2025-08-12 96 浏览
呢間日式餐廳位於銅鑼灣,店內走木系風格,設有吧枱同榻榻米位置,環境仿佛置身於日本😍醬油漬角切三文魚 $128賣相好靚😍配料包括有三文魚.中華沙律.蟹柳絲.蟹籽.青瓜同粟米,配搭非常健康👍🏻飯整成粉藍色,面頭蓋上一層打發過嘅蛋白連蛋黃,造型仿佛像富士山🗻打卡一流📸蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹 $138軟殼蟹好大隻,炸得香脆😍意大利粉軟硬適中,蒜香味道香濃,帶有微辣,蜆肉彈牙😋兩款主食都揀升級套餐🍴+$58 自選小食+自選飲品+自選甜品+$48 自選飲品+自選甜品小食炸蝦餅蝦餅炸得脆口,蝦肉質彈牙😋飲品靜岡抹茶豆乳入口順滑,抹茶味香濃不苦👍🏻配搭埋豆乳,整體甜度適中😋福岡士多啤梨波子汽水鮮奶士多啤梨果香濃郁,味道酸酸甜甜😍連埋波子汽水同鮮奶嘅配搭,令整體味道更加豐富,甜而不膩😋甜品檸檬蛋糕蛋糕鬆軟,檸檬味道清新,仲有早餐穀物做伴碟,令口感更豐富😍

醬油漬角切三文魚 $128

蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹 $138

兩款主食都揀升級套餐🍴
+$58 自選小食+自選飲品+自選甜品
+$48 自選飲品+自選甜品

小食
炸蝦餅
蝦餅炸得脆口,蝦肉質彈牙😋

飲品
靜岡抹茶豆乳
入口順滑,抹茶味香濃不苦👍🏻配搭埋豆乳,整體甜度適中😋

福岡士多啤梨波子汽水鮮奶

甜品
檸檬蛋糕
蛋糕鬆軟,檸檬味道清新,仲有早餐穀物做伴碟,令口感更豐富😍
  • 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹
  • 靜岡抹茶豆乳
2025-08-10 186 浏览
🔹️上次到銅鑼灣Undici Cafe試過唔錯👍 今次到姊妹店 ~ 西日fusion 菜 “汐” 午餐🥢 店內環境舒適寧靜🎶 座位有吧枱和榻榻米選擇☺️ 很適合與朋友仔食吓嘢、打吓卡、傾吓計👬👫👭 廚師用心烹調👨🏻‍🍳 食物款色獨特、有心思💞 高水準😋 店員親切有禮👨‍💼 價錢合宜💰💫除了點了主食外, 我們選了+$58可享用精選小食 + 自選飲品 + 精選甜品😍🔸️夕陽富士山系列🏔明太子八爪魚配北海道刺身帶子 🍲食材以清甜栗米粒、鹹鮮味中華沙律、嫩滑鮮甜帶子、鹹香爽口明太子八爪魚、爽脆青瓜、爽口蟹籽、鮮甜蟹柳、香噴噴葱花, 更以蝶豆花色素融入米飯, 製成富士山造型效果, 以蛋白製作雲朵、 溏心醬油蛋製成太陽🌞 美味心思之作👨🏻‍🍳👍🔸️HOT DONBURI 系列🔥🍲原條蒲燒鳗魚 🐟鰻魚味道濃郁、口感柔軟細嫩, 鮮甜肥美, 配上醬油Yummy👍 加上香甜幼滑燒玉子, 鹹香木魚絲、鮮味昆布, 惹味洋蔥🥢 回味無窮🤤🔸️小食是日小食以炸蝦餅🦐🧆外層炸至金黃香脆、內裡綿密軟嫩, 十分惹味😋🔸️精選甜品🍮是日精選甜品以檸檬蛋糕🍋🥧清香檸檬香氣、蛋糕質感軟硬適中、甜度剛好👍🔸️山梨縣蜜桃碟豆花鮮奶🏔香甜

