$380師傅了解咗我哋鐘意嘅口味,幫我哋安排的🥰分別有: 1.油甘魚2.紅魚3.池魚4.三文魚5.鮟鱇魚干6.生蠔成盤刺身拼盤超鮮甜,超好味😋嚟到我覺得最驚喜嘅食物🍢🍡🍢🍡就係串燒嘅部份💥💥🪭荔枝豚肉卷🫔$28(超級推介😍😍)呢個入口一咬,就feel 到粒荔枝超多汁係口裏面爆開💥,比豚肉夾住,一齊食入口,😍豚肉嘅鹹香加荔枝嘅果甜多汁,有超滿足嘅口感同埋味道👅💕💕💕💕店員話呢個好少餐廳做得到,因為師傅需要好長嘅時間及技巧去做,都幾繁複下~~所以呢個嚟到真係一定要食😍其他串燒我仲叫咗雞腳筋串$28牛舌串$38鴨心串$32柚子鹽燒白鱔$68全部都好好食😝😜🤪👍🏻👍🏻👍🏻食日本嘢,點少得食和牛😎燒和牛小排$298入口即溶❣️最後,食埋🧡海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬$198(
今晚黎到尖東食日本野🇯🇵
一入到去,就有一種遠離繁囂嘅感覺,
店內佈置充滿濃厚的日本氣氛。

(前菜)花生豆腐$58

(前菜)燒蝦姑干👉🏻(今晚係燒瀨尿蝦乾)$78
燒到好脆身,鹹鹹香香,呢味餸送酒一流🍶

❤️刺身拼盤$380
師傅了解咗我哋鐘意嘅口味,
幫我哋安排的🥰
成盤刺身拼盤超鮮甜,超好味😋

嚟到我覺得最驚喜嘅食物🍢🍡🍢🍡
就係串燒嘅部份💥💥
🪭荔枝豚肉卷🫔$28(超級推介😍😍)
店員話呢個好少餐廳做得到,
因為師傅需要好長嘅時間及技巧去做,
都幾繁複下~~所以呢個嚟到真係一定要食😍

其他串燒我仲叫咗
雞腳筋串$28
牛舌串$38
鴨心串$32
柚子鹽燒白鱔$68
全部都好好食😝😜🤪👍🏻👍🏻👍🏻

食日本嘢,點少得食和牛😎
燒和牛小排$298
入口即溶❣️

最後,食埋🧡海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬$198(🧡超多松葉蟹同蜆肉)
呢個湯烏冬,淨係食松葉蟹都抵🤨
海膽濃湯超好味,食完呢個烏冬成餐飯超飽超滿足💕

總結:
💌我鍾意呢間日本店,唔會好嘈,好有去咗沖繩小店嘅感覺,一啲都唔覺得喺尖沙咀,播放日本歌,加上呢度嘅服務員做得到好似日本人咁殷勤有善,食物又好食,能在尖東屹立20多年,真係有佢嘅原因👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
・ 前菜 ($20/位) 係魷魚乾制成的前菜🦑 鹹鹹甜甜,好開胃,喺呢啲正宗居酒屋用餐一定會自動送上前菜,唔需要就要同店員講聲😛・ 花生豆腐🥚 ($58)自家製嘅特別菜式,外表睇落好光滑,似雞蛋,但食落去滿足驚,佢係實心嘅,口感綿密,有淡淡花生味,有花生醬咁香😘 ・ 汁煮白梅貝🐚 ($78)上菜時是原隻貝連殼的,配以竹簽供食客把裏面的貝肉整個扯出來✨貝肉爽口彈牙,十分入味,能夠同時享受白梅貝的鮮味,以及香濃的醬汁・ 刺身 ($360)叫左鯖魚刺身同鱈魚白子,呢兩款咁特別嘅刺身我都係第一次食,令我好 impress😳 鯖魚肉質鮮嫩,味道濃郁,帶有微妙的魚腥味,但都會太強烈,少少酸味,好特別。肉質油脂豐富,口感柔軟😝而鱈魚白子係鱈魚嘅生殖腺,外觀呈現綿密嘅組織,質地滑嫩,好似豆腐花,味道勁鮮甜,又有細膩的口感,搭配柚子醬汁,風味十足🥰・ 燒和牛小排🥩 ($298)一食就知係靚和牛,好肥美,入口即化,因為佢肉同脂肪比例啱啱好💯燒得又啱啱好, 呢個價錢都值了・ 粟米天扶良🌽 ($68)(4件)粟米好甜🌽,炸得啱啱好,好脆好香口!店舖提供埋天婦羅蘿蔔融汁,酸酸地好解膩・ 沙追魚天扶良🐟 ($68

