2025-05-19 19 浏览
日本嘢就係我嘅至愛,今次嚟到銅鑼灣嘅百樂中心度搵食,喺13樓有一間主打西日料理嘅餐廳「汐」。主打日系和式風格,設有榻榻米座位,同時提供西式和日式嘅料理。「夕陽富士山系列」就係日式魚生丼系列,我就叫咗明太子八爪魚配北海道刺身帶子 $138 同埋蟹糕甲羅燒配蟹籽及三文魚籽。叫得富士山系列係因為丼飯係富士山藍色,打卡咁十足。另外刺身方面都好新鮮,尤其是三文魚同埋帶子,夠晒鮮甜。如果唔鍾意食魚生丼飯,仲可以試佢哋嘅壽喜燒。充滿牛肉嘅肉汁同埋微甜嘅壽喜燒醬,用嚟餸飯都一流。另外食物仲可以升級做套餐,我自己就配搭咗飲品同埋甜品,價錢嚟講都好抵玩。

在銅鑼灣的百樂中心內,有一家名為「汐」的和式小店,風格簡約而舒適,適合放鬆或聚會。店內的木質吧台與榻榻米卡座搭配,營造出平靜的氛圍,讓人感到賓至如歸。這裡的菜單不斷更新,經常能發現新奇的甜品和小食。比如,「夕陽富士山」這道菜,不僅視覺上吸引人,味道上也令人驚喜。蛋白霜打發得蓬鬆,配料如三文魚和蟹肉新鮮可口,飯的粉藍色更是增添了夢幻感。另一道值得一試的是明太子意大利粉,醬汁濃郁卻不油膩,搭配珍珠帶子,讓人感受到鮮味的完美平衡。麵條的口感恰到好處,每一口都令人滿足,適合與好友分享,成為聚會的焦點。此外,日式雞皮餃子外皮焦脆,內餡鮮美,讓人欲罷不能。這款即叫即煎的餃子,無論是作為開胃菜還是主食,都表現出色。甜品方面,柚子蛋糕清新可口,蛋糕體濕潤,搭配酸甜的柚子果醬,讓人享受每一口的細膩口感。這款蛋糕的外觀也非常吸引,適合在炎熱的日子裡品嚐。最後,豆腐咖啡和靜岡抹茶豆乳都是值得推薦的飲品。豆腐咖啡層次感十足,結合了豆腐的滑順與咖啡的香醇,帶來不一樣的飲品體驗。而靜岡抹茶豆乳則以濃郁的抹茶味和滑順的口感,讓人感到清新舒適。總的來說,「汐」不僅提供美味的食物,還營造了舒適的用餐環境,無論是工作日的

總的來說,「汐」不僅提供美味的食物,還營造了舒適的用餐環境,無論是工作日的晚餐還是與友人的聚會,都是一個理想的選擇。
夕陽富士山特盛
靜岡抹茶豆乳
  • 山梨縣蜜桃碟豆花鮮奶
  • 醬油七味雞皮餃子
2025-05-18 23 浏览
招牌沙律這道沙律色彩鮮艷,新鮮的時令蔬菜搭配特製醬汁,口感清新爽口。醬汁的酸甜平衡恰到好處,讓人忍不住一口接一口。明太子八爪魚配北海道刺身帶子丼飯八爪魚的口感彈牙,明太子的風味為其增添了豐富層次。北海道刺身帶子鮮甜無比,與醋飯的酸度相得益彰,整體味道和諧。小食拼盤小食拼盤包含豆腐魚餅、蝦餅和芝士年糕,每一樣都別具特色。豆腐魚餅口感柔軟,蝦餅香脆可口,而芝士年糕煙韌。Sangaria 橙味汽水橙味汽水口感清新,柑橘的香氣濃郁,帶來一絲酸甜,非常解渴。它的氣泡感適中。福岡士多啤梨波子汽水鮮奶這款飲品結合了士多啤梨的甜美與鮮奶的醇厚,口感非常獨特。波子汽水的氣泡感為整體飲品增添了趣味,喝上一口令人心情愉悅。
招牌沙律

