2016-05-18 151 浏览
這幾個周五的晚上,都把時間花在興趣班上,說是一門自己一竅不通的流行鼓,就是想玩玩一些自己沒有嘗試過的。就因這個機會,正好養成了在上課後跟姊妹一起渡過Happy Friday的習慣。這個周五跟姊妹來到了在附近的吃蒸氣鍋的店 (好像說要吃吃蒸氣鍋有一陣子可是還沒有機會吃...),又是另一個Happy Friday。餐牌上的選擇不少,就點了幾款吃吃看。吃蒸氣鍋,個人認為重點是要跟啤酒,這邊的啤酒是挺化算的呢,點了一大支的Asahi, 就不過$28而已。紐西蘭鑽石硯: 看來冠以名字'紐西蘭'的硯確是比平常的要吸引喔! 這樣也是在公開飲食網站的推薦,硯看起是更大,肉更厚身,是值得吃吃的。蒜蓉粉絲蒸特大元貝: 大元貝的烹調方法是有好幾款,掙扎於黑松露和蒜蓉之間,後來還是選了後者,就是比較吃得出元貝本質的香氣吧。所說的特大確是名不虛傳的,鮮度是還好的。蟲草花蒸鮮雞: 雞肉是挺嫰身的,加以蟲草花作點綴,只是稍嫌二人點半隻是略為有點不少的。蒜蓉粉絲象牙蚌:假如在like店方的Facebook專頁和打卡店方是會贈送一款指定的食物喔,選了象牙蚌,相對下是較喜歡鑽石蜆呢。星期五的關係,也就正好給自己一個很好的

星期五的關係,也就正好給自己一個很好的原因,吃蒸氣鍋,這邊的食物分量挺不少的,價錢屬中上,可是感覺就是比較健康的選擇。很替姊妹高興她的新動向,希望大家都生活幸福喔。
2016-05-18 98 浏览
海鮮宜群餮,忌獨酌,於是今日就同三五知己一齊去食幾出名既氣鍋海鮮。水上人既特別之處,一是海鮮夠鮮,一律放游於水箱公諸於眾,任君選擇,有即釣即食之意趣。 二是自調醬料,有醬油,醋,麻油,香蒽,蒜,炸蒜,紅椒,花生醬,等十多種配料可自行調醬,有食家自有心得的話,不妨調出幾碟,以備不同海鮮之用。選好海鮮調好醬,我們就列席而坐,讓店員在鍋底撒上一層層綿密的珍珠米。 隨即有清水汨汨而出,浸之沒頂。 原來吃氣鍋海鮮總會在下煮一鍋粥,待海鮮吃完,其鮮美汁液亦融入粥中,端的是鮮美無比。先蒸蝦。 每桌都有專門店員服務,十分細心,並準確控制每碟海鮮的熟度。 花竹蝦已熟。 只見一串串兩指半長的嫩紅放入各人碟中,大家都動手剝殼吃之。 入口只覺蝦肉極為彈牙,細嘗只覺鮮甜至極,汁液甘美,無法形容。之後,我地又食左蝴蝶蚌,瀨尿蝦等,最後終於開鍋吃粥,因為初時與南瓜肉同煲,於是呈現一片金黃,內裡點點米粒分明,但一匙入口,雖然沒有綿密口感,但粥湯既有南瓜香甜,亦有海鮮的鮮美,咕嚕喝完後,長呼一口氣,好味!

2016-05-17 462 浏览
近年興起九層塔、蒸氣鍋,甚至暖紅外線爐,打邊爐已經過時。蓋著草帽的氣鍋,以蒸氣把食物煮熟。雖然少了湯底的調味,但完整地保留食物的原汁原味,味道更鮮,也較健康。店內設有魚缸,不時見到店員爬上爬下,拿出海鮮,看來食客都為海鮮而來。自助醬料站有十多款醬料供選擇,有必備的蒜蓉、辣椒、蔥等,也有不常見的湖南醬、桂林辣醬、重慶醬。有大量海鮮選擇,單是龍蝦有足足六款,也有雞、牛、羊、豬各一款,四款丸和蔬菜類。打邊爐常遇到的問題是,食物放入鍋後,有時撈來撈去也找不到,有時談得興起一時忘了,又或是太心急,未熟就拿了上來,放入口的食物,起碼一半都不是想要的生熟度。水上人的餐牌寫了每款食物要蒸的時間,氣鍋亦內置計時器,店員把每款食物放上去後,會設好時間,聽到"咇咇"聲,就可以吃了。黃北寄貝蒜蓉很香,肉質鮮甜多汁,但略嫌偏油。黃金汁紐西蘭蟶子皇貌似芝士的黃金汁,其實是用紅椒黃椒打成,帶輕輕的辣,幾惹味。蟶子雖算不上肥美,但既爽又甜,跟金黃汁幾夾。黯然銷魂魚近來「黯然銷魂」這四字的人氣度極高,繼黯然銷魂飯後,竟然出現黯然銷魂魚。切成一件件的魚肉,併成一條魚,上面放了蔥和薰衣草。薰衣草醃魚,的確是餐牌所說的「至潮