・ 前菜 ($20/位)

・ 花生豆腐🥚 ($58)

・ 汁煮白梅貝🐚 ($78)

・ 刺身 ($360)

・ 燒和牛小排🥩 ($298)

・ 粟米天扶良🌽 ($68)
(4件)

・ 沙追魚天扶良🐟 ($68)
(2條)
第一次食沙追魚,口感鮮嫩彈牙,店家建議配咖哩粉食!果然特別,香辣可口😍 好正!

・ 雞皮餃子2串 ($68)
估唔到真係用雞翼包住啲餃子餡製作而成💕燒得個雞皮金黄色,好靚又夠脆,整到咁好食少啲功夫都唔得😳

・ 自家製厚燒玉子 ($68)
係甜味玉子,玉子煎得唔會太老,都幾彈牙,唔錯唔錯!

・ 海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬🍜 ($198)
超濃郁好味嘅海膽濃湯烏冬!海膽味勁濃,超鮮甜!配上松葉蟹,啖啖肉,好食又暖胃✨

・ 北海道芝士夾水晶梨 ($78)
令人 surprise嘅甜品,食完前面嘅 main,結尾係呢個 dish令人好滿意🥰 因為真係未食過咁清爽解膩嘅甜點💯
2024-03-06 359 浏览
今日又跟朋友黎揾食,黎到尖東南洋中心上一層,地方有點隱世,但裝修幾古色彩,傳統日式設施,仲有好幾間和式包箱。雖然地方隱世,但食飯時間餐廳都坐滿8成人。餐廳中間有個吧枱連開放式廚房,可以望住師傅處理食物。一入坐,職員就附上前菜,係章魚軟骨沙律。店長推薦刺身$500擺盤超靚,有空運深海池魚薄切,牡丹蝦,紅衫魚,時令鮟鱇魚肝。池魚配左個酸汁,幾清新爽口。紅衫魚刺身第一次食,幾鮮甜。鮟鱇魚肝都係第一次食,口感creamy。龍蝦沙律$88真材實料,啖啖龍蝦肉,鮮味彈牙。我有仲隱藏食法,將佢係係玉子上面,又幾夾😍自家制厚燒玉子$68玉子厚身不會散,蛋味濃。炸墨魚餅$128一上枱見到都炸得好乾身,食落超級脆口,而且啖啖墨魚,好香好惹味。燒牛小扒$198燒到五成熟左右,超juicy, 肉味濃。燒鵝肝石鍋燒飯$138食法幾得意,好慷慨有一大塊鵝肝,配左個鵝肝醬,淋上去撈匀就食得,想食飯煎就可以再等一陣。鵝肝超級軟腍😍油脂感好重,好邪惡😋海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬$198必叫!海膽濃湯超creamy, 裡面有蜆,松葉蟹腳,食材幾新鮮。石鍋上熱辣辣,連湯都想飲埋😋總括來說,餐廳職員好有禮貌,keep住加水同講解