明太子八爪魚配北海道刺身帶子丼飯

小食拼盤

Sangaria 橙味汽水

福岡士多啤梨波子汽水鮮奶
2025-05-18 9 浏览
這間位於銅鑼灣百樂中心的餐廳,面積不大,但佈置溫馨親切,具日式氛圍🫶🏻蟹膏甲羅配三文魚子。這道菜的呈現令人驚喜,上層的蟹膏與三文魚子相互輝映,搭配輕盈如雲的雞蛋,視覺效果極為吸引。蟹膏的鮮甜與三文魚子的鹹香交融,口感滑順;下層的飯用蝶豆花汁浸染,色彩鮮豔,米飯粒粒分明,柔韌卻不失彈性,整體的味道層次豐富🌟蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹,吸收了蒜香與辣椒的滋味,既香濃又帶有微微的辣感,讓人胃口大開。蜆肉與意大利粉的搭配恰到好處,增添了海鮮的鮮味。而軟殼蟹外脆內嫩,這道菜更具層次感😍飲品方面的抹茶豆乳,濃郁的抹茶香氣與豆乳的絲滑相互交融,甜味適中👍🏻總的來說,這間小而美的餐廳不僅菜式創新,還能在味道上做到精緻,是值得一再回訪的餐廳🤍

而軟殼蟹外脆內嫩,這道菜更具層次感😍

🟡呢一間係西日融合嘅cafe,日系簡約風格,雖然座位唔多,但環境舒適,有吧檯同榻榻米,好適合輕鬆傾計!🟡菜式有新意,尤其係佢哋嘅富士山丼,必試嘅signature凍丼飯🤤(Unnie同Undici都係姊妹店,菜式都特別,好味😋)🟡餐牌上仲有好多選擇,所有主食都可以升級套餐,有3款升級套餐價錢,可以任君選擇,今次就係兩個主食升級$48可以自選飲品➕精選甜品,都真係好抵食🤤
2025-05-15
🔖 和歌山橘子咖啡
  • 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹
  • 蟹糕甲羅燒配蟹籽及三文魚籽
  • 和歌山橘子咖啡
餐廳裝修走日式簡約風,仲有榻榻米位,打卡度爆燈!我哋叫咗幾款招牌菜,每樣都勁有驚喜!醬油漬角切三文魚丼:呢個丼飯真係不得了!三文魚粒大大舊,醃得夠晒入味。飯底用咗蝶豆花染成淺藍色,睇落好似富士山咁靚!仲有雲朵蛋(打發蛋白+流心蛋黃),撈埋蟹籽、中華沙律一齊食,口感超豐富,每一啖都有唔同層次!原條浦燒鰻魚丼:鰻魚成條上,份量多到堆成小山咁高!肉質肥美,醬汁甜度啱啱好,唔會太膩。旁邊仲有玉子燒同木魚絲,撈飯食真係無得輸!呢個價錢食到咁高質嘅鰻魚,抵到爛!飲品系列-山梨縣蜜桃蝶豆花鮮奶& 靜岡抹茶豆乳:蜜桃鮮奶賣相超夢幻,藍色蝶豆花+蜜桃果肉,飲落微甜清新,好啱夏天解渴。而抹茶豆乳就係另一種享受,豆香濃郁,底層仲有豆腐花,口感滑溜,抹茶控必試! 甜-Tiramisu: 升級套餐就有埋甜品,今次係Tiramisu~蛋糕質感綿密,咖啡味唔算好濃,但勝在唔會太甜,作為飯後甜品剛剛好,若然咖啡味再突出啲就完美!

醬油漬角切三文魚丼:

原條浦燒鰻魚丼:

飲品系列-山梨縣蜜桃蝶豆花鮮奶& 靜岡抹茶豆乳:

甜-Tiramisu:
2025-05-10 3 浏览
- 醬油漬角切三文魚凍丼飯 $128 福岡士多啤梨波子汽水鮮奶 檸檬蛋糕 +$48- 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹 $138- 餃子大阪燒 $58暫時唔敢去睇富士山🗻見到呢度有夕陽富士山造型嘅丼飯就一於約朋友去試吓 順便解下思鄉之情呢間又有西式又有日式料理 我揀咗凍丼飯 朋友就揀咗意大利粉 丼飯入面有三文魚 蟹柳 青瓜 粟米 中華沙律 蟹籽 藍色嘅飯再配埋打發過嘅蛋白真係有啲似富士山 藍色好特別好有創意 上面仲有醬油漬蛋黃 食落鹹鹹地 撈埋啲飯一齊食好夠味 完全唔洗再落其他調味 至於意粉一上枱已經好香 食落唔會好辣 仲好惹味 入面仲有啲菇同蜆肉 軟殼蟹又幾大隻 啖啖肉食得好開心 我哋仲叫咗個小食 餃子大阪燒又係好特別 鋪滿木魚絲同紫菜 餃子炸到好脆 食落好香口 好鍾意呢個配搭主食仲可以加錢升級做套餐 我哋就升級咗一個主食做套餐 揀咗自選飲品同精選甜品(+$48) 原本想要抹茶豆乳 但又有啲掛住福岡就揀咗福岡士多啤梨波子汽水鮮奶 第一次試呢個combination 飲落又幾有驚喜 士多啤梨味好香好甜👍🏻檸檬蛋糕好清新好creamy 面頭仲有好多脆米 餐廳有吧枱同榻榻米兩款座位 坐低同朋
- 醬油漬角切三文魚凍丼飯 $128
福岡士多啤梨波子汽水鮮奶 檸檬蛋糕 +$48
- 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹 $138
- 餃子大阪燒 $58

