今次帶屋企人去了尖東一間較隱蔽的居酒屋🏮日系屋酒屋裝修感覺去左日本咁✨餐點款式花多眼亂唔知點揀好🫣只要跟店員說,店員可以幫我地安排廚師發板的刺身拼盤~價錢唔會好貴,但就可以試到好多新鮮當造的刺身,呢個安排真係好貼心❤️ *有咩唔食記得講埋啊店家會先上每人一小碟前菜,之後選好的花生豆腐就到了✨這個是沖繩名產,想不到這裏會有~刺身拼盤-廚師發板💰480廚師幫我安排了5款刺食,Season 的螢光魷魚、甲烏賊、室津蠔、鮮帆立貝夾海膽和深海池魚🐟 深海池魚都食唔少,但卷住柚子皮和芽蔥的做法我都係第一次試😌池魚點酸汁食可以提升鮮味,包上柚子皮的池魚增添了柚子的果香味和微甜,爽滑的池魚和有咬口的柚子皮一齊食,帶出多重口感,一口就可以品嘗不同滋味,實在令人回味無窮✨串燒都有好多選擇✨而且烤至恰到好處,肉質細嫩多汁,口感極佳🤟🏻個人最喜歡荔枝豚肉卷,豚肉肉質嫩滑,荔枝清新香甜,肉香和果香混合,還中和了油膩感,十分好食❤️必點燒牛小排✨肉質嫩滑多汁,燒過的牛小排散發出更濃郁的牛肉風味,一放上枱馬上就清碟了😋這裡的款式超多~而且有獨立房,喜歡獨立空間的朋友有多一個選擇😌獨立房設有最低消費,訂位時要留意喔🙌🏻
花生豆腐

刺身拼盤-廚師發板

刺身拼盤-廚師發板💰480

$710.5 (晚餐)
刺身拼盤-廚師發板
  • 池魚刺身
  • 粟米天婦羅
  • 花生豆腐
  • 串燒
尖東酒吧街附近有一間昭和風屋酒屋門面裝修已經好似去咗日本呀!食物選擇非常之多!店員都非常專業!如果唔知簡咩食好,簡咩酒飲,都比到專業意見!例如店員清楚邊一年既茅台相對好飲店員推介馬年既!有機會真係要試吓!不過今日就飲住日本清酒先啦!飲返兩杯之前食d 野墊肚啦!季節限定刺身拼盤⭐️除左有主角池魚,仲有油甘魚腩、北寄貝同埋季節性白子 !油甘魚腩入口即溶,北寄貝非常新鮮,白子入口即化~ 配上檸檬汁非常開胃!池魚刺身的刀工非常厲害!切得非常薄!配上秘製的醬汁,恍如置身於日本地道的居酒屋!宮崎豚肝併豚肉腸⭐️豚肝的柔滑,搭配芥末醫,好好味!豚肉腸好脆皮!味噌煮豬腸⭐️關東煮既味道,豬大腸煮得好淋,而且有吸滿汁既白蘿蔔!蟹子沙律好多蟹子!好開胃!串燒選擇超級多,唔同種類都試吓!簡左豬腩肉、荔枝豚肉卷、雞腳筋串、雞胸軟骨串同埋露筍豚肉卷串!當中最驚喜嘅係荔枝豚肉卷!因為配搭得好新奇,但又好夾!荔枝既甜味令每啖豚肉都好juicy ! 一向好鍾意食雞軟骨以形補形,補充骨膠原!兩款軟骨各有各好!雞腳筋會比較淋,易咬d ,彈牙d!雞胸軟骨就大舊d ,多肉少少!炸墨魚餅 外皮炸得好脆!內裡好彈牙!朝鮮麥豚肉野菜鍋⭐️
尖東酒吧街附近有一間昭和風屋酒屋
飲返兩杯之前食d 野墊肚啦!
池魚刺身

季節限定刺身拼盤⭐️

宮崎豚肝併豚肉腸⭐️
豚肝的柔滑,搭配芥末醫,好好味!豚肉腸好脆皮!

味噌煮豬腸⭐️
關東煮既味道,豬大腸煮得好淋,而且有吸滿汁既白蘿蔔!