餐廳中間有個吧枱連開放式廚房,可以望住師傅處理食物。

一入坐,職員就附上前菜,係章魚軟骨沙律。

店長推薦刺身$500

龍蝦沙律$88

自家制厚燒玉子$68
玉子厚身不會散,蛋味濃。

炸墨魚餅$128

燒牛小扒$198
燒到五成熟左右,超juicy, 肉味濃。

燒鵝肝石鍋燒飯$138

海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬$198

總括來說,餐廳職員好有禮貌,keep住加水同講解食物的食法等,係三五知己好地方🦾

2024-03-04
  • 濃湯蝦烏冬
2024-03-03 38 浏览
尖沙咀行完街想食刺身去咗尖東嘅✨沃川✨ 好有日本居酒屋feel🥬前菜芝麻菠菜 仲有蛋絲 幾開胃✨花生豆腐配搭幾特別 口感好香滑 食落有淡淡嘅花生香味 加埋醬汁更加香口🐚汁煮白梅貝好大隻好厚肉 口感彈牙 醬汁好入味🍣刺身諗唔到揀咩好 師傅幫我安排最新鮮嘅刺身🐟 鮫鰈~有兩款食法✨薄切可以點酸汁 突出魚嘅鮮味另一食法係✨魚肉包住芽葱芽葱好清爽 可以增加鮫鰈嘅口感🦪室津蠔口感creamy 肉質肥厚味道鮮甜 加少少調味蠔味更突出🐟鮟鱇魚肝口感軟滑 入口即溶 味道濃郁🐟油甘魚腩厚切味道甘甜 口感清爽 魚油好香🦀炸蟹仔蟹仔新鮮即炸 加少少鹽 非常香脆可口✨田樂豆腐豆腐外皮好香脆 內裏非常嫩滑味噌咸味同豆腐非常配合 🐮燒牛小排肉質粉嫩 好滑 牛味濃郁🐟天婦羅外皮好薄好酥脆沙追魚天婦羅 魚肉非常嫩滑 用紫蘇葉包住 味道好香點咖喱鹽 魚嘅味道更加香 🌽粟米天婦羅點天婦羅汁粟米味道清甜 啖啖粟米粒✨海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬用海膽熬製而成嘅海膽濃湯色澤金黃色充滿海膽嘅香氣 蜆肉肥美大隻稻庭烏冬煙韌彈牙 加埋湯底食到暖笠笠
尖沙咀行完街想食刺身

✨海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬
用海膽熬製而成嘅海膽濃湯色澤金黃色
充滿海膽嘅香氣 蜆肉肥美大隻
稻庭烏冬煙韌彈牙 加埋湯底食到暖笠笠
【油尖旺區】【沃川自家料理】同浣紗娘食飯,初初佢話想食另一間但被我 ban 咗。咁 ban 完橋就掟橋出嚟啦,最後就揀咗呢間喺尖東嘅日本嘢。其實我哋都唔係第一次食飯,唔係話咁隆重其事,所以都冇乜所謂。坐低叫嘢,上咗 $20 嘅「前菜」,幾好食喎。佢食 $168 嘅「沃川魚生飯」,一般呢啲都係啲刺身嘅頭頭尾尾,但呢碗唔似,整得唔錯,浣紗娘一嘢就被佢俘虜咗,話佢好好食,連呢位對飲食有要求嘅朋友都話正,就冇問題啦。我食 $88 嘅「明太子茶漬飯」,正常水準。我嗰份嘅驚喜唔算大之下,叫啲串燒食吓,$38 嘅「牛舌」幾滑,燒得唔錯,估唔到。而另外我哋仲叫咗 $32 嘅「青椒仔豚肉卷」,呢串都好好食,估唔到食食吓都感覺幾好,至少坐得舒服、恬靜、服務到位、食物可以。食埋 $68 嘅「自家製厚燒玉子」,呢碟好多餐廳都整得好食,佢哋唔算好突出,不過價錢唔貴係抵讚。浣紗娘飲 $28 嘅「梳打水」,另外加埋一之後埋單價係 $508,我覺得喺尖東食呢餐日本嘢嚟講,成個用餐體驗唔算貴。。。(地址:尖沙咀麼地道75號南洋中心UG樓5-8號)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoo

(地址:尖沙咀麼地道75號南洋中心UG樓5-8號)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #尖東 #尖沙咀 #紅磡 #1am紅館 #沃川自家料理 #日本料理 #前菜 #沃川魚生飯 #明太子茶漬飯 #串燒 #牛舌 #青椒仔豚肉卷 #自家製厚燒玉子 #梳打水 #1am1305 #1ambackup
2023-12-13
沃川自家料理 • 尖沙咀今次到訪嘅呢間日本居酒屋屬於比較高級嘅餐廳選擇之一,食材種類會比較新穎豐富,菜式亦算日式料理當中較為精美,幾適合同良朋知己收工聚餐暢談,或者節日慶祝。😋😋..✅ 汁煮白梅貝 🐚 白梅貝係香港日式料理餐廳比較少見嘅貝類,而常見於日本關東地區,肉質較爽彈帶少少嚼勁,加上醬油煮成醬汁,類似關東煮風味,食出淡淡鮮美😙..✅ 刺身拼盤 🐟今次呢個刺身拼盤並唔係菜單菜式,而係散叫左鯛魚、生蠔、鮟鱇魚肝、白子、帶子拼埋而成,鯛魚係薄切,晶瑩剔透而帶鮮甜;生蠔飽滿,腥氣唔重,反而略帶甜味;魚肝煮完再略為壓成扁圓形,軟滑質感而魚腥味唔濃;白子正常;帶子亦非常鮮美,口感帶少粘糯。整體新鮮,魚生款式多,推薦😙..✅ 串燒 (雞肝、雞股、牛舌、柚子鹽燒白鱔、銀杏) 🍢雞股俗稱「七里香」,相當肥嫩,燒完將油香發揮極緻;雞肝結實,味道較為濃烈;牛舌軟稔,鹽燒白鱔肉質非常滑而爽彈,類似慢煮質感,加上柚子汁辟腥提鮮;銀杏煙軔,正常😝..✅ 蕃茄豚肉卷串 🐷蕃茄帶少少沙沙質感,唔酸但非常甜,同燒豚肉片好夾👍🏼..✅ 海中蝦&粟米天婦羅 🍤海老肉質結實,係代表新鮮嘅結實,肉味鮮甜;粟米出乎意料之外
沃川自家料理 • 尖沙咀
✅ 汁煮白梅貝 🐚