🔸️夕陽富士山系列🏔
明太子八爪魚配北海道刺身帶子 🍲

🔸️HOT DONBURI 系列🔥🍲
原條蒲燒鳗魚 🐟

🔸️小食
是日小食以炸蝦餅🦐🧆
外層炸至金黃香脆、內裡綿密軟嫩, 十分惹味😋

🔸️精選甜品🍮
是日精選甜品以檸檬蛋糕🍋🥧
清香檸檬香氣、蛋糕質感軟硬適中、甜度剛好👍

🔸️山梨縣蜜桃碟豆花鮮奶🏔
香甜蜜桃果粒、色彩柔和蝶豆花、幼滑綿密鮮奶, 美味打卡之選🩷

🔸️Cappuccino ☕️
濃郁咖啡味與絲滑奶泡完美結合, 面層加上可可粉, 味道充實💫

午餐
最近天氣咁熱,放假同家人打完乒乓波之後想食得Light啲,搵到呢間位於銅鑼灣的西日Fusion餐廳,餐廳走日系自然風格為主,以柔和白色、木系等為主調,餐廳有吧枱位置,還有榻榻米,仿如置身日本的感覺☺️,他們的食物和飲品都不錯,週末晚上亦不會太多人,休閒寫意,可以靜靜地和朋友暢談,營造出舒適的用餐環境~☺️☕️ 今次我們升級了以下套餐:🏮+$58 包括精選小食、自選飲品+精選甜品🏮+$48 包括自選飲品+精選甜品1. 🦀蟹糕甲羅燒配蟹籽及三文魚籽 ($138)這個丼飯上面鋪了一層打發過嘅蛋白做雲朵☁️,糖心蛋黃做太陽🌞,配上淺藍色的飯,造型好靚又可愛!彷如高聳入雲的富士山☺️,打卡一流!📸 雲朵蛋口感綿密,滿滿的空氣感,蟹蓋裏放了🦀蟹膏和三文魚籽,配料有🦀蟹籽、🦀蟹柳、🌽粟米粒、中華沙律、🥒青瓜粒及蔥花,拌勻麻醬後食,口感非常豐富,加上蟹膏還多了分鹹香!🤤2. 🍱特盛 ($158)這個丼飯上面鋪了一層打發過嘅蛋白做雲朵☁️,糖心蛋黃做太陽🌞,配上淺藍色的飯,一樣造型好靚又可愛!☺️ 打卡一流!📸 雲朵蛋口感綿密,滿滿的空氣感,特盛有多款刺身包括有帶子、醬油漬三文魚、八爪魚,配料有🦀蟹籽、🦀蟹柳、🌽粟米

今次我們升級了以下套餐:
🏮+$58 包括精選小食、自選飲品+精選甜品
🏮+$48 包括自選飲品+精選甜品

1. 🦀蟹糕甲羅燒配蟹籽及三文魚籽 ($138)

2. 🍱特盛 ($158)

這個丼飯上面鋪了一層打發過嘅蛋白做雲朵☁️,糖心蛋黃做太陽🌞,配上淺藍色的飯,一樣造型好靚又可愛!☺️ 打卡一流!📸 雲朵蛋口感綿密,滿滿的空氣感,特盛有多款刺身包括有帶子、醬油漬三文魚、八爪魚,配料有🦀蟹籽、🦀蟹柳、🌽粟米粒、中華沙律、🥒青瓜粒及蔥花,拌勻麻醬後食,口感非常豐富,醬油漬三文魚也很入味,感覺清新,不錯!😋

3. 醬油餃子

餃子炸得香脆,塗上醬油,非常入味!

4. ☕️秋名山藤原豆腐咖啡

店員會首先問你想要的咖啡濃度,豆腐咖啡上面有一層奶泡,以豆腐花作為基底,咖啡香濃,攪拌後又可以喝到豆乳香!☺️

5. 🍸山梨縣蜜桃碟豆花鮮奶

奶泡鮮奶加上蝶豆花茶,攪拌後又可以喝到粒粒蜜桃,香甜又清爽!☺️

6. 🍰是日精選甜品:Tiramisu

Tiramisu香濃咖啡味,口感細滑綿密!加上早餐穀物脆粒作伴碟,增加口感,不錯!

