2025-04-23 0 浏览
銅鑼灣百樂中心全幢都是食肆,今晚路過便挑選了一間日式食肆。醬油漬角切三文魚$128,材料除了三文魚之外,還有青瓜、粟米、海藻和三文魚子,表面有醬油漬蛋黃,將蛋黃和其他配料混合之後,層次感豐富。牛肉壽喜燒$118,沾滿了醬汁的牛肉軟腍可口,加上洋蔥和蔥絲的味道,更加清新可口。跟餐精選小食+自選飲品+精選甜品$58大阪櫻花果茶,茶味適中,帶點櫻花的香氣。摩卡,朱古力和咖啡味道適中。小食:醬油七味雞皮餃子🥟3件,外脆內軟,餡料豐富。精選甜品,是日精選蛋糕是芝士蛋糕,芝士味道香濃。
銅鑼灣百樂中心全幢都是食肆,今晚路過便挑選了一間日式食肆。

跟餐精選小食+自選飲品+精選甜品$58

大阪櫻花果茶,茶味適中,帶點櫻花的香氣。

摩卡,朱古力和咖啡味道適中。

小食:醬油七味雞皮餃子🥟3件,外脆內軟,餡料豐富。

精選甜品,是日精選蛋糕是芝士蛋糕,芝士味道香濃。
用餐优惠
試食活動
2025-04-19 0 浏览
之前見到好多人打卡有富士山飯就好想黎食!小店主打日式丼飯,仲有啲小食同意粉。蟹膏甲羅燒蟹籽及三文魚籽|好靚😍😍😍蝶豆花飯上面放左醬油瀕蛋黃同蛋白,好似富士山🗻蛋白入口輕盈,就咁配埋蛋黃撈飯已經好creamy好好味😋配料勁豐富,有蟹籽、蟹柳沙律、中華沙律、青瓜、三文魚籽同粟米。主角甲羅燒有滿滿既蟹膏,味道甘香,鮮味十足!原條蒲燒鰻魚飯!好大條鰻魚😍鰻魚皮微脆,肉質嫩滑唔鬆散,醬汁鹹度適中👍🏻仲有玉子燒、木魚同洋蔥,撈埋一齊食味道更有層次!大阪櫻花果茶|和歌山橘子咖啡花果茶好清新,而且極得好靚😍咖啡係橙汁溝espresso,本身仲驚好怪,但原來好夾!Tiramisu|加左錢要set除左包飲品仲有甜品🤩tiramisu口感軟滑,帶有咖啡香!

蟹膏甲羅燒蟹籽及三文魚籽|

原條蒲燒鰻魚飯!

大阪櫻花果茶|和歌山橘子咖啡

Tiramisu|

午餐
  • 蟹糕甲羅燒配蟹籽及三文魚籽
  • 原條蒲燒鰻魚丼
2025-04-18 4 浏览
這是Undici的姊妹店, 同在一幢大廈內, 環境同樣細小的但不會感到侷促, 餐廳分開bar枱和塌塌米座位, 膚淺的我看到有塌塌米座位已經加分 😬 富士山丼飯 - 特盛 $168一個以富士山為造型的丼飯, 加入蝶豆花, 所以飯是淺藍色, 配料堆到滿滿, 更有蛋白穫中間一隻蛋黃, 更特顯富士山效果, 很適合打卡 👍🏻 搞雞蛋, 加上蝶豆花, 本身有點煙韌的日本米就有點滑溜, 口感相當特別 😄 配料有蟹肉, 蟹籽, 螺肉, 三文魚籽, 帶子, 八爪魚等等, 名為特盛果然非常豐富, 全部食材都很新鮮, 是值得推薦的丼飯!牛肉壽喜燒飯 $118牛肉量也不少, 牛肉也柔軟, 有一定的厚度, 吃下去有咬口, 配搭濃又帶甜的壽喜燒醬汁, 最適合撈飯吃 😁餃子大阪燒 $68本身以為餃子會用大阪燒醬汁去處理, 所以以此命名, 但結果毫無大阪燒的感覺, 有少許失望 🙃 不過餃子煎得香口, 肉質也爽口, 算是補救了。山梨縣蜜桃蝶豆花鮮奶 $42石頭朱古力 $42可能因為幾種材料在一起, 所以蜜桃味並不突出, 帶點甜, 喝下去蠻清新, 同時解渴。朱古力我沒有試, 但朋友說味道正常。食物款式不算多, 重點就是富