刺身拼盤 🐟

✅ 串燒 (雞肝、雞股、牛舌、柚子鹽燒白鱔、銀杏) 🍢

✅ 蕃茄豚肉卷串 🐷
蕃茄帶少少沙沙質感,唔酸但非常甜,同燒豚肉片好夾👍🏼

✅ 海中蝦&粟米天婦羅 🍤
海老肉質結實,係代表新鮮嘅結實,肉味鮮甜;粟米出乎意料之外,非常鮮甜多汁,絕對推薦!😋

✅ 田樂豆腐 🥠
豆腐經油炸,外皮焦脆而入而非常外汁,外表帶甜味,唔錯

另外仲有芥末八爪魚同蕎麥麵,呢度就唔逐一同大家細味,有興趣嘅朋友仔可以去餐廳試一試。

2024-02-20 275 浏览
尖果係昔日香港最繁榮嘅地方 呢度亦有一間屹立不倒嘅日本居酒屋🏮有氣質🤍花生豆腐 $40 豆腐同埋花生搞埋咗一齊,味道幾特別,凍凍地嘅雪魚干 $58 一塊一塊好似餅乾一樣🤎🎣🌊刺身 $500 叫咗今日嘅廚師推介,分別係鮟鱇魚肝、白子、生蠔、鯖魚刺身🐟四款刺身都好新鮮,其中鮟鱇魚肝味道濃郁,好味🤤 白子點咗醬汁毫無腥味,好有感覺😜鯖魚刺身幾濃味,而且比較少食,感覺幾特別🥟雞皮餃子2串 $48 雞皮好脆,係半烤炸嘅感覺,而且雞皮仲有少少脂肪,好有口感 餃子既肉亦好新鮮🍿荔枝豚肉卷 $56 有一大粒荔枝喺豚肉卷入邊,一咬入口啲汁跌晒出嚟,正🍢雞全翼 $64 啲鹽味幾好味,而且雞翼燒得外脆內軟,啲肉好腍🧡海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬 $198 熱辣辣嘅鐵鍋,入邊就有海膽汁 + 蜆 + 松葉蟹,係一個海鮮烏冬海膽濃湯真係可以當湯飲🥦野菜天扶良 $128 天婦羅嘅款式有好,最特別嘅係有炸葉茄子都幾好味🧀北海道芝士夾水晶梨 $78原來係芝士 配合水晶味,薄薄的一片包埋一齊,原來係有咁特別嘅味道!大家都可以試吓呢度嘅侍應都好有禮貌,服務態度好,而且不斷幫我哋斟水🤪