黃北寄貝
蒜蓉很香,肉質鮮甜多汁,但略嫌偏油。
黯然銷魂魚
近來「黯然銷魂」這四字的人氣度極高,繼黯然銷魂飯後,竟然出現黯然銷魂魚。切成一件件的魚肉,併成一條魚,上面放了蔥和薰衣草。薰衣草醃魚,的確是餐牌所說的「至潮食法」。甫上枱便聞到銷魂的薰衣草味,蓋上氣鍋後冒出的白煙,亦同樣使空氣充斥著薰衣草香。

打開帽子,迷霧之中,可以見到熟成白色的魚肉。蒸得恰到好處,滑溜得很,嫩滑的魚肉洋溢著薰衣草的甘。有魚鮮,又有淡淡的油香,再以茶味中和,十分驚喜。
手打四寶丸
色彩鮮豔的四寶丸,細細粒夠可愛。整個籠放入去蒸。牛丸、豬肉丸、蝦丸、墨魚丸,粒粒都爽,只是程度各有不同,吃得出手打的功夫。口感不俗,但味道一般。明明是四款不同的材料,味道卻所差無幾,近乎淡而無味,只有豬肉稍為明顯。
金蒜蒸茄子
茄子的顏色不甚討好,味道卻一流。蒸得剛好,不硬不爛,軟腍又尚帶咬口。濕潤的茄子,充滿油香和蒜香,特別惹味。
㰖菜肉崧冰菜
冰菜蒸完顏色更綠,更加好看。本帶點鹹的冰菜,配微甜的肉崧,味道很夾。份量夠多,條條爽口。
最後店員送上清甜多汁的西瓜,為每道也新鮮熱辣的晚餐畫上清涼的句號。
看著隔離枱大大隻、張牙舞爪的蟹,卻沒有吃海鮮的心情,幸而所點的菜式都沒令我們失望。佩服店員記得每款食物要蒸的時間,佩服店方試出蒸每款最佳的時間,更佩服食材的一致,使最佳時間每次都適用。

用心的店員,等氣鍋熱起來時,熱情地跟我們傾談。每道菜都為我們換碟子,服務一流。可是,過份頻密的換碟不太環保,也加重了廚房洗碟的負擔。店員全程為我們蒸煮,每蒸好一道就分成兩份,緊接蒸下一道。不自覺地看看氣鍋預設的時間,心想「尚有5分鐘要把6粒丸吃光,下一道菜快要煮好了」。吃得有點趕。
2016-05-16
  • 㰖菜肉崧冰菜
  • 黯然銷魂魚
2016-05-17 781 浏览
契妹要去旺角買泰國牌子o既化妝袋,honey聽到又話想跟埋去。兩大美人購物完畢就大叫肚餓,契妹仲話好想一試氣鍋 ,喺網上搜索咗一輪,最終決定幫襯連個名都正宗過人o既「正宗水上人氣鍋專門店」。幾層高o既「水上人」地下裝修得好似一個竹林咁,正門不但有流水,牆上更可見樹幹上有金銀雀鳥作裝飾 。大堂中央擺有多張大圓枱,坐滿一家大細o既客人。近牆則有一列二至四人o既卡位,連個燈罩都為竹造,越望越有特色。竹林一角放滿大大小小o既魚缸,可清澈地睇到不同種類o既海鮮喺藍綠色o既水中游黎游去,生猛又醒神 。晚上七點半鐘左右,店子已八、九成滿座,幸好一樓仲有卡位剩,我地一行四人啱啱好有得坐。食店o既理念全貼於牆上 ,食客喺等待食物蒸煮時可慢慢細閱。可能大家都深受殭屍電視劇所影響,日日睇見女主角都只會諗起「ABC餐論」,四人居然異口同聲地話要食「B餐」 。「B餐」共有八道餸,分別為波士頓龍蝦半隻、奄仔蟹半隻、象拔蚌仔一隻、白汁貴妃蚌一隻、黃金甲三隻、雪花肥牛二兩、金蒜蒸勝瓜四件及霸王西施粥 。眼見於Facebook讚好、分享及打卡有野送喎,我地就立即根據指示去做,好等落單時一次過俾埋哥哥仔睇。
食店o既理念全貼於牆上
,食客喺等待食物蒸煮時可慢慢細閱。
經哥哥仔解釋後,先知原來點餐及散叫o既優惠有所不同,因我地跟餐點讚,所以每位即送兩隻黃北寄貝。
茶芥醬油劃一收費,每位$28,當中混醬為自助式。
自助式混醬
混醬
氣鍋第一個步驟就係先喺鍋底撈入粥料
;我地鍋霸王西施粥包有米同半隻雞。
霸王西施粥
然後蓋上好蒸格後,就由服務生續一蒸煮餸菜。
黃金甲
由於每道餸所蒸煮o既時間都唔同,每每計時器一響起,都會由最接近o既伙計處理食物,喺度做樓面真係要好夠警覺性
黃金甲:打響頭陣o既黃金甲每隻都含蒜蓉及粉絲,打開蓋頂已夠熱辣辣、香噴噴,入口更覺鮮甜無比,爽脆非常
黃金甲
白汁貴妃蚌貴妃蚌鮮脆甜濃,不過細佬真係冇諗過白汁都可以喺個氣鍋度用黎調味,效果仲要一啲都唔溜,真係好有驚喜。此外,師傅將啲金菇切哂個尾,除咗容易食啲之外,其質感亦脆滑得多
白汁貴妃蚌
象拔蚌仔:象拔蚌仔已預先切成條狀,雖然象拔蚌都好脆口吓,不過食落就好似唔及之前嗰兩味咁鮮同咁香。
象拔蚌仔
象拔蚌仔
波士頓龍蝦:雪白色o既龍蝦厚身得黎爽口又彈牙,新鮮甜美
,無懈可擊呀!
波士頓龍蝦
連個鉗位都預先卜好,經honey對巧手一開,你睇,係咪好完美呢?!嘻嘻,食埋落肚就知咩叫嫩滑可口,口甜心又甜
波士頓龍蝦
奄仔蟹:細細隻o既奄仔蟹肉嫩膏甜,簡單蒸煮最能保持原汁原味,
都暈呀!
奄仔蟹
金蒜蒸勝瓜勝瓜o既蒜味香濃,爽潤惹味中帶點腍滑,極為討好。
金蒜蒸勝瓜
雪花肥牛雪花肥牛上o既雲石紋理清晰,經過一分鐘雖則已熟透,但入口仍能溶於口腔,其肉質幼滑香軟得當真令人欲罷不能
雪花肥牛
霸王西施粥:經過兩小時o既滾煮,霸王西施粥可以話係吸盡蒸物流失o既精髓。打開蒸格,雖只見雞油浮於粥面,不過離遠已聞到強烈o既香氣。
霸王西施粥
哥哥仔撈埋啲炸飯粒滾多兩滾,粥品就可以食用。
脆米
小肥最愛雞油同雞皮,故絕不會撇起
,喺面層灑上蔥花、芫茜及生蒜即能帶出其肉香及鮮味,窩心又暖胃。
蔥花、芫茜
霸王西施粥
最後再以西瓜作甜品,一解熱氣,直令肥滿o既腸胃舒暢不少。
西瓜
週六晚陪伴兩位靚女於旺角購物,遇上「正宗水上人氣鍋專門店」,終於滿足到契妹想一嚐氣鍋o既欲望,以超值價吃下多款鮮味無窮o既海鮮菜式,仲飲咗唔少啤酒,大家都話下次要帶埋屋企人黎見識,順便拆多餐勁o既
B餐
蔥花、芫茜
西瓜
B餐
2016-05-17 409 浏览
Finally get to meet my brother in law before my next trip, need to do some proper catch up and do a brain storming session, we picked a place that we could possibly stay longer without much hassle, no deep fried food for me , so some steam food would be cool enough. Hotpot is not my frd until I am fully recovered from my flu, so we made it to a place that do steam hotpot, steam all the stuff we ordered on the spot with a special cover, i had tried a few of these and let see how this one look lik

