🇯🇵秘隱高質日式料理店🇯🇵-閨蜜係哈日族 捐窿捐罅發掘優質小店 我哋最近去一間開咗超過20年嘅料理店 刺身/天婦羅/串燒/熱葷 樣樣食勻 果然高質👍-🍣時令刺身由廚師發辦 池魚清爽 三件吞拿魚刺身嘅味道由淡至濃 件件入口即溶😚-🥠宮崎䐁肝拼䐁肉腸平時少食內臟 豚肝質感都ok嘅-🍢串燒盛合荔枝豚肉卷very good🤩 燒白鱔灑上柚子鹽之後 冇魚腥 嚼勁依然-🌽粟米天婦羅🐟沙追魚天婦羅 咖喱鹽 炸麵衣酥脆唔油膩 沙追魚配咖喱鹽後味道更鮮 推薦‼️-🥒苦瓜炒䐁肉薄切苦瓜半肥瘦豚肉加蛋炒成半熟蛋片狀 將佢地層層疊疊 食嘅時候一片一片咁 入口清爽 味道微甘-🦪清酒煮蜆酒精全部揮發晒 湯頭味道清甜 花甲肥嘟嘟 最啱一邊吹水💦一邊食-🥘海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬海膽濃湯直頭係流質狀態嘅膏 濃郁爆炸💣 加埋松葉蟹 勁邪惡😈😈 如果有痛風 食佢之前要三思😱-📍沃川自家料理尖沙咀麼地道75號南洋中心UG層5至8號舖
🇯🇵秘隱高質日式料理店🇯🇵

🥘海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬

📍沃川自家料理

尖沙咀麼地道75號南洋中心UG層5至8號舖
2024-05-12 48 浏览
香港人都真的很喜愛食日本野,因一間居酒屋已有齊多款日式料理:時令刺身、天婦羅、炸物、一品料理、燒物等,而有埋傳統裝潢設計的「沃川自家料理」更是不可錯過。花生豆腐豆腐中加入了花生香味,濃厚而柔軟,感覺清新開胃。刺身拼盤再來點了幾款刺身:鯛魚卷加上點點柚子,口感清新;烏賊煙韌甘甜,還有三文魚籽添鮮;白子綿密豐厚;最後還有時令活蠔鮮甜爽口。炸海蝦寶寶 海蝦口感香脆,而不會太油膩,作為前菜/送酒菜對一流。串燒居酒屋點可以不嚐串燒:牛舌軟腍爽口,豬腩肉油脂豐富,蕃菇豚肉細膩更多了一份鮮甜,免治雞肉輕點蛋汁口感豐富,入口後有一定的嚼勁,串串各具特色。海鮮天扶良一份天婦羅已有;海中蝦、沙錐魚、茄子、廣島蠔、鮮帆立貝夾海膽,其外層炸得非常薄身,內裡仍保持其味道,烹調一流。

花生豆腐
豆腐中加入了花生香味,濃厚而柔軟,感覺清新開胃。

刺身拼盤

炸海蝦寶寶
海蝦口感香脆,而不會太油膩,作為前菜/送酒菜對一流。

串燒

海鮮天扶良
2024-04-30 36 浏览
真心推介尖東呢間隱世日式居酒屋✌🏻⭐蟹子沙律$58- 師傅手切嘅蘿白絲,非常脆口⭐瀨尿蝦干$78- 比較濃嘅海水味,咸香味重🍤海鮮天婦羅拼盤 $298- 材料十足,有廣島蠔-兩隻 鮮帆立貝夾海膽-兩件 ,海中蝦-兩隻,沙錐魚-兩條 蔬菜-兩件🍢串燒系列雞腎串$32、雞股$32、同雞胸軟骨串$32、一口番薯串$22、荔枝豚肉卷$28、鴨心串$32- 串燒每串都燒得啱啱好,仲有肉汁吾乾身,而且味道調得好好🍜濃湯蝦烏冬$148- 湯底真係好濃郁,忍吾住飲多兩啖🍣廚師發辦刺身$500有鯛魚白子、 帆立貝海膽卷、 甲烏賊 、池魚薄切 同牡丹蝦- 全部刺身都好鮮味,夠晒新鮮整體餐廳食物質素非常好,食得出廚師嘅用心製作,而且服務態度都吾錯,喺一間好窩心嘅日式小店👍
真心推介尖東呢間隱世日式居酒屋✌🏻