雪魚干 $58 一塊一塊好似餅乾一樣🤎

鯖魚刺身幾濃味,而且比較少食,感覺幾特別

海膽濃湯真係可以當湯飲

🥦野菜天扶良 $128 天婦羅嘅款式有好,最特別嘅係有炸葉
茄子都幾好味

🧀北海道芝士夾水晶梨 $78

呢度嘅侍應都好有禮貌,服務態度好,而且不斷幫我哋斟水🤪
  • 串燒
  • 花生豆腐
  • 鱈魚白子
  • 鮟鱇魚肝
再次踏足❣️沃川自家料理❣️,每一次去都令人好期待 。餐廳嘅日本料理,每一道都係正宗嘅居酒屋風味,無論是新鮮嘅刺身、精心烹調嘅煮物、香氣四溢嘅燒物,每一次品嘗都讓人感到新奇驚喜🥰𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥👍 廚師發板刺身盛今日嘅廚師發板刺身盛同之前一樣都又新鮮又靚😳 吞拿魚刺身三點盛有赤身、中拖羅、大拖羅,每一塊都代表著吞拿魚肉質嘅唔同層次,由緊實到融化在口中嘅滋味,新鮮又肥美,實在令人回味無窮🤩 甲烏賊嘅口感獨特,彈牙嘅同時又帶有海鮮嘅鮮甜;而鮟鱇魚肝和鱈魚白子嘅奢華口感,可以話係一種享受。👍 串燒拼盤呢次品嘗到燒豬天梯,一個令人驚奇嘅部位:豬嘅上顎,帶有爽脆口感,實在是意想唔到嘅驚喜。雞軟骨串、雞頸肉嘅嚼勁和蕃茄豚肉卷串嘅豐富層次,完美呈現了日式串燒嘅精髓。

𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥
👍 廚師發板刺身

👍 串燒拼盤
  • 魷魚餃子
  • 串燒拼盤
2024-02-16 45 浏览
朋友介紹左尖東有間開左好耐又有特色既日本料理以前我都係日本住過2年, 一入去就覺得真係好似去左日本居酒既感覺而且feel到老闆既好熱情, 場內仲有好多熟客tim呢到既刺身既可以按你既budget去定制覺得咁樣好人性化, 而且好有驚喜有時唔知係咩魚我又未必會叫佢既刺身食交比師傅揀可以食到最當季既鮮魚!上菜時有特別提係新鮮既魷魚腳咬口真係冇平時咁硬, 有對魷魚改觀花生豆腐超值得一提, 係用花生整成既豆腐口感好似雪糕咁, 自家製好特別, 必食!海膽濃湯松葉蟹烏冬好香既海膽味, 個湯好creamy 冬天食真係暖笠笠每一項食物我地都好滿意, 已經決定左下次屋企人生日會帶佢地黎試下
朋友介紹左尖東有間開左好耐又有特色既日本料理
而且feel到老闆既好熱情, 場內仲有好多熟客tim

呢到既刺身既可以按你既budget去定制
覺得咁樣好人性化, 而且好有驚喜
有時唔知係咩魚我又未必會叫佢既刺身
交比師傅揀可以食到最當季既鮮魚!

上菜時有特別提係新鮮既魷魚腳
咬口真係冇平時咁硬, 有對魷魚改觀

花生豆腐超值得一提, 係用花生整成既豆腐
口感好似雪糕咁, 自家製好特別, 必食!

海膽濃湯松葉蟹烏冬
好香既海膽味, 個湯好creamy 冬天食真係暖笠笠

2024-02-10 210 浏览
新年要對自己好啲,同屋企人去食餐好!順便提早慶祝情人節,拍下拖❤️想傾下計,又坐得舒服,當然食物質素佳,先配得上大帝要求。咁好彩又俾佢搵到間隱藏於尖沙咀的高質日本料理!真心值得推介,服務細心,大滿足。餐廳21周年,推廣多優惠,叫多少少都唔肉赤。我哋叫多款刺身,串燒,炸物及天婦羅等,好好對自己,為未來努力💪🏻🌟#刺身:#日本室中蠔 #白子拼鮟鱇魚肝 #吞拿魚拼盤吞拿魚超級好食,油脂味均勻,入口鮮甜,好食到停唔到口,encore!生蠔唔算大隻,但十分鮮味,屋企人盛讚。鮟鱇魚肝好香滑,不錯。🌟#白飯魚乾+#汁煮白梅貝開胃小食,香酥惹味,脆薄可口。🌟#朝鮮八爪魚微甜辣,清甜微淡,好鮮,好好食!🌟#燒馬友魚一夜干必試!好耐無食過咁高質的烤魚,香酥無骨,食得出魚肉非常新鮮,火控佳,用心之作。🌟#串燒:雞軟骨,牛舌芯,白鱔,豚肉荔枝,甜薯多款串燒選擇,我哋都揀咗幾款,白鱔肉質香滑,油脂充分,好👌🏻。牛舌芯,軟腍肉味重,正。屋企人話豚肉荔枝絕配,清甜荔枝中和豚肉的油膩,十分創意配搭。🌟#天婦羅: 鮮菌、番薯、南瓜、茄子金黃香脆,份量十足,炸粉薄,食得出係日本食材,好新鮮,好食🤤🌟#蟹膏蟹肉炒飯飯粒炒到粒

🌟#刺身:#日本室中蠔 #白子拼鮟鱇魚肝 #吞拿魚拼盤

🌟#白飯魚乾+#汁煮白梅貝
開胃小食,香酥惹味,脆薄可口。

🌟#朝鮮八爪魚
微甜辣,清甜微淡,好鮮,好好食!