蟹子沙律
好多蟹子!好開胃!

串燒
雞胸軟骨就大舊d ,多肉少少!

炸墨魚餅
外皮炸得好脆!內裡好彈牙!

朝鮮麥豚肉野菜鍋⭐️
這道熱騰騰的鍋物頗有韓式風味,柔軟多汁的豬肉以及脆嫩的蔬菜完美融合。濃郁的湯頭帶有微辣,回味無窮。

鮮蟹肉蟹膏炒飯
蟹肉和蟹膏份量非常多,炒飯粒粒分明!
池魚刺身
  • 鱈魚白子
  • 鮮蟹肉蟹膏炒飯
2024-05-20 47 浏览
沃川自家料理地址: 尖沙咀麼地道75號南洋中心UG樓5-8號舖電話: =====================作為住在香港的香港人 ,在彈丸之地有著世界各地美食,是件幸福的事。剌身船:蜜甘鯛魚刺身、珍寶鮮 、帆立貝、三文魚腩、鮮螢光魷魚,刺身水亮,是証明新鮮,鯛魚魚鮮甜,具肉質柔軟,三文魚腩邨入口即融出油脂。前菜:花生豆腐,得意口感,是食奶冰。串燒叫了一大盤,乜都點些出來變成那麼誇張。蕃茄豚肉卷串、蘆筍豚肉卷串同豬腩肉串,腩肉串很欣賞有油花,邊位再帶點焦焦,灑上鹽提味很棒。蘆筍是食爽口感免治雞肉棒,雞頸肉,,雞腎串,雞肝串,雞內臟燒到沒有over 口感與原味都保持到牛舌串也很香粟米天婦羅爆甜呀海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬,個湯好喝甘甜到彈起呢,鵝冬有彈性,蟹肉一絲絲送入口。大吃四方#life #foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行 #foodinstagram #delicious #yummy #foodgas
沃川自家料理
地址: 尖沙咀麼地道75號南洋中心UG樓5-8號舖
電話:
=====================
剌身船:

蜜甘鯛魚刺身、珍寶鮮 、帆立貝
前菜:

花生豆腐,得意口感,是食奶冰。
串燒叫了一大盤,乜都點些出來變成那麼誇張。

免治雞肉棒,雞頸肉,,雞
腎串,雞肝串,雞內臟燒到沒有over 口感與原味都保持到

牛舌串也很香
粟米天婦羅爆甜呀

大吃四方
#life #foodie #dining
#cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行 #foodinstagram #delicious #yummy #foodgasm #foodporn #必食推介 #keto#lchf #生酮 #好去處 #igable #假日好去處
2024-04-25 137 浏览
刺身🤩👍👍👍刺身選擇豐富,我哋緊係叫師傅發辦好似omakase咁,可以試到多啲少見嘅時令刺身。適逢春夏交替有只當造2星期嘅螢光魷魚、鯛魚白子、池魚薄切、日本生蠔同牡丹蝦,全部都令我印象深刻,佢哋嘅刺身好新鮮,質素非常出色。尤其係螢光魷魚,彈牙得嚟爆汁,又唔會似漬過個種太咸,食得出鮮味。鯛魚白子就係我呢季必點嘅時令刺身之一,師傅處理上面完全體現出功力,一般餐廳食到好易有腥味,但呢度嘅白子完全係0腥味又creamy,真係好想再食多一份,實在太太太正!池魚薄切配上柚子醋完全恰到好處,魚味鮮甜,點汁食更搭,係清新輕盈嘅口感。日本生蠔清爽略帶點礦物味,果然日本生蠔名不虛傳,細膩而純粹嘅味道突出鮮味。牡丹蝦從蝦頭膏位已睇得出非常新鮮,肉質軟綿得嚟仲十分鮮甜,一食就知來貨極新鮮。燒蝦姑干蝦姑干即係賴尿蝦,蝦干燒完後散發出濃郁香氣,同香脆口感相輔相成,係一道好好嘅前菜小食。炸豬肉餃子外皮炸至金黃十分酥脆,內裡嘅豬肉餡料鮮嫩多汁,絕對係一道令人滿足嘅小食選擇。粟米天扶良+沙追魚天扶良天扶良相等於天富羅,粟米清嫩。沙追魚鮮美肉嫩,同天富羅炸粉融合喺一起,配上自家嘅咖哩鹽,呢個配搭真係幾特別,食落都好夾。田
刺身🤩👍👍👍