富士山丼飯 - 特盛 $168

富士山丼飯 - 特盛

牛肉壽喜燒飯 $118

牛肉壽喜燒飯

餃子大阪燒 $68

餃子大阪燒

山梨縣蜜桃蝶豆花鮮奶 $42
石頭朱古力 $42

食物款式不算多, 重點就是富士山系列丼飯, 蠻特別的 🤓

2025-03-11
富士山丼飯 - 特盛
牛肉壽喜燒飯
餃子大阪燒
2025-04-17 0 浏览
今個週末同老公去咗銅鑼灣行街,夜晚搵咗間日式fusion cafe「汐」試試,環境好chill,有bar枱同榻榻米,坐低即刻有種優悠嘅日本feel,食物賣相超靚,勁啱打卡!牛肉壽喜燒飯 🥩 ($118)牛肉軟腍入味,壽喜燒汁甜甜地好送飯,份量多到滿足!明太子意大利粉配珍珠帶子 🍝 ($128)明太子醬香濃creamy,珍珠帶子鮮甜彈牙,意粉啖啖都係享受!(註:主菜可加$58升級套餐,包括精選小食、飲品同甜品,超值!)我地加咗兩個套餐:套餐精選小食:醬油七味雞皮餃子 (3隻x 2份 = 6隻) 🥟雞皮餃子炸得金黃脆口,七味粉加持,微辣惹味超開胃。套餐自選飲品:山梨縣蜜桃碟豆花鮮奶 🍑 蜜桃味清新甜美,碟豆花奶泡滑順,飲完心情都靚晒!套餐自選飲品:靜岡抹茶豆乳 🍵 抹茶香濃同豆乳好match,唔太甜,飲落好舒服。套餐精選甜品:柚子芝士蛋糕 🍰 (2份)柚子清香同芝士蛋糕嘅creamy完美平衡,輕盈爽口,食完仲想encore!食到一半,店員好nice咁同我哋介紹菜式,仲提到佢哋嘅食材新鮮得來有心思,坐bar枱望住佢哋準備食物真是一個bonus!整體氣氛輕鬆,食物賣相同味道都好有驚喜,係一個好

牛肉壽喜燒飯 🥩 ($118)
牛肉軟腍入味,壽喜燒汁甜甜地好送飯,份量多到滿足!

明太子意大利粉配珍珠帶子 🍝 ($128)

我地加咗兩個套餐:

雞皮餃子炸得金黃脆口,七味粉加持,微辣惹味超開胃。

套餐自選飲品:山梨縣蜜桃碟豆花鮮奶 🍑
蜜桃味清新甜美,碟豆花奶泡滑順,飲完心情都靚晒!

套餐自選飲品:靜岡抹茶豆乳 🍵
抹茶香濃同豆乳好match,唔太甜,飲落好舒服。

套餐精選甜品:柚子芝士蛋糕 🍰 (2份)
食到一半,店員好nice咁同我哋介紹菜式,仲提到佢哋嘅食材新鮮得來有心思,坐bar枱望住佢哋準備食物真是一個bonus!整體氣氛輕鬆,食物賣相同味道都好有驚喜,係一個好chill嘅晚餐體驗!