🌟#燒馬友魚一夜干

🌟#串燒:雞軟骨,牛舌芯,白鱔,豚肉荔枝,甜薯

🌟#天婦羅: 鮮菌、番薯、南瓜、茄子

🌟#蟹膏蟹肉炒飯
飯粒炒到粒粒通透乾身,夾雜鑊氣和油香,底部還有焦香和蛋香,非常惹味。炒飯上鋪滿蟹肉及蟹膏,撈埋一齊食,十分好味。

今晚真係食得好滿足,除咗食物質素水準高,最值得令人欣賞的係服務,值得encore的小店。
  • 串燒
  • 鮟鱇魚肝
  • 燒馬友
  • 豚肉荔枝串燒
2024-02-07 183 浏览
位於尖東南洋中心的《沃川自家料理》,開業多年,每樣食物仍能保持高質水準,服務招呼殷勤,怪不得每日都客似雲來,大家要去記得訂位啊!《花生豆腐》$58滑滑的豆腐散發著淡淡的花生香甜,口感豐富而綿密。《汁煮白梅貝》$78鮮嫩多汁的白梅貝,每一口都能品味到海鮮的鮮甜。《螢光魷魚干》$78細細條的魷魚干嚼勁十足,搭配獨特的調味料,散發出迷人的香氣。《刺身:油甘魚、魷魚、白子、鮟康魚肝》非常新鮮的刺身,油甘魚食落淡淡甘甜,每口都充斥魚油香氣。矜貴的白子含豐富蛋白質和維他命,滋陰養顏,綿密滑嫩入口即化的口感,一試難忘。《厚燒玉子》$68口感細膩的厚燒玉子,入口即化的質感令人驚艷。每一口都能品味到鮮嫩的蛋香,給人一種溫暖和舒適的感覺。《炸豬肉餃子》$68酥脆的外皮包著鮮嫩多汁的豬肉餡,每一口都帶來一種美味的爆破感。《燒牛小排》$198嫩滑多汁的牛小排切成薄薄的小塊,牛肉的鲜嫩和燒烤的香氣相得益彰,一口一塊好滿足。《五目炒雜菜》$78香甜的椰菜和芽菜相互融合,加上目魚絲的搭配,正。《海膽濃湯松葉蟹柳烏冬》$198矜貴的松葉蟹柳肉質纖細、甜美,怪不得堪稱是日本第一貴蟹。海鮮湯的口感濃郁而滑順,還有大大隻的