餐廳有吧枱同榻榻米兩款座位 坐低同朋友傾吓偈 chill一chill 打吓卡都唔錯

💰$410
2025-05-08 6 浏览
👦🏻終於忙完project,梗係要同👧🏻搵d好野食下啦。呢次我地就黎到位於銅鑼灣既汐,主打西式同日式既路線,食完之後覺得非常值得推介比大家!🌟 明太子八爪魚配北海道刺身帶子(夕陽富士山)呢個係一個丼飯,將蛋白打成泡造成一個雲朵既形象,再配上醬油漬流心蛋黃,食落超香。而北海道帶子食落味道鮮甜;八爪魚片配上明太子醬簡直係一絕。飯粒加入左碟豆花,成個飯變左藍色岩哂大家打卡!仲有蟹柳沙律等等配料撈飯,值得推介!🌟 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹(UDC SIGNATURE)一上菜簡直嘩一聲,聞到超濃郁既香氣,蒜香辣椒夠哂惹味,食落唔會太辣。軟殼蟹炸得香脆,肉同蟹膏都兼備。意粉夠哂掛汁,仲有好多蜆肉,認真足料!🌟炸蝦餅(精選小食)跟餐+$58就可以有齊小食、自選飲品同甜品!今次既小食 - 炸蝦餅炸至金黃色,肉質爽彈,香脆可口。🌟檸檬蛋糕係檸檬芝士蛋糕,檸檬味突出,夠哂精緻,細細件甜品唔會太飽,飯後食最適合不過。🌟和歌山橘子咖啡店員會親切地問果味重啲定咖啡味重啲,👧🏻就簡左果味重啲,飲落啖啖橘子香,杯底仲有唔少橘子果肉,唔會蓋過咖啡既味。🌟秋名山藤原豆腐咖啡店員亦有問想豆腐味重啲定咖啡味重啲,👦🏻就

🌟 明太子八爪魚配北海道刺身帶子(夕陽富士山)

🌟炸蝦餅(精選小食)

🌟檸檬蛋糕

🌟和歌山橘子咖啡

🌟秋名山藤原豆腐咖啡
店員亦有問想豆腐味重啲定咖啡味重啲,👦🏻就簡左豆腐味重啲,飲落咖啡濃郁,配上淡淡豆腐香簡直一流,低甜度,底層仲有少量豆腐花,口感豐富。

汐🔥夕陽富士山 - 明太子八爪魚配北海道刺身帶子 $138⭐️9/10⭐️非常適合打卡和有創意的一個丼飯,用上醬油漬蛋黃和蛋白覆蓋在藍色的米飯上,製作成富士山的形狀!醬油漬蛋黃鹹鹹香香,非常適合配搭米飯!整體食材新鮮,有八爪魚、明太子和帆立貝刺身,搭配粟米、中華沙律和青瓜粒,味道層次分明,令人回味!絕對值得一試!🔥明太子意大利粉配珍珠帶子 $128⭐️9/10⭐️帶子肉質鮮甜,與蟹肉、蟹籽及紫菜碎相得益彰,增添海鮮風味!意粉軟硬度適中,醬汁濃郁,明太子醬散發獨特的鹹香味道,好食!🔥餃子大阪燒 $58⭐️9.5/10⭐️餃子大阪燒創意十足,炸餃子外皮酥脆,配上大阪燒醬汁、紫菜碎和木魚碎,又惹味又有口感,高質!🔥和歌山橘子咖啡 $42⭐️9/10⭐️店員會詢問客人的喜好,再決定偏重橘子味道還是咖啡味道,非常細心!小編選擇了偏重橘子的味道,整體香甜亦帶有香濃的咖啡味道,正中小編的喜好!