Hotpot is not my frd until I am fully recovered from my flu, so we made it to a place that do steam hotpot, steam all the stuff we ordered on the spot with a special cover, i had tried a few of these and let see how this one look like then.
To begin with we had some seafood, giant razor clams with their homemade special sauce, we asked the manager whats in that sauce since it has a hint of spiciness, apparently they blended it with capsciums, onion and herbs, pretty refreshing but didnt cover the original taste of razor clams.
The scallop is pretty big, they called is jumbo size which i have had some bigger ones, this one is good enough and went well with garlic and noodles, safe bet right? It can't really go wrong. The size is similar to an iphone 5s, really not bad indeed
Moving forward we had sticky rice with preserved sausage and diced abalone! The sticky rice was chewy but not tough and blend in so well with the preserved sausage, the diced abalone was in correct texture and it was a good combination despite the portion is relatively big for a group of 2.
The meatball combo consist of squid, shrimp, pork and beef, not sure if it is homemade but it was a decent one.
We really need some veges so as recommended by one of the restaurant staff, we picked the Crystalline iceplant with mince pork, since the mince pork is pretty strong in taste (aka salty), so the whole thing is relatively strong for me, but still it is good to consume more veges.
We ordered a plate of Wagyu beef as well , probably not japanese one but the marble of the fat was great, it doesn't melt in our mouth but good enough for us to consume it, there wasnt any seasoning so we can finally make use of the sauce that we mixed at the sauce station.
Just like some other hot pot place, there is a sauce bar for us to craft our own sauce mix, since most of the stuff we ordered are seasoned we didn't really make use of it.
To end our meal we had some watermelon, it was sweet, will be nicer if it was chilled.