⭐蟹子沙律$58
- 師傅手切嘅蘿白絲,非常脆口
⭐瀨尿蝦干$78
- 比較濃嘅海水味,咸香味重
🍤海鮮天婦羅拼盤 $298

🍢串燒系列
雞腎串$32、雞股$32
- 串燒每串都燒得啱啱好,仲有肉汁吾乾身,而且味道調得好好

🍜濃湯蝦烏冬$148
- 湯底真係好濃郁,忍吾住飲多兩啖
🍣廚師發辦刺身$500
有鯛魚白子、 帆立貝海膽卷、 甲烏賊 、池魚薄切 同牡丹蝦
- 全部刺身都好鮮味,夠晒新鮮
2024-04-24
2024-04-25 190 浏览
刺身🤩👍👍👍刺身選擇豐富,我哋緊係叫師傅發辦好似omakase咁,可以試到多啲少見嘅時令刺身。適逢春夏交替有只當造2星期嘅螢光魷魚、鯛魚白子、池魚薄切、日本生蠔同牡丹蝦,全部都令我印象深刻,佢哋嘅刺身好新鮮,質素非常出色。尤其係螢光魷魚,彈牙得嚟爆汁,又唔會似漬過個種太咸,食得出鮮味。鯛魚白子就係我呢季必點嘅時令刺身之一,師傅處理上面完全體現出功力,一般餐廳食到好易有腥味,但呢度嘅白子完全係0腥味又creamy,真係好想再食多一份,實在太太太正!池魚薄切配上柚子醋完全恰到好處,魚味鮮甜,點汁食更搭,係清新輕盈嘅口感。日本生蠔清爽略帶點礦物味,果然日本生蠔名不虛傳,細膩而純粹嘅味道突出鮮味。牡丹蝦從蝦頭膏位已睇得出非常新鮮,肉質軟綿得嚟仲十分鮮甜,一食就知來貨極新鮮。燒蝦姑干蝦姑干即係賴尿蝦,蝦干燒完後散發出濃郁香氣,同香脆口感相輔相成,係一道好好嘅前菜小食。炸豬肉餃子外皮炸至金黃十分酥脆,內裡嘅豬肉餡料鮮嫩多汁,絕對係一道令人滿足嘅小食選擇。粟米天扶良+沙追魚天扶良天扶良相等於天富羅,粟米清嫩。沙追魚鮮美肉嫩,同天富羅炸粉融合喺一起,配上自家嘅咖哩鹽,呢個配搭真係幾特別,食落都好夾。田
刺身🤩👍👍👍

燒蝦姑干

炸豬肉餃子

粟米天扶良+沙追魚天扶良

田樂豆腐
豆腐炸至十分脆口,配上田樂醬汁即麵豉醬汁調料,味道豐厚,軟滑醬汁填滿豆腐表面,咬落層次突出。

串燒👍👍👍
我特別推薦雞肝串、鴨心串同雞腳筋串。
雞肝串
口感嫩滑,燒到表面微微焦香,入面仲好嫩,睇得出火喉控制出色。

鴨心串
燒雞心食得多,燒鴨心真係第一次食,口感冇燒雞心咁煙韌,有咬口得嚟食得幾舒服,而且完全唔腥冇內臟味道。
雞腳筋串
筋嘅彈脆口感令我有驚喜,唔會燒到乾硬又保持到中意食軟骨個種口感。
荔枝豚肉卷
配搭獨特較少見,焦香嘅豚肉微脆,包裹住甜嫩荔枝,食落有幾重口感,幾有趣又好食嘅matching 。
日本青椒仔
燒得非常香,爽脆可口。
雞胸軟骨串
呢隻軟骨同出邊一般嘅雞軟骨唔一樣,雞胸軟骨顧名思義有雞胸肉部分,食落比較嫩滑,軟骨爽脆,又係啱晒中意食軟骨嘅人。

濃湯蝦烏冬👍👍👍
呢個烏冬係一個極好嘅結尾。蝦湯湯底非常濃郁鮮美,烏冬煮得彈牙,蝦肉鮮甜食得出係新鮮蝦,組合一齊真係大滿足啊!👍😍😍😍

呢間昭和風嘅自家料理居酒屋真係私心推薦!用料新鮮,配搭特別,師傅細心處理同火喉十分到位,少有實而不華嘅居酒屋,用硬實力取勝💯
2024-04-23
  • 田樂豆腐
  • 濃湯蝦烏冬
  • 鱈魚白子
  • 池魚刺身
2024-04-23 19 浏览
天氣有D熱,想食D凍野開心下😘當然就係諗起日式刺身同埋日式料理🍣🦐🦑✨今次我地😀😀2個人黎到尖東,就搵到沃川自家料理,入到去睇Menu刺身種類繁多,但係我就好多樣都想食🤤。職員就推介我地幾款時令刺身🍣,不過未滿足到我,因為我仲想食其他刺身,但又得兩個人,如果每樣一碟既就一定食唔晒!職員就話我地呢道係自家料理,你Set個Budget想食D咩刺身就可以自由組合滿充我地!咁我地揀左 ,白子 ,白蝦,三文魚籽,海膽.魷魚,赤身,八爪魚,深海池魚腩,黑鯛刺身,我地Set$680。刺身拼盤份量十足,非常厚切,職員介紹既黑鯛魚刺身配沃川自家醬汁(酸酸地好開胃),深海池魚腩(極爽甜)👍🏻而且服務相當高質素, 真係好有心機解釋俾我哋聽刺身唔同部位嘅分別🙌🏻🙌🏻🙌🏻💛💛💛⭐️⭐️⭐️真係好值得推介佢哋毅立左喺香港仲要22年⭐️
天氣有D熱,想食D凍野開心下😘
當然就係諗起日式刺身同埋日式料理🍣🦐🦑✨