7. 🍰是日精選甜品:柚子蛋糕

蛋糕帶柚子香,加上早餐穀物脆粒作伴碟,增加口感👍🏻,但味道偏甜一點~

2025-06-08
  • 秋明山藤原豆腐咖啡
  • 山梨縣蜜桃碟豆花鮮奶
2025-07-22 513 浏览
This 🌞 sunny brunch before T8 was remarkably delicious and poetic: My sun was the shoyu marinated yolk sitting on top of the fluffy egg white cloud. Beneath the sun and clouds was a colourful world- butterfly pea blue rice, green cucumber and seaweed salad, pink sashimi of choice (we tried marinated salmon & octopus), white seared scallops, you name it from our beautiful bowl of donburi. Wild tips: mix everything well like an avalanche so the flavour can max out! There were tatami and bar side s

Cold  donburi

There were tatami and bar side seats. It’s an intimate space to enjoy a late afternoon chat, grab their tofu coffee lattes/ tofu matcha lattes if I’d recommend. Our friendly and kind barista made these so perfect, both visually and tastefully, plus the tofu inside was so good and easy to drink even with paper straws.
Tofu  latte
櫻花蝦煮蜆

On the side:
- Very scrumptious broiled fresh clams in a scintillating broth with sakura shrimps, it’s a 10/10
- Panfried crispy potstickers with a rich and concentrated soy sauce reduction
- Yuzu yogurt steamed cake topped with crunchy granola and a slice of dried citrus
醬油漬餃子
柚子乳酪蛋糕
Sakura  clams  broth
Cold  donburi
Tofu  latte
櫻花蝦煮蜆
Sakura  clams  broth
2025-07-21 474 浏览
銅鑼灣百樂中心餐廳林立,今次就揀咗間日西fusion cafe”汐”🌅睇吓食乜嘢🔮環境: 7/10 餐廳分兩邊 Bar枱位置同埋榻榻米🎎雖然環境唔算好大,不過好有日式家庭餐廳感覺👘好舒服好適合傾偈下,輕鬆下放低一日嘅疲累 🔌食物: 7/10主食:明太子八爪魚配北海道帶子刺身 $138未去日本睇景,可以先嚟試吓呢度嘅富士山造型pokebowl🗻🩵打卡造型一流📸配料豐富,口感爽甜綿密主食:蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹 $138軟殼蟹個頭十足🦀意粉夠乾身🍝配埋蒜香辣椒好惹味🧄🌶️升級套餐價 $58/$68(精選小食 +自選飲品 +精選甜品)醬油七味雞皮餃子 $58 (套餐包)誠推🌟咬第一啖真係驚艷到,完全唔會好油,外脆內有肉汁加埋沙律醬,極度邪惡😈小食拼盤 (豆腐魚餅 蝦餅 芝士年糕) $68 (套餐包)豆腐魚餅豆味重,口感軟身蝦餅香脆🍤芝士年糕鹹香軟糯米 🍘精選甜品 (套餐包)Tiramisu +柚子蛋糕柚子清新🍊Tiramisu咖啡味唔算好濃,不過個cream好香🧁心意之作福岡士多啤梨波子汽水鮮奶 $42 (套餐包)士多啤梨嘅酸甜為單一嘅波子汽水味增添咗色彩,上層鮮奶打成泡,整體有種鮮奶汽

環境: 7/10

食物: 7/10
主食:明太子八爪魚配北海道帶子刺身 $138

主食:蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹 $138
軟殼蟹個頭十足🦀意粉夠乾身🍝配埋蒜香辣椒好惹味🧄🌶️

升級套餐價 $58/$68
(精選小食 +自選飲品 +精選甜品)

醬油七味雞皮餃子 $58 (套餐包)

小食拼盤 (豆腐魚餅 蝦餅 芝士年糕) $68 (套餐包)
豆腐魚餅豆味重,口感軟身蝦餅香脆🍤芝士年糕鹹香軟糯米 🍘

精選甜品 (套餐包)
Tiramisu +柚子蛋糕

福岡士多啤梨波子汽水鮮奶 $42 (套餐包)
士多啤梨嘅酸甜為單一嘅波子汽水味增添咗色彩,上層鮮奶打成泡,整體有種鮮奶汽水嘅感覺 好新穎 好夏日 🍓🥛

Iced latte $36
正常水準 ☕️ (套餐包)