Nice evening to speak to my bro in law, we finally manage to meet up again!
2016-05-16 131 浏览
放工男友話想食海鮮,仲以為佢話入西貢食,點知佢話方便d係旺角有間氣鍋蒸海鮮店人氣都幾高,所以想試試,就咁我地決定到旺角門面裝潢都幾好,好光猛,而且樓上還有坐位,變相即係就算要等位都不會太久男友好急不及待點了set套餐, 而店內有好大個魚缸,有各類海鮮等等 十分新鮮生猛而另一邊有調味站,方便各顧客自己調配自己既口味氣鍋要先放粥的材料進鍋底, 這次有南瓜排骨,而米是用珍珠米來代替普通米先來象拔蚌仔, 每次蒸一款海鮮所以不會令其實海鮮煮過籠,而店員都會好好照顧我地既海鮮爽口,鮮甜,而好細心早已幫顧客切細處理好,方便進食再來生蠔生蠔size蠻大,還帶點海水鹹味,十分鮮味波士頓龍蝦啖啖肉,彈口鮮甜,證明十分新鮮手打四寶丸有墨魚丸,豬肉丸,牛丸和蝦丸 我就特別喜歡墨魚丸內帶冇墨魚粒粒,而因手打關係,丸都是份外彈牙和牛片沒有蒸太久,本人較喜歡半生牛肉, 此和牛十分嫩滑,油脂分佈十分平均最後就到鍋内粥底,剛才所有海鮮既精華都一滴一滴滴進了粥底内,鮮甜十足亦完結了今晚既海鮮夜
而另一邊有調味站,方便各顧客自己調配自己既口味
爽口,鮮甜,而好細心早已幫顧客切細處理好,方便進食
再來生蠔
生蠔size蠻大,還帶點海水鹹味,十分鮮味
波士頓龍蝦
啖啖肉,彈口鮮甜,證明十分新鮮
和牛片
2016-05-15 111 浏览
- 今次約埋成班朋友黎到旺角既『水上人』蒸氣火鍋,除左吹水之外,仲一齊試下呢排好HIT既蒸氣火鍋~夠晒熱血!..............................  - 蒸氣火鍋既外表;上面果個類似竹籃既作用係,配合蒸氣黎焗熟d食物~十分有趣haha!..............................  - 餐單十分簡潔明瞭;價格分明,一望就知道d菜色係咩黎~.............................. - 蟲草花蒸新鮮雞;岩岩開蓋既時候,浸雞香味爆發左出黎,令到我地個個都搶住黎夾haha~蟲草花好淋,但係味道都幾清新。雞唔單止好滑,因為蒸氣關係令到雞肉好多肉汁!味道都因為蟲草花變到好清新~讚!.............................. - 臘香鮑魚糯米飯;鮑魚味就唔太食得出,但係臘香味就濃烈非常!飯質就比平時食開既糯米飯更加濕潤,唔會太硬,易入口,好咬感!臘味好多汁,而且都好濃味,令個糯米飯得以昇華~ good!.............................. - (水上神仙粥)- 蒸氣粥品;放係火鍋最底層,由開始一直蒸到
- 今次約埋成班朋友黎到旺角既『水上人』蒸氣火鍋
除左吹水之外,仲一齊試下呢排好HIT既蒸氣火鍋
夠晒熱血!
  - 蒸氣火鍋既外表;
上面果個類似竹籃既作用係,
配合蒸氣黎焗熟d食物~
十分有趣haha!
  - 餐單十分簡潔明瞭;
價格分明,
一望就知道d菜色係咩黎~
 - 蟲草花蒸新鮮雞;
岩岩開蓋既時候,浸雞香味爆發左出黎,
令到我地個個都搶住黎夾haha~
蟲草花好淋,但係味道都幾清新。
雞唔單止好滑,因為蒸氣關係令到雞肉好多肉汁!
味道都因為蟲草花變到好清新~
讚!

- 臘香鮑魚糯米飯;
鮑魚味就唔太食得出,
但係臘香味就濃烈非常!
飯質就比平時食開既糯米飯更加濕潤,
唔會太硬,易入口,好咬感!
臘味好多汁,而且都好濃味,
令個糯米飯得以昇華~
good!
 - (水上神仙粥)- 蒸氣粥品;
放係火鍋最底層,由開始一直蒸到最後,
吸收晒唔同菜式既精華,
最後變成 ↓
 - (水上神仙粥)- 完成既蒸氣粥
佢地香味非常,未食已經估到個粥唔簡單!
由於吸收晒唔同菜色既精華,
加上原本既椰汁,瘦肉等等,
令到個粥好入味,而且個粥好滑~
份量亦好足夠,每人都食到最少一碗!
正!!