真係好值得推介佢哋毅立左喺香港仲要22年⭐️

[✨尖沙咀沃川·隱世昭和風日式料理🌸]#沃川自家料理 #尖沙咀 🔸前菜 辣味蜆肉 $20/each蜆肉鮮美,淡淡嘅鹹香味道配上微微嘅辣味,幾開胃🤩🔸鱈魚干 $48魚味好濃郁,口感酥脆,唔錯嘅一款小食😛🔸花生豆腐 $58 豆腐質感超滑嫩,同脆脆嘅花生配搭,口感特別👍🏻🔸雞胸軟骨串 $32/一串雞肉嫩滑多汁,雞軟骨爽脆,無論係味道定口感層次都好出色😊💗🔸柚子鹽燒白鱔 $68/一串白鱔燒得焦香,肉質彈牙,柚子味更加起到提鮮嘅效果,好正正😋💯🔸蕃茄豚肉卷串 $28/一串蕃茄酸酸甜甜,豚肉亦都好鮮嫩,第一次食咁樣嘅配搭,唔錯😋🔸自家制厚燒玉子$68厚身嘅玉子燒,唔會散開之餘蛋味仲好濃🤤🔸刺身 $380呢度嘅刺身水準真係好高!薄切池魚一啲都唔腥,口感鮮嫩帶甜;活石蠔厚肉飽滿好鮮美;螢光魷魚就比較微淡清甜;油金魚刺身紋路均勻,肉厚肥嫩;鯛魚白子勁香滑,鮮味十足🤩🔸苦瓜炒豚肉 $108賣相美觀好吸引嘅炒豚肉,加埋滑滑嘅炒蛋真係幾好食😊💞🔸濃湯蝦烏冬 $148湯底係自家熬製,非常濃郁鮮甜,蝦肉新鮮爽口,烏冬係比較煙韌彈牙嘅質感,非常高質嘅一碗烏冬😛————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結位於舊
[✨尖沙咀沃川·隱世昭和風日式料理🌸]

#沃川自家料理 #尖沙咀

🔸前菜 辣味蜆肉 $20/each
蜆肉鮮美,淡淡嘅鹹香味道配上微微嘅辣味,幾開胃🤩

🔸鱈魚干 $48
魚味好濃郁,口感酥脆,唔錯嘅一款小食😛

🔸花生豆腐 $58
豆腐質感超滑嫩,同脆脆嘅花生配搭,口感特別👍🏻

🔸雞胸軟骨串 $32/一串
雞肉嫩滑多汁,雞軟骨爽脆,無論係味道定口感層次都好出色😊💗

🔸柚子鹽燒白鱔 $68/一串

🔸蕃茄豚肉卷串 $28/一串
蕃茄酸酸甜甜,豚肉亦都好鮮嫩,第一次食咁樣嘅配搭,唔錯😋

🔸自家制厚燒玉子$68
厚身嘅玉子燒,唔會散開之餘蛋味仲好濃🤤

🔸刺身 $380
呢度嘅刺身水準真係好高!

🔸苦瓜炒豚肉 $108
賣相美觀好吸引嘅炒豚肉,加埋滑滑嘅炒蛋真係幾好食😊💞

🔸濃湯蝦烏冬 $148

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結
位於舊商場隱世嘅居酒屋,餐廳係充滿舊日本昭和風嘅木系古式裝潢,職員好友善,會主動介紹食材,刺身類新鮮👍🏻價錢對比同區同定位嘅居酒屋CP值甚高,值得推薦💯