🔥明太子意大利粉配珍珠帶子 $128⭐️9/10⭐️

🔥餃子大阪燒 $58⭐️9.5/10⭐️

🔥和歌山橘子咖啡 $42⭐️9/10⭐️
2025-05-03 3 浏览
最近又要開始減肥😂去開銅鑼灣有野做就上openrice 睇下有咩食得。見到呢間多哈哈笑又係poke bowl,就試一試。我簡左明太子八爪魚配北海道刺身帶子($138)再加埋杯和歌山橘子咖啡($42),簡直係減肥人士必選。特別係杯橘子咖啡,因為我鍾意飲咖啡嘅香但又怕苦,橙汁嘅甜味啱啱好中和但又唔會搶走咖啡嘅香味。貪心既老公又想食帶子又想食三文魚就簡左特盛($158)同秋明山藤原豆腐咖啡($42)。老公對杯咖啡讚不絕口,因為有豆腐嘅幼滑口感再加上香濃嘅咖啡香味。講返個夕陽富士山,兩款嘅刺身同配料都非常新鮮,加埋醬汁啱啱好,一滴豉油都唔使落,特別係個蛋白係打起咗嘅蛋白,好似雲朵,好靚。連埋中間嘅流心蛋黃撈埋蝶豆花飯,真係唔覺意就K.O.成碗飯。其實兩個都已經非常飽,但見到精選甜品係Tiramisu結果又忍唔住叫埋兩個人分享咁就啱啱好。P.S. 後面有榻榻米,如果同朋友嚟傾偈食飯都係一個幾舒服嘅選擇。#汐

#汐
2025-05-03
午餐
2025-05-03 5 浏览
走上「汐」樓上Cafe,日系簡約風,只有吧枱與榻榻米席位僅十餘張,但限量座位返而帶來私密感,食物十分精緻,環境舒適雅致,與三五好友輕鬆閒聊十分適合。首先登場的主食是明太子八爪魚丼:北海道刺身帶子刺身鮮甜,八爪魚肉彈牙,醬漬蛋黃香滑濃郁,奶油泡泡綿密輕盈,藍色醋飯酸甜開胃。色彩繽紛最適合打卡,味道都非常好。緊接今日廚師發辦的主食是香辣番茄天婦羅魷魚意粉。酥脆魷魚天婦羅一咬即化,意粉掛滿微辣番茄醬,每口都能品嘗到酸甜美辣,食得好過癮。精緻小食方面,酱油餃子外皮香脆,內餡多汁飽滿;提拉米蘇的甜品,甜而不膩,上面撒滿脆米,增加口感。飲品方面,福岡士多啤梨波子汽水鮮奶酸甜清爽,泡沫細膩;美式咖啡則苦香回甘。此外單點的柚子蜜糖雞中翼外皮酥香,肉質鮮嫩多汁,柚子蜜的清香與炸雞的鹹脆相得益彰,令人一食停不到口。

2025-04-30
2025-05-01 0 浏览
呢間Fusion Cafe裝修走日式木系簡約風,食客可以選擇坐日式榻榻米或者吧枱,夜晚嚟食嘅時候好快就坐滿人了! 餐廳重點必試佢哋嘅signature凍丼飯🍚🌼 夕陽富士山凍丼飯 - 蟹糕甲羅燒配蟹籽及三文魚籽蟹蓋上鋪滿蟹膏,香氣不斷湧出,鮮味濃郁珍珠米染上淺藍色,搭上其他配料包括中華沙律、蟹柳、青瓜、粟米粒,令成碟飯都色彩繽紛,食慾大增👍🏻最後厚厚嘅蛋白雲+醬油漬蛋黃放喺飯上面營造藍天白雲嘅感覺,美味又打卡able!!🌼 胡麻醬卡邦尼意大利粉正宗卡邦尼嘅蛋汁+煙肉粒再撈胡麻醬,就變成意x日fusion菜;醬汁濃郁有驚喜🔥🌼 飲品:秋名山藤原豆腐咖啡 / 福岡士多啤梨波子汽水鮮奶另外主食加$38-$58可以升級做套餐:加$38配檸檬茶/美式咖啡/汽水+ 精選甜品加$48配自選飲品+ 精選甜品加$48配精選小食+ 自選飲品+ 精選甜品最後有個小貼士俾大家,只要follow+like+share 鋪頭社交平台 post,就可以享有95折優惠!(沒有用餐優惠)