- 整體而言;
『水上人』蒸氣火鍋既食物味道一流~
雖然價錢係貴左小小,但偶爾一食! 絕對令你回味無窮!
有趣而且好味! 值得一試!
2016-04-29
  • 水上神仙粥
2016-05-14 308 浏览
企鵝哥約埋一班企鵝友黎到食蒸氣火鍋,企鵝最中意就係食海上既生物,今鋪一齊食海鮮認真夠正呀!而水上人就成為左企鵝哥遊歷香港美食第五站。咦喂?乜人都冇?錯!係企鵝我同班企鵝友食得太夜,啲人已經閃走晒,所以個環境一條友都冇,未走前不知幾熱鬧,啲蒸氣飄到周圍都係加拿大象拔蚌刺身盤($388)因為我地人多,嗌象拔蚌既時候,個經理同我地講like&share水上人facebook再打卡,就會送我地個一刺身盤,有得食刺身緊係乜都制!多左盤刺身抵食左好多,仲多送左隻南非龍蝦,真係唔話得!象拔蚌肉質鮮甜爽口,其他刺身都好新鮮,like!評分味道:7/10賣相:7/10抵食:7/10白汁貴妃蚌($42)以隻計黎講其實都幾貴,不過口感鮮味多汁,肉質都幾肥大,蒸氣過程keep到個味道,味道黎講唔錯,不過企鵝哥同企鵝真係要掙餐飽先食到。評分味道:7/10賣相:6/10抵食:5/10手打四寶丸($256)正常既四寶丸,包捨豬肉丸、牛肉丸、墨魚丸、蝦丸,因為我地企鵝勢眾所以一氣嗌左兩打,肉丸口感頗彈牙,每款都有佢獨特既味道,而企鵝哥既偏好係 蝦丸>墨魚丸>牛肉丸>豬肉丸。評分味道:6/10賣相:5/10抵食:4/1
企鵝哥約埋一班企鵝友黎到食蒸氣火鍋
企鵝最中意就係食海上既生物,今鋪一齊食海鮮認真夠正呀!
而水上人就成為左企鵝哥遊歷香港美食第五站。
所以個環境一條友都冇,未走前不知幾熱鬧,啲蒸氣飄到周圍都係
加拿大象拔蚌刺身盤
加拿大象拔蚌刺身盤($388)
味道:7/10
賣相:7/10
抵食:7/10
白汁貴妃蚌
白汁貴妃蚌($42)
味道黎講唔錯,不過企鵝哥同企鵝真係要掙餐飽先食到。
味道:7/10
賣相:6/10
抵食:5/10
手打四寶丸
手打四寶丸($256)
正常既四寶丸,包捨豬肉丸、牛肉丸、墨魚丸、蝦丸,
因為我地企鵝勢眾所以一氣嗌左兩打,肉丸口感頗彈牙,
味道:6/10
賣相:5/10
抵食:4/10
雪花和牛
雪花和牛
雪花和牛($268)
雖然企鵝整係對海鮮有興趣,但有啲企鵝友又話想食牛肉,簡直破晒介!
蒸完之後係半生熟狀態,仍然有少少血紅色,但食落就係另一回事,
和牛既雪花分佈平均,睇落去好靚,蒸熟後鎖住左和牛既肉汁,口感細嫩,牛味香濃。
估唔到肉類對企鵝哥有咁大衝擊,可以用正黎形容!
味道:8/10
賣相:7/10
抵食:6/10

蒸氣火鍋黎講,依間都算唔錯,海鮮種類繁多,岩晒一班人同一家大細黎食,當然唔少得愛食海鮮既企鵝友,哈哈!

企鵝哥遊歷香港美食報導完畢,多謝收睇!
  • 雪花和牛
  • 加拿大象拔蚌刺身盤
  • 手打蝦丸
2016-05-11 480 浏览
不得不承認, 蒸氣鍋是近期最具人氣的飲食潮流, 而且已經開得成行成市, 愈來愈 hit ~獨居的老教友一直都想試, 但他一直約不到人去陪他 .... OK 明白 ~ 今次幫襯的是這間 ~ 不同的時段, 有不同的優惠 ~海產生猛, 即買即煮/蒸 ~ 海鮮明碼實價, 童叟無欺 ~ 款式齊全的醬料區 ~Menu ~ 這個像頂草織帽子的東西, 是鍋蓋 ~ 這草藤鍋蓋有很強的保溫功能而且還能給食物一種清香, 是雲南的特色 ~ 先在鍋底放米、豬肉、南瓜, 以蒸氣煲粥 ~ 花蛤王 蒸 4 分鐘 ~肉質鮮嫩, 味道鮮甜, 充滿貝類的海產香 ~ 海中蝦 蒸 4 分鐘 ~ 蝦肉質爽口嫩滑又彈牙, 味道鮮甜細緻, 不用花巧, 原味就是正 ~ 黃金汁蟶子王 蒸 3 分鐘 ~蟶子肉質嫩滑細緻, 而且非常鮮味, 配上味道獨特又微辣的黃金汁, 味道真奇妙, 連粉絲也吸收了鮮味, 十分好吃 ~ 手打牛丸拼墨魚丸 蒸 5 分鐘 ~牛丸, 吃下去就是嚼勁十足, 肉味香純又爽口彈牙 ~墨魚丸, 一吃便知是手打貨, 爽口彈牙又帶有墨魚味 ~田園菜遠 蒸 3 分鐘 ~ 蔬菜夠新鮮, 爽嫩清甜 ~ 蒸完食物後, 粥也
今次幫襯的是這間 ~
不同的時段, 有不同的優惠 ~
海產生猛, 即買即煮/蒸 ~
海鮮明碼實價, 童叟無欺 ~
款式齊全的醬料區 ~
Menu ~
這個像頂草織帽子的東西, 是鍋蓋 ~
先在鍋底放米、豬肉、南瓜, 以蒸氣煲粥 ~
花蛤王 蒸 4 分鐘 ~
肉質鮮嫩, 味道鮮甜, 充滿貝類的海產香 ~
海中蝦
蒸 4 分鐘 ~
黃金汁蟶子王
蒸 3 分鐘 ~
手打牛丸拼墨魚丸
蒸 5 分鐘 ~
牛丸, 吃下去就是嚼勁十足, 肉味香純又爽口彈牙 ~
墨魚丸, 一吃便知是手打貨, 爽口彈牙又帶有墨魚味 ~
田園菜遠
蒸 3 分鐘 ~
蔬菜夠新鮮, 爽嫩清甜 ~
蒸完食物後, 粥也 煲/蒸 煮好了 ....
此粥盡是海鮮及肉汁的精華, 味道純正而天然, 每一口都是鮮味 .... 如何可以不愛它 ~
最後, 以水果 -- 西瓜三片, 作終結 ~