📍沃川自家料理
🏠尖沙咀麼地道75號南洋中心UG樓5-8號舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #尖沙咀食乜好 #尖沙咀餐廳 #沃川自家料理
2024-04-12 32 浏览
約咗好友係尖沙咀食飯揀咗去食日式料理,去了尖東噴水池旁邊嘅南洋中心入面一間日式居酒屋,一入去會見到半開放式廚房連吧枱位置,可以見到師傅處理食材;另外仲有幾間私隱度高嘅日式房間,好適合朋友聚會。🔸剌身拼盤🔸可以按客人Budget廚師發板安排時令剌身食材。呢個拼盤有「池魚薄切、鯛魚白子、三文魚腩、牡丹蝦、室津蠔」,每樣食材都好新鮮,全部都好喜歡💕我第一次食白子,個質地係好似入口即溶咁又爽滑;池魚刺身肉質清甜再點上特調酸汁提鮮;室津蠔身好鮮甜肥美,食完好想encore ☺️🔸牛油果鮮帆立貝沙律🔸呢個沙律的組合有驚喜,鮮帆立貝切粒後加上牛油果&蟹籽,再放上脆脆的梳打餅一齊食好夾。🔸海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬🔸超濃郁的海膽濃湯,未食已經想飲幾啖湯先,裡面仲有蜆肉& 松葉蟹腳,烏冬質地超級煙靭好食。還有點了這些:🔸鱈魚乾🔸🔸海中蝦、粟米天婦羅🔸🔸燒芝士年糕🔸🔸魷魚餃子🔸這裡食物都好高質,店員全部都好Nice ,會主動同我地介紹餐牌& 送上熱茶,上菜時又會好詳細介紹菜式同埋食法,值得推介👍🏻

🔸剌身拼盤🔸

🔸牛油果鮮帆立貝沙律🔸

🔸海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬🔸

還有點了這些:
🔸鱈魚乾🔸

🔸海中蝦、粟米天婦羅🔸

🔸燒芝士年糕🔸

🔸魷魚餃子🔸

2024-04-11
2024-04-09 117 浏览
同好耐無見的大同食飯,佢話帶我去搵食,佢仲話食物質素佳,高質日本料理!咁一定要試下啦!🌟#蟹籽沙律蟹籽滿滿鋪在蟹柳和青瓜絲上,賣相吸引,撈埋一齊食,蟹籽在口腔裏鮮味十足,清新開胃。我哋叫多款時令刺身:🌟#刺身:#鮮螢光魷魚 #鯛魚白子 #鮮鯖魚煎鯖魚就食得多,新鮮的鯖魚真係第一次食,超級好食,表魚燒得焦香,油脂味均勻,入口鮮甜,好食!螢光魷魚,清甜微淡,白子好香滑,鮮味十足。🌟#燒和牛小排必試!非常新鮮,牛脂分布均勻,火控佳,入口即化,用心之作。🌟#串燒:牛舌芯、鴨心、豚肉荔枝、雞肝和雞胸軟骨多款串燒選擇,我哋最愛牛舌芯,軟腍肉味重,正。豚肉荔枝,清甜可口,十分創意配搭。雞胸軟骨,口感豐富,嫩滑爽脆,好食。🌟#海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬熱辣辣,湯頭橙黃色,滿滿海膽味,質感黏稠,濃郁鮮味!配料有松葉蟹腳同五大隻蜆,食落特別鮮甜,非常惹味。大推!食物質素水準高,欣賞服務細心,大滿足!值得encore的小店。真心推介!

🌟#蟹籽沙律

我哋叫多款時令刺身:

🌟#刺身:#鮮螢光魷魚 #鯛魚白子 #鮮鯖魚

🌟#燒和牛小排
必試!非常新鮮,牛脂分布均勻,火控佳,入口即化,用心之作。

🌟#串燒:牛舌芯、鴨心、豚肉荔枝、雞肝和雞胸軟骨

🌟#海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬

• 鮮鯖魚刺身
  • 海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬
  • 燒和牛小排
  • 蟹籽沙律
🍽️ 沃川自家料理 (尖沙咀)📍尖沙咀麼地道75號南洋中心UG樓5-8號舖-老公話今日要比個驚喜我,帶我去食好西❤️❤️❤️真係冇令我失望🤤🤤🤤呢間昭和風格嘅日式餐廳真心大大大推!🫰🏻🫰🏻🫰🏻💫汁煮白梅貝( $78 )白梅貝大隻肉厚😍😍入口軟嫩入味,而且凍食既貝肉非常鮮甜,完全唔腥🫰🏻🫰🏻好高質!💫花生豆腐( $58 )員工介紹呢個係自家製嘅花生豆腐🥜🥜未去過沖繩嘅我一直都好想試吓㗎🤩🤩🤩入口好creamy,食到好香嘅花生味但完全係豆腐口感😝😝餐廳用醬油同埋蔥花配花生豆腐,感覺好清爽又好得意😍😍😍而且外表好似芝士一樣,成味菜都令人好驚喜呀😍😍😍💫刺身拼盤($520)我同老公都唔知食咩刺身好,緊係搵廚師推薦啦😆😆廚師介紹左池魚、螢光魷魚同埋葉血引比我地😍😍好似omakase 咁樣🥳🥳不得了❗️❗️池魚分薄切、厚切同埋碎切,員工好清晰咁樣介紹同埋建議食法👍🏻👍🏻👍🏻薄切再加柚子醋,肉質鮮甜爽口,食到魚肉既鮮味🤩🤩厚切油香會重啲,口感更豐富🤤🤤碎切本身撈左薑蔥,包埋紫菜更有層次😍😍😍螢光魷魚鮮美爽滑,最得意嘅係咬開佢會有爆汁嘅感覺💦💦💦好特別呀🥰🥰🥰火炙過既葉血引有淡淡焦香,亦食到魚既油香🤩而且肉質嫩滑
🍽️ 沃川自家料理 (尖沙咀)
📍尖沙咀麼地道75號南洋中心UG樓5-8號舖