10分滿分

味道 8.5/10

環境 9/10

價格 8/10

汐 Shio

📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303號舖

唔講唔知百樂中心有間極簡木系榻榻米和式小店,原木吧台+榻榻米卡座好有feel,而且定時會有精選甜品/小食,所以每次嚟食都會有唔同驚喜✨🗻夕陽富士山 - 特盛|💰$158基本上係必食+打卡嘅menu,以為得個樣,點知味道滿分💯!☁️打發咗嘅蛋白霜堆成富士山形,頂層係自家製醬油漬蛋黃✨,配料有三文魚🍣、蟹肉🦀、粟米🌽、三文魚籽🔴、八爪魚🐙、青瓜🥒等等,用料新鮮,最驚喜係飯係粉藍色💙,好夢幻~🍝明太子意大利秎配珍珠帶子|💰$128明太子醬+珍珠帶子多到喊,每啖都食到卜卜脆明太子粒,麵條硬度al dente,醬汁creamy但唔膩💫🥟醬油日式餃子即叫即煎,皮非常焦脆,配埋特製日式醬油好很讚👍🍰柚子蛋糕清新細膩嘅口感,蛋糕體濕潤鬆軟☁️柚子果醬清新酸爽,有種莫名嘅高級感~☕️秋名山藤原豆腐咖啡|💰$42有得揀豆腐味重啲定🤍定咖啡味重啲🤎小女子揀咗豆腐味重啲🤣原來入面有豆腐慕絲/豆腐花,飲落好有層次感✨🍵靜岡抹茶豆乳|💰$42抹感濃郁略帶澀🌿豆乳順滑唔膩喉~

🗻夕陽富士山 - 特盛|💰$158

🍝明太子意大利秎配珍珠帶子|💰$128

🥟醬油日式餃子
即叫即煎,皮非常焦脆,配埋特製日式醬油好很讚👍

🍰柚子蛋糕

☕️秋名山藤原豆腐咖啡|💰$42

🍵靜岡抹茶豆乳|💰$42
抹感濃郁略帶澀🌿豆乳順滑唔膩喉~

銅鑼灣耀華街嘅「汐」隱藏喺百樂中心13樓,推開門就似闖入咗個日式fusion食堂!今次試咗幾款招牌菜,款款都有驚喜,仲勁啱打卡啊~ .首先大推「蟹糕甲羅燒配蟹籽及三文魚籽」!甲羅燒嘅蟹膏濃到癡線,撈埋蟹籽同三文魚籽,鹹鮮味爆晒出嚟!最正係底下嗰層「藍色夢幻飯」,蛋白泡沫輕飄飄似食緊棉花糖,仲要染成Tiffany Blue色,相機未食完都唔捨得撈勻啊! .「蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹」都係必點!原隻軟殼蟹炸到酥脆,掛喺意粉上面超霸氣~ 意粉辣得嚟帶蒜香,蜆肉又多汁,食到尾仲有啲蟹膏撈埋,邪惡到喊! .仲有驚喜嘅係精選小食既「餃子」煎得脆底又多汁,咬落爆餡,唔講仲以為去咗日本居酒屋~ .飲品方面,「靜岡抹茶豆乳」同「秋明山藤原豆腐咖啡」絕對係豆腐控天堂!抹茶豆乳有粒粒豆腐,口感似食緊甜品;而豆腐咖啡就平衡得啱啱好,豆香同咖啡甘苦一啲都唔打架,飲完成個人醒神晒~ .總括嚟講,呢度嘅菜式玩味十足又高質,仲有樓上舖嘅寧靜氛圍,下次一定再encore!
2025-04-14
午餐
  • 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹
  • 蟹糕甲羅燒配蟹籽及三文魚籽
2025-04-15 10 浏览
佢哋嘅🌅夕陽富士山「🦀蟹膏甲羅燒配蟹籽及三文魚籽」超正。原隻蟹蓋裝滿蟹膏,仲鋪滿卜卜脆嘅蟹籽同三文魚籽,撈埋生蛋黃撈飯食真係邪惡到極,唔使點豉油都已經好好食。主食嗌咗「🦀蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹」,意粉蒜香味超濃又帶微辣🌶️,勁多蜆肉,最正係嗰隻炸到金黃酥脆嘅軟殼蟹,超脆口,同意粉好夾! 加$58升級套餐🍴日式餃子外皮煎到脆底☕「秋名山藤原豆腐咖啡」豆乳味濃得嚟同咖啡出奇地夾 🍵「靜岡抹茶豆乳」抹茶香mix滑溜豆乳,仲飲到一粒粒嘅豆腐🍰 Tiramisu好香咖啡酒,creamy夠滑唔會太甜~