本篇完 ~
行完朗豪坊,又想食打邊爐或者蒸海鮮,點知斜對面就有一間,見到裝修都幾靚好乾淨,排一陣就有位所以就入去坐啦~見佢個海鮮假擺出來啲海鮮好新鮮~ 因為唔食魚類,但係好想食帶子鮑魚同肥牛,所以主力叫呢啲~食蒸氣鍋嘅基本動作,當然唔少得要叫粥放入鍋底一齊蒸~ 南瓜排骨珍珠米粥蒸到好綿好鮮甜,蒸完之後加埋d蘿蔔乾/鹹菜/蔥/芫茜一齊,更加錦上添花~特大元貝皇配黑松露醬,元貝大大隻,配埋松露醬原來好夾到,好味得黎又唔會蓋過海鮮嘅鮮味,好香好好味!!南非五頭鮑魚配香草醬,又係好大隻,好爽口彈牙!! 香草醬味道比較淡,反而突出鮑魚嘅美味~日本雪花和牛d雪花好均勻,顏色好新鮮果然靚材料!! 入口即溶,牛味重,好好味!! 手打四寶丸12粒,有墨魚丸,蝦丸,豬肉丸同牛丸,全部都好新鮮~飲品叫咗椰青,鮮甜但水唔多,同可惜餐廳無開個口俾我地可以食埋d肉~另外,茶芥醬油每位收$28,呢一項比較貴,因其實已收加一~總括:材料靚,好新鮮好味!!P.S. 題外話,呢度有Now TV live直播足球賽可以一面坐一面食~

另外,茶芥醬油每位收$28,呢一項比較貴,因其實已收加一~

總括:材料靚,好新鮮好味!!

2016-04-03
  • 特大元貝皇配黑松露醬
  • 南非五頭鮑魚配香草醬
  • 日本雪花和牛
母親節和兩位母親大人共進晚餐慶祝,選址正宗水上人氣鍋專門店。筆者安座餐廳地下樓層,裝潢和其他氣鍋食店差不多,每枱一個蒸煮爐,而店中最奪目的地方當然是放滿海鮮的大魚缸。是晚總共點選了四款海鮮,首款海鮮是黃金汁蒸紐西蘭蟶子皇 ($48/隻),蟶子皇選材肉薄略瘦,鮮甜度一般。菜式特別之處在於其醬汁,以洋蔥燈籠椒混製而成,口味帶辣惹味。第二道海鮮是蒜蓉粉絲蒸特大元貝皇 ($68/隻)。餐廳有兩款大小的元貝皇供應,特大元貝皇 $68 一隻,大元貝皇 $48 一隻。筆者要了前者,但元貝送上時因更似後者,最後要多換一碟才把問題解決。相比蟶子皇,元貝皇的質素較佳,食味鮮甜爽口,肉厚量足,推介。清蒸海花竹蝦 (每兩 $48) 是筆者喜愛的海蝦款式,取其結實的口感及出眾的蝦香。花竹蝦送上時蝦腳仍在郁動,其新鮮感可見一斑,最後蒸出來的效果也算不俗。餐廳提供的蟹款種類繁多,包括花蟹、肉蟹、羔蟹、奄仔蟹至毛蟹等等。筆者要了一只約一斤重的清蒸頂角羔蟹 (每兩 $25),橙紅色的蟹羔份量充足,看得見「頂角」的效果。經蒸煮後的蟹羔結實甘香,蟹肉亦相當之實在。雖然蟹肉甜度不及花蟹出色,但味道已令筆者滿意。手打四寶丸 (
醬料枱
黃金汁蒸紐西蘭蟶子皇
黃金汁蒸紐西蘭蟶子皇
清蒸頂角羔蟹
手打四寶丸 ($128/12粒) 內含豬肉丸、牛肉丸、墨魚丸及蝦丸四款。普遍質感較實身,味道普通喇!
手打四寶丸
冰菜是筆者喜愛的菜款之一,平時多見於沙律之中,以冰菜作蒸煮之用則較少有。這道欖菜肉崧冰菜 ($98),經蒸煮後口感仍見脆爽,味道清甜,引入欖菜肉崧後額外多了一份鹹香。
欖菜肉崧冰菜
金銀滿屋 ($88) 是另一菜蔬菜式,內含粟米、南瓜及薯仔三種菜蔬,當中以粟米味道最為吸引,甜感十足,南瓜亦有不俗效果。
金銀滿屋
金銀滿屋
水上神仙粥 ($168) 以珍珠米、排骨及椰青水製作。或許我們人數較少,蒸煮食材的款式與份量也不夠多,以至粥底的鮮甜味道不及預期出色,加上椰青的清甜感也相當清淡,粥底評價只屬普通。
水上神仙粥
最後一談服務,餐廳人手看似有點不足,從食材蒸煮處理以至添茶換碟等工序都不太跟得上,值得留意一下。