💰性價比 8/10 ($200/人)
無論係情侶定閨蜜👭🏼👫🏼好適合嚟呢度 慢慢食飯 傾吓偈 環境食物價錢都好公道 高質🎏
2025-07-14
2025-08-14 0 浏览
網上見到一間打卡熱點餐廳,即刻同老公一起去。這裡最吸引眼球的一定是夕陽富士山系列。明太子八爪魚配北海道刺帶子,平時我很怕八爪魚很難咬開,但這裏的八爪魚很容易咬很爽脆很有驚喜,帶子很鮮甜,灑了少上黑椒很香,飯是藍色的,上面有蛋白加蛋黃,像整夕陽剛剛在富士山上邊。醬油漬角切三文魚,三文魚大大粒,不會因為醬油漬而不新鮮,反而比起平時食慣的三文魚更有特色更特顯鮮味,其他配菜就基本上是一樣,不過全部攪拌後一齊食又幾好的。山梨縣蜜桃蝶豆花鮮奶,真的很漂亮,蜜桃清甜,加上鮮奶整個口感更滑,味道不錯。大阪櫻花果茶都不算很甜,果茶清新解渴,淡淡輕輕的櫻花味很特別。小食炸蝦餅,都是預期中的好食,不會過鹹。甜品是檸檬芝士蛋糕,擺盤非常美麗,酸酸甜甜的很好入口,很快就食完了。總括來就真的很適合打卡,因為食物飲品都很有心思,做得特別味道又不錯,很值得去。
網上見到一間打卡熱點餐廳,即刻同老公一起去。

這裡最吸引眼球的一定是夕陽富士山系列。

小食炸蝦餅,都是預期中的好食,不會過鹹。

• 明太子八爪魚配北海道刺身帶子
  • 醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩
  • 山梨縣蜜桃碟豆花鮮奶
2025-08-14 0 浏览
踢走Blue Monday最好嘅方法就梗係同老Best去食好嘢la🤣 今日我哋嚟到銅鑼灣百樂中心嘅汐😚餐廳裝修好有日式風格….分左吧枱同榻榻米….🐾 🦀蟹糕甲羅燒配蟹籽及三文魚籽夕陽富士山外觀仿佛一座小富士山…蟹膏嘅鮮香同甲羅嘅炭燒風味完美融合…蟹籽同三文魚籽嘅搭配增添海鮮嘅鮮味….令人一口接一口😚🐾 特盛夕陽富士山🐟特盛夕陽富士山以新鮮刺身為主…三文魚片色澤鮮豔….搭配醬汁恰到好處…魚肉鮮味完全釋放….仲有爽口彈牙嘅八爪魚片同鮮甜帶子…好豐富….🐾 🍓福岡士多啤梨波子汽水鮮奶清新可口….士多啤梨嘅香甜同波子汽水嘅氣泡感相互交融….加上鮮奶絲滑口感…整體飲品更加圓潤….十分解渴….🐾 🍑山梨縣蜜桃碟豆花鮮奶蜜桃味道非常濃郁…清新又唔膩….🐾 tiramisu🍰層次分明…濃郁咖啡香同奶油香….甜度恰到好處…好輕盈😚 完美咁結束成餐飯🤤

🐾 🦀蟹糕甲羅燒配蟹籽及三文魚籽夕陽富士山

🐾 特盛夕陽富士山🐟

🐾 🍓福岡士多啤梨波子汽水鮮奶

🐾 🍑山梨縣蜜桃碟豆花鮮奶
蜜桃味道非常濃郁…清新又唔膩….

🐾 tiramisu🍰
餐廳採用日式簡約風格,位於香港銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303號舖,汐的用餐環境以日式簡約風格為主,提供榻榻米和吧枱座位,餐廳的環境適合拍照,菜式賣相精緻榻榻米座位增添了濃厚的日式風情。服務方面,店員友善且細心。🔶 明太子八爪魚配北海道刺身帶子這道菜是汐的招牌之一,章魚切片嫩滑,入口即化,搭配辛辣的明太子醬北海道刺身帶子新鮮甜美🔶 醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩這道菜是三文魚愛好者的福音,醬油漬角切三文魚經過精心醃製,味道濃郁,入口即化,帶有醬油的鹹香和淡淡的鮮甜。醬燒三文魚腩則是另一大亮點,烤得外皮微焦,內裡肥美多汁雲朵蛋有驚喜,將蛋白打成泡🔶秋明山藤原豆腐咖啡是汐的創意之作,秋明山的絲滑豆腐與咖啡醬汁結合,豆腐質地細膩,入口如絲般順滑,咖啡醬汁則帶來一絲苦甜的風味,與豆腐的清淡形成有趣的對比。雖然咖啡的微苦可能需要一點時間適應,但這道菜的創新組合讓人印象深刻.🔶Latte經典飲品,口感順滑,咖啡與牛奶的比例恰到好處小食是蝦餅及當日甜品🍴 整體評價:菜式不僅味道出色,還在賣相上極具吸引力,特別適合喜歡拍照分享的食客。明太子八爪魚配北海道刺身帶子和醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩是
榻榻米座位增添了濃厚的日式風情。服務方面,店員友善且細心。