加$58升級套餐

🍴日式餃子外皮煎到脆底
☕「秋名山藤原豆腐咖啡」豆乳味濃得嚟同咖啡出奇地夾
🍵「靜岡抹茶豆乳」抹茶香mix滑溜豆乳,仲飲到一粒粒嘅豆腐
🍰 Tiramisu好香咖啡酒,creamy夠滑唔會太甜~
2025-04-13 111 浏览
近排見到社交平台有人post呢間餐廳 有成隻蛋嘅丼飯好吸引 所以就一於嚟試吓😚👅廚師發辦:野菌雞肉配燒汁忌廉意粉呢個幾好食😋醬汁好creamy 食落甜甜地 雞肉份量都幾多 唔會好嚡 女小編幾鍾意😍👅特盛夕陽富士山 $158呢個望落真係好吸睛🤩佢有帶子 三文魚 蟹肉 粟米 三文魚籽 八爪魚 青瓜 好豐富 刺身食落都幾新鮮 再配埋佢嘅沙律醬汁 撈埋一齊食都唔錯😝👅餃子大阪燒 $58餃子外皮脆卜卜 撈咗一啲大阪燒嘅醬汁😆👅醬油七味雞皮餃子 $58雞皮餃子咬落幾有肉汁😗調味都幾好 總括嚟講 呢間fusion菜都幾好味 環境都唔錯 大家要嚟呢度一試呀🥰😋 好味:8.45/10🤑 價錢:7.87/10🤗 服務:7.86/10😝 環境:7.75/10😚 衞生:7.77/10🤩 整體:8.34/10

👅廚師發辦:野菌雞肉配燒汁忌廉意粉

🤗 服務:7.86/10
😝 環境:7.75/10
😚 衞生:7.77/10
🤩 整體:8.34/10
已經試勻佢啲姊妹店,今次帶同親戚試埋呢間走西日fusion路線🇯🇵為咗佢個富士山丼而嚟🗻高級版魚生飯▶️ 明太子八爪魚配北海道刺身帶子 ($138)上面有雲朵蛋😍將蛋白打成泡再放上醬油漬流心蛋黃蛋白輕盈入口軟綿☁️蛋黃鹹鹹地好食,仲加咗少許飯素北海道刺身帶子切半開邊,味道鮮甜幼嫩八爪魚一片片有嚼勁🐙配明太子醬蟹柳沙律、蟹籽粒撈飯好味🦀青瓜、粟米粒、中華沙律令丼飯更健康且口感增添爽脆元素🌽米飯加入蝶豆花所以藍色㗎🩵影相特別靚,味道係壽司飯咁,甜甜地帶啲醋味粒粒飽滿🍚▶️ 醬油漬角切三文魚 ($128)同上面差唔多,只係換上粒粒巨型三文魚刺身本身有醬油調味,唔需要點豉油三文魚粒食落新鮮唔韌🍣▶️ 山梨縣蜜桃碟豆花鮮奶 ($42)蝶豆花冇乜味,只係顏色係藍色主要飲到蜜桃甜味🍑面層似奶蓋,另外有啲粒粒果肉▶️ 泡沫咖啡 ($36)飲落好foamy,咖啡同奶味中和☕️晏晝飲應該都瞓到覺嘅😆-整體丼飯豐富,即使咁多材料,味道上都唔會有衝突或太濃所有嘢好夾味👍🏻刺身新鮮肥美賣相打卡一流,很推介「富士山丼飯」系列!環境舒服有feel,設有榻榻米座位😌如果唔方便,都可以坐高凳bar位服務唔錯,侍應好貼心性價比唔錯,
已經試勻佢啲姊妹店,今次帶同親戚試埋呢間
走西日fusion路線🇯🇵
為咗佢個富士山丼而嚟🗻高級版魚生飯