💫汁煮白梅貝( $78 )

💫花生豆腐( $58 )

💫刺身拼盤($520)
我同老公都唔知食咩刺身好,緊係搵廚師推薦啦😆😆廚師介紹左池魚、螢光魷魚同埋葉血引比我地😍😍好似omakase 咁樣🥳🥳不得了❗️❗️池魚分薄切、厚切同埋碎切,員工好清晰咁樣介紹同埋建議食法👍🏻👍🏻👍🏻薄切再加柚子醋,肉質鮮甜爽口,食到魚肉既鮮味🤩🤩厚切油香會重啲,口感更豐富🤤🤤碎切本身撈左薑蔥,包埋紫菜更有層次😍😍😍螢光魷魚鮮美爽滑,最得意嘅係咬開佢會有爆汁嘅感覺💦💦💦好特別呀🥰🥰🥰火炙過既葉血引有淡淡焦香,亦食到魚既油香🤩而且肉質嫩滑👍🏻👍🏻係平時好少見嘅刺身款式🤤🤤🤤

💫雞胸軟骨串($22)
雞胸軟骨香脆,連住嫩滑多汁嘅雞肉😍😍😍口感層次都滿分🥳🥳無敵!

💫雞腳筋串($28)
雞腳筋香脆,而且調味非常惹味呀😚😚😚好啱送酒🍻🍻

💫柚子鹽燒白鱔($68)
白鱔皮燒得香脆,肉質彈牙又多汁,厚厚既白鱔咬落好滿足😚😚😚

💫雞肝串($32)
老公最愛雞肝串😆😆質感creamy,軟軟嫩嫩又唔腥🤩🤩

💫荔枝豚肉串($28)
我最鍾意呢個😍😍👍🏻👍🏻薄薄嘅豚肉入面包住一粒冇核嘅荔枝🤤🤤🤤豚肉嘅油香同荔枝嘅香甜配合得好好,成件事好夾😝😝

💫粟米天扶良($68)
冇錯!天扶良即係天婦羅🤣🤣🤣好鍾意佢既天婦羅炸粉超級薄,食到鬆脆之餘,又唔會喧賓奪主👍🏻👍🏻👍🏻最重要嘅係,兩款天婦羅都唔會有好油膩嘅情況,食到香脆嘅炸粉同埋食物原味道❤️❤️粟米天婦羅平時比較少見,呢個食法淡淡都係粟米肉,而且又香脆又爽甜,層次豐富零舍好味🥳🥳🥳

💫沙追魚天扶良($68)
職員介紹餐廳專成調配咗一個咖喱鹽用嚟點海鮮天婦羅🤩🤩肉質彈牙結實👍🏻👍🏻同咖喱鹽夾埋,顯得味道更加鮮味,魚味更加香濃🐟🐟🐟

💫海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬($198)
濃郁橙色既湯底有啖啖海膽味🥰🥰重點係仲有厚肉鮮甜嘅大蜆、已經去左殼嘅松葉蟹腳🦀🦀呢碗烏冬應該改名叫做「人生的高潮」🤩🤩🤩面底彈牙爽口,重點係個湯底非常濃厚,但係又唔會有膩嘅感覺😍😍料又多又高質!是日最愛🫶🏻🫶🏻

🌟餐廳嘅裝修風格好有日式嘅感覺,簡直好似瞬間轉移咗去日本咁樣,好有feel🎎🎏

🌟欣賞成間餐廳都好有heart❤️❤️員工熱心積極,而且餐廳對食物質素方面亦都有好高要求,見到好多細節位都做到好好,例如唔同嘅天婦羅會有唔同嘅汁😚😚完全感受到餐廳嘅細心

🌟原來餐廳係有包廂㗎🤣🤣最低消費$1500就可以book一間房,好有日式居酒屋嘅感覺啊!下次一定要試吓😍😍😍

🌟臨走嘅時候店員同我哋傾咗兩句,原來餐廳好多嘢食,例如係串燒、刺身等等,都係即叫即做,所以雖然製作時間比較長,但係食到嘅每一啖食物都係最新鮮㗎😍😍😍精益求精,好有日本既匠人精神👍🏻👍🏻一定會回訪!