🔶 明太子八爪魚配北海道刺身帶子
北海道刺身帶子新鮮甜美

🔶 醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩
雲朵蛋有驚喜,將蛋白打成泡

🔶秋明山藤原豆腐咖啡

🔶Latte
經典飲品,口感順滑,咖啡與牛奶的比例恰到好處

小食是蝦餅及當日甜品

🍴 整體評價:
菜式不僅味道出色,還在賣相上極具吸引力,特別適合喜歡拍照分享的食客。明太子八爪魚配北海道刺身帶子和醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩是本次用餐的亮點,秋明山藤原豆腐咖啡則為喜愛新奇口味的食客提供了驚喜。

推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303號舖
付款方式
AlipayHK 現金 微信支付 PayMe
2025-08-10 0 浏览
📌銅鑼灣平民食堂 自薦小店篇平民食堂最近,就系Threads上面招募餐廳自薦,自費去支持下,畢竟香港其實有好多小店需要大家多多支持。而今次自薦既小店位於銅鑼灣,系一間位於銅鑼灣百樂中心既樓上Cafe,店內系日式木系風格,除左吧台以外仲可以選擇榻榻米座位 一 汐 @shio_cwb說到做到,今次就一個人黎食晚餐:🔥🐟原條蒲燒鰻魚飯 $138原條鰻魚Size都幾大條,而且幾厚肉,以依個價黎講絕對可以😋👍🏻🍊☕️和歌山橘子咖啡 $42個漸層幾靚,飲落帶淡淡清新橙香🎇🦐炸蝦餅本身無嗌,店員見我一個人請我食...Thx🤣📍汐地址:銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303號舖#銅鑼灣 #汐 #撐小店 #小店系列 #平民食堂 #平民美食 #自薦小店 #香港小店 #地區小店 #自費食評 #百樂中心 #良心小店💛#星星帶你食 #銅鑼灣食咩好 #原條蒲燒鰻魚飯 #和歌山橘子咖啡#foodie #hkfood #hkfoodie #foodiehk
📌銅鑼灣

平民食堂 自薦小店篇

說到做到,今次就一個人黎食晚餐:

🔥🐟原條蒲燒鰻魚飯 $138

🍊☕️和歌山橘子咖啡 $42
個漸層幾靚,飲落帶淡淡清新橙香

🎇🦐炸蝦餅
本身無嗌,店員見我一個人請我食...Thx🤣

📍汐
地址:銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303號舖

2025-08-10 0 浏览
依間樓上餐廳環境都幾寫意,仲有榻榻米坐!野食選擇唔算多,但係係好有特色!首先叫左個明太子八爪魚北海道刺身帶子夕陽富士山,依個飯賣相好有心思,用左蛋白同醬油蛋黃做左個夕陽感覺,個飯仲要係粉藍色,再撈埋明太子八爪魚、刺身帶子、粟米、中華沙律、青瓜等,味道口感都豐富但都無掩蓋左八爪魚同帶子嘅鮮甜仲叫左個牛肉壽喜燒,薄切牛肉吸哂甜鹹交織嘅日式醬汁,又滑又入味,肉味又唔會遮蓋哂,牛肉份量仲好多+$58可以配小食同飲品,今日精選小食係蝦餅,炸得唔會太油,蝦餅keep到彈牙飲品方面,叫左豆腐咖啡,豆香同咖啡嘅微苦好夾,口感順滑仲叫左靜岡抹茶豆乳,茶味濃郁豆乳中和左茶嘅苦味依間餐廳規模唔大但真係好有心思