泊車情報:酒家沒有免費泊車。門外新興停車場有代客泊車服務 ($25/小時)。

[8/5/2016; Sun]

2016-05-08
2016-05-09 260 浏览
同屋企人一齊去食蒸氣火鍋,好少機會一家人去食飯~見今日齊人就一於去慶祝下~第一次去食蒸氣火鍋,我地都未食過所以都係膽粗粗去試下~難得一家人食飯就食多啲唔同既野,而且又可以大班人一齊柴娃娃。岩岩好坐低已經見到依個竹蓋,一陣食野就係用依個爐依個蓋做蒸氣海鮮另外,個場都幾大,有分上下兩層,坐到好多圍枱,大家庭都no problem紐西蘭鑽石蜆,份量四人食岩岩好,蒸完味道好鮮香,蜆肉鮮甜入味,原來清蒸咁煮個味會更鮮香,保留原汁原味咁食~蟲草花蒸雞,超級推薦!啲雞滑到呀媽都唔認得,好香既蟲草中藥味,但一啲都唔苦,雞肉已經吸收左蟲草既精華,所以食落都會有陣蟲草味,但絕對好食!雪花和牛粒,食落好煙韌,香濃既和牛味,而且幾多肉汁,份量適中,蒸完個味道特別出,鎖住原本既和牛肉汁,唔錯!
同屋企人一齊去食蒸氣火鍋
好少機會一家人去食飯~見今日齊人就一於去慶祝下~
第一次去食蒸氣火鍋,我地都未食過所以都係膽粗粗去試下~
紐西蘭鑽石蜆
原來清蒸咁煮個味會更鮮香,保留原汁原味咁食~
雪花和牛粒
蒸完個味道特別出,鎖住原本既和牛肉汁,唔錯!
紐西蘭鑽石蜆
雪花和牛粒
2016-05-09 512 浏览
決定了大日子, 和外母到旺角吃晚。當然吃得好一點吧。就試試海鮮蒸氣火鍋吧~餐廳位於旺角朗豪坊附近,交通方便。點了幾樣食物, 喝著BEER聚首一堂~水上神仙粥(每份HK$168)黑松露大元貝 (每隻HK$48)黃金汁紐西蘭蟶子皇(每隻HK$48)珠江奄仔蟹(每隻HK$158)紐西蘭鑽石蜆(每份HK$88)花蛤皇(每份HK$78)手打四寶丸(每粉12粒, HK$128)山水滑豆腐(每份HK$48)贈: 象拔蚌; 刺身拼盤~~~~~~~~~~~~~~~~~~~透過蒸氣熱力迫熟食物最能保持食物的鮮味, 所以配上海鮮就能享用到本身的鮮甜, 不用添加任何調味料, 每一啖都是最原始的味道。黑松露大元貝在元貝上添加了黑松露醬, 以粉絲鋪底。以黑松露的香來提起元貝的鮮味。味道十分討好, 值得一試。黃金汁紐西蘭蟶子皇以燈籠椒和香草配合以成的黃金汁, 入口甜甜的, 特別醒胃。蟶子新鮮, 沒有沙, 味道鮮甜, 配上黃金汁, 是新鮮以美味的配塔。奄仔蟹十分香甜的奄仔蟹, 味道清甜, 雖然份量不多, 但吃過後總會讓人回味~鑽石蜆十分值得一試的鑽石蜆, 性價比十分高。吃過花蛤皇, 會發覺鑽石蜆的甜味是多麼的吸引,

餐廳位於旺角朗豪坊附近,交通方便。
點了幾樣食物, 喝著BEER聚首一堂~
水上神仙粥(每份HK$168)
黑松露大元貝 (每隻HK$48)
黃金汁紐西蘭蟶子皇(每隻HK$48)
珠江奄仔蟹(每隻HK$158)
紐西蘭鑽石蜆(每份HK$88)
花蛤皇(每份HK$78)
手打四寶丸(每粉12粒, HK$128)
山水滑豆腐(每份HK$48)
贈: 象拔蚌; 刺身拼盤