🌼 夕陽富士山凍丼飯 - 蟹糕甲羅燒配蟹籽及三文魚籽
蟹蓋上鋪滿蟹膏,香氣不斷湧出,鮮味濃郁

🌼 胡麻醬卡邦尼意大利粉

🌼 飲品:秋名山藤原豆腐咖啡 / 福岡士多啤梨波子汽水鮮奶

另外主食加$38-$58可以升級做套餐:
加$38配檸檬茶/美式咖啡/汽水+ 精選甜品
加$48配自選飲品+ 精選甜品
加$48配精選小食+ 自選飲品+ 精選甜品

(沒有用餐優惠)
🍽️呢到環境木系溫馨,燈光柔和坐低好relax,超啱同朋友食飯傾計,氣氛好好!😍蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹 🦀 好吸睛!軟殼蟹炸得香脆,外脆內嫩。意大利粉蒜香辣椒味濃,微辣開胃,蜆肉鮮甜,超滿足!🍝明太子八爪魚配北海道刺身帶子🍣 藍色米飯軟糯,頂層雲朵蛋白似富士山,流心蛋黃似山下夕陽,造型超靚!😍 帶子八爪魚粟米蟹籽青瓜添鮮味,攪拌嚟食好清爽!🥗飲品有 靜岡抹茶豆乳 同 福岡士多啤梨波子汽水鮮奶 🥤。抹茶豆乳濃郁滑香,唔太甜。士多啤梨波子汽水鮮奶酸甜清新,波子有口感,好開心!🍓甜品 柚子蛋糕 🍰 軟綿,柚子味清新,食完好舒服。整體好味又用心,推介!💖

🍽️呢到環境木系溫馨,燈光柔和

坐低好relax,超啱同朋友食飯傾計,氣氛好好!😍

蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹 🦀

• 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹
  • 靜岡抹茶豆乳
  • 福岡士多啤梨波子汽水鮮奶
2025-04-29 0 浏览
💭耀華街百樂中心呢間日系樓上Cafe,裝修係木系簡約風,設有榻榻米同吧枱座位,休閒舒適,啱晒同閨蜜或者小情侶嚟,座位唔多,記得book位啊🐙明太子八爪魚配北海道刺身帶子 💬 signature 嘅夕陽富士山丼飯-八爪魚新鮮彈牙,北海道帶子超厚身,肉質鮮甜,面頭加咗個好蓬鬆嘅雲朵蛋,下便就係一個藍色嘅富士山飯,加埋蟹籽·蟹肉·海草·粟米,仲有明太子醬等等嘅配料,撈埋一齊食,口感豐富,ʏᴜᴍᴍʏ😋🦀蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹🌶️💬成隻軟殼蟹企咗喺意粉度😆炸得好酥脆,蜆肉勁多,意粉炒得好香口,辣辣地,好開胃🥟餃子大阪燒 💬有木魚碎同紫菜碎,再加個燒汁,餃子煎得好香脆,入邊有肉汁🍹山梨縣蜜桃蝶豆花鮮奶 💬蝶豆花嘅藍色令到杯嘢飲好啱打卡,清甜嘅蜜桃味,奶蓋都唔太甜,仲有少少果肉添

🐙明太子八爪魚配北海道刺身帶子

🦀蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹🌶️

🥟餃子大阪燒

💬有木魚碎同紫菜碎,再加個燒汁,餃子煎得好香脆,入邊有肉汁
🍹山梨縣蜜桃蝶豆花鮮奶

2025-04-29 64 浏览
見到佢嘅gimmick係“食富士山落肚” 咁得意🤣 原來係特別版poke rice bowl~明太子八爪魚配北海道刺身帶子 $138見到擺盆已經好有食慾~ On top 有隻醃製過嘅蛋黃同打發過嘅蛋白,撈埋底下啲藍色壽司飯食,好滿足!刺身帶子、八爪魚、蟹籽、蟹柳、中華沙律等配料全部都好新鮮,味道好夾,份量好足料!蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹 $138軟殼蟹好大隻!仲熱辣辣~意粉煮得啱啱好al dente,蒜味好重,帶微辣,好惹味~店面唔算大間,如果想坐榻榻米就要book位啦~Follow佢地社交平台仲有5%off優惠~

明太子八爪魚配北海道刺身帶子 $138
明太子八爪魚配北海道刺身帶子

蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹 $138
蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹

店面唔算大間,如果想坐榻榻米就要book位啦~
Follow佢地社交平台仲有5%off優惠~
明太子八爪魚配北海道刺身帶子
蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