飲品方面,叫左豆腐咖啡,豆香同咖啡嘅微苦好夾,口感順滑

仲叫左靜岡抹茶豆乳,茶味濃郁豆乳中和左茶嘅苦味

依間餐廳規模唔大但真係好有心思

呢間餐廳門口設計好簡約,一入去就見到一張長bar枱同兩張榻榻米,環境好休閒舒適,感覺好似同朋友坐埋一齊傾偈放鬆咁。枱面上放滿咗好多支酒,配合日系木質裝修,氣氛真係正!🍽️明太子八爪魚配北海道刺身帶子丼飯呢個丼飯一上枱就吸引到我!碗身大隻又淺,啲餸同飯一覽無遺,食起來好方便。明太子八爪魚帶點微辣,八爪魚新鮮彈牙,配上北海道刺身帶子,肉質嫩滑甜美,入口即溶。飯粒粒粒分明,吸咗啲醬汁,食落好開胃。份量夠晒,食完有種滿足感,特別啱鍾意海鮮嘅人!🍽️蟹膏甲羅燒配蟹籽及三文魚子丼飯呢個真係一個驚喜!蟹膏甲羅燒香濃滑溜,蟹籽同三文魚子加咗啲鮮味同咬口,配上飯粒粒粒粒分明,味道層次好豐富。碗設計淺大,啲餸好易拎起食,唔使擔心跌落嚟,份量同質素都幾抵食。

🍽️明太子八爪魚配北海道刺身帶子丼飯

🍽️蟹膏甲羅燒配蟹籽及三文魚子丼飯
2025-08-02 123 浏览
「商廈入面其實亦有吾少小店值得大家支持」小編今次就帶埋大家一齊黎到銅鑼灣百樂中心,同大家介紹 @unnie_cwb 既姊妹店,日系Cafe 一 汐 @shio_cwb小店以木系色調為主,位置吾多,不過亦有榻榻米可以選擇🌟特盛 $158造型幾岩用黎打卡,輕盈既蛋白霜好似雲朵,而溏心蛋黃就作為太陽,而下面除左丼飯以外,亦有蟹籽、蟹柳、粟米、八爪魚、帶子刺身、中華沙律、醬油漬三文魚,都算系幾豐富,夏日炎炎,食刺身丼亦系吾錯既選擇🤤👍🏻👍🏻🌟原條蒲燒鰻魚丼 $138原條蒲燒鰻魚,燒得幾香,鰻魚既肉質肥美,加埋個蒲燒汁甜甜地,幾好餸飯🤤👍🏻👍🏻+$58 升級套餐,包飲品、小食、甜品:🌟和歌山橘子咖啡 $42即系橙汁+咖啡,橙既特殊香味令咖啡整體飲落多左一絲清新既感覺🤤👍🏻👍🏻🌟秋名山原豆腐咖啡 $42幾特別既一杯咖啡,咖啡入面放左滑豆腐🤤👍🏻🌟炸蝦餅都算炸得幾金黃,食落幾彈牙🤤👍🏻🌟柚子蛋糕蛋糕口感軟滑,帶一絲清香🤤👍🏻📍汐地址:銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303號舖#銅鑼灣 #汐 #丼飯 #特盛 #留港消費 #支持小店 #百樂中心 #良心小店💛 #日系Cafe #覓食銅鑼灣 #食在銅鑼
「商廈入面其實亦有吾少小店值得大家支持」