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
鑽石蜆
十分值得一試的鑽石蜆, 性價比十分高。吃過花蛤皇, 會發覺鑽石蜆的甜味是多麼的吸引, 不但外形討好, 味道亦十分好。
山水滑豆腐
豆腐鮮甜, 味美。不但只嫩滑, 豆香亦十分出眾。份量亦多, 推薦給大家。
水上神仙粥
對它本有很大期待的粥, 但可惜水份太少, 我們吃的海鮮亦沒有增加粥的鮮味。單單靠本身的椰青水和排骨的味道來作調味。可惜水份蒸發太快, 要加水再煲, 再靠香蔥調味, 有點兒失色。
~~~~~~~~~~~~
整體來說, 海鮮新鮮而甜美。待應服務態度良好。唯一敗筆就是沒有香甜的海鮮粥味道。
2016-05-09 92 浏览
去水上人係聽講佢有蒸氣石鍋。 於是就同屋企人去試下。入到去係酒樓格局,但每枱既中央都開左個鍋,睇得出佢賣點就係海鮮蒸鍋。 我地坐低以後,望到入口就有一個個大型既水箱,內有活魚海鮮河鮮悠游,我地可以指定點邊隻黎食,勝在夠生猛新鮮。 這點也在意料之中,因為主打氣鍋既酒家,海鮮必然要夠鮮,否則根本不宜以氣鍋來做,如果唔係,反而會自暴其短。我地坐下不久,就有專門侍應送上一碟新鮮的花蛤。 只見他將花蛤逐隻放入鍋內,鍋旁放了一個計時器,他亦set好時間,我們在旁看得嘖嘖稱奇,要知道一般吃火鍋,都是憑感覺和經驗判斷幾時熟,幾時好食同食得,邊有甘pro甘準確既訓練同定位? 等左幾分鐘,計時已盡,又由同一個侍應過來來,掀鍋,分蛤,放入下一盤海鮮,再計時,一氣呵成。 我地都等唔及試下計時黎煮既海鮮到底有幾好味。我夾起殼中的蛤肉,在醬中一蘸,送入口中,輕咬下蛤肉出溫熱爽彈,更冷不防迸發出極鮮美的汁液,舌頭一嘗,只覺回味無窮。 吃完一塊後,我已等不及再送一隻入口,這次更沒有蘸醬。 海鮮海鮮,就是吃一個鮮字,甚至無須調味。 其本身的鮮美已使人差點把舌頭也吃下去!接下來我地又食左花竹蝦,元貝,象拔蚌等海鮮,皆是鮮
去水上人係聽講佢有蒸氣石鍋。 於是就同屋企人去試下。
我地都等唔及試下計時黎煮既海鮮到底有幾好味。
接下來我地又食左花竹蝦,元貝,象拔蚌等海鮮,皆是鮮甜無比既水準之作。 今餐食得好滿足。
2016-05-08 352 浏览
母親節前夕,與太太兩人來到這間口碑甚佳的「正宗水上人氣鍋專門店」,一試它的招牌氣鍋海鮮。雖然以草帽氣鍋蒸食物在香港已流行了一段時日,再非甚麼新鮮事,但以這方法烹調海鮮的確實能保存海鮮的鮮味,所以久不久自己都會心思思想去幫襯,而這一夜,我便選擇了這間風評不俗的店子,滿足自己想吃鮮味海鮮的願望。這間佔地兩層的店子,以竹作為設計主題,正好與草帽氣鍋互相呼應,而且頗為漂亮。我與太太坐在闊落的卡位上,感覺舒服。店中侍應服務態度勤快有禮,也給人留下良好的印象。而店內多個內有生猛游水海鮮的魚缸和擺放在魚缸下冰鎮著的各式貝類,就讓人對這店子的魚蝦蟹貝更有信心。因為這夜是母親節前夕,店子原有的數款每位價錢由$398至$598的二人套餐暫停供應,取而代之的是數款六人半席或十二人一席享用的母親節套餐。既然這夜沒有二人套餐,那麼便散叫吧!打頭陣的是來自新西蘭的「鑽石蜆」($88/份),一份約有十三、四隻之多。雖然鑽石蜆有大有小,但共通點是非常鮮甜,特別是大隻的鑽石蜆,汁液豐富,味道甜美,我與太太兩人都非常滿意。「蒜蓉粉絲底黃金汁新西蘭蟶子皇」($48/隻)的黃金汁其實是甜椒汁。帶點兒辣味,呈鮮橙黃色的黃金汁十

蒜蓉粉絲底黃金汁新西蘭蟶子皇」($48/隻)的黃金汁其實是甜椒汁。帶點兒辣味,呈鮮橙黃色的黃金汁十分吸睛,味道特別,配以蟶子皇,甚有特色。
翡翠汁南非五頭鮑魚」($68/隻)青綠色的翡翠汁則是香草汁。鹹味的香草汁味道不錯,以刀叉吃鮑魚的感覺也十分良好,雖然鮑魚經蒸熟後仍未經軟腍,但少許的煙韌感可也不錯。
粉絲底黑松露蒸大元貝」($48/隻)以黑松露醬提鮮,無疑會稍稍搶了元貝本身的鮮甜味,不過黑松露醬獨有的菌香,馥郁芬芳,就為雪白的元貝更添色香。
雖說吃蒸氣鍋主要是吃海鮮,蔬菜還是不可缺少的。在餐牌中雖然不乏各款蔬菜菜式,但當中一道「欖菜肉菘冰菜」。相比起其他常見蔬菜來得特別和名貴的冰菜,十分多汁,軟中帶爽,又夠味道,配以欖菜肉菘,挺好吃。
蟲草花蒸鮮雞」($188/半隻)絕對值得大讚。份量既多,又好味道,難得的是雞肉非常嫩滑,令自己十分滿意。即使是配角的蟲草花,索了雞汁之後,也令人回味。
最後當然少不得從一開始便已在滾的「南瓜排骨粥」($88),已煲了不少時候的粥,米粒已煲至半軟綿,材料除排骨和南瓜外,還有之前吃剩被倒進粥底裡的雞件和蟲草花,味道更加濃郁清甜,作為最後的飽肚之選,適合不過。
相比起自己之前吃過同類型的店舖,我覺得這間「正宗水上人氣鍋專門店」,除了環境更舒適些,服務也更好些外,食物質素之高更是有過之而無不及呢!
  • 鑽石蜆
  • 翡翠汁南非五頭鮑魚