▶️ 明太子八爪魚配北海道刺身帶子 ($138)
上面有雲朵蛋😍將蛋白打成泡再放上醬油漬流心蛋黃
蛋白輕盈入口軟綿☁️蛋黃鹹鹹地好食,仲加咗少許飯素

北海道刺身帶子切半開邊,味道鮮甜幼嫩

八爪魚一片片有嚼勁🐙配明太子醬
蟹柳沙律、蟹籽粒撈飯好味🦀
青瓜、粟米粒、中華沙律令丼飯更健康且口感增添爽脆元素🌽
粒粒飽滿🍚
明太子八爪魚配北海道刺身帶子

▶️ 醬油漬角切三文魚 ($128)
同上面差唔多,只係換上粒粒巨型三文魚刺身
本身有醬油調味,唔需要點豉油
三文魚粒食落新鮮唔韌🍣
醬油漬角切三文魚

▶️ 山梨縣蜜桃碟豆花鮮奶 ($42)
蝶豆花冇乜味,只係顏色係藍色
主要飲到蜜桃甜味🍑
面層似奶蓋,另外有啲粒粒果肉
山梨縣蜜桃碟豆花鮮奶

▶️ 泡沫咖啡 ($36)
飲落好foamy,咖啡同奶味中和☕️
晏晝飲應該都瞓到覺嘅😆
泡沫咖啡

整體丼飯豐富,即使咁多材料,味道上都唔會有衝突或太濃
所有嘢好夾味👍🏻刺身新鮮肥美
賣相打卡一流,很推介「富士山丼飯」系列!

服務唔錯,侍應好貼心
性價比唔錯,平均$200/人,份量啱啱好
如果叫set+$58就有小食、自選飲品同精選甜品
自己鍾意 Shio >Unnie >Undici (雖然三間都好食haha)❤️
明太子八爪魚配北海道刺身帶子
醬油漬角切三文魚
山梨縣蜜桃碟豆花鮮奶
2025-04-07 104 浏览
【麓子大阪燒】外層煎得金黃酥脆,咬下去會聽到"咔嚓"聲。內裡麵糊濕潤綿密,椰菜絲保持爽脆,豚肉片肥瘦適中,咀嚼時能感受到肉汁滲出。【小食拼盤】炸雞外皮酥脆不油膩,雞肉保持鮮嫩多汁,咬下去肉汁會溢出。章魚燒外皮微脆,內裡綿軟,中心章魚塊彈牙有嚼勁。薯餅外層炸得金黃酥脆,內餡薯蓉細滑,明太子鹹香突出。【炭燒雞肉丼】雞皮烤至焦脆。雞肉嫩滑不柴,炭燒香氣濃郁。米飯粒粒分明,沾滿醬汁卻不軟爛。溫泉蛋蛋黃濃稠,包裹米飯後增添滑順口感。【明太子八爪魚配帶子丼】帶子厚切,表面微煎,中心保持半透明狀態,入口鮮甜柔嫩。八爪魚彈牙有嚼勁,不會過硬。明太子醬creamy質地,鹹鮮味濃郁但不膩口。三文魚籽顆顆飽滿,咬破時鮮味爆發。米飯溫度控制得宜,不會過熱影響海鮮口感。wasabi辛香但不嗆鼻,與海鮮很搭。

【麓子大阪燒】

【小食拼盤】

【炭燒雞肉丼】

【明太子八爪魚配帶子丼】

2025-04-06 93 浏览
✨ 「汐」位於銅鑼灣時代廣場附近的樓上餐廳,電梯門一打開,見到日系門口餐廳已經好有喜悅的感覺,內裏全日式木系裝修,還有榻榻米選擇,環境完勝。***** ***** ***** ***** ***** 蟹糕甲羅燒配蟹子及三文魚籽🦀店內Signature夕陽富士山凍丼飯,富士山造型吸晴,以蛋白作雲霧,粉藍色米飯味道好特別,配菜豐富,好有特色。牛肉壽喜燒丼飯 🍛牛肉份量好多,燒牛肉有照燒汁的味道,日本米飯煙煙韌韌,味道使人胃口大開,一口接一口停不了。酥炸餃子🥟餃子外皮非常鬆脆,抵讚。🍰Tiramisu 蛋味比較突出,整體不會甜膩,很出色的甜品。秋名山藤原豆腐咖啡☕️順滑口感,咖啡味香濃。大阪櫻花果茶🍹果茶造型好靚,面層有櫻花花瓣,飲落唔會好甜,有濃郁果香味,又帶有少少清新嘅感覺。整體來說,這裏環境非常幽靜,木係裝飾使人心情平靜,食物質素好OK,價錢亦很公道,一間很推薦的餐廳。