小店以木系色調為主,位置吾多,不過亦有榻榻米可以選擇

🌟特盛 $158

🌟原條蒲燒鰻魚丼 $138

+$58 升級套餐,包飲品、小食、甜品

🌟和歌山橘子咖啡 $42

🌟秋名山原豆腐咖啡 $42
幾特別既一杯咖啡,咖啡入面放左滑豆腐🤤👍🏻

🌟炸蝦餅
都算炸得幾金黃,食落幾彈牙🤤👍🏻

🌟柚子蛋糕
蛋糕口感軟滑,帶一絲清香🤤👍🏻

📍汐
地址:銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303號舖

#銅鑼灣 #汐 #丼飯 #特盛 #留港消費 #支持小店 #百樂中心 #良心小店💛 #日系Cafe #覓食銅鑼灣 #食在銅鑼灣 #為食關注組 #香港美食地圖 #銅鑼灣食乜好 #原條蒲燒鰻魚丼 #和歌山橘子咖啡 #秋名山原豆腐咖啡 #九十後行到邊食到邊
#HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE
2025-08-02 92 浏览
喺社交平台見到呢個勁QQ 雲朵飯燒到不得了,即刻要去試下🤭 個飯真人同上鏡完全一樣無走樣,加分加分我哋就揀咗蟹膏甲羅燒🦀配蟹籽及三文魚籽🍚夕陽富士山(凍丼飯)~ 除咗蟹膏同魚籽蟹籽之外仲有好多唔同嘅配料,有啲中華沙律、青瓜、粟米同埋黃色嘅濃厚醬油漬蛋黃~成碗撈揾一齊食口感好豐富一啲都唔悶,而且少少酸微微嘅調味好清爽啱晒夏天食~明太子意大利粉配珍珠帶子 - 明太子味道鹹香,意粉嘅口感好 creamy,欣賞佢加入咗啲蟹籽同埋紫菜食落唔會滯~吉列炸蝦餅🦐金黃鬆脆嘅外層加埋彈牙蝦肉,呢個配搭人見人愛~凍 Latte - 估唔到連一杯咖啡都整得咁靚~唔輸比啲 coffee shop🍵靜岡抹茶豆乳 - 濃郁抹茶味竟然無掩蓋咗啲大豆香,飲落仲有好多豆花,滑溜醇厚又回甘~柚子蛋糕 味道偏甜唔係好柚子,不過加埋穀物脆脆粒一齊食都幾得意~同埋原來佢哋有個榻榻米區域,特別有風情~如果想坐嘅記得訂位嗰時request 埋~

吉列炸蝦餅🦐金黃鬆脆嘅外層加埋彈牙蝦肉,呢個配搭人見人愛~
2025-07-30
  • 靜岡抹茶豆乳
  • 蟹膏甲羅燒配蟹籽及三文魚籽
2025-08-01 99 浏览
位於銅鑼灣的日式樓上cafe,環境簡約寧靜,座位不多,設有兩張塌塌米和bar枱,適合想輕鬆用餐或和朋友靜靜聊天的人。🐟原條蒲燒鰻魚飯鰻魚份量足,大大條厚身帶油香,配上軟滑的玉子燒,蒲燒的鰻魚很香,加上醬汁非常好吃。🍱特盛刺身飯賣相吸引,模仿夕陽下的富士山,非常適合打卡。頂層是流心蛋黃與蛋白泡沫,底下有藍色壽司飯。刺身選料包括八爪魚、北海道帶子、蟹籽、三文魚籽和三文魚,種類多元,味道新鮮。🍗柚子蜜糖雞翼一份六隻,味道偏甜,帶點柚子香,雞翼外層略脆,肉質尚算嫩滑,非常入味,推薦二至三人分享。整體來說,餐廳走簡約風,餐點雖不多選擇,但有特色,賣相亦有心思,適合想試點不一樣日式定食的人。不過座位較少,建議避開繁忙時段前往。

🐟原條蒲燒鰻魚飯

🍱特盛刺身

🍗柚子蜜糖雞翼

• 特盛
#豬同鴨講 #Pig2duck 🎐 樓上特色日式裝潢小店 🪵 柔和木系很舒服 🔀 主打fusion菜式▫️【 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹 】 HK$138🍝 意粉爽口,加上少少辣椒好惹味 🌶️ 炸軟殼蟹蟹肉飽滿,食落口勁滿足 🦀 大推‼️▫️▫️【 明太子意大利粉配珍珠帶子 】 HK$128📸 賣相吸引,食落都唔錯 🍝 醬汁濃厚掛汁,每一條意粉都食到明太子醬 💞 好幸福啊~▫️▫️【 靜岡抹茶豆乳 】 跟餐+HK$58 配飲品﹑小食﹑甜品🍵 抹茶甜度剛好,仲有啲豆腐增加口感,好有特色既飲品 🙌▫️▫️【 醬油餃子 】 跟餐+HK$58 配飲品﹑小食﹑甜品🥟 外皮煎到好脆,入面充滿肉汁,醬油唔算好鹹 👍▫️▫️【 Tiramisu 】 跟餐+HK$58 配飲品﹑小食﹑甜品🥧 跟餐甜品意外地賣相出眾,香濃咖啡配搭軟滑奶油甜而不膩 ☕▫️▫️▫️完!▫️▫️
#豬同鴨講 #Pig2duck
【 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹 】 HK$138
【 明太子意大利粉配珍珠帶子 】 HK$128
【 靜岡抹茶豆乳 】 跟餐+HK$58 配飲品﹑小食﹑甜品
🍵 抹茶甜度剛好,仲有啲豆腐增加口感,好有特色既飲品 🙌
【 醬油餃子 】 跟餐+HK$58 配飲品﹑小食﹑甜品
🥟 外皮煎到好脆,入面充滿肉汁,醬油唔算好鹹 👍
醬油餃子
Tiramisu