燒蝦姑干

炸豬肉餃子

粟米天扶良+沙追魚天扶良

田樂豆腐
豆腐炸至十分脆口,配上田樂醬汁即麵豉醬汁調料,味道豐厚,軟滑醬汁填滿豆腐表面,咬落層次突出。

串燒👍👍👍
我特別推薦雞肝串、鴨心串同雞腳筋串。
雞肝串
口感嫩滑,燒到表面微微焦香,入面仲好嫩,睇得出火喉控制出色。

鴨心串
燒雞心食得多,燒鴨心真係第一次食,口感冇燒雞心咁煙韌,有咬口得嚟食得幾舒服,而且完全唔腥冇內臟味道。
雞腳筋串
筋嘅彈脆口感令我有驚喜,唔會燒到乾硬又保持到中意食軟骨個種口感。
荔枝豚肉卷
配搭獨特較少見,焦香嘅豚肉微脆,包裹住甜嫩荔枝,食落有幾重口感,幾有趣又好食嘅matching 。
日本青椒仔
燒得非常香,爽脆可口。
雞胸軟骨串
呢隻軟骨同出邊一般嘅雞軟骨唔一樣,雞胸軟骨顧名思義有雞胸肉部分,食落比較嫩滑,軟骨爽脆,又係啱晒中意食軟骨嘅人。

濃湯蝦烏冬👍👍👍
呢個烏冬係一個極好嘅結尾。蝦湯湯底非常濃郁鮮美,烏冬煮得彈牙,蝦肉鮮甜食得出係新鮮蝦,組合一齊真係大滿足啊!👍😍😍😍

呢間昭和風嘅自家料理居酒屋真係私心推薦!用料新鮮,配搭特別,師傅細心處理同火喉十分到位,少有實而不華嘅居酒屋,用硬實力取勝💯
2024-04-23
  • 田樂豆腐
  • 濃湯蝦烏冬
  • 鱈魚白子
  • 池魚刺身
跟朋友搵食先知尖東有間隱世既居酒屋🏮,一試就知唔簡單🤩認真要推介比鍾意食日本野嘅朋友♥️ 餐廳位於尖沙咀南洋中心,門面已經充滿日本風🎏,餐廳裡面係深啡木系古式裝潢,餐廳中間位置仲有半開放式廚房連吧枱,上面掛滿時令食材的menu 和日本報刊🐟。原來餐廳仲有私隱度極高嘅和室,好適合一班朋友嚟聚會!職員都好友善,會介紹當日新鮮食材,而且上菜又會跟次序,還不時會加熱茶。另外,仲介紹咗我地飲日本好hit 嘅金裝+黑啤🍺 餐廳特別調制嘅3/7比例更係✨完美比例,本身我不太好黑啤,但呢個比例入口真係好好味👍🏻🩵沃川刺身拼盤 $498旭川嘅刺身好有質素,不單止食材新鮮,仲每樣都好有厚度,全部都是大廚嚴選當日最時令刺身:牡丹蝦🦐,烏賊 🐙,八爪魚,三文魚,吞拿魚,帆立貝,劍魚腩,池魚。大大隻牡丹蝦和帆立貝都好鮮甜,烏賊彈牙又有嚼勁。吞拿魚質感軟韌適中,魚味濃郁。每款刺身都回味無窮,味覺加上視覺,真係有置身日本🇯🇵嘅感覺🥰🩵花生豆腐 $58自家製的花生豆腐,花生嘅香味完全融入係豆腐入面,濃濃既花生香加上嫩滑既豆腐,呢個凍食嘅前菜好清新。🩵鱈魚干 $48風乾後仍保留有濃郁的魚味,口感酥脆,好岩做佐酒小食。🩵海