***** ***** ***** ***** *****

蟹糕甲羅燒配蟹子及三文魚籽🦀

牛肉壽喜燒丼飯 🍛

酥炸餃子🥟
餃子外皮非常鬆脆,抵讚。

秋名山藤原豆腐咖啡☕️
順滑口感,咖啡味香濃。

大阪櫻花果茶🍹

2025-04-05 82 浏览
約咗朋友嚟銅鑼灣行街,搵到呢間blogger朋友介紹過嘅樓上日式裝橫嘅餐廳,主食可自由加配不同嘅套餐今日嘅廚師發辦係黑松露忌廉汁煙三文魚意粉 - 忌廉味較多,意粉質感啱啱好明太子八爪魚配北海道刺身帶子 - 蛋白雲朵 + 富士山嘅淺藍色飯好啱用嚟打咭靜岡抹茶豆乳 -賣相好靚 又好食豆乳好滑和歌山橘子咖啡 - 賣相吸引,落單時,店長特別問到「想多啲橙味定係咖啡味?」從客人個人口味而定,很加分!朋友好鍾意,推介是日精選甜品係芝士蛋糕,欣賞蛋糕擺盤花過心思,加咗脆米粒粒及風乾橙片,視覺效果已經加分

靜岡抹茶豆乳 -賣相好靚 又好食豆乳好滑

難得lunch time出到銅鑼灣就同個朋友一齊食個飯店面不算很大,但可以有兩組榻榻米座位和吧枱座位可以選擇。如果純粹飲嘢傾偈,我會選榻榻米,但食飯的話,我就選擇吧枱方便啲。🌟明太子八爪魚配帶子($138)賣相幾靚,有點韓式拌飯的感覺。白色泡沫帶一點點咸味,帶子好厚身,八爪魚薄切煙韌😋🌟蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹($138)一上枱「嘩,好靚」,大大隻企定定嘅軟殼蟹。意粉軟硬適中,辣辣地好味👍🏻🌟我們+$48轉set ,配一杯自選飲品及是日甜品朋友叫了石頭朱古力:朱古力內加入了脆脆我叫了一杯靜岡抹茶豆乳,有驚喜,除了抹茶味外,仲飲到少少豆腐,I like it 😍是日甜品是tiramisu, 滿足晒😊這裡的環境,同朋友飲杯嘢,慢慢傾慢慢坐都幾舒服👍🏻
難得lunch time出到銅鑼灣就同個朋友一齊食個飯

🌟明太子八爪魚配帶子($138)

🌟蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹($138)

🌟我們+$48轉set ,配一杯自選飲品及是日甜品
朋友叫了石頭朱古力:朱古力內加入了脆脆
是日甜品是tiramisu, 滿足晒😊

這裡的環境,同朋友飲杯嘢,慢慢傾慢慢坐都幾舒服👍🏻
2025-04-02
今日嚟到銅鑼灣嘅一間樓上日式餐廳/cafe @shio_cwb ,佢嘅環境充滿日式風情,主要分為兩個座位區,一邊係吧枱位置,另一邊係榻榻米,非常特別。前菜:炙燒三文魚(餐)呢個前菜即叫即燒,入口充滿着魚油,非常香口。味道:7.8/10明太子八爪魚配帶子夕陽富士山丼 🗻🗻$138+$58餐(前菜+自選飲品+甜品)夕陽富士山當係呢度嘅名物,廚師會將米飯整成淡雅嘅藍色,頂上面再鋪上一層蛋白霜同醬油漬蛋黃,形成一個夕陽富士山嘅感覺,非常之打卡able。至於配料有好多種選擇小編作為明太子控,當然揀咗明太子再配八爪魚同帶子,兩款刺身店家都比得幾慷慨,尤其帶子味道仲幾新鮮,質感軟嫩。明太子嘅作用只係輕輕吊味,仍然需要加啲嘅豉油同芥末成個飯先會夠味。味道:7.9/10蟹膏甲羅燒配三文魚子夕陽富士山丼🗻🗻$138+$48餐(自選飲品+甜品)呢個一樣係整成富士山咁嘅樣,不過配料就用咗蟹膏蟹肉、蟹肉絲同三文魚子。配料一樣給好給滿,但小編本身都擔心,如果蟹膏處理得唔好可能會好腥,但呢度又唔會。係可以放心撈勻成個飯嚟食嘅蟹膏,配埋蟹肉絲,蟹味十足。味道:7.9/10甜品:芝士蛋糕(餐)芝士蛋糕質感偏實,似係紐約