推薦指數:5/5
抵食指數:4/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#TsimShaTsui #尖沙咀 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀好去處 #尖沙咀必食 #沃川自家料理
@yokukawa
位於尖東的的日式料理居酒屋。尖東噴水泉這個地方其實好特别,年少時喜愛夜蒲時出沒得多,人大了就鮮少走來這邊。朋友告知有間餐廳多年屹立不倒,在時代變遷、物價通漲及地產霸權這個大時代仍能生存至今,也儲了不少熟客,相信食物質素及服務水平必定有所保証。餐廳小小一家,地方不算大,但也是有吧枱有卡位有廂房;入座一會兒,其他食客也陸續入座,瞬間餐廳便坐滿人了,店員與食客也是打成一片,談笑風生,連我這種第一次光顧的人,也是禮貌及熱情相待,整晚的氣氛非常熱鬧,這就是我喜愛的居屋屋應有的氛圍啊。我大概明白了這間餐廳受歡迎的原因了。✮_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______✮ ꙳ 鮟鱇魚肝 $180꙳ 花生豆腐 $58꙳ 廚師發板刺身拼盤 $580꙳ 螢光魷魚干 $78꙳ 串燒:雞翼 $32@꙳ 串燒:雞腳筋串 $28@꙳ 燒牛小排 $198꙳ 野菜天婦羅 $128꙳ 海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬 $198  ___⋆ ⋆ ___  ✿ 鮟鱇魚肝鮟鱇魚肝散發出濃郁而獨特的海洋香氣,入口帶有微妙的鹹味及魚油香氣,一試難忘。.✿ 花生豆腐白雪雪的球形超可愛,店員稱是用花生壓碎後混入豆腐內,是師傅的獨家之作。豆腐滑溜
位於尖東的的日式料理居酒屋。
我大概明白了這間餐廳受歡迎的原因了。
✮_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______✮
꙳ 海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬 $198
  ___⋆ ⋆ ___
✿ 鮟鱇魚肝
✿ 花生豆腐
白雪雪的球形超可愛,店員稱是用花生壓碎後混入豆腐內,是師傅的獨家之作。豆腐滑溜軟嫩,加入花生的香氣後,味道層次更豐富。
廚師發板刺身拼盤
兩個人吃飯就是甚麼都想吃,但又怕浪費。詢問師傅當日的時令刺身及告知預算後,便交由師傅為我們整出一盤精緻又豐富的刺身拼盤。
▫時令深海池魚:每一片都色澤鮮豔,入口鮮嫩帶甜,肉質柔軟,細嚼後口腔更是充斥着魚油香呢。果然是當日時令刺身呢。
▫時令活石蠔:生蠔大隻肥美,入口味道鮮甜且帶有微微的海水甜味,清爽又自然。
▫帆立貝夾海膽:帆立貝厚厚一大片,用紫菜包著,中間再夾著橙澄澄的海膽,入口肥美爽滑,鮮甜軟嫩,口感超豐富,這個組合真的太無敵了。
▫愛媛縣甲烏賊:肉質細膩有彈性,入口散發出鮮明的海洋香氣,實在吃不停口。
✿ 串燒:雞翼┆雞腳筋串
雞肉的串燒都是用新鮮雞,因此雞骨會更薄,雞肉更味濃。雞腳筋串真的是雞軟骨愛好者必點啊,保留了雞軟骨的爽脆嫩香,而且更香口惹味呢!
✿ 螢光魷魚干┆野菜天婦羅
很少吃螢光魷魚干,炸得香脆入味,搭配蛋黃醬更是吃得上癮。
天婦羅炸漿薄薄的,油而不膩,兩者都是佐酒恩物啊。
✿ 燒牛小排
牛排用的是蝴蝶腩部位,肉味會更濃郁。牛排熟嫩程度恰到好處,肉質細緻嫩滑,吃肉獸必點啊!
✿  海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬
店員推介這道新品。上桌時已香氣四溢,先喝一口湯已讚嘆湯底極濃郁極醇厚。海膽的鮮甜鮮潤加入松葉蟹腳,口感更佳。
除了松葉蟹,更有幾隻大大隻又肥美的大蜆,用料超級大方。
連烏冬也是彈牙爽口,掛湯一流,搭配海膽濃湯的濃郁味道,極致享受啊!
呢間位於灣仔地鐵站附近嘅泰國料理餐廳👉🏻位置方便之餘小店仲有一份人情味嘅感覺💕營造出一份有心思有質素既氛圍🫶🏻==============================Food List📝🍜泰式大蝦炒海鮮金邊粉🇹🇭泰國經典菜式 好喜歡呢個咁有鑊氣 大蝦特別經過油炸👍🏻更加香口好食 令到成個味道更加昇華🤤🥗金柚鮮蝦沙律 柚子毫不吝嗇🥰佢係一舊舊似食緊生果 又幾特別🫡🥭芒果糯米飯 泰國必食甜品 賣相得體之餘又好食 推介🙌🏻🥦泰式炒椰菜苗 夠哂惹味有獲氣😍🧋泰式奶茶 有別於港式奶茶 煉奶香更加突出茶味‼️🍹泰式檸檬茶 淡淡檸檬香 好味解渴 真係一流🫶🏻==============================小店一定要再嚟支持🔖
Food List📝