《花生豆腐》$58
滑滑的豆腐散發著淡淡的花生香甜,口感豐富而綿密。

《汁煮白梅貝》$78
鮮嫩多汁的白梅貝,每一口都能品味到海鮮的鮮甜。

《螢光魷魚干》$78

刺身:油甘魚、魷魚、白子、鮟康魚肝》
非常新鮮的刺身,油甘魚食落淡淡甘甜,每口都充斥魚油香氣。

《厚燒玉子》$68

《炸豬肉餃子》$68

《燒牛小排》$198

《五目炒雜菜》$78
香甜的椰菜和芽菜相互融合,加上目魚絲的搭配,正。

《海膽濃湯松葉蟹柳烏冬》$198
矜貴的松葉蟹柳肉質纖細、甜美,怪不得堪稱是日本第一貴蟹。海鮮湯的口感濃郁而滑順,還有大大隻的蜆肉和彈牙的烏冬,完美。

《北海道芝士甲水晶梨》$78
這道甜點以北海道芝士夾著水晶梨為特色,甜而不膩。芝士的濃郁和水晶梨的清甜相互呼應。

這頓晚餐體驗絕封是一次令人驚艷的美食之旅!每一道菜都展現了廚師的精湛手藝和對食材的獨特搭配。
  • 燒牛小排
  • 海膽濃湯松葉蟹柳烏冬
2024-02-06 117 浏览
呢間居酒屋有包箱房間,隔音非常好,私隱度高。前菜$20位,係芥末墨魚沙律,咬落爽口彈牙。龍蝦沙律面層有蟹子,撈埋龍蝦沙律一齊食,口感豐富,感覺好fresh花生豆腐自家製豆腐入口又滑又creamy,咁細緻綿密嘅豆腐都係第一次食😋刺身🈶生蠔、鰤魚、深海池魚➕鱈魚白子配鮟鱇魚肝,生蠔🦪配上酸汁非常香甜滑溜,鰤魚鮮味十足,池魚配自家製酸汁,真係十分美味,白子入口香滑,魚肝口感細膩,味道香醇串燒雞頸肉比想像中香嫩惹味,雞皮餃子炸到外層香脆,充滿油脂香氣。雞軟骨酥脆十足,一口蕃薯非常香甜可口燒牛小排牛小扒牛味濃郁,口感非常嫩滑多汁野菜天婦羅拼盤有紫蘇葉、蕃薯、南瓜、粟米芯➕ 鴻喜菇,天婦羅炸到淺黃色,麵衣薄脆,入口酥香又juicy喬麥麵店員好細心地分左兩碗麵俾我哋,喬麥麵軟硬適中,配上新鮮蔬菜一齊食,真係好滋味
呢間居酒屋有包箱房間,隔音非常好,私隱度高。
前菜$20位,係芥末墨魚沙律,咬落爽口彈牙。

龍蝦沙律
面層有蟹子,撈埋龍蝦沙律一齊食,口感豐富,感覺好fresh

花生豆腐

刺身

串燒
雞軟骨酥脆十足,一口蕃薯非常香甜可口

燒牛小排
牛小扒牛味濃郁,口感非常嫩滑多汁

野菜天婦羅拼盤

喬麥麵
2024-02-05 27 浏览
呢間日式居酒屋位於尖東海旁,喺南洋中心上一層電梯,位置唔算太顯眼,採用懷舊昭和木系風格裝修,滿滿嘅和式風味!提供多款唔同嘅日式料理,刺身、串燒同一品料理都有,仲會以多款時令食材入饌,經常都會有隱藏新菜式!餐廳有卡位同日式包間,比人一種好溫馨嘅感覺,仲有唔少名人到訪過!呢間居酒屋啱晒一大班朋友嚟,想食返幾串飲吓清酒都唔錯!-——————————————每位客人會先上一份前菜,係明太子八爪魚,口感好爽脆好食!🍣◖刺身拼盤◗ $380居酒一定唔少得刺身,呢間嘅刺身厚切又鮮甜,仲有啲飛機魚可以揀!可以叫廚師發辦拼盤,廚師會揀返啲時令嘅刺身,今次呢個拼盤就有生蠔、深海池魚、鮮八爪魚同鱈魚白子拼鮟鱇魚肝,夠新鮮質素都唔錯!個池魚同八爪魚有驚喜,池魚入口口感夠爽;八爪魚仲有啲吸盤位置,超脆口!仲有鱈魚白子,比較少機會食到,味道唔腥好creamy,正!🥜◖花生豆腐◗ $58佢嘅前菜小食款式都幾吸引,見呢個個名咁特別,試一試佢!口感好滑溜,成嚿豆腐咁,但花生嘅香味都幾濃郁,仲有少少甘甜,好食好特別!除咗一品料理同刺身卷物,另一個主打就係佢嘅日式燒物,正常居酒屋價格,勝在款式夠特別而且品質有保證,下面有啲

-——————————————
每位客人會先上一份前菜,係明太子八爪魚,口感好爽脆好食!

🍣◖刺身拼盤◗ $380

🥜◖花生豆腐◗ $58

除咗一品料理同刺身卷物,另一個主打就係佢嘅日式燒物,正常居酒屋價格,勝在款式夠特別而且品質有保證,下面有啲價錢參考返~👇🏻
💕燒魷魚一夜干 $68
💕燒豬天梯 $58
💕燒和牛小排 $298
💕雞軟骨串 $22
💕青椒仔豚肉卷串 $32
💕雞頸肉 $78

欣賞佢呢度竟然有啲罕有部位嘅串燒,好似豬天梯、雞頸肉呢啲,唔係到處都有,而且口感味道都做得唔錯,必試!其他好似和牛小排、魷魚一夜干亦都燒得好香!