前菜:炙燒三文魚(餐)

呢個前菜即叫即燒,入口充滿着魚油,非常香口。

味道:7.8/10

明太子八爪魚配帶子夕陽富士山丼 🗻🗻
$138+$58餐(前菜+自選飲品+甜品

味道:7.9/10

蟹膏甲羅燒配三文魚子夕陽富士山丼🗻🗻
$138+$48餐(自選飲品+甜品

味道:7.9/10

甜品:芝士蛋糕(餐)

芝士蛋糕質感偏實,似係紐約芝士蛋糕嗰種質感。芝士味幾香濃,加上面頭嘅脆脆,口感同味道都幾豐富。雖然未至於好特別,但作為飯後甜品,都幾滿足。

味道:7.6/10

秋明山藤原豆腐咖啡(餐)

作為頭文字D嘅粉絲,完全比個名吸引到。咖啡可以選擇豆腐味濃啲或者咖啡味濃啲兩個選擇,小編就揀咗豆腐味濃啲。店家真係加咗一啲嘅豆腐塊落去,所以可以確實飲到一塊塊軟嫩嘅豆腐,而且豆味亦都幾香,係喺尾段先會飲到嘅咖啡味,感覺非常新鮮。唔太鍾意咖啡又想試吓呢杯飲品嘅朋友,絕對可以放膽去試。

味道:8/10

大阪櫻花果茶(餐)
水果茶有水果嘅香甜,甜度啱啱好,食完個飯再飲就一流,可以消滯。

味道:7.7/10

抵食:7.7/10
環境:7.8/10
服務:7.8/10

汐 (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303號舖

#香港必食 #香港美食 #食評 #香港食評 #香港生活 #hkfood #hkfoodie #hkeat #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #causewaybay #cwb #cafe #brunch #富士山 #dinner #pasta #japan #刺身 #海鮮 #shashimi #咖啡☕️ #咖啡店 #日式 #fujimountain #chill #chillin #chillvibes
2025-04-01 168 浏览
銅鑼灣百樂中心多美食係人都知,今次同朋友揀咗呢間西日fusion 樓上cafeღ 明太子意大利粉配珍珠帶子 $128意粉口感彈牙,而且掛滿海量嘅明太子同醬汁,好creamy,再搭配埋嫩滑嘅珍珠帶子,好滋味ღ 蟹糕甲羅燒配蟹籽及三文魚籽 $138飯面鋪咗粒雲朵蛋,睇落好似富士山🗻蟹蓋放滿香濃嘅蟹膏,配搭鹹香三文魚籽同粒粒蟹籽,再加上多款配料,口感豐富叫每份主食都可以升級為套餐+$38檸檬茶/美式咖啡 /汽水+精選甜品+$58精選小食+自選飲品+精選甜品ღ精選小食醬油餃子🥟,餡料豐富,咬落仲脆卜卜ღ精選甜品每日唔同,今次係原味芝士蛋糕靜岡抹茶豆乳 -好好飲,有抹茶嘅清香,又有淡淡嘅豆乳香朋友就揀咗美式咖啡,啱晒咖啡控呀~

ღ 明太子意大利粉配珍珠帶子 $128
意粉口感彈牙,

ღ 蟹糕甲羅燒配蟹籽及三文魚籽 $138
飯面鋪咗粒雲朵蛋,睇落好似富士山🗻

叫每份主食都可以升級為套餐
+$38
檸檬茶/美式咖啡 /汽水+精選甜品

+$58
精選小食+自選飲品+精選甜品

ღ精選小食
醬油餃子🥟,餡料豐富,咬落仲脆卜卜

ღ精選甜品
每日唔同,今次係原味芝士蛋糕

靜岡抹茶豆乳 -好好飲,有抹茶嘅清香,又有淡淡嘅豆乳香

朋友就揀咗美式咖啡,啱晒咖啡控呀~