🥭芒果糯米飯 泰國必食甜品 賣相得體之餘又好食 推介🙌🏻
🥦泰式炒椰菜苗 夠哂惹味有獲氣😍
🧋泰式奶茶 有別於港式奶茶 煉奶香更加突出茶味‼️
🍹泰式檸檬茶 淡淡檸檬香 好味解渴 真係一流🫶🏻
小店一定要再嚟支持🔖
🏅我認為係食過最有驚喜既居酒屋‼️地點喺南洋中心📍大家可以歎到最正宗既日本直送食材🇯🇵==============================今晚嘅Menu有👇🏻🐟鱈魚干 先嚟香口嘅小食 啱晒飲酒嘅朋友😍就算唔飲酒都係一個唔錯嘅選擇 立刻打開你嘅食慾好開胃🤣🧀酒盜芝士 好小餐廳食到呢道菜 別有一番風味🤩🍢雞皮餃子&雞頸肉 香口美味 一口滿滿澎湃享受🥰少少鹽巴已經非常好食👍🏻🍡蕃茄豚肉卷串 呢個組合第一次食 蕃茄低咗豚肉嘅油膩感 perfect match💯🌽粟米天婦羅 呢度料理 精緻細膩真係顛覆對粟米既印象 個牛油香令到粟米更加有驚喜🐠沙追魚天婦羅 同樣出色 賣相討好重非常之打卡able📸🌾鮮蟹肉蟹膏炒飯 聞起黎香噴噴🥰蟹肉一啲都唔手鬆 配埋蟹膏係最佳選擇 有獲氣好入味😍係天堂級嘅味道👏🏻==============================此食材只應天上有☁️如此高質海鮮 咁高質 快d book位喇‼️
今晚嘅Menu有👇🏻
🧀酒盜芝士 好小餐廳食到呢道菜 別有一番風味🤩
🐠沙追魚天婦羅 同樣出色 賣相討好重非常之打卡able📸
2024-03-24 29 浏览
之前都聽朋友說食過呢間居酒屋🏮唔錯,魚生好新鮮咁。位置在尖東南洋中心 ,有卡位同埋我幾間包箱房間,好啱一班朋友嚟𣈱飲幾翻~𖥠廚師推薦刺身($550)❀平目刺身清淡而鮮嫩,肉質有彈性,沾上自家製柚子酸汁,令味道提升~❀八爪魚刺身入口鮮嫩又清爽,非常鮮味,吸盤上放了粒三文魚子,帶着鹹鮮的味道~❀鱈魚白子第一次食白子,入口即融,爽滑的質感,味道豐厚,一試難忘~❀花生豆腐 ($58呢個係自家製嘅,口感細膩、滑爽,好香豆腐味~❀汁煮白梅貝 ($78)梅貝肉質爽彈,汁煮得好入味~❀海膽濃湯松葉蟹洞庭烏冬($198)松葉蟹腳很鮮味,仲有花甲喺裏面,食到好濃嘅海膽汁味道,稻庭烏冬仲好掛汁添~❀荔枝豚肉卷 ($28)-咬下去已好多汁係口裏面,豚肉嘅鹹香加荔枝嘅果甜多汁,好滿足嘅味道~❀粟米天婦羅($68)粟米都炸到酥脆,好甜好多汁~𖥠另外我地仲叫咗:沙追魚天婦羅 ($68)蕃茄豚肉卷串 ($28)雞肝串($32)雞腳筋串($28)青椒仔豚肉卷串($32)

𖥠廚師推薦刺身($550)
❀平目刺身
清淡而鮮嫩,肉質有彈性,沾上自家製柚子酸汁,令味道提升~

❀八爪魚刺身

❀鱈魚白子
第一次食白子,入口即融,爽滑的質感,味道豐厚,一試難忘~

❀花生豆腐 ($58
呢個係自家製嘅,口感細膩、滑爽,好香豆腐味~

❀汁煮白梅貝 ($78)
梅貝肉質爽彈,汁煮得好入味~

❀海膽濃湯松葉蟹洞庭烏冬($198)

❀荔枝豚肉卷 ($28)