🩵沃川刺身拼盤 $498

🩵花生豆腐 $58

🩵鱈魚干 $48
風乾後仍保留有濃郁的魚味,口感酥脆,好岩做佐酒小食。

🩵海鮮天扶良 $298
私心推薦呢個天婦羅好得👍🏻 有鵪鶉蛋,冬菇,鮮蝦🦐,天婦羅炸得炸皮好薄,內裡嘅食材又仍然好有水份,咬落好鬆脆😋

🩵稻庭烏東 $78
個人本身對烏冬都有一定要求,真心呢個烏冬好煙韌彈牙,口感唔錯👍🏻

串燒🍢
每樣都好出色,價錢又好合理,小妹推介荔枝🐷豚肉卷,豚肉油脂肉質豐富,而且咬落鮮甜多汁,荔枝剛好中和豚肉嘅油膩感,真係一試難忘♥️
🩵雞頸肉 $78
🩵日本青椒仔串 x 2 $44
🩵荔枝豚肉卷 x 2 $56
🩵雞腳筋串 x 2 $56

🩵Suntory 啤酒🍻 買一送一 $88 ⭐️⭐️⭐️
5天前 0 浏览
尖沙咀南洋中心有間開咗好多年嘅隱世日本菜,難得朋友返香港,當然要一齊回味吓~今日前菜係蟹籽沙律,蟹柳絲加埋爽脆青瓜絲非常開胃。螢光魷魚乾係我最愛,烘香咗,熱熱地入口鬆化。螢光魷魚乾又比一般魷魚乾濃味,係絕佳嘅佐酒小食!見佢哋宜家21週年限量大激安除咗啤酒同清酒有優惠外,刺身同小食都好抵食。我哋嘅刺身拼盤交俾師傅發板。時令空運薄切魚(深海池魚)同時令活石蠔都係優惠之一;特別喜歡佢哋個柚子醋,可以帶出深海池魚嘅鮮味。油甘魚刺身厚切同鯛魚白子,都係即日空運到港。今次最特別係食咗個八爪魚吸盤。師傅好有心機將三文魚籽放於吸盤內,唔單止賣相靚,三文魚籽為八爪魚吸盤添上自然咸味,精緻又有咬口。熱食方面,激安價嘅燒牛小排原來用咗蝴蝶腩部份,怪不得肉味咁突出。蒲燒鰻魚飯鰻魚夠厚身啖啖肉,日本米亦特別彈牙。炸豬肉餃子熱辣辣非常香口;粟米天婦羅就炸到金黃色,粟米飽滿香甜,十分驚喜。野菜鍋 有少少辣,南瓜軟糯入口即融 。兩個人食到好飽,人均消費都係七百幾,絕對係性價比之選!值得推介👍🏻

第三十篇食評,當然要點評一頓特別的約局。今次趁食生日飯去一間bookmark 已久的日本菜餐廳- 一間位於尖東的居酒屋。店內環境偏家庭小店風,多是附近打工人放工的小酌好去處。特別喜歡店內柔和的暖光色調,好有昭和風感覺。店舖招待客人用的是烏龍茶,味道稍淡。食物整體有驚喜,感覺師傅用心製作。/前菜 HKD20(個)自家製漬物/活石蠔4隻 HKD180石蠔本身鮮美,creamy程度/鐵味適中,配上特配醬汁加乘了整體鮮味 /荔枝豚肉卷 HKD28相當有特色的配搭,意外地好味,豚肉煎有焦邊,脆脆的。捲著荔枝來吃,荔枝的清甜中和了豚肉的膩感。/蟹羔壽司 HKD28(件)紫菜不夠脆,不過蟹羔用上了沒有腥味的蟹羔,正/三文魚腩壽司 HKD22(件)呢個真係無得頂,魚腩又肥又厚,油脂在口中徘徊⋯/自選刺身併盤 HKD680元貝夾海膽、池魚、油甘魚、八爪魚、八爪魚吸盤、三文魚、白子、牡丹蝦/田樂豆腐 HKD68味增鋪面,豆腐炸得外脆內嫩
第三十篇食評,當然要點評一頓特別的約局。

/前菜 HKD20(個)
自家製漬物

/活石蠔4隻 HKD180

/荔枝豚肉卷 HKD28

/蟹羔壽司 HKD28(件)
紫菜不夠脆,不過蟹羔用上了沒有腥味的蟹羔,正

/三文魚腩壽司 HKD22(件)
呢個真係無得頂,魚腩又肥又厚,油脂在口中徘徊⋯

/自選刺身併盤 HKD680

/田樂豆腐 HKD68
味增鋪面,豆腐炸得外脆內嫩

三文魚腩壽司
自選刺身併盤
活石蠔4隻
三文魚腩壽司
自選刺身併盤
活石蠔4隻
2024-05-27 0 浏览
小小一間店,日式裝潢,設有吧枱位,亦有房間位置。落地玻璃望住麼地道花園,採光度十足!👉🏻花生豆腐 $58自家製,鮮嫩的豆腐同香濃嘅花生完美融合,醬汁調得平衡,口感細膩柔滑!👉🏻澤蟹 $98細細隻,看似生猛,非常香脆,蟹味濃!👉🏻刺身 $420分別有鯛魚兩食,白子同埋鮮八爪魚!鯛魚薄切配柚子醬,好清新;火炙鯛魚厚切;香口又帶岀個鮮味;白子好肥美!👉🏻海鮮天扶良 $298帆立貝夾海膽,外酥內嫩!廣島蠔好creamy!日本舞茸勁鮮香!沙追魚啖啖肉唔腥!仲有甜甜嘅南瓜!👉🏻田樂豆腐 $68賣相有層次,嫩滑又帶有焦香,脆口!👉🏻稻庭烏冬 $78冷食,將蘿蔔蓉、蔥花、Wasabi再加日本生蛋撈埋一齊,沾上烏冬,細韌彈牙,清新入味!👉🏻串燒雞肝口感柔軟;柚子鹽白鱔,肉質彈牙,淡淡清香;荔枝豚肉卷,層次感豐富;冬菇串,肥厚;雞皮串,酥脆可口;一口番薯串,綿軟香甜;雞胸軟骨串,爽口!

👉🏻花生豆腐 $58

👉🏻澤蟹 $98
細細隻,看似生猛,非常香脆,蟹味濃!

👉🏻刺身 $420

👉🏻海鮮天扶良 $298

👉🏻田樂豆腐 $68
賣相有層次,嫩滑又帶有焦香,脆口!

👉🏻稻庭烏冬 $78

👉🏻串燒
🇯🇵秘隱高質日式料理店🇯🇵-閨蜜係哈日族 捐窿捐罅發掘優質小店 我哋最近去一間開咗超過20年嘅料理店 刺身/天婦羅/串燒/熱葷 樣樣食勻 果然高質👍-🍣時令刺身由廚師發辦 池魚清爽 三件吞拿魚刺身嘅味道由淡至濃 件件入口即溶😚-🥠宮崎䐁肝拼䐁肉腸平時少食內臟 豚肝質感都ok嘅-🍢串燒盛合荔枝豚肉卷very good🤩 燒白鱔灑上柚子鹽之後 冇魚腥 嚼勁依然-🌽粟米天婦羅🐟沙追魚天婦羅 咖喱鹽 炸麵衣酥脆唔油膩 沙追魚配咖喱鹽後味道更鮮 推薦‼️-🥒苦瓜炒䐁肉薄切苦瓜半肥瘦豚肉加蛋炒成半熟蛋片狀 將佢地層層疊疊 食嘅時候一片一片咁 入口清爽 味道微甘-🦪清酒煮蜆酒精全部揮發晒 湯頭味道清甜 花甲肥嘟嘟 最啱一邊吹水💦一邊食-🥘海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬海膽濃湯直頭係流質狀態嘅膏 濃郁爆炸💣 加埋松葉蟹 勁邪惡😈😈 如果有痛風 食佢之前要三思😱-📍沃川自家料理尖沙咀麼地道75號南洋中心UG層5至8號舖
🇯🇵秘隱高質日式料理店🇯🇵

📍沃川自家料理

尖沙咀麼地道75號南洋中心UG層5至8號舖
1K
2024-05-12 2 浏览
香港人都真的很喜愛食日本野,因一間居酒屋已有齊多款日式料理:時令刺身、天婦羅、炸物、一品料理、燒物等,而有埋傳統裝潢設計的「沃川自家料理」更是不可錯過。花生豆腐豆腐中加入了花生香味,濃厚而柔軟,感覺清新開胃。刺身拼盤再來點了幾款刺身:鯛魚卷加上點點柚子,口感清新;烏賊煙韌甘甜,還有三文魚籽添鮮;白子綿密豐厚;最後還有時令活蠔鮮甜爽口。炸海蝦寶寶 海蝦口感香脆,而不會太油膩,作為前菜/送酒菜對一流。串燒居酒屋點可以不嚐串燒:牛舌軟腍爽口,豬腩肉油脂豐富,蕃菇豚肉細膩更多了一份鮮甜,免治雞肉輕點蛋汁口感豐富,入口後有一定的嚼勁,串串各具特色。海鮮天扶良一份天婦羅已有;海中蝦、沙錐魚、茄子、廣島蠔、鮮帆立貝夾海膽,其外層炸得非常薄身,內裡仍保持其味道,烹調一流。

花生豆腐
豆腐中加入了花生香味,濃厚而柔軟,感覺清新開胃。

刺身拼盤

炸海蝦寶寶
海蝦口感香脆,而不會太油膩,作為前菜/送酒菜對一流。

串燒

海鮮天扶良
2024-04-30 17 浏览
真心推介尖東呢間隱世日式居酒屋✌🏻⭐蟹子沙律$58- 師傅手切嘅蘿白絲,非常脆口⭐瀨尿蝦干$78- 比較濃嘅海水味,咸香味重🍤海鮮天婦羅拼盤 $298- 材料十足,有廣島蠔-兩隻 鮮帆立貝夾海膽-兩件 ,海中蝦-兩隻,沙錐魚-兩條 蔬菜-兩件🍢串燒系列雞腎串$32、雞股$32、同雞胸軟骨串$32、一口番薯串$22、荔枝豚肉卷$28、鴨心串$32- 串燒每串都燒得啱啱好,仲有肉汁吾乾身,而且味道調得好好🍜濃湯蝦烏冬$148- 湯底真係好濃郁,忍吾住飲多兩啖🍣廚師發辦刺身$500有鯛魚白子、 帆立貝海膽卷、 甲烏賊 、池魚薄切 同牡丹蝦- 全部刺身都好鮮味,夠晒新鮮整體餐廳食物質素非常好,食得出廚師嘅用心製作,而且服務態度都吾錯,喺一間好窩心嘅日式小店👍
真心推介尖東呢間隱世日式居酒屋✌🏻

⭐蟹子沙律$58
- 師傅手切嘅蘿白絲,非常脆口
⭐瀨尿蝦干$78
- 比較濃嘅海水味,咸香味重
🍤海鮮天婦羅拼盤 $298

🍢串燒系列
雞腎串$32、雞股$32
- 串燒每串都燒得啱啱好,仲有肉汁吾乾身,而且味道調得好好

🍜濃湯蝦烏冬$148
- 湯底真係好濃郁,忍吾住飲多兩啖
🍣廚師發辦刺身$500
有鯛魚白子、 帆立貝海膽卷、 甲烏賊 、池魚薄切 同牡丹蝦
- 全部刺身都好鮮味,夠晒新鮮
2024-04-24
2024-04-23 11 浏览
天氣有D熱,想食D凍野開心下😘當然就係諗起日式刺身同埋日式料理🍣🦐🦑✨今次我地😀😀2個人黎到尖東,就搵到沃川自家料理,入到去睇Menu刺身種類繁多,但係我就好多樣都想食🤤。職員就推介我地幾款時令刺身🍣,不過未滿足到我,因為我仲想食其他刺身,但又得兩個人,如果每樣一碟既就一定食唔晒!職員就話我地呢道係自家料理,你Set個Budget想食D咩刺身就可以自由組合滿充我地!咁我地揀左 ,白子 ,白蝦,三文魚籽,海膽.魷魚,赤身,八爪魚,深海池魚腩,黑鯛刺身,我地Set$680。刺身拼盤份量十足,非常厚切,職員介紹既黑鯛魚刺身配沃川自家醬汁(酸酸地好開胃),深海池魚腩(極爽甜)👍🏻而且服務相當高質素, 真係好有心機解釋俾我哋聽刺身唔同部位嘅分別🙌🏻🙌🏻🙌🏻💛💛💛⭐️⭐️⭐️真係好值得推介佢哋毅立左喺香港仲要22年⭐️
天氣有D熱,想食D凍野開心下😘
當然就係諗起日式刺身同埋日式料理🍣🦐🦑✨

真係好值得推介佢哋毅立左喺香港仲要22年⭐️

[✨尖沙咀沃川·隱世昭和風日式料理🌸]#沃川自家料理 #尖沙咀 🔸前菜 辣味蜆肉 $20/each蜆肉鮮美,淡淡嘅鹹香味道配上微微嘅辣味,幾開胃🤩🔸鱈魚干 $48魚味好濃郁,口感酥脆,唔錯嘅一款小食😛🔸花生豆腐 $58 豆腐質感超滑嫩,同脆脆嘅花生配搭,口感特別👍🏻🔸雞胸軟骨串 $32/一串雞肉嫩滑多汁,雞軟骨爽脆,無論係味道定口感層次都好出色😊💗🔸柚子鹽燒白鱔 $68/一串白鱔燒得焦香,肉質彈牙,柚子味更加起到提鮮嘅效果,好正正😋💯🔸蕃茄豚肉卷串 $28/一串蕃茄酸酸甜甜,豚肉亦都好鮮嫩,第一次食咁樣嘅配搭,唔錯😋🔸自家制厚燒玉子$68厚身嘅玉子燒,唔會散開之餘蛋味仲好濃🤤🔸刺身 $380呢度嘅刺身水準真係好高!薄切池魚一啲都唔腥,口感鮮嫩帶甜;活石蠔厚肉飽滿好鮮美;螢光魷魚就比較微淡清甜;油金魚刺身紋路均勻,肉厚肥嫩;鯛魚白子勁香滑,鮮味十足🤩🔸苦瓜炒豚肉 $108賣相美觀好吸引嘅炒豚肉,加埋滑滑嘅炒蛋真係幾好食😊💞🔸濃湯蝦烏冬 $148湯底係自家熬製,非常濃郁鮮甜,蝦肉新鮮爽口,烏冬係比較煙韌彈牙嘅質感,非常高質嘅一碗烏冬😛————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結位於舊
[✨尖沙咀沃川·隱世昭和風日式料理🌸]

#沃川自家料理 #尖沙咀

🔸前菜 辣味蜆肉 $20/each
蜆肉鮮美,淡淡嘅鹹香味道配上微微嘅辣味,幾開胃🤩

🔸鱈魚干 $48
魚味好濃郁,口感酥脆,唔錯嘅一款小食😛

🔸花生豆腐 $58
豆腐質感超滑嫩,同脆脆嘅花生配搭,口感特別👍🏻

🔸雞胸軟骨串 $32/一串
雞肉嫩滑多汁,雞軟骨爽脆,無論係味道定口感層次都好出色😊💗

🔸柚子鹽燒白鱔 $68/一串

🔸蕃茄豚肉卷串 $28/一串
蕃茄酸酸甜甜,豚肉亦都好鮮嫩,第一次食咁樣嘅配搭,唔錯😋

🔸自家制厚燒玉子$68
厚身嘅玉子燒,唔會散開之餘蛋味仲好濃🤤

🔸刺身 $380
呢度嘅刺身水準真係好高!

🔸苦瓜炒豚肉 $108
賣相美觀好吸引嘅炒豚肉,加埋滑滑嘅炒蛋真係幾好食😊💞

🔸濃湯蝦烏冬 $148

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結
位於舊商場隱世嘅居酒屋,餐廳係充滿舊日本昭和風嘅木系古式裝潢,職員好友善,會主動介紹食材,刺身類新鮮👍🏻價錢對比同區同定位嘅居酒屋CP值甚高,值得推薦💯

📍沃川自家料理
🏠尖沙咀麼地道75號南洋中心UG樓5-8號舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #尖沙咀食乜好 #尖沙咀餐廳 #沃川自家料理
2024-04-12 12 浏览
約咗好友係尖沙咀食飯揀咗去食日式料理,去了尖東噴水池旁邊嘅南洋中心入面一間日式居酒屋,一入去會見到半開放式廚房連吧枱位置,可以見到師傅處理食材;另外仲有幾間私隱度高嘅日式房間,好適合朋友聚會。🔸剌身拼盤🔸可以按客人Budget廚師發板安排時令剌身食材。呢個拼盤有「池魚薄切、鯛魚白子、三文魚腩、牡丹蝦、室津蠔」,每樣食材都好新鮮,全部都好喜歡💕我第一次食白子,個質地係好似入口即溶咁又爽滑;池魚刺身肉質清甜再點上特調酸汁提鮮;室津蠔身好鮮甜肥美,食完好想encore ☺️🔸牛油果鮮帆立貝沙律🔸呢個沙律的組合有驚喜,鮮帆立貝切粒後加上牛油果&蟹籽,再放上脆脆的梳打餅一齊食好夾。🔸海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬🔸超濃郁的海膽濃湯,未食已經想飲幾啖湯先,裡面仲有蜆肉& 松葉蟹腳,烏冬質地超級煙靭好食。還有點了這些:🔸鱈魚乾🔸🔸海中蝦、粟米天婦羅🔸🔸燒芝士年糕🔸🔸魷魚餃子🔸這裡食物都好高質,店員全部都好Nice ,會主動同我地介紹餐牌& 送上熱茶,上菜時又會好詳細介紹菜式同埋食法,值得推介👍🏻

🔸剌身拼盤🔸

🔸牛油果鮮帆立貝沙律🔸

🔸海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬🔸
海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬

還有點了這些:
🔸鱈魚乾🔸

🔸海中蝦、粟米天婦羅🔸

🔸燒芝士年糕🔸

🔸魷魚餃子🔸

2024-04-11
海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬
2024-04-09 12 浏览
同好耐無見的大同食飯,佢話帶我去搵食,佢仲話食物質素佳,高質日本料理!咁一定要試下啦!🌟#蟹籽沙律蟹籽滿滿鋪在蟹柳和青瓜絲上,賣相吸引,撈埋一齊食,蟹籽在口腔裏鮮味十足,清新開胃。我哋叫多款時令刺身:🌟#刺身:#鮮螢光魷魚 #鯛魚白子 #鮮鯖魚煎鯖魚就食得多,新鮮的鯖魚真係第一次食,超級好食,表魚燒得焦香,油脂味均勻,入口鮮甜,好食!螢光魷魚,清甜微淡,白子好香滑,鮮味十足。🌟#燒和牛小排必試!非常新鮮,牛脂分布均勻,火控佳,入口即化,用心之作。🌟#串燒:牛舌芯、鴨心、豚肉荔枝、雞肝和雞胸軟骨多款串燒選擇,我哋最愛牛舌芯,軟腍肉味重,正。豚肉荔枝,清甜可口,十分創意配搭。雞胸軟骨,口感豐富,嫩滑爽脆,好食。🌟#海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬熱辣辣,湯頭橙黃色,滿滿海膽味,質感黏稠,濃郁鮮味!配料有松葉蟹腳同五大隻蜆,食落特別鮮甜,非常惹味。大推!食物質素水準高,欣賞服務細心,大滿足!值得encore的小店。真心推介!

🌟#蟹籽沙律

我哋叫多款時令刺身:

🌟#刺身:#鮮螢光魷魚 #鯛魚白子 #鮮鯖魚

🌟#燒和牛小排
必試!非常新鮮,牛脂分布均勻,火控佳,入口即化,用心之作。

🌟#串燒:牛舌芯、鴨心、豚肉荔枝、雞肝和雞胸軟骨

🌟#海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬

• 串燒拼盤