🥗◖五目炒什菜◗ $78
炒雜菜有椰菜、彩椒、芽菜、洋蔥呢啲,炒得幾有鑊氣,食少少菜燒一燒滯都唔錯!

🍜◖海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬◗ $198
烏冬上枱仲係熱辣辣,裏面個湯頭橙黃色,質感黏稠,濃濃嘅清酒同鮮味!配料有松葉蟹腳同五大隻蜆,食落特別鮮甜,稻庭烏冬掛晒汁,索晒啲海膽濃湯,一個唔小心成碗連湯都清晒!

🌟 Encore指數:9.1/10
2024-01-23 44 浏览
好耐冇食日本嘢😉突然間好想去食🫠於是約左個舊同學一齊去食Dinner~菜式實在太豐富了☺️魷魚一夜干口感非常有嚼勁😌它的質地脆硬,但不會太難咬,能夠輕鬆地咀嚼🤪咬開後,魷魚的鮮嫩肉質透露出來,帶有一定的嚼勁海膽濃湯松葉蟹烏冬口感豐富濃郁,帶有海鮮味和豐富的奶油質感,給人一種滑順的口感。松葉蟹肉嫩滑,入口即化,帶有微妙的甜味和海鮮的香氣。稻庭烏冬則是韌性十足,有嚼勁,與湯汁和蟹肉的口感形成了很好的對比🫶🏽蟹籽沙律蟹籽的口感細膩而滑順,小小的蟹籽咀嚼時會釋放出微妙的鮮味🤩質地輕盈,不會過於嚼勁,而是在口中輕輕地爆開,帶來愉悅的口感體驗雞腳筋串味道主要來自於調味料和醬汁。烤燒的外皮通常帶有微妙的炭燒香氣,而醬汁則能為雞腳筋帶來豐富的風味。牛舌串本身具有鮮美的牛肉風味,並且容易吸收調味料的味道。烤燒時,牛舌片的外皮會帶有微妙的焦香,而內部的肉質則保持著鮮嫩的口感😆雞軟骨口感脆嫩,外皮烤燒後變得酥脆,內部則保持著柔軟的質地荔枝豚肉是由薄切的豚肉片包裹著荔枝,外觀呈現出精緻的卷狀~荔枝的甜味與豚肉的鮮味相融合,形成了一種甜中帶著一絲鹹味🥰沢蟹外殼呈現深褐色或黑色,通常比較硬壳,具有圓形身體和強壯的螯

魷魚一夜干
燒魷魚一夜干

雞腳筋串

牛舌串

雞軟骨
口感脆嫩,外皮烤燒後變得酥脆,內部則保持著柔軟的質地

荔枝豚肉
串燒拼盤

沢蟹
外殼呈現深褐色或黑色,通常比較硬壳,具有圓形身體和強壯的螯~炸得好鬆脆🤪再加檸檬汁更惹味😛

食材好鮮味~每一件刺身生蠔都帶有海洋嘅風味

環境~
餐廳好細間~但有幾間獨立房間~以簡潔自然嘅設計為主~好有寧靜嘅感覺😅
2024-01-23
燒魷魚一夜干
串燒拼盤
2024-01-22 26 浏览
喜愛日式料理的老友,趁放假日便相約我到位於#尖沙咀,#南洋中心 的#沃川自家料理,食番個美味日本菜。坐低店員會送上前菜,咁就慢慢食住點菜囉😉。沃川刺身拼盤(特上),刺身望落色澤鮮明,就知佢哋好新鮮😚。鮮甜爽滑有活赤背、油甘魚、帶子、三文魚籽同膠質感重的牡丹蝦,口感新鮮的吞拿魚,八瓜魚,入口creamy甘香嘅北海道海膽,款款新鮮有水準,超級讚啊。炸河蝦、沙追魚天婦羅同粟米天婦羅,炸得香脆不油膩, 點埋附上嘅醬汁,更加惹味很不錯。燒牛小排,餐廳用上蝴蝶腩部位,故重牛味肉汁豐富,熟度剛好不會太生或過熟,很有咀嚼感。清酒煮蜆,蜆肉粒粒鮮甜冇沙,湯清甜又有酒香,很快就比我地飲晒😝。海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬,內有鮮味的大蜆同松葉蟹脚,重點係個湯,飲落濃稠度剛好,非常之濃郁,烏冬麵🍜索盡湯汁,滑身有咬口,熱辣辣飲完成身暖笠笠。

2024-01-22