❀粟米天婦羅($68)
粟米都炸到酥脆,好甜好多汁~

𖥠另外我地仲叫咗:
沙追魚天婦羅 ($68)
蕃茄豚肉卷串 ($28)
雞肝串($32)
雞腳筋串($28)
青椒仔豚肉卷串($32)
2024-03-21 17 浏览
尖東臥虎藏龍居酒屋花生豆腐清新冰涼,豆腐軟綿,伴隨著淡淡花生香龍蝦沙律開胃小食,每口都充滿龍蝦肉,口感彈牙鮟鱇魚肝魚肝入口後慢慢融化,散岀香濃魚鮨鮮味,令人回味無窮縞鯵 深海池魚王稱為日本池魚王,肉質纖細柔軟,口感爽脆帶有彈性,順滑鮮甜,咀嚼後帶岀一股淡雅的香氣,魚油甘香細膩,配以姜醬油等可讓鮮味更突出。沖繩苦瓜炒豚肉大愛!本身喜愛吃苦瓜,沖繩之苦瓜帶甘但不苦澀,口感清脆爽口,沾上蛋汁,口感更順滑,伴隨著豚肉香豚肉串燒蕃茄豚肉卷串荔枝豚肉卷串芫茜豚肉卷串露筍豚肉卷串串燒相當岀色,每款也燒至微焦甘香,配搭不同蔬果,感覺清新不油膩天婦羅拼盤粟米、舞茸、海中蝦天扶良神級天婦羅,外皮脆漿薄而酥脆,火喉控制得宜,必食海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬絕配,稻庭烏冬完美地沾上鮮甜海膽濃湯,配上鮮味松葉蟹鮮味LEVEL UP,烏冬口感順滑,質感軟糯,令人印象難忘沃川自家料理📍尖沙咀麼地道75號南洋中心UG樓5-8號舖
尖東臥虎藏龍居酒屋

花生豆腐
清新冰涼,豆腐軟綿,伴隨著淡淡花生香

龍蝦沙律
開胃小食,每口都充滿龍蝦肉,口感彈牙

鮟鱇魚肝
魚肝入口後慢慢融化,散岀香濃魚鮨鮮味,令人回味無窮

縞鯵 深海池魚王

沖繩苦瓜炒豚肉

豚肉串燒
蕃茄豚肉卷串
荔枝豚肉卷串
芫茜豚肉卷串
露筍豚肉卷串

天婦羅拼盤
粟米、舞茸、海中蝦天扶良
神級天婦羅,外皮脆漿薄而酥脆,火喉控制得宜,必食

沃川自家料理
📍尖沙咀麼地道75號南洋中心UG樓5-8號舖
跟朋友搵食先知尖東有間隱世既居酒屋🏮,一試就知唔簡單🤩認真要推介比鍾意食日本野嘅朋友♥️ 餐廳位於尖沙咀南洋中心,門面已經充滿日本風🎏,餐廳裡面係深啡木系古式裝潢,餐廳中間位置仲有半開放式廚房連吧枱,上面掛滿時令食材的menu 和日本報刊🐟。原來餐廳仲有私隱度極高嘅和室,好適合一班朋友嚟聚會!職員都好友善,會介紹當日新鮮食材,而且上菜又會跟次序,還不時會加熱茶。另外,仲介紹咗我地飲日本好hit 嘅金裝+黑啤🍺 餐廳特別調制嘅3/7比例更係✨完美比例,本身我不太好黑啤,但呢個比例入口真係好好味👍🏻🩵沃川刺身拼盤 $498旭川嘅刺身好有質素,不單止食材新鮮,仲每樣都好有厚度,全部都是大廚嚴選當日最時令刺身:牡丹蝦🦐,烏賊 🐙,八爪魚,三文魚,吞拿魚,帆立貝,劍魚腩,池魚。大大隻牡丹蝦和帆立貝都好鮮甜,烏賊彈牙又有嚼勁。吞拿魚質感軟韌適中,魚味濃郁。每款刺身都回味無窮,味覺加上視覺,真係有置身日本🇯🇵嘅感覺🥰🩵花生豆腐 $58自家製的花生豆腐,花生嘅香味完全融入係豆腐入面,濃濃既花生香加上嫩滑既豆腐,呢個凍食嘅前菜好清新。🩵鱈魚干 $48風乾後仍保留有濃郁的魚味,口感酥脆,好岩做佐酒小食。🩵海

🩵沃川刺身拼盤 $498

🩵花生豆腐 $58

🩵鱈魚干 $48
風乾後仍保留有濃郁的魚味,口感酥脆,好岩做佐酒小食。

🩵海鮮天扶良 $298
私心推薦呢個天婦羅好得👍🏻 有鵪鶉蛋,冬菇,鮮蝦🦐,天婦羅炸得炸皮好薄,內裡嘅食材又仍然好有水份,咬落好鬆脆😋

🩵稻庭烏東 $78
個人本身對烏冬都有一定要求,真心呢個烏冬好煙韌彈牙,口感唔錯👍🏻

串燒🍢
每樣都好出色,價錢又好合理,小妹推介荔枝🐷豚肉卷,豚肉油脂肉質豐富,而且咬落鮮甜多汁,荔枝剛好中和豚肉嘅油膩感,真係一試難忘♥️
🩵雞頸肉 $78
🩵日本青椒仔串 x